Gasztro
A ruhaszárító kötélre akasztott mangalica esete
Pénteken a Larus Étterem és Rendezvényközpontban került megrendezésre az első Magyar Sonkafalat Verseny, melyek alkotásai nemcsak ízükben, de a látványban is felülmúltak mindent. A győztes Palágyi Eszter, a Costes étterem séfje lett. A Magyar Konyha gasztromagazin által rendezett versenyen olyan sztárséfek indultak, mint Bíró Lajos, a Bock Bisztró, Ruprecht László, a SVÉT és Jahni László, a Kistücsök étterem színeiben. A rendezvény egyúttal az 1991-ben elkezdett spanyol-magyar mangalicasonka-gyártási program 25. évfordulójának ünneplése volt, melyen a mangalicasonkákat gyártó spanyol cég vezérigazgatója, Juan Vicente Olmos Llorente és magyar partnere, Tóth Péter elevenítette fel a mangalica megmentésének kalandos történetét.
Miért szeretik a magyarok a csípőset?
Legtöbben magáért a csípős érzetért, és nem a pozitív élettani hatásért esznek erőset – derül ki a BURGER KING® friss internetes kutatásából. Ugyanakkor a válaszadók 94%-a tudja, hogy a fűszeres étel mértékkel fogyasztva jót tesz a szervezetnek. Az étteremlánc annak kapcsán készített felmérést, hogy Angriest WHOPPER® néven a hazai BURGER KING® éttermekben is elérhető a magyarok ízléséhez különösen közel álló, minden eddiginél csípősebb hamburger.
Megkönnyíthetik a pálinkakészítők életét az új jövedéki szabályok
Az új jogszabály általánossá teszi majd az elektronikus eljárásokat és a zárjegyrendszert; továbbá változtat a jövedéki biztosítékok és adatszolgáltatások rendszerén.
Péntek éjszaka irány az ízek birodalma!
Péntek éjszaka izgalmas bemutatókkal, interaktív foglalkozásokkal, szemetgyönyörködtető látványosságokkal, s a nemzetközi ifjúsági gasztronómiai verseny munkáival várja a Gundel Károly Szakképző Iskola az érdeklődőket.
Ifjú titán szakácsok versenye
Úgy tűnik Budapesten idén ez a nagy nemzetközi gasztronómiai versenyek éve lesz! Pénteken ifjú szakácsok, cukrászok és pincérek mérik össze erejüket a Gundel Károly Szakképző Iskolában.
Jelentősen csökkenhet az éttermi szolgáltatások áfája
27 százalékról 18 százalékra, majd 2018-ban 5 százalékra mérséklődhet az éttermi szolgáltatások áfája.
Országos hálózatot épít a BITE pékség-kávézó
Hálózatépítésbe kezdett a teljességgel hazai fejlesztésű pékség-kávézólánc, a BITE bakery café: a néhány éve a budapesti Nyugati pályaudvarnál megnyitott első üzletüket követően a cég rövidesen a nagyobb megyeszékhelyeken, így Debrecenben, Szegeden, Kecskeméten nyithat újabb kávézókat, terveik szerint néhány éven belül országos franchise-hálózatot építenek ki.
Fesztivál a mangalicatenyésztés szellemi központjában
A magyar mangalicatenyésztés szellemi központjának nevezte Debrecent a város polgármestere, Papp László szombaton, a hetedik alkalommal megrendezett mangalica fesztivál megnyitóján - írja az MTI
Hal és vad köré szerveződik a májusi Gourmet Fesztivál
Május 12. és 15. között több mint 120 kiállítóval - köztük az öt budapesti Michelin-csillagos étterem standjaival - várja az érdeklődőket a Millenáris parkban a Gourmet Fesztivál, melynek fókuszában ezúttal két alapanyag: a hal és a vad lesznek - adta hírül az MTI.
Székesfehérvár: a jövő gasztrobirodalma
A turisták számára jó hír, hogy a gasztrotéren is dinamikusan fejlődő, színvonalas palettát felvonultató Székesfehérváron egyre gazdagabb kulináris élmény vár a látogatóra. Itt, ahol a gasztronómia és a kultúra összekapcsolódik, jól érezheti magát mindenki, aki szívesen „kortyol frissítőt a történelem teraszán”. ital társaságában ebben a csodálatos városi ékszerdobozban.
