Ro_gasztro cikkek
Ötvenféle sör az 5. Veszprémi Sörfesztiválon
Tizenkét kisüzemi sörfőzde és nemzetközi sörgyár csaknem ötvenféle sörével, koncertekkel és gyermekprogramokkal várja az 5. Veszprémi Sörfesztivál a közönséget június 15. és 18. között a Historia Kertben.
Ásványolaj a pizzásdobozban!
Életünk során akár 40 dekagrammnyi, az élelmiszerbe oldódott csomagolóanyagot is megeszünk, és bármily meglepő, még a szilárd felületen érintkező anyagok is oldódhatnak egymásban. A papír csomagolóanyag ásványianyag-tartalma bekerülhet az élelmiszerbe, ami kifejezetten veszélyes, ezért is szabályozza a kérdést az Európai Unió nemrég életbe lépett ajánlásában. A Laboratorium.hu összeállításában egy példán keresztül bemutatjuk, hogy a liszt mely pontokon találkozhat ásványolaj-maradékokkal.
Házi bivaly és gyöngytyúk a Debrecziner idei főszereplői
Idén a hagyományos hortobágyi alapanyagok kerülnek a középpontba a Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet június 24-én és 25-én rendeznek meg a Nagyerdőben, a Békás tó partján - hangzott el a rendezvényt beharangozó pénteki debreceni sajtótájékoztatón.
25 éves a Gastroblues fesztivál
Mások mellett az SBB, Cliff Moore, Julian Sas, a Texas Flood, Ana Popovic és Erja Lyytinen is fellép a 25. Gastroblues Fesztiválon július 3. és 9. között Pakson. A rendezvényt az eddigi történetet bemutató Kárpát-medencei vándorkiállítás vezeti fel.
Gastro Design Award 2017 – Melyik az ország legdizájnosabb hotele / étterme?
A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az éttermi és a szállodai vendéglátás arculatának, megjelenésének fontosságára.
Új brand a rendezvény-vendéglátásban
Bemutatkozik a prémium kategóriás ART Catering.
Új vendéglátós összefogás
A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület partner vendéglátó egységeinek kezdeményezésére 2017. júniusában életre kel a Gyenesdiás Gastro Card.
Újdonság Badacsonyban: Pancs Gasztropiac
A Tihanyi PIAC placc-on a 3 napos pünkösdi hétvége programjai indítják be a nyarat, a Homola Borteraszon egész napos, naplementébe hajló bakelitlemezes bulira lehet számítani, Badacsonyban pedig a Pancs Gasztropiac mozgolódik, először a Balatonnál.
Kávé és kikapcsolódás Budapest legkisebb kávézójában
Óbuda páratlan hangulatú, macskaköves Fő terén az Esernyős működteti a főváros legkisebb kávézójaként emlegetett Gázlámpa Kioszkot.
Bor- és halünnep péntektől négy napon át Balatonfüreden
Pénteken kezdődik Balatonfüreden a Balatoni Bor- és Halünnep, amelyen a gasztronómiai kínálat mellett koncertek várják a látogatókat. A hétfőig tartó fesztiválon fellép a Sebő együttes és Huzella Péter is.
Bemutatkozott a kézműves sörök és borok városa
Alig egy hónapja Pozsony mutatkozott be Budapesten, most május 31-én pedig Kassa látogatott el hozzánk.
MNGSZ Közgyűlés a Stefánián
Május 30-án, elegáns helyszínen, a pesti Stefánia Palotában tartotta éves küldött közgyűlését a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), ahol fontos bejelentésekre került sor.
Indianer, csokis és citromos mignon, linzer, ishler, habos kávéval
60 éves születésnapját ünnepli a budai, Fény utcai Auguszt Cukrászda, amely ma is épp ott üzemel, ahol nyitása idején.
200 rászoruló családot támogatnak a hazai vendéglősök
A BFTK által szervezett Vörösmarty téri Budapesti Tavaszi Vásárban minden 1 kg eladott kolbász után 1 kg tartós élelmiszert ajánlanak fel, amit az Ökumenikus Segélyszervezet juttat el rászoruló családokhoz
A sztárséf szerint a legízletesebb "fűszer" a faszén füstje
Serényi Zsolt, alias Tetovált séf él-hal a faszénparázson sült ételekért. Belvárosi barbecue éttermében egy gyorstalpalót is tartott a tavaszi grillszezonra készülve, ahol izgalmas technikákkal ismertette meg a gasztronómia szerelmeseit.
Gyomorforgató állapotokat talált egy budapesti étteremben a NÉBIH
Csaknem 90 kg alapanyag, félkész- és késztermék forgalomból történő kivonását, valamint a melegkonyhás tevékenység felfüggesztését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy budapesti étteremben. A vendéglátóhely raktárában több éve lejárt és egérrágta alapanyagokat is találtak az ellenőrök.
