Egységesítik a csillagokat 

Újra kell pályázniuk a minősítésre a hazai hoteleknek, hogy csatlakozhassanak a hét európai országban bevezetendő kategóriarendszerhez.

Új szakember a Marriottnál 

Új szakember a Marriottnál

Csődvédelmet kért a Cívis Hotels 

A Hotel Aranybikát is működtető Cívis Hotels Zrt. november 27-től csődeljárást kezdeményezett saját maga ellen. A társaság így próbál időt nyerni a közgyűlés által elhatározott reorganizációs terv végrehajtásoz, a forrásgyűjtéshez.

300 milliós étteremmel üzletel az Operaház 

Csütörtökön dönt a terézvárosi önkormányzat a Belcanto étteremnek helyet adó Dalszínház utcai helyiségcsoport eladásáról - adta hírül szerdán az Index. A 281 millió (plusz áfa) értékűre becsült ingatlanra vételi szándékot jelentett be a Magyar Állami Operaház. Az intézmény a tervek szerint 25 százalékkal drágábban rögtön tovább is adja a földszinti helyiségcsoportot.

Több mint 20 magyar érem az AWC Vienna 2009-en 

Az AWC Vienna az osztrákok egyetlen nemzetközi borversenye, amelyet az Európai Unió elismer, emellett másik különlegessége, hogy a borversenyek világában egyedüliként, a nemzetközi trófeák nyerteseit komoly, 2000 eurós pénzjutalommal díjazza. 2009-ben a magyar pincészetek négy arany- és huszonkét ezüstérmet hoztak el - adta hírül a Vinoport.

Budapesten is Ráspi étterem nyílik 

A Ráspi Borászat decemberben nyitja meg első budapesti éttermét és borszaküzletét a Király utcában, ahol 130 négyzetmétert bérel.

Belépett a vending piacra a Caffé Perté 

A teljes hazai kávéforgalom 25 százaléka italautomatákon keresztül bonyolódik, melyről azonban szinte teljesen hiányzik a prémium kategória. Az egyik legnagyobb hazai kávéházi beszállító és kávépörkölő cég, a Caffé Perté a ma még üres, minőségi szegmensben igyekszik terjeszkedni professzionális melegital-automatáival.

Megnyílt Wang mester ujgur-kínai étterme 

A 15 éve Magyarországon élő Wang Qiang kínai sztár- és mesterszakács megnyitotta meg újabb kínai étekműhelyét. A létesítmény háromnegyed részben ujgur és negyedrészben hunani/pekingi/szecsuáni stílusú ételekkel várja az érdeklődőket; van minőségi büfé- és magas színvonalú gasztronómiai szekciója is. Az étterem kiemelt érdekességei a tésztafélék sokasága, a kézzel gyúrt rizs, a pekingi kacsa, és a grillezett bárány- és kenyérsaslik.

Új forgalmazónál a RIO MARE 

2010. január 1-től új disztribútorral dolgozik az olasz RIO MARE márka Magyarországon. A márka kizárólagos hazai forgalmazásának jogát a 2009 folyamán megkötött megállapodás értelmében a győri Infood 2000 Kft. veszi át.

Eltörölték a pénteki zárórát Mindszenten  

Mostantól nem korlátozzák a mindszenti vendéglátóhelyek pénteki nyitva tartását. A képviselő-testület módosította a rendeletet, engedve 11 üzemeltető kérésének – írta meg a Dél-Magyarország.

Tokaji aszúért lelkesedik a Washington Examiner 

Hosszú cikket közöl a washingtoni napilap az édes borokról, melyben külön kiemeli a tokaji aszú jelentőségét - írta a napi.hu.

Ötcsillagos hajléktalan vacsora 

Ahogy már évek óta hagyomány karácsony előtt, a budapesti Hotel Le Méridien Le Bourbon éttermében idén is vendégül látták az egyik budapesti hajléktalanszálló lakóit.

A Dreher átfogó gazdasági vizsgálatot rendelt 

A SABMiller magyarországi leányvállalata, a Dreher Sörgyárak Zrt. saját szerepét átvilágító és a magyar gazdaságban meghatározó helyét kutató vizsgálatot rendelt az Ernst & Young nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cégtől. Tette ezt azután, hogy 2009 nyarán ugyanez a független könyvvizsgáló cég az anyacég helyzetét, értékesítését, a gazdaságban betöltött helyét is elemezte Európa 10 országában.

