Zádorfalva: gyalogosan és bringával az Országos Kéktúra útvonalán

Zádorfalva: gyalogosan és bringával az Országos Kéktúra útvonalán 

Talán kevesen tudják, hogy a turisták közül sokan szívesen gyalogolnak Zádorfalván és környékén. A kis észak-borsodi falu mindezt elsősorban annak köszönheti, hogy a településen halad keresztül az Országos Kéktúra Útvonal. Zádorfalva központjában pedig eligazító tábla jelzi, hogy merre tartsanak a túrázók, akiknek évről évre versenyeket is rendeznek.
Turisztikai központ és pihenőpark is lesz Járdánházán

Turisztikai központ és pihenőpark is lesz Járdánházán 

A bakancsos és a kerékpáros turisták egyik kedvelt kirándulóhelye Járdánháza. Ott, ahol a Bükk hegyei dombokká szelídülnek, a szépséges völgyek mentén találni a borsodi falut.
Kóstoló a Sárrét ízeiből, megelevenítik a csökölyi komatálazást a Tájházak Napján

Kóstoló a Sárrét ízeiből, megelevenítik a csökölyi komatálazást a Tájházak Napján 

2013 óta minden év tavaszán megrendezik a Tájházak Napját, hogy a néprajzi, az építészeti, a viseleti örökséget őrzők bemutathassák kincseiket az érdeklődőknek - mondta a Turizmus Online-nak Hegedűsné Majnár Márta, a Magyarországi Tájházak Szövetségének ügyvezető elnöke. - Hozzátette: az a céljuk, hogy ilyenkor a tájházak  még inkább a kíváncsiak középpontjába kerüljenek, ezért színes programokkal, egyedi lehetőségekkel várják őket.
Lénárddaróc: gasztronómiai parádé lecsóval és lepcsánkával

Lénárddaróc: gasztronómiai parádé lecsóval és lepcsánkával 

A Szilvásváradra utazó turisták közül többen megpihennek a közeli Lénárddarócon is. A csaknem háromszáz lakosú borsodi községet az utóbbi időben ráadásul nemcsak a hazaiak, hanem a hollandok is felfedezték.
Szőlő-bor kutatási kiválósági központ létesül Egerben

Szőlő-bor kutatási kiválósági központ létesül Egerben 

Egymás megismerése, az együttműködés, az új tudományos eredmények átadása volt a célja annak a nemzetközi szőlészeti és borászati konferenciának, amelyet az Egri Eszterházy Károly Egyetem dísztermében tartottak.
Szögliget: fáklyás ünnep és középkori kavalkád a várostrom emlékére

Szögliget: fáklyás ünnep és középkori kavalkád a várostrom emlékére 

Ostromnappal és a vármentők napjaival vette kezdetét az idei turisztikai szezon a szlovák határhoz közeli Szögligeten. Az idén ünnepelték ugyanis a falu határában levő Szádvár csatájának 450. évfordulóját, valamint a védőrendszer úrhölgyére, a hősies Patócsy Zsófiára is emlékeztek.
Markaz: a magántőkét is bevonnák a turisztikai fejlesztésekbe

Markaz: a magántőkét is bevonnák a turisztikai fejlesztésekbe 

A szép fekvésű dél-mátrai községben, Markazon a turizmus erősítésében látják a jövőt. A falu az elmúlt években jelentősen fejlődött. Többek között a horgásztó, a vadászturizmus, az örök zöldekkel és virágokkal ékesített parkok, a felújított kézművesház, a sportpálya és a rendezvényközpont mind hozzájárultak ahhoz, hogy sokan fedezték fel a falut.
Arló: motorostalálkozó, rocktábor és egy egyedülálló tó

Arló: motorostalálkozó, rocktábor és egy egyedülálló tó 

Bár az elmúlt időszakban nőtt a turisták érdeklődése Arló iránt, az idén még több vendégre számítanak a borsodi nagyközségben. A Bükk erdei által övezett és a Tarna-vidéki Tájvédelmi Körzetben fekvő települést főként a horgászok, a csónakázók és a vízibiciklizők kedvelik, de különleges programokat is kínálnak az ide érkezőknek.
A turizmusra építik a falu jövőjét Bódvaszilason

