Egerben nem ért véget a fejlesztések sora

Egerben nem ért véget a fejlesztések sora 

Az elmúlt időszakban sokat változott Eger. Közel hatmilliárd forintos fejlesztéssel újult meg a belváros, és hamarosan befejeződik a vár felújítása is. Teljes gőzzel működik a termál-, valamint a nagy múltú Török Fürdő is. Jelentősen fejlődött a borászat és a gasztronómia is. A változások, az érdekességek bemutatására szervezett két napos tanulmányutat a hevesi megyeszékhelyre a Magyar Turizmus Zrt. hazai újságíróknak.
Ismeri a velencei lagúnavilág szivárványos szigetét?

Ismeri a velencei lagúnavilág szivárványos szigetét? 

A velencei lagúnavilág egyik különleges szigete Burano, ahol a szivárvány szinte minden színében pompázó házakban lehet gyönyörködni. A település a turisták egyik kedvenc itáliai célpontja, amely a csipke- és a csónakkészítésről is nevezetes.
Így készül a turisták fogadására Domoszló

Így készül a turisták fogadására Domoszló 

Az elkövetkező négy esztendő egyik fő tennivalója Domoszlón a turizmus fejlesztése lesz – mondta lapunk érdeklődésére Havelant István polgármester. A mátraaljai faluban ugyanis ebben látják a helyi gazdaság jövőjét.
Kétmillió kilométert tett meg a tiszafüredi mozdonymatuzsálem

Kétmillió kilométert tett meg a tiszafüredi mozdonymatuzsálem 

Helyi kezdeményezésre, közadakozásból újult meg a tiszafüredi vasútállomáson immár több mint három évtizede szoborként álló mozdonymatuzsálem. Az Tisza-tavi városban az idei nyáron az egyik kiemelkedő turisztikai látványosság volt a megszépült, fényes feketén csillogó gőzös.
Végvári vitézek tere nyílt Egerben

Végvári vitézek tere nyílt Egerben 

Az Egri Vitézlő Oskola tagjainak bevonulásával és fegyverropogással vette kezdetét szerdán délután a hevesi megyeszékhely belvárosában a Végvári vitézek terének avató ünnepsége. Egy évi munka után készült el az új tér, a valamikor Szúnyogi közhelyén, amely megváltozott környezetben Eger új színfoltja lett.
A kőfalu és Zeusz fürdőkádja

A kőfalu és Zeusz fürdőkádja 

Görögországban a kedvelt nagyobb szigetek mellett vannak más célpontok is, amelyeket a turistáknak ajánlanak. Ezek egyike például a világörökségi listán szereplő Olümposz hegy, mely varázslatos erdeivel, szurdokaival és mediterrán tengerpartjával várja az utazókat.
Arisztotelész, Szent Demeter és Nagy Sándor Thesszalonikiben

Arisztotelész, Szent Demeter és Nagy Sándor Thesszalonikiben 

Nyárvég ide vagy oda, az észak-görögországi Thesszalonikiben még javában tart az idegenforgalmi főszezon.
A mának üzen a római kori csoda

A mának üzen a római kori csoda 

A dél-franciaországi Avignon utazási irodái plakátokon hívják fel a figyelmet egy különleges turisztikai attrakcióra: a történelmi városhoz közel találni a római kori Pont du Gard vízvezetékrendszert.
Annecy: a  bringások és a kajakozók kedvence

Annecy: a bringások és a kajakozók kedvence 

Mintha képeslapokat lapozgattunk volna, miközben az élő valóság megejtő szépsége tárult elénk. A kelet-franciaországi Annecy-ban jártunk, amely a festők, a sportolók és turisták egyik kedvenc helye.
Mont Blanc: karnyújtásnyira az Alpok tetejétől

Mont Blanc: karnyújtásnyira az Alpok tetejétől 

A francia Alpok híres üdülőhelyén, Chamonix-ban a legtöbb turista az időjárásról érdeklődik. Azt tudakolják, hogy működik-e a drótkötélpályás felvonó, amely a hegyóriás legmagasabb csúcsának, a Mont Blanc-nak a közelébe viszi fel a csoportokat.

Hollandok és lengyelek utaznak Gárdonyi és Eötvös József falujába 

Nyáron különösen sok turista látogat Sályba. Az érkezők többsége azonban általában csak néhány órára vagy egy napra érkezik ide, hogy bakancsot öltve gyalogosan túrázzon a borsodi faluban és környékén.

Új arculattal lép a világ elé Marseille 

Marseille folyton nyüzsgő, lüktető nagyváros a Földközi-tenger partján. Franciaország legnagyobb kikötőhelye hamarosan új arculattal gazdagodik.