Újra Gyöngyöstarjáné a magyar forraltbor-rekord 

Máris visszahódította az elvesztett rekorderséget Gyöngyöstarján. Négyszáz liter bor bánta. De nem nagyon. Sőt.

Nem lesz annyira keserű a cseh sör? 

Ki gondolta volna, hogy veszélybe kerülhet a világhírű cseh sör is a klímaváltozás miatt. Cseh és brit tudósok szerint ugyanis a felmelegedés veszélyezteti a sör egyik alapanyagának, a komlónak a minőségét. Évente tízmillió hektoliter sört gyártanak a pilseni sörgyárban. Ez a cseh sörtermelés felét jelenti. Csehország szerte több mint félszáz kisebb-nagyobb sörgyár és sörfőzde működik - adta hírül a Duna TV.

Szezonzáró konferencia a Dél-Alföldön 

2009. december 9-én, Kiskunmajsán rendezte meg évzáró értekezletét a Dél-Alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság és a Magyar Turizmus Zrt. Dél-Alföldi Regionális Marketing Igazgatósága.

Külképviselők a Dél-Dunántúl régióban 

December 8-9-én a Dél-Dunántúl régió volt a Kulturális Turizmus Évében megrendezésre kerülő „Külképviselők a régióban” elnevezésű rendezvénysorozat nyolcadik állomása a Magyar Turizmus Zrt. nagy-britanniai, németországi és ausztriai külképviselőjének részvételével. A road show-t 2007-ben indította el a Társaság a Zrt. külképviseletei és a régiós turisztikai szolgáltatók közötti együttműködés szorosabbá és hatékonyabbá tétele érdekében. A szakmai rendezvénysorozat során, idén a külképviselők a rendezvény előtti napon, tanulmányút keretében megismerkedhetnek az egyes régiók turisztikai kínálatával, újdonságaival egy-egy termékre fókuszáltan. A mostani eseményen a Pécs2010-Európa Kulturális Fővárosa projekt került a középpontba.

A vidéki szállodák teljesítettek a legjobban - Hatodik Aranycsillag-díjas Tréninghelyszín díjátadó 

2009. december 9-én, a díj születésének hatodik évében került megrendezésre a Develor Tanácsadó Zrt. „Aranycsillag Tréninghelyszín” díjának átadó ünnepsége. A dijat alapító Develor szakmai partnerével, a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen az 50 legtöbb tréninget vásárló magyarországi vállalat képviselőjét kérte fel arra, hogy szigorú szakmai szempontok alapján jelöljék a díjra a legjobb tréningeknek otthont adó hazai szállodákat. A két kategóriában (3 és 4-5 csillagos) jelölt összesen 50 hotel közül a három-három legjobb szálloda teljesítményét hagyományosan egy-egy díjjal ismerték el.

Séfsapkás Mikulások 

Szakácssapkás mikulások látogattak el Kottas István Általános Iskolán belül működő enyhe fokban sérült gyermekek speciális általános iskolájába.

Magyar tus a borcsörtében - Szlovákia is le akarta védetni a Tokaj nevet 

Az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosától kért segítséget a szlovák mezőgazdasági miniszter, Vladimir Chovan a Tokaji névvitában - írja a Népszabadság Online. Szlovák sajtóhírek szerint a pozsonyi szaktárca vezetője azt sérelmezi, hogy Magyarország idén nyáron Tokajiról Tokajra változtatta a márkanevet. A szlovák miniszter álláspontja szerint a változás annak ellenére következett be, hogy a két fél közötti megállapodás értelmében minden egyes törvényi, jogi változtatásról előbb konzultációt kellene folytatni a másik féllel. Szlovákia Magyarország lépését hazánk részéről a tárgyalások egyoldalú befejezésének tekinti. A magyar változást az Európai Bizottság elfogadta és be is vezette az elektronikus nyilvántartásba. Szlovákia már márciusban kérte a Tokaj márkanév bejegyzését, de azt a testület elutasította. Az eltérő megítélést a miniszter elfogadhatatlannak tartja.

Magyar Superbrand lett az Agárdi Pálinka és a Magyar Turizmus 

A 2009-es év csúcsmárkáit, valamint az új Superbrands kiadványokat mutatták be a Hotel Intercontinental Budapestben. A Magyarország legnevesebb márkaszakembereiből álló bizottságok idén is több ezer vezető márka közül választották ki a 2009-es év üzleti és fogyasztói szupermárkáit.

