Gasztro
Csacsicsoki
Mind annak kockázatával, hogy bohócot csinál magából, egy svájci édességgyártó szamártejből hozta létre egyik legfrissebb, ínyenceknek szánt csokoládéválogatását.
Békésszentandráson készül az „Ország Söre”
20 hazai kisüzemi sörfőzde legkiválóbb söreire szavazhattak a fogyasztók a Beerselection.hu kampányában, amelyben több ezer résztvevő voksolt a kedvenceire, így a szervezők szerint az akció elérte küldetését, ami az volt, hogy a magyarországi kisüzemi sörök értékeit szélesebb körben is megismertessék a hazai fogyasztókkal.
Ha boldog a szőlő, többet terem
A Koch család hosszú nemzedékek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Hajós környékén, egyik ősük, Koch József tíz generációval korábban, 1748-ban Császártöltés egyik alapítója volt, kereskedelemmel, szőlő- és bortermeléssel foglalkozott.

Nem tudsz főzni, de szeretnél? Akkor ez a te könyved!
Ha egy fiatal, világlátott szakács immár harmadik könyvét jelenteti meg röpke egy év leforgása alatt – az azért jelent valamit. Bizonyára segítség a médiában való szereplés (is), de nagy adag tudás, lelkesedés, na meg kommunikatív, kedves személyiség nélkül nem jönne össze a siker. És persze ne feledjük az elnyűhetetlen kockás ingek általános jelenlétét sem...
Megválasztották az Év Bortermelője idei győztesét
2016. december 2-án 12 órakor, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2016” cím nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.

100% DISZNÓ
A szúrástól a füstölésig eltelő, mintegy 10 órányi rituálét, a disznóvágás legfontosabb lépéseit követi szakavatott hozzáértéssel Pálinkás Norbert nemrég megjelent hiánypótló alapműve, a 100% DISZNÓ - a Geopen gondozásában - Szabó Gábor ínycsiklandó képeivel és több tucatnyi tradícionális és újragondolt receptúrával a hagymás vértől, a konyakos-narancsos szelőmájasig.

Telefonnal veri a húst a Netpincér
Új reklámfilmjeiben a mobilalkalmazását népszerűsíti a Netpincér, és ehhez pár okostelefont is tönkretesz.

Milliós értékű szarvasgombára leltek Baranya megyében
Több mint fél kilogrammos isztriai szarvasgombára bukkant a Nefag Zrt. egyik gombásza Baranya megyében, a példány több millió forintot is érhet.

A belga sör és a kubai rumba is UNESCO-örökség lett
Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szerdán felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a kubai rumbát, a dominikai merengue-t, a kínai szoláris naptárat, a belga sörkultúrát és 12 ázsiai ország újévi ünnepét.
Ki lesz a Borászok Borásza? Itt a 2017-es jelöltlista
Tokaj-hegyaljai termelők kaptak jelölést a legnagyobb számban a Borászok Borásza díj szerdán nyilvánosságra hozott, 2017-es jelöltlistáján.
A Zsidai Gasztronómiai Csoport visszautasítja a HVG cikkének állításait
A Zsidai Gasztronómiai Csoport tényekkel utasítja vissza a HVG cikkének tartalmi állításait, egyben ismerteti azt is, miért fellebbezte meg a NÉBIH-vizsgálat megállapításait.
Arculatot választott a szekszárdi borvidék
A szekszárdi borvidék pályázaton választotta ki új arculatát. A terv nyertesét a borvidék képviselői és a pályázatot lebonyolító ArtHungry.com által felkért zsűri közösen választották ki.
Hazai és nemzetközi elismerés egy magyar borászatnak
A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok az elmúlt hetekben két szakmai elismerést szerzett. A régió egyik legrangosabb borászati szakkiállításán, Lengyelországban a borászat 2008-as Fríz Hárslevelű bora nyert aranyérmet, míg a hazai újborok versenyében a Dubicz Kékfrankos Rosé bora ért el hasonló eredményt.
Megújul a Gusto magazin
Új design és új főszerkesztő, erősebb lesz a gasztrokultúra irány.
Jó pincér voltam...
Hogyan lehet valaki a disszidálás után pincérből nagyvállalati vezető az Egyesült Államokban, majd az egyik legelismertebb egri borászat tulajdonosa? Az áprilisban Az év gasztroborászának választott, korábban a UPC regionális vállalatát vezető Kovács Nimród életéről László Ágnes írt könyvet Jó pincér voltam. címmel.
