Ro_gasztro cikkek
Trump bora és társai
Tíz kategóriában ismerték el a magyarországi borvilág kimagasló teljesítményeit a VinCE magazin által két éve alapított VinCE Awards-díjjal, amelyet pénteken adtak át a 8. VinCE Budapest Wine Show szakmai nyitónapján.
Evett már apátrétest?
A szerzetesek étkezési kultúráját bemutató kiállítások nyíltak a tihanyi apátságban, kóstolókkal, bemutatókkal.
Szőlő-és borgazdasági szakmérnök képzés indul a Szent István Egyetemen
A Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Karán akkreditált felsőfokú szakirányú továbbképzés (szakmérnöki, szaktanácsadói képzés) indul.
15 év alatt elfogyasztottunk 1 milliárd húsgolyót
A Gallicoop termelési adatai szerint a darált hús az egyik favorit.
Ha Unicum Riservát kóstolna, igyekezzen!
Új, szuperprémium termékkel rukkolt elő a Zwack család. Olyan gyógynövényekből előállított likőrt hoznak forgalomba májustól, amelyet speciális technológiával, dupla hordós érleléssel készítenek, és amelyből csak minimális mennyiség kerül kiskereskedelmi értékesítésre.
A nagy csigatészta teszt
33 száraztésztát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A 4 és 8 tojásos, csiga formájú termékeket biztonsági és minőségi vizsgálatoknak is alávetették a hatóság laboratóriumaiban. Komoly élelmiszerbiztonsági kockázat nem merült fel, minőségi hibák miatt azonban élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszab a hatóság.
Fizess verssel! - A Költészet Világnapján
Kedvenc Julius Meinl kávéját 2017. március 21-én, a Költészet Világnapján egy idézettel is kifizetheti egy nagyszerű kezdeményezésnek köszönhetően.
Összeolvadt az Instant és a Fogas
Örökre bezárta kapuit a Nagymező utcai Instant, melyből nagy valószínűséggel butikhotel lesz.
Áfacsökkentésért lobbiznak a csapolt sörök gyártói is
Közösen fordultak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez a nagy sörgyártók és a kisüzemi főzdék, hogy terjesszék ki a csapolt sörre is az étkezőhelyi kedvezményes áfát – értesült a Világgazdaság.
Idén a tokaji borok arattak a XVI. Országos Syngenta Borversenyen
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, amelyre idén összesen 459 nevezés érkezett az ország összes bortermelő térségéből. A megmérettetésen a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a tokaji borok vitték a prímet: a legjobb tizenhárom borból hetet a történelmi borvidék borászai készítettek. A siófoki díjátadón elhangzott: a kihívásokkal teli tavalyi év ellenére kiváló 2016-os borok kerültek a zsűri elé.
Hétfőn kezdődik a tavaszi Országos Étterem Hét
Hétfőtől vasárnapig kedvezményes áron kóstolhatók háromfogásos menüsorok, a magyar éttermek különleges fogásai az Országos Étterem Héten.
A Heimann fiú vihette haza az Aranygyűrűt
Lezárult a pályázat, március 9-én hirdettek nyertest ünnepélyes gálavacsora keretében a Pannónia Női Borrend tagjai, ahol átadták a 14 karátos Pannónia Aranygyűrűt az idei fiatal borász győztesnek, ifj. Heimann Zoltánnak, Szekszárdról.
Tíz év: ünnepel az Onyx
Budapest szívében a Vörösmarty téren 2007 tavaszán nyitotta meg kapuit az Onyx étterem a valamikori Kis-Gerbeaud helyén. Az étterem nyitásával a menedzsment célja az volt, hogy Magyarországon is legyen nemzetközi mércével is elismert étterem. Ez sikerült, nem is akárhogyan!
Van, ahol kolbász- és sódarmustrával startol a szezon
Gyulán hamarosan indul a turisztikai szezon: március 31. és április 2. között rendezik meg a VII. Gyulai Kolbász- és Sódarmustrát - hangzott el a rendezvény csütörtöki, beharangozó sajtótájékoztatóján a fürdővárosban.
Ellenőrzések várhatók az Étterem héten
A NAV saját oldalán, az ADÓtraffipax rovatban rendszeresen publikálja a várható ellenőrzési prioritásait, és az Országos Étterem Hét kapcsán sem tétlenkednek az ellenőrök.
Csapatban a Radisson Blu Béke vitte a pálmát
A háromnapos, március 5-7. között tartandó rendezvénynek idén is a Hotel Hungaria City Center adott otthont.
Több forrás jut idén a Nemzeti borkiválóság programra
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) megemeli a Nemzeti borkiválóság program idei forrását; míg a korábbi években a program végrehajtásara átlagosan mintegy 40 millió forint állt rendelkezésre, addig 2017-ben ez az összeg 50-60 millió forint lesz.
Töretlen Levendula lendület
Az előző évekhez hasonlóan idén is 10 új üzletet nyit a Levendula fagylaltozó franchise hálózat.
