Fiatal borászok ünnepe a Bazilikánál 

Idén is a Szent István téren, a Bazilika előtt körbesétálva lehet mejd megkóstolni az ország legizgalmasabb 32 fiatal borászának borait hétvégén: 4 napos borünneppel vár a Junibor az ország egyik legszebb terén.

Mi az a hús? 

Módosul, egyúttal szigorodik a forgalomban lévő élelmiszerek minőségét szabályozó Magyar Élelmiszerkönyv. Ideje volt talán, hiszen – például – az elmúlt évek párizsija is jobbára csak a nevében volt húskészítmény: leginkább szóját, zsírt, ízületi folyadékot, gerinc- és csontvelőt, bíbortetű-kivonatot és sok-sok e-számot tartalmazott. Tisztelet a kivételnek.
Mi a magyar a Soproniban?

Mi a magyar a Soproniban? 

A Facebookon debütált a Soproni magyar árpás reklámja. A panírozás és az erős paprika mellett a száz százalék magyar árpából készült Soproni sört is közös hagyományaink egyikeként mutatja be a videó.
DreherFeszt: Ezt jól kifőzték!

DreherFeszt: Ezt jól kifőzték! 

Ötféle, csak a DreherFeszten elérhető sörspecialitás, háromféle friss, egyenesen a főzés, szűrés után érkező tanksör, háromszor több sörcsap és csapos – erre számíthatnak a különlegességek kedvelői augusztus 26-27-én az idén megújult, időtartamában és területében is kibővült sörgyárfesztiválon. Ráadásul igazi fesztiválbulira hangolt zenei felhozatalra is készülhetünk.  

Megújul a Magyar Borok Útja Rallye 

A megújulás jegyében rendezik meg a 21. Magyar Borok Útja Rallye-t, amelynek mezőnye jövő pénteken rajtol a fővárosi Kincsem Parkból.

Itt az első pesti macskakocsma, ahol cicák társaságában sörözhetsz 

A Whiskers Cat Pub kézműves sörökkel, koktélokkal, na és persze elképesztően aranyos cicákkal vár a belváros szívében.
Áfonya hercegnő tortájának titka

Áfonya hercegnő tortájának titka 

Most mi magunk is kipróbálhatjuk, hogyan kell elkészíteni. A recept már nyílvános, a többi már rajtunk múlik!

Megvannak a győztes torták receptjei 

A magyar zászló színeit tükröző tökmagos országtorta és a cukormentes Áfonya hercegnő torta receptjeire most fény derült.

A vendéglátósoknak bejött a METRO MAX 

A SZIGET Fesztiválon debütált a METRO MAX szolgáltatás, amely közel 60%-ban magyar termékeket értékesített. Több mint 1000 féle terméket vásárolt közel 100 vendéglátóipari egység a METRO új szolgáltatásának részeként

Olasz gasztrotúra az MVI-vel 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete a Coninvest Kft.-vel közösen ismét gasztrotúrát szervez, ezúttal Olaszországba.

Rio 2016: Michelin-csillagos séf főz a hajléktalanoknak 

A világ egyik leghíresebb séfje főz a hajléktalanoknak Rio de Janeiróban.

Megújul a Magyar Borok Útja Rallye 

A megújulás jegyében rendezik meg a 21. Magyar Borok Útja Rallye-t, amelynek mezőnye jövő pénteken rajtol a fővárosi Kincsem Parkból.

Furcsa óriástojások a borászatokban 

Több francia borászatban is különleges, hatalmas betontojások jelentek meg. Némelyik még húsvéti festést is kapott.

Így párosítsd a sört az ételekkel 

Mindenkivel fordult már elő, hogy egy finom étel mellé sört ivott volna, de nem tudta milyen illik hozzá. Ebben nyújt segítséget a Sörszövetség sörkalauza, amely megmutatja az egyes elő- vagy főételek illetve desszertek mellé milyen sört érdemes választani. 

Mit gondol, melyik a magyarok kedvenc borfesztiválja? 

