A hazai éttermek keresik a magyar termelők áruit

A hazai éttermek keresik a magyar termelők áruit 

A Felelős Gasztrohős Alapítvány harmadszorra rendezett a Szimplában termelő-étterem találkozót. A rendezvény népszerűsége bebizonyította, hogy a hazai vendéglátóhelyek keresik a magyar termelőket és termékeiket.
Tokaji lett az év pincészete

Tokaji lett az év pincészete 

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék Patricius Borháza lett az idén az év pincészete, a 2002-ben alapított díjat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége képviselői adták át csütörtökön a Bodrogkisfalud határában lévő társaságnak.

A POP kategóriával bővült a Gault ß Millau francia étteremkalauz 

Pop elnevezéssel új kategóriát vezet be 2017-es kiadásában a Gault ß Millau francia étteremkalauz, amely a nyugat-franciaországi Noirmoutier-ban működő La Marine tulajdonosát, Alexandre Couillont választotta meg az év séfjének.

Éljen a Pinot Noir! 

Új sorozatunkban nem csak személyes tapasztalatainkat osztjuk meg, de tippeket is adunk, melyik bor mellé mi illik. Először Két villányi pincészethez látogattunk.

Megérkezett a Green Tea Latte 

A prémium Teavana teák bevezetésével végre Magyarországra is megérkezett a Green Tea Latte. A zöld teás frissítő citrusos mentás változatban és hidegen, frappuccinóként is elérhető.

Új olasz étteremlánc keresi magyar partnerét 

Eredeti olasz hagyományokan alapuló gyorsétterem-fagylaltozó koncepció keresi franchise partnereit hazánkban. Elsősorban Budapesten, valamint nagyobb vidéki városokban egyaránt versenyképes befektetési lehetőséget kínálva leendő hazai franchise partnereinek.

Élményszüretet tartanak az etyeki Gasztrosétányon 

Friss mustot, murcit és már újbort is lehet kóstolni az október 22-23-i Élményszüreten az etyeki Gasztrosétányon.

Ezt a tésztát! Jól nézze meg! 

Lejárt alapanyagokkal is dolgozott az a reform termékeket előállító tésztaüzem, ahol szeptember végén tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. A feltárt hibák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését és több mint 1500 kg alapanyag, illetve gluténmentes száraztészta forgalomból történő kivonását rendelte el.
Gulyásleves reszelt citromhéjjal?

Gulyásleves reszelt citromhéjjal? 

Izgalmas kötete jelent meg az Ízek városa sorozatnak, mely ezúttal Bécs gasztronómiáját mutatja be a régi és az új bécsi konyha több mint 100 autentikus recepjével. Füreder Balázs szerző, Csapó Katalin lektor, Milkovich Eszter (Holnap Kiadó), Török Róbert (igazgatóhelyettes MKVM) október 12-én egy beszélgetés keretében mutatták be az új könyvet.

A designer, a muzsikus, az illatszakértő meg a bármixer 

Szőlőmustból készült olyan borpárlat, amelynél mindig belehelyezik az aszúszemeket is készítésekor. A görögök nagy büszkesége, izgalmas ízvilággal, arany, kék színű címkéje ma már világhírű. Meg az a két bagoly is, ami 1888 óta őrködik e pimasz, öntörvényű, jellegzetesen selymes ízű ital elején. A neve is jelzi mindezt, hiszen a Metaxa görögül selymeset jelent.

Már nem olyan menő piacra járni? 

A GfK legfrissebb, 2016. első félévet elemző Kereskedelmi analízisek tanulmánya megállapítja, hogy a fogyasztók vásárlási szokásaiban bekövetkezett változások a kereskedelmi csatornák piaci részesedését jelentősen nem befolyásolták. A diszkontok picit tovább erősödtek az első hat hónapban. Egyetlen csatornaként a piacokon látható – évről évre bekövetkező – csökkenés a napi fogyasztási cikkek forgalmában, ami elsősorban a piacon vásárló háztartások számának mérséklődésével magyarázható

Szombaton lesz a Kézmosás Világnapja 

Október 15-én tartják a Kézmosás Világnapját, az UNICEF kezdeményezésére, amelynek célja, hogy tudatosítsa a szappannal történő kézmosás komoly jelentőségét a betegségek megelőzésében. A SUHANJ! Alapítvány által működtetett SUHANJ! Fitness higiéniai megoldásait biztosító Tork ez alkalomból célul tűzte ki, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékkal élők speciális higiéniai igényeire és az akadálymentesítéssel kapcsolatos feladatokra. Ezért felmérést végeztek az alapítvány fogyatékkal élő tagjai körében arról, hogy mit tartanak a leggyakoribb problémának az akadálymentes mosdókban.

