Budapestnek idén sem jutott Michelin-csillag 

A Michelin Main Cities of Europe elnevezésű kalauza alapján azt lehet mondani, hogy megmaradt Európa kulináris kettéosztottsága.

Itallapverseny 

A Vendég és Hotel szaklap Itallapversenyt szervez.

Itallapot készíteni művészet 

Tavalyi nagy sikerű Étlapversenye után az idén Itallap versenyt rendez a Vendég és Hotel szaklap.

Már európai szinten vizsgázhatnak a magyar baristák 

„Megszületett” hazánk első, nemzetközi szintű vizsgáztatásra is jogosult baristája. A hazai vendéglátó-ipari szakmának így lehetősége nyílik arra, hogy nemzetközi minősítésű szakembereiket Magyarországon képeztethessék ki.

Jótékonykodik a Sodexo 

A Sodexo 13.500 fonttal támogatta a közösségi konyhát működtető London’s Hoxton Apprentice "Training for Life" elnevezésű programját.

A Lufthansa profitja 64 százalékkal csökkent 2008-ban 

A 2007-ben elért 1,66 miliárd eurós profitnál 64 százalékkal kevesebbel, 599 eurós eredménnyel zárta a tavalyi évet a Lufthansa. A 2007-es év eredmény egy egyszeri eladás miatt volt nagyon jó. 

A cateringet is sújtja a válság  

Elsősorban a cateringet az utasszállítást érintette negatívan világszerte tapasztalható dekonjunktúra a Lufthansánál, a többi üzleti terület pozitív üzemi eredményt ért el.

Eger: nosztalgia reggeli a Dobos cukrászdában 

Finom, egészséges, nyugodtan elfogyasztott reggeli, ennek a fontosságára felhívják az emberek figyelmét, az egri Dobos Cukrászda vezetői, akik úgy döntöttek, hogy március 10-től reggelizőhelyként is működnek majd.

Jó eredményekkel zárta a tavalyi évet a német nyelvterület vendéglátóipara  

Az éttermek, bárok és kávéházak éves forgalma Németországban átlagban 0,6, Svájcban és Ausztriában pedig 2,5 százalékkal nőtt tavaly az előző évihez képest.

Feketelista a berlini éttermekről  

Berlin hivatalos honlapján állítják pellengérre azokat az éttermeket, amelyek nem tartják be a higiéniai előírásokat a Pankow negyedben – írja a Süddeutsche Zeitung.

A Compass-t is utolérte a válság 

Nagy-Britannia egyik legnagyobb cateringes cége kénytelen elbocsájtani emberei egy részét, mert elveszítette egyik nagy megrendelőjét.

Sikeres volt a gasztrokommunikációs konferencia  

Közel kilencven résztvevővel lezajlott a Vendég és Hotel gasztrokommunikációs konferenciája.

Hogyan választanak éttermet az emberek? 

A magas színvonalú szolgáltatás fontosabb az árnál, amikor éttermet választanak az emberek – ez derült ki egy friss brit kutatásból.

A válság veszélybe sodorhatja a kisebb cateringes cégeket  

Egyre több kis cateringes céget hoz nehéz helyzetbe az idén a válság miatt szűkülő profit Nagy Britanniában. A piac átrendeződése sem kizárt.

A vendéglátóhelyeken 4-6 százalékkal esett vissza a kávéfogyasztás 

A kávéiparban is érezhető recesszió- derül ki abból a kutatásból, amelyet a lassan húsz éve piacon levő Valdo Café végzett 100 nagy ügyfelének megkérdezésével.

Sült kolbászt árusító gyorséttermet nyitottak Erfurtban  

A lassan egy hónapja működő Rostel’s étteremben eredeti türingiai sült kolbászt árulnak. A tervek szerint hamarosan bel- és külföldön is újabb éttermeket nyitnak.

Jamie Oliver belép a szállodai szegmensbe  

A brit sztárszakács együttműködési megállapodást kötött a Scandic-kal arról, hogy megújítja a skandináv hotellánc menüjét. Ez lesz Jamie debütálása a szállodai szegmensben.