A turizmusra építik a falu jövőjét Bódvaszilason 

Az utóbbi öt évben fellendült a turizmus Bódvaszilason: új vendégházakat nyitottak és egyre több csoportot fogadnak. Az Országos Kéktúra útvonal mentén, a szlovák határ közelében található, több mint ezer lakosú falu életében a következő időszakban is meghatározó marad az idegenforgalom.
Hungarikum lett az egri borok zászlóshajója

Hungarikum lett az egri borok zászlóshajója 

Egerben, a történelmi vár Dobó-bástyájában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vezetésével tartott ülést a Hungarikum Bizottság március 21-én. A testület fontos döntéseket hozott.

Rekord mértékű idegenforgalmi adóval gazdagodott Gyöngyös 

A Mátra kapujában, Gyöngyösön 2016-ban rekord mértékű, csaknem 81 millió forint idegenforgalmi adó érkezett az önkormányzathoz – jelentette ki egy szakmai konferencián Csupekné Bedő Éva, a város polgármesteri hivatalának adóügyi csoportvezetője. Hozzátette: mindez a turisták növekvő érdeklődésének és a szállásadók szervezett munkájának köszönhető.

Túrázás okostelefonnal, szállás barlangházaknál Cserépváralján 

Az elmúlt négy évben a Bükkalja legdinamikusabban fejlődő települése Cserépváralja volt. A falu növekvő turizmusa is ezt bizonyítja, miután Mezőkövesd és Bogács mellett itt a legtöbb a vendégéjszakák száma.

Harminc éves a Gömöri Múzeum 

Putnok egyik kiemelkedő turisztikai látványossága a Gömöri Múzeum, amely idén harminc éve nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az elmúlt három évtizedben több mint 70 ezer látogatót fogadtak az intézményben, amely a várossal együtt az Országos Kéktúra útvonala mentén található.

Emlékhellyel adóznak a hős kapitánynak Egerben és Ruszkán 

Az elmúlt évben több mint 330 ezer vendég látogatott az egri várba – emlékeztetett Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója –, így nagyon sikeres évet zárt az intézmény. Az érdeklődők nagy része hazánk különböző részeiből érkezett, de szép számmal jöttek külföldiek is, főleg lengyelek, szlovákok és románok.

Hétvégi üdülőhellyé fejlesztik a macskások faluját 

Észak-Kelet-Magyarországon – ahogy helyiek mondják, a világ végétől két lépéssel –, a szlovák határ közelében találni a szláv eredetű Zubogyot. A gömöri település zárt, védett völgyben, erdőkkel körülvéve helyezkedik el, amelyet fokozatosan üdülőfaluvá fejlesztenek.

Erdei iskolát és tanösvényt terveznek Szent György falujában 

Ózd közelében a bakancsos turisták egyik kedvelt kirándulóhelye Borsodszentgyörgy. A helyi önkormányzat a falu jövőjét az idegenforgalom fejlesztésében látja. A Bükk erdei által körülölelt településen erdei iskolát kívánnak nyitni, tanösvényt létesítenek és szeretnék még jobban kihasználni a kedvező természeti adottságokat.

Felújítják a tanösvényt és a kilátó környékét a Nagy-hársason 

A szép panorámájú Jobbágyi a Mátra első hegyének a Nagy-hársasnak a lábánál található. A falu turisták egyik kedvelt kirándulóhelye, ahol - többek között - felújítják és a régi pompájába állítják vissza a település keleti szélétől a hegyre vezető tanösvényt. Emellett rendbe teszik a több mint ötszáz méter magasan található kilátó környékét is.

Bélapátfalva: hadtörténeti vándorkiállítással várják a turistákat 

Tavaly tovább nőtt az érdeklődés Bélapátfalva iránt - mondta Mezőné Kovács Edit, a helyi Kulturális, Turisztikai és Média Nonprofit Kft. ügyvezetője. - A márciustól október végéig tartott szezonban több ezer vendég látogatott a bükki kisvárosba. Az  idén viszont még nagyobb érdeklődésre számítanak. 

