Ro_gasztro cikkek
Menekült séfek fesztiválja lesz Párizsban
A migránsokról kialakult kép megváltoztatására menekült séfek fesztiválját hirdette meg tíz párizsi étterem.
Pop-up étterem csak két főnek az Erzsébet téren
Az Electrolux látványkonyhájában sztárséfek fognak főzni. A különleges, egy napig üzemelő étterembe június 17-től lehet asztalt foglalni.
Meztelenül lehet fogyasztani a júliusban nyitó tokiói étteremben
Jelentős vitákat gerjesztett diszkriminatív belépési szabályzatával egy tokiói, meztelen vendégek számára fenntartott étterem – írja a The New Daily.
44 érmet nyertek a magyar borok az egyik legfontosabb borversenyen
A magyar borászatok összesen 44 érmet nyertek a Decanter World Wine Awards most véget ért londoni mustráján. A magyar induló két platina, nyolc arany, 18 ezüst és 16 bronz minősítést kaptak. További 21 magyar bor részesült elismerő oklevélben.
Nem fogja kitalálni, miben döntött világrekordot egy horvát falu
Guinness-rekordot állítottak fel a horvátországi Karlovác megye alig ötszáz lakosú Jaškovo településén – nem mással, mint a világ leghosszabb rétesével.
Garai Ádám és Nagy Fruzsina képviseli hazánkat a Chaine világbajnokságon
Garai Ádám az Olimpia étterem ifjú szakácsa fogja képviselni Magyarországot a 2016. szeptember 30-án Manchesterben, Nagy Fruzsina az Apetitorium ifjú sommelier munkatársa pedig augusztus 26-án képviseli hazánkat a Vaduzban megrendezésre kerülő világbajnokságon.
Találja ki, milyen színű volt eredetileg a debreceni páros kolbász!
A hungarikummá nyilvánított debreceni páros kolbász a főszereplője az első Debrecziner Gourmet Fesztiválnak, amelyet a cívisváros polgármestere nyitott meg szombaton a nagyerdei Békás-tó partján - írja az MTI.
Drágább lesz az orosz vodka
Drágul a vodka Oroszországban: hétfőn üvegenként 185-ről 190 rubelre (815 forintra) emelkedik a félliteres vodka kiskereskedelmi minimálára - közölte az Interfax hírügynökség a moszkvai pénzügyminisztériumra hivatkozva csütörtökön.
Nemzetközi elismerésben részesült a Chef almaecet és a Veritas Gold ásványvíz
A Nemzetközi Íz és Minőség Intézet (The International Taste & Quality Institute – iTQi) , két magyar terméket, a Veritas Gold természetes ásványvizét három, a BUSZESZ Zrt. Chef almaecetét két aranycsillaggal tüntette ki a 2016-os „Superior Taste Award” brüsszeli világversenyén.
Indul a Borászok Borásza Ösztöndíjprogram
A Vinum Praemium Alapítvány meghirdeti a Borászok Borásza Ösztöndíj Programot! Pályázhat minden fiatal magyar, az Alapítvány partnerintézménynél felsőfokú szőlész-borász alapképzésen részt vevő hallgató. Cél a jövő Borászok Borászának megtalálása, aki választott hivatása iránt elkötelezett, határozott jövőképpel rendelkezik és számára a „tökéletes bor” elkészítése mellett a közösség építése, ápolása egyaránt fontos.
Magyarország legjobb lángosozóját keresik
Kedvenc lángosozó a Balaton parton vagy éppen egy budapesti strandon, esetleg egy nyüzsgő piacon az ország bármely pontján? A Vénusz Lángos Voks oldal segítségével mindenki megtalálhatja, hol érdemes ezt a magyar street food klasszikust megkóstolni.
Itt az Iftar ideje a Baalbekben
Mivel elkezdődött a muszlimok 30 napos böjtjének időszaka, a Ramadan, Budapest első autentikus libanoni étterme, a belvárosi Buddha Bar Hotel Budapest keretein belül működő Baalbek speciális, un. Iftar menüt állított össze.
