Magyar cikkek
500 szobával bővül idén a budapesti szálláshelykapacitás?
A válság ellenére 2009-ben is nyílnak felsőkategóriás szállodák Budapesten a los angeles-i székhelyű CB Richard Ellis ingatlan-tanácsadó szállodai divíziójának illetékesei szerint. Martin Thom a cég közép-kelet-európai igazgatóhelyettese a CBRE budapesti képviseletén tartott sajtótájékoztatón ismertette cége számára készített hotelpiaci elemzését, illetve a fejlődés várható irányait.
Már éles a Borkaland.hu
Elindult a borturisztikai élményportálnak nevezett Borkaland.hu, amely június közepén közösségi funkcióval bővül. A Magyar Bormarketing Kht. sajtótájékoztatón mutatta be a site-ot
Válságmenü az éttermekben
Komoly fejtörést okoz az orosz éttermeknek a válság miatt takarékoskodó vállalati alkalmazottak: ahelyett ugyanis, hogy a vendéglátó egységek forgalmát hízlalnák az ebédidőben, a legtöbben otthoni maradékot viszik az irodába. A gyorséttermek forgalma viszont tovább nő – írja a Pravda, orosz napilap.
Pünkösdkor Nyitott Pincék
Pünkösd három napján, május 30-tól június 1-ig 150 nyitott pince várja a borbarátokat, borkedvelőket. Tavaly 23 ezren járták az ország pincéit, idén még több borturistát remélnek a szervezők – tudtuk meg a rendezvényt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón. Ahol az is elhangzott, a bor bizalmi termék, ezért nagyon fontos, hogy a pincék valódi világába, a borok szülőhelyére látogassanak el az érdeklődők.
Vendéglátás: az ÖM-nél a labda
Egész pontosan 2009. január 29. óta. Ekkor került ugyanis át a gazdasági tárcátóll (NFGM) az Önkormányzati Minisztériumhoz (ÖM) a vendéglátás felügyeltének ellátása. Az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága előtt kedden Dr. Kovács Miklós szakállamtitkár beszámolt a vendéglátás helyzetéről valamint a szaktárca a vendéglátás területével kapcsolatos feladatairól.
Személyi változás a Le Meridien F&B területén
Badr Bennis, a Le Meridien F&B managere két év után elhagyja Budapestet, és a Starwood-lánc egyik spanyolországi szállodájában folytatja felfelé ívelő pályafutását.
Aranykulcsosok vigadtak a Búsuló Juhászban
Havi rendszerességgel találkoznak a Magyar Szállodaportások Aranykulcsos Egyesületének tagjai, ezúttal a budai Búsuló Juhászban egy vidám, gombával bélelt vacsora keretében került sor május 13-án, szerda este az összejövetelre.
A Tapería de Sergio és az Artesano spanyol étterem mostantól egy
Egybeolvad az ex-Tapería de Sergio és az Artesano spanyol étterem Budapesten. Az új helyet ezen túl "Artesano Spanyol Tapas Bár és Étterem"-nek hívják, és helyileg az Ó utcában üzemel tovább.
Bankok találkozója Szovátán
Május 25-én a négycsillagos Danubius Healt Spa Resort Szovata Hotel és Konferenciaközpontban tartják a Nemzetközi Tőkeexport Konferenciát, ahol a tavalyi román-magyar, kétoldalú rendezvényt ezúttal már kiszélesítik más közép-kelet európai térség résztvevő országaira is.
Spanyol ezüst a Szent István Korona Irsai Olivérének
A Szent Korona Pincészet Kft. terméke idén is bizonyított a Concours Mondial de Bruxelles borversenyen!
A szállodások nem adják fel az áfaemelés elleni küzdelmet
Ugyan a parlament hétfőn megszavazta a Bajnai-kormány első válságkezelő intézkedéseit, köztük a szállodai ágazatot leginkább érintő áfaemelést, a szállodásokat tömörítő két szakmai szervezet még nem adta fel az intézkedés elleni küzdelmet.
Tetszett a résztvevőknek a Borszerda
A Borszerdához csatlakozott éttermek és kereskedők 90 százaléka jövőre is részt kíván venni az akcióban – derült ki az eseményt szervező Magyar Bormarketing Kht. és a Magyar Turizmus Zrt. közös felméréséből. A szervezők a debütáló esemény résztvevőinek számával is elégedettek.
Egyre kevesebbet járnak az emberek étterembe
Egyre kevesebbet járnak az emberek étterembe, vendéglőbe, leginkább már otthon esznek - derül ki a GfK Hungária legfrissebb tanulmányából.
Új főszakács érkezett a Sofitel Budapest Chain Bridge látványkonyhájába
„Nincs itt semmi titok. Vagy a véredben van a szakmához szükséges tudás, vagy soha nem válhatsz mesterszakáccsá.” – ez a jelmondata Andreas Mensch mesterszakácsnak, a Sofitel Budapest Chain Bridge új konyhafőnökének.
