Milyen a magyar vendég?  

A Lucullus Baráti Társaság a magyar gasztronómiáról készített minitanulmányában azt is vizsgálta, milyen a magyar vendég. A válasz: keresi a költséghatékony lehetőségeket, nem szeret utazni, és fontos számára a család.

Milyen év vár a cateringesekre? 

A cateringes cégeket előre láthatóan nem rázza meg nagyon a válság – Nagy Britanniában legalábbis -, mégis kérdés, milyen lesz számukra a 2009-es év.

Milyen ízeket szeretnek a magyarok?  

A Lucullus Baráti Társaság minitanulmányt készített a magyar gasztromnómiáról a 2003. és 2008. között szervezett összesen 65 ínyenc vacsora tapasztalatai alapján.

Milyen év vár a cateringesekre? 

A cateringes cégeket előre láthatóan nem rázza meg nagyon a válság – Nagy Britanniában legalábbis -, mégis kérdés, milyen lesz számukra a 2009-es év.

A Zsákbamacska vendéglő szilveszteri menüje 

A „Szabadítsuk fel a háziasszonyokat!” akció keretében elvihető szilveszteri menüt kínál a Zsákbamacska vendéglő

A háromcsillagos séf karácsonyi menüje 

A három Michelin-csillagos séf, Juan Amador, akit a molekuláris konyha egyik legfőbb szószólójának tartanak, szokatlan hozzávalókból állított össze karácsonyi menüt.

Szemetelj és ne aggódj! 

Nagy Britanniában egy olyan generáció nő fel éppen, amelynek az a jelszava: „szemetelj sokat, és ne aggódj” – derül ki a Morrison’s Intézet legújabb kutatásából.

A legolcsóbb és a legdrágább ünnepi ételsor Németországból  

Ezúttal német vendéglősök legolcsóbb és legdrágább ünnepi ételsorait vettük górcső alá. A legolcsóbb menüt már 36,5 euróért meg lehet kapni, az egyik legdrágább pedig 445 euróba kerül.

Trükköznek a gyorséttermek 

A gyorséttermek és a gyorsételek gyártóinak rafinált hirdetési trükkjeire és technikáira mutat rá az a jelentés, amit a British Heart Foundation megbízásából készített a The Food Comission.

Melyek a legjobb szolgáltatást nyújtó német étteremláncok?  

A versenyt a Mövenpick lánc nyerte, de sokkal fontosabb, hogy egy új kutatásból kiderült: a német étteremláncok szolgáltatási színvonala éppenhogy megfelelő.

Nem hívhatják Cipriani-ék londoni éttermét Cipriani-nak  

A Cipriani nevű londoni étteremnek meg kell változtatnia nevét, miután a velencei Cipriani szálloda tulajdonosa pert indított ezért, és a bíróság a javára ítélt.

A Compass Group meghosszabbította szerződését a Wellcome Trust-tel  

Az ember- és állategészségügyi kutatásokkal foglalkozó független jótékonysági szervezet tenderének nyertese a Compass Group éttermi divíziója, a megbízás értéke pedig több, mint 4 millió font.

Sztárszakács az állatvédők célkeresztjében 

Állatvédők arra szólították fel Michael Caines angol sztárséfet, hogy devoni éttermeiben vegye le az étlapról a libamájat.

Vegyes érzelmekkel várják a karácsonyt a német vendéglősök 

A német éttermek több, mint 42 százaléka számára az idei karácsonyi szezon rosszabbul indult a tavalyinál, de sokuknál nem esetek vissza a foglalások – derül ki a Dehoga legújabb körkérdéséből.

Új étterem nyit a Várban: a 21 

A Fortuna utcában lévő 21- ben igazi magyar finomságokkal és izgalmas magyar borválasztékkal várja vendégeit a Zsidai család és az étterem csapata december 12-től.

Magyarországra valószínűleg nem került az ír dioxinos disznóból  

Nagyobb mennyiségű ír sertéshús biztosan nem érkezett Magyarországra, hiszen Írországban drágább a sertés, mint nálunk, és ehhez még a szállítási költség is hozzájön.

Ne legyenek gyorséttermek az iskolák mellett 

A megkérdezettek 93 százaléka szerint nem jó, ha a gyorséttermek és a fiatalok körében kedvelt szórakozóhelyek közelében vannak – derült ki egy friss angol kutatásból.

Szilveszteri menüsorok Németországból II. 

A német éttermek szilveszteri menüsorai közül ezúttal a két legdrágábbat mutatjuk be. Az első ára 225 euró fejenként, a másodiké pedig 199 euró.

A Compass Group kilépett a Brit Vendéglátó Szövetségből  

A világ legnagyobb catering cégének marketing igazgatója, John Pain azzal indokolta a döntést, hogy hosszú éveken át folytatott párbeszéd után sem sikerült megoldást találni a problémákra.

Szilveszteri menüsorok Németországból 

A legkülönbözőbb ínycsiklandozó ételeket kínálják szilveszterre a német éttermek. Alábbiakban néhány menüsort olvashatnak a kínálatból.

Szilveszter az Abszintban  

Szabó Viktor,az Abszint étterem séfje gourmet menüsorral készül a szilveszterre, és az ételekhez az év legjobb borait kínálják. A vacsora alatt DJ Balance lounge válogatása szól majd.

Miért nem adnak árengedményt az éttermek? 

Szakértők arra biztatták az éttermeket Nagy Britanniában, hogy a kereskedőkhöz hasonlóan adjanak árengedményeket, amivel növelhetnék forgalmukat a karácsony előtti csendes időszakban

Advent a Zsákbamacska vendéglőben  

Különleges ételeket kínál vendégeinek a Zsákbamacska Vendéglő az adventi időszakban.

Decemberben nyitja meg első magyarországi üzletét a Costa Coffee 

Decemberben egyszerre két üzlettel debütál a magyar piacon a brit Costa Coffee kávézólánc; várhatóan az Oktogonon és a Váci utcában lehet majd Costa kávét inni.

Új Szamos Cukrászda nyílt Esztergomban  

Hivatalosan is megnyílt a Szamos tizenkettedik cukrászdája Esztergom központjában, A Vörösmarty utcában 1841 óta vendéglátó helyként működő épületben.

Nem képes megőrizni a vendégeket a vendéglátóipar 

Az átlag alatt teljesített a catering és a vendéglátó szektor, amikor azt vizsgálták, milyen mértékben képes megőrizni ügyfeleit a jelenlegi gazdasági válság idején.

Harminc millió fontos catering-szerződés  

Eddigi legnagyobb catering-szerződését kötötte meg a Mitie a Stabdard Life biztosítóval. Becslések szerint 30 millió fontért látja el a céget a következő öt évben.

Az ünnep sem húzza ki a bajból az éttermeket  

Egy friss amerikai kutatás szerint az emberek még haboznak: nem biztosak abban, hogy étterembe mennek majd karácsony körül, inkább spórolnak.

Ajándék az ünnepelttől: már kóstolható a „Szélmalom Cuvée” 

Egyedülálló vörösbort kínálnak a borkülönlegességek kedvelőinek a soproni Szélmalom étteremben egy kettős évforduló alkalmából: az étterem éppen negyven éve nyitotta meg kapuit, és éppen 15 éve működteti a Lukács család.

Akinek jó a válság: 30 százalékos profitnövekedésről számolt be a Compass 

A világ legnagyobb catering cégének forgalma 11,4 százalékkal nőtt 2008. szeptember 30-ig az előző év hasonló időszakához képest. Idén összesen 28 millió font értékben nyertek új megbízást.

A klímabarát táplálkozás  

A tübingeni polgármester kritizálta a németeket, amiért az evésen és az iváson spórolnak.

Sauska borvacsora az Abszintban  

A 2008-as év nagy felfedezettjét, a villányi Sauska Pincészetet mutatja be decemberi borvacsoráján az Abszint étterem.

Mi a baj a gyorséttermi ételekkel? 