Támogatja az áfacsökkentést az Európai Parlament 

Az Európai Parlament elsöprő többséggel jóváhagyta azt a javaslatot, amelynek értelmében szélesebb körben és korlátlan időre lehetővé tennék a tagországoknak az általános forgalmi adó csökkentését, az Európai Bizottság (EB) ajánlásának megfelelően.

Bodri borvacsora a Cascade-ben 

A Cascade étterem vendégei a szekszárdi Bodri pince borait élvezhetik Anderlik Zsolt séf ínyenc fogásainak kíséretében. A borokat a tulajdonos és borász Bodri István személyesen mutatja be.

Diákokat oktat az egészséges táplálkozásra a Sodexo 

Több, mint 250 végzős angliai diáknak tartott előadást a Sodexo dietetikusa az egészséges táplálkozásról. A cég filozófiája ugyanis az, hogy információkkal is ellátja a tanulókat.

Kreatív konyhatechnológia Budapesten  

A nemrégiben alakult Magyar Bocuse d’Or Akadémia első nagyszabású rendezvényén Adam Melonas, a Terazza del Casino – Madrid kreatív konyhafőnöke mutatta be az általa „progresszív konyhaként” definiált főzési technológiákat.

Csupa csoki  

Háromszáznál is több műhely küldött csokoládét londoni Academy of Chocolate versenyére, közöttük a magyar Rózsavölgyi Csokoládé is, amely a töltött csokoládé kategóriában ezüst- és bronzérmet nyert.

Új Marché-éttermek a Balaton mellett  

A Marché International a Balaton mellett nyitotta meg legújabb Marché Bistro típusú éttermeit. Az M7-es autópálya 137-es kilométerénél két Marché® Bistro kínál az úton lévőknek friss, egészséges és gyors étkezési lehetőséget.

Michelin-csillaghullás Franciaországban  

Két Michelin-csillaggal díjazták Gordon Ramsay első, tavaly márciusban megnyitott franciaországi éttermét, és – nyolc másik séf mellett – Ramsay-t is két csillaggal tüntették ki a Michelin guide századik kiadásában.

Hogy megy az éttermeknek Németországban? 

Tavaly 1 százalékkal nőtt a házon kívül étkezők piaca, Németországban, így az ágazat 64,2 milliárd eurót tudott elkönyvelni.

Nem jó most sztárséfnek lenni  

A gazdasági válság a sztárséfeket is megviseli: Jamie Oliver bezárta alig három hónapja nyitott frankfurti éttermét. A döntésével nincs egyedül.

A Karib-tengeren főzött paprikás csirkét a Lucullus BT 

A Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület 5. születésnapja alkalmából a Föld 5. jellegzetes pontján, ezúttal a Karib-tengeren készítette el legendássá vált ételét, a PAPRIKÁS CSIRKÉT.

Valentin napi menü az Abszintban 

Szerelmi bájitalt is kínál az Abszint étterem a különböző ínycsiklandozó fogások mellé Valentin napon.

Olasz hetek a Lufthansánál  

Márciusban és áprilisban az olaszok csodaséfje, Luisa Valazza fogásait kínálja hosszú távú repülőjáratokon utasainak a Lufthansa.

Különleges nőnapi menüvel várja vendégeit a Fehértói Halászcsárda és Panzió 

Az ételkülönlegességek kóstolgatása közben a meghívott vendégekkel beszélgethet az, aki március 8-án ellátogat a Fehértói Halászcsárdába.

Németországban beruháznak a cateringes cégek 

Megfelelőnek ítéli a jelenlegi gazdasági helyzetet a beruházásokra a német cateringes cégek nagyobb része – derül ki a szakma legnagyobb vására, az Internorga alkalmából készített tanulmányból.

Különleges Valentin napi menü a Gresham Palace-ban  

Simone Cerea, a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest konyhafőnöke különleges négyfogásos menüt készített Valentin napra.

Kinek hoz profitot a rendezvényszervezés? 

