A kézműves kincsek mátrai faluja 

Immár negyedszázada, hogy a Mátra északi részén levő parányi községben, Bodonyban többen hozzáláttak a falusi vendéglátás fejlesztéséhez - mondta Turizmus Online-nak Kovács István polgármester. Később azonban a tulajdoni viszonyok változása miatt ez a folyamat megtorpant.
A mesélő erdő és a Gyöngyi-gőzös varázsa

A mesélő erdő és a Gyöngyi-gőzös varázsa 

Csaknem másfél ezer érdeklődő: turisták, családtagok, iskolás csoportok és óvodások kísérték végig az elmúlt hét végén Mátrafüreden a Kisvasutak Napjának eseményeit.
Látta már így az ország tetejét?

Látta már így az ország tetejét? 

A kora őszi változékony időjárás sem tántorította el az ország csúcsán barangoló turistákat. Vastagabb ruhát öltöttek és túracipőt húztak, hogy gyalogtúrákon ismerkedjenek a Kékestető nevezetességeivel.
Különleges szerb zarándokhelyet őriz a magyar barokk város

Különleges szerb zarándokhelyet őriz a magyar barokk város 

Az Egerbe látogató turisták a várost inkább a váráról, a barokk épületeiről, fürdőiről és borairól ismerik. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy a hevesi megyeszékhely északi részén emelkedő görögkeleti szerb templom ma múzeumként működik. Országos hírű műemlék ez, ahol 225 éve kezdték el faragni, majd festeni a felbecsülhetetlen értékű ikonosztázokat.
A török kultúra értékei elevenednek meg az egri pasa sátrában

A török kultúra értékei elevenednek meg az egri pasa sátrában 

Eger új turisztikai látványossága a belvárosban, a Dobó utcában, a vár alatt megnyitott Török-Magyar Testvériség Emlékpark. Ehhez kapcsolódik a török kultúra értékeit hordozó egri pasa sátra, amely különleges vendéglátóhely.

Vett már részt óriási palóc párnacsatán? Most megteheti! 

Falunapként indult, aztán az elmúlt évek során országos jelentőségű eseménnyé fejlődött a mátraderecskei palóc párnafesztivál. A hétvégén újra megtartják ezt a jeles rendezvényt.
Török támogatással újítják fel az egri minaretet

Török támogatással újítják fel az egri minaretet 

A hevesi megyeszékhely belvárosában különleges turisztikai látványosságként a minaret fogadja a látogatókat. Az egykori oszmán birodalom eme legészakibb jelképe török támogatással újul meg.
Őszre megújul az egri történelmi belváros

Őszre megújul az egri történelmi belváros 

Ezekben a hetekben is sok a turista Egerben, akik sétáik során személyesen is meggyőződhetnek arról, hogy miként újul meg a történelmi belváros. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló, közel 5,5 milliárd forint értékű rekonstrukció várhatóan őszre fejeződik be.
Matyóföldön a halasi csipkecsodák

Matyóföldön a halasi csipkecsodák 

Ezekben a nyári hetekben Mezőkövesd különleges turisztikai látványossága a halasi csipke kiállítás, amelyet a Matyó Múzeumban láthatnak a látogatók.  A tárlat szeptember közepéig látható.

Látványos színterek nyílnak az egri várban 

Immár közel fél évszázada, hogy nem volt olyan nagyszabású fejlesztés az egri várban, mint amit napjainkban folytatnak. A több mint kétmilliárd forintos beruházással még látványosabbá és érdekesebbé teszik hazánk egyik leglátogatottabb történelmi műemlékét.

Haluskával, dedellével veszik be Gyöngyöst a palócok 

A Mátra kapuja, a történelmi borvidék központja, Gyöngyös lesz a színhelye augusztus 8-10. között a II. Palóc Világtalálkozónak.

Megfejthetik a romantikus kastély rejtelmeit Noszvajon 

A Bükk déli kapujában, az Egertől alig tíz kilométerre fekvő Noszvajon kitárták portáik kapuit a vendégek előtt a tulajdonosok. Most a nyári időszakban különösen sok a turista a faluban, legtöbben a 240 éves kastélyt keresik fel. 