Hétvégén ellepik a turisták Kisterenyét 

A mostani hétvégén – augusztus 7-9 között – bizonyára sokan Kisterenyére látogatnak majd. A nógrádi városban rendezik ugyanis a III. Palóc Világtalálkozót. A felújított, nagy múltú Gyürky-Solymossy kastélyban és annak őshonos fákkal teli parkjában tartják a parádés összejövetelt, amelyre több ezer vendéget várnak. 

Drótkötélpálya, csónakázótó és kilátó is lesz a farkasok falujában 

A turizmus fejlesztésére több mint félmilliárd forintos beruházást kívánnak megvalósítani Farkaslyukban, a tervek már elkészültek – tájékoztatta lapunkat Gábor Dezső polgármester. A helyiek ebben látnak kitörési pontot a Bükk erdeivel körülölelt kis borsodi faluban.

Kingston: ahol egykor hét király fejére tették a koronát 

A mezővárosként emlegetett angliai Kingston upon Thames több szempontból is híres hely. A Londontól dél-nyugatra levő településen a régi és a modern jól kapcsolódik egymáshoz. Manapság a növekvő idegenforgalom, a kereskedelem és a pénzügyi együttműködések egyik központja.

Csatornaparti extrém cégérek között, magyar lángossal Londonban 

Nyüzsgés, hatalmas jövés-menés fogadja azokat a turistákat, akik metróval érkeznek a London északi részében levő Camden Townba. Az elmúlt évtizedekben ez vált a brit főváros egyik legnépszerűbb találkozóhelyévé, ahol naponta ezrek fordulnak meg.

Tradíció és innováció a borturizmusban 

Miként viszi előre az innováció a borászatot, és hogyan erősíthető tovább a gasztronómia és borturizmus? Ez volt a témája annak az egri konferenciának, melyre az ország különböző borvidékéről jöttek el szakemberek.

Brighton, az örök vakáció városa 

Amikor a dél-angliai városba értünk, Brighton lakói nagyon örültek a 23 fokos júniusi nyárnak. A napsugarak kicsalták az embereket az utcákra, a parkokba, és a település villanásnyi gyorsasággal megtelt turistákkal.

Több tízezer turista lepi el Egert a napokban 

Ezekben a napokban nagyszabású fesztiválra készülnek Egerben. Csütörtöktől vasárnapig rendezik a már országos hírű, csaknem két évtizedes múltra visszatekintő borgasztronómiai parádét, a XIX. Egri Bikavér Ünnepet. Az eseménysorozatra több tízezer turistát várnak az Érsekkertben.

Rejtélyes Árpád-kori sírleletek Egerben 

Honfoglalás-kori időutazásra invitálják az érdeklődőket Egerben, a vár gótikus püspöki palotájában nyitott kiállításra. A Közép-Tiszavidékén feltárt, rejtélyes sírokból előkerült mindennapos használati tárgyakból csokorba foglalva mutatják be a különlegeseket.

Az üzleti turizmusban is Eger a nyerő 

Az év turisztikai városa cím elnyerése után újabb elismerést kapott Eger. A Business Traveller olvasóközönsége arról döntött, hogy a hevesi megyeszékhelynek ítéli a Magyar üzleti turizmus legjobb vidéki városa címet.

Tibolddaróc, ahol még a kútból is bor folyik 

A Bükk lábánál fekvő Tibolddarócon valaha pincelakásokban éltek a helyiek, akiken még Mikszáth Kálmán igyekezett segíteni. A falu most a turizmusban látja a jövőt, ebben központi szerepet játszanak a térség borai.

Olajhordó, műanyag tutaj és Noé bárkája a felsőtárkányi tavon 

A Bükki Nemzeti Park nyugati kapujában fekvő Felsőtárkányban minden a turizmusról szól. A helyi közművelődési intézmény – a Faluház, a Tájház és a Tópart – munkatársai sokszínű programokkal igyekeznek vonzóvá tenni a községet. Júlis 4-én például úszóalkalmatlanságok színes parádéját rendezik meg.

Testi-lelki felüdülés: kápolna és játszótér is van a harsányi sópincében 

Az utóbbi négy évben jelentős társadalmi összefogással teremtették meg a turizmus feltételeit Harsányban - hangsúlyozta lapunk munkatársának Szabó Gergely polgármester. Ennek köszönhetően nyitották meg a közösségi házat és folyamatosan különböző programokat is szerveznek.  A falu tagja lett a Miskolci TDM-nek, és ma már egyre több turisztikai kiállításon, vásáron is bemutatkoznak.