Téli varázslat a Szalajka-völgyben 

Az elmúlt hét végén számos látogató érkezett Szilvásváradra – főként az Alföldről és Budapestről –, akik meleg ruhát és bakancsot öltve vágtak neki gyalogosan, hogy megismerjék a Szalajka-völgy téli szépségeit. A Bükk-hegység gyöngyszeme elvarázsolta a felnőtteknek és a gyerekeket is.

Összefogással erősödhet az Észak-magyarországi Gyógyturisztikai Egyesület 

Csak a térségben működő TDM szervezetekkel összefogva lesz képes megtartani piaci pozícióját az Észak-magyarországi Gyógyturisztikai Egyesület – mondta lapunk érdeklődésére Tóthné Bánszki Zsuzsa menedzser. Ezért keresik a lehetőségeket a további együttműködésre, a közös megjelenésekre.

Idén is a vár marad a fő sláger Kisnánán 

Tavaly növekvő pályára került a turizmus Kisnánán. Az alig több mint ezer lakosú kis mátrai falu fő nevezetessége a vár, ahol 2016-ben több mint 37 ezer vendéget fogadtak. Ugyanakkor nőtt az önkormányzat idegenforgalmi adóbevétele is. Az idén újabb fejlesztéseket valósítanak meg és sokszínű programokkal várják a látogatókat.

Élményekkel teli programokat ígér a szihalmi Magyar-Tár-Ház 

Új turisztikai látványossággal gazdagodott Szihalom. A Heves megyei településen átadták rendeltetésének a Magyar-Tár-Házat. Az egykori barokk magtárépület felújításával három szinten reprezentatív néprajzi, mesterségbeli kiállítást nyitottak és rendezvényeket is tartanak.

Összefogott a két mátrai turisztikai egyesület 

2015-höz képest tavaly több mint négy százalékkal növekedett a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma hazánk legnagyobb hegyvidékének körzetében - mondta a Turizmus Online-nak Nagy Róbert, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke. A hazai turisták mellett – az intenzív kampány hatására – megsokszorozódott például a lengyelek száma.

Meseerdő és helyi ízekkel teli kamra Trizsben 

A borsodi falu jövőjének építésében a turizmus is fontos szerepet játszik – mondta lapunknak Mácsi Istvánné, Trizs polgármestere. A különböző elképzelések és fejlesztések elsősorban ezt szolgálják.

Új belvárosi hotel bővíti az egri szálláskínálatot 

Tavaly még több vendég érkezett Egerbe, mint 2015-ben. Az együttműködés, az újabb fejlesztések, a különböző programok és a külföldi bemutatkozások mind hozzájárultak ehhez, karácsony után ráadásul új szálloda nyílt a városban, és Eger hamarosan turisztikai weboldalt is kap.

Turistákkal teli minivonat visz a Pokol szájához 

Lisszabontól délre, az Atlanti-óceán partjainak közelében találni a két népszerű portugál üdülőhelyet, Estorilt és Cascaist. Mindkét városban télen is sok a turista, a kellemes klímájú óceánpart vonzza a látogatókat.

Római, vizigót és mór emlékek között Évorában 

Csodálatos város, telis-tele látnivalókkal és emlékhelyekkel – röviden így jellemzik a portugáliai Évorát. A Lisszabontól két és fél órányi távolságra, pazar környezetben található, fallal körülvett város lépten-nyomon meglepetésekkel szolgál.

A tengeri múlt kőbe faragott emlékei Belémben 

A portugál fővárosban és környékén télen is kellemes meleg, 15-19 fokos hőmérséklet és verőfényes napsütés fogadja a látogatókat.

Megújul a gyógyfürdő a Matyóföld szívében 

A vendégek és a vendégéjszakák számát tekintve mozgalmas évet zártak Mezőkövesden – tudtuk meg Lázárné Csirmaz Henriettől, a város Tourinform Irodájának vezetőjétől, a Matyóföldi Idegenforgalmi Egyesület elnökétől. Mindezt a sok látnivalónak, a gyógyfürdő szolgáltatásainak és a színes programoknak köszönhetik.