Hiánypótló turisztikai könyv jelent meg 

Hiánypótló turisztikai könyv jelent meg december első napjaiban, amikor bemutatták a „A magyar vendéglátás és turizmus újkori története” című könyvet, a Szaktudás Kiadó Ház gondozásában - adta hírül a vg.hu.

Nyert az Expo Congress Hotel! 

Idén negyedik alkalommal került megrendezésre az Év szállodaszobája verseny, a Turizmus Panoráma szaklap kiadó, a Turizmus Kft. és a Magyar Szállodaszövetség közös szervezésében.

Bezöldül a magyar McDonald's is  

Szolár panel, vízmentes piszoár és energiatakarékos konyhatechnológia a hálózat első hazai zöld éttermében. 160 millió forintos beruházás keretében a megújuló energiaforrások közvetlen felhasználását teszteli a McDonald's a fővárosi Üllői úti éttermében.

Megújult az egri wellness hotel 

Megújult az egri Hunguest Hotel Flóra. A híres Török Fürdő szomszédságában álló háromcsillagos szálloda wellness- és gyógyászati részlege teljes körű felújításon esett át.

Ezért iszunk jövőre kevesebb sört!  

A drágább italokat gyártók várhatóan áremeléssel tovább tudják hárítani a terheket a fogyasztókra, az olcsóbb szegmensben megpróbálják elrejteni a magasabb árakat - írja a szabadfold.hu.

Lőrincz György lett az Év Borásza 

A Magyar Bor Akadémia megválasztotta az Év Bortermelőjét. Az Egri borvidéken dolgozó, de fehér borairól híres Lőrincz György nyerte el idén a címet.

Kiváló Magyar Élelmiszerek a Bocuse d’Or Selection Hungary döntőjében 

Megtartotta a 2010. február 21-22-én Budapesten sorra kerülő Bocuse d’Or Selection Hungary döntőjének első technikai megbeszélést a Magyar Bocuse d’Or Akadémia.

Az on-line marketing hatalma 

Szekcióülésekkel kezdődött a Magyar Szállodaszövetség téli közgyűlésének zárónapja december 4-én.

Mégis lesz pénz magyar bormarketingre 

Napokon belül megoldódhat a Magyar Bormarketing Nonprofit (MBM) Kft. körüli bonyodalom: a Világgazdaság úgy értesült, hogy a kijelölt határidő, vagyis december 15-e előtt hozzájuthat a szervezet a működéséhez szükséges pénzhez.

Megjelent a Magyar vendéglátás és turizmus újkori története 

December 2-án, a Szaktudás Kiadó Ház sajtótájékoztató keretében mutatta be „A magyar vendéglátás és turizmus újkori története” c. könyvet a magyar vendéglátás emblematikus helyszínén, a New York kávéházban. A kötet – amely az 1943-ban megjelent A magyar vendéglátóipar története c. könyv folytatása – 1949-től dolgozza fel a magyar vendéglátás és turizmus komplex tevékenységének a történetét. A II. kötet az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága, a Magyar Turizmus Zrt., valamint a Magyar Svájci Turisztikai Továbbképző Intézet Alapítvány közreműködésében jelent meg.

Nincs mese, jövőre még nehezebb lesz 

Nem kezdődött pezsgődurrogtatással a Magyar Szállodaszövetség XXXII. Közgyűlése december 3-án a Ramada Aquaworld Budapestben, igaz, derűlátásra a szállodaipar területén ma idehaza valóban nincs sok ok.

Lecsengőben a gyerekbarát korszak? 

A gazdasági válság több mint egy éve alatt a munkahelyek bizonytalansága, a többletjuttatások megvonása, az anyagi biztonság megingása okán a hétköznapok szorongásai szinte állandóvá váltak. A szülők zaklatott, nyomasztó hangulata pedig közvetlenül kihat az egész család lelki és egészségi állapotára, különös tekintettel a gyerekekre. Ezért a családbarát alsópáhoki Kolping Hotel idei fejlesztéseinek középpontjába a szülők testi-lelki feltöltődését helyezte.

