Ro_gasztro cikkek
A szörpök szörpje
Megvan a március végén Soltvadkerten megrendezett első Nemzeti Szörp Verseny nyertese.
Új terepjárós bortúrák Villányban
Történetének eddigi legizgalmasabb borvidéki túráját szervezte meg a Bock Pince, és mutatta be a sajtó képviselőinek.
Fogadj örökbe egy furminttőkét!
Az idei a furmint éve, ezzel szeretnék felhívni a figyelmet erre az egyedülálló magyar értékre - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán szerdán.
Országjáró körúton a Nemzeti Parki Termékek
Minden érintett összefogására van szükség annak érdekében, hogy a kiváló magyar termékek minél szélesebb körben piacra jussanak, egyre keresettebbé és ismertebbé váljanak a vásárlók előtt - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden, a Veszprém megyei Hegymagason, a Nemzeti Parki Termék Védjegy Körút nyitórendezvényén.
Megnyugtató eredménnyel zárult a NÉBIH szilvapálinkatesztje
30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket. Végül egy esetben kellett intézkednie a hatóságnak.
Szőlő-bor kutatási kiválósági központ létesül Egerben
Egymás megismerése, az együttműködés, az új tudományos eredmények átadása volt a célja annak a nemzetközi szőlészeti és borászati konferenciának, amelyet az Egri Eszterházy Károly Egyetem dísztermében tartottak.
Benzinkútnál jót enni? Ne már!
De! Szikszón, az Angyalok konyháján. Országos szinten is egyedülálló töltőállomást adtak át Szikszón, és mellé különlegesen igényes vendéglátást.
Tökéletes napkezdés a Damniczki cukiban
Télen - nyáron mindig találni valami különlegeset a Damniczki cukiban. Most kipróbáltuk a tökéletes francia reggelit is.
Lehet ezt másképp is, nem csak remegve az iskolapadban
A Budapesti Gazdasági Egyetem ProGasztro Klubját Hegedűs Péter 11. alkalommal szervezte meg. A rendezvényt már a kezdetektől fogva élénk érdeklődés kísérte az iskola hallgatói körében. Persze ma már a klub korábbi meghívott szakemberei is klubtagokká váltak a mindig izgalmas új témáknak és a színes előadóknak köszönhetően.
Michelin csillagos séf főz az Air France utasaira
Verbénás borjúlábszár színes zöldség fricasseeval. Többek között ez jut a francia légitársaság utasainak asztalára.
Gere nyert a Winelovers Nagykóstolóján
Több mint 100 kékfrankos és bikavér a Winelovers áprilisi Nagykóstolóján.
Lett gasztro lett a hónap slágere
Gasztrovonalon erősít idén Lettország, és legfőképp a főváros, Riga. Pedig eddig sem takarékoskodtak a lett konyhákon, idén azonban egyértelműen a kulináriának osztották a főszerepet.
Közeledik a Street Food Éjszakája
Negyedik alkalommal jelentkezik május 19-én a budapesti Street Food Éjszakája.
Egzotikus koktélok Speak Easy stílusban
Kétévés fenállása alkalmából exkluzív kóstolón mutatta be legújabb nyári koktéljait a belvárosi Tuk Tuk Bar.
Hanami, cseresznyevirágzás, Rickshaw
Április 5-9 között a Corinthia Hotel-beli Rickshaw étterem a távol-keleti csúcsgasztronómiát kedvelő vendégeket várja hanami programjával. A cseresznyevirágzás, azaz a hanami a japán kultúra egyik legjelentősebb és legközismertebb ünnepe, ilyenkor a családok együtt vannak, és közösen fogyasztanak el finomságokat.
Az egészségé a főszerep az ifi gasztroversenyen
A BVHSZC Gundel Károly Szakképző Iskolájában 37. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenyt.
Megválasztották a világ legjobb éttermét
A New York-i Eleven Madison Park lett a világ legjobb étterme egy szerdán közzétett ranglista szerint, amely a világ 50 vezető éttermét sorolja fel.
Kistermelők lepik el a Várkert Bazárt
Száz regionális kistermelő mutatja be eredeti forrásból származó termékeit a Magyar ízek húsvéti vásárán szombaton és vasárnap a Várkert Bazárban.
Etyeki piknik: sonkák, sajtok, habzó borok a főszerepben
Az Etyeki piknik gasztronómiai programsorozat legközelebb április 8-án és 9-én várja a látogatókat.
Magyar burgert nekünk és Európának!
Közép-európai márkává fejlesztenék tulajdonosai a budapesti kézművesburger-forradalom egyik élharcosát, a Zing Burgert.
Idén is keresik Békés megye legjobb pálinkáját
A Békés Megyei Önkormányzat idén is meghirdette a megye pálinkája versenyt, a győztest a 18. Gyulai Pálinkafesztiválon hirdetik ki.
