Gasztro
Fiatal borászok ünnepe a Bazilikánál
Idén is a Szent István téren, a Bazilika előtt körbesétálva lehet mejd megkóstolni az ország legizgalmasabb 32 fiatal borászának borait hétvégén: 4 napos borünneppel vár a Junibor az ország egyik legszebb terén.
Mi az a hús?
Módosul, egyúttal szigorodik a forgalomban lévő élelmiszerek minőségét szabályozó Magyar Élelmiszerkönyv. Ideje volt talán, hiszen – például – az elmúlt évek párizsija is jobbára csak a nevében volt húskészítmény: leginkább szóját, zsírt, ízületi folyadékot, gerinc- és csontvelőt, bíbortetű-kivonatot és sok-sok e-számot tartalmazott. Tisztelet a kivételnek.

Mi a magyar a Soproniban?
A Facebookon debütált a Soproni magyar árpás reklámja. A panírozás és az erős paprika mellett a száz százalék magyar árpából készült Soproni sört is közös hagyományaink egyikeként mutatja be a videó.

DreherFeszt: Ezt jól kifőzték!
Ötféle, csak a DreherFeszten elérhető sörspecialitás, háromféle friss, egyenesen a főzés, szűrés után érkező tanksör, háromszor több sörcsap és csapos – erre számíthatnak a különlegességek kedvelői augusztus 26-27-én az idén megújult, időtartamában és területében is kibővült sörgyárfesztiválon. Ráadásul igazi fesztiválbulira hangolt zenei felhozatalra is készülhetünk.
Megújul a Magyar Borok Útja Rallye
A megújulás jegyében rendezik meg a 21. Magyar Borok Útja Rallye-t, amelynek mezőnye jövő pénteken rajtol a fővárosi Kincsem Parkból.
Itt az első pesti macskakocsma, ahol cicák társaságában sörözhetsz
A Whiskers Cat Pub kézműves sörökkel, koktélokkal, na és persze elképesztően aranyos cicákkal vár a belváros szívében.

Áfonya hercegnő tortájának titka
Most mi magunk is kipróbálhatjuk, hogyan kell elkészíteni. A recept már nyílvános, a többi már rajtunk múlik!
Megvannak a győztes torták receptjei
A magyar zászló színeit tükröző tökmagos országtorta és a cukormentes Áfonya hercegnő torta receptjeire most fény derült.
A vendéglátósoknak bejött a METRO MAX
A SZIGET Fesztiválon debütált a METRO MAX szolgáltatás, amely közel 60%-ban magyar termékeket értékesített. Több mint 1000 féle terméket vásárolt közel 100 vendéglátóipari egység a METRO új szolgáltatásának részeként
Olasz gasztrotúra az MVI-vel
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete a Coninvest Kft.-vel közösen ismét gasztrotúrát szervez, ezúttal Olaszországba.
Rio 2016: Michelin-csillagos séf főz a hajléktalanoknak
A világ egyik leghíresebb séfje főz a hajléktalanoknak Rio de Janeiróban.
Megújul a Magyar Borok Útja Rallye
A megújulás jegyében rendezik meg a 21. Magyar Borok Útja Rallye-t, amelynek mezőnye jövő pénteken rajtol a fővárosi Kincsem Parkból.
Furcsa óriástojások a borászatokban
Több francia borászatban is különleges, hatalmas betontojások jelentek meg. Némelyik még húsvéti festést is kapott.
Így párosítsd a sört az ételekkel
Mindenkivel fordult már elő, hogy egy finom étel mellé sört ivott volna, de nem tudta milyen illik hozzá. Ebben nyújt segítséget a Sörszövetség sörkalauza, amely megmutatja az egyes elő- vagy főételek illetve desszertek mellé milyen sört érdemes választani.
Mit gondol, melyik a magyarok kedvenc borfesztiválja?
Egyre népszerűbbek a borfesztiválok, ma már az ország szinte minden borvidékén van egy-egy jelentős fesztivál az évben. Most szavazhatunk is kedvencünkre.