A forradalom tiszteletére újrapalackoznak százötven 1956-os évjáratú tokajit 

Újrapalackoznak 150 tokajit a Nemzeti Borvagyon pincéjében található 1956-os évjáratú aszúkból.

Egy igazi okostojás, ami főzni tanít 

A régi ketyegő időmérő és a mesterséges intelligencia szórakoztató tulajdonságait pakolták egybe a húszcentis dizájntojásba. A Hello Egg a jövő okosotthonának egy újabb darabja, a Telenor Kreatívval közös Next rovatában.

Fogyasztói trendek, melyek mellett a gasztrovilág sem mehet el 

Kutatás készített a PwC tanácsadócég modern fogyasztói trendekről. A napokban megjelent tanulmány két dimenzió mentén vizsgálja a fogyasztói szokásokat: a globális változásokat figyelembe véve, amelyek hosszú vagy rövidtávon gondolkodásbeli és fogyasztói igényváltozást hoznak létre; illetve az ezek által katalizált innovációk mentén, amelyek beépülnek a fogyasztók mindennapjaiba, a táplálkozástól egészen a városi életig.

Mit kérdezne egy száz évvel ezelőtt élt cukrászmestertől? 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Mesterségek nyomában sorozata különleges és egyúttal módon idézi fel a múltat.

Rekordszámú csapat nevezett a kolbásztöltő versenyre 

Az október 28. és 31. között tartandó 20. Csabai Kolbászfesztivál a szokásosnál nagyobb lesz. Már tavaly is rekordszámú csapat nevezett a kolbásztöltő-versenyre, amelyet idén 150-nel felülmúlnak, így összesen 750 csapat méri össze a tudását szombaton.

A területek kétharmadán befejeződött a szőlőszüret 

A területek mintegy kétharmadán már befejeződött a szőlőszüret - közölte a földművelésügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rátkán szombaton.

Itt vannak az ország legjobb lángosozói 

A magyar lángosrajongók ismét döntöttek, és idén is megszavazták az idei Lángos Voks díjazottjait. Ebben az évben a békéscsabai Mester Lángos Büfé végzett az első helyen, így övé lett a megtisztelő „Vénusz kedvenc lángosozója 2016” cím és az 500 liter minőségi napraforgó-étolaj nyeremény.

Nem bírt lépést tartani a hiperekkel a szegedi csúcsborász üzlete 

Bár az elmúlt három évben kétszer is a város borává választották Balla Géza egyik borát, a borász vállalkozó vinotékája nem bírta a versenyt és bezárt – írja a hvg.hu.

Tojásfesztivál nincs, de van Halfesztivál! 

Különleges halételekkel, koncertekkel, táncelőadásokkal és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket a pénteken kezdődő siófoki Halfesztiválon.

Külföldi szakmunkások a vendéglátásban? 

Általánossá vált a munkaerőhiány mind iparági szinten, mind területileg, míg régebben csak egyes ágazatokat, vagy a nyugati határszélt sújtotta - mondta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Borhabos csokoládétorta lett a Mátra tortája 

A gyöngyösi Mátra Művelődési Központ idén is meghirdette a Mátra tortájának elkészítésére ösztönző versenyét. Erre nyolcan pályáztak, elsősorban civilek, de voltak közöttük szakképzett cukrászok is. A versenyt a már hagyományos szüreti napok és a fehérborok fesztiváljának keretében rendezték meg. A győztes Lukovszki Judit lett, aki süteményével elnyerte a Mátra tortája címet.

Tiszaörvényről a fővárosba: Hello Hal nyílt Budapesten 

Szálkás, bonyolult megenni, pocsolya-ízű… Ezek a leggyakrabban felhozott érvek az édesvízi halak fogyasztása ellen ma Magyarországon.  Az előzőek megcáfolását és a hazai halak és a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul a Tiszáról indult Hello Hal csapata, akik Tiszaörvény és Kecskemét után Budapesten nyitották meg harmadik halazójukat. 