Kénmájjal kenegették Dobó Istvánt 

Közel félévnyi távollét után, az elmúlt hét végén került vissza régi helyére Dobó István egykori várkapitány és harcostársainak szobra Eger főtérére.

A négy mázsás opál és a legendák vára 

Alig több mint két és fél esztendő telt el azóta, hogy megnyitották a vendégek előtt a felújított kisnánai várat. Azóta megnőtt az érdeklődés a műemlék iránt, hiszen több ezer turista fordult meg a Mátra déli szélén levő település hírességében.

Megelevenedik az óceán világa a maklári Tengerész Múzeumban 

Bár messze van a tengerektől és az óceánoktól, mégis ezeknek a különleges világát idézi fel az Egertől tíz kilométerre Makláron megnyílt Tengerész múzeum.

A románok a turizmusban is hasznosítják a magyar klasztertapasztalatokat 

A magyar-román gazdasági kapcsolatok a 2008-as gazdasági válságot követő években is fejlődtek – hangsúlyozta pénteken egy egri szakmai fórumon dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) elnöke. Hozzátette: tavaly a román gazdaságban 3,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai teremék (GDP), amely kiemelkedő eredmény volt.

Várlegendák és lekvárözön 

Lekvárfőzés, várséta, agyagozás a Mátra déli csücskében - Kisnánán rendezték meg a már hagyományos baracknapot.

Palócbabák és hegyi sportok bázisa a Kékes lábánál 

Nyári virágpompában díszlik Mátrafüred. Színes egynyáriak és örökzöldek harmóniája fogadja a vendégeket a település központjában levő díszparkban. A klimatikus üdülőhely a tiszta levegőjével, vendégházaival, éttermeivel immár közel nyolc évtizede szolgálja a látogatókat.

Borsodi mesefalu a négy patak találkozásánál 

A népmesék hangulatát idéző Jósvafő minden évszakban szépséges, azonban különösen nyáron vadregényes, amikor a kis észak-borsodi falut koszorúként ölelik körül az erdők dús lombjai.

Jeles borászok és éttermek parádéja 

Finom borokat és kiváló ételeket, folklór- és zenei programokat kínálnak azoknak, akik részt vesznek a XVIII. Egri Bikavér Ünnepen a hevesi megyeszékhely központjában, az Érsekkertben – hangzott el a szerdán tartott sajtótájékoztatón. Az eseménysorozat a szőlőskertek, a szőlősgazdák védőszentjének, Szent Donátnak a napjához is kapcsolódik.

Méltó környezetbe kerültek Gyöngyös különleges kincsei 

Régi, különleges kelyhek, úrmutatók, keresztek, miseruhák és ötvös tárgyak, ritkaságnak számító könyvek – ezek jellemzik a gyöngyösi Szent Bertalan katolikus plébánia templom megújult kincstárát. A mátraalji város ritka kincsei méltó környezetbe kerültek, és várják az érdeklődőket.

Ólaskertben és gépmatuzsálemek között a matyók fővárosában 

Több mint háromezer kiállított műtárgy, félmillió látogató, bejegyzésekkel teli vendégkönyvek, különböző fejlesztések, gyűjtések és támogatások. Ezek a rövid mérlegadatok az idén 35 éves Mezőkövesdi Mezőgazdasági Gépmúzeum munkájáról.

Nem fedi titok a láthatatlan ember titkos írásait 

Immár 45 éve, hogy megfejtették Gárdonyi Géza – vagy ahogy egykor emlegették, a láthatatlan ember – titkos írásait. 1969 nyarának végén irodalomtörténeti szenzációként jelentették be, hogy Gilicze Gábor és Gyürk Ottó egymástól függetlenül jöttek rá a Gárdonyi által kifejlesztett jelrendszer megoldására.

Új történelmi látványosság csábíthat több turistát Egerbe 

A hevesi megyeszékhely legújabb turisztikai látványosságát, a Valide Szultana – A Szultán anyja – fürdő romjait az elmúlt hét végén nyitották meg a nagyközönség előtt.

A turizmus lehet a kitörési pont a palóc gyöngyszemben 

Mikófalva jövője a turizmus fejlesztésére épülhet – mondta a Turizmus Online-nak Kelemen Károly, a falu polgármestere.

