Csődvédelmet kért a német légitársaság 

Január 27-én leállt az OLT Express, az egyik legrégibb német légi szállító.
Botrányt kavartak a bikinis légiutas-kísérők

Botrányt kavartak a bikinis légiutas-kísérők 

Bikinibe öltözött légiutas-kísérők szórakoztatták az utasokat az egyik vietnámi légitársaság járatain. Az ügyből botrány lett. 

Áprilisban megnyílik Doha új nemzetközi repülőtere 

Az eredeti tervek szerint a babonás dátumon, 2012. 12. 12-én kellett volna megnyílnia az új dohai nemzetközi repülőtérnek, várhatóan azonban csak 2013 április végén sikerül majd használatba venni minden idők legdrágább repülőterét. 

Amikor az uniós akarat is csődöt mond 

Hosszú évtizedes probléma, hogy Európában nem sikerül egy egységes légiforgalmi irányítást megoldani, akkor, mikor a közel azonos területű USA-ban ez már több éve működik.

Megérkezett a LOT első Dreamlinere 

Európában elsőként a lengyel LOT légitársaságnak szállította le a napokban a Boeing 787-es Dreamliner repülőgépét, amelyet a varsói Frederick Chopin repülőtéren lengyel állami vezetők és a Boeing vezetői fogadtak ünnepélyes keretek között. 

Megszorongathatja az arabokat Törökország 

Európa hatodik legforgalmasabb repülőtere lett idén az első nyolc hónapban a törökországi Atatürk Nemzetközi Repülőtér. 

Sikeres az amszterdami modell 

Új, ügyfélbarát értékesítési modellt vezetett be az amszterdami repülőtér.

Van vevő a szerb légitársaságra? 

A volt jugoszláv köztársaságokkal együtt a JAT Airways (Yugoslavian Air-transport) is komoly nehézségekkel küzdött a politikai átalakulás után, és a JAT problémáinak megoldása a mai napig gondot jelent a szerb kormányzatnak.

Új légitársaságot alapít a Hainan Afrikában 

Komoly befektetésre készül a kínai Hainan Airlines az afrikai kontinensen: ghánai központú új légitársaságot hoznának létre, amely vegyesvállalatként repülne Accrából a környező, eddig csak nehezen, vagy egyáltalán nem megközelíthető városokba.
Német sziget Kuba partjainál

Német sziget Kuba partjainál 

Senki nem gondolná, hogy a Karib-térségben a volt NDK-nak még egy sziget is lehet a tulajdonában, pedig így van. 

Bővül a bécsi repülőtér 

Ami a szomszédos müncheni repülőtérnek hosszas tárgyalásokat követően sem sikerült, az most Bécsben megvalósulhat: megépülhet a repülőtér harmadik le- és felszállópályája. 

West-Balkan Airlines: szövetségben Délkelet-Európa légitársaságai 

West-Balkan Airlines néven légitársasági szövetséget hozhat létre a szlovén, horvát, szerb és montenegrói légitársaság a balkáni piacon, újszerű együttműködésük következő lépéseként.  

Olcsó szállodaláncot épít a Neckermann 

OIcsó szállodalánc építésébe kezdett a Neckermann.

Németország: egyre kedveltebb Bulgária és Horvátország 

Nem vitás, hogy Németország mint küldő ország a turizmusban évtizedek óta vezető nagyhatalom. Ezért egyetlen országnak sem közömbös, hogyan alakul a külföldre irányuló német forgalom, és abból ki hogyan részesedik.

A Zöld-foki szigetekre is repül télen a Transavia 

Hollandia legnagyobb low cost légitársasága a Transavia, amely Budapestre is közlekedik heti négy járattal. 

Alsógatya a laptoptáskában és megpakolt mellényzsebek 

A fapados légitársaságok zöme szigorúan meghatározza a kézi- és a feladott poggyászok méretét, súlyát és darab számát. Ha valaki ettől eltér, néha a tarifa sokszorosát fizeti ki poggyász túlsúlyként. Mint minden légi ipari változásra a kapcsolódó iparágak és az emberi találékonyság erre is gyorsan reagált.

