500 szobával bővül idén a budapesti szálláshelykapacitás? 

A válság ellenére 2009-ben is nyílnak felsőkategóriás szállodák Budapesten a los angeles-i székhelyű CB Richard Ellis ingatlan-tanácsadó szállodai divíziójának illetékesei szerint. Martin Thom a cég közép-kelet-európai igazgatóhelyettese a CBRE budapesti képviseletén tartott sajtótájékoztatón ismertette cége számára készített hotelpiaci elemzését, illetve a fejlődés várható irányait.

Már éles a Borkaland.hu  

Elindult a borturisztikai élményportálnak nevezett Borkaland.hu, amely június közepén közösségi funkcióval bővül. A Magyar Bormarketing Kht. sajtótájékoztatón mutatta be a site-ot

Válságmenü az éttermekben 

Komoly fejtörést okoz az orosz éttermeknek a válság miatt takarékoskodó vállalati alkalmazottak: ahelyett ugyanis, hogy a vendéglátó egységek forgalmát hízlalnák az ebédidőben, a legtöbben otthoni maradékot viszik az irodába. A gyorséttermek forgalma viszont tovább nő – írja a Pravda, orosz napilap.

Pünkösdkor Nyitott Pincék 

Pünkösd három napján, május 30-tól június 1-ig 150 nyitott pince várja a borbarátokat, borkedvelőket. Tavaly 23 ezren járták az ország pincéit, idén még több borturistát remélnek a szervezők – tudtuk meg a rendezvényt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón. Ahol az is elhangzott, a bor bizalmi termék, ezért nagyon fontos, hogy a pincék valódi világába, a borok szülőhelyére látogassanak el az érdeklődők.

Vendéglátás: az ÖM-nél a labda 

Egész pontosan 2009. január 29. óta. Ekkor került ugyanis át a gazdasági tárcátóll (NFGM) az Önkormányzati Minisztériumhoz (ÖM) a vendéglátás felügyeltének ellátása. Az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága előtt kedden Dr. Kovács Miklós szakállamtitkár beszámolt a vendéglátás helyzetéről valamint a szaktárca a vendéglátás területével kapcsolatos feladatairól.

Személyi változás a Le Meridien F&B területén 

Badr Bennis, a Le Meridien F&B managere két év után elhagyja Budapestet, és a Starwood-lánc egyik spanyolországi szállodájában folytatja felfelé ívelő pályafutását.

Aranykulcsosok vigadtak a Búsuló Juhászban 

Havi rendszerességgel találkoznak a Magyar Szállodaportások Aranykulcsos Egyesületének tagjai, ezúttal a budai Búsuló Juhászban egy vidám, gombával bélelt vacsora keretében került sor május 13-án, szerda este az összejövetelre.

A Tapería de Sergio és az Artesano spanyol étterem mostantól egy 

Egybeolvad az ex-Tapería de Sergio és az Artesano spanyol étterem Budapesten. Az új helyet ezen túl "Artesano Spanyol Tapas Bár és Étterem"-nek hívják, és helyileg az Ó utcában üzemel tovább.

Bankok találkozója Szovátán 

Május 25-én a négycsillagos Danubius Healt Spa Resort Szovata Hotel és Konferenciaközpontban tartják a Nemzetközi Tőkeexport Konferenciát, ahol a tavalyi román-magyar, kétoldalú rendezvényt ezúttal már kiszélesítik más közép-kelet európai térség résztvevő országaira is.

Spanyol ezüst a Szent István Korona Irsai Olivérének 

A Szent Korona Pincészet Kft. terméke idén is bizonyított a Concours Mondial de Bruxelles borversenyen!

A szállodások nem adják fel az áfaemelés elleni küzdelmet 

Ugyan a parlament hétfőn megszavazta a Bajnai-kormány első válságkezelő intézkedéseit, köztük a szállodai ágazatot leginkább érintő áfaemelést, a szállodásokat tömörítő két szakmai szervezet még nem adta fel az intézkedés elleni küzdelmet.

Tetszett a résztvevőknek a Borszerda 

A Borszerdához csatlakozott éttermek és kereskedők 90 százaléka jövőre is részt kíván venni az akcióban – derült ki az eseményt szervező Magyar Bormarketing Kht. és a Magyar Turizmus Zrt. közös felméréséből. A szervezők a debütáló esemény résztvevőinek számával is elégedettek.

Egyre kevesebbet járnak az emberek étterembe 

Egyre kevesebbet járnak az emberek étterembe, vendéglőbe, leginkább már otthon esznek - derül ki a GfK Hungária legfrissebb tanulmányából.

Új főszakács érkezett a Sofitel Budapest Chain Bridge látványkonyhájába 

„Nincs itt semmi titok. Vagy a véredben van a szakmához szükséges tudás, vagy soha nem válhatsz mesterszakáccsá.” – ez a jelmondata Andreas Mensch mesterszakácsnak, a Sofitel Budapest Chain Bridge új konyhafőnökének.