Egyre népszerűbbek a borfesztiválok, ma már az ország szinte minden borvidékén van egy-egy jelentős fesztivál az évben. Most szavazhatunk is kedvencünkre.

Németek a sörcsapon 

Augusztus utolsó hétvégéjén Budán, az Allee melletti sétányon a német söröké és sörkultúráé lesz a főszerep, négy napon keresztül.

Áldatlan állapotok: kínai éttermet záratott be a Nébih Budapesten 

Egy XIV. kerületi távol-keleti étteremben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az étterem működését, többek között a súlyos élelmiszerbiztonsági és élelmiszerhigiéniai szabálytalanságok miatt, azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek. Elrendelték továbbá 38 tétel, 135 kg alapanyag, félkész- és készétel megsemmisítését.

Válik a séf, ugrik a Michelin-csillag? 

Veszélybe került egy népszerű brit étterem Michelin-csillaga, de nem az ott felszolgált fogások minőségének hirtelen romlása, hanem személyes okok miatt: válik a séf.

Kóstolt már árnyékliliomot? 

Ha a gyomokról esik szó, általában a visszaszorításuk a téma. Több növényt azonban a konyhában is lehet hasznosítani - olvasható az Agrárszektor oldalán.

Alternatív sörkorcsolyákra vadászik a Sörszövetség 

Idén először hirdet pályázatot éttermek, vendéglátósok számára a Sör Világnapja alkalmából a Sörszövetség, amelynek célja, hogy megtalálja Magyarország Sörkorcsolyáját. A szomszédos országokban a sör és gasztronómia kéz a kézben járnak, a Szövetség szeretné, ha itthon is elkészíthetnénk azokat a kísérő falatokat, amelyek legjobban illenek kedvenc italunkhoz.

Eltűnik a diabetikus jelölés az élelmiszerekről 

A diabetikus élelmiszerek gyártóinak többsége eddig külön jelölést - többek között narancssárga kört vagy a diabetikus feliratot - használt. Most viszont egy uniós rendelet miatt - amely előírja a diabetikus élelmiszer-kategória megszüntetését - eltűnnek ezek a jelölések. A hároméves türelmi idő után, július 20-án hatályba lépő szabályozás csak annyit enged meg, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortartalomról.

Francia sajtot vontak ki a forgalomból 

E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot hoztak forgalomba több tagállamban, köztük Magyarországon is.

500 éves zöld veltelini borát kóstolták 

Az ORF-beszámoló szerint a St. Georgen-i őstőkéről szüretelt bor íze nemcsak az osztrák borászokat és kutatókat lepte meg, hanem nemzetközileg ismert borszakértők is lelkesen beszélnek róla.

A világ legjobb pezsgője 2016-ban 

Grand Siècle – a 2016-os év győztese.

Íme az Év Strandétele a Balatonon 

Az Év Strandétele díjat idén a kecskesajtos-bazsalikomos Big Mekk nyerte - közölte Kardos Gábor, a balatoni büfékultúra és kínálat megújítását célzó versenyt tavaly elindító Balatoni Kör szóvivője az MTI-vel szerdán. A győztes étel a badacsonyi Kishableány és a balatonboglári Paletta strandbisztrók kínálatában szerepel, Bezerics Dániel specialitása, egy különleges, harmonikus, viszonylag könnyen elkészíthető univerzális strandétel- fejtette ki a szóvivő.

Gasztrotárlat nyílt Magyarország legkülönlegesebb szállásán 

Szerzetesek asztalánál címmel nyílt kiállítás Majkpusztán, a kamalduli remeteségben, ahol a magyarországi szerzetesrendek étkezési kultúrájának tárgyi emlékei láthatók a Forster Gyula Örökségvédelmi Központ és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum rendezésében. A remeteségben, mely felújítása 2015-ben fejeződött be, eredeti cellaházakban lakhatunk.

Most akkor a görögdinnye zöldség, vagy gyümölcs? 

Attól függ, kit kérdezünk.