Folytatódnak az élelmiszerek esetleges kettős minőségét ellenőrző vizsgálatok
A földművelésügyi miniszter egyes élelmiszerek újabb átfogó vizsgálatát rendelete el annak érdekében, hogy kiderüljön: a nyaranta nagyobb mennyiségben fogyasztott termékeknél létezik-e a kettős mérce. Vagyis az azonos márkanév alatt forgalmazott élelmiszerek azonos minőségben kaphatók-e itthon és külföldön. A vizsgálat elindulásáról Fazekas Sándor beszélt az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban.
Újra keresik az ország legjobb pálinkáját
Hamarosan önálló oltalmat élvez a Vasi vadkörte és a Nagykörűi Cseresznyepálinka, de folyamatosan dolgozunk Magyarország pálinkatérképének teljesebbé tételén, és regionális pálinkáink oltalom alá helyezésén – mondta Gulyás Andrea a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a 2017. évi Pálinka Országkóstoló hivatalos megnyitóján.
Újra vigadhatunk a barackbirodalomban
A Gönci Barack Vigasság az a két nap a nyárban, amikor a legjobbat kaphatja, tapasztalhatja, érezheti az, aki erre a vidékre látogat.
Platinaérmet kapott Londonban a Somlói Kreinbacher pezsgő
A DWWA, a legnagyobb nemzetközi borverseny, amelyre idén rekord számú, 17 200 nevezés érkezett és zsűrizésükben 219 nemzetközi szakértő vett részt Londonban.
Borok és lóerő a Balatonnál
Pünkösd hétvégén második alkalommal rajtol el a Motoros Borok Útja Rallye, hogy felfedezze a Balatoni Borrégiót.
5000 látogatót várnak a palkonyai pincék Pünkösdkor
Mintegy ötezer látogatót várnak a 23. Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvénysorozatra június 3-án és 4-én - mondta el a villányi borvidékhez tartozó község turisztikai egyesületének elnöke.
Ágyaspálinka Fesztivál lesz Újszilváson Pünkösdkor
Könnyűzenei koncertek és neves dj-k is várják az érdeklődőket a 12. alkalommal megrendezendő Ágyaspálinka Fesztiválon június 3-án és 4-én Újszilváson.
Olasz borok és ételek napja
Harmadik alkalommal rendezik meg az Olasz Fesztivált Budapesten. Idén a gasztronómia is helyet kap.
Kóstolt már kapros uborkás vagy fekete cseresznyés fagyit?
Izgalmas új, meghökkentő ízekkel készül a nyárra a Damniczki Budapest cukrászda.
Kóstolt már kapros uborkás vagy fekete cseresznyés fagyit?
Izgalmas új, meghökkentő ízekkel készül a nyárra a Damniczki cukrász manufaktúra.
Vega lett a tulaj, bezár a Matrjoska
Szomorú videóüzenetben köszön el vendégeitől a budapesti Matrjoska bisztró tulajdonosa.
Sikeres magyar bemutatkozás a London Wine Fairen
Május 22. és 24. között Londonban találkozott a borszakértők színe java. A Magyar Turisztikai Ügynökség száz négyzetméteres standdal és kilenc társkiállítóval vett részt a London Wine Fairen. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a nemzetközi borszakmai vásáron arról beszélt, hogy a magyar borról egységes, de célpiaconként differenciált nemzetközi kommunikációt kell kialakítani.
Interaktív élménytúrák a Csokoládé Múzeumban
Különleges tárlatvezetésen vehetnek részt a csokoládé szerelmesei a Szamos Kossuth téri üzletében, amelynek harmadik szintjén egy évvel ezelőtt nyílt meg a Csokoládé Múzeum. A tematikus termekbe rendezett tárlaton a résztvevők végigkísérhetik és végigkóstolhatják a kakaóbab teljes életútját, a program utolsó állomásaként pedig mindenki elkészítheti saját táblás csokoládéját.
53 milliárd támogatást ad a kormány a Tokaj-Hegyalja térség fejlesztésére
A május 19-én megrendezett sárospataki konferencián a Tokaj-Hegyalja térségét érintő aktív turizmus fejlesztési szükségletei álltak az előadások fókuszában.
Összeomolhat a brit vendéglátóipar az EU-s vendégmunkások nélkül
A Brit Vendéglátóipari Szövetség által megrendelt tanulmányból kiderül, hogy a szektor munkaerejének 24%-a EU migránsokból áll és a Brexit után 10 évvel a munkaerőhiány 1 millió lesz, ha az EU migrációja 2019-re nullára esik vissza.