Németek a sörcsapon
Augusztus utolsó hétvégéjén Budán, az Allee melletti sétányon a német söröké és sörkultúráé lesz a főszerep, négy napon keresztül.
Áldatlan állapotok: kínai éttermet záratott be a Nébih Budapesten
Egy XIV. kerületi távol-keleti étteremben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az étterem működését, többek között a súlyos élelmiszerbiztonsági és élelmiszerhigiéniai szabálytalanságok miatt, azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek. Elrendelték továbbá 38 tétel, 135 kg alapanyag, félkész- és készétel megsemmisítését.
Válik a séf, ugrik a Michelin-csillag?
Veszélybe került egy népszerű brit étterem Michelin-csillaga, de nem az ott felszolgált fogások minőségének hirtelen romlása, hanem személyes okok miatt: válik a séf.
Kóstolt már árnyékliliomot?
Ha a gyomokról esik szó, általában a visszaszorításuk a téma. Több növényt azonban a konyhában is lehet hasznosítani - olvasható az Agrárszektor oldalán.
Alternatív sörkorcsolyákra vadászik a Sörszövetség
Idén először hirdet pályázatot éttermek, vendéglátósok számára a Sör Világnapja alkalmából a Sörszövetség, amelynek célja, hogy megtalálja Magyarország Sörkorcsolyáját. A szomszédos országokban a sör és gasztronómia kéz a kézben járnak, a Szövetség szeretné, ha itthon is elkészíthetnénk azokat a kísérő falatokat, amelyek legjobban illenek kedvenc italunkhoz.
Eltűnik a diabetikus jelölés az élelmiszerekről
A diabetikus élelmiszerek gyártóinak többsége eddig külön jelölést - többek között narancssárga kört vagy a diabetikus feliratot - használt. Most viszont egy uniós rendelet miatt - amely előírja a diabetikus élelmiszer-kategória megszüntetését - eltűnnek ezek a jelölések. A hároméves türelmi idő után, július 20-án hatályba lépő szabályozás csak annyit enged meg, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortartalomról.
Francia sajtot vontak ki a forgalomból
E. coli baktériummal szennyezett francia sajtot hoztak forgalomba több tagállamban, köztük Magyarországon is.
500 éves zöld veltelini borát kóstolták
Az ORF-beszámoló szerint a St. Georgen-i őstőkéről szüretelt bor íze nemcsak az osztrák borászokat és kutatókat lepte meg, hanem nemzetközileg ismert borszakértők is lelkesen beszélnek róla.
A világ legjobb pezsgője 2016-ban
Grand Siècle – a 2016-os év győztese.
Íme az Év Strandétele a Balatonon
Az Év Strandétele díjat idén a kecskesajtos-bazsalikomos Big Mekk nyerte - közölte Kardos Gábor, a balatoni büfékultúra és kínálat megújítását célzó versenyt tavaly elindító Balatoni Kör szóvivője az MTI-vel szerdán. A győztes étel a badacsonyi Kishableány és a balatonboglári Paletta strandbisztrók kínálatában szerepel, Bezerics Dániel specialitása, egy különleges, harmonikus, viszonylag könnyen elkészíthető univerzális strandétel- fejtette ki a szóvivő.
Gasztrotárlat nyílt Magyarország legkülönlegesebb szállásán
Szerzetesek asztalánál címmel nyílt kiállítás Majkpusztán, a kamalduli remeteségben, ahol a magyarországi szerzetesrendek étkezési kultúrájának tárgyi emlékei láthatók a Forster Gyula Örökségvédelmi Központ és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum rendezésében. A remeteségben, mely felújítása 2015-ben fejeződött be, eredeti cellaházakban lakhatunk.
Most akkor a görögdinnye zöldség, vagy gyümölcs?
Attól függ, kit kérdezünk.