Catering biztosítását is vállalhatja egy étterem, de kérdés, tudja-e ezen a módon plusz bevételre szert tenni – figyelmeztet a Michelin-csillagos brit Tamarind étterem, amely nemrég bővítette a profilját.

A Starbucks üzleteket zár be, a McDonald's terjeszkedik 

Az USA-ban ezer embert elbocsájt az amerikai kávézólánc, a McDonald’s-nak viszont jól megy: állítólag 240 üzletet nyit és 12 ezer embernek ad majd munkát Európában.

Pezsgő– és bortanfolyam szállodai szakemberek számára 

A Kempinski Hotel Corvinus felszolgálói nyolc héten át alkalmanként négy órában ismerkedtek borokkal, pezsgőkkel. A résztvevők nem csak elméleti oktatást kaptak, hanem  végigkóstolták a szálloda új borlapján szereplő 130-féle bort.

Közgyűlés a MaReSz-nél 

A Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetsége a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjában 2009. január 23-án tartotta közgyűlését.

A Michelin díjazza a brit éttermeket 

A legfrissebb Michelin-kiadványban minden korábbinál több csillaggal kitüntetett brit és ír étterem és séf szerepel.

Borvacsora a Symbol étteremben 

Weninger borvacsorával várja vendégeit január 29-án a Symbol étterem. A soproni-balfi pincészet borait ínycsiklandozó ételekkel párosítják.

Ausztrál ételek a Városfal vendéglőben  

Két január végi napon ausztrál ételkülönlegességeket kínál vendégeinek a Városfal vendéglő. Aki előre foglal asztalt, 50 százalékos árengedményt is kap az ételekből és az italokból is.

Cikk a Népszabadságban: „Kevés a szép étlap, de azt díjazzák” 

A Népszabadság is beszámolt a lapunk által rendezett Étlapverseny tanulságairól. A cikket az alábbiakban olvashatják.

Szuperhős segít a gyerekkori elhízás megelőzésében  

Az Európai Bizottság 4 millió eurós költségvetésű kampányt indított, amelynek célja a gyerekek étkezési szokásainak megváltoztatása.

Ismeri Ön a Gerbeaud-nyelvet?  

A Gerbeaud-ház másfél százados történetét bemutató album megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatón többek közt megtudtuk, a békebeli időkben egy sajátos, titkos nyelvet használtak a Gerbeaud-kisasszonyok, vagyis a felszolgálók.

Sztárszakács ételeit is rendelhetik a Tuifly utasai  

Sante de Santis, az Olaszországban, Franciaországban és Angliában jól ismert sztárszakács fogásait kínálja a Tuifly légitársaság.

Az italválaszték csökkenését ajánlják az éttermeknek a szakmai szervezetek 

A vendéglátók szakmai szervezetei azt javasolják az éttermek és a vendéglátóhelyek működtetőinek, hogy 50 százalékkal csökkentsék italválasztékukat egészen addig, amíg vissza nem vonják vagy nem módosítják a standolásra vonatkozó törvényt.

Idén február 26-án lesz a Torkos Csütörtök  

2009-ben február 26-án - a Hamvazószerdát követő napon - rendezi meg a Torkos Csütörtököt a Magyar Turizmus Zrt. Az esemény jól illeszkedik a Kulturális Turizmus Évéhez, hiszen a kampányév öt fő termékcsoportjának egyike a bor és gasztronómia.

Maze nevű éttermével Afrikában debütál Gordon Ramsay  

Május 1-én nyitja meg első dél-afrikai éttermét a brit mesterszakács Fokvárosban, a 131 szobás One & Only Resortban. Ez lesz a Maze-hálózat negyedik tagja.

Ínyenceknek való ételeket kínál a Deutsche Bahn 

„Átélni Európát. Élvezni a csillagokat.” – ez a mottója annak az akciónak, amelynek keretében a német vasúttársaság már tavaly elkezdte mesterszakácsok ételeit kínálni utasainak.

Mentőöv sörözőknek egy nagykereskedőtől  

Egy angol nagykereskedő cég olyan ételeket és italokat kínál éttermeknek és sörözőknek, amelyekkel könnyebben átvészelhetik a válságot.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!