Ro_gasztro cikkek
Először rendeznek Sör és Csülök Fesztivált Siófokon
Új őszi gasztrofesztivállal jelentkezik a Balaton-part legnagyobb városa: szeptember 13-15. között rendezik meg az első Sör és Csülök Fesztivált a siófoki Fő téren. A háromnapos rendezvényen fellép az Abrakazabra és Heincz Gábor Biga, a Road és a Pa-dö-dő is, miközben különleges söröket és ételeket kóstolhatnak a résztvevők.
Mundus Vini 2019: tartolt a Varga Pincészet
Még soha nem nyert magyar pincészet 16 aranyérmet külföldi nagy borversenyeken egyetlen év alatt.
Borpromóciós programot indíthat az állam
A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forint tervez elkülöníteni az agrártárca.
Hetedszer rendezik meg a Magyar Sajtmustrát
2019. október 12-én és 13-án Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között rendezi meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a VII. Magyar Sajtmustrát.
Kialakult az MVI gasztrotúra részletes programja
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) külföldi szakmai programot szervez.
Mit eszik a vegetáriánus?
2019. szeptember 14-én, szombaton 9 órakor a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ színháztermében veszi kezdetét a 23. VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁL. Az esemény idei arca Hevesi Tamás, aki több mint 30 éve maga is vegetáriánus.
Szélesebb szolgáltatás - fogyasztói nyomásra
Hét éve működik Budapesten a padthai wokbar és jelenleg hét étteremmel vannak jelen a fővárosban, most pedig fogyasztói nyomásra tovább szélesítik szolgáltatásukat. A Wolttal együttműködve elindult a padthai házhozszállítás.
Helyrehozhatatlan látásvesztés az egyoldalú táplálkozás miatt
Helyrehozhatatlan látásvesztést szenvedett egy 17 éves bristoli fiú, miután éveken át szinte csak sült krumplit és burgonyaszirmot evett - írta a BBC News.
Arany- és ezüstérmek a jubileumi londoni IWSC versenyen
Az Agárdi Pálinkafőzde első alkalommal vett részt a világ egyik legrangosabb nemzetközi bor- és párlatversenyén. A londoni székhelyű, idén 50 éves International Wine&Spirit Competition megmérettetésre 2700 nevezési párlatminta érkezett a világ minden részéről. A legtöbb induló – 700 feletti minta – a Gin kategóriában volt, a Skót Whisky-k mezőnyében 400 feletti, míg a Brandy kategóriában 200 feletti minta érkezett.
Mentes-M:a legkiemelkedőbb minőségű mentes ételek versenye
Megújult és új kategóriákkal keressük idén is a legkiemelkedőbb minőségű mentes food és drogéria termékeket hazánkban!
Amit tudni akart a Rögös Túróról
Idén nyáron uniós oltalom alá került a Rögös Túró. A friss sajtok csoportjába tartozó termék a Kárpát-medencében már évszázadok óta elterjedt és kedvelt élelmiszer, amelyet most Európa-szerte elismertek azzal, hogy uniós oltalmat kapott.
Az ital, ami felforgatta a brit gin piacot
A magyarországi szórakozóhelyeken és a boltok polcain egyaránt elérhető a világ egyik népszerű prémium ginmárkája. A Bulldog Gin a világ legrégebbi gin eljárásával készülő, úgynevezett London Dry Gin, ez az erős tradíció markáns modernséggel párosul.
Kiterítette a kártyáit a Costes
A Laki Eszter vezetésével működő grafikai műhely, a Studio Nur idén elnyerte a világ egyik legismertebb designdíjaként számon tartott Red Dot elismerést Brands & Communication kategóriában az első magyar Michelin-csillagos étteremnek, a Costesnek készült, kártyás étlappal.
Miért drágább a vaddisznó, ha olcsóbb?
A legdrágább sertéshús az áruházak pultjában sem kerül többe 2000 forintnál, míg a legolcsóbb vaddisznóterméket sem lehet 2500-nál olcsóbban megkapni. Annak ellenére, hogy jóval többet kap a disznójáért a gazda, mint a vadász.
A hurkakészítésről is van már fejtágítás
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatóságának „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozata újabb húsipari témakörben hirdet rendezvényt 2019. október 11-re, a Szent István Egyetemre, ahol az érdeklődők a hurkafélék és májasok gyártásával kapcsolatos ismereteiket bővíthetik.
Ilyen, ha egy kávés cég profi módon vesz részt az eseményen, amelyet úgy hívnak: fesztivál
A Pannon Kávé sorozatunkban abban segít, hogy beavassuk a kávézók vezetőit és a kávégépek kezelőit, mitől lesz olyan a kávé, hogy újra és újra visszatérjen a vendég. (X)
A hazánkban is jelen lévő görög légitársaság,
...a most 20 éves Aegean Airlines, hamisítatlan slow borvacsoraestre invitálta magyarországi partnereit.