Na de kik azok az Urbán betyárok?
Budapest új színfoltjaként trendi betyár étterem nyílt a Bazilika szomszédságában.
Csokis sajt? Ilyen még nem volt!
Ausztráliában csokoládélikőrben érlelt kékpenészes sajtot dobnak a piacra, amely valószínűleg finomabb annál, mint amilyennek hangzik.
A bulgurban nincs glutén és hasonló marhaságok
Az allergén anyagok jelölése a csomagolt és nem előrecsomagolt élelmiszereken ma már nemcsak előírás, hanem saját üzleti érdek is – emelte ki Niklai Ákos, az MSZÉSZ elnöke, egyben az Allergiát és intoleranciát okozó anyagok a vendéglátásban konferencia védnöke, melyet a BGE Vendéglátás Intézeti Tanszéke szervezett.
Felfüggesztette egy péküzem működését a NÉBIH
Egy budapesti pékségben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az üzemben súlyos higiéniai problémákat, rovarokkal szennyezett alapanyagokat és félkész termékeket is találtak az ellenőrök. Az akció során több mint 500 kg, többek között jelöletlen, szennyezett, illetve lejárt élelmiszert vontak ki a forgalomból és a már kiszállított termékek visszahívását is elrendelték a szakemberek. Az üzem működését, a hibák kijavításáig, azonnali hatállyal felfüggesztette a NÉBIH.
Oda idén a diós beigli!
A diótermesztők az átlagos termés felét sem tudták betakarítani az idén, a rossz terméshozamért elsősorban a késő tavaszi fagyok a felelősek, de emellett egy rovarfaj is károsította a megmaradt termést - tájékoztatott a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) csütörtökön.
21 étterem érdemelte ki a Michelin-csillagot Spanyolországban
Spanyolország 21 étterme kapott Michelin-csillagot; egy háromcsillagos, öt kétcsillagos és tizenöt egycsillagos minősítéssel bővült a világhírű gasztronómiai elismeréssel büszkélkedő spanyol éttermek köre.
Így ünnepelte a Gundel-díjasokat az MVI
Mintegy 150 vendég volt jelen az MVI Gálaebédjén az Öböl Rendezvényközpontban, ahol átadták az idei két Gundel Károly életműdíjat. Az idei díjazottak,Vomberg Frigyes és posztumusz Czubor János, akinek a díját Kóbor Zoltán, a Gundel Károly Szakképző Iskola jelenlegi igazgatója vette át.
Mennyire szeretjük a pulykát?
A Magyar Pulykaszövetség az ágazat éves szakmai konferenciáját tartotta, ahol elhangzott, hogy Magyarország továbbra is a legnagyobb pulykafogyasztó nemzetek között van. A konferencián a madárinfluenzáról is volt szó: a Szövetség kihangsúlyozta, hogy madárinfluenza van, volt és lesz, de a betegség megjelenésének kockázatát a megfelelő járványvédelmi előírások betartásával és zárt tartás-technológiával csökkenteni lehet. A már hagyományosan az amerikai hálaadás ünnepe köré szervezett eseményen a Szövetség megerősítette, hogy a magyar pulykatermelők többsége védve van a madárinfluenza ellen.
Ez igen, Maki Stevenson!
A japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium (MAFF) „Taste of Japan in Budapest” címmel különleges gyakorlati szemináriumot és kóstolót rendezett Budapesten, amelyen a japán konyha sajátosságaiba engedett bepillantást. A rendezvény célja, hogy növelje a japán gasztronómia és az autentikus japán összetevők ismertségét, valamint elmélyítse az ezzel kapcsolatos tudást Magyarországon. Hasonló eseményt rendeztek már Rióban, New Yorkban és világ számos más táján. A japán minisztérium első alkalommal hozta el Budapestre a japán konyha ízeit.
Elhunyt személy nevében vezették a céget
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai egy büfé ellenőrzésekor számtalan hiányosságot tártak fel, valamint kiderült, hogy a vállalkozást az elhunyt cégvezető nevében vezetik tovább.
