Gasztro

Világbajnoki trófeát nyert a somlói Kreinbacher Birtok
A Champagne és Pezsgő Világbajnokság díjátadó gáláján a mindössze 20 trófea, ezen belül a 11 National Champions nagydíj egyikét vehette át a somlói Kreinbacher Birtok. Miután Prestige Brut és Brut Classic 2011 Magnum pezsgőjükért megkapták az első hazai aranyérmeket, utóbbit Londonban a Best Hungarian Sparkling Wine trófeával díjazták. Az abszolút világbajnok a Louis Roederer Cristal 2002 Magnumja lett, míg a legjobb nem évjáratos champagne a Charles Heidsieck Brut Réserve, amely a 25. Budapesti Borfesztiválon is kóstolható lesz.
Új helyszínen nyitott a Budafoki Pezsgő és Borfesztivál
Idén a megújult piactéren nyitották meg a 27. Budafoki Pezsgő és Borfesztivált.
Nem árt, ha erre a vendéglátóhelyek is felkészülnek
A magyarok több mint fele törekszik étrendjét úgy alakítani, hogy egyrészt bio élelmiszert, illetve kevés zsírt, szénhidrátot és hasonlókat tartalmazó ennivalókat fogyasszon. Másrészt pedig arra, hogy elkerüljön olyan összetevőket, amelyekre érzékeny, allergiás, vagy amelyek ütköznek valamilyen meggyőződésével. Nálunk a fogyasztók kétharmada (68%) hajlandó többet is fizetni olyan ételekért és italokért, amelyekben nincs általuk nemkívánatosnak tartott alkotóelem. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen egészség és adalékanyagok megítélésére vonatkozó kutatása, amit hatvanhárom országban, köztük Magyarországon végeztek.

A kedvenc szendvicsedet hozhatja vissza a Burger King
A Burger King gyorsétteremlánc 25. születésnapja alkalmából nem csak különleges menükkel és több mint százezer ajándékkal lepi meg vendégeit, hanem visszahozza a rajongók által legtöbb szavazatot kapott termékeket is.
Milyen uzsit vigyen a gyerek az iskolába?
Az új tanév kezdetén a számos teendő között arra is érdemes odafigyelni, hogy tízóraira és uzsonnára mit és hogyan visznek a gyerekek az iskolába. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat, hogy a gyerekek a főétkezések között is jót, s jól ehessenek.
Melyek az ország legjobb vörösborai?
Ahhoz, hogy a lelkes borszeretők a szeptember beköszöntével máris a legjobb vörösökhöz nyúlhassanak – s ne kelljen a könyv megjelenésééig várniuk – a szervezők a Vinoport rendelkezésére bocsátották a teljes listát.
Mi lesz az idei Borfesztiválon?
Szinte hihetetlen, de 25 éve nyitotta meg először kapuit a Budapest Borfesztivál. Együtt nőtt fel a rendszerváltás után újjáéledő borkultúrával: támogatta a kilencvenes évek nagyjait, kihagyhatatlan és nemzetközi tömegrendezvénnyé vált a kétezres évek elején, és rendületlenül segíti a generációváltást napjainkban is.
Dijoni mustárt hívott vissza a NÉBIH
Az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) érkezett bejelentés szerint Magyarországon is forgalomba került egy francia előállítású dijoni mustár, amely nem jelölt allergén összetevőt, szulfitot, tartalmaz. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felvette a kapcsolatot a magyarországi forgalmazóval, amely a szükséges intézkedéseket végrehajtotta.

Így ünnepel a száz éves bécsi Naschmarkt
Kétnapos születésnapi bulival ünnepli 100. születésnapját a bécsi Naschmarkt 2016. szeptember 2. és 3. között. Az osztrák főváros egyik legismertebb és legkedveltebb piacán hetente 64 ezren fordulnak meg.
Új kávés weboldal indult
Az Ineedcoffee.hu célja, hogy hasznos információkat nyújtson a kávéimádóknak.
Biztos, hogy mindig tiszta pohárból isszuk a sört?
Attól még nem leszünk „sörsznobok”, ha esetleg tiszta pohárból szeretnénk meginni az italunkat.
