Ro_gasztro cikkek
Magyarokkal startol a Kulináris Olimpia!
A Magyar Nemzeti Válogatott a február 14-19. között megrendezésre kerülő Culinary Olympicsra utazik, mely ezúttal helyszínt változtatva Erfurtból átköltözik a 400 ezer látogatót vonzó stuttgarti INTERGASTRA szakkiállításra, ahová közel 2.500 versenyzőt, köztük 40 nemzeti válogatottat, 15 junior válogatottat, 15 közétkeztetési válogatottat, közel 50 regionális csapatot és 1.000 egyéni versenyzőt várnak.
A cabernet franc lesz a sztár
Villány legfontosabb kékszőlő fajtája, a cabernet franc lesz a 11. Borjour Magnum kiemelt témája. Magyarország legnagyobb beltéri borkóstolóján 220 pincészet több mint ezer bora, hat mesterkurzus és több egyéb kísérőprogram várja a látogatókat szombaton a Millenáris park három épületében.
A Les Clefs d'Or Hungary tagjait látta vendégül a Gundel
Polyák Norbert, a Gundel ügyvezető igazgatója köszöntötte az Aranykulcs Egyesület tagjait a Gundel étteremben.
Zene nélkül mit ér a vendégtér?
Sokkal kevesebbet, mint gondolnánk. Ez derült ki azon a sajtómegbeszélésen, amit február 13-án az Artisjus szervezett háttérzene témában, és ez a terület a Horeca-szegmensben is fontos kérdés lehet.
A Buon Ricordo Étteremszövetség tagja lett a Trattoria Pomo d’Oro
Tavaly év végén újabb szakmai mérföldkőhöz érkezett az olasz gasztronómia egyik legfontosabb magyarországi képviselője: a Trattoria Pomo d’Oro az első olyan magyar étterem lett, amely bekerült az olaszországi Buon Ricordo Étteremszövetség tagjai közé.
Ők zsűriznek a Young Chef 2020 versenyen
Mauro Colagreco, Clare Smyth és Enrico Bartolini is a zsűri tagja lesz a S.Pellegrino Young Chef 2020 versenyen.
A földhöz vágott apró meg a párizsis zsömle
Megnyílt a Séf Asztala 2.0. A nyitás előnapján meglátogattuk a Kossuth téri új egységet, Wolf András executive chef legújabb birodalmát.
Defektes almából hoznak létre édesítőszert
Mondjuk elég kézenfekvő ötlet.
Klímaadóval sújtanák a húsokat
Egy holland lobbicsoport szerint a hús ára nem tükrözi annak előállításának környezeti költségeit.
Sügérkrokettet, lecsótartelettet a közétkeztetésbe!
Február 6-án a Sirha Budapest kiállítás versenyhelyszínén mérte össze tudását a „Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020” 12 döntős csapata. A teltház előtt zajló megmérettetésre a 39 indulóból a régiós elődöntők legjobbjai juthattak be. A verseny tematikája ezúttal a „nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” volt. A győztes menüt a Hungast Pécs csapata készítette el.
Szoboszlói hotel séfje nyert különdíjat a Bocuse-on
Kelemen Roland, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje büszkélkedhet a S.Pellegrino Fenntartható Gasztronómia Különdíjával, melyet első alkalommal adtak át a Bocuse d’Or séfverseny budapesti válogatóján. Az első helyen Veres István végzett, így ő képviselheti hazánkat a verseny európai fordulójában Tallinban.
Vidéki csapat győzelme a KÖSZ-ön
Szerdán rendezték meg az év legrangosabb élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállításán, a Sirhán a Közétkeztetési Szakácsversenyt, aminek idei versenyfogása a lecsó volt. A versenyt a tizenkét induló csapat közül a Hungast Pécs nyerte meg, akik egyben megkapták a Metro leginspirálóbb menünek járó díját is. A főzés előtt a friss alapanyagokat a Metro kitelepült zöldségpiacáról válogatták össze a séfek.
Neves séfek köszöntek el eddigi munkahelyüktől
Távozik a Larusból Várvizi Péter, Takács Lajos a Nebuta és a Kobuta éttermektől köszönt el. Egyelőre nem tudni, hol folytatják a neves séfek.
Indul egy új étteremlánc Budapesten
Kantin márkanéven új, prémium irodai étteremhálózat kiépítésébe kezdett Szini Béla, a Pomodoro egyik tulajdonosa Hegyi Attilával, az Albatros Catering és a Pastel étterem tulajdonosával közösen.
A Michelin exigazgatója tesztelte idén a hazai éttermeket
Véget ért a Dining Guide éttermi tesztelése. Kevesebb, mint egy hónap múlva kiderül, melyek Magyarország legjobb éttermei.
Ő nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét
Február 5-én lezajlott a Bocuse d’Or hazai döntője, amelynek a Sirha Budapest adott otthont. A versenyt Veres István, a Babel étterem séfje nyerte, ő képviselheti Magyarországot az észtországi európai válogatón.