Ízlelő kaland csupa csokiból
Chocopest néven új sorozattal állt elő a szekszárdi Ízlelő Étterem csapata.
Új Szamos kávézó a Parlamentnél
Egyedülálló gyűjteménnyel, és Csokoládé Múzeummal nyitotta meg legújabb kávézóját a Szamos Marcipán a Kossuth téren.
Amikor a föld is a barack körül forog
Minden nyáron, a barackérés idején Boldogkőváraljára érkezik, aki szereti a kajszik királyát. Július első hétvégéjén, az V. Gönci Barack Vígasságon ünnepelhetjük e nemes gyümölcsöt és mindent, ami abból készül.
10 millió forintnak megfelelő összegért kelt el az óriás tonhal
260 ezer jüant fizetett egy árverésen a több mint egy mázsás japán tonhalért egy vendéglős a délkelet-kínai Fucsou városban.
Az Év Söre idén a Székely sör lett
Több ezren látogattak fel hétvégén az Utolsó Sörfesztiválra a Budai Várba, ahol közel kétszázféle sört kínáltak az Oroszlános és Hunyadi udvarban. A legnépszerűbbek idén is a világos, láger típusú főzetek voltak, a közönség kedvence pedig a Székely sör lett. A rendezvénynek a vár felújítása miatt kell jövőre elhagynia hagyományos környezetét, de a szervezők azt ígérik, az új helyszín nem változtat majd a megszokott minőségen.
Itt a kisvárdai pálinkások új termékcsaládja
Az 1922-ben, Kisvárdán alapított Várda-Drink csoport, a magyar szeszesital piac egyik meghatározó szereplője idén új, 19 exkluzív pálinkát tartalmazó termékcsaláddal jelentkezik a piacon, amelyet május 25-én a La Perle Noire étteremben exkluzív, pálinkával kísért ebéd keretében mutattak be a szakmai közönségnek.
Vajon léteznek emlékezőtehetséget javító élelmiszerek?
Az emberi kihívások teljesítéséhez a legtöbb esetben jó memóriára van szükség. Ez az oka annak, hogy a memóriafokozó étrend-kiegészítők vagy tabletták miért váltak az utóbbi években annyira népszerűvé. Sokan nem tudják azonban, hogy több élelmiszerrel is javíthatnak emlékezőtehetségükön, és ugyanazt a hatást elérhetik velük, mint az egyébként megkérdőjelezhető kimenetelű memóriafokozó készítményekkel. A Food World News ezeket az ételeket (és italokat) ismerteti.
Drónpincérek Eindhovenben
Drónpincéreket alkalmazó pop-up kávézót nyitottak az Eindhoveni Műszaki Egyetem diákjai.
Megválasztották a Zrínyi Emlékév borait
A Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév keretén belül, a Pécs-Mecseki Borút Egyesület szervezésében rendezik meg az I. Zrínyi Fesztivált június 3-5-én.
Első Budapesti Borbár Túra: 22 helyen kedvezménnyel
A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai együttműködésével rendezik meg június 8-án az I. Budapesti Borbár Túrát. Ezen az estén budapesti borbárok látják vendégül a huszonkét magyar borvidéket, kedvezményes kóstolást és találkozási lehetőséget kínálva a borászoknak és a borfogyasztóknak. Az első Budapesti Borbár Túrán a borkedvelők huszonkét helyszínt járhatnak végig. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóját július 1-jén a Király utcai ETAP Borbárban rendezték.
Újra dj-versenyt hirdetett a Finlandia
A finnek kedvenc vodkája idén is izgalmas versenyre hívja a lemezlovasokat. Akik 30 perces mixükkel és tracklistjükkel meggyőzik a zsűrit, valamint a közönséget, idén is a Balaton Soundon a Less Ordinary Bárban pörgethetik a lemezeket.