Egy túl igényes étteremlátogatónak köszönhetjük a burgonyaszirom megszületését
Most ünnepelte születésnapját a burgonyából készült chips. A chips elkészítése nem egy megtervezett folyamat volt, és íze is rengetegszer változott 1853 óta. Hazánkban egy évtizedig a sós íz volt az egyeduralkodó, ám az utóbbi időben a magyarok is nyitottabbá váltak a különleges ízesítésekre. Az Intersnack Magyarország Kft. (Chio) adatai szerint a hagymával kombinált tejfölös-tejszínes-sajtos és a paprikás-chilis-pepperonis változatok mellé mára szorosan felzárkóztak a húsos és a különféle pikáns, egzotikus fajták is.
Most mindent megtudhat a Juhfarkról
Fiolában árusított orvosság, nászéjszakák bora, az egyik legősibb, és ma is sikert sikerre halmozó magyar fajta: ez mind a somlói Juhfark. Olyan bor, amely mindig tartogat valami újat, mert nagyon sok arca van. Szeptember 24-én egy nagyszabású sétáló kóstolón az elmúlt évek legjobb Juhfarkjait mutatják be 16 borász részvételével a Somlón. A rendezvény címe: Somlói Juhfark Ünnep.
Ki hallott ilyet? Már a sajtok is versenyeznek
Napokon belül elkezdődik a IV. Nemzetek Sajtversenye, melyen 15 európai ország legjobb sajtjai szállnak ringbe. Az augusztus 27-i megnyitón, a SZEGA Marketben, a Budagyöngye Bevásárlóközpontban kiderül, hogy a magyar nevező sajtok közül melyik nyeri el a szakmai zsűri tetszését. A esemény díszvendége: Roland Barthelémy, világhírű francia sajtlovag, sajtkészítő mester.
Járt már csokifesztiválon?
A csoki körül forog minden a hétvégén Szerencsen, ahol immár kilencedik alkalommal rendezik meg az Országos Csokoládéfesztivált.
Hatodával kevesebb bort hozhat az idei szüret
Hiány nem lesz, viszont drágulhatnak az italok - írja a Lokál csütörtöki számában Légli Ottóra, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnökére hivatkozva.
Férfi lett a borkirálynő
Németország borvidékein már majdnem 100 éve választanak borkirálynőket. Persze nem hatalmas trónokon ülő uralkodó hölgyeket, és nem is a világbékéért lobbizó tökéletes szépségeket szavazzák meg ilyenkor, hanem a német borágazat legfontosabb képviselőit. Idén az egyik „borkirálynő” egy férfi lett.
Fiatal borászok ünnepe a Bazilikánál
Idén is a Szent István téren, a Bazilika előtt körbesétálva lehet mejd megkóstolni az ország legizgalmasabb 32 fiatal borászának borait hétvégén: 4 napos borünneppel vár a Junibor az ország egyik legszebb terén.
Mi az a hús?
Módosul, egyúttal szigorodik a forgalomban lévő élelmiszerek minőségét szabályozó Magyar Élelmiszerkönyv. Ideje volt talán, hiszen – például – az elmúlt évek párizsija is jobbára csak a nevében volt húskészítmény: leginkább szóját, zsírt, ízületi folyadékot, gerinc- és csontvelőt, bíbortetű-kivonatot és sok-sok e-számot tartalmazott. Tisztelet a kivételnek.
Mi a magyar a Soproniban?
A Facebookon debütált a Soproni magyar árpás reklámja. A panírozás és az erős paprika mellett a száz százalék magyar árpából készült Soproni sört is közös hagyományaink egyikeként mutatja be a videó.
DreherFeszt: Ezt jól kifőzték!
Ötféle, csak a DreherFeszten elérhető sörspecialitás, háromféle friss, egyenesen a főzés, szűrés után érkező tanksör, háromszor több sörcsap és csapos – erre számíthatnak a különlegességek kedvelői augusztus 26-27-én az idén megújult, időtartamában és területében is kibővült sörgyárfesztiválon. Ráadásul igazi fesztiválbulira hangolt zenei felhozatalra is készülhetünk.