A pecások és a puskások hangonyi paradicsoma 

Miután nincs ipar, csak szolgáltatók és kereskedők dolgoznak a faluban, így az idegenforgalom fejlesztését tűzték célul Hangonyban – mondta a Turizmus Online-nak Kovács Szilárd polgármester. Főleg az Alföldről érkeznek ide a vendégek, leginkább horgászok és vadászok jönnek.

Máglyagyújtás és vitézparádé Egerben 

A felújítás alatt levő vár, valamit a tavaly nemzeti emlékhellyé nyilvánított Eger és a Dobó István Vármúzeum lesz a kiemelt vidéki helyszíne az idei Múzeumok Éjszakája országos programsorozatnak. A június 20-ára meghirdetett látványos, nagyszabású kulturális eseményről kedden bemutatókkal egybekötött sajtótájékoztatót tartottak az egri várban.

Mezőkövesden egyesülnek a világ matyói 

Több ezer vendéget várnak Mezőkövesdre az I. Matyó Világtalálkozóra – mondta lapunk érdeklődésére Lázárné Csirmaz Henriett, a helyi Tourinform Iroda vezetője. Hozzátette: a június 15-21. között megrendezésre kerülő világeseményen a határokon átívelő kapcsolatteremtésre és együttműködésre törekszenek a matyó identitás és értékvilág bemutatásával.

Jó üzletet kínál a bringás turizmus Észak-Magyarországon 

Ahhoz, hogy az észak-magyarországi régióban tovább növeljék a vendégéjszakák számát, szükség lesz arra, hogy még jobban kihasználják az aktív turizmusban rejlő potenciált – hangsúlyozta Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának vezetője. Az adottságokat figyelembe véve ennek megvannak a lehetőségei a kerékpáros turizmus fejlesztésében is.

Új helyükre kerültek a Végvári vitézek Egerben 

A hevesi megyeszékhely belvárosában – a csaknem hatmilliárd forintos rehabilitációs program záróelemeként – új helyére került Kisfaludi Stróbl Zsigmond remekműve, a Végvári vitézek szoborcsoport. Az egykori Szúnyog-közben, ahol a Dobó és a Gárdonyi tér mellett új közteret alakítanak ki, fehér kőből épített alapzatra helyezték a monumentális alkotást.

18. századi időkapszulát találtak Tiszaszentimrén 

Az utóbbi néhány hónapban megnőtt az érdeklődő turisták száma Tiszaszentimrén. A népszerű üdülőhelyhez – a Tisza-tóhoz – közeli alföldi falu református múzeumai ugyanis több érdekességet kínálnak a látogatóknak.

Az új attrakcióktól lendülhet fel a turizmus a száz kőműves falujában 

Egyebek mellett a lovas-, bakancsos, vadász-, és a gyógyturizmust fejlesztik a Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén fekvő Perkupán - tájékoztatott a polgármester, Molnár Zoltán.

Galgamácsa, ahol a naiv művészet a vadászattal találkozik 

Ahogy emlegetik, az 1800 lakosú Galgamácsa a Galga-völgyének egyik gyöngyszeme, a nyugalom szigete. A faluban a kedvező természeti adottságokat kihasználva, valamint a népi hagyományokat megőrizve és erősítve fejlesztik az idegenforgalmat – mondta a Turizmus Online-nak Ecker Tamás polgármester.

Nem fogja kitalálni, melyik magyar városban nyílik Beatles-múzeum 

Tudomásunk szerint nincs sok kötődés az egykori zenekar és hazánk között, így elvileg bármelyik magyar város szóba jöhetne.

Makláron testközelből láthatja Cook kapitány és Nelson admirális hajóját 

Május végén lesz egy esztendeje annak, hogy megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt Makláron a Tengerész Múzeum. Azóta jelentős változások eredményeként tovább gazdagodott a gyűjtemény.

Ötcsillagos élményeket tartogat az Év Turisztikai Városa 

A 2014-es eredményeit mérlegelve, szakmai és közönségszavazatok alapján az Év Turisztikai Városa címet kapta Eger.

EDEN: középpontban a helyi ételkülönlegességek 

Az elmúlt években az észak-magyarországi turisztikai régióban is több kiváló európai desztinációhoz kapcsolódó tapasztalatokat hasznosítottak a szakemberek – hangsúlyozta Noszvajon, a Magtár Fogadóban tartott információs szakmai napon Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. északi régió marketing igazgatóságának vezetője. Hozzátette: ennek eredményei is hozzájárultak az idegenforgalom fejlesztéséhez.