Egyedi látványosságokat rejt a Ménes-patak völgye 

Az elmúlt néhány évben csaknem kétszázmillió forintot kötöttek a turizmus fejlesztésére Szögligeten – tudatta a Turizmus Online-nal Tóthné Mihalik Katalin polgármester.

Hetvenöt éve a csúcson 

Idén 75 éve, hogy megnyitotta kapuit a vendégek előtt hazánk legmagasabban – 957 méteren – fekvő hegyvidéki szállodája, a Hunguest Grand Hotel Galya a Felső-Mátrában. A négycsillagos hotelben pénteken, a jubileumi megemlékezés zárásaként  partnertalálkozót tartottak. 

Egy csipetnyi Tibet a Mátra és a Cserhát találkozásánál 

A munkanélküliséggel sújtott Nógrád megyei faluban, Taron a következő években a mezőgazdaság és az idegenforgalom fejlesztése jelentheti a kitörési pontot – mondta a Turizmus Online-nak Román István polgármester.

Vadászhat, kerékpározhat és túrázhat is a mátrai borvidéken 

Az évente nagy számban visszatérő vendégeknek és a kiemelkedő rendezvényeknek köszönhetően továbbra is jelentős az érdeklődés Gyöngyöstarján iránt. A nagy múltú szőlő- és bortermelésre alapozott idegenforgalom mellett a jövőben a vadász- és kerékpáros turizmusra is építenek a Mátra déli lábánál található faluban.

A turizmus lehet a jövő a szőlőoltványok fővárosában 

A következő évek minden bizonnyal a turizmusról szólnak majd Abasáron – mondta lapunknak Misi Norbert, a község önkormányzatának településfejlesztési referense. A több mint kétezer éves múltra visszatekintő faluban fontos fejlesztéseket valósítanak meg.

Adományokból újítják fel a tiszafüredi turistalátványosságot 

A Tisza-tó fővárosaként emlegetett Tiszafüred nemcsak gyógyvizéről, az évente megrendezett Halas-napokról, a különleges csónakokról nevezetes, hanem a vasútállomás területén szoborként álló ipari műemlékről, a mozdonymatuzsálemről is.

Összefogással dobogón maradhat Észak-Magyarország turizmusa 

Két évtized nem hosszú idő, mégis nagyon fontos időszak zárult a Miskolci Egyetem húsz éve alapított Marketing Intézetének életében. Az oktatás mellett a kutatásban, a szaktanácsadásban is jelentős eredményeket értek el.

Csipkeverés és tóátúszás Abádszalókon 

Az önkormányzatnál várakozással tekintenek az idei turisztikai főszezon elé Abádszalókon. Jó idő esetén több mint százezer vendégre számítanak a Tisza-tavi kisvárosban. Ennek érdekében többféle színes programmal készülnek az érkezők fogadására.

Élménygyűjtő külföldiek Észak-Magyarországon 

Mennyire érdeklődnek hazánk északi része iránt a lengyel, a szlovák és a román turisták? Erre keresték a választ és a jövő közös feladatait egyeztették pénteken Mezőkövesden, egy szakmai konferencián a témában érintett külképviseleti vezetők a régió szolgáltatóival.

Vadászszentély nyílt a felújított hatvani kastélyban 

Új turisztikai látványossággal gazdagodott Hatvan. A belvárosban nemrég átadták át a teljesen felújított Grassalkovich-kastélyt, ahol megnyitották a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumot.

Darwinnal a természettudományok szentélyében 

A finoman díszített, neoromán stílusú, monumentális épület méretei és szépsége hamar megragadják a Londonban járó vendégeket. A belváros közelében emelkedő Természettudományi Múzeum hatalmas palotája ámulatba ejtő és szemet gyönyörködtető látványt nyújt a turistáknak.

Orvosturizmus és a szenior szegmens 

Fontos az idősebb korosztály turizmusba történő bevonása, amit az EU is támogat. 

Észak-Magyarországon az egészségturizmusban a jövő 

Az egészségturizmus az összefogáson alapul, ezért különösen fontos a jó együttműködés ezen a területen  - hangsúlyozta csütörtökön Egerszalókon, egy szakmai konferencián Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója.