Megvan, ki képviselheti hazánkat az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon
Lendvai Levente, az Arany Kaviár fiatal séfje képviselheti hazánkat szeptemberben, a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020. elnevezésű, Párizsban megrendezésre kerülő Ifjúsági Szakács Világbajnokságon.
Reggeli kávé, finom süteménnyel
A 150 éves Auguszttal a Sirha kiállításon, a Progast standján.
A Textura cukrászai nyerték az idei Desszert Versenyt
A Sirha Budapest szakkiállításon negyedik alkalommal rendezték meg a Desszert Versenyt, ahol a cukrászok három kategóriában alkottak.
Csaknem 100 százalékos pontossággal képesek kiszagolni a kutyák a citrusféléket sújtó kórt
Csaknem 100 százalékos pontossággal képesek kiszagolni a citrusféléket sújtó sárgasárkány-kórt (huanglongbing, HLB) a speciális feladatra kiképzett keresőkutyák - derült ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált új tanulmányból.
A fejes káposzta lett a kötelező zöldséghozzávaló a Bocuse döntőn
A fejes káposzta lesz a szerdai Bocise d'Or verseny kötelező zöldséghozzávalója, ezt az alapanyagot mindenképpen fel kell használni a döntősöknek a versenyfogások elkészítésekor.
Amikor a kék zöldre vált
Fenntarthatóság, innováció: kevesebb elpazarolt papírral készülő új termékkel rukkolt ki a TORK a Sirhán - a nyitónapon a sajtó képviselőinek is bemutatták.
Étterem üzemeltetés pályázati felhívás
A CPI Hotels Hungary Kft., mint kiíró nyílt pályázati felhívást tesz közzé a Budapest, V. kerület, Mérleg utcában nyíló szállodáiban lévő étterem, reggeliztetők és bárok bérleti formában történő, hosszú távú üzemeltetésére.
Magyar pionírok a világ gasztronómiájában
Büszkék vagyunk tudósainkra és feltalálóinkra, de kevesen tudják, hogy a konyhaművészetben is sokat köszönhet nekünk a világ. Magyar tudós terjesztette el a szóját a nyugati világban, magyar gróf honosította meg a szőlőt és a bort Kaliforniában, és magyarok játszották a főszerepet az amerikai csúcsgasztronómia kialakulásában. Összeállításunkban magyar 6 étel- és italúttörőt mutatunk be.
Csirkével újít a Zing-alapító
Rákanyarodik a csirkézők piacára a Zinggel már bizonyított Susánszky Ádám. A burgerező szépen robog előre, sikerült elindítaniuk a franchise-rendszert, és már egy vidéki étterem átadása is a rajtvonal felé kúszik, de közben az alapító kicsit háttérbe vonul, és új receptet próbál Budán: csirkézőt nyitott Crunchy néven - írja a Forbes.hu.
3 érdekesség a furmint világnapja alkalmából
Immár harmadik éve ünnepeljük február elsején a furmint világnapját, mely az első magyar szőlőtípushoz rendelt nemzetközi ünnep. Ennek alkalmából az IMO – Time for wine 3 érdekességet gyűjtött össze a tokaji borvidék csúcsgasztronómiában is helytálló fő fajtájának.
Egy hónap múlva kezdődik a Konyhakiállítás 2020
Kevesebb, mint egy hónap múlva, február 28-án nyit a Konyhakiállítás 2020 a legújabb trendekkel és konyhatechnológiával.
Nőtt a Varga Pincészet minőségi borai iránti kereslet a tavalyi évben
Több mint tíz százalékkal több bort adtak el tavaly a Varga Pincészetnél, mint egy évvel korábban. Ezen belül a prémium kategóriás borokból származó bevétel növekedés elérte az ötven százalékot, ezekből mintegy 800 ezer palackot értékesítettek.
Innováció esetén az ár meghatározó. Jön a Cornella
Egyre gyorsabban törnek be Magyarországra a nemzetközi kávés trendek, mivel a Pannon Kávé minden évben nemzetközi szakkiállításokról hozzá el az országba a legújabb termékeket. (X)
Az étterem neve változik, de a barbecue örök!
Nevet változtat és misszióvá szélesíti elkötelezettségét az amerikai barbecue iránt a Kiss Dávid vezette pesti étterem. Ezt jelentették be a csütörtöki sajtótájékoztatón az immár Rub & Roll Barbecue étteremben.
A klímaváltozás átrendezheti a világ bortérképét
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmány szerint.
Negyedik alkalommal rendezik meg a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást
Idén negyedik alkalommal rendzeik meg Budapesten február 4-6 között a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást.