MVI-tanulmány az adóemelésről 

Csaknem kétszázmillió forintos plusz terhet rak a vendéglősök nyakába a kormány forgalmi adó-emelési terve, miszerint júliustól – a tej és a kenyér kivételével – a jelenlegi 20 helyett 25 százalékos áfa terhel minden alapanyagot és szolgáltatást - mondta el a Napi Turizmusnak Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Három Hunguest szálloda is megújul az észak-magyarországi régióban 

Az Észak-Magyarországi Régió HUNGUEST HOTELS szállodáinak közel 1 milliárd forintos fejlesztéséről írtak alá támogatási szerződést április 29-én Egerben. 

Új tagok az MSZSZ-ben 

A Magyar Szállodaszövetség tavaszi tagértekezletén az alábbi új tagokat vette fel soraiba:

Megvannak a legújabb zöld szállodák 

A Magyar Szállodaszövetség múlt héten tartott tavaszi tagértekezletén kihirdette a "Zöld Szálloda 2009-2010" pályázat eredményeit.

A magyarországi gyógy- és wellness szállodákat is elérte a válság 

Ez derül ki a Magyar Szállodaszövetség legújabb felméréséből, amelyet a Szövetség pécsi tagértekezletén prezentált április 23-án Dr. Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség első alelnöke.

Értékesítési technikákról az MSZSZ közgyűlésén 

A Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) pécsi Hotel Palatinus-ban tartott tavaszi tagértekezletének második napja szekcióülésekkel folytatódott.

Éremeső a Gundel Károly TISZK diákjainak 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében április 22-24. között a Hungexpon megrendezett Szakma Sztár Fesztiválon, a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjében, a turizmushoz kötődő cukrász és pincér szakmákban a Gundel Károly Térségi Integrált Szakképző Központ tanulói hozták el a legtöbb díjat.

Pécs a pécsieknek néha túl messze van 

Nem lehet azzal vádolni a Magyar Szállodaszövetség tavaszi tagértekezletét, hogy unalmasan telt volna a nyitó nap (április 23.), és ne lettek volna váratlan események a meghirdetett programokhoz képest.

Magyar befektetők Karintiában 

Ausztria legdélibb, sok helyen már-már olasz hangulatú tartománya a hagyományostól eltérő workshopon mutatkozott be április 21-én, az Österreich Werbung jóvoltából. Itt találkozhattunk Gernot Riedellel, a Wörthersee Tourismus képviselőjével és Thomas Michorral, a Villach-i régióból, akik új, különleges megoldású szállodai beruházásaikról számoltak be, amelyek közt találtunk magyar vonatkozásút is.

A vendéglátás aktuális kérdéseiről a BGF konferencián 

Dr. Niklai Ákos, valamikori diák és Gundel tanítvány, a MT Zrt. elnöke a Budapesti Gazdasági Főiskola hétfői konferenciáján gyakorló éttermesként beszélt a vendéglátás aktuális kérdéseiről.

A sörösök is bajban 

Zsugorodó sörpiacról, csökkenő keresletről és romló eladási feltételekről számolt be április 16-án tartott sajtótájékoztatóján Sívó Imre, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke.

A Mercure kiváló borai 

Az Accor szállodavállalat Mercure márkájához tartozó szállodákban világszerte különös gondot fordítanak arra, hogy kiváló borokat kínáljanak a vendégeknek elérhető áron. Egy 1983-ban indult kezdeményezés nyomán ma már 18 országban állítják össze a Grand Vins Mercure borlapot a helyi borok legjobbjaiból.

Minden, ami olasz bor 

Nem mindennapi workshopot rendez Itália 14 régiójának 42 olasz bortermelőjének részvételével, 300 bor bemutatkozásával az Olasz Külkereskedelmi Intézet (I.C.E.) április 23-án, csütörtökön 10.30 órai kezdettel a New York Palace Hotelben.

Balu vál(t)ása 

A magyar szakácsművészet ismert alakja, akit csak Balunak neveznek– bár tisztes polgári neve is van azért: Gábor Balázsként anyakönyvezték -, a közelmúltban munkahelyet váltott.

A budai vár új ICON-ja 

A hivatalos nyitás ugyan csak április 21-én lesz, a húsvéti ünnepek alatt azonban már kipróbálhatják a turisták és a főváros lakói a budavári Hilton hotel vadonatúj ICON éttermét, amelyet négy hónapig tartó átépítéssel alakítottak ki az egykori Kalocsa, majd Dominican névre hallgató étterem helyén.

A combját és a mellét 

Nagyon előkelő helyen, a világon a dobogó harmadik fokán – az izraeliek és az amerikaiak után – állunk mi, magyarok pulykahús fogyasztásban évi 7 kg/fő adatunkkal (csak összehasonlításképp: 1990-ben 1,5 kg/fő/év fogyasztott ebből a szárnyasból a magyar).

Budapest a legkedvezőbb a svédek számára 

A www.bortabra.se svéd utazási portál összeállítást közölt a hotels.com tényleges 2009 első negyedéves értékesítési adataira (HPI) alapozva a világ népszerű nagyvárosainak szállodai árairól.