Domingo esete az ökörpofával 

A neves villányi borász, Bock József és a GuliAnd Menedzsment tulajdonosai, Mesterházy Gyula színész és Magonyi Andreas Zsolt operaénekes közösen látták vendégül az opera királyát, Plácido Domingót, aki augusztus 10-én ingyenes koncertet ad Budapesten.

Még egy hónap van a borászati pályázatok beadásáig 

A kormány 40 milliárd forintos, borászati beruházásokra fordítható támogatási keret megnyitásáról döntött idén a Vidékfejlesztési Programon belül, ebből a jobb, modernebb borok készítéséhez szükséges eszközöket lehet beszerezni, de nagy hangsúlyt kap az energiahatékonyság is - mondta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán. A pályázati felhívás már elérhető, és az első pályázatokat szeptember 12-én lehet beadni - írja az Agrárszektor.

A SZIGET Fesztiválon debütál a METRO új szolgáltatása 

2016. augusztus 10-én elindult a METRO új szolgáltatása, amely METRO MAX néven a teljes magyar vendéglátás maximális minőségű kiszolgálását tűzte zászlajára. Az új szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb rendezvényén, a Sziget Fesztiválon debütál, ahol a részt vevő vendéglátóipari egységek a kitelepült METRO MAX központban tudják az árukészleteiket folyamatosan feltölteni. A tavalyi évben már együttműködött a két vállalat, ezzel a megállapodással viszont a korábbi mennyiség duplájára nő a rendezvényen biztosított termékek értéke.

Csehországban veszik a büdös sajt ízű fagyit, mint a cukrot 

Bár első ránézésre a sárga fagyigombóc semmiben sem különbözik a többi fagylalttól, de az orrhoz való közelítése és ízlelése azonnal elárulja, hogy egyik alkotóeleme a csehek körében rendkívül közkedvelt olmützi sajt, amelyet a köznyelv egyszerűen büdös (bűzlő) sajtnak nevez.

Gyérnek ígérkezik a borszőlőtermés 

Az idei szőlőtermés az eddigi becslések szerint nem éri el az átlagost - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Áthatja a környezettudatottság a Sziget Fesztivált 

A Sziget a kezdetektől fontosnak tartja a fenntartható fesztiválozást, idén azonban hangsúlyosabb akciókkal és kommunikációval segítik a látogatók körében is népszerűsíteni a környezettudatosságot. Vezérelv az újrahasznosítás, de számos fontos területen igyekeznek jó példákkal segíteni, és aktív közreműködésre serkenteni a rendezvény keretein belül.

Szereti a szilvát? - Akkor Szarvason a helye! 

A szarvasi szilva ünnepére hívjuk szeptember 9-től 11-ig, ahol titkos szilvás receptekkel ismerkedhet, minősített szilvapálinkákat, kézműves szilvás söröket, süteményeket kóstolhat, és rézüstökben rotyogó eredeti szilvalekvárokat ízlelhet három napon át a Körös parti kisvárosban, szilvaérés idején. A programot élő koncertek, családi- és gyerekprogramok, valamint utcabáli forgatag színesítik.

Öt érdekes tény a világ egyik legismertebb söréről 

Forró nyári estéken, egy húzós nap után mi lehetne frissítőbb és üdítőbb, mint beülni a haverokkal egy korsó sörre? A Heineken most összegyűjtött 5 megdöbbentő sztorit, hogy mindenki többet tudjon meg a nyár kedvenc italáról. Nem árt belesni a színfalak mögé, a mai sörözéshez már meglesz a téma! Egészségünkre!

Szereti a szilvát? Akkor Szarvason a helye! 

A szarvasi szilva ünnepére hívjuk szeptember 9-től 11-ig, ahol titkos szilvás receptekkel ismerkedhet, minősített szilvapálinkákat, kézműves szilvás söröket, süteményeket kóstolhat, és rézüstökben rotyogó eredeti szilvalekvárokat ízlelhet három napon át a Körös parti kisvárosban, szilvaérés idején. A programot élő koncertek, családi- és gyerekprogramok, valamint utcabáli forgatag színesítik.