Mangalica és eper az idei Gourmet fesztivál sztárja
Idén túllép az ország határain, és a régió legjobb éttermeiből is bemutat néhányat a Gourmet Fesztivál, melynek során a legkiválóbb magyar éttermek mellett szlovén, lengyel és szlovák sztárséfek fogásait is kóstolhatják a látogatók május 18. és 21. között a Millenáris Parkban.
Kettős mérce: még nem tudni, mit vizsgálnak
Nem hozza nyilvánosságra egyelőre a Földművelésügyi Minisztérium (FM) annak a körülbelül száz élelmiszerterméknek a listáját, amelyet abból a szempontból vizsgálnak meg, hogy „kettős mércét” alkalmaznak-e a magyar fogyasztók kárára a multinacionális vállalatok. Részleteket az átfogó ellenőrzés eredményeiről ígér a tárca, leghamarabb március második felében.
Cegléden lesz idén az Egyházi és Világi Borok Versenye
2017. április 21-én tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület az Egyházi és Világi Borok Versenyét, ezúttal Cegléden.
A gasztrosztárok hazai csodacsirkével készülnek a Konyhakiállításra
Görög Zita vitamindús smoothie-kal, Gianni eredeti olasz gnocci szószokkal, Dacota a Nosalty bloggere pedig a New York-i szendvicsek királyával kényezteti majd az ízlelőbimbóidat az ország legtrendibb lakberendezési kiállításán. Jamie Oliver kagylós-tintahalas fekete spagettije, a vegán fogások és a vadvirág saláta készítés csínját-bínját is megfigyelhetjük március 3-5. között a Konyhakiállításon.
Ha méz, akkor legyen hazai
A szakminiszter és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szerint is javult a hazai mézpiac állapota, az az Európai Unióban változatlanul nyomás alatt tartják a piacot az ázsiai mézek – írta a Magyar Idők. Az OMME nagy sikerű mézfogyasztási kampányát idén is folytatja.
Mire jó a dió?
Egy frissen megjelent értekezés arra a megállapításra jutott, hogy a diófogyasztás javít a férfiak termékenységén.
Egérrágta disznósajt egy húsboltban
Egy Győr-Moson-Sopron megyei húsboltban és a hozzá tartozó előállító helyen tartottak ellenőrzést a múlt héten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. Az egységben számos szabálytalanságot, köztük súlyos higiéniai problémákat találtak az ellenőrök. Az akció során több mint 9,5 tonna élelmiszer megsemmisítését rendelték el a NÉBIH munkatársai.
A csúcsgasztronómia és a kávé találkozása
a Nespresso Atelier az év egyik legizgalmasabb és legszínvonalasabb gasztronómiai eseménye volt. Február 23-26. között a Várkert Casino gasztronómiai központtá változott, Michelin-csillagos magyar és olasz sztárséfek, sommelier és kávészakértő látta vendégül a csúcsgasztronómia és az exkluzív kávéélmények szerelmeseit.
Ha már szürkemarha, akkor legyen bio
Ünnepélyes stratégiai együttműködést köt a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. -vel és a Magyar Biokultúra Szövetséggel.
Sörsiker
Csehország legnevesebb sörversenyén, az európai szinten is az egyik legfontosabb sörös megmérettetésnek számító Arany Sörpecséten bronzérmmel jutalmazták a Szent András Sörfőzde Meggyes Sörét, de az egyik legerősebb kategória döntőseként végzett a főzde bécsi ászok söre, az Óarany is.
Két séf egy helyen
A La Perle Noire Creative Kitchen Koncz László séf vezetésével a magyar topgasztronómia egyik úttörője lett folyamatos újításaival, a minőségi alapanyagok folyamatos kutatásának és beszerzésének köszönhetően, és az egyedi, kézműves tányérokra varázsolt ételkompozícióival, valamint a vendégekkel való közvetlen kapcsolat kialakításával. 2016. december 15-én a megemelkedett vendéglétszámnak köszönhetően, a konyha létszámbővítésre került. Ekkor érkezett a csapathoz Heiszler Olivér, aki a Tanti étterem 2015-ben megszerzett Michelin-csillagát 2016-ban is megtartotta. A két séf közös munkájának következményeként pedig az étlap teljesen megújúlt.
A Costes a Dining Guide győztese. Itt a top 10
Palágyi Eszter, a Costes séfje vette át a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat 2016-os teljesítménye alapján a hétfő este rendezett díjátadó gálán a nemrég megnyílt Terem Budapestben.
Magyar díjazottak a dublini sörversenyen
Huszonhárom magyar sört díjaztak a Dublin Craft Beer Cup elnevezésű írországi kézművessör-versenyen, amelyen a nagydíjat is egy magyar sörfőzde, a Horizont kapta.
