MUISZ elnökségi ülés a Szamos Today kávéházban 

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége október 3-án elnökségi ülést tartott a Szamos Today kávéházban, ahol a közelmúltban megnyílt Szamos Csokoládé Múzeumban Szamos Gabriella tulajdonos és dr. Bak Judit PR-menedzser mutatta be az egyedülálló magángyűjteményt.
Szívesen megtervezné a szekszárdi borvidék arculatát? Itt a lehetőség!

Szívesen megtervezné a szekszárdi borvidék arculatát? Itt a lehetőség! 

Arculat tervezésére írt ki pályázatot a Szekszárdi Borvidék Nonprofit Kft., amely az ArtHungry.com kreatív közösségi oldallal együttműködve keres új megjelenési elemeket.

Sándor Rodrigóért szurkolhatunk csütörtöktől 

A világ 19 legjobb fiatal séfjével mérheti össze tudását október 13-15. között Sándor Rodrigo a S.Pellegrino Young Chef 2016 milánói döntőjében. A fiatal séftehetségek felkutatását célzó nemzetközi verseny kelet-európai régiós válogatójának győztese tökéletes technikai tudása mellett azzal nyűgözte le az elődöntő zsűrijét, hogy táljával képes üzenetet közvetíteni.

Már lehet jelentkezni az MVI gálaebédjére 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete immár hatodik alkalommal rendezi meg nagyszabású gálaebédjét - a szakmának a szakmáért. Ebben az évben 2016. november 20. vasárnap 12-17 óra között az Öbölház Rendezvényközpont (Kopaszi gát 1.) ad otthont az eseménynek, ahol kiváló séfek ételkreációi kerülnek terítékre.
A belföldivendég-éjszakák húzták hazánk turizmusát az első nyolc hónapban

A belföldivendég-éjszakák húzták hazánk turizmusát az első nyolc hónapban 

Augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,6, a belföldi vendégek által eltöltötteké 6,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 5,6 százalékkal nőtt - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Gastro Design 2016: Gratulálunk a nyerteseknek!

Gastro Design 2016: Gratulálunk a nyerteseknek! 

Eredetiség, kreativitás, érthetőség, átláthatóság, a kivitelezés minősége, a pályázott munka esztétikai és funkcionális minőségének összhangja. Ezek voltak a főbb szempontok, amelyek alapján megmérették a pályamunkákat az idén harmadik alkalommal megrendezett Gastro Design versenyen.

Michelin csillagos szakácsok főztjét kóstolni repülés közben? 

Az Air France Párizsból induló hosszú távú járatain a következő három hónapban Régis Marcon készíti a La Première fogásait, a Business Class menüjéért pedig Guy Martin felel majd.
2018-ban megszűnhet a SZÉP-kártya

2018-ban megszűnhet a SZÉP-kártya 

Bár a szakértők egyöntetűen kiállnak a Szép kártya mellett, az MNO információi szerint a kormány 2018 januárjával megszünteti a népszerű béren kívüli juttatást.

Novemberben lesz a Szállodaszövetség őszi Közgyűlése 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége őszi Közgyűlését 2016. november 23-24-én Bükfürdőn, a Caramell Premium Resort szállodában rendezi.
A tévhiteket igyekeztek eloszlatni a magyar séfek a gasztronómiai világkongresszuson

A tévhiteket igyekeztek eloszlatni a magyar séfek a gasztronómiai világkongresszuson 

A magyar gasztronómiáról élő tévhiteket igyekeztek eloszlatni a magyar résztvevők kedden a spanyolországi San Sebastiánban, a Gastronomika konferencián tartott előadásaikban.

Másfél évtizedes negatív látogatórekord az Oktoberfesten 

A világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztiválra a szervezők közleménye szerint 5,6 millióan látogattak el, ami 300 ezres csökkenés tavalyhoz képest, és a legalacsonyabb érték 2001 óta, amikor a szeptember 11-i amerikai terrortámadások hatására a látogatók száma 5,5 millióra zuhant az egy évvel korábbi 6,9 millióról.

Az anyós levese 

Szeptember közepén nyílt meg a Villa Rosa Boutique Hotel és Étterem Nagykovácsi közelében, elegáns külső budai zöldövezetben. A hozzá tartozó étterem otthonos miliővel és fine dining-ot idéző minőségi vendéglátással várja mostantól vendégeit.

Elindult a diningtable.hu! 