Az Árpád-kori körtemplom a fő turisztikai látványosság Szalonnán 

Naponta autóbuszokkal érkeznek a turisták Szalonnára, hogy megismerkedjenek Magyarország egyik legrégibb - Árpád-kori - műemlék református templomával és a mellette fából épített harangtoronnyal. Az egyházi építészet hazai gyöngyszeme, különleges látványossága az észak-borsodi falunak.

Egy csipet Afrika a Cserhát kapujában 

Úgy mondják, Kisbágyon van a Cserhát kapuja, ahol a turizmus meghatározó kitörési pontot jelenthet a következő években. Ehhez járul hozzá többek között az Afrikai-Magyar Vadászmúzeum is.

Algarve és a Kanári-szigetek a Neckermann nyári újdonságai között 

Világörökségi helyszínen, Hollókőn tartotta két napos országos partnertalálkozóját a Neckermann utazási iroda. A nemrég nyitott négycsillagos Hotel Castellumban megjelent 150 résztvevőnek bemutatták az iroda 2017-es nyári kiadványát is.

Turisztikai centrum nyílik és megújul a Nemzeti Emlékpark Recsken 

A Mátra keleti részén találni a völgybe települt Recsket, amely fontos szerepet tölt be a térségben. Kereskedelmi útvonal metszésében helyezkedik el, emiatt nagy átmenő forgalmat bonyolítanak le. Bár hosszú ideig az ércbányászat fontos településeként emlegették, ma már – az ipari vállalkozások mellett – egyre inkább a turizmus kerül előtérbe. A falu jövője a további sikeres fejlesztéseken múlik.

Hamarosan vízisportolásra is lehetőség lesz a nógrádi faluban 

Szerencsés földrajzi környezetben, Heves, Pest és Nógrád megye határán találni Héhalmot, azt a régi kis települést, amelynek lakói között egyre több a fiatal. Az önkormányzat abban közvetít, hogy a régi, elhagyott ingatlanokat elsősorban az ifjak számára értékesítsék. Emellett a képviselőtestület is vásárol házakat, amelyeket felújítanak és kedvező áron albérletként igyekeznek hasznosítani, hogy ezzel is gyorsítsák a fiatal lakosok letelepedését.

Tomor: a vidéki ízek és a céges rendezvények helyszíne 

A kétezres évek elején különböző pályázati támogatásokkal kezdték el a turizmus fejlesztését Tomoron. Ennek köszönhetően közös összefogással komfortos falut alakítottak ki a belső Cserehát aljában, a ma alig több mint kétszáz lakosú településen. Napjainkban szinte érintetlen természeti környezetben élnek a magyar-szlovák határ közelében levő Tomor lakói, akik a vendégszeretetükről híresek.

Mödling, az osztrák meseváros 

Az osztrák főváros közelében, ahol a Bécsi-erdő véget ér, ott találni Mödlinget, Alsó-Ausztria egyik gyöngyszemét. A fenyőerdőkkel körülölelt kis város lakói ma is nagy gonddal őrzik a település emlékeit.

Bükkszenterzsébet: a nagy-kői tanösvény a bakancsosok túrahelye 

Az elmúlt két évben egyre több hátizsákos és bakancsos turista választotta kirándulási helyének Bükkszenterzsébetet. Nem véletlenül, mert itt látható az a szinte egyedülálló természeti látványosság, amely a Bükki Nemzeti Park területén levő Nagy-kő. A tetejére tanösvény vezet és a túraút a faluból indul, miközben a célpont több irányból is megközelíthető.

Együttműködés, hagyományőrzés, fejlesztés - a nyerő hármas Bujákon 

Az idén tovább fejlődött a turizmus Bujákon - mondta lapunknak Borbély Gábor polgármester. Három nagy fesztivált rendeztek, amelyekre több ezer vendég érkezett. Mindez az együttműködésnek, a hagyományok őrzésének és a fejlesztéseknek köszönhető.

Még több cseh turistára számítanak Észak-Magyarországon 

Az elmúlt időszakban népszerű lett Észak-Magyarország a cseh turisták körében. Szívesen jönnek a régióba azok, akik élményeket keresnek, vagy a fürdőkben kívánnak gyógyulni, illetve minőségi borokat és jó ételeket szeretnének kóstolni. Tavaly – az előző évhez képest – 15 százalékkal több cseh turista érkezett és 35 ezer vendégéjszakát töltött el Észak-Magyarországon.