Módosult a 'Young Sommeliers' versenykiírása
A Chaîne új kiírása szerint május 13-ig lehet jelentkezni az ifjú sommelier tehetségek nemzeti válogató versenyére.
Kékfrankos április a Corinthiában
A kékfrankos hazánk legelterjedtebb szőlőfajtája, a kizárólag fehérborokra specializálódott borvidékeinken kívül mindenhol foglalkoznak vele. Ezért, és mert számos bortípus készíthető belőle, a szőlőfajta borai még magyar viszonylatban is elképesztően változatosak.
Nemzetközi receptversenyt indít a Metropol
A Metro International szervezésében 15 ország részvételével elindult a Metro Super Chef nemzetközi receptverseny. Az idei lesz a második megmérettetés az ingyenes lapcsalád történetében, amelyhez ezúttal Magyarország legnagyobb példányszámú napilapja, a Metropol is csatlakozott.
A gasztro-csillagok háborúja
Melyek a gasztroipar legfontosabb szakmai és laikus minősítései? Mire jó és mire nem, ha egy étterem listára kerül? Aczél László, a Young & Rubicam Group vezérigazgatója, a Foodpolice gasztroblog alapítójának, a Kreatív márciusi számában megjelent cikkéből sok más mellett ez is kiderül.
Itt az Étterem Hét abszolút győzteseinek listája
A 2016. március 21. és 27. között rendezett X. Országos Étterem Hét ismét hatalmas vendégszámmal zárult. Hasonlóan az előző programhoz, több mint 24.000 Vendég foglalt asztalt a 139 résztvevő étterembe és próbálta ki azok 3 fogásos menüajánlatát!
Bocuse d’Or: minden terítékre kerül
Közép-Európa egyik legfontosabb gasztroeseményének ad otthont 2016 májusában Budapest, hiszen a Hungexpo területén rendezik meg a SIRHA Budapestet, és ennek egyik eseményeként a Bocuse d’Or európai döntőjén szintén itt versenyeznek a kontinens sztárszakácsai. A Kreatívnak Szántó Gabriella, a Hungexpo kommunikációs igazgatója, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökségi tagja nyilatkozott, ő mindkét esemény kommunikációjában részt vesz.
Okos borosüveggel állt elő egy startup cég
Okos borosüveget mutatott be egy startup cég. A Kuvéé névre hallgató készülék frissen tartja a bort, wifi kapcsolattal van ellátva és még ötleteket is ad étel párosításokra. Az első körben 1000 darab készül belőle - írja a Borászportál.
A gasztronómia a boldogság ipara
Magyarország is bemutatkozik a hétfőn megnyílt 30. Salón de Gourmets nemzetközi csúcsgasztronómiai kiállításon Madridban, ahol a vendéglátó Spanyolország mellett 20 külföldi ország vonultatja fel termékeit.
Bocuse d'Or Europe: keddtől indul a jegyvásárlás
A leglelkesebb érdeklődők korlátozott számban szurkolói jegyet válthatnak a világ legrangosabb szakácsversenyére és testközelből követhetik a Bocuse d’Or európai döntőjén versenyző séfeket, köztük a Széll Tamás vezette magyar csapatot. A májusban Budapesten tartandó gasztronómiai csúcseseményen a szakmai látogatók mellett először Magyarországon nyílik lehetőség a nagyközönség részvételére is. Az online jegyvásárlásra április 6.-14.00 órától lesz lehetőség a http://sirha-budapest.com/regisztracio-jegyvasarlas oldalon.
Trendi gasztronómiai csomag az amerikai közönségnek
A magyarországi turisztikai kínálat és a legújabb gasztronómiai trendek összekapcsolására fókuszált az az elektronikus prezentáció, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. New York-i képviselete és a Danubius Hotels Group szállodalánc tartott közel 200 amerikai utazásszervezőnek.
Ételrendelő mobilapplikációt fejleszt a Meki
A szolgáltatás tesztelését az USA határain kívül eső városokban fogja elkezdeni az étteremlánc.