MVI-tanulmány az adóemelésről
Csaknem kétszázmillió forintos plusz terhet rak a vendéglősök nyakába a kormány forgalmi adó-emelési terve, miszerint júliustól – a tej és a kenyér kivételével – a jelenlegi 20 helyett 25 százalékos áfa terhel minden alapanyagot és szolgáltatást - mondta el a Napi Turizmusnak Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.
Három Hunguest szálloda is megújul az észak-magyarországi régióban
Az Észak-Magyarországi Régió HUNGUEST HOTELS szállodáinak közel 1 milliárd forintos fejlesztéséről írtak alá támogatási szerződést április 29-én Egerben.
Új tagok az MSZSZ-ben
A Magyar Szállodaszövetség tavaszi tagértekezletén az alábbi új tagokat vette fel soraiba:
Megvannak a legújabb zöld szállodák
A Magyar Szállodaszövetség múlt héten tartott tavaszi tagértekezletén kihirdette a "Zöld Szálloda 2009-2010" pályázat eredményeit.
A magyarországi gyógy- és wellness szállodákat is elérte a válság
Ez derül ki a Magyar Szállodaszövetség legújabb felméréséből, amelyet a Szövetség pécsi tagértekezletén prezentált április 23-án Dr. Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség első alelnöke.
Értékesítési technikákról az MSZSZ közgyűlésén
A Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) pécsi Hotel Palatinus-ban tartott tavaszi tagértekezletének második napja szekcióülésekkel folytatódott.
Éremeső a Gundel Károly TISZK diákjainak
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében április 22-24. között a Hungexpon megrendezett Szakma Sztár Fesztiválon, a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjében, a turizmushoz kötődő cukrász és pincér szakmákban a Gundel Károly Térségi Integrált Szakképző Központ tanulói hozták el a legtöbb díjat.
Pécs a pécsieknek néha túl messze van
Nem lehet azzal vádolni a Magyar Szállodaszövetség tavaszi tagértekezletét, hogy unalmasan telt volna a nyitó nap (április 23.), és ne lettek volna váratlan események a meghirdetett programokhoz képest.
Magyar befektetők Karintiában
Ausztria legdélibb, sok helyen már-már olasz hangulatú tartománya a hagyományostól eltérő workshopon mutatkozott be április 21-én, az Österreich Werbung jóvoltából. Itt találkozhattunk Gernot Riedellel, a Wörthersee Tourismus képviselőjével és Thomas Michorral, a Villach-i régióból, akik új, különleges megoldású szállodai beruházásaikról számoltak be, amelyek közt találtunk magyar vonatkozásút is.
A vendéglátás aktuális kérdéseiről a BGF konferencián
Dr. Niklai Ákos, valamikori diák és Gundel tanítvány, a MT Zrt. elnöke a Budapesti Gazdasági Főiskola hétfői konferenciáján gyakorló éttermesként beszélt a vendéglátás aktuális kérdéseiről.
A sörösök is bajban
Zsugorodó sörpiacról, csökkenő keresletről és romló eladási feltételekről számolt be április 16-án tartott sajtótájékoztatóján Sívó Imre, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke.
A Mercure kiváló borai
Az Accor szállodavállalat Mercure márkájához tartozó szállodákban világszerte különös gondot fordítanak arra, hogy kiváló borokat kínáljanak a vendégeknek elérhető áron. Egy 1983-ban indult kezdeményezés nyomán ma már 18 országban állítják össze a Grand Vins Mercure borlapot a helyi borok legjobbjaiból.
Minden, ami olasz bor
Nem mindennapi workshopot rendez Itália 14 régiójának 42 olasz bortermelőjének részvételével, 300 bor bemutatkozásával az Olasz Külkereskedelmi Intézet (I.C.E.) április 23-án, csütörtökön 10.30 órai kezdettel a New York Palace Hotelben.
Balu vál(t)ása
A magyar szakácsművészet ismert alakja, akit csak Balunak neveznek– bár tisztes polgári neve is van azért: Gábor Balázsként anyakönyvezték -, a közelmúltban munkahelyet váltott.
A budai vár új ICON-ja
A hivatalos nyitás ugyan csak április 21-én lesz, a húsvéti ünnepek alatt azonban már kipróbálhatják a turisták és a főváros lakói a budavári Hilton hotel vadonatúj ICON éttermét, amelyet négy hónapig tartó átépítéssel alakítottak ki az egykori Kalocsa, majd Dominican névre hallgató étterem helyén.
A combját és a mellét
Nagyon előkelő helyen, a világon a dobogó harmadik fokán – az izraeliek és az amerikaiak után – állunk mi, magyarok pulykahús fogyasztásban évi 7 kg/fő adatunkkal (csak összehasonlításképp: 1990-ben 1,5 kg/fő/év fogyasztott ebből a szárnyasból a magyar).