Megújul a Magyar Borok Útja Rallye
A megújulás jegyében rendezik meg a 21. Magyar Borok Útja Rallye-t, amelynek mezőnye jövő pénteken rajtol a fővárosi Kincsem Parkból.
Itt az első pesti macskakocsma, ahol cicák társaságában sörözhetsz
A Whiskers Cat Pub kézműves sörökkel, koktélokkal, na és persze elképesztően aranyos cicákkal vár a belváros szívében.
Áfonya hercegnő tortájának titka
Most mi magunk is kipróbálhatjuk, hogyan kell elkészíteni. A recept már nyílvános, a többi már rajtunk múlik!
Megvannak a győztes torták receptjei
A magyar zászló színeit tükröző tökmagos országtorta és a cukormentes Áfonya hercegnő torta receptjeire most fény derült.
A vendéglátósoknak bejött a METRO MAX
A SZIGET Fesztiválon debütált a METRO MAX szolgáltatás, amely közel 60%-ban magyar termékeket értékesített. Több mint 1000 féle terméket vásárolt közel 100 vendéglátóipari egység a METRO új szolgáltatásának részeként
Olasz gasztrotúra az MVI-vel
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete a Coninvest Kft.-vel közösen ismét gasztrotúrát szervez, ezúttal Olaszországba.
Rio 2016: Michelin-csillagos séf főz a hajléktalanoknak
A világ egyik leghíresebb séfje főz a hajléktalanoknak Rio de Janeiróban.
Megújul a Magyar Borok Útja Rallye
A megújulás jegyében rendezik meg a 21. Magyar Borok Útja Rallye-t, amelynek mezőnye jövő pénteken rajtol a fővárosi Kincsem Parkból.
Furcsa óriástojások a borászatokban
Több francia borászatban is különleges, hatalmas betontojások jelentek meg. Némelyik még húsvéti festést is kapott.
Így párosítsd a sört az ételekkel
Mindenkivel fordult már elő, hogy egy finom étel mellé sört ivott volna, de nem tudta milyen illik hozzá. Ebben nyújt segítséget a Sörszövetség sörkalauza, amely megmutatja az egyes elő- vagy főételek illetve desszertek mellé milyen sört érdemes választani.
Mit gondol, melyik a magyarok kedvenc borfesztiválja?
Egyre népszerűbbek a borfesztiválok, ma már az ország szinte minden borvidékén van egy-egy jelentős fesztivál az évben. Most szavazhatunk is kedvencünkre.
Németek a sörcsapon
Augusztus utolsó hétvégéjén Budán, az Allee melletti sétányon a német söröké és sörkultúráé lesz a főszerep, négy napon keresztül.
Áldatlan állapotok: kínai éttermet záratott be a Nébih Budapesten
Egy XIV. kerületi távol-keleti étteremben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az étterem működését, többek között a súlyos élelmiszerbiztonsági és élelmiszerhigiéniai szabálytalanságok miatt, azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek. Elrendelték továbbá 38 tétel, 135 kg alapanyag, félkész- és készétel megsemmisítését.
Válik a séf, ugrik a Michelin-csillag?
Veszélybe került egy népszerű brit étterem Michelin-csillaga, de nem az ott felszolgált fogások minőségének hirtelen romlása, hanem személyes okok miatt: válik a séf.
Kóstolt már árnyékliliomot?
Ha a gyomokról esik szó, általában a visszaszorításuk a téma. Több növényt azonban a konyhában is lehet hasznosítani - olvasható az Agrárszektor oldalán.
Alternatív sörkorcsolyákra vadászik a Sörszövetség
Idén először hirdet pályázatot éttermek, vendéglátósok számára a Sör Világnapja alkalmából a Sörszövetség, amelynek célja, hogy megtalálja Magyarország Sörkorcsolyáját. A szomszédos országokban a sör és gasztronómia kéz a kézben járnak, a Szövetség szeretné, ha itthon is elkészíthetnénk azokat a kísérő falatokat, amelyek legjobban illenek kedvenc italunkhoz.