A gyümölcsben rejlő titok – főszerepben a pálinka 

Az Agrármarketing Centrum és a Magyar Bármixer Unió decemberben tartja az első magyar Pálinkaakadémia és az annak keretében sorra kerülő „Pálinkakoktél” mixerversenyét.

Sárváron gyűléseznek a német turisztikai újságírók 

Ismét komoly eredményt ért el a Spirit Hotel, 2010-ben a sárvári luxusszállodában rendezik a turizmussal foglalkozó német szakújságírók egyesületének (Vereinigung Deutscher Reisejournalisten – VDRJ) éves naggyűlését.

Elűzi a fehérbor az új influenzát  

Meglepő tanáccsal állt elő Tihanyi László orvos a Bors Online hasábjain: naponta két deciliter fehérbor elfogyasztásával védekezzünk az influenza ellen! Az orvos szerint a bor megvédhet a rettegett H1N1 vírustól is.

A Vörösmarty téren nyílik a pesti Hard Rock Café 

Már nem kell sokat várnia a Hard Rock Cafe rajongóinak: 2011 tavaszán ugyanis a pesti Belvárosban megnyílik az első magyarországi egység - adta hírül a VG Online alapján az élelmiszer.hu.

Az utolsó 10 év legnagyobb tévedései a vendéglátásban 

A Chicago Tribune nemrégiben csokorba gyűjtötte mindazokat a gasztronómiai trendeket és jelenségeket, amik az utóbbi tíz esztendő legnagyobb balfogásának bizonyultak az amerikai szakemberek szerint.

Vámpírlakosztályok a Soho Hotelben  

2009. decemberében a Soho Boutique Hotel, a PS Produkció és a Kare Budapest közös kezdeményezésének eredményeként megnyílik a vendégek előtt a Vámpírok bálja két főszereplőjének dedikált lakosztály, a Krolock és a Herbert Suite.

Tokaj ismét a világ TOP10 bortúra desztinációja között! 

Ismét a világ Top10 bortúra úti célja közé választotta Tokajt a TripAdvisor.

Folytatódik a Starbucks Saga 

A korábban visszavonulót fújó Starbucks a jelek szerint mégis belevág az első budapesti kávézó megnyitásába. A cég rendkívül szűkszavú, ám árulkodó, hogy már keresik az első egység vezetőjét. A kávézók piaca közben lassan bővül, sorra nyílnak az önkiszolgáló rendszerű üzletek – írta a hétfői Népszabadság.

Borászok a versenyképességért 

Az észak-magyarországi térség huszonnégy meghatározó borászata pénteken megalakította az Észak-magyarországi Bor Klasztert. A tömörülésben tokaj-hegyaljai, egri, mátravidéki, bükkaljai borászok vesznek részt, céljuk az ágazat versenyképességének megőrzése.

A Törley Gála száraz pezsgő ismét bizonyított! 

Az Effervescents du Monde pezsgőversenyen a Törley Gála ezüstérmet szerzett.

A Lánchíd 19 design hotel a világ legszebb szállodái között 

Megjelent a Világ Legszebb Szállodái sorozat 5. kötete, melyben egyetlen magyarországi szállodaként szerepel a Lánchíd 19 design hotel. A könyv több fejezetből áll, a Lánchíd 19 a 'Dizájn, luxus, kreativitás' részben szerepel, mely az elegáns és érdekes szállodákról szól.

A Törley lett 2009 Legeredményesebb Pincészete 

A XXXI. Országos Borverseny zsűrije két arany- és négy ezüstéremmel díjazta a Törley Pezsgőpincészet Kft. minőségi termékeit

Felszámolás vár a Magyar Bormarketing Nonprofit Kft-re? 

Mint már az utóbbi hetekben is nyilvánosságra került, a Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. (MBM) az utóbbi két hónapban komoly pénzügyi gondokkal küzd. Nem tudja alkalmazottai bérét kifizetni, több beszállítójának is tartozik és alig működtethető.

Magyarország először a Relais & Châteaux Guide-ban  

Az ötcsillagos Hertelendy Kastélyszálló tagja lett a Relais & Châteaux családnak, ami egy kastélyszálló életében akkora dicsőség, mint amikor egy étterem Michelin csillagot kap.

Svajci kiflis cég és egy olasz fagyis is megcélozná a magyar piacot 

Utolsó napjához érkezett a baseli idei ’igeho’, Európa egyik kiemelkedő élelmiszeripari szakvására és bemutatója.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!