Ukrajna Hévízévé fejlesztik Hajdúszoboszlót 

A KSH adatai szerint tavaly az észak-magyarországi régióban 38,9 százalékkal nőtt az ukrán turisták száma és 24,6 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a térségben, mint egy évvel korábban – hangzott el Egerben egy szakmai fórumon. Ezért az érdekeltek fontosnak tartják, hogy felmérjék a régióban, mit jelent az ukrán piaci potenciál.

Mesélő kaptárkövek: pogány rituális szertartások Szomolyán 

Egy nemrég alkotott rendelet alapján kiemelt természetvédelmi oltalom alá kerültek a hazánkban nagy számban található kaptárkövek – jelentette be Szomolyán egy szakmai és turisztikai napon dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A szervezők célja az volt, hogy ezzel is ráirányítsák a figyelmet ezekre a különleges természeti képződményekre.

A falu, ahol minden harmadik lakosra jut egy borospince 

Az önkormányzat célja, hogy mielőbb üdülőfaluvá fejlessze Upponyt – hangsúlyozta munkatársunknak Balogh Béla, az alig több mint háromszáz lakosú falu polgármestere. Ehhez meg is vannak a település adottságai.

Mini skanzen, malompark, védett erdő Eger kapujában 

Bár sok az átmenő turista, de egyre többen igyekeznek megismerni Kerecsend látványosságait is – mondta lapunk érdeklődésére Sári László polgármester. Az Eger "kapujaként" emlegetett faluból sokan a közeli Gyógyvizek völgyét: Demjén és Egerszalók fürdőit választják úti célként.

Észak-magyarországi TOP 5: a turisztikai sikerek kovácsa 

A KSH adatai szerint tavaly az észak-magyarországi turisztikai régióban 12,6 százalékkal több vendégéjszakát jegyeztek, mint 2013-ban. A belföldi turisták 13,7 százalékkal bővítették a vendégéjszakák számát az egy évvel korábbihoz képest.

Aggtelek nem csak a felszín alatt érdekes 

Kétségtelen, hogy a világörökséghez tartozó 25 kilométer hosszúságú barlangrendszer a fő turisztikai attrakció Aggteleken, de emellett romantikus falusétákat és túrákat is ajánlanak a településre érkező vendégeknek – tudtuk meg Nahaj Ferenc jegyzőtől.

A vár, a barlanglakások és a motorostalálkozók kis faluja 

Sirok neve szorosan összekapcsolódott a várral – mondta lapunknak Tuza Gábor, a mátrai falu polgármestere. A történelmi hely részleges felújítása két éve fejeződött be az alsó várban. Ennek köszönhetően az elmúlt időszakban tovább nőtt a turisták érdeklődése a település iránt.

Kács, a bakancsos turisták bükki gyöngyszeme 

A falu jövőjét alapvetően az idegenforgalom további fejlesztése jelenti – mondta a Turizmus Online-nak Balog János, Kács alpolgármestere. Az alig több mint félezer lakosú bükki település ma sokak szeretett üdülőfaluja, ahol hazai és külföldi vendégek is megfordulnak.

A hollandok már felfedezték a 140 lakosú Bükkmogyorósdot 

A Szilvásváradot Ózddal összekötő főút mentén már a hollandok is felfedezték a hárompatakos kis falut, Bükkmogyorósdot. A természeti szépségekben gazdag parányi településről tiszta időben rálátni a Bálványra, az Istállóskőre és a Bükk más csúcsaira is.

Az ortodox kincsek Miskolc kiemelkedő turisztikai látványosságai 

Talán kevesen tudják, hogy Miskolc nevezetességei közül kiemelkedik a borsodi megyeszékhely belvárosának egyik ékessége, a görög-keleti ortodox templom. A Szent Háromságról elnevezett, ma is működő imahely belsejét díszítő ikonosztáz Közép-Európában az egyik legnagyobb és különleges látványt nyújt.  A védett műemléket idén 230 éve kezdték el építeni, az akkor Miskolcon élt görög származású kereskedők kezdeményezésére. 

A fiatal fesztiválozók lehetnek a jövő utazói 

A turizmus és a fesztiválok kapcsolatáról, az partneri együttműködésről rendezett észak-magyarországi szakmai napot kedden Miskolcon a városházán, a Magyar Fesztivál Szövetség.

A bibliára építik a turizmust Vizsolyban 

A község büszkeségét, a román kori műemlék református templomot és a Vizsolyi Bibliát évente 15-20 ezer turista látogatja meg – mondta lapunknak Bihi Miklós, Vizsoly polgármestere. A biblia nemrég a hungarikumok sorába került, amely arra ösztönzi az önkormányzatot, hogy tovább fejlesszék a turizmust a faluban.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!