Táptalaj nélküli zöldségtermesztés a konyhában 

A SproutsIO nevű eszközzel immár kézzel fogható lehetőség az akadálytalan beltéri kertészkedés.

Magyarország a díszvendég a nemzetközi csúcsgasztronómiai rendezvényen 

Alig egy héttel a San Sebastián-i filmfesztivál után a filmcsillagokat nemzetközi sztárséfek váltják az észak-spanyolországi tengerparti városban, ahol a vasárnap elkezdődött, Gastronomika elnevezésű gasztronómiai konferencián Magyarország a díszvendég.

Megjelent Lukács István Séf című könyve 

„A könyv egy társadalmi problémára ad választ, ami égetően fontos kérdés a vendéglátásban – mondta beszédében Asztalos István, a Kortárs Gasztronómiai és Kultúrális Egyesület elnöke, egyúttal az Oldalasmagazin főszerkesztője.

Virtuális túrát lehet tenni a Jack Daniel's lepárlóban 

A Jack Daniel’s lepárlóüzeme fennállásának 150. évfordulója alkalmából virtuális túrát fejlesztett. A 360 fokos videó nézője Lynchburgben érezheti magát és megnézheti, hogyan készül az amerikai whisky. Egy VR-szemüveggel pedig a másfél évszázados főzde falai között is sétálhat a néző.

Mire jó még a fokhagyma? 

Régóta tudjuk, hogy a fokhagyma dúskál a pozitív egészségügyi hatásokban (csökkenti a szervezetben a rossz koleszterin (LDL) szintet, segít a kórokozók elleni küzdelemben, blablabla…). A médiában ugyanakkor egy ideje már lendületesen terjednek az információk egy újabb pozitív hatásáról is.

ÉS Bisztró: osztozni minden jóban 

Az ÉS Bisztró népszerű vasárnapi ebédjének koncepciója a finom falatok megosztásán alapul - családdal és barátokkal.

Jól szerepeltünk a WACS világdöntőjén 

A melegkonyhás szakács világverseny döntőjében mind szakács, mind cukrász csapatunk előkelő helyen végzett!

Kóstolókkal ünneplik a kávé világnapját 

Szeptember 29-e a kávé világnapja. Kávékóstolókkal, bemutatókkal, workshopokkal és barista bajnoksággal ünnepli a kávé világnapját vasárnap a Tesla Budapestben A kávé napja elnevezésű rendezvényen.

Ilyen szép lett a magyar versenyző tortája 

​Ma a cukrászok versenyével folytatódott a WACS Global Chef Challenge világdöntője, a görögországi Thessalonikiben.

Október 8-án kiderül az olaszrizling új neve 

korábban már írtunk róla, hogy új nevet keresnek az olaszrizlingnek. Névötletekből nincs hiány, a győztest az Olaszrizling Október Nagykóstolón hirdetik ki.

Ezek voltak a Sziget legzöldebb vendéglátóhelyei 

A Sziget idén – a környezettudatos fesztiválozás jegyében – a fesztiválon lévő vendéglátóhelyeket is osztályozta. A többszáz egységből a büfék közül a Zing Burger, az italos pultok közt pedig a Go To Hungary bizonyult a legkörnyezettudatosabbnak. 

Ötezer forintért vacsorázhat Michelin-ajánlással rendelkező étteremben 

Ismét háromfogásos menüsorokat kóstolhatnak egységes, kedvezményes árakon az Országos Étterem Hét keretében október 10. és 16. között 110 magyarországi közép- és felső kategóriás étterem vendégei.

Diplomatabor - Ilyen még nem volt! 

Szüret közben születnek a nagy ötletek. Mintegy hatvan diplomata szüretelt a Hajós-Bajai borvidéken, a Koch Borászat szőlőjében. A nagykövetek annyi chardonnay-t szedtek le, hogy Fazekas Sándor miniszter javaslatára külön bor készül belőle.

Kövesd nyomon a magyar séfeket a világdöntőn! 

