Ro_gasztro cikkek
Elvettek egy Michelin-csillagot Paul Bocuse éttermétől
Január 27-én jelenik meg az aktuális Michelin-kalauz, de a szerkesztők már a nagy leleplezés előtt tájékoztatták a két évvel ezelőtt elhunyt séf legismertebb éttermének stábját, hogy elveszik tőlük az egyik csillagot.
A brit sztárséf legszívesebben rászólna az ételüket fotózókra
Heston Blumenthal, a három Michelin-csillagos Kövér Kacsa tulajdonosa nemrég a RadioTimesnak kifejtette, a stábjával már többször beszéltek arról, hogy jelezni kellene-e az ételükről kismilliónyi fotót készítő vendégeiknek, hogy tegyék le a telefont, és inkább élvezzék ki a pillanatot.
Két magyar burgerező Európa legjobbjai között
A Big 7 Islands utazási magazin ismét két magyarországi éttermet is beválogatott a TOP 50 európai burgerező közé.
Drágulni fog a liszt és a kenyér
Hamarosan drágul a liszt és a kenyér, írta kedden a Világgazdaság, amely szerint az alapanyag-, energia- és munkabérköltségek emelkedése, valamint az afrikai sertéspestis-járvány megelőzésével kapcsolatos intézkedések miatt.
Szekszárdi csapat nyerte az első női flambírozó versenyt
Szekszárdi csapat nyerte a Magyarországon első alkalommal, a Fadd-Domboriban működő Donautica Étterem és Hotelben megrendezett női flambírozó versenyt. A csapat Olaszországban képviselheti az országot az őszi nemzetközi flambé versenyen.
Agrárminiszter: nőtt a halfogyasztás Magyarországon
A halfogyasztás növekedéséről is beszélt az agrárminiszter szerdán, a 110 millió forintból felújított tiszacsegei halászcsárda átadásán.
Folytatódik a Gasztrohegy Badacsonyban
Januárban folytatódik a Gasztrohegy rendezvénysorozat Badacsonyban, a téma ezúttal a vadétel lesz.
Intenzívebb állami bormarketing
Ez év elejétől a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a magyar borral kapcsolatos egységes állami kommunikációért és a borturizmusért felel, míg az Agrárminisztérium (AM) irányítása alatt működő Agrármarketing Centrum (AMC) a közösségi bormarketing állami feladatait látja el.
Rekordév volt 2019 a budapesti fürdőkben
A Budapest Gyógyfürdői (BGYH) Zrt. által üzemeltetett fürdőket és strandokat 2019-ben több mint 5 millió vendég kereste fel, ami az előző évi forgalomhoz képest közel 13 százalékos növekedést jelent - közölte a BGYH az MTI-vel pénteken.
Hollywoodban is hódít a kizárólag növényi alapú menü
Pár nappal a Golden Globe-gála után a Critics Choice Association (CCA) amerikai filmkritikus-szervezet is bejelentette, hogy díjátadó vacsoráján csak növényi alapú ételeket szolgálnak fel a klímaválság elleni küzdelem jegyében.
Ezek voltak 2019 trendi ételei
Az egyik legnagyobb amerikai ételrendelő és -kiszállító cég, a Grubhub a hozzá befutott igények alapján idén is közzétette éves listáját - írja a Magyar Konyha.
Bezárt Budapest egyik emblematikus szórakozóhelye
"Vége...Legalábbis ebben a formában és helyen az Anker't 2020. február 1-től bezárja fa kapuit" - írják facebook oldalukon.
Ő a magyar Bocuse-csapat első tagja
A magyar döntőt február elején rendezik, ahol kiderül, ki lesz az a séf, aki a tallini európai selejtezőn versenyezhet, a csapat coach-a viszont már most hivatalos.
Ezt az italt keresték a legtöbben az ünnepek alatt
Egy millió italkeresésből derült ki a végeredmény. A kimutatás rávilágít arra is, hogy mennyit költünk italokra az ünnepek alatt, amikor háromszorosára nő a kereslet az alkoholos italokat illetően.
A catering eszközök újrahasznosításán dolgozik a KLM
A KLM Amszterdamból Vancouverbe közlekedő decemberi 18-i járatán zárt rendszerben újrahasznosított poharak, fedők és tárolók segítségével szolgáltak fel. Az eszközöket négy korábbi Amszterdam-Vancouver járatról gyűjtötték vissza, amik a megfelelő tisztítás után újra felhasználhatóvá váltak.
Újévi partin itták meg a világ legdrágább borát. Egy Tokaji Essenciát
Egy újévi partin Kínában fogyasztották el az első palack Tokaji Essencia 2008-at, amely a világ legdrágább bora lett - számol be a CNN.