Domingo esete az ökörpofával
A neves villányi borász, Bock József és a GuliAnd Menedzsment tulajdonosai, Mesterházy Gyula színész és Magonyi Andreas Zsolt operaénekes közösen látták vendégül az opera királyát, Plácido Domingót, aki augusztus 10-én ingyenes koncertet ad Budapesten.
Még egy hónap van a borászati pályázatok beadásáig
A kormány 40 milliárd forintos, borászati beruházásokra fordítható támogatási keret megnyitásáról döntött idén a Vidékfejlesztési Programon belül, ebből a jobb, modernebb borok készítéséhez szükséges eszközöket lehet beszerezni, de nagy hangsúlyt kap az energiahatékonyság is - mondta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán. A pályázati felhívás már elérhető, és az első pályázatokat szeptember 12-én lehet beadni - írja az Agrárszektor.
A SZIGET Fesztiválon debütál a METRO új szolgáltatása
2016. augusztus 10-én elindult a METRO új szolgáltatása, amely METRO MAX néven a teljes magyar vendéglátás maximális minőségű kiszolgálását tűzte zászlajára. Az új szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb rendezvényén, a Sziget Fesztiválon debütál, ahol a részt vevő vendéglátóipari egységek a kitelepült METRO MAX központban tudják az árukészleteiket folyamatosan feltölteni. A tavalyi évben már együttműködött a két vállalat, ezzel a megállapodással viszont a korábbi mennyiség duplájára nő a rendezvényen biztosított termékek értéke.
Csehországban veszik a büdös sajt ízű fagyit, mint a cukrot
Bár első ránézésre a sárga fagyigombóc semmiben sem különbözik a többi fagylalttól, de az orrhoz való közelítése és ízlelése azonnal elárulja, hogy egyik alkotóeleme a csehek körében rendkívül közkedvelt olmützi sajt, amelyet a köznyelv egyszerűen büdös (bűzlő) sajtnak nevez.
Gyérnek ígérkezik a borszőlőtermés
Az idei szőlőtermés az eddigi becslések szerint nem éri el az átlagost - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Áthatja a környezettudatottság a Sziget Fesztivált
A Sziget a kezdetektől fontosnak tartja a fenntartható fesztiválozást, idén azonban hangsúlyosabb akciókkal és kommunikációval segítik a látogatók körében is népszerűsíteni a környezettudatosságot. Vezérelv az újrahasznosítás, de számos fontos területen igyekeznek jó példákkal segíteni, és aktív közreműködésre serkenteni a rendezvény keretein belül.
Szereti a szilvát? - Akkor Szarvason a helye!
A szarvasi szilva ünnepére hívjuk szeptember 9-től 11-ig, ahol titkos szilvás receptekkel ismerkedhet, minősített szilvapálinkákat, kézműves szilvás söröket, süteményeket kóstolhat, és rézüstökben rotyogó eredeti szilvalekvárokat ízlelhet három napon át a Körös parti kisvárosban, szilvaérés idején. A programot élő koncertek, családi- és gyerekprogramok, valamint utcabáli forgatag színesítik.
Öt érdekes tény a világ egyik legismertebb söréről
Forró nyári estéken, egy húzós nap után mi lehetne frissítőbb és üdítőbb, mint beülni a haverokkal egy korsó sörre? A Heineken most összegyűjtött 5 megdöbbentő sztorit, hogy mindenki többet tudjon meg a nyár kedvenc italáról. Nem árt belesni a színfalak mögé, a mai sörözéshez már meglesz a téma! Egészségünkre!
Szereti a szilvát? Akkor Szarvason a helye!
A szarvasi szilva ünnepére hívjuk szeptember 9-től 11-ig, ahol titkos szilvás receptekkel ismerkedhet, minősített szilvapálinkákat, kézműves szilvás söröket, süteményeket kóstolhat, és rézüstökben rotyogó eredeti szilvalekvárokat ízlelhet három napon át a Körös parti kisvárosban, szilvaérés idején. A programot élő koncertek, családi- és gyerekprogramok, valamint utcabáli forgatag színesítik.