Budapest a legkedvezőbb a svédek számára
A www.bortabra.se svéd utazási portál összeállítást közölt a hotels.com tényleges 2009 első negyedéves értékesítési adataira (HPI) alapozva a világ népszerű nagyvárosainak szállodai árairól.
Bécsi design
Két éve sikeresen működik – miért ne próbálnák meg harmadszorra is? Nyilván ez a cél vezérelte a bécsi Neigungsgruppe Design csapatát, akik közül Lilli Hollein Budapestre is ellátogatott a Wien Tourismus által, április 7-én tartott sajtóbeszélgetésre.
Lakodalom van a mi utcánkban…
Hegyen völgyön lakodalom - finom ételek, különleges ízek és illatok, menyegzői szokások bemutatása várta a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola 29. Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenyére látogatókat, amelynek díszvacsorájára múlt pénteken került sor.
Megújult a Magyar Szállodaszövetség honlapja
A korábbinál tetszetősebb, küllemében megújult, jobb elrendezésű, áttekintetőbb, felhasználóbarátabb internetes felülettel találkozik az, aki megnyitja a www.hah.hu-t, a Magyar Szállodaszövetség weboldalát.
Idén nem volt magyar kiállító a Vinitaly-n
A világ két legnagyobb borszakkiálitása közül az egyiket, a Vinitaly-t az olaszországi Veronában e napokban rendezik meg április 2-6 között.
Új Café koncepció a magyarországi Novotel-ekben
A korábbi Coté Jardin, majd az ezt követő Brasserie koncepció után 2009 áprilistól egységes, a Novotel Café keretében kialakított éttermi koncepcióval várja a vendégeket az öt magyarországi Novotel hotel.
Magyar energiaital robban be a Forma-1 világába
A gazdasági recessziót, és az emiatt támadt réseket kihasználva egy dinamikusan fejlődő magyar energiaital-gyártó kezdett tárgyalásokat a Forma 1-es istállókkal, adta hírül minap a Népszabadság.
Április 29-én Borszerda!
A Torkos Csütörtökhöz hasonló napot szervez a Magyar Bormarketing Kht. A Borszerda napon a vendégek ingyen kapnak egy pohárral a ház borából, a többi magyar bort pedig fél áron fogyaszthatják a csatlakozott vendéglátó helyeken.
2010-re is áthúzódhat a válság
Az európai turisztikai célú utazások csökkenése 3 százalék körül várható 2009-ben – hangzott el azon a nemzetközi konferencián, amelyet az ENSZ Turisztikai Világszervezet (UNWTO) tartott Bakuban.
Kiosztották a "Best of Budapest" díjakat
Díjazták 2008. legjobbjait a budapesti vendéglátás, gasztronómia, szálloda és szolgáltató szakma képviselői közül a napokban az Intercontinental Budapest szállodában.
Visszatér Kanadába a Marché International
A Mövenpick csoporthoz tartozó Marché International a tervek szerint jövőre nyit egy Marché éttermet Torontóban. Középtávon pedig tíz másikat.
Megvannak az idei év legjobb szállodái – Aranynap-díj 2008
Március 26-án immár negyedik alkalommal adják át az Aranynap-díjakat, idén hét kategóriában vehetik át a legjobb hazai konferencia és wellness szállodák az elismeréseket.
Sikeres volt a Torkos Csütörtök
A Magyar Turizmus Zrt. 2009. február 26-án megtartott Torkos Csütörtök nevű akciója során csaknem 230 ezer vendég torkoskodott közel 1300 étteremben.
Több, mint 5 százalékkal csökkent a vendéglátók forgalma Németországban
Németországban a vendéglátás forgalma reálértékben 5,2 százalékkal csökkent az előző évihez képest. A legnagyobb veszteségeket a szállodák és a cateringesek szenvedték el.
Bravúros magyar győzelem a nemzetközi párlatversenyen
Magyar lett az összesített győztes a bécsi Destillatán, a mértékadó nemzetközi párlatversenyen. Az "Év Főzdéje" és a "Nemzetgyőztes" címeket is az Agárdi Pálinkafőzde nyerte, az "Év Főzőmestere" címet pedig munkatársuk, Vértes Tibor kapta.
Paprikás csirke a Lánchíd tetején
Az Északi-sark, a Budapest-Bamako rali, Brüsszel, a Góbi-sivatag és a Karib-tenger után a Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület ezúttal Magyarországon, a LÁNCHÍD TETEJÉN főzte meg legendássá vált PAPRIKÁS CSIRKÉJÉT.
Magyar Gasztronómiai Hét és turisztikai kampány Madridban
Március 16-án a magyar nemzeti ünnephez kapcsolódóan Magyar Gasztronómiai Hét vette kezdetét Madridban a Hotel Intercontinentalban. A rendezvénysorozat március 22-ig tart és kulturális és idegenforgalmi promóciós események színesítik.
Budapestnek idén sem jutott Michelin-csillag
A Michelin Main Cities of Europe elnevezésű kalauza alapján azt lehet mondani, hogy megmaradt Európa kulináris kettéosztottsága.