Ro_gasztro cikkek
Indul a nevezés a Central European Beer Awards-2020-ra
Elindult a nevezés a Central European Beer Awards-2020 díjra, eredményhirdetés a júniusi Gyulai Sörfesztiválon lesz.
Hús nélküli ételeket szolgálnak fel a madridi klímacsúcson
Hús nélküli ételeket szolgálnak fel a világ vezető politikusainak, akik a madridi kílmacsúcson találkoznak, hogy a globális felmelegedésről és a tennivalókról tárgyaljanak.
„A prémiumkávé a mindennapok részévé vált”
Cikksorozatunk 5. részében a kávé üzleti életben betöltött szerepét mutatjuk be. (x)
Jakabkagyló és nyelvhal helyett
A hazai gasztronómia meghatározó szereplőinek segítségével kiválasztották Magyarország ikonikus ételeit, és a hozzá illő italsort. Erről számolt be az MSZÉSZ közgyűlésén Hamvas Zoltán, a szövetség gasztronómiai társelnöke.
Magyar a világ egyik legjobb borszakértője
Herczeg Ágnes magyar borszakértő a nemzetközi "The Future 50" díj elnyerésével a világ 31 legkiemelkedőbb új generációs borszakértőjének listájára került – jelentette be a WSET (Wine & Spirit Education Trust), valamint az IWSC (International Wine & Spirit Competition) csütörtökön.
Milliárdos fejlesztés a Varga Pincészetnél
A Varga Pincészetnél 2019 novemberétől legnagyobb részben csúcstechnológiájú palackozósoron zárják palackba a borokat Badacsonyörsön.
Megnyílt a Minute Lounge & Bar
A napokban megnyitott Minute Lounge & Bar hiánypótló helyszínként hozza vissza a klasszikus Andrássy úti miliő elegáns, de mégis barátságos hangulatát. Komoly spirit- és koktélválaszték, személyre szabott italok és különleges snackek várják a vendégeket.
A social media alapkérdései
Hol? Mit? Kinek? Mennyit?
Elvesztette három Michelin-csillagát a leghíresebb szusiétterem
Mivel nyilvánosan nem lehet foglalni a tokiói Jiróba, kikerült a Michelin-katalógusból a világ leghíresebb háromcsillagos szusiétterme.
Sok falatnyi gasztroélmény a budapesti belvárosban
A volt VakEgér Tőzsdekocsma helyén a budapesti Paulay Ede utcában egy olyan gasztrokalandot álmodott meg a Budapest Party Service, ahol minden étel éppen 5villányi adag. Ez az 5Villa Gasztrokaland & Bar.
Vulkanikus borok világtalálkozója Budapesten
Több mint negyven magyar és nemzetközi, vulkanikus termőhelyen gazdálkodó pincészet borai, valamint számos hazai és külföldi borszakértő előadásai, mesterkurzusai várják a közönséget a GoVolcanic borfesztiválon november 29. és december 1-je között a budapesti Holdudvarban.
Az országban nincs még egy ilyen nyakkendős gyorsétterem
Hiánypótló egészséges gyorsétterem nyílt ősszel a budapesti Árkádban. A Yolo Bistro által kínált ételek közül a legtöbb diétába illeszthető, mégis finom, ráadásul olyan adagokat kínálnak, amitől biztosan jól laknak a vendégek. Kiss Gábor, a vendéglátóhely séfje arról beszélt, látványkonyhában készítik el az ételeket, így mindenki a saját szemével is megbizonyosodhat róla, hogy friss alapanyagokkal dolgoznak.
Gundel-díj a Gundelben
A 9. alkalommal rendezett MVI gálaebéd és a 6. alkalommal kiosztott Gundel-díj immár végre először az elismerés névadójának ikonikus éttermében várta a szakma képviselőit november 24-én.
Vagány gasztronómiához vagány enteriőr
Izgalmas dolgok történtek az elmúlt egy hétben a Traktor háza táján: alig öt nap alatt teljesen újjáépítették a belvárosi étterem belső enteriőrjét, hozzáigazítva a hely küllemét gasztronómiai koncepciójához. Tavaly novemberben nyílt meg a Traktor Étterem a Bazilika szomszédságában és azóta rengetegen megszerették azt a vagányságot, amit a konyhai stílusában képvisel Bicsár Attila és csapata. Most pedig azt a feladatot kapta Laki Eszter és Csap Viktor, hogy a helyszín megjelenését is igazítsák az ott kínált kulináris élményekhez, az eredmény pedig magáért beszél.
Neves nemzetközi életműdíj egy magyar borásznak
A borvilág egyik legrangosabb kitüntetésével díjazták a tokaji borászlegenda, id. Szepsy István munkásságát Németországban.
