Gasztro
Itt a Tokaji Március Nagykóstoló!
A Winelovers következő prémium boros rendezvénye a Tokaji Március Nagykóstoló, mely március 19-én (szombaton) 14.00-22.00 között kerül megrendezésre a Corinthia Budapestben.
Rum a felhők közül
Az igaz gasztrománok jól ismerik, és egyből vágják is rá, hogy ááá, a híres guatemalai. De jócskán vannak olyanok is, akik még hírét se hallották a rumok királyának, és lila köd számukra a Zacapa rum.
És az okos kávégépről hallottál már?
Az okoskütyük korában - okostelefon, okosóra - gondolhattuk, hogy nem kell sokáig várnunk az okos kávégépre sem. Itt a Nespresso legújabb dobása: megalkották az intelligens kávégépet.
Tokaj borvidéke tarolt az idei Országos Syngenta Borversenyen
A Tokaji borvidék borászatai vitték a prímet, a legjobb tizenkét nedűből öt Tokaj térségéből került ki, de jól szerepeltek a 2015-ös évjárat borai is, különösen a rozé - derült ki az idei Országos Syngenta Borverseny eredményhirdetésén szerdán, Siófokon.
Hódított a sör a hétvégi VinCE Budapesten
Idén első ízben vett részt a borászok egyik legnagyobb seregszemléjén, a VinCE Budapesten a Magyar Sörgyártók Szövetsége. Az ötcsillagos Corinthia Budapest Hotelben, olyan páratlan sör és étel párosok mutatkoztak be, amelyek új élményt kínáltak a boros közönségnek is.
Michelin-csillagos lett a Costes Downtown - interjú Gerendai Károllyal
Hatalmas az öröm a Costes Downtown csapatánál: az étterem megkapta első Michelin-csillagát, így Magyarországon már öt étterem büszkélkedhet az elismeréssel, köztük, tegyük hozz,á a Gerendai Károly tulajdonos által jelzettek közül mindjárt kettő is. Hiszen a Costes Downtown mellett a korábbi díjazott Costes is megtartotta most a Michelin-csillagát. A boldog tulajdonost külföldi üzleti útja során értük utol.
Megérkezett a tesztvendég
Február elején indult láthatatlan útjára a tesztvendeg.hu, mely nem más, mint egy láthatatlan minősítési rendszer, mely segíti az étteremtulajdonosok munkáját.
Ez egy olyan vállalkozás, mint a Bauhaus!
A Mecsek Zöldút Egyesület elnökségi tagja, dr. Németh Ibolya az Utazás kiállításon rávilágított arra, hogy míg több hegységünket jól ismeri a magyar közönség, a Mecsek ebből sajnos kimarad.
Sörfutás is lesz az idei Csabai Sörfesztiválon
Több mint százféle sör, csülökfőzőverseny, koncertek, kiállítás és idén először sörfutás is várja a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé látogatóit.
A viharsarki fürdővárosban továbbra is fontos vonzerő a kolbász
Egy év kihagyás után idén ismét megrendezik március 11. és 15. között a Kolbász- és Sódarmustrát Gyulán.
A jó öreg lebbencsleves esete a molekuláris gasztronómiával
Észak-Alföldön eddig is komoly hagyománya volt a helyi terményekre és fogásokra épülő gasztronómiai rendezvényeknek. Idén - a „Gasztroélmények Éve” keretén belül - még hangsúlyosabb szerephez jutnak a régió különleges ízei.
Nyitott pincék a Badacsonyban
Februártól júniusig minden szombaton más és más borászat nyitja meg az ajtaját és szervez különleges programoz azoknak, akik jobban megismernék a környék borait
Végre! Itt az egészséges sör
Egy nagy-britanniai székhelyű, kiegészítőket áruló online bolt választékában nem rég egy olyan sör is felbukkant, amely annyi fehérjét tartalmaz, mint egy szelet hátszín, állítja a Daily Star.
Egy biztos: 2016 a Gasztroélmények Éve
Mivel teljes átalakítás előtt áll a hazai turizmus irányítása, és bizonytalan a Magyar Turizmus Zrt (MT Zrt) jövője is, így a cég vezérigazgató-helyettesének, Glázer Tamás prezentációja gasztroélmények témában néhány tényen, és a főbb irányvonalak ismertetésén kívül más újdonságot nem tartalmazott az Utazás Kiállításon.
