Magyar cikkek
INDUL A LIBATO(U)R
November 7-8-án igencsak számos liba végzi majd a fazékban, hiszen a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében ekkor kerül első alkalommal megrendezésre az ország 17 pontján, tájházakban és skanzenekben a Márton-napi Libato(u)r. Libanyak-leves, ludaskása, sült libacomb, libamáj, libazsíros kenyér tepertővel – mellettük újborkiállítás és vásár, kézműves programok, tréfás vetélkedők, színházi és zenei előadások várják majd a nyilván nem vegetáriánus és éppen nem fogyókúrázó lakmározókat.
A főszezon után az októberi hosszú hétvége is jelentős növekedést hozott a Balatonnál
A kedvező nyári adatok után az október 23-ai hosszú hétvége is kiemelkedő számokat produkált a Balaton turizmusában.
"Az árcsökkentés a pokolba vezet"
Legalábbis is így tartják szlovák idegenforgalomban tevékenykedő szomszédjaink, hangzott el azon a szakmai fórumon, amelyet kedden a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Képviselet vezetője, Dipl. Ing. Sona Jelínková asszony tartott dr. Peter Horvath, a Szlovák Köztársaság Nagykövetség gazdasági szakértőjének társaságában a Hotel Mercure Budában, hazai kis- és középbefektetők előtt.
Új vezető a Magyar Szállodaszövetség balatoni régiós testületének élén
A Magyar Szállodaszövetség őszi tisztújító közgyűlését megelőző, ezekben a napokban, hetekben zajló régióülések sorát a Balatoni régió tagértekezlete nyitotta, amelyet kedden, a veszprémi Gizella szállodában rendeztek.
Parkolópályán a vízparti hotelfejlesztések
A Balaton mentén számos szállodaépítési és -fejlesztési tervet dédelgetnek, ám közülük csak néhány startol a tervezett időpontban. Több projektgazda ugyanis egyelőre elfogadható feltételű finanszírozásra vár.
Novotel nyílik a tajpeji repülőtér szomszédságában
Tajpej nemzetközi repülőtere (TPE – Taoyuan) szomszédságában új, négycsillagos Novotel szállodát nyitnak meg november 1-én.
Harmadjára is befektető nélkül maradt a csongrádi Erzsébet Szálló
Ha nem változtatnak a feltételeken, Csongrád nyakán maradhat az egy éve bezárt Erzsébet Szálló, ugyanis harmadik alkalommal sem jelentkezett bérlő az épület hasznosítására.
Club Med és EurodisneyÚjabb csúcstermékeket szerzett meg a Tensi
Megérkezett Magyarországra a világ legelső és legnagyobb all inclusive klubszállodalánca, a francia Club Mediterranée, azaz Club Med, amelyet hazánkban kizárólagosan a Tensi Kft. képvisel.
Tokkal, vonóval eladták a Borsodit
A világ legnagyobb söripari vállalata, az Anheuser-Busch InBev (ABI) hivatalosan bejelentette, hogy eladta azt a leánycég csoportot, amelynek tagja a magyar Borsodi Sörgyár is.
Átalakul a Magyar Szállodaszövetség
Az idén 41 éves Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) teljes tevékenységének megújításán dolgozik, ennek érdekében szakmai bizottságot hozott létre - Kopócsy Andrea, dr. Erdei János, dr. Niklai Ákos, Maráczi Gábor, dr. Rubovszky András, Baldauf Csaba és Kovács István részvételével -, és javaslatot készítettek az új Alap, Szervezeti- és Működési Szabályzatra. Ezt a Szállodaszövetség Választmánya, majd a 2009. október 19-én tartott Rendkívüli Közgyűlésen a tagság jóváhagyta.
Szigligeten egyszerre három szálloda építését tervezik
Szigligeten a válság ellenére egyszerre három szálloda-projekt indul be, amelyekben magyar befektetők terveznek egymástól függetlenül minőségi szálláshelyeket építeni - számolt be Balassa Balázs polgármester az MTI-nek szerdán.
Megjelent a szálláshely rendelet
Kedden kihirdették a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X .20.) Korm. rendeletet.
Walt Disney-vel hódít a Novotel
A Novotel-lánc szállodáiban tavaly 1 775 ezer gyerek szállt meg világszerte, idén a márka újabb kedvezmények és ajánlatok bevezetésével e szám további növekedését várja. E cél érdekében kötött együttműködési megállapodást a lánc a Walt Disney Pictures-szel: a szállodákban az új Disney produkciókra hívják fel a figyelmet, márka promóciós anyagaiban szerepelhetnek a Disney szereplői, ezzel is tovább erősítve a Novotel gyermekbarát imidzsét.
Hitelkártya egy kiadótól
A Best of Budapest VISA Hitelkártyát a Best of Budapest kiadványaihoz és szolgáltatásaihoz kapcsolódva a kiadó és a Credigen Bank adja ki közösen 2009. októberétől kezdve, adták hírül október 14-én tartott sajtótájékoztatójukon az InterContinental Budapestben.