Izgalmas téli menü az új Hiltonban
A Garden 79 Restaurant & Bar, a nemrég megnyitott Hilton Garden Inn Budapest City Centre étterme bemutatta a téli szezon menüjét. A friss, közeli alapanyagokból készülő fogások ínycsiklandó élményt ígérnek a hideg téli hónapokra Budapest szívében.
3 millió hektoliter bor készülhet idén
Átlagos, több mint 400 ezer tonna szőlő teremhet idén Magyarországon, így várhatóan 3 millió hektoliter körüli bor készül - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára hétfőn, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottsága ülésén.
A Stand25 Budára költözött
Széll Tamásék bisztrója a Hold utcai piactól elköszönt, a budai Attla úton várják mostantól vendégeiket.
Gyermekvédelem és vendéglátás – országos program
Mosolyt fakaszt néven országos program indul a gyermekvédelem rendszerében lévő fiatalok és a vendéglátás összekötésére.
Hagyományok és modernitás a Ferenciek terén
Igazi találkozóhellyé kíván válni a Párisi Passage Café & Brasserie, ennek érdekében a magyar ízek és alapanyagok kerülnek fókuszba, helyenként némi csavarral.
Fokozottan ellenőrzi a pálinkákat a Nébih
Az eddigi tapasztalatok ugyan vegyesek, de túlnyomót többségében csak kisebb hibákat találtak az ellenőrök.
Van saját szilvafája, és itt az új receptkönyve is
Bíró Lajos, alias Lali, a chef szerint ennél több nem is kell egy férfiember életében.
Debrecenben nyílik a Creppy PalacsintaHáz első franchise étterme
A nemzetközi szinten is egyedülállónak számító gasztronómiai különlegességet nyújtó Creppy, egy családi vállalkozásból indult 13 évvel ezelőtt, Miskolcról. Az elmúlt évek sikereinek köszönhetően a Creppy mára egy sikeres franchise márkává nőtte ki magát, amit jelenleg a világ 12 legígéretesebb innovatív franchise vállalkozása között tartanak számon. Most a dinamikusan fejlődő vállalkozás egy újabb mérföldkőhöz ért, ugyanis Debrecenben nyílik a PalacsintaHáz első franchise étterme.
Nem „csak” rántott hús
A mélysütés az egyik legalapvetőbb konyhai technika az éttermekben és az otthonokban egyaránt. Gyakran mégsem kap elég elismerést és figyelmet, pedig az így készült fogásoknak is megvannak a maga trükkjei. Ezekről kérdeztük Wolf Andrást, mikor leültünk vele beszélgetni a Séf Asztalában. A témához jobban illő helyet amúgy nem is találhattunk volna, hiszen az András által vezetett étterem az egyik legjobb, ha rántott húsról van szó.
Étlap- és arculatváltás a pesti Ritz-Carltonnál
A The Ritz-Carlton, Budapest bemutatta: új név, más arculat, változó menükínálattal.
Új indiai séf a Kempinski Corvinusban
A Kempinski Hotel Corvinus Budapest örömmel jelenti be, hogy Dhanpal Singh Negi indiai szakács nemrégiben csatlakozott a szálloda csapatához.
Közétkeztetési Szakácsverseny - Megvannak a döntősök!
Lezárult a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 elődöntő szakasza és kiderült, melyik 12 közétkeztető csapat jutott tovább a döntőbe. Az október 12-én és 13-án, valamint november 9-én és 10-én tartott eldöntőkön 39 csapat állt a konyhapultok mögé. Közülük a legjobb 12 vehet részt a döntőben, ami 2020. február 6-án, a Sirha kiállításon lesz.
Márton-nap a Vörösmarty téren
A november 8-án megnyitott és egészen 2020. január 1-jéig üzemelő Budapesti Téli Fesztivál és Vásár ezen a héten a Márton-napra fókuszálva várja a vendégeket.
Tokaji: földrajzi oltalom Kínában
A Tokaji is szerepel az Európai Unió és Kína között létrejött, száz európai és száz kínai terméket tartalmazó listán, amelyeket földrajzi árujelző oltalom alá helyeznek – írja a Euronews.
Hozzánk is elért a növényi alapú Whopper
25 ország 2500 éttermében, köztük a hazai Burger Kingekben is egyszerre kezdik el grillezni a Rebel Whoppert. Ez lesz a márka eddigi történelmének legnagyobb termékbevezetése, ezzel együtt pedig a Burger King lesz a legnagyobb európai étteremhálózat, amely növényi alapú pogácsát kínál szendvicseiben.
Indulhat a Duna Borút felfedezése
A térség első határon átnyúló borútja jöhet létre a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Vajdasági Autonóm Tartomány közös projektjének köszönhetően.
Tavalyhoz képest csökkent a világ bortermése
De csak a sok éves átlag szintjéig ereszkedett vissza.
A Dunapark igazi menő kutyabarát hely
Meg is lett az eredménye: idén a Dunapark Kávéház vitte el a Pont Itt magazin és a Turizmus Online különdíját Az év kutyabarát cukrászdája címért folytatott versenyben.