Jól vizsgázott a bazsalikom
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ezúttal cserepes bazsalikomokat vizsgált Szupermenta projektjének keretében. A hivatal szakemberei hat fűszernövényt teszteltek élelmiszerbiztonsági és növényvédelmi szempontok mentén.
Melyik az ország legjobb sillere?
Szabó Balázs Band- és Péterfy Bori & Love Band-koncert is lesz az Országos Sillerfesztiválon, amelyet kilencedik alkalommal rendeznek meg Pakson június 3-4-én. A borversenyre már most száznál több mintát neveztek mintegy negyven településről, de a jelentkezéseket a rendezvény kezdetéig fogadják.
Ezek ma a legjobb magyar pezsgők
A Winelovers – a Pezsgő Június programsorozathoz kapcsolódó – vaktesztjén idén szinte az összes hazai méthode traditionelle, azaz hagyományos champagne-i eljárással készült pezsgő megmérettetett. A 22 versenyző közül egy tízfős szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Sopron és Etyek domborítottak!
Világszerte kevesebbet isznak az emberek
Globálisan 2001-óta első ízben kortyol kevesebb szeszt a Föld lakossága. A csaknem univerzális tendencia alól Észak-Amerika figyelemre méltó kivételt képez. Az írás a The Daily Meal cikke alapján készült.
A szuvidolt sertés találkozása a göcseji dödöllével
Sűrű erdő szélén, távol a világ zajától, a göcseji dombok között találjuk Bázakerettyén a Bonne Chance éttermet és hotelt, amelyet egyre többen ismernek kísérletező konyhájáról.
Gigantikus tortával nyit újra a szegedi Virág cukrászda
Június 3-án, pénteken délután 4 órakor megnyitják a felújított Virág cukrászdát.
Vörösmarty egykori pincéje látogatható
Minőségi jazz zene, kiváló borok, ínycsiklandó ételek, borrendi felvonulás színesíti a hagyományos, ám a korábbiakhoz képest jelentősen megújuló szombati Szent Orbán Borünnepet Velencén, ahol Vörösmarty Mihály egykori présháza is nyitva lesz a látogatók előtt.
Az Artisjus nem támogatta a forgalom alapú díjszabás bevezetését
Az Artisjus nem támogatta az MVI és más szakmai szervezetek által is képviselt rendszerszintű változtatást eredményező, forgalom alapú díjszabás bevezetését. Ugyanakkor a támogatott javaslatok között megtalálható az MVI által felvetett tarifa kalkulátor megvalósítása és a szállodai közös helyiségekre vonatkozó jogdíjak módosítása.
Dűlőtúrák és koncertek a Tokaji Bornapokon
Nemzetközileg is ismert és elismert boros eseménynek szánják a szervezők a Tokaji Bornapok programsorozatát, amelyet a korábbi borfesztiválok méltó, még színvonalasabb utódrendezvényeként először június 3. és 5. között rendeznek meg a történelmi borvidék fővárosában.
Több mint 130 éves borokat találtak egy cseh kastélyban
Neves borszakértők megkóstolták a nyugat-csehországi Becov nad Teplou-kastélyban 1985-ben felfedezett több mint 130 éves italgyűjtményt. Megállapították, hogy a borok kitűnő állapotban vannak, és értékük jóval magasabb lehet, mint a korábban becsült mintegy 20 millió korona (mintegy 230 millió forint) - közölte Jakub Pribyl borszakértő hétfőn a cseh hírügynökséggel ( forrrás: MTI).
Imádják a magyar pezsgő muskotályos ízét
Május 23-án Hong Kongban a Vinexpo Asia kiállítás megnyitó napján hirdették ki a Franciaországban Bordeauxban rendezett a Citadelles du Vin nevű borverseny eredményeit, amelyen a BB Spumante pezsgője elnyerte a verseny különdíját is, az aranyérmen túl, ezzel a legjobb magyar tételnek választotta a szakmai zsűri.