Még egy hétig várják a jelentkezéseket a HR-szakma legnépszerűbb versenyére
3 év, közel 200 nevezés, szakmailag felkészült zsűri, a HR szakma egyik legnagyobb elismerése. Röviden összegezve ez a HRKOMM AWARD, amelyre idén harmadik alkalommal várjuk a legígéretesebb pályázatokat, meghosszabbított nevezési határidővel: szeptember 6-ig!
Nébih iparági kisokos az élelmiszerpazarlás ellen
Az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) a vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor szereplőinek.
Mocktail-trendet diktál a Coca-Cola
Magyarországon először a Coca-Cola kezdi meg az alkoholmentes párlat forgalmazását. Az Európában is újdonságnak számító Fluère az egyre népszerűbb alkoholmentes italok, a mocktailok fontos alapanyaga lehet a jövőben.
Zsugorodott az ételautomata-piac
Átalakult, tisztult, ugyanakkor zsugorodott is az élelmiszer-automaták piaca a forgalmat az adóhatóság számára továbbító felügyeleti egységek kötelező beszerelésével – írta a Magyar Hírlap.
Kapj rá, ha tudsz!
Elkészült a halfogyasztást ösztönző "Kapj rá!" kampány keretében kifejlesztett mobil alkalmazás, amelyet a felhasználók ingyen tölthetnek le - közölte az Agrármarketing Centrum.
Egri borok a Budapest Borfesztivál fókuszában
Idén az Egri Borvidék mutatkozhat be a 28. Budapest Borfesztivál vendégrégiójaként szeptember 5-8 között. Újrapozícionálják a fesztivált is, a cél Európa legszebb borfesztiváljává válni.
Csodafegyvere lesz a NAV-nak
Blokkolhatja az élelmiszer-automatákat az adóhatóság.
Világhódító úton az ausztrál szarvasgomba
Már a világ negyedik legnagyobb termelője, és megtörné az európaiak piaci dominanciáját.
Megkésve
Ami a 2017 karácsonyán elhunyt Jakabffy László volt a vendéglátás konyhai frontján, ugyanaz Niszkács Miklós a hazai gasztronómia, a vendéglátás teljes szakmai területén - beleértve annak szakmai újságírás részét is. „Magyarán” a vendégvárás, az elegáns gasztronómiai újságírás doyenje volt. Mert most érkezett a hír, amelyet még mindig nem hiszünk el.
Bortrend kutatás indul
Együtt borozunk 2019 – trendkutatás néven átfogó online felmérést indít a Borháló Borkereskedés a magyar vevők borvásárlási és borfogyasztási szokásairól.
Csokoládéval ünnepelni Indiát
Négyféle csokit olvasztott össze egy táblába a Cadbury Unity édességgyár, és ezzel nem csak azokra gondolnak, akik Gombóc Artúr nyomdokain járva, minden csokoládét imádnak.
Jól fogy a bárányhús
Nem panaszkodhatnak az idén a hazai juhtartók, az úgynevezett könnyű bárány iránti kereslet a nyári időszakban is élénk volt. Az árak enyhén ugyan, de folyamatosan emelkednek, a kilátások pedig az év második felére is pozitívak – írta a Magyar Nemzet.
Miben nyilvánul meg a laktózintolerancia?
Előfordult már velünk, hogy kellemetlenül éreztük magunkat, miután megittunk egy nagy bögre tejeskávét, vagy megettünk egy tál tejbegrízt? Nem vagyunk egyedül! „Magyarországon a felnőtt lakosság közel harmadánál jelentkeznek gyomor-bélrendszeri tünetek tej- és tejtermékek fogyasztása esetén” – mondta Szűcs Zsuzsanna, dietetikus. A tüneteket laktózérzékenység is okozhatja, és az AdeZ növényalapú italmárka felkérésére a dietetikus összegyűjtötte, mit kell róla tudni.
Három régiós bormárka találkozása
Olaszrizlingek, rajnai rizlingek és a portugieser alapú házasítások mellett közel 20 fiatalos borász társaságában búcsúzik a nyár a Winelovers River Night vol.3. keretében, kétórás sétahajózással a Duna budapesti szakaszán augusztus 29-én.
Növekvő forgalom - hála a lebomló csomagolásnak
A Falatozz.hu országos ételrendelő portálon év eleje óta 40 étterem csatlakozott a Falatozz Zölden! programhoz. A megrendelők az online vásárlás során kiválaszthatják a környezettudatos vendéglátóhelyeket, illetve, hogy milyen csomagolásban kérik az étel kiszállítását.
Egyre népszerűbb a nyúlhús
Jelentős elmozdulás történt a hazai nyúlhúskeresletben, az elmúlt évben mintegy 260 tonnányi terméket adtak el a vágóhidak a kereskedőknek – írta a Magyar Nemzet.