Alternatív sörkorcsolyákra vadászik a Sörszövetség 

Idén először hirdet pályázatot éttermek, vendéglátósok számára a Sör Világnapja alkalmából a Sörszövetség, amelynek célja, hogy megtalálja Magyarország Sörkorcsolyáját. A szomszédos országokban a sör és gasztronómia kéz a kézben járnak, a Szövetség szeretné, ha itthon is elkészíthetnénk azokat a kísérő falatokat, amelyek legjobban illenek kedvenc italunkhoz.

Itt a bizonyíték, hogy rozénemzet a magyar 

Április elején indult és július közepéig tartott a Nagy Bor Teszt, a legnagyobb hazai felmérés, amely az internetező magyar lakosság körében kutatta a borfogyasztási és borvásárlási szokásokat.

Hisztéria Cremeria - a fagyizás új dimenziója 

Izgalmas, új résztvevővel bővült a fővárosi fagylaltozók palettája, megnyílt a Hisztéria Cremeria a gyönyörű Andrássy úton. Ez nem klasszikus fagyizó, hanem “cremeria”, egy olyan hely, ahol a legmodernebb technológiát, a friss, szezonális alapanyagokat és a hagyományokat ötvözi az évtizedek óta cukrászattal és fagylaltkészítéssel foglalkozó Ipacs család.

Kiállták a búzasörök a próbát 

A kedvelt nyári hűsítők közül a búzasöröket vizsgálta legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A Szupermenta projektben 18 terméket ellenőriztek a hatóság munkatársai, többek között laboratóriumban vizsgálták, hogy élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból megfelelőek-e, de a kedveltségi pontozás sem maradhatott el. A heteken át tartó teszten megnyugtató eredmény született: egyetlen terméknél sem találtak hiányosságot a szakemberek.

Zöld az ország tortája 

Az Őrség Zöld Aranya lett Magyarország tortája, melyet idén 43 torta közül választott ki a szakmai zsűri. A tavalyi győztes, Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása nyerte a Magyarország Tortája címet.

Hatalmas az érdeklődés az új boros applikáció iránt 

Új, hiánypótló mobilalkalmazás készült a borturizmus és a gasztronómia szerelmeseinek. A Kóstolom névre keresztelt app segítségével egy gombnyomásra elérhetők a legfontosabb tudnivalók hazánk 22 borvidékének borairól, borászatairól, illetve vendéglátó- és szálláshelyeiről.

Áfonya hercegnő mindent vitt 

Pechtol Zsolt hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg.

Szusirizsüdítő lehet az új kedvenc Japánban 

Az étteremlánc azt mondja, hogy az üdítő tulajdonképpen egészségital, mivel a malátázott rizs és a rizsecet miatt kilenc esszenciális aminosavat tartalmaz.

Versenyeznek a juhfarkak 

Második alkalommal rendezi meg a Somló és Környéke Borút Egyesület a Somlói Juhfark Borversenyt szombaton Somlóvásárhelyen.

MVI: a szakácsok már keresnek annyit, mint Nyugat-Európában 

Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint ugyan a vendéglátásban munkaerőhiány van, de a szakácsok már keresnek annyit, amennyit Nyugat-Európában, a szakácsképzésen azonban javítani kell.

Kibuktak az étel- és italautomatások 

Január 1-jétől az online kasszákhoz hasonlóan bekötik az ital- és ételautomatákat is az adóhatósághoz. A nemzetgazdasági tárca tervezete hidegzuhanyként érte az automatás cégeket. A Világgazdaság cikke.

Nem csak nálunk van lángos? 

A lángosra sokszor tekintünk hungarikumként. A magyarok többségének egy Balaton parti nyaralás vagy éppen egy nyüzsgő piac is szinte elképzelhetetlen a sajtos-tejfölös, kelt tésztás finomság nélkül. Ha azonban egy picit körbenézünk a világban, akkor láthatjuk, hogy számos más nemzetnek is megvan a maga lángos specialitása. Nézzük, hogy melyek is ezek.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!