Elkezdődött a WACS Global Chef Challenge világdöntője, a görögországi Thessalonikiben, ahol két magyar is képviseli hazánkat: Elek Richárd (Fausto’s, Budapest) a szakácsok között, Domonkos Dávid (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) pedig a cukrászok között méri össze tudását a világ minden tájáról érkező versenytársaival.

Magyarországra jön a Cookpad 

A Cookpad és az Apróséf.hu megállapodtak egymással a nemzetközi receptmegosztó szolgáltatása magyarországi bevezetéséről.

Utazás a belga sörök fantasztikus világába 

A Carlsberg meghívására eltöltöttem 3 napot Brüsszelben és a mellette fekvő kisvárosban, Grimbergenben, ahol a dán cég tulajdonában lévő apátsági sört mutatták be újságíróknak. Erről szól ez az élménybeszámoló.

Koktélok őszre a Lappföld színeivel 

Finnországban az őszt tartják az ország legszebb arcának. Már itthon is búcsúzik a nyár, de ez még nem jelenti azt, hogy az esti koktélozásokról is le kell mondanunk. Mutatunk három, a lappföldi ősz ihlette kreációt, amelyeket nem csak egyszerű elkészíteni, de színviláguk még vonzóbbá teheti számunkra ezt az évszakot. A meleg narancs árnyalattal megidézhetjük a sárguló erdők csodás világát, az élénkzöld színnel északi fényt festhetünk az éjszakába, az intenzív kék pedig akár egy csepp az ezer tó országából, Finnországból. Kapd elő mixer tudományod, és játssz bátran a színekkel! 

A lett konyha sikerének kulcsa: a szuperélelmiszer 

Útban Riga felé, az airBaltic Budapestről induló közvetlen járatának kényeztető business osztályán olvassuk, hogy a lett pénzügyminiszter – aki nem mellesleg egy csinos hölgy – alaposan elagyabugyált előző nap egy kínait, név szerint Hou Ji-Fant, és erre nagyon büszke. Amúgy nem a lett állami vezetők lettek agresszívek, hiszen a hír azzal folytatódik, hogy mindez egy nemzetközi sakkverseny egyik játszmáján történt…

Vattacukor sörrel? 

2016. szeptember 23. és 29. között kilenc budapesti étterem készül rendhagyó menüvel a Sörgasztronómiai Hét keretében. A változatos menük között magyaros, szerb, indiai, olaszos és amerikai ihletésű fogások is az étlapokra kerültek, így széles íz-skálán tapasztalhatjuk meg, hogy a megfelelő körültekintéssel választott sör bármilyen étel mellé illik.

Nem minden az, aminek látszik 

A helyi (Siol.net) média szerint a sörszökőkút tulajdonképpen öt, betonkaréjból kiemelkedő automata sörcsap, aminek működtetéséhez hat euróért egy mikrocsipes poharat kell venni, hogy összesen fél liter sört kiszürcsölhessünk belőle - irja az index.hu.

Kávé és csoki? Ráadásul együtt? 

A Nespresso kávénagykövete, Nagy Zsolt hazánk legnagyobb és legszínvonalasabb édességfesztiválján, az Édes Napokon tartott szakmai előadást. A fesztivál hivatalos kávépartnereként a kávé és a csokoládé jellegzetességeit, harmonizációját, aromajegyeinek párhuzamait ismertette meg az érdeklődőkkel.

Két magyar is bekerült a szakács világdöntőbe 

A 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert átölelő World Association of Chefs Societes (WACS) által idén Thessalonikiben, szeptember 25-től 27-ig megrendezésre kerülő világdöntőn két magyar is képviseli hazánkat: Elek Richárd (Fausto’s, Budapest) a szakácsok között, Domonkos Dávid (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) pedig a cukrászok között méri össze tudását a világ minden tájáról érkező versenytársaival.

Na végre: hungarikum lehet a töltött káposzta 

Kiváló és egyedi ízvilágáról, zamatáról, minőségi alapanyagiról híres magyar ételeink évszázadok óta ünneplésre, közös sütés-főzésre ösztönöznek bennünket, magyarokat - mondta Fazekas Sándor a mezőberényi Töltött Káposzta Fesztivál megnyitóján.

Műanyag pohár és tányér: non! 

A következő évtized első napjától tilos lesz nem lebomló, egyszer használatos edényeket árulni Franciaországban — írja a Profit7.hu.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!