Balatonfüred gasztro kínálatának legújabb üdvöskéje
Art Deco belső térrel, a borvidék legszínesebb borválasztékával, és innovatív fogásokkal várja a vendégeket a balatonfüredi kikötő szomszédságában megnyílt és egész évben nyitva tartó Zelna Borbár és Vinotéka. Füred legújabb borbárja elsősorban a Zelna borokról szól, de bőven tartogat újdonságokat is.
Több mint 2 hónapos lett a hazai dinnyeszezon
Idén is elindította a „Nyár, dinnye, szeletem” szlogen alatt futó dinnye fogyasztásösztönző kampányát az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A kampány nyitó sajtótájékoztatóján, a zamárdi STRAND Fesztiválon elhangzott: a magyar termőterületek sokszínűségének, a gazdálkodók termelési gyakorlatának vevői igényekhez történő igazodásának köszönhetően több mint 2 hónapos lett a hazai dinnyeszezon, így még szeptember közepéig lehet jó minőségű gyümölcsöt kapni a piacokon és áruházakban.
Bő egy hónap múlva örülhetnek a sajtfanatikusok
Október 19-én nyit a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja: 25 ország közel félezer sajtkülönlegességét lehet megkóstolni hazánk legnagyobb sajtünnepén.
Amikor a hagyományoshoz visszatérés is innováció
A kenyér után a pékáru esetében is szigorodhatnak az élelmiszerkönyvi előírások, ez pedig minőségi változásokat hozhat, ahogyan az előbbi esetében is történt - írta a Magyar Nemzet.
Különleges esti menü különleges képekkel
Szintet lép a St. Andrea Restaurant esti kínálata, amire a a divatfotós Viszlay Márk provokatív ételfotóival hívná fel a figyelmet Lizsicsár Miklós étteremvezető, tulajdonos.
Növekvő érték, csökkenő mennyiség
Megjelent a Wine Intelligence Global Compass 2019 kiadványa, amely szerint a globális borpiac értéke 1,2 százalékkal növekedett az elmúlt egy évben, miközben az átlagos palackár szintén növekedett.
Lelőttek egy felszolgálót Párizs külvárosában
Egy vendég péntek este lelőtte a pincért egy, a francia fővárostól 15 km-re található vendéglátóhelyen, a tanúk szerint azért, mert túl lassan érkezett meg a szendvicse. A 28 éves felszolgáló a helyszínen életét vesztette.
A város legjobb Wiener Melange-a, bécsi reggelivel
... egyértelműen ma a Corvin sétányon van. Persze, mondhatnánk, úgy könnyű, hogy valakinek a családja Bécsben is üzemeltet évtizedek óta sikeres cukrászdát, pékséget, de azért a magas minőséget megőrizni és garantálni hosszú éveken át, heti hét napos nyitva tartással - az már igencsak elismerésre méltó.
Növekedés a halágazatban
Habár rendkívül lassan változnak – kedvező irányba – a hazai halfogyasztási szokások, mégis növekedési pályára álltak a hazai halgazdálkodás szereplői.
Red Dot Award az Opera Gin arculatáért
Brand and Communication kategóriában nyert Red Dotot az Opera Gin Budapest csomagolása, melyet a Graphasel Design Studio tervezett. Ezzel a független magyar kreatívcégkét egymást követő évben is Red Dot díjazott lett, hiszen tavaly a Dubicz Borászatnak tervezett címkéjükért kaptak elismerést.
Kiváló évjáratúak lehetnek az idei borok
A szüret a napokban indult el. Jó évre számítanak a szőlősgazdák, ugyanakkor abból a szempontból nem örülnek a bő termésnek, hogy túlkínálat van borból a világpiacon, és ez Magyarországon is érezteti a hatását.
Meglepő választás az év strandétele
Épp elmúlt a kánikula, amikor igazán érvényesülhetne.
115 milliós bírságot ért a balatoni szabálysértés
Csaknem minden negyedik vállalkozásnál talált valami szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) balatoni ellenőrzéssorozatán, a kiszabott mulasztási bírság pedig megközelíti a 115 millió forintot.
Változás a montenegrói éttermekben és kávézókban
Montenegró tovább szigorította a dohányzási törvényét, az új rendelet értelmében augusztus 14-től tilos lesz a dohányzás minden olyan nyilvános helyen - a kaszinók kivételével -, ahol ételeket és italokat gyártanak, árusítanak vagy fogyasztanak - közölte pénteken a montenegrói közszolgálati rádió és televízió (RTCG).
Idén is lesz Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny
A Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) évadzáró, XVIII. Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyét és a Budapesti Gazdasági Egyetem közreműködésével tartandó szakmai konferenciáját 2019. december 07-én (szombaton) 8:00 órától Dány településen, a Gyöngyvirág Vendéglőben (Szabadság út2. szám alatt) rendezi meg.