Alternatív sörkorcsolyákra vadászik a Sörszövetség
Idén először hirdet pályázatot éttermek, vendéglátósok számára a Sör Világnapja alkalmából a Sörszövetség, amelynek célja, hogy megtalálja Magyarország Sörkorcsolyáját. A szomszédos országokban a sör és gasztronómia kéz a kézben járnak, a Szövetség szeretné, ha itthon is elkészíthetnénk azokat a kísérő falatokat, amelyek legjobban illenek kedvenc italunkhoz.
Itt a bizonyíték, hogy rozénemzet a magyar
Április elején indult és július közepéig tartott a Nagy Bor Teszt, a legnagyobb hazai felmérés, amely az internetező magyar lakosság körében kutatta a borfogyasztási és borvásárlási szokásokat.
Hisztéria Cremeria - a fagyizás új dimenziója
Izgalmas, új résztvevővel bővült a fővárosi fagylaltozók palettája, megnyílt a Hisztéria Cremeria a gyönyörű Andrássy úton. Ez nem klasszikus fagyizó, hanem “cremeria”, egy olyan hely, ahol a legmodernebb technológiát, a friss, szezonális alapanyagokat és a hagyományokat ötvözi az évtizedek óta cukrászattal és fagylaltkészítéssel foglalkozó Ipacs család.
Kiállták a búzasörök a próbát
A kedvelt nyári hűsítők közül a búzasöröket vizsgálta legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A Szupermenta projektben 18 terméket ellenőriztek a hatóság munkatársai, többek között laboratóriumban vizsgálták, hogy élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból megfelelőek-e, de a kedveltségi pontozás sem maradhatott el. A heteken át tartó teszten megnyugtató eredmény született: egyetlen terméknél sem találtak hiányosságot a szakemberek.
Zöld az ország tortája
Az Őrség Zöld Aranya lett Magyarország tortája, melyet idén 43 torta közül választott ki a szakmai zsűri. A tavalyi győztes, Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása nyerte a Magyarország Tortája címet.
Hatalmas az érdeklődés az új boros applikáció iránt
Új, hiánypótló mobilalkalmazás készült a borturizmus és a gasztronómia szerelmeseinek. A Kóstolom névre keresztelt app segítségével egy gombnyomásra elérhetők a legfontosabb tudnivalók hazánk 22 borvidékének borairól, borászatairól, illetve vendéglátó- és szálláshelyeiről.
Áfonya hercegnő mindent vitt
Pechtol Zsolt hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg.
Szusirizsüdítő lehet az új kedvenc Japánban
Az étteremlánc azt mondja, hogy az üdítő tulajdonképpen egészségital, mivel a malátázott rizs és a rizsecet miatt kilenc esszenciális aminosavat tartalmaz.
Versenyeznek a juhfarkak
Második alkalommal rendezi meg a Somló és Környéke Borút Egyesület a Somlói Juhfark Borversenyt szombaton Somlóvásárhelyen.
MVI: a szakácsok már keresnek annyit, mint Nyugat-Európában
Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint ugyan a vendéglátásban munkaerőhiány van, de a szakácsok már keresnek annyit, amennyit Nyugat-Európában, a szakácsképzésen azonban javítani kell.
Kibuktak az étel- és italautomatások
Január 1-jétől az online kasszákhoz hasonlóan bekötik az ital- és ételautomatákat is az adóhatósághoz. A nemzetgazdasági tárca tervezete hidegzuhanyként érte az automatás cégeket. A Világgazdaság cikke.
Nem csak nálunk van lángos?
A lángosra sokszor tekintünk hungarikumként. A magyarok többségének egy Balaton parti nyaralás vagy éppen egy nyüzsgő piac is szinte elképzelhetetlen a sajtos-tejfölös, kelt tésztás finomság nélkül. Ha azonban egy picit körbenézünk a világban, akkor láthatjuk, hogy számos más nemzetnek is megvan a maga lángos specialitása. Nézzük, hogy melyek is ezek.