Megvannak az idei VinCE Awards nyertesei
Idén második alkalommal osztották ki a VinCE Awards-ot, amelyre tíz kategóriában lehetett jelöltelket állítani, további két díjat pedig a Vince Magazin ítélt oda a saját tesztjein legtöbb csillagot gyűjtő borok alapján.
Jó magyaros éttermet keres Budapesten? Mutatjuk!
Ideje megismerni a Gettó Gulyást.
Tokaji topborászé az idei Gál Tibor Emlékdíj
2016-ban a Tokaji borvidékre került a Gál Tibor Emlékdíj. Ifjabb Szepsy István a 11. Magyar Borok Bálján vehette át az elismerésért járó oklevelet.
Beszállt a Costes Downtown is az Étteremhét akcióba!
Idén tavasszal több, mint százharminc felső- és középkategóriás étterem kínálatát ismerhetik meg az érdeklődők a X. Országos Étterem Héten, március 21. és 27. között. Aki előzetesen asztalt foglal a www.etteremhet.hu weboldalon, minőségi, háromfogásos ebéd- vagy vacsoramenüt fogyaszthat 3,300.– forinttól kezdődő áron (amely a szervízdíjat is tartalmazza), szabadon választva a résztvevő éttermek közül. A tizedik, jubileumi Étterem Hét alkalmából a szervezők és a résztvevő vendéglátók a bevétel egy részét felajánlják a Gyermekétkeztetési Alapítványnak, hátrányos helyzetű gyermekek étkeztetésének támogatására. A kitűzött cél az, hogy a felajánlásnak köszönhetően az új év jegyében 2016-ban, legalább 2016 gyermek lakjon jól. A 2016. tavaszi Étterem Héten ismét jelen lesznek az ún. Prémium menük, melyeknek ára 4,900.− forint lesz.
Új trend: cold brew
A hidegkávé-készítési eljárás nagy népszerűségre tett szert az utóbbi időben. Az úgynevezett cold brew coffee elsősorban mély ízvilága miatt vált közkedveltté, és nem keverendő össze a jegeskávéval. A Starbucks kávémesterei nyilatkoznak.
Világhírű designert ihletett meg a Gorenje
Csütörtök este debütált a szakmai közönség előtt a The Showroomban a Gorenje és Philippe Starck tervező közös, elegáns és innovatív konyhai kollekciója. A világszerte elismert tervező és a háztartási készülékgyártó cég együttműködéséből olyan inspiráló kollekció született, amelynek köszönhetően a konyhában egyszerre lehet jelen az intelligens dizájn és a korszerű technológia.
Sikeresebb az üzleti ebéd egy fehér terítékkel?
Egy étteremben számos olyan szempont van, amely befolyásolja a vendégek élményeit, a szín egy rendkívül fontos tényező. A Tork felmérése szerint az üzleti ebédhez fehér, családi, baráti étkezéshez kék, romantikus vacsorához vörös színek illenek, gyerekekkel pedig izgalmas, sárgás helyet válasszunk.
Ismerje meg az idei konyhatrendeket!
A március első hétvégéjén megrendezésre kerülő Konyhakiállításon olyan bútor-, gép- és eszközújdonságokkal találkozhatunk, melyek nem csak trendik és gyönyörűek, de mindennapi kényelmünket is szolgálják, és még élvezetesebbé teszik az otthoni főzés élményét. A szervezők valóban arra számítanak, hogy sokan "itt találják meg az igazit", hiszen számos olyan újdonságot láthat itt az építkezés előtt álló és az otthoni sütés-főzést kedvelő nagyközönség, amit eddig sehol máshol. A kiállítás 2016. március 4-5-6-án várja az érdeklődőket a Budapest Sportarénában.
Rossz hír az italautomatákat üzemeltetőknek
Az iparág végét is jelentheti, ha nem kapnak állami támogatást az italautomaták üzemeltetői az online pénztárgépek beszerelésekor – kongatja a vészharangot az ágazat szövetségének elnöke - írja a Magyar Nemzet.
Ezt ették a sztárok az Oscar-díj átadása után
Volt itt minden, mi szem- szájnak ingere, hiszen Wolfgang Puck séf készíteti az Oscar-gála utáni buli, a Governors Ball menüjét, immáron két évtizede.
Szlovéniában lesz az első európai sörszökőkút
Heves vitákat követően egy szlovéniai település tanácsa zöld utat adott a formabontó építmény megvalósításának.
Új neve lesz az olaszrizlingnek?