A diningtable.hu október elsején megnyitott a nagyközönség számára is. Te is szívesen fogadnál egyre több asztalfoglalást online? A válasz szerintünk igen! Regisztráljatok, és csatlakozzatok a diningtable.hu folyamatosan bővülő csapatához, hogy közösen tudjuk létrehozni Magyarország legmodernebb, komoly foglalási motorral rendelkező asztalfoglalási rendszerét!

Október 9-ig lehet pályázni a Staropramen dedikált kanapéiért 

A Staropramen, Prága első számú söre idén ősszel új szintre elemei az otthoni sörözési élményt, és egy nem mindennapi kampány keretében Magyarországra is elhozza minden sörkedvelő álmát, a számos kényelmi funkcióval és a nélkülözhetetlen sörhűtővel felszerelt különleges bútordarabot, a Staropramen Sofát.

Elkészült az első magyar fajta specifikus borospohár 

A hazai borvilágban világszenzációként emlegetik, hogy elkészült az első magyar fajta specifikus borospohár, a Tokaji Furmint pohár. A hazai borász szakmai tudásával és tapasztalatával járult hozzá ehhez az elegáns, és egyedi forma megalkotásához.

Távozott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől Gyenizse Dorottya 

Levélben tájékoztatta lapunkat dr. Gyenizse Dorottya, hogy már nem dolgozik a Magyar Turisztikai Ügynökségnél.

Gasztro- és kulturális kalandozások 102 éves falak között 

Egyedülálló programsorozat keretében tálal kulturális csemegéket – válogatott finomságokkal körítve – az idén 102 éves Danubius Hotel Astoria étterme. A Café Astoria CoolTúra szériának első programján, október 7-én Szegvári Katalin beszélget Marton László rendezővel a hamarosan színpadra kerülő A Pál utcai fiúk kapcsán. A folytatásban pedig lesz jazzest, vers és zene találkozása, és a mesék csodálatos világát is megismerhetjük az ősz folyamán.

Megjelent Lukács István Séf című könyve 

„A könyv egy társadalmi problémára ad választ, ami égetően fontos kérdés a vendéglátásban – mondta beszédében Asztalos István, a Kortárs Gasztronómiai és Kultúrális Egyesület elnöke, egyúttal az Oldalasmagazin főszerkesztője.

Jól szerepeltünk a WACS világdöntőjén 

A melegkonyhás szakács világverseny döntőjében mind szakács, mind cukrász csapatunk előkelő helyen végzett!

Budapestért-díjat kap Flesch Tamás 

Hat kategóriában több mint negyven fővárosi díj odaítéléséről döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán, többek között Flesch Tamás is elismerésben részesül.

Ötezer forintért vacsorázhat Michelin-ajánlással rendelkező étteremben 

Ismét háromfogásos menüsorokat kóstolhatnak egységes, kedvezményes árakon az Országos Étterem Hét keretében október 10. és 16. között 110 magyarországi közép- és felső kategóriás étterem vendégei.

Design Management díjat nyert a Solinfo 

A Solinfo Lighting&Home elnyerte a 2016. évi Design Management Díj szellemi vagyon felmérésére irányuló szolgáltatás különdíját.

Diningtable.hu START! Magyarország legújabb, valódi online asztalfoglaló rendszere! 

Október 1-jétől hivatalosan is elindulunk! December 31-ig továbbra is minden étterem díjmentesen tesztelheti és használhatja oldalunkat.

Lesz-e olyan vizsgáztató, aki érti ezt az új nyelvet? 

Megjelent és már rendelhető az első átfogó konyhtechnológiai kézikönyv a francia La cuisine professionnelle magyar változata, a Magyar Gasztronómiai Egyesület kiadásában, a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával. A sok évtizedes hiányt pótló alapmű magyar címe: A főzés tudománya

Vomberg Frigyes és Czubor János az idei díjazottak 

Mint arról pénteken beszámoltunk, harmadik alkalommal döntötte el a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és 16 szakmai szervezet, hogy kik kapják az idén a Gundel Károly-díjat.

A lett konyha sikerének kulcsa: a szuperélelmiszer 

Útban Riga felé, az airBaltic Budapestről induló közvetlen járatának kényeztető business osztályán olvassuk, hogy a lett pénzügyminiszter – aki nem mellesleg egy csinos hölgy – alaposan elagyabugyált előző nap egy kínait, név szerint Hou Ji-Fant, és erre nagyon büszke. Amúgy nem a lett állami vezetők lettek agresszívek, hiszen a hír azzal folytatódik, hogy mindez egy nemzetközi sakkverseny egyik játszmáján történt…

Kiderült, ki kapta a Gundel Károly-díjat 

Harmadik alkalommal döntötte el a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és 16 szakmai szervezet, hogy kik kapják az idén a Gundel Károly-díjat. Az eredményről stílszerűen Gundel Károly születésnapján, szeptember 23-án azon a sajtótájékoztatón számoltak be, melynek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adott otthont. 