Európai szinten is különleges a gyöngyöspatai Jessze-oltár 

Díjnyertes borok, kulturális és művészeti emlékek, hagyományőrző értékek színhelye Gyöngyöspata. A Mátra déli részén levő kisváros látványosságai évről évre több turistát vonzanak.

A jó példák a turizmusban is erősítik a versenyt 

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szakmai konferenciát rendezett az Egri Eszterházy Károly Egyetem a Magyar Közgazdaági Társaság Heves Megyei Szervezete partneri együttműködésével a hevesi megyeszékhelyen. Tudás és innováció a XXI. század gazdaságában címmel előadások hangzottak el. Szó esett - többek között - a modern menedzsmentnek az innovációs gazdaságban betöltött szerepéről, továbbá a tudás-, illetve az energiafajták felhasználásának jelentőségéről is.

Bercel: komfortos falu, az Országos Kéktúra mentén 

Eredményes negyedszázadot tudhat magáénak a Nógrád megyei Bercel. A Cserhátaljai faluban pályázati támogatásokkal olyan nagyarányú fejlesztéseket valósítottak meg, amelyekkel komfortosabbá tették a közösség életét. Ennek köszönhetően ma már a turizmus is előbbre tart a településen.

Három mátrai település fogott össze a turisztikai fejlesztésekért 

Három alsó-mátrai település: Szurdokpüspöki, Tar és Szuha-Mátraalmás fogott össze és közös pályázatot nyújtottak be turisztikai fejlesztésekre – tudtuk meg Pintér Miklós Ervintől, Szurdokpüspöki polgármesterétől. Elhatározták, arra törekszenek, hogy a három település nevezetességeit minél jobban bekapcsolják a Mátra idegenforgalmába. Közös céljuk, hogy a jövőben a három falu egyelőre kevésbé ismert látványosságait még több turista ismerhesse meg.

Nőtt az idegenforgalmi adóbevétel Egerben 

Az idei esztendő első nyolc hónapjában – a tavalyihoz képest – tovább nőtt Eger népszerűsége a turisták körében. Mindez az elmúlt évek fejlesztéseinek, az egész évre szóló gazdag programkínálatnak és nem kevésbé a vendégszeretetnek köszönhető.

Megújuló örökség a hazai tájházakban 

A napjainkban működő négyszáz hazai tájházban a helyi örökség megtartására törekszenek és élményeket közvetítenek az érdeklődőknek – mondta a Heves megyei Mikófalván tartott szakmai konferencián dr. Bereczki Ibolya, a Magyarországi Tájházak Szövetségének elnöke. Azt is hangsúlyozta: a következő időszakban fontos feladat, hogy kellő szakmai munkával megújítsák az épített, illetve a szellemi örökséget. Így századukban is tovább élhet és fejlődhet a gazdag hagyaték.

Encs: Abaúj kapuja és a bakancsos turisták célpontja 

Úgy mondják, hogy Encs a fiatalodó kisváros Abaúj kapujában. Az utóbbi években ugyanis sok ifjú pár telepedett le a parkok és a virágok által díszített településen. De a bakancsos turisták is kedvelik, mert az Országos Kéktúra útvonala mentén található. A turizmust pedig folyamatosan fejlesztik.

125 éves a palócok balassagyarmati kincsestára 

Idén 125 éve, hogy Balassagyarmaton megnyílt Nógrád megye első múzeuma, a Palóc Múzeum. Az intézmény – amelyet Nagy Iván akadémikus-történész alapított – ma is az Ipoly-parti város egyik legnagyobb és legfontosabb turisztikai látványossága.

Nara: a világ legnagyobb fapagodája és a lampionok ösvénye 

A japánok büszkék egykori fővárosukra, Narára, hiszen rengeteg régi értéket őriz a múltból. A környezetében lévő falvakon keresztül haladva értük el ezt a régi, patinás várost. Eközben láthattuk a japán vidék jellegzetességeit, az alacsony házakat és az előttük díszlő virágos kerteket.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!