Bécsi design 

Két éve sikeresen működik – miért ne próbálnák meg harmadszorra is? Nyilván ez a cél vezérelte a bécsi Neigungsgruppe Design csapatát, akik közül Lilli Hollein Budapestre is ellátogatott a Wien Tourismus által, április 7-én tartott sajtóbeszélgetésre.

Lakodalom van a mi utcánkban… 

Hegyen völgyön lakodalom - finom ételek, különleges ízek és illatok, menyegzői szokások bemutatása várta a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola 29. Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenyére látogatókat, amelynek díszvacsorájára múlt pénteken került sor.

Megújult a Magyar Szállodaszövetség honlapja 

A korábbinál tetszetősebb, küllemében megújult, jobb elrendezésű, áttekintetőbb, felhasználóbarátabb internetes felülettel találkozik az, aki megnyitja a www.hah.hu-t, a Magyar Szállodaszövetség weboldalát.

Idén nem volt magyar kiállító a Vinitaly-n 

A világ két legnagyobb borszakkiálitása közül az egyiket, a Vinitaly-t az olaszországi Veronában e napokban rendezik meg április 2-6 között.

Új Café koncepció a magyarországi Novotel-ekben 

A korábbi Coté Jardin, majd az ezt követő Brasserie koncepció után 2009 áprilistól egységes, a Novotel Café keretében kialakított éttermi koncepcióval várja a vendégeket az öt magyarországi Novotel hotel.

Magyar energiaital robban be a Forma-1 világába 

A gazdasági recessziót, és az emiatt támadt réseket kihasználva egy dinamikusan fejlődő magyar energiaital-gyártó kezdett tárgyalásokat a Forma 1-es istállókkal, adta hírül minap a Népszabadság.

Április 29-én Borszerda!  

A Torkos Csütörtökhöz hasonló napot szervez a Magyar Bormarketing Kht. A Borszerda napon a vendégek ingyen kapnak egy pohárral a ház borából, a többi magyar bort pedig fél áron fogyaszthatják a csatlakozott vendéglátó helyeken.

2010-re is áthúzódhat a válság 

Az európai turisztikai célú utazások csökkenése 3 százalék körül várható 2009-ben – hangzott el azon a nemzetközi konferencián, amelyet az ENSZ Turisztikai Világszervezet (UNWTO) tartott Bakuban.

Kiosztották a "Best of Budapest" díjakat  

Díjazták 2008. legjobbjait a budapesti vendéglátás, gasztronómia, szálloda és szolgáltató szakma képviselői közül a napokban az Intercontinental Budapest szállodában.

Visszatér Kanadába a Marché International 

A Mövenpick csoporthoz tartozó Marché International a tervek szerint jövőre nyit egy Marché éttermet Torontóban. Középtávon pedig tíz másikat.

Megvannak az idei év legjobb szállodái – Aranynap-díj 2008 

Március 26-án immár negyedik alkalommal adják át az Aranynap-díjakat, idén hét kategóriában vehetik át a legjobb hazai konferencia és wellness szállodák az elismeréseket.

Sikeres volt a Torkos Csütörtök  

A Magyar Turizmus Zrt. 2009. február 26-án megtartott Torkos Csütörtök nevű akciója során csaknem 230 ezer vendég torkoskodott közel 1300 étteremben.

Több, mint 5 százalékkal csökkent a vendéglátók forgalma Németországban  

Németországban a vendéglátás forgalma reálértékben 5,2 százalékkal csökkent az előző évihez képest. A legnagyobb veszteségeket a szállodák és a cateringesek szenvedték el.

Bravúros magyar győzelem a nemzetközi párlatversenyen 

Magyar lett az összesített győztes a bécsi Destillatán, a mértékadó nemzetközi párlatversenyen. Az "Év Főzdéje" és a "Nemzetgyőztes" címeket is az Agárdi Pálinkafőzde nyerte, az "Év Főzőmestere" címet pedig munkatársuk, Vértes Tibor kapta.

Paprikás csirke a Lánchíd tetején  

Az Északi-sark, a Budapest-Bamako rali, Brüsszel, a Góbi-sivatag és a Karib-tenger után a Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület ezúttal Magyarországon, a LÁNCHÍD TETEJÉN főzte meg legendássá vált PAPRIKÁS CSIRKÉJÉT.

Magyar Gasztronómiai Hét és turisztikai kampány Madridban 

Március 16-án a magyar nemzeti ünnephez kapcsolódóan Magyar Gasztronómiai Hét vette kezdetét Madridban a Hotel Intercontinentalban. A rendezvénysorozat március 22-ig tart és kulturális és idegenforgalmi promóciós események színesítik.

Budapestnek idén sem jutott Michelin-csillag 

A Michelin Main Cities of Europe elnevezésű kalauza alapján azt lehet mondani, hogy megmaradt Európa kulináris kettéosztottsága.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!