A Zsolnay Kávéház a legjobbak között
A szervezőcsapathoz 2835 vendégvélemény érkezett az októberben megrendezett esemény után. A vendégek visszajelzései alapján a Zsolnay Kávéház büszkén vette át kategóriájában 2. helyezettként az „Étterem Hét legjobb étterme” címet az 1. helyezett Café 57 étterem és a 3. helyezett Imázs étterem mellett.
Sörfagylalt az új trend, már kupája is van
Olasz fagylaltmesterek bemutatója, végre megosztható, eddig szupertitkos receptek, négy napon át tartó versenysorozat - ez a februári, németországi Gelatissimo szakvásár tervezett programja.
Költözik az erfurti Szakácsolimpia
Közel háromszáz km-re arrébb, Stuttgartba. Ezentúl a Messe Stuttgart ad otthont annak a rangos szakácsviadalnak, amelyen a magyar nemzeti válogatott és a Military Team is részt vesz.
Öt hónapon belül először nőttek az élelmiszerárak októberben
Októberben először nőttek a világpiaci élelmiszerárak öt hónapon belül, elsősorban a cukor ára emelkedett.
Merlot-kisokos
Immár 9. éve ünneplik november 7-én világszerte a merlot-t. A vörösbor kapcsán sok borkedvelő csak a gyümölcsösségét és lágy karakterét emeli ki, pedig sok érdekesség is kapcsolódik a fajtához – ebben a Bognár Pincészet kisokosa segít eligazodni.
Hungarikum lett a dobostorta
Bekerült a Hungarikumok Gyűjetményébe a dobostorta és bővült a Magyar Értéktár is - tájékoztatta az Agrárminisztérium kedden az MTI-t.
40 féle ehető virág termesztését kutatja az EU
Ősi, elfeledett hagyományokhoz térünk vissza, hiszen néhány generációval korábban a receptek hozzávalói között virágok is szerepeltek.
Megjelent az aranyszínű sárgaság betegsége
A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegségét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) referencia-laboratóriuma 2019-ben a Hajós-Bajai borvidéken. Az illetékes kormányhivatalok szakemberei megkezdték a felszámoláshoz szükséges intézkedéseket, emellett azonban a szőlő- és bortermelők tudatos, aktív részvétele is nélkülözhetetlen hazánk borvidékeinek megóvásához.
Ez a Champagne és Pezsgő Világbajnokság legjobb magyar pezsgője
Kihirdették Londonban a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) nagydíjait: a mindössze 14 nemzeti bajnok között a somlói Kreinbacher Birtok is szerepel, az abszolút világbajnok pedig a Dom Pérignon Vintage 2004 Magnum champagne lett.
A gin lehet 2020 slágeritala
Hazai vadvirágokból készült a legújabb magyar kézműves gin, amit az italhoz illő fűszerkészlettel együtt kínálnak majd a vendéglátóhelyek. A márkatulajdonos célja, hogy tovább lendítse a hazai ginfogyasztás kultúráját, és az ismert, magyar összetevőkkel közelebb hozza azt az emberekhez. A gin fogyasztása 2019-ben robbanásszerűen megnőtt nemcsak a fővárosi, de a vidéki vendéglátóhelyeken is, sokak szerint a kézműves gin lehet 2020 slágeritala.
Csokoládébanzáj a fedélzeten!
Az Eurochocolate fesztivál és a Costa Cruises által közösen szervezett élményutazásban lesz kakaó.
Ronda zöldség akció Angliában
Ronda pulcsik napjáról már hallottunk, szinte beleégett az emlékezetünkbe Bridget Jones szívszerelmének egyedi ruhadarabja karácsonyi partin, na de ronda zöldségekről? Eddig ezekről nem. Ejött ennek is az ideje.
Interaktív gasztronómiai élményközpont Lyonban
Már látogatható a lyoni Cité Internationale de la Gastronomie interaktív kulturális központ, amelynek fókuszában természetesen a város életét is meghatározó gasztronómia áll.
Péntektől tilos a dohányzás az osztrák vendéglátóhelyeken
November elsejétől tilos lesz a dohányzás Ausztriában az összes olyan nyilvános helyen, ahol ételt és italt állítanak elő, dolgoznak fel, adnak ki, vagy fogyasztanak. A tilalom a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik. A törvény alól csak a kerthelyiségek és hasonló jellegű szabadtéri vendéglátó egységek jelentenek kivételt.
Bemutatkoztak hazánk ikonikus ízei
A magyar hagyományokra és a sokszínűségre épülő mai gasztronómiai élménykínálat célzott megismertetése és eredményes népszerűsítése redukált és következetes üzenetekkel, azaz ikonikus magyar ételek folyamatos és következetes bemutatásával és kommunikációval érhető el.