Concierge-ek a Cyrano-ban
A Magyar Szállodaportások Aranykulcsos Egyesülete ismét találkozott, és együtt töltött egy kellemes estét, ezúttal a pesti Belváros szívében, a Cyrano Étteremben.
Halászlé Óbudán
Meződi Alice, a Remíz és a Kisbuda Gyöngye tulajdonosnője ez utóbbi éttermében régi-új vállalkozásba fogott. Családias óbudai kisvendéglőjének étlapjára mostantól négyféle módon kínált magyar halászlevek kerülnek fel: szegedi (tiszai), bajai (dunai), balatoni vagy korhely halászlé is kérhető a konyháról.
Az alkoholmentes italokat is elérte a válság
Az idei első félévben 10 százalékkal kevesebb alkoholmentes hideg italt vásároltak a magyarok, derül ki a GfK Hungária és az Agrár Európa Tanácsadó Kft. közös felméréséből.
Szigligeten egyszerre három szálloda építését tervezik
Szigligeten a válság ellenére egyszerre három szálloda-projekt indul be, amelyekben magyar befektetők terveznek egymástól függetlenül minőségi szálláshelyeket építeni - számolt be Balassa Balázs polgármester az MTI-nek szerdán
Szeptemberben megnyitotta kapuit a belváros szívében Budapest új luxus szállodája a Hotel President, közvetlenül a Magyar Nemzeti Bank mellett.
A szálloda 110 szobával köztük egy speciálisan kiépített elnöki lakosztállyal nyitotta meg kapuit. A hotel egyik különlegessége a nemzetközi biztonsági követelményeknek megfelelően megépült elnöki lakosztály, és a hozzá tartozó pánik szoba, valamint a belvárosban unikumnak számító az épület tetején létesült helikopter-leszállópálya, és nem csak szállóvendégek számára látogatható kilátó terasz, mely exkluzív helyszíne lehet banketteknek, céges és egyéb rendezvényeknek a város felett.
Kamion a porcelánboltban
Immár második éve tart az a különös együttműködés, amelyről a hazai vendéglátócégek egyik minőségi beszállítója gondoskodik: a PROGAST Kft a következő versenyek során is támogatja az OXXO Racing Team-et, azt a magyar kamion csapatot, amelyik a nemzetközi TRUCK RACE bajnokságban jó eredményeket ér el.
Francia Michelin csillag Las Vegas egén
A három Michelin csillagos sztárséf, Pierre Gagnaire decemberben megnyitja első éttermét az Amerikai Egyesült Államokban. Az újonnan épült Las Vegas-i Mandarin Oriental Hotelben nyíló vendéglő Gagnaire második Franciaországon kívüli kezdeményezése lesz, az első a Hong Kong-i Oriental Hotelben működik.
Könnyebben vészelik át a válságot a vidéki szállodák
Néhány adat az év első 9 hónapjáról a már 90 ház számára szolgáltató Magyar Szállodai Teljesítmény Index (MSzTI) adatgyűjtő program eredményei közül.
A Fertő-tó partján nyílik Közép-Európa első lodge típusú szállodája
Novembertől várja vendégeit a Fertő-tó partján Közép-Európa első „lodge” típusú vadonatúj, exkluzív szállodája.
Négy program egy helyen
Válság ide vagy oda, időben befejezték a Talentis Program első ütemének fejlesztését összesen 12 milliárd forint értékben, mondta dr. Takács Ernő elnök-vezérigazgató azon a tájékoztatón, amelyet épp az egyik aktuális helyszínen, az ABACUS Business & Wellness Hotelben tartottak szeptember 30-án.
Extravagánsat álmodott Almodóvar
Pedro Almodóvar a spanyol sztár-filmrendező (mint erről már előző lapszámunkban is hírt adtunk) nemcsak nagysikerű mozifilmeket forgat, hanem néha a tervezőasztalhoz ül, és kávéscsésze kollekciókat alkot.
Megújult az Accor honlapja
A megújult accorhotels.com honlap új interaktív tartalommal áll a felhasználók rendelkezésére. Az oldalon már rövid videófilmek segítségével is megismerhetők a francia szállodalánc házai, amelyek segítségével sokkal valósabb és hitelesebb képet kaphatnak az érdeklődők a házakról.
A Fertő-tó partján nyílik Közép-Európa első lodge típusú szállodája
Novembertől várja vendégeit a Fertő-tó partján Közép-Európa első „lodge” típusú vadonatúj, exkluzív szállodája.
Niklai: Gyors fejlődés előtt áll a vendéglátóipar
A gazdasági nehézségek ellenére reménytelinek tartja a vendéglátóipar kilátásait a Magyar Turizmus Zrt. elnöke, aki szerint az ágazat a jelentős fejlődési lehetőségeket a minőség és a versenyképesség növelésével használhatja ki.
Senior szerda az éttermekben és szállodákban
Október 7-én 60-nál is több helyszínen, egyebek mellett éttermekben, szállodákban és fodrásznál várták 50 százalékos kedvezménnyel országszerte az 50 év felettieket a Senior Szerda elnevezésű akcióban.