Hungarikum lehet a bakator
A debreceni és a bihardiószegi önkormányzat borászokkal összefogva kezdeményezi a bakator szőlőfajta és a bakator bor hungarikumként történő elismerését - közölte Bihardiószeg polgármestere kedden Debrecenben, a cívisváros polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Kihagytad a London Wine Fair’17-et? Rosszul tetted...
Még nem késő: ma és holnap is nyitva az Egyesült Királyság legnagyobb borszakvására, a London Wine Fair ’17 az Olympia Hall rendezvényhelyszínen, ahol természetes napfényben fürdenek borok, látogatók, programokon résztvevők - az épület természetes világításának köszönhetően.
Pesti étterem a Gourmet Fesztivál nagy újítója
A Gourmet Fesztivál eddigi történetének legsikeresebb fesztiválján vagyunk túl, ez a látogatók számában is megmutatkozott: idén a fesztivál átlépte a 20 ezer fős álomhatárt, és mintegy 23.500 érdeklődő volt kíváncsi a legmenőbb hazai gasztrofesztiválra.
Megújult a Hisztéria Kávézó
Csúcsminőségű fagylaltok, francia desszertek, letisztult design, megújult külső - ez ma a Hisztéria Kávézó a Westendben, ahol az ország tortája versenyen induló remekművüket is bemutatták.
Első alkalommal rendeznek Dunamenti Halfesztivált Mohácson
Első alkalommal rendezi meg július 22-én a Dunamenti Halfesztivált Mohácson a baranyai város német nemzetiségi önkormányzata, amelyre a Duna Győrtől Újvidékig tartó szakaszáról várnak halfőző mestereket, valamint szabadidős halászléfőző csapatokat.
Gourmet-fesztivál a szegényekért Bécsben
Második alkalommal rendezik meg az osztrák fővárosban a jó ételek és italok fesztiválját, a Wienissimot. A rendezvény bevételével egy olyan egyesületet támogatnak, amely a boltokban kidobásra ítélt, de még fogyasztható élelmiszereket gyűjti össze és juttatja el szociális szervezeteknek.
Hamarosan nyílik a világ első Nutella Étterme
Május 31-én nyitja meg a Ferrero az első saját éttermét, a Nutella Cafét a chicagói Millenium Parkban, ahol a nutellás harapnivalók mellett kávékülönlegességeket kínálnak majd.
Hordóreptetés is lesz az idei Csabai Sörfesztiváon
Csaknem százfajta csapolt sört lehet kóstolni a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádén, amelyet június 2. és 4. között rendeznek meg a békési megyeszékhelyen.
Atyaég, mi jöhet még? 7ágra süt a nap a Gourmet Fesztiválon
Emberemlékezet óta nem történt meg, ami most tény: melegen süt a nap a Gourmet Fesztivál idején! Gumicsizma, esernyő, esőköpeny, villanymelegítő - a jól megszokott tárgyak egyelőre idén a szekrények mélyén maradnak...
Negyvenöt belga sörfőzde egy budapesti fesztiválon
Negyvenöt belga sörfőzde 250 féle sörét, köztük 65 féle csapolt sört kóstolhatnak meg a hétvégén a 8. Belga Sörfesztivál vendégei a Bálna Budapestben.
Bővülő programkínálat, már két pavilonban: Sirha Budapest 2018
2018 februárjában a tavalyinál nagyobb alapterületen, új programokkal gazdagítva rendezik a Hungexpo területén a Sirha Budapest szakkiállítást, jelentették be a szervezők.
A kulináris innovációt díjazza az MTÜ
A legjobb újrafelfedezett tradicionális magyar ételt készítő éttermet díjazza a Magyar Turisztikai Ügynökség az idei Gourmet Fesztiválon.
Miért nem alapélelmiszer a kenyér?
Fellélegezne a sütőipar, ha a kormányzat elfogadná a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javaslatát az ütemezett áfacsökkentésről – mondta a Magyar Pékszövetség elnöke.
Pannon Borrégió Top25 idén tizedszer
A Dél-Dunántúl legnagyobb szabású borfesztiválját rendezik meg június 10-én.
Pszichológusból kenyérszakértő
David Seboek a Szex és New York sorozat egyik kedvenc pékségében tanulta meg az alapokat, saját éttermében Budapesten pedig már több mint 15 éve süti maga a kenyeret.
Házi fagylalt készítő kurzus a Coninvestben
Az olasz fagylalt készítés egyik nagymesterétől tanulhatnak a résztvevők.
A Gundel szakácsa képviseli hazánkat az Ifjúsági Szakácsvilágbajnokságon
A világversenyt 2017. szeptember 8-án Frankfurtban rendezik meg.