Jövőre Budapesten rendezik meg a nemzetközi borturisztikai konferenciát
A magyar főváros nyerte el a lehetőséget, hogy megszervezze az IWINETC (International Wine Tourism Conference, Exhibition & Workshop) konferenciasorozat tizedik, jubileumi rendezvényét 2018 tavaszán – jelentették be az idei borturisztikai konferencia zárónapján, 2017. március 29-én, Cataniában.
Az első magyar szörpverseny
A szörpök szerepe nagyon fontossá válhat a gasztronómiában is, hiszen kiválthatják az előre palackozott üdítőitalokat, izgalmasabbá és változatosabbá téve ezzel a kínálatot.
A Borászok Borásza díj idei döntősei
Két tokaji, egy villányi, egy csopaki és egy balatonboglári bortermelő jutott a döntősök közé.
A Rigó Jancsi, az legyen Rigó Jancsi!
Módosult az élelmiszerkönyv: jogszabály írja el miből és mennyit lehet felhasználni az ismert süteményeknél, tortáknál. A Napi.hu beszámolója.
Gluténmentes süteményekből milliók
Egyre népszerűbbek a cukor-, laktóz- és gluténmentesség jegyében készített sütemények. Oltványi Zsolt, a Mentes cukrászüzem tulajdonosa, a 2016-os Év Fiatal Vállalkozója új üzemet indított Zuglóban.
Budapest ad otthont az idei sommelier világversenynek
A 2017. évi Ifjúsági Sommelier Világbajnokság megrendezésére benyújtott pályázatunkat - több fordulót követően - a Chaine des Rotisseurs Világszervezet 2016. októberben, Madridban megtartott Igazgató Tanácsának ülésén győztesnek hirdette ki. A 2017. szeptember 29-30-án sorra kerülő Világbajnokság jogának megszerzését megtiszteltetésnek és az eddigi eredményeink elismerésének tekintjük. Ennek a lehetőségnek az is a különlegessége, hogy a szeptember 28 és október 1. között sorra kerülő Grand Chapitre-ral párhuzamosan rendezzük meg.- olvasható a magyar Chaine Egyesület közleményében.
Indul az egész országra kiterjedő tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés
Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, az egész országra kiterjedő ellenőrzés március 20. és április 17. között zajlik - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden.
Hallott már a sásihagymáról?
A húsvéti készülődés jegyében zajlik az idei Medvehagyma Fesztivál, amelyet immár tizennegyedik alkalommal rendeznek meg a Pécshez közeli Orfűn április második hétvégéjén
Megvannak az ország tortája döntősei
Mogyorós, gesztenyés és gyümölcsös ízkombinációjú tortakreációk jutottak be a Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája versenyek döntősei közé a hétfőn Budapesten megrendezett első zsűrizésen.
Már lehet pályázni az idei Magyar Termék Nagydíjra
Az idén 20. évfordulóját ünneplő Magyar Termék Nagydíj pályázatra 46 témakörben, mintegy 100 termék típussal lehet pályázni 2017 május 19-ig - jelentette be Kiss Károlyné, a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Iroda ügyvezető igazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten a kiírók nevében.
6+1 tipp a sztárséfektől
A február végén megrendezett négynapos Nespresso Atelier rendezvénysorozaton a kávé és a csúcsgasztronómia találkozásának lehettünk szem- és íztanúi. Most a sztárséfekből álló Atelier-csapat: Sárközi Ákos (Borkonyha), Palágyi Eszter (Costes Restaurant), Barna Ádám (St. Andrea Wine & Gourmet), Segal Viktor és Ádám Csaba (Olimpia Vendéglő) olyan praktikákat oszt meg velünk, amiket bárki hasznosíthat a mindennapokban.
Idén kacsa- és libahúsmentes húsvét elé nézünk
A nagy áruházláncoknál akár 80-85 százalékos készlethiányt is okozhat víziszárnyastermékekből a madárinfluenza, szeptemberig-októberig is eltarthat, mire lesz elegendő kacsa- és libahús
Whisky inspirálta gasztrofotóverseny indult
A skót The Famous Grouse Gourmet Pillanatok elnevezésű fotópályázatára április 26-ig várja az instásokat.
Miért néz ki minden ír kocsma ugyanúgy?
A magyarázat nem olyan ördöngös! Ugyanaz a cég, az Irish Pub Company exportálja a 6 különféle stílusú ír pubot az egész világban.
Muzeális badacsonyi borok
Harminc pincészet mutatkozik be a frissebb évjáratok mellett idén muzeális tételekkel is a Badacsony New Yorkban elnevezésű kóstolón április 5-én a budapesti New York-palotában.