Az Aquaworld Élményfürdőben indult el a FINA-visszaszámlálás 

2016. szeptember 17-én az Aquaworld Resort Budapest Élményfürdőben kezdődött el a visszaszámlálás a jövő évi budapesti vizes világbajnokságra abból az alkalomból, hogy az esemény onnantól számítva kereken 300 nap múlva, 2017. július 14-én veszi kezdetét.

25 éves a PROGAST 

A minőségi vendéglátóipari eszközöket és kávéfőzőgépeket forgalmazó PROGAST Kft. 25. évfordulója alkalmából partnerpartit rendezett a budavári Fortuna étteremben. Víg Bence ügyvezető igazgató köszönetet mondott a szakma képviselőinek a szakmával már hosszú ideje kialakult jó kapcsolatért, melyet a Minőség - Hagyomány - Stílus szlogenjük is fémjelez. Az eseményen beszédet mondott Niklai Ákos is, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, aki javasolta, hogy a szlogent bővítsék a Partnerség szóval, mert a PROGAST nemcsak hogy minden fontos szakmai eseményen jelen van, de remek együttműködéseket alakított ki a vendéglátás szereplőivel.

Diákok sétálnak a beteg gyermekek álmaiért 

A már közel 3000, életveszélyes betegségben szenvedő gyermek kívánságát teljesítő Csodalámpa Alapítvány tevékenységét támogatva a budapesti Eötvös József Gimnázium immár negyedik alkalommal hívja közös sétára a fővárosi középiskolásokat szeptember 23-án a Margitszigetre, hogy együtt kifejezhessék segítőkészségüket és odafigyelésüket a társaikért.

25 éves a Budapesti Nagybani Piac 

Ha igaz, hogy Budapest az ország szíve, akkor az ország vérkeringését a vidék adja. A Budapesti Nagybani Piac negyedszázados fennállása jól példázza a főváros és vidék egymásra utaltságát – fogalmazott Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Nagybani Piac 25. jubileumi ünnepségén.

Vattacukor sörrel? 

2016. szeptember 23. és 29. között kilenc budapesti étterem készül rendhagyó menüvel a Sörgasztronómiai Hét keretében. A változatos menük között magyaros, szerb, indiai, olaszos és amerikai ihletésű fogások is az étlapokra kerültek, így széles íz-skálán tapasztalhatjuk meg, hogy a megfelelő körültekintéssel választott sör bármilyen étel mellé illik.

Kutyabarát borozókat listáz a Kóstolom 

A Kóstolom borturisztikai mobilalkalmazás és a Kutyabarát.hu együttműködést kötött annak érdekében, hogy a kutyatulajdonos borkedvelők is megtalálhassák azokat a helyeket, ahol kutyájukkal együtt ihatnak egy pohárral.

Egy taxit! De sofőr nélkül! 

Már nem csak a filmekben látni ilyet! Tényleg munkába álltak Pittsburghben az Uber sofőr nélküli autói. Teljesen önállóan róják az utcákat, kezelik a megrendeléseket és szállítják az utasokat egyik pontból a másikba -olvasható a lokal.hu-n.

Profi gasztrosuli indul Budapesten 

Michelin-csillagos éttermek szakácsai, az ország egyik legkeresettebb gasztrofotósa és nemzetközi, nívós vendéglátóhelyeken tapasztalatot szerzett szakemberek is tanítanak Magyarország legújabb kulináris művészeti iskolájában. A Culinary Institute of Europe szeptember 15-én mutatkozott be a Taste Loffice-ban, és hamarosan elindítja első szemeszterét.

Most tésztázással segíthetsz Amatricenek! 

Adománygyűjtő tésztázást rendez szeptember 24-én, déltől Gianni Annoni és Fausto di Vora Amatrice város javára a Via Italián, azaz az Arany János utca 7-12. között.

Feszt vigyáznak mindenre az Oktoberfesten 

Megnyílt szombaton Münchenben az Oktoberfest, a világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztivál, amelyen a terrorfenyegetettség miatt szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be.