Közös pályázatot írt ki Magyarország egyik legelterjedtebb fehérszőlőfajtája, az olaszrizling szinonimanevére csütörtökön a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizlinggeneráció.
Indul a tizedik Országos Étterem Hét
Idén márciusban már a tizedik Étterem Hetet rendezik meg március 21. és 27. között. A rendezvényre március 2-tól lehet asztalt foglalniuk az érdeklődőknek a www.etteremhet.hu weboldalon. A X. Étterem Hét programjához minden eddiginél több vendéglátóhely csatlakozott, köztük több Michelin ajánlással rendelkező étterem is. A szervezők és a résztvevő vendéglátók a bevétel egy részét hátrányos helyzetű gyermekek étkeztetésének támogatására ajánlják fel.
Bikaviadal Eger-Szekszárd módra
Tizenkét egri és tizennégy szekszárdi termelő borait kóstolva hasonlíthatják össze a termőhelyeket, borkészítési stílusokat és évjáratokat az idei Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj látogatói pénteken a Corinthia Hotel Budapest báltermében.
Kávémúzeum Budapesten is nyílhatna
Az ötlet azonban most a bécsieké, ugyanis kávémúzeum nyílhat a híres bécsi Landtmann kávézó szomszédságában - jelentette be a kávéház vezetője szerdán Bécsben.
Vilmos herceg és Kate egyik esküvői borát is a VinCE Budapesten választották ki
Érdemes lesz ellátogatni a régió legnagyobb boreseményére március 3. és 5. között, hiszen a VinCE Budapest Wine Show számos kivételes ajánlattal, különleges előadókkal és izgalmas kurzusokkal várja a látogatókat. Neves szakértők kalauzolják végig az érdeklődőket a borok világában, ahol egy belépőjegy áráért 1000 féle válogatott bort kóstolhatnak meg 182 pincészet kínálatából, amelyekből a kedvenceket online megrendelhetik, s a jegyárból 2000 forintot le is vásárolhatnak.
Vége az éttermekben az idegesítő szörcsölésnek!
Egy japán kollégiumi tanuló olyan szívószálat fejleszt, amellyel poharunk kiürülése után nem kell hangos szörcsögéssel idegesítenünk a környezetünket.
Magyarország világviszonylatban az egyik legjobb diótermelő ország
Manapság reneszánszát éli a dió. Évek óta magas a hazai és külföldi kereslet, a dió ára is tekintélyes. Van sok dióval készült ételünk, de talán érdemesebb lenne még több figyeolmet szentelnünk ennek a kiváló alapanyagnak, mely termélésének hosszú hagyományai vannak Magyarországon és melyben jelenleg világviszonylatban is élen járunk. A gasztronómiában pedig tudjuk, hogy a helyi alapanyagoké a jövő. Az Élelmiszer szaklap írását olvashatjuk a magyar dióról.
Kihagyhatatlan világnapok jönnek: február 24 és 25-én!
Burrito, quesadilla, fajita, nachos – és még sorolhatnánk a finomabbnál-finomabb változatokat, amelyekben az a közös, hogy alapjuk a tortilla. Igen, ez az egyszerű mexikói étel számtalan néven ismert, meghódította a világot olyannyira, hogy már világnappal is büszkélkedhet. Február 24-én a tortillát, 25-én pedig egy kicsi, de erős fűszernövényt, a chilit ünnepli a világ. A Bonduelle séfje mindkét alkalomra ajánl inspiráló, könnyen elkészíthető, finom recepteket.
Három fogás 420 forintért? Miért is ne?
Tizenkettő, az ország különböző pontjáról érkező közétkeztető csapat mérte össze tudását pénteken a Hungexpon megrendezett V. Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) döntőjében. A "Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett versenyen végül a Sodexo Magyarország Kft. miskolci csapata vehette át az aranyérmet.
A legszebb hústál és a legszebb haltányér
A Nespresso a Bocuse d’Or magyar döntőjén különdíjakat adott át a legszebb hústál és a legszebb haltányér elkészítőinek.
Több mint 60 ezer látogatót vonzott a FeHoVa
Több mint 60 ezren látogattak ki idén a vasárnap véget ért 23. FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat) nemzetközi kiállításra a Hungexpo Budapesti Vásárközpontba, Kelet-Közép-Európa legnagyobb vadász- és horgászkiállítására - közölte a Hungexpo Zrt. hétfőn az MTI-vel.
Hogyan tároljuk a citromot?