Megnyílt az első bormozi Magyarországon
A Kristinus Vinocino egyedülálló moziélményt kínál, hiszen itt pattogatott kukorica helyett grissini és díjnyertes borok várják a teremben a Dél-Balaton felfedezőit. A Kristinus Borbirtokon nemrég tíz szobás Vinotel és Gasztro Műhely is nyílt.
De mi lehet az az Atelier?
Tökéletes minőség, harmónia és innováció: alapvető követelmények a nemzetközi csúcsgasztronómia legnagyobb presztízsű rendezvényén, a Bocuse d’Or-on. A Nespresso ugyanezen értékeket tartja szem előtt kiváló minőségű kávéinak megalkotása és a legkifinomultabb kávéélmény biztosítása érdekében, ezért vált a lyoni séfverseny hivatalos kávépartnerévé 2008-ban.
HúSVÉT(utó) Palkonyán
A Hú!SVÉT+7 nevű rendezvénnyel startol el a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) éve az ünnepet követő hétvégén (április 2-3)
A lager az új sláger
Interjú a Főzdefeszt megálmodójával, sörbloggerrel, az Élesztő nevű craft beer kocsma tulajdonosával, Bart Dániellel.
Könnyebb lesz az okosrizsfőzővel
A kínai Xiaomi felokosított valamit, amire nagyon sokan várhatnak, akik főztek már életükben rizst. Igen, a rizsfőzőt, így már létező termék okosrizsfőző - írja az index.hu.
Keresik Békés megye pálinkáját
A Békés Megyei Önkormányzat idén is keresi a megye pálinkáját, az eredményhirdetést a 17. Gyulai Pálinkafesztivál keretében tartják - mondta Zalai Mihály elnök pénteken Békéscsabán sajtótájékoztatón.
Most kell feltölteni a kávé készletet?
A világpiaci kávéárak két éve nem látott alacsony szinten vannak a fő kávétermesztő Brazília kedvező terméskilátásai miatt, ám a kereslettől elmaradó kínálat miatt hosszabb távon drágulás jöhet. Magyarországon az év első hónapjában már többet kellett fizetni a kávéért, mint 2015 második felében - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.
Egy találmány, mely felpezsdíti az éjszakát
Az újonnan kifejlesztett kellék talán majd mégjobban felpezsdíti az éjszakába nyúló, puccos VIP partikat.
Automata pizzafutárt tesztelnek Ausztráliában
A technológiai innovációkkal gyakran kísérletezgető Domino’s nevű amerikai étteremlánc fáradozik a hús-vér alkalmazottakat nélkülöző módszer kidolgozásán.
Szezon előtti tóparti pezsgés
Idén márciusban első alkalommal került megrendezésre a Balatoni Nagy Pezsgő & Gyöngyöző teszt a Dél-Balatoni Bor egyesületének szervezésében, a rádpusztai szabadidő centrumban.
17 szakmai szervezet fogott össze a magyar gasztroturizmusért
A magyar gasztronómia ügyét képviselő tizenhét szakmai szervezet, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Magyar Turizmus Zrt. képviselői írták alá azt a deklarációt, amely a magyar turizmus és a gasztronómia erőteljesebb összefonódását és közös népszerűsítését szolgálja, és amely többek közt a közös elveket és célokat rögzíti. Az ünnepélyes aláírást és sajtótájékoztatót április 24-én a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban rendezték meg.
Milyen sör dukál a húsvéti menühöz?
A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint természetesen magyart. A ’Sör mi több’ sörgasztronómusát hívták segítségül, hogy ajánljon a húsvéti sonkával tökéletes párt alkotó söröket. Kiderült, hogy többféle sörtípus harmonizál a húsvéti menüvel, sőt, létezik sör-hímestojás is.
Itt a királyok söre
A HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. idén új márkával bővítette portfólióját, és megkezdte a Krušovice sör hazai forgalmazását. A tradicionális cseh sör ezentúl csapolt, palackos és dobozos kiszerelésben érhető el a kereskedelmi egységekben.
Kínáig ér a magyar gasztronómia és cukrászat hírneve
Magyarország, a magyar ételek kerülnek terítékre a kínai főváros nagy hagyományokkal rendelkező Mincu szállodájában egy hónapon át. Sanghajban pedig magyar cukrászati heteket tartanak.