Első hét hónap: jelentősen nőtt a belföldi vendégéjszakák száma 

A főleg vidéken erős júliusnak köszönhetően a hazai szállodaipar 2016 első hét havi eredményei jónak értékelhetők. Országos szinten szállodáink összes bruttó forgalma 7,5%-kal, bruttó szoba árbevétele 9,8%-kal múlta felül a múlt évit. A belföldi vendégéjszakák 8,2%-kal, a külföldiek 3,8%-kal nőttek szállodáinkban. A hazai keresletnek a külföldi több mint duplájával történő növekedésében a keresetek emelkedése, az erősödő vásárlási kedv és az alacsony üzemanyagárak mellett szerepe volt a SZÉP-kártya 6,6%-kal bővülő szállodai felhasználásának. Az MSZÉSZ Trendriportja.

Diningtable.hu: Magyarország legújabb, valódi online asztalfoglaló rendszere! 

Már javában folyik a regisztráció a diningtable.hu oldalán, melyet december 31-ig minden étterem díjmentesen tesztelhet és használhat.

Vodkával a színes városért 

A Royal vodka, Magyarország piacvezető vodkája két szürke betonfelületet tett színesebbé a Színes Város projekt szervezésében, a Boráros téren és a Petőfi-híd pesti lábazatánál. A következő projekt, a Kazinczy utcánál található tűzfal design-ját pedig 3 terv közül, a közönség szavazata alapján fogják kiválasztani.

Bezár a Lamb & Leo Bistro 

Bezár Hampuk Zsolt séf bisztrója a Lamb & Leo. Hampuk Zsoltot nem nagyon kell bemutatni a vendéglátásban. A Relais & Châteaux-séf hosszú évig tanult komoly helyeken, az európai szakácstársadalom megbecsült tagja. A legjobbak közé sorolt, 2015 júliusában nyílt Lamb & Leo Bistro bezárásáról írt vallomását itt olvashatjuk.

Budapest mai arca ezeknek az embereknek köszönhető 

Jó tudni, hogy Budapesten már öt éve kulturális és gasztronómiai forradalom zajlik. Ehhez csapódott hozzá tavaly a Budapest Brain Bar is. Javarészt nem központosított, államilag felügyelt sikertörténetekről van szó, az irányvonalat sokkal inkább az alulról jövő kezdeményezések határozták meg. Igaz, a főváros vezetése már az együttműködők táborát erősíti, a most bemutatott események pedig a nemzetközileg is erősítik Budapest márkáját.

A búzasör és a garnéla találkozása a serpenyőben 

Három nap Brüsszelben. Ennyi időnk volt arra, hogy megváltoztassuk a sörről alkotott véleményünket. És mint laikus sörkedvelőnek, ez elég könnyen is ment. 

Kiderült, melyek 2016 legjobb sörkorcsolyái 

Első ízben választotta ki a Sörszövetség Magyarország Sörkorcsolyáit a láger, a búza és a barna sör kategóriákban. 49 pályázat közül öttagú szakmai zsűri választotta ki a legfinomabb sörkorcsolyákat. Az idei győztesek a toros derelye, a tepertős rétespogácsa és a lisztmentes csokoládétorta.

Amikor a paprikák mérik össze erejüket 

Két izgalmas programmal is népszerűsíti a kémiát egy független laboratórium a Kutatók Éjszakáján. Az ELTE-n analitikai módszerekkel mérik meg a paprikák erejét, egy kémiaversenyen pedig megnézik, mi mindenre jók az élelmiszerek az evésen kívül. Ugyanitt bemutatkozik Magyarország első online kémiai szabadulóversenye, azaz a Laborintus is...

Kíváncsi milyen lehetett Óbuda a századfordulón? 

Az MKVM a Krúdy-negyed részeként idén is csatlakozik az Ősz a Krúdy-negyedben rendezvény helyszíneihez. Zene, irodalom, kiállítás, vendéglátás, verklimuzsika, fiáker utazás, sakk, újságok, nyugágyak várják a Krúdy-negyedbe látogatókat.

50 éves a Vendéglátóipari Múzeum 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A jubileumi programsorozat csúcspontja a szeptember 24-én megrendezésre kerülő múzeumi születésnap.

Új hazai online asztalfoglalós rendszer 

Nincs többé telefon, nincs e-mail visszaigazolásra való várakozás, csupán pár kattintás. Ezt kínálja a diningtable.hu, mely végre megalkotta Magyarországon azt az online asztalfoglaló rendszert, mellyel a foglalni vágyók azonnal látják az étterem profilján, hogy van-e még szabad asztal az adott időpontban, így annak lefoglalása egyúttal garantált. Az oldal összegyűjti Budapest valamennyi éttermét, így a vendégek is könnyebben rátalálnak az éttermekre, különböző, előre beállított szűrési lehetőségekkel (közelben lévő helyek, konyhatípus, stb).
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!