Római emlék az angol ékszerdobozból 

Alig több mint húsz kilométerre a Brit-szigetek legnagyobb kereskedővárosától, Bristoltól egy különleges, völgyben fekvő, nyolcvanezer lakosú településre, Bath-ba vezet az út. Ahogy angolok mondják: "Egy csepp ókori Róma az angol ékszerdobozban". A Világörökség részének számító Bath romantikus, kacskaringós utcáival, a III. György-korabeli díszes házaival, a hatalmas katedrálisával és híres gyógyfürdőjével látványos, régi település.

Feléled a hagyomány a borsodi kisvárosban 

Az elmúlt években jelentős fejlesztésekkel tették ismertebbé a turisták előtt Borsodnádasdot. A Heves-Borsodi Dombság területén, a Tarna-menti Tájvédelmi Körzet peremén fekvő kisvárost, korábban az iparáról ismerték. Ma már azonban a megváltozott a helyzetben inkább az idegenforgalomban látják a jövőt.

Észak-Magyarországon hisznek a turizmusban 

Hazánkban egyre több egyházi intézményben arra törekszenek, hogy bekapcsolódjanak a turizmusba  - hangsúlyozta kedden Gyöngyösön egy szakmai konferencián dr. Dávid Lóránt, a Károly Róbert Főiskola Turizmus, Területfejlesztési és Idegennyelvi Intézetének vezetője. Azt is hozzátette, hogy az utóbbi időben országszerte jelentős fejlesztéseket valósítottak meg a vallási turizmus területén.

Turistacsalogató az üvegpalackba zárt vitorlás 

Aki Londonban a Temze folyón hajóval érkezik a greenwich-i városrészbe, a  kikötő közelében különleges látvány fogadja. Úgy mondják, hogy a britek egyik ikonját látja, azt a hatalmas, több árbocos klippert, amely egykor a tengereket, az óceánokat szelte és az angol hajósok büszkesége.

Gumikerekes vonattal Stonehenge köveinél 

Alig több mint negyedéve, hogy megnyitotta kapuit a turisták előtt a dél-angliai Stonehenge új látogatóközpontja. Ennek köszönhetően az elmúlt hónapokban tovább nőtt az érdeklődés a világökségi listán szereplő történelmi emlékhely iránt.

Észak-Magyarország legkiemelkedőbb fesztiváljai 

Hazánkban jelenleg 319 regisztrált és 125 minősített fesztivált tartanak számon - mondta hétfőn Egerben, egy szakmai konferencián Elekes Zoltán, a Magyar Fesztivál Szövetség alelnöke. Hozzátette, hogy ezeket legutóbb 7,1 millióan látogatták és 22,7 milliárd forint árbevételt hoztak.

Újabb négycsillagos szálloda épül Galyatetőn 

Április 1-jén lesz hetven éve annak, hogy Mátraszentimrét önálló közigazgatású községnek nyilvánította az országgyűlés. Ez a település hazánk legmagasabban fekvő része, amely másik öt falut: Mátraszentistvánt, Mátraszentlászlót, Galyatetőt, Bagolyirtást és Fallóskutat is magában foglalja.

Ilyen a felújított Gárdonyi Géza Emlékház Egerben 

Az Egri Csillagok világhírű írójának 150. születésnapja tiszteletére a múlt évet Gárdonyi Géza Emlékévvé nyilvánították. A gazdag programsorozat azonban december végén nem fejeződött be, hanem folytatódott. Ennek zárásaként kedden ünnepélyes keretek között avatták fel a művész felújított emlékházát a hevesi megyeszékhelyen.

Négycsillagos szálloda nyílt a kis borsodi faluban 

A Zemplénhez közel, a festői Hernád-folyó völgyében, a Cserehát dombjainak lankáin találni a kis borsodi falut, Hernádvécsét. Szombaton, a nemzeti ünnepünkön avatták fel a négycsillagos Hotel VécseCity-t.

Ön tudja, hogy melyik település a "Források faluja"? 

Az elmúlt több mint három évben megmozdult a falu közössége Szurdokpüspökiben. Összefogtak és jelentős eredményeket értek el a turizmus fejlesztésében.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!