Online szállodai beléptető 3 év ingyenes karbantartással
Modernitás és megbízhatóság egy kézből, a szállodai beléptető rendszerek szakértőjétől. Ismerje meg közelebbről az ASSA ABLOY Hungary beléptető megoldásait, rendeljen most online beléptető rendszert különleges tavaszi akciójuk keretében!
Végre lett magyar hipszterkóla is
Tikkadt Szöcske a neve és kóladióból készül.
A világ legdrágább sonkája nyerte el a pácolt húsok Oscarját
Lehet, hogy nem olyan csilivili, mint a filmes hollywoodi elismerés, ám a pácolt húsok egyik legrangosabb, nemzetközi díjának elnyerésével Eduardo Donato nagyon boldog lehet, terméke ugyanis felkerült a világ sonkatérképére. Az írás az Independent cikke alapján készült.
Cukor helyett cirokkal kell majd beérnünk?
A világ második legnagyobb cukornádtermesztő országában a tavalyi monszun csapadékmennyisége alaposan elmaradt az átlagtól.
A tökéletes eszpresszó titka nem csak a kávéban rejlik
A tökéletes minőségű espresso legfontosabb alapeleme a kiváló minőségű szemes kávé és a tiszta, friss víz. A víz világnapja alkalmából ez utóbbi összetevőnek jelentőségét szeretnénk kiemelni. A kávé 98%-a víz, ezért rendkívül fontos, hogy megfelelő összetételű, tiszta, szennyező anyagoktól mentes vizet használjunk a kávékészítés során.
Európa legjobb séfjei csatáznak Budapesten
A Bocuse d’Or Europe több mint egy fontos állomás a 2017-es lyoni Bocuse d’Or világdöntő felé vezető úton. Olyan esemény, amelyre elszánt és lelkes európai séfek gyűlnek össze, hogy a világon egyedülálló megmérettetésen vegyenek részt. Idén Budapesten több ezer szurkoló buzdítása mellett 20 séf fogja tudása és tehetsége legjavát nyújtani.
A világörökség része lesz a nápolyi pizza
Az UNESCO olasz szárnya múlt héten úgy határozott, támogatja a klasszikus nápolyi pizza jelölését a világörökségi listára.
Közel fél évszázados Ausztria legjobb étterme
A bécsi Steirereck lett az év étterme a Falstaff osztrák étteremkalauz ínyencklubja szerint.
Séfváltás a Wellamarin konyháján
Mivel Kostyál Gábor távozik a Balaton déli-partján, Zamárdiban található Hotel Wellamarin konyhájának vezetői pozíciójából, ezért április 1-től új séf érkezik a négycsillagos ház konyhájára.
Mandula, meggy és méz gazdagítja Gödöllő tortáját
A Gödöllő tortát, Gödöllő város várossá nyilvánításának 50. évfordulójának tiszteletére készítette el a város megbízására a Solier Cukrászda.
A nyúl- és bárányszállítmányokat ellenőrzik fokozottabban
A korábbi évek gyakorlatát követve Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár idén is elrendelte a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést. Március 1-28-a között az élelmiszer-előállítók, csomagolók és forgalmazók az egész ország területén számíthatnak az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrökre.
Új fizetőeszköz Tokaj-Hegyalján
Hamarosan használatba kerül Tokaj-Hegyalja 27 településén a tokaji dukát, a vidék helyi fizetőeszköze. A míves bankók megjelenésben semmiben sem maradnak el a forinttól, sőt egy az egyben váltják majd a kettőt. Aki viszont dukáttal fizet, az kedvezményekre számíthat Hegyalja szerződött kereskedőinél és szolgáltatóinál.
Saját busszal szállítja vendégeit a kéthelyi borászat a környékre
Megnyitotta kapuit a Kristinus Vinotel, mely tíz hangulatos design szobával várja a borok szerelmeseit a dél-balatoni Kéthelyen. A borászat épületének emeleti szintjén nyílt Vinotel koncepciójának a középpontjában természetesen a Balaton és a kiváló borok állnak, emellett azonban számos különleges gasztronómiai és turisztikai szolgáltatással áll a vendégek rendelkezésére.