Az év szállodaszobája díjért indul az ama creation
A Turizmus Kft. és a Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) 2009-ben negyedszer hirdette meg az Az év szállodaszobája versenyt, amelyre 3, 4 és 5 csillagos kategóriában lehetett nevezni. A megmérettetésre a szállodaipar vezető tervezőcsapata az AMA Creation is benevezett az októberben nyíló Hotel President számára tervezett szobájával.
Kamion a porcelánboltban
Immár második éve tart az a különös együttműködés, amelyről a hazai vendéglátócégek egyik minőségi beszállítója gondoskodik
Hazai beszállítók és vendéglátók sikeres üzleti találkozója
Csaknem másfél száz érdeklődő jelenlétében zajlott lapunk közreműködésével, az Agrármarketing Centrum fő szervezésében a „Kiváló Magyar Élelmiszerek” Horeca fórum, amelynek legfontosabb feladata, hogy a vendéglátó szakma figyelmét felhívja arra a tényre, hogy igenis vannak jó minőségű hazai termékek, nem minden esetben indokolt Ausztriába, vagy Olaszországba utazni alapanyagokért.
Café Jubilee máltai kávézó hazánkban nyitja meg első kelet-európai egységét
Amint arról korábban már beszámoltunk, a máltai eredetű kávézólánc, a Café Jubilee, a közeljövőben hazánkban nyitja meg első kelet-európai egységét. A koncepció jelenleg három egységgel rendelkezik Máltán, valamint eggyel a szomszédos Gozo szigetén. Céljuk, a nemzetközi piacra való kilépés mester franchise-partnerek segítségével. A Café Jubilee elsődleges célpontja Kelet-Európa, ezen belül Magyarország, Szlovákia, Románia és Szlovénia.
Felfedezik a magyar konyhát a sógorok
Az Ausztriában igen közkedvelt magyar konyha újrafelfedezésének lehetünk tanúi, egyre több étterem vesz fel étlapjára magyaros ízeket tartalmazó ételválasztékot, illetve népszerűek az ausztriai magyar éttermek is – írja a portfolio.hu.
Újabb magyar gasztro-Guiness rekord
Rekord-mennyiségű aprópecsenyét főztek Kapuváron, a település várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából. A tízezer tálnyi ételhez 1,5 tonna sertéslapockát, 3 mázsa hagymát, 150 kiló paprikát, valamint 40 kiló speciális rábaközi fűszernövényt használtak. A különleges aprópecsenyével a település szeretne bekerülni a Guinness-rekordok könyvébe is.
Veszteséges a Coffeeheaven - nálunk mégis terjeszkednek
A londoni AIM-en jegyzett Coffeeheaven 304 ezer dolláros veszteséggel zárta a márciusban lezárt pénzügyi évét, szemben a megelőző évben elért 840 ezer dolláros nettó profittal. Mindezt annak ellenére, hogy a kávézóláncot üzemeltető cég 25-ről 38 millió dollárra tudta növelni árbevételeit.
Egy magyar a legbefolyásosabb brit éttermesek között
Rónay Egont a brit éttermi szakemberek beválasztották a szigetország legbefolyásosabb éttermi személyiségei közé.
Főzős reality a Paprika TV-n
„Casting” címmel indított főzős realityt a TV Paprika.
Új marketing igazgató a Heinekennél
Makkay János személyében új személy tölti be a Heineken Hungária marketingigazgatói posztját.
Francia sztárszakácsok Budapesten
A jövő héten megrendezésre kerülő Hoventa alkalmából a világ élvonalába tartozó francia csúcsséfek érkeznek Magyarországra.
Bővül a Fried Kastélyszálló
A Simontornyán található, Fried Imre bőrgyáros által építetett, sok tulajdonost megért kastélyból 2002-2005. között kialakított négycsillagos kastélyszálló jelenlegi 23 szobás kapacitása 27 szobával 50-re bővül.
Nem vár a tárca
Nem vár tovább az Európai Unió agrárbizottságának döntésére a magyar agrárkormányzat.
Új Reklámetikai Kódex
A Magyar Sörgyártók Szövetsége üdvözli az Önszabályozó Reklámtestület (ÖRT) 2009-es Magyar Reklámetikai Kódexének megalkotását.
A Kiváló Magyar Élelmiszer (KMÉ) védjegyes termékeket gyártó cégek és a HORECA szektor képviselőinek üzleti találkozója
A Kiváló Magyar Élelmiszer (KMÉ) védjegyes termékeket gyártó cégek és a HORECA szektor képviselőinek üzleti találkozója
Borfesztivál csütörtöktől a Várban, spanyol a díszvendég
A Budapesten élők, a fővárosba látogatók egyik legnagyobb borünnepe, a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál veszi kezdetét a főváros legszebb pontján, a Budai Várban, szeptember 9-én csütörtökön, hogy vasárnapig, azaz szeptember 13-án késő éjjelig hirdesse a szép bor ünnepét.
Új olasz kávék a Tchibo palettáján
A Tchibo mostantól új szemes kávékkal bővítette kínálatát.