Egymásnak főznek a topséfek
A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála nemcsak a díjak miatt lesz az év egyik legfontosabb gasztrorendezvénye, hanem az olyan apró részletek miatt is, mint amilyen az est menüsora. A vendégek kivétel nélkül a gasztronómia jeles képviselői, akik egy kreatív, felhőtlen játékot ígérnek egymásnak, amikor a menüt összeállították.
Fánky fesztivállal farsangol Zalaegerszeg
A fánkot, a funky zenét és a maskarás felvonulást ötvözik, emellett jótékonysági vásárt tartanak február 28-án Zalaegerszegen, a húshagyókeddi Fánky fesztiválon - jelentették be pénteken a programismertető sajtótájékoztató.
Több mint száz bort kóstolhatunk a Magyar Borok Bálján
A bál immár 12. alkalommal, több mint 100 kóstolható hazai borral, top séfek által összeállított menüvel és gazdag programkínálattal várja a borok és a gasztronómia rajongóit.
A víz alatt vacsorázhatunk a Tisza-tavi Ökocentrumban
Az egymilliomodik látogató fogadására készül az idén a Tisza-tavi Ökocentrum, ahol új programok várják a látogatókat - közölte a poroszlói létesítményt üzemeltető Tisza-tavi Ökocentrum Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója.
A Balatonnál idén is megrendezik a Torkos csütörtököt
A jelenlegi adatok szerint a Balaton körül 14 étterem, vendéglő, gyorsétterem tartja meg a hagyományos Torkos csütörtök akciót.
Nem szennyezett a tengeri só
A RASFF rendszeren keresztül érkezett információ szerint az olasz Parco della Salina di Cervia srl előállító tengeri sót hívott vissza, mert a forgalomba hozott termék nagy valószínűséggel gabona magvakkal szennyezett. Nem volt igaz.
Vajon melyik lesz a legjobb büfékocsi?
Food Truck Rally elnevezéssel rendeznek street food versenyt, amelyen több tucat büfékocsi méri össze tudását és kínál kifejezetten erre az alkalomra készített finomságokat péntektől vasárnapig a Millenárison.
Cukrászok, szakácsok és pincérek országos versenye kezdődik
Farsang Kupa néven rendezik meg az ország ételkészítőinek legnagyobb versenyét szombaton Tatán. A vetélkedőn kétszáznál több cukrász, szakács, pék munkáját díjazzák, a felszolgálók pedig különleges alkalmakra szóló terítékeket mutatnak be.
Újra itt az Étterem Hét
Az Országos Étterem Hét ugyanis több mint 120 étterem részvételével immár XII. alkalommal várja az érdeklődőket. A 3.300 forinttól kezdődő 3 fogásos menüsorokat 2017. március 13-19. között kóstolhatják meg a vendégek.
Széll Tamás élőben fog főzni a Facebookon
A Lidl akciójának lényege, hogy a nézők együtt főzzenek a híres szakáccsal.
Borászok, figyelem: keresik az Országház Borát
Borkiválasztást hirdetett az "Országház Bora 2017" cím elnyerésére az Országgyűlés elnöke, Kövér László.
Itt a pasztőrözetlen Arany Ászok
Pasztőrözetlen, mégis hat hónapig eláll, nahát. "Szeretjük a friss sör ízét" - szól a mottó.
Ízekkel és hangulattal töltődik a Belvárosi Piac
Második alkalommal szerveződik téli evőhétvége a Belvárosi Piacon, idén február 24-26. között kóstolhatunk bele jobbnál jobb vendéglők, termelők és a piaci üzletek izgalmas kínálatába. Az ingyenesen látogatható Töltött Hold Gasztrovíkend rendezvényen az ország neves és még kevésbé ismert, de jellemzően regionális, helyi alapanyagokra építkező éttermei, valamint vendégtermelők is részt vesznek.
Kávéfüggőknek jó hír: egészséges a kávé!
A Stanford Egyetem tudósok valószínűleg rájöttek, hogy a kávéfogyasztók élettartama miért magasabb az absztinensekénél.
Aranyporos popcorn és Coppola borai a hétvégi Oscar-gála bálján
"Varázslatos átváltozás" - ez a témája az Oscar-díjátadó ceremóniát követő kormányzói bálnak, amelynek szervezői gondoskodnak róla, hogy a háromórás műsor alatt megéhező sztárok a legfinomabb csemegéket luxuskörülmények között élvezhessék.
A vak séf és az autista kukta esete
David Black profi szakács. Vak édesanyja tanította főzni. Gyerekként ő segítette édesanyját a konyhában, de ahogy nőtt, úgy vesztette el a látását. Most már neki is egy látóra van szüksége. Jelenleg Peter, az autista fiatalember támogatja őt - olvasható az Indexen.
Magyarországon csökkent a termelői piacok súlya
Az Osztrák Agrárkamara legújabb felmérése szerint az ország agrártermelőinek jelenleg 27 százaléka vesz részt ebben az értékesítési formában, a direkt értékesítők fele pedig kifejezetten erre építi termékeinek értékesítését – olvasható a noen.at osztrák hírportálon.