A Sirha METRO-standjáról érkezik a "titkos zöldség" a Bocuse döntőre
Hamarosan kezdődik az év legkiemelkedőbb élelmiszeripari és HoReCA szakkiállítása. Első nap a Bocuse d’Or hazai döntősei a METRO közel ezer négyzetméteres standjának piacáról válogatják össze az versenyfogásaikhoz a friss alapanyagokat, és ekkor derül ki az is, hogy az öt, eddig titokban tartott zöldség közül melyik lesz az, amit kötelezően használniuk kell a verseny során. A látványos főzőbemutatók, borkóstolók és a HORECA szektornak szóló digitális és egyéb előremutató megoldások bemutatója mellett a METRO biztosít alapanyagokat a Közétkeztetési Szakácsversenyhez és a fiatal séfek Chaine des Rotisseurs versenyének is.
Itt a magyar Bocuse d’Or döntő versenyzési sorrendje
Február 5-én, a Sirha Budapest 2020. keretein belül kerül megrendezésre a Bocuse d’Or magyar döntője. Mint mindig, most is óriási a tét: a győztes csapat képviselheti hazánkat a tallinni európai válogatón, 2020 májusában.
Új ügyvezető a Gundelben
2020. február 1-től Polyák Norbertet nevezték ki a Gundel Kft. ügyvezető igazgatójának. A szakember az elmúlt egy évben ügyvezető igazgatóhelyettesi pozíciót töltött be az étteremben. Peter Knoll, aki eddig a Hilton Budapest és a Gundel igazgatója is volt, a jövőben a Hilton Budapest szállodaigazgatói feladataira koncentrál, ahol idén jelentős fejlesztések zajlanak.
Osztrák gasztrodinasztia gondozza tovább a bécsi Zsidai-Jamie Oliver éttermet
Mint a Jamie Oliver étterem márkák régiós master franchisere, a Zsidai Csoport külföldi terjeszkedését helyi éttermi partnerekkel együttműködve valósítja meg a közép-európai régióban, elsősorban Ausztriában és Svájcban.
Élettel telt meg Zamárdi szombaton
Szombaton a Balatoni KÖR borászai, éttermesei, cukrászdái és pálinkafőzői Zamárdiba látogattak el, hogy bemutassák a Balaton ízeit, valamint azt, hogy a Balaton télen-nyáron menő.
Februárban ismét jön a kávés szcéna seregszemléje
Fenntarthatóság, csúcsminőség, szakmai diverzitás az idei hívószavak a KávéBár Bazáron.
Eb, aki a kanalát meg nem eszi!
Jól fogy a piacon az amerikai fejlesztésű, ehető kanál.
Túl sok szeszt isznak a magyar fiatalok
Elindult a Szétcsúszva program, a Momentán Társulat által indított kezdeményezés célja a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorítása interaktív színházi edukációs előadások segítségével - közölte a program kommunikációját végző cég az MTI-vel.
MVI-konferencia a SIRHA nyitónapján
Véresen komoly kérdések a vendéglátó üzletekben.
A Rettegett Iván előtt meghajolt Európa
Arany- és ezüstérmet nyert a 2020-as csehországi World Beer Idol (WBI) nemzetközi sörversenyen a Szent András Sörfőzde. A nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri 17 ország közel 50 sörfőzdéjének 200 söre közül választotta ki a magyar díjazottakat. Ez az eddigi legnagyobb elismerés, amit magyar sörfőzde ezen a világhírű megmérettetésen elért.
Zamárdiba érkezik a Balatoni KÖR GasztroPiknik
Zamárdiban tartják a hétvégén a Balatoni KÖR GasztroPiknik következő állomását, ezzel bizonyítva, hogy a Balaton parti városban télen is lehet fesztivált rendezni.
Vannak, akik már a reggeli kávét is inkább rendelik
Vannak, akik már a reggeli kávét is inkább megrendelik, a magyarok legkedvesebb étele pedig a hasábburgonya és a gyros volt - derül ki a Netpincér kutatásából.
Gyűlnek a borászok adatai a bor.hu-n
Már mintegy száz borászat adatai találhatók meg a magyar bor decemberben indult bor.hu című hivatalos honlapján - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség bormarketingért felelős szakértője az M1 aktuális csatornán.
Felszökhet a baromfihús ára
Egyelőre az uniós piacon jelentkező túlkínálat miatt még nem érződik az árakban a Magyarországon is megjelent madárinfluenza. Hosszabb távon azonban az afrikai sertéspestis miatti drágulás hatására a baromfihús felé forduló lakossági kereslet felhajthatja az árakat – írta a Népszava.
Ez az étterem pénzt számol fel az ostoba kérdésekért
A Denverben található étterem pontosan 38 centet számol fel pluszban, mely fel is van tüntetve a számlán.
Sokkolta Lyont a Michelin-csillaghullás
Az euronews az Halles de Lyon Paul Bocuse-be látogatott, ahol egykor szívesen vásárolt helyi termékeket a legendás séf. Az itt megkérdezett vendéglátósok nem igazán értik a döntést: