Magyarokkal startol a Kulináris Olimpia!

Magyarokkal startol a Kulináris Olimpia! 

A Magyar Nemzeti Válogatott a február 14-19. között megrendezésre kerülő Culinary Olympicsra utazik, mely ezúttal helyszínt változtatva Erfurtból átköltözik a 400 ezer látogatót vonzó stuttgarti INTERGASTRA szakkiállításra, ahová közel 2.500 versenyzőt, köztük 40 nemzeti válogatottat, 15 junior válogatottat, 15 közétkeztetési válogatottat, közel 50 regionális csapatot és 1.000 egyéni versenyzőt várnak.

A cabernet franc lesz a sztár 

Villány legfontosabb kékszőlő fajtája, a cabernet franc lesz a 11. Borjour Magnum kiemelt témája. Magyarország legnagyobb beltéri borkóstolóján 220 pincészet több mint ezer bora, hat mesterkurzus és több egyéb kísérőprogram várja a látogatókat szombaton a Millenáris park három épületében.
A Les Clefs d'Or Hungary tagjait látta vendégül a Gundel

A Les Clefs d'Or Hungary tagjait látta vendégül a Gundel 

Polyák Norbert, a Gundel ügyvezető igazgatója köszöntötte az Aranykulcs Egyesület tagjait a Gundel étteremben.
Zene nélkül mit ér a vendégtér?

Zene nélkül mit ér a vendégtér? 

Sokkal kevesebbet, mint gondolnánk. Ez derült ki azon a sajtómegbeszélésen, amit február 13-án az Artisjus szervezett háttérzene témában, és ez a terület a Horeca-szegmensben is fontos kérdés lehet.
A Buon Ricordo Étteremszövetség tagja lett a Trattoria Pomo d’Oro

A Buon Ricordo Étteremszövetség tagja lett a Trattoria Pomo d’Oro 

Tavaly év végén újabb szakmai mérföldkőhöz érkezett az olasz gasztronómia egyik legfontosabb magyarországi képviselője: a Trattoria Pomo d’Oro az első olyan magyar étterem lett, amely bekerült az olaszországi Buon Ricordo Étteremszövetség tagjai közé.
Ők zsűriznek a Young Chef 2020 versenyen

Ők zsűriznek a Young Chef 2020 versenyen 

Mauro Colagreco, Clare Smyth és Enrico Bartolini is a zsűri tagja lesz a S.Pellegrino Young Chef 2020 versenyen.
A földhöz vágott apró meg a párizsis zsömle

A földhöz vágott apró meg a párizsis zsömle 

Megnyílt a Séf Asztala 2.0. A nyitás előnapján meglátogattuk a Kossuth téri új egységet, Wolf András executive chef legújabb birodalmát.
Defektes almából hoznak létre édesítőszert

Defektes almából hoznak létre édesítőszert 

Mondjuk elég kézenfekvő ötlet.

Klímaadóval sújtanák a húsokat 

Egy holland lobbicsoport szerint a hús ára nem tükrözi annak előállításának környezeti költségeit.
Sügérkrokettet, lecsótartelettet a közétkeztetésbe!

Sügérkrokettet, lecsótartelettet a közétkeztetésbe! 

Február 6-án a Sirha Budapest kiállítás versenyhelyszínén mérte össze tudását a „Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020” 12 döntős csapata. A teltház előtt zajló megmérettetésre a 39 indulóból a régiós elődöntők legjobbjai juthattak be. A verseny tematikája ezúttal a „nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” volt. A győztes menüt a Hungast Pécs csapata készítette el.

Szoboszlói hotel séfje nyert különdíjat a Bocuse-on 

Kelemen Roland, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje büszkélkedhet a S.Pellegrino Fenntartható Gasztronómia Különdíjával, melyet első alkalommal adtak át a Bocuse d’Or séfverseny budapesti válogatóján. Az első helyen Veres István végzett, így ő képviselheti hazánkat a verseny európai fordulójában Tallinban.

Vidéki csapat győzelme a KÖSZ-ön 

Szerdán rendezték meg az év legrangosabb élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállításán, a Sirhán a Közétkeztetési Szakácsversenyt, aminek idei versenyfogása a lecsó volt. A versenyt a tizenkét induló csapat közül a Hungast Pécs nyerte meg, akik egyben megkapták a Metro leginspirálóbb menünek járó díját is. A főzés előtt a friss alapanyagokat a Metro kitelepült zöldségpiacáról válogatták össze a séfek.

Neves séfek köszöntek el eddigi munkahelyüktől 

Távozik a Larusból Várvizi Péter, Takács Lajos a Nebuta és a Kobuta éttermektől köszönt el. Egyelőre nem tudni, hol folytatják a neves séfek. 

Indul egy új étteremlánc Budapesten  

Kantin márkanéven új, prémium irodai étteremhálózat kiépítésébe kezdett Szini Béla, a Pomodoro egyik tulajdonosa Hegyi Attilával, az Albatros Catering és a Pastel étterem tulajdonosával közösen.

A Michelin exigazgatója tesztelte idén a hazai éttermeket 

Véget ért a Dining Guide éttermi tesztelése. Kevesebb, mint egy hónap múlva kiderül, melyek Magyarország legjobb éttermei.

Ő nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét 

Február 5-én lezajlott a Bocuse d’Or hazai döntője, amelynek a Sirha Budapest adott otthont. A versenyt Veres István, a Babel étterem séfje nyerte, ő képviselheti Magyarországot az észtországi európai válogatón.

Megvan, ki képviselheti hazánkat az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon 

Lendvai Levente, az Arany Kaviár fiatal séfje képviselheti hazánkat szeptemberben, a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020. elnevezésű, Párizsban megrendezésre kerülő Ifjúsági Szakács Világbajnokságon.

Reggeli kávé, finom süteménnyel 

A 150 éves Auguszttal a Sirha kiállításon, a Progast standján.

A Textura cukrászai nyerték az idei Desszert Versenyt 

A Sirha Budapest szakkiállításon negyedik alkalommal rendezték meg a Desszert Versenyt, ahol a cukrászok három kategóriában alkottak.

Csaknem 100 százalékos pontossággal képesek kiszagolni a kutyák a citrusféléket sújtó kórt 

Csaknem 100 százalékos pontossággal képesek kiszagolni a citrusféléket sújtó sárgasárkány-kórt (huanglongbing, HLB) a speciális feladatra kiképzett keresőkutyák - derült ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált új tanulmányból.

A fejes káposzta lett a kötelező zöldséghozzávaló a Bocuse döntőn 

A fejes káposzta lesz a szerdai Bocise d'Or verseny kötelező zöldséghozzávalója, ezt az alapanyagot mindenképpen fel kell használni a döntősöknek a versenyfogások elkészítésekor.

Amikor a kék zöldre vált 

Fenntarthatóság, innováció: kevesebb elpazarolt papírral készülő új termékkel rukkolt ki a TORK a Sirhán - a nyitónapon a sajtó képviselőinek is bemutatták.

Étterem üzemeltetés pályázati felhívás 

A CPI Hotels Hungary Kft., mint kiíró nyílt pályázati felhívást tesz közzé a Budapest, V. kerület, Mérleg utcában nyíló szállodáiban lévő étterem, reggeliztetők és bárok bérleti formában történő, hosszú távú üzemeltetésére.

Magyar pionírok a világ gasztronómiájában 

Büszkék vagyunk tudósainkra és feltalálóinkra, de kevesen tudják, hogy a konyhaművészetben is sokat köszönhet nekünk a világ. Magyar tudós terjesztette el a szóját a nyugati világban, magyar gróf honosította meg a szőlőt és a bort Kaliforniában, és magyarok játszották a főszerepet az amerikai csúcsgasztronómia kialakulásában. Összeállításunkban magyar 6 étel- és italúttörőt mutatunk be.

Csirkével újít a Zing-alapító 

Rákanyarodik a csirkézők piacára a Zinggel már bizonyított Susánszky Ádám. A burgerező szépen robog előre, sikerült elindítaniuk a franchise-rendszert, és már egy vidéki étterem átadása is a rajtvonal felé kúszik, de közben az alapító kicsit háttérbe vonul, és új receptet próbál Budán: csirkézőt nyitott Crunchy néven - írja a Forbes.hu.

3 érdekesség a furmint világnapja alkalmából 

Immár harmadik éve ünnepeljük február elsején a furmint világnapját, mely az első magyar szőlőtípushoz rendelt nemzetközi ünnep. Ennek alkalmából az IMO – Time for wine 3 érdekességet gyűjtött össze a tokaji borvidék csúcsgasztronómiában is helytálló fő fajtájának.

Egy hónap múlva kezdődik a Konyhakiállítás 2020 

Kevesebb, mint egy hónap múlva, február 28-án nyit a Konyhakiállítás 2020 a legújabb trendekkel és konyhatechnológiával.

Nőtt a Varga Pincészet minőségi borai iránti kereslet a tavalyi évben 

Több mint tíz százalékkal több bort adtak el tavaly a Varga Pincészetnél, mint egy évvel korábban. Ezen belül a prémium kategóriás borokból származó bevétel növekedés elérte az ötven százalékot, ezekből mintegy 800 ezer palackot értékesítettek.

Innováció esetén az ár meghatározó. Jön a Cornella 

Egyre gyorsabban törnek be Magyarországra a nemzetközi kávés trendek, mivel a Pannon Kávé minden évben nemzetközi szakkiállításokról hozzá el az országba a legújabb termékeket. (X)

Az étterem neve változik, de a barbecue örök! 

Nevet változtat és misszióvá szélesíti elkötelezettségét az amerikai barbecue iránt a Kiss Dávid vezette pesti étterem. Ezt jelentették be a csütörtöki sajtótájékoztatón az immár Rub & Roll Barbecue étteremben.

A klímaváltozás átrendezheti a világ bortérképét 

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmány szerint.

Negyedik alkalommal rendezik meg a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást 

Idén negyedik alkalommal rendzeik meg Budapesten február 4-6 között a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást.

A Sirha METRO-standjáról érkezik a "titkos zöldség" a Bocuse döntőre 

Hamarosan kezdődik az év legkiemelkedőbb élelmiszeripari és HoReCA szakkiállítása. Első nap a Bocuse d’Or hazai döntősei a METRO közel ezer négyzetméteres standjának piacáról válogatják össze az versenyfogásaikhoz a friss alapanyagokat, és ekkor derül ki az is, hogy az öt, eddig titokban tartott zöldség közül melyik lesz az, amit kötelezően használniuk kell a verseny során. A látványos főzőbemutatók, borkóstolók és a HORECA szektornak szóló digitális és egyéb előremutató megoldások bemutatója mellett a METRO biztosít alapanyagokat a Közétkeztetési Szakácsversenyhez és a fiatal séfek Chaine des Rotisseurs versenyének is.

Itt a magyar Bocuse d’Or döntő versenyzési sorrendje 

Február 5-én, a Sirha Budapest 2020. keretein belül kerül megrendezésre a Bocuse d’Or magyar döntője. Mint mindig, most is óriási a tét: a győztes csapat képviselheti hazánkat a tallinni európai válogatón, 2020 májusában.

Új ügyvezető a Gundelben 

2020. február 1-től Polyák Norbertet nevezték ki a Gundel Kft. ügyvezető igazgatójának. A szakember az elmúlt egy évben ügyvezető igazgatóhelyettesi pozíciót töltött be az étteremben. Peter Knoll, aki eddig a Hilton Budapest és a Gundel igazgatója is volt, a jövőben a Hilton Budapest szállodaigazgatói feladataira koncentrál, ahol idén jelentős fejlesztések zajlanak.

Osztrák gasztrodinasztia gondozza tovább a bécsi Zsidai-Jamie Oliver éttermet 

Mint a Jamie Oliver étterem márkák régiós master franchisere, a Zsidai Csoport külföldi terjeszkedését helyi éttermi partnerekkel együttműködve valósítja meg a közép-európai régióban, elsősorban Ausztriában és Svájcban.

Élettel telt meg Zamárdi szombaton 

Szombaton a Balatoni KÖR borászai, éttermesei, cukrászdái és pálinkafőzői Zamárdiba látogattak el, hogy bemutassák a Balaton ízeit, valamint azt, hogy a Balaton télen-nyáron menő.

Februárban ismét jön a kávés szcéna seregszemléje 

Fenntarthatóság, csúcsminőség, szakmai diverzitás az idei hívószavak a KávéBár Bazáron.

Eb, aki a kanalát meg nem eszi! 

Jól fogy a piacon az amerikai fejlesztésű, ehető kanál.

Túl sok szeszt isznak a magyar fiatalok 

Elindult a Szétcsúszva program, a Momentán Társulat által indított kezdeményezés célja a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorítása interaktív színházi edukációs előadások segítségével - közölte a program kommunikációját végző cég az MTI-vel.

MVI-konferencia a SIRHA nyitónapján 

Véresen komoly kérdések a vendéglátó üzletekben.

A Rettegett Iván előtt meghajolt Európa 

Arany- és ezüstérmet nyert a 2020-as csehországi World Beer Idol (WBI) nemzetközi sörversenyen a Szent András Sörfőzde. A nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri 17 ország közel 50 sörfőzdéjének 200 söre közül választotta ki a magyar díjazottakat. Ez az eddigi legnagyobb elismerés, amit magyar sörfőzde ezen a világhírű megmérettetésen elért.

Zamárdiba érkezik a Balatoni KÖR GasztroPiknik 

Zamárdiban tartják a hétvégén a Balatoni KÖR GasztroPiknik következő állomását, ezzel bizonyítva, hogy a Balaton parti városban télen is lehet fesztivált rendezni.

Vannak, akik már a reggeli kávét is inkább rendelik 

Vannak, akik már a reggeli kávét is inkább megrendelik, a magyarok legkedvesebb étele pedig a hasábburgonya és a gyros volt - derül ki a Netpincér kutatásából.

Gyűlnek a borászok adatai a bor.hu-n 

Már mintegy száz borászat adatai találhatók meg a magyar bor decemberben indult bor.hu című hivatalos honlapján - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség bormarketingért felelős szakértője az M1 aktuális csatornán.

Felszökhet a baromfihús ára 

Egyelőre az uniós piacon jelentkező túlkínálat miatt még nem érződik az árakban a Magyarországon is megjelent madárinfluenza. Hosszabb távon azonban az afrikai sertéspestis miatti drágulás hatására a baromfihús felé forduló lakossági kereslet felhajthatja az árakat – írta a Népszava.

Ez az étterem pénzt számol fel az ostoba kérdésekért  

A Denverben található étterem pontosan 38 centet számol fel pluszban, mely fel is van tüntetve a számlán.

Sokkolta Lyont a Michelin-csillaghullás 

Az euronews az Halles de Lyon Paul Bocuse-be látogatott, ahol egykor szívesen vásárolt helyi termékeket a legendás séf. Az itt megkérdezett vendéglátósok nem igazán értik a döntést:
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!