A csicsókás magyar ketchup is bemutatkozik Londonban
Piacfelmérő jelleggel megkezdődött a kiváló minőségű, prémium kategóriás élelmiszereket összefogó Áldomás termékek nemzetközi bevezetése, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) által életre hívott közösségi márka november 17-20. között, a világhírű séfek és exkluzív londoni éttermek részvételével zajló Taste of London rendezvényen mutatkozik be első ízben a külpiacon - közölte az MNKH szombaton az MTI-vel.
Jack Daniel's bár nyílt Budapest szívében
Idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját a Jack Daniel's lepárlóüzem. A mérföldkőnek számító születésnap alkalmából világszerte számos meglepetéssel készülnek a márka rajongóinak. Budapesten, a Szervita téren néhány hete megnyílt Jack Daniel’s 150 Pop Up Bar egy szelet Lynchburg-öt varázsol a belváros szívébe.
A Borászok Borászai nemsokára kiválasztják az 50 legjobb borászt
A Borászok Borászát felügyelő alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Prónay Bence felkérte az elmúlt évek Borászok Borászait, hogy állítsák össze 50 fős jelöltlistájukat a 2017-es Borászok Borászára, illetve nevezzenek egy főt a Borászok Barátja díjra.
Budapesten és Szegeden is bemutatkozik az olasz gasztronómia
Első alkalommal rendezik meg az Olasz Gasztronómiai Világhetet; a november 21. és 27. között 105 országban 1300 eseményt felvonultató kezdeményezés magyarországi programjainak Budapest és Szeged ad otthont.
Az egészségtudatos életmód lassan trenddé válik
A GfK legfrissebb étkezési szokásokat kutató tanulmánya az egészségtudatosságnak a táplálkozási szokásokra vonatkozó vetületét vizsgálja. Az 1989 óta rendszeresen megjelenő elemzésből kitűnik a fogyasztói attitűdök változása, miszerint a korábban trendinek mondott egészségtudatosság valódi trenddé kezd válni. Ez a hatás a hazai éttermeket sem kerüli el, érdemes tehát az étkezési szokásokat figyelemmel követni.
Edzés helyett egy pohár vörösbor?
Egy kanadai kutatás olyan vegyületet talált a vörösborban, amely ugyanazt a hatást éri el egy pohár ital elfogyasztása után, mint egy óra konditermi edzés.
Ma debütál az új beaujolais
Egy pillanatra megáll a világ csütörtökön délben: ekkortól lehet ugyanis megvásárolni az új beaujolais-t az üzletekben, éttermekben. A tűzijátékkal, gasztronómiai programokkal és fesztiválokkal beharangozott újbor divatja az ötvenes években indult és azóta is töretlen, sőt, az utóbbi időben a világ legtöbb borvidékén trendi friss borokkal a piacra lépni. Magyarországon manapság Szent Márton napjához kötődik az újborok premiere.
Télen átmelegít, nyáron felfrissít, mi az?
A dél-balatoni borok ízvilágának, a terület sajátosságainak, kiváló vörösborainak, gyümölcsös, friss fehérborainak, rozéinak és habzóborainak megismertetését tűzte ki céljául a Dél-balatoni Borút Egyesület, amelynek tagjai nemcsak a „magyar tenger” főszezonjában, de ősztől tavaszig is várják a Balatont és a hangulatos borokat kedvelőket pincéikben. Ez volt a fő mondanivalója az immár ötödik alkalommal megrendezett Márton-napi újborkóstolónak is, amelyen csütörtökön a meghívott vendégek és a nagyközönség összesen 16 pince remek idei borait kóstolhatta meg a kéthelyi Kristinus Borbirtok rendezvénytermében.
Itt vannak a Gault&Millau 2017 díjazottjai
2016. november 15-én jelent meg a Gault&Millau Magyarország 2017 étterem- és borkalauz. A Gault&Millau világviszonylatban a két legjelentősebb nemzetközi étteremkalauz egyike. A kiadvány 231 hazai étterem és 569 bor tesztjét tartalmazza, bemutat továbbá 163 borászatot és 244 szállodát.
Itt a szuperélelmiszerekről szóló szakácskönyv
Vereb "Rocky" Adrienn - Szuperélelmiszerek konyhaközelben című könyvében a csaknem 40 recept található.
Többé nem adok perselypénzt
A Szegedi Dóm tavaly elkészült látogatóközpontjában hamarosan egy luxuséttermet nyit a püspökség. Sokan megbotránkoztak a terven.
Lekenyerezte az amerikaiakat és a briteket a mangalica sertés
„Bár a bolyhos bundába burkolt disznó képe kicsit bohókásnak tűnhet, a furcsán tetszetős göndör ruhába öltözött sertés a Mangalica disznó formájában igenis létezik, mi több olyan finom a húsa, hogy általában már mint a sertések »kobe marhahúsa« [a marhahúsok Rolls Royce-a – a szerk.] hivatkoznak rá” – fogalmaz cikkében a Fine Dining Lovers szerzője.
Magyar bártenderek útban a világhír felé
A Bacardí Legacy Global Cocktail Competition idén is lehetőséget biztosít arra, hogy a legkiválóbb bártenderek megmutassák rátermettségüket, kreativitásukat, a legjobb versenyző pedig megalkothassa a Bacardí új klasszikus koktélját. Kitartás, hagyomány és kísérletezés – ezekből építkeztek a Bacardí Legacy koktélverseny nyertesei.
Csintalan palacsinták
A Szupermenta projekt legújabb terméktesztjén az interneten rendelt, házhoz szállított készételek kerültek terítékre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 21 „hortobágyi” elnevezésű palacsintát vizsgált kedveltségi és hatósági szempontok mentén. A mikrobiológiai laboratóriumi eredmények hét esetben mutattak ki nem megfelelőséget, de a „fitt”, „light”, „fitness”, „könnyű” jelzők jelölésével is nagyon sok problémája akadt a hatóságnak.
Először nyert díjat magyar sör Európa legnagyobb sörversenyén
Bronzérmes lett a budapesti HopTop Brewery Midnight Express nevű söre a European Beer Star nemzetközi sörverseny Dry Stout kategóriájában, ezzel magyar sör először szerzett díjat Európa legnagyobb sörversenyén.
Járt már lakosztályétteremben?
Számos borász kiállító mellett sörkóstoló, sajtkurzus, borvacsora, Lakosztályétterem és kettős Sunday brunch várja a VI. Márton-napi Borfesztivál látogatóit csütörtöktől vasárnapig a budapesti Hotel Gellértben.
Nem engedik be a McDonald's-ot Firenze főterére
16 millió euró kártérítést követel a McDonald's Firenze városától, mert nem kapott engedélyt étterem nyitására a város történelmi központjában, a főtéren.
Új mestereket avattak a gasztronómiai szövetség hévízi vacsoráján
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) Hévízen tartotta hagyományos éves Mestervacsoráját a hétvégén. A közel öt évtizedes múltra visszatekintő rendezvényen az új mesterek, vizsgája, avatása mellett különböző elismerések átadására is sor került.
Ogre bácsi, Szőlős Apa meg a többiek...
A sörszakértők és sörszeretők véleménye alapján a Szent András Sörfőzde idén újraértelmezte tavalyi első Szőlős Sör kísérletét: így készült el három tokjai szőlőfajtából egy izgalmas komlóval kiegészülve a 2016-os SZŐLŐS APA, amelyet az Ogre bácsiban mutattak be.
Az vagy, amit megiszol
Ezt hirdeti az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Mitiszol Fesztivál. Az esemény szervezője, a természethű borokat népszerűsítő Terra Hungarica korábbi rendezvényét, a Borszalont cserélte a Mitiszolra elsősorban azért, hogy a borfanatikusokon túl egy szélesebb közönséggel is megismertesse az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő borkategóriát.
Top 10 boros program novemberre
Itt van Márton nap és egy remek gyűjtemény a jobbnál-jobb újboros, gasztronómiai programokról. A Borászportál összeszedte a 10 legizgalmasabbnak tűnő programot.
Új Maharaja nyílt a Nagymező utcában
Az étterem már a negyedik Maharaja a városban. Légy a saját séfed! - azaz egy étterem, ahol már az étlap sem hagyományos! A felkínált alapanyagok listáján mindenki bejelölheti, hogy miből készüljön a vacsorája. A Maharaja Lounge főzőpartnerré avatja a vendéget…- írja a Borsmenta.
Csoki csupán csak nőknek
Speciális gyógynövényekkel kiegészített csokirecepttel rukkolt elő egy svájci cukrász. Állítása szerint megalkotta az első egészséges, nők számára készült csokit, ami megoldást jelenthet a menstruációs görcsökre.