Fertőzésveszély a repülőtereken 

A nagy amerikai repülőtereken elvégzett több hetes vizsgálat alkalmával a Massachusetts-i Műszaki Egyetem szakemberei egy sor higiéniai mulasztásra hívták fel a figyelmet.

Paralimpiai játékok: így utaznak a fogyatékkal élők 

A közelgő paralimpiai játékok kapcsán az EU és a IATA megerősítette a korábban kiadott 11062006 EK rendeletet, mely a testi- vagy szellemi fogyatékosok légi utazását szabályozza.

Hajóroncs turizmus Hollandiában 

A Holland Utazási Irodák Szövetsége ösztönzésére több búvár iskola és szervező iroda holland és külföldi oktatók, hajók és segítők bevonásával hajótörténeti merüléseket hirdet lelkes kalandot kereső pénzes turistáknak Texel-sziget környékén. 

Doha, a közel-keleti fordító korong 

Néhány évvel ezelőtt senki nem gondolt arra, hogy a Közel- és Távol-Kelet, valamint Ausztrália felé az Arab-félsziget egyik emírségén, Qataron keresztül bonyolódhat majd az eu-s forgalom java része. 

Autós veszélyek Nyugat-Európában 

Javában tart az autós utazási szezon, mikor több nyugat-európai országban eddig nem tapasztalt veszélyekkel kell az autósoknak számolniuk.

Fokozott éberség az angol légtérben 

Minden nagyobb, tömegeket vonzó megmozduláskor, a különösen veszélyeztetett országok a légtérben is fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be. Így történik ez Angliában is.

Új hosszú távú fapados indul 

Európa kétség kívül jól el van látva „olcsó” légitársaságokkal, melyek folyamatosan fejlesztik útvonalhálózatukat és növelik a frekvenciájukat. Ezek eddig az öreg kontinensen belül üzemeltek.

A slotok ura 

Számos kritikát kapott az utóbbi időben a légiközlekedésben különösen jelentős szerepet betöltő európai uniós slot koordinátor, akinek feladata a repülőtéri résidők felügyelete. 

Drive-in check-in Amsterdamban 

A repülőterek zsúfoltsága különösen a nyári turisztikai főszezonban jelentős probléma, melynek megoldására a világon mindenütt megoldásokat keresnek.

Újraindul a palesztin légitársaság 

Újraindított légitársasággal színesedik a közel-keleti légi szállítási paletta. 

Egyedülálló légi diplomáciai siker 

A HungaroControl Zrt. az utóbbi években komoly képzési és technikai fejlesztést végzett el és mostanra Európa biztonságtechnikailag legmegbízhatóbb légtér ellenőrzési rendszerét alkalmazza.

München útban a csúcsra 

A repülőtér fejlesztésének köszönhetően a Frankfurt és München közötti versengés pár éven belül München javára dőlhet el.

Csúszó határidők a berlini reptéren 

Mikor már minden légitársaság az átköltözés gyakorlati részleteit tervezte, hat héttel a nyitás előtt vált ismeretessé, hogy mégsem nyílik meg az új Berlin Brandenburgi repülőtér júniusban, és olyan jellegű beruházások hiányoznak még, amelyek várhatóan csak 2013 márciusára teszik lehetővé a nyitást.

Tovább bővül a temesvári repülőtér 

További fejlesztések várhatók a Temesvári repülőtéren, ahol az aradi autópálya megépülésével a magyar forgalom is jelentősen tovább bővülhet.

85 éves a fedélzeti ellátás 

Az Imperial Airways (a British Airways elődje) 1927. május 1-jén vezette be azt a máig is meglévő szokást, hogy a repülő utasoknak fedélzeti kiszolgálást nyújtanak repülés közben. 