Se nem vega, se nem vegán a Burger King új húsmentes hamburgere
Sem a vegetáriánusok, sem a vegánok nem fogyaszthatják a Burger King új, húsmentes hamburgerét, mert azt ugyanazon a sütőlapon készítik, mint a hagyományos változatokat.
Bezárt a Mátyás Pince, munkát keres a személyzet
Egy szakmai Facebook-csoportban jelent meg az idei év első posztjaként az alábbi bejegyzés.
Szigligeti és villányi borok nyerték el a Magyar Bor Nagydíjat
Fehér bor kategóriában a hegymagasi Szászi Birtok 2015-ös Szigligeti Kabócás Olaszrizlingje, a vörös borok között pedig a villányi Tiffán's Pincészet Grande Selection 2015-ös házasítása nyerte el a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíjat.
Vissza akarta kapni Michelin csillagát, bukta a pert a francia séf
Marc Veyrat elvesztette perét a Michelin francia étteremkalauz ellen, amelyet azért indított, mert La Maison des Bois nevű étterme idén csak két csillagot kapott a korábbi három helyet.
Japán konyha, magyar bor: igazi nyerő páros
A magyar bor és a japán ételek nagyon jól működhetnek együtt – derült ki a 150 éves japán-magyar diplomáciai kapcsolatokat ünneplő „Hungarian Wine Grand Tasting Tokyo” eseményen, ahol a Bognár Pincészet Villányi válogatása nagy sikert aratott. A Tokióban megrendezett workshopokon többek között arra is fény derült Elizabeth Gabay Master of Wine segítségével, hogy milyen borokkal érdemes párosítani a jellegzetes japán ételeket.
A tönk széléről a prémiummárkáig
A cseh Bernard sörgyár több szempontból sem csupán egy prémiumsöröket készítő vállalat. Hagyományos cseh sörfőzési eljárásokat élesztett újjá gyakorlatában, és markáns sörgasztronómiai, gyártási, na és közéleti véleményeket képvisel. Mindezt pedig kompromisszumok nélkül. (X)
Megvan a 2020-as Bocuse d'Or hústémája!
Fontos információ lett nyilvános a napokban a Bocuse d’Or 2020-as európai válogatójával kapcsolatban: a húsétel alapanyaga a fürj. Erre reagálva a Magyar Bocuse d’Or Akadémia ma megváltoztatta a február 5-i hazai döntő szabályait is - értesült a Magyar Konyha.
A datolya a karácsonyi menü új alapanyaga
A datolya pálmáját az élet fájának is nevezik, most van a szüret időszaka, íme néhány fontos tudnivaló erről az egzotikus termésről.
Itt vannak a S.Pellegrino Young Chef döntősei
A S.Pellegrino bejelentette a S.Pellegrino Young Chef nemzetközi kulináris tehetségkutató döntőseinek névsorát, Köztük van Koppány Levente is.
Nem fordítunk kellő figyelmet a zöldségekre
A karácsonyi fogások a legtöbb családban leginkább a különböző húsokból és süteményekből állnak, zöldséget kevesebb mint 40 százalék fogyaszt - derül ki a Bonduelle országos reprezentatív kutatásából.
105 liter whisky egy palackban
Egy online aukción 15 000 fontért sikerült túladni az üvegen.
Toplistákkal, induló szállodai beruházásokkal itt a Pont Itt
Évbúcsúztató lapszámunk innovációkkal, újdonságokkal, hazai éttermi, piaci, kávézós és új úticél toplistákkal tele.
Jövő májusban ismét grandiózus spanyol borkóstoló Budapesten
Ismét megrendezik Budapesten a Fiesta de Vinót. A spanyol borok ünnepét május 15-én tartják a Stefánia Palotában.
Jótékonysági borrendezvényen vett részt négy magyar borászat
Az Etyeki Kúria Borgazdaság négy másik magyar borászattal összefogva vett részt Temesváron a Rovinhud Wine Show jótékonysági borrendezvényen, a bevételt sérült emberek életminőségének javítására ajánlották fel.
Éjfekete, kávés sörrel ünneplik idén a téli napfordulót
Egy magyar és egy dán kisüzemi sörfőzde együttműködéséből született, igazi karácsonyváró sörkülönlegességet mutatnak be Budapest több sörözőjében egyszerre, december 21-én este.
Gondoltuk, hogy nem a pokol bugyraiba látogatunk, de azért ilyen jóra nem számítottunk
Kipróbáltuk a november közepén új helyre, a budai Attila útra költözött Stand25 Bisztrót.
A klímaváltozás egyik nyertese lehet a kékfrankos?
V. alkalommal ültek össze a Jásdi borteraszon a balatoni borászok – az idei évben egy vendégborászattal kiegészülve - megvitatni az idei év fő témáját: Hogy alakul a kékfrankos helyzete hazánkban és milyen kitörési lehetőségünk van az exportpiacon. Az aktuális témák mellett, napjaink egyik legnagyobb kihívása is szóba került a borászok között, az pedig nem más, mint az egyre jobban érzékelhető klímaváltozás.
Főzz otthon, keress pénzt!
Az Airbnb étel- és italkóstolós élményprogramjainak sikerén felbuzdulva nemrégiben új kategóriát vezetett be, amely a világ minden táján kínál otthonfőzős élményeket az autentikus házi kosztot kedvelő felhasználóknak - írja a magyarkonyha.hu.
Ünnepi birkaságok, kecsegtető kecskeségek
A juh- és kecskehús fogyasztásának ösztönzését tűzte ki célul a „A JUH Ász. Mindenünk a birka” szlogen alatt futó kampány, amelyet 2019. december 11-én indított el az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Magyar Juh és Kecsketenyésztő Szövetség.
Sok szeletnyi Nápoly a bulinegyedben
A nápolyi stílusú pizzáiról híressé vált Digó Pizzát lehetett már kóstolni a Sziget VIP-ben vagy az Erzsébet téren, most azonban a Kazinczy utca közepén nyitották meg új, állandó helyüket, ahol továbbra sem kötnek kompromisszumot a minőségben. A Papp Zoltán és Gerendai Károly által fémjelzett, önmagát „fast fine”-ként definiáló egység nem étterem és nem is fast food.
Gyümölcsös pezsgőkkel újít a Varga Pincészet
A Magyarországon évente 14 millió palack bort értékesítő badacsonyörsi Varga Pincészet mostantól nem csak borokat, hanem prémiumpezsgőket is készít. Több éves tapasztalatgyűjtés, kísérletezés eredménye a Friss Aranymetszés Extra Dry gyümölcsös pezsgőcsalád, amit az elmúlt évek egyik legkedveltebb fajtája az Irsai Olivér, illetve a szintén népszerű Pinot Noir rozé, valamint egy házasítás, azaz küvé alkot. A gyümölcsös pezsgőkkel a pincészet új fogyasztási szokásokat szeretne elindítania boroknál már bevált friss gyümölcsös trendet követve.
Hazai borszakembereket díjaztak
A Magyar Sommelier Szövetség idén hatodik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet évente öt kategóriában lehet elnyerni tagságának szavazatai alapján.
Fedélzeti menüt kezdett árulni a földön az Air Asia
Fedélzeti menüt kezdett árulni már 3 dollártól az Air Asia Kuala Lumpurban. Dél-Kelet-Ázsia legnagyobb diszkont légitársasága az amerikai gyorsétteremláncokkal akarja felvenni a versenyt.
Elkészült Buda étlapja
A Kés-Villa-Buda 12 étterme összeállította a budai vendéglátás legautentikusabb étlapját, tele tradicionális fogásokkal. Az étlap célja, hogy olyan körképet adjon, ami megmutatja, mit tud a 21. században a hagyományokon alapuló, őszinte budai konyha.
Indul a nevezés az Ifjúsági Szakácsversenyre!
A Chaîne des Rôtisseurs Világszervezet versenykiírása alapján, 2020-ban XXV. alkalommal rendezik meg két fordulóban a Magyarországon üzemelő szállodákban és éttermekben dolgozó ifjú szakácsok részére a a 2020. évi XXV. „Jeunes Chefs Rôtisseurs” (JCR) Ifjúsági Nemzeti Válogató Szakácsverseny.
Jön a globális kávéhiány
Egy hónap alatt tíz százalékkal drágult a kávé ára. A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) azzal számol, hogy a kávékereslet felülmúlja majd a kínálatot a 2019/2020-as idényben.
Megvan a megoldás a libamáj uniós problémájára
Egy francia tudóscsoport kikísérletezte a természetesen hízott libamájat, vagyis azt a módszert, amely helyettesíti a libák tömését, miután az tilos az Európai Unió területén.
Koch Csaba az év borásza
Koch Csaba Hajós-Bajai borvidéki bortermelő vehette át a Magyar Bor Akadémia (MBA) által odaítélt, Az év bortermelője Magyarországon elismerést csütörtökön Budapesten.
Korszerűsítette badacsonyörsi palackozóját a Varga Pincészet
Egymilliárd forintos beruházással állított üzembe modern, a palackok tisztaságát, épségét és a töltési szintet is ellenőrző gépsort a Varga Pincészet badacsonyörsi üzemében.
A kelbimbós gin után itt a kelbimbóketchup
Érdekes módon karácsonyi különlegességnek szánják.
Michelin-csillagos étterem olasz séfje nyitott éttermet Budapesten
Pasztell néven nyitott Budapesten éttermet Nicola Portinari, a verona melletti, két Michelin-csillagos La Peca étterem séfje.
Minél erősebb a sör, annál jobb a beleknek
Egy holland kutatás szerint egyes sörök a bennük lévő baktériumok miatt annál egészségesebbek, minél erősebbek.