Eltűnik a diabetikus jelölés az élelmiszerekről
A diabetikus élelmiszerek gyártóinak többsége eddig külön jelölést - többek között narancssárga kört vagy a diabetikus feliratot - használt. Most viszont egy uniós rendelet miatt - amely előírja a diabetikus élelmiszer-kategória megszüntetését - eltűnnek ezek a jelölések. A hároméves türelmi idő után, július 20-án hatályba lépő szabályozás csak annyit enged meg, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortartalomról.
Francia sajtot vontak ki a forgalomból
E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot hoztak forgalomba több tagállamban, köztük Magyarországon is.
500 éves zöld veltelini borát kóstolták
Az ORF-beszámoló szerint a St. Georgen-i őstőkéről szüretelt bor íze nemcsak az osztrák borászokat és kutatókat lepte meg, hanem nemzetközileg ismert borszakértők is lelkesen beszélnek róla.
A világ legjobb pezsgője 2016-ban
Grand Siècle – a 2016-os év győztese.
Íme az Év Strandétele a Balatonon
Az Év Strandétele díjat idén a kecskesajtos-bazsalikomos Big Mekk nyerte - közölte Kardos Gábor, a balatoni büfékultúra és kínálat megújítását célzó versenyt tavaly elindító Balatoni Kör szóvivője az MTI-vel szerdán. A győztes étel a badacsonyi Kishableány és a balatonboglári Paletta strandbisztrók kínálatában szerepel, Bezerics Dániel specialitása, egy különleges, harmonikus, viszonylag könnyen elkészíthető univerzális strandétel- fejtette ki a szóvivő.
Gasztrotárlat nyílt Magyarország legkülönlegesebb szállásán
Szerzetesek asztalánál címmel nyílt kiállítás Majkpusztán, a kamalduli remeteségben, ahol a magyarországi szerzetesrendek étkezési kultúrájának tárgyi emlékei láthatók a Forster Gyula Örökségvédelmi Központ és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum rendezésében. A remeteségben, mely felújítása 2015-ben fejeződött be, eredeti cellaházakban lakhatunk.
Most akkor a görögdinnye zöldség, vagy gyümölcs?
Attól függ, kit kérdezünk.
Domingo esete az ökörpofával
A neves villányi borász, Bock József és a GuliAnd Menedzsment tulajdonosai, Mesterházy Gyula színész és Magonyi Andreas Zsolt operaénekes közösen látták vendégül az opera királyát, Plácido Domingót, aki augusztus 10-én ingyenes koncertet ad Budapesten.
Még egy hónap van a borászati pályázatok beadásáig
A kormány 40 milliárd forintos, borászati beruházásokra fordítható támogatási keret megnyitásáról döntött idén a Vidékfejlesztési Programon belül, ebből a jobb, modernebb borok készítéséhez szükséges eszközöket lehet beszerezni, de nagy hangsúlyt kap az energiahatékonyság is - mondta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán. A pályázati felhívás már elérhető, és az első pályázatokat szeptember 12-én lehet beadni - írja az Agrárszektor.
A SZIGET Fesztiválon debütál a METRO új szolgáltatása
2016. augusztus 10-én elindult a METRO új szolgáltatása, amely METRO MAX néven a teljes magyar vendéglátás maximális minőségű kiszolgálását tűzte zászlajára. Az új szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb rendezvényén, a Sziget Fesztiválon debütál, ahol a részt vevő vendéglátóipari egységek a kitelepült METRO MAX központban tudják az árukészleteiket folyamatosan feltölteni. A tavalyi évben már együttműködött a két vállalat, ezzel a megállapodással viszont a korábbi mennyiség duplájára nő a rendezvényen biztosított termékek értéke.
Csehországban veszik a büdös sajt ízű fagyit, mint a cukrot
Bár első ránézésre a sárga fagyigombóc semmiben sem különbözik a többi fagylalttól, de az orrhoz való közelítése és ízlelése azonnal elárulja, hogy egyik alkotóeleme a csehek körében rendkívül közkedvelt olmützi sajt, amelyet a köznyelv egyszerűen büdös (bűzlő) sajtnak nevez.