A citromokat a konyhapulton tárolni egy tálban tömören szólva badarság. Ilyenkor tulajdonképpen csak elpazaroljuk a sárga és fanyar gyümölcsökre költött, nehezen megkeresett pénzünket.
Harmadszor lett Magyarország sommelier bajnoka
Szik Mátyás sorozatban harmadszor nyerte el a Magyarország sommelier bajnoka címet a vasárnap Budapesten megtartott Magyar Sommelier Bajnokságon.
Alaposan megizzasztotta a séfeket a kecsege
Hat kiváló séf versengett csütörtökön a világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjébe való jutásért. Széll Tamás és csapata (Onyx étterem) képviseli Magyarországot május 10-11-én a Bocuse D'Or Europe-on, melynek idén Budapest lesz a házigazdája. A második díjat a 23 éves Pohner Ádám és csapata (Olimpia étterem), míg a harmadik díjat Volenter István séf és csapata (67 Étterem és Bistro) nyerte.
Magyar étterem nyűgözte le a világ egyik legnagyobb gasztroguruját
A sokcsillagos francia séf, Guy Savoy tért be Valentin-napon a Costesbe vacsorázni, majd ennyit mondott: “amit ma itt ettem, három Michelin-csillagot érdemel.”
Hétvégén örülhetnek a kávérajongók
Február 20-21-én immár hetedik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén is az Erzsébet körúti, ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest ad otthont.
Borok onnan, ahol a „hegy és a Nap összeér”
Az utóbbi években a magyar borok újra virágkorukat élik. Már egy 2013-ban készült felmérésből* is kiderült, hogy a borfogyasztók negyede heti rendszerességgel iszik bort. A döntően tisztán fogyasztott nedűk közül a megkérdezettek előnyben részesítik a hazai termelésűeket. A kutatásban arra is kitértek, hogy melyek a legismertebb borvidékek, akkor Tokaj és Eger mellett Villányt emelték ki a legtöbben. Pedig számtalan okot lehet találni, miért érdemelne legalább ilyen figyelmet a Mátrai borvidék is, amit úgy is emlegetnek, hogy a hely „ahol a hegy és a Nap összeér”.
Pezsgővel és borral hódítottuk az orosz piacot
Borokat, pezsgőket, libamáj-termékeket, konzervipari gépeket kínáltak többek között a magyar kiállítók a Magyar Turizmus Zrt. közösségi standján Moszkvában, a PRODEXPO-n.
Finomabbak az organikus borok?
Több ezer palack bort teszteltek Kaliforniában, annak érdekében, hogy feltárják, van-e összefüggés az organikus és biodinamikus megjelölés és a borok minőségi megítélése között - írja a Borászportál.
Milyen a magyar brandy?
Készítenek brandy-t Bordeaux-ban (Fine Bordeaux), Burgundiában (Fine de Bourgogne), Portugáliában (Aguardente de Vinho), Romániában (Vinars), Spanyolországban (Brandy de Jerez és Brandy del Penedés), Peruban (Pisco), Dél-Afrikában, Kaliforniában és bizony, itthon is! De mikor igyunk brandyt? Mit jelentenek a cimkéken a jelölések? Egyáltalán, mi legyen ezzel a brandy-dologgal? A Borászportál elindult megkeresni a válaszokat. Brandykultúráról és hazai kínálatról a portál A magyar brandy: büszkeség vagy szégyen? írásából mindent megtudhat.
75 000 dollárt kellett kipengetni egy Valentin-napi süteményért
Különleges desszertet vásárolhattak Valentin-nap alkalmából a bostoni Strip by Strega steakhouse-ban mindazon tehetősebb szerelmesek, akik költséges módon kívántak párjukkal a kapcsolatuk következő szakaszába lépni.
Ezerhatszáz liter pálinkát foglaltak le egy Győr-Moson-Soproni szeszfőzdében
Jövedéki ellenőrzéskor 1600 liter igazolatlan származású pálinkát találtak egy szeszfőzdében a pénzügyőrök - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-vel.
Torkos Csütörtökkel nyit a Gasztroélmények Éve
A Torkos Csütörtök akció célja – az étterembe járás kultúrájának megszerettetésén túl -, hogy a lakosság és az ide látogató külföldiek a gasztronómián keresztül fedezzenek fel újabb magyarországi tájakat, kóstoljanak új, helyi ízeket, ismerjék meg a különböző régiók által kínált hagyományos magyar ételeket, valamint a gasztronómiához kötődő tradicionális magyar népszokásokat.