Magyar siker Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén
Az ausztriai Destillatán, Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén a magyar nemzeti győztes az Agárdi Pálinkafőzde lett.
Egészségesek-e gyümölcseink?
Félezer termelő megkérdezésével végzett felmérést a növényvédőszer-használati szokásokról a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara. A kutatás eredményeinek ismeretében elmondható, hogy pánikra ugyan nincs ok, de mindenképpen ráfér a szakmára a tájékozódás, a fiatalítás és a tévhitekkel szemben a hiteles információforrások követése. Megoldást jelenthetnek továbbá a biztonságosabb biológiai növényvédőszerek, különösen a laikus hobbikertészek körében.
A borok királya, a királyok bora a The Ritz-Carlton Budapestben
A The Ritz-Carlton, Budapest tematikus eseménysorozatának keretén belül minden hónap közepén, Varga Dániel sommelier és Tóth Dénes kreatív cukrász közreműködésével egy nem mindennapi menüsort mutat be a szálloda Tokaji borkínálatából és desszertvariációiból a Kupola Lounge-ban.
Kézműves sör egy gombnyomással
A Brewie a világ első teljesen automata sörfőzőgépe. Sajátossága abban rejlik, hogy egy lépést sem hagy ki a tradicionális sörfőzés mozzanatai közül, illetve a főzési folyamat csupán egy gomb megnyomásával elindítható. A művelet bárhonnan nyomon követhető okostelefonon, tableten vagy számítógépen egy alkalmazáson keresztül.
Thai konyha a kedvence? Irány a Buddha-Bar!
Folytatódik a Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace tematikus gasztrokalandozása a világ körül: március 23-tól kezdődik a Thai Gourmet Hét, hamisítatlan ázsiai ízekkel, újragondolt összeállítással, néhol meghökkentő alapanyagok, fűszerek hozzáadásával, technológiai megoldásokkal.
A sörfőzdék a GVH-hoz fordultak
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének közleménye.A Magyar Sörgyártók Szövetsége reagál. (Frissített!)
MSZÉSZ tisztújító rendkívüli közgyűlés: Merre az előre?
Bejött a papírforma: Könnyid László szállodai részről, Hamvas Zoltán éttermi oldalról az MSZÉSZ új elnöke, Flesch Tamás alelnök lett.
Őrségváltás a Pannon Gasztronómia Akadémia élén
Mint a mai nap bejelentésre került, Zsiday Zoltán Roy helyére Csapody Balázs került a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) vezetői székébe.
Azonnal letölthető receptek az Air Canada Rouge-tól és a Budapest Airport-tól
A járatbővítés bejelentése kapcsán a Budapest Airport és az Air Canada Rouge bulifőzést rendezett partnereinek a Gastropolis főzőiskolában, ahol egy komplett kanadai vacsorát készítettek a meghívott szakemberek. A találkozó így egy könnyed ráhangolódás volt a május 20-tól sűrűbben üzemelő kanadai járatokra. A rendezvényen jelent volt Jean-Christophe Hérault, az Air Canada németországi igazgatója és Stanislav Fajkus is, az Air Canada Rouge sales menedzsere (GSA) valamint Saly Sándor, a Budapest Airport . szenior járatfejlesztési menedzsere.
Visszatér és májustól járatot sűrít az Air Canada Rouge
A járatbővítés bejelentése kapcsán a Budapest Airport és az Air Canada Rouge bulifőzést rendezett partnereinek a Gastropolis főzőiskolában, ahol egy komplett kanadai vacsorát készítettek a meghívott szakemberek. A találkozó így egy könnyed ráhangolódás volt a május 20-tól sűrűbben üzemelő kanadai járatokra. A rendezvényen jelent volt Jean-Christophe Hérault, az Air Canada németországi igazgatója és Stanislav Fajkus is, az Air Canada Rouge sales menedzsere (GSA) valamint Saly Sándor, a Budapest Airport szenior járatfejlesztési menedzsere.
Bock- és Koch-sikerek a Syngentán
Az idén 16. alkalommal megrendezett Országos Syngenta Borverseny díjait március 9-én adják át Siófokon. A Quadris elnevezésű fődíjat ezúttal – egy kéknyelű és egy ötputtonyos aszú mellett – a Bock Pince 2011-es Capella-cuvée-je nyerte el, míg a legeredményesebb versenyző hét aranyéremmel és egy nagyarannyal a Koch Borászat lett.
D-NAP, azaz egy tál dödölle
Hagyományteremtő céllal indul idén a D-NAP(ok) gasztropiknik a Keszthely Yacht Kikötőben március 25 és 26-án, melyen a Balaton neves és jellemzően regionális, helyi alapanyagokra építő éttermei és a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központja mindent a dödöllére tesznek fel.