Tizenöt éves a Star Alliance 

A 15 évvel ezelőtt alakult a légitársasági szövetséget öt alapító tag, a Lufthansa, a SAS, az Air Canada, a Thai Airways és a United Airlines hozta létre, és kapcsoltak össze általa kezdetben napi 579 járattal 106 országot.

Szibériában bővít a Marriott 

A szibériai Krasznojarszkban nyit szállodát a Marriott International, a Krasnoyarsk Marriott Hotel 2014 végétől fogad vendégeket. 

Repülőtéri és turisztikai fejlesztések Szocsiban és a Krím félszigeten 

Az oroszországi Szocsi és a Krím félszigeten található ukrán városok egyaránt komolyabb szerepet szeretnének kapni a jövőben a Fekete-tengeri turizmusban.

Átépítik Salzburg repülőterét 

A szakma már eddig is sürgette az 1960-ban befejezett repülőtéri létesítmények modernizálását, de erre eddig nem került sor. 

Elhalasztják az új berlini repülőtér nyitását 

Az iparág nagy érdeklődéssel várta a Berlin Brandenburg repülőtér ez év június 03-ra tervezett megnyitását. Erre az időpontra volt a másik két repülőtérről történő áttelepülés is ütemezve, de most egy „sor nem várt probléma” miatt ez több hónapot is késhet.

Beköltözés Brandenburgba 

A két működő repülőtérről Tegelről és Schönefeldről három nagy hullámban szállítják át a felszereléseket a júliusban nyitó brandenburgi repülőtérre.

Kérdések a kamarai regisztrációról 

Bár korábban már foglalkoztunk az egyéni vállalkozók, így az idegenvezetok kötelezo kamarai regisztrációjának kérdéseivel, az elmúlt idoszakban felmerült, hiányos és részben ellentmondó információk miatt részletes felvilágosítást kértünk a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara fotitkárától, dr. Kupcsok Lajostól.

Az új Olimpiai Terminál ellenére is káosz lehet a Heathrow-n?  

A küszöbön álló nyári Olimpiai Játékok miatt komoly előkészületeket folytat az amúgy is túlterhelt London Heathrow repülőtér. A légitársaságok szerint az Olimpiára nyíló új terminál csak részben segít a problémán.

12 új luxus tengerjárót raknak vízre idén 

Ahogy a repülési katasztrófák után sem megy el az utazóközönség kedve a repüléstől, a hajós szerencsétlenségek sem gyengítették a hajós utazások keresletét.

Módszerváltás a német autóbuszos kiutazásban 

A fapadosokkal vetélkednek a buszok.

Veszélyben a német utazási világelsőség 

Egyelőre még a németek a kiutazás világbajnokai, de a mezőny többi tagja erősen feljövőben.

Nyitáshoz készülődik a Berlin Brandenburg repülőtér 

Elkészültek az új repülőtéren a parkolóházak és a személy-, teherautó- illetve autóbusz parkolók is.

Épül Isztambul harmadik repülőtere 

A komolyan fejlődő Turkish Airlines kezdeményezésére és anyagi támogatásával 2016-ra üzemelni fog Isztambul harmadik repülőtere a Kemal Attatürk túlzsúfoltságának enyhítésére.

Munka-e az idegenvezetés egyáltalán? 

Első hallásra talán fura egy kicsit a felvetés, de érdemes rajta elgondolkodni. A nyár folyamán én is ezt tettem, és rá kellett jönnöm, hogy nem.

A feketézést növeli a kötelező kamarai regisztráció? 

Gyakorló idegenvezető kollégánkat meglehetősen feldúlta a kötelező kamarai regisztrációra vonatkozó előírás.

Célegyenesben a Berlin-Brandenburg repülőtér fejlesztése 

Alig három hónappal a nyitás előtt már sikerült tisztáznia az üzemelés legfontosabb sarokpontjait a Berlin Brandenburg repülőtér menedzsmentjének és a Star Alliance légi szövetség tagjainak.

Új londoni reptér épül a Temzén? 

A brit fővárostól 50 kilométerre, a Temze (Thames) folyó deltájában új megareptér épülhet.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!