A 8-15 évesek fele azt gondolja, azért nem jó gyorsételeket enni, mert meghíznak tőlük, elromlik a foguk és népszerűtlenek lesznek – derült ki egy angliai kutatásból.

A világ kulináris fővárosa: Tokió  

A napokban jelent meg a Michelin ajánlása a tokiói éttermekhez. A kiadványból az is kiderül, hogy összesen 227 csillagjával Tokiónak van a világon a legtöbb Michelin-csillaga.

Csekk-szkenner az étkezési utalványok nyilvántartásának megkönnyítésére 

Az étkezési utalványokat is elfogadó boltok és éttermek életét hivatott megkönnyíteni az Epson legújabb terméke, a TM-S1000 típusú csekk-szkenner.

Kitüntették a Törley termékeit  

Érmekkel jutalmazták az Effervescents du Monde pezsgőversenyen a Törley cégcsoport három termékét, a BB Zrt. Chapel Hill Chardonnay Brut pezsgőt, a  Törley Chardonnay Brut 2005-ös évjáratú pezsgőt és a Francois President Rosé 2004-es évjáratú pezsgőt.

Karácsonyi készülődés a Zsákbamacska vendéglőben  

A „Szabadítsuk fel a háziasszonyokat” akció keretében tradicionális ünnepi ételeket kínál elvitelre a Zsákbamacska vendéglő december 1-től az év végéig.

Megnyitja első londoni éttermét Jamie Oliver  

Jamie Oliver bejelentette, hogy 2009 őszén megnyitja első londoni Jamies’s Italian éttermét Londok központjában, a Canary Wharf-on.

Pályázat a „Balázs Mester” díjra  

December 31-ig pályázhatnak a „Balázs Mester” díjra azok a vendéglátó szakmában tevékenykedő szakácsok, cukrászok, illetve egyesületek, társulások, amelyek fontosnak tarják a magyar gasztronómia hagyományainak megőrzését.

Francia nyertese van a nemzetközi szakácsversenynek  

A francia Nicolas Guiet, a La Mare Aux Oiseaux in the Loire séfje nyerte a másodjára megrendezett nemzetközi Mâche Match 2008 versenyt.

Debrecenben nyitja meg második magyarországi éttermét a Vapiano étteremlánc  

Az olasz ételeket kínáló lánc a tervek szerint tovább terjeszkedik: jövőre nyitnak egyet Óbudán, egy újabb éttermet pedig egy másik vidéki helyszínen. 2012-re 12 egységből áll majd az itteni hálózat.

Veszélyes a vendéglátóipar?  

A vendéglátóiparban dolgozók gyakrabban esnek erőszak, zaklatás vagy diszkrimáció áldozatául, mint a többi ágazat dolgozói.

Borvacsora a Páva étteremben  

Olaszország Piemont régiójának és Magyarország Egri borvidékének legkiemelkedőbb pincészeteit mutatja be a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest Páva étterme.

Wales-ben mérkőznek meg egymással a séfek  

Februárban az új-zélandi szakácsválogatottal és egy másik nemzetközi csapattal méri össze tudását az wales-i csapat, amely az erfurti szakácsolimpián is részt vett.

Libanapok a Biarritz étteremben  

Libából készült különleges ételekkel várja vendégeit a Biarritz étterem.

Forradalmian új beépíthető sütővel jelent meg a piacon az Electrolux 

A készülék használójának csak kell választani, milyen étel készül, és a sütő kiszámítja, hogy a melegítéssel együtt mennyi energiára és időre van szükség az étel megsütéséhez. És ez még csak a kezdet.

Sztárséf fogásait kínálja a Condor  

Együttműködési megállapodást kötött a Condor légitársaság a frankfurti Kamehmeha étteremmel, így az utasok Alan Ogden kreációi közül is választhatnak a repülőgépeken.

Rekorderedményről számolt be a McDonald’s  

A gyorsétterem-óriás azt az utat választotta, hogy olcsóbb alternatívát kínál a vendégeinek. A húzás láthatólag bejött, hiszen a cég eddigi legjobb eredményét érte el.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!