A nők körében hódít a sör
Megdőlni látszik a tévhit, hogy a sör a férfiak itala. A Sör mi több legfrissebb, kizárólag nők körében végzett kutatása szerint ugyanis, a hölgyek háromnegyede igenis fogyaszt sört, a karakteres ízek mellett a kecses pohárformákat preferálják és tudatosan válogatnak a sörtípusok között. A Sörszövetség nemzetközileg is páratlan kézfotó sorozattal mutatja be, milyen az, amikor hölgyek veszik kézbe a sört. A fotókiállítás a nagyközönségnek az Utolsó Sörfesztiválon mutatkozik be a Budai Várban.
George Clooney Győrben bukkant fel
A Nespresso hazai népszerűségének növekedése és az egyre nagyobb kereslet indokolta, hogy a minőségi kávét nyújtó világmárka Budapesten kívül is terjeszkedjen.
A tíz legjobb étterem Budapesten
A külföldiek által legkedveltebb helyeket mutatja be a The Times c. brit napilap utazási oldala.
Inna ön konyakot a forradalom előtti időkből?
1788-as borpárlatot bocsát aukcióra egy (rendkívül) nagy múltú párizsi étterem – adta hírül a Food & Wine.
Zacskós műanyagrizsről szóló rémhírek kaptak szárnyra a világhálón
A zacskós rizst műanyagból készítik, ezért mérgező – ez a hír terjed a napokban gőzerővel a neten. Az Urban Legends beszámolóját a hvg.hu összegzi a számunkra.
Milyen lehet az ürgéből készült pekenyica?
A Szolnok és térsége roma gasztronómiájának legjellegzetesebb ételeit tartalmazó, látványos, színes képekkel illusztrált könyvet jelentetett meg a város önkormányzata.
Jól végződött a 'Balatoni vihar'
A NÉBIH koordinálásával három nap alatt 89 észak Balaton-parti borászatot és 300 000 hektoliter bort ellenőriztek az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek.
A világ hízottlibamáj-termelésének négyötöde Magyarországról származik
Kulturális és nemzetgazdasági érdek a magyar libamájtermékek megőrzése - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára pénteken az Orosháza-Gyopárosfürdőn rendezett libamájfesztiválon, amelyről a szaktárca közleményben tájékoztatott.
Idén utoljára lesz sörfesztivál a budai Várban
Az idei lesz június 2. és 5. között az utolsó sörfesztivál, melyet a budai Várban rendeznek meg, az ezt követő években más helyszínen kóstolhatják a látogatók a legnagyobb sörgyárak, importőrök és kézműves sörüzemek kínálatát.
Innovációs elismerés a Sirhán
Európa legnagyobb zöldségspecialistája két innovációs termék-elismerést is kapott a SIRHA Budapest kiállításon.
Gourmet Fesztivál - Bemutatták az első BalatonBort
Több mint húsz balatoni pincészet részvételével készült el a régió első közösségi bormárkája, a BalatonBor, amelynek első, 2015-ös évjáratát a budapesti Gourmet Fesztiválon mutatták be csütörtökön.
Magyarország bekerült a gasztronómiai elitklubba
Azzal, hogy Széll Tamás megnyerte a Bocuse d'Or európai döntőjét Budapesten, Magyarország még inkább felkerült a világ gasztronómiai térképére, bekerült a gasztronómiai elitklubba - mondta a szerdai eredményhirdetést követően a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke az MTI-nek.
Ami a lábosok mögött van: backstage túra a Bocuse d'Or-on
Izgalmas 'backstage' túrára invitált bennünket Florent Suplission, a Bocuse d'Or versenyt szervező GL Events gasztronómiai események igazgatója.
Gasztrobloggert keres a Nagyi titka liszt
Gasztroblogger-kampányt hirdet a GoodMills Magyarország, a Nagyi titka lisztek gyártója és forgalmazója. A több mint egy hónapig tartó kihívásban útravaló sütiket kell készíteniük a bloggereknek, a pályázatokat az újhullámos cukrászat leghíresebb képviselői, Márk Szonja (Édesem) és Sallay Fanni (Cake Shop) értékelik majd.