A Borfesztiválon saját tortával rukkolt elő a St Andrea borászat

A Borfesztiválon saját tortával rukkolt elő a St Andrea borászat 

A Borfesztivál első napján, kivételesen ragyogó nyár végi napsütésben igazi gasztro felfedezőtúra részesei lehettünk. A St Andrea pincészet üde borokkal és a hozzá komponált tökéletes fogásokkal várt bennünket. Egyúttal megkóstoltuk a borászat saját tortáját is.
Michelin-csillagos séf nyit éttermet a Versailles-i kastélyban

Michelin-csillagos séf nyit éttermet a Versailles-i kastélyban 

2016. szeptember 13-án a több Michelin-csillagos Alain Ducasse megnyitja új kávézó-éttermét a Versailles-i kastélyban. A kortárs, elegáns helyszínt az Ore névre keresztelik.
A balatoni éttermekbe évtizedek óta máshonnan érkezik a hal

A balatoni éttermekbe évtizedek óta máshonnan érkezik a hal 

Kevés hal van a Balatonban, ezért már évek óta más területekről érkezik az ottani vendéglőkbe a hal - mondta a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.
Több tucat gyerek rosszul lett a világ legerősebb chili paprikájától

Több tucat gyerek rosszul lett a világ legerősebb chili paprikájától 

Az Indiana Állam-beli New Castle Middle School több mint két tucat diákja „megbetegedett", miután kipróbálták az egyik osztálytársuk által behozott Carolina Reaper paprikát, állította az iskola igazgatója.

Új jelölés segít eligazodni a boltban kapható burgonyák között 

Szeptember elseje óta mind a csomagoltan, mind az ömlesztve árult étkezési burgonyáknál kötelező alkalmazni az új jelölési előírásokat. A jövőben többek között nem csak a fajtáról és a származási országról, hanem a jellemző főzési típusról is tájékozódhatnak a vásárlók.
A címke rögtön elárulja, mit rejt a palack

A címke rögtön elárulja, mit rejt a palack 

A Kreatív nyolcadik alkalommal rendezte meg a Pakk versenyt, melynek célja, hogy megtaláljuk Magyarország legszebben tervezett és kivitelezett termékcsomagolásait. A Békési Manufaktúra Single Barrel Whisky-je aranyat hozott el a versenyen,ebből az alkalomból Haász Dömötört, a márka kommunikációjáért felelős Rézangyal marketingvezetőjét kérdeztük.
Megnyitották Európa első sörszökőkútját Szlovéniában

Megnyitották Európa első sörszökőkútját Szlovéniában 

Megnyitották Európa első sörszökőkútját, a Zöld Aranyat a szlovéniai Zalec városában.

Mintegy harminc pincészet és ötven program a Villányi Vörösborfesztiválon 

Mintegy harminc neves pincészet és ötven kulturális, könnyűzenei program várja résztvevőket a Villányi Vörösborfesztiválon, amelyet szeptember 30. és október 2. között 27. alkalommal rendeznek meg a borvidéki városban.
Vagány hely nyílt a nyolckerben

Vagány hely nyílt a nyolckerben 

A Krak’n Town Steampunk Saloon, Budapest új gasztro-negyedében, a Rákóczi tér közelében nyílt meg.
A döntősök névsorával: itt a GastroDesign versenyünkről a beszámoló

A döntősök névsorával: itt a GastroDesign versenyünkről a beszámoló 

Sejtettük persze előre, amikor a nyár elején meghirdettük immár harmadik éve megrendezésre kerülő, sikeres versenyünket, hogy a győztesek kiválasztása nem lesz könnyű. Hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján tudtuk, nehéz a jók közül első, második, harmadik helyre sorolni bármelyik pályázót, mert az egyik zsűritagnak ez tetszik, a másiknak amaz – és az érveket szinte egy esetben sem lehetett a szőnyeg alá söpörni.

Jó bor várható idén 

Mennyiségileg vegyes, de minőségileg jó évjárat lehet az idei bor a szüret első tapasztalatai, a szőlős gazdák és borászok várakozásai alapján - derül ki az MTI megyei tudósítóinak körképéből.

Világbajnoki trófeát nyert a somlói Kreinbacher Birtok 

A Champagne és Pezsgő Világbajnokság díjátadó gáláján a mindössze 20 trófea, ezen belül a 11 National Champions nagydíj egyikét vehette át a somlói Kreinbacher Birtok. Miután Prestige Brut és Brut Classic 2011 Magnum pezsgőjükért megkapták az első hazai aranyérmeket, utóbbit Londonban a Best Hungarian Sparkling Wine trófeával díjazták. Az abszolút világbajnok a Louis Roederer Cristal 2002 Magnumja lett, míg a legjobb nem évjáratos champagne a Charles Heidsieck Brut Réserve, amely a 25. Budapesti Borfesztiválon is kóstolható lesz.

Új helyszínen nyitott a Budafoki Pezsgő és Borfesztivál 

Idén a megújult piactéren nyitották meg a 27. Budafoki Pezsgő és Borfesztivált.

Nem árt, ha erre a vendéglátóhelyek is felkészülnek 

A magyarok több mint fele törekszik étrendjét úgy alakítani, hogy egyrészt bio élelmiszert, illetve kevés zsírt, szénhidrátot és hasonlókat tartalmazó ennivalókat fogyasszon. Másrészt pedig arra, hogy elkerüljön olyan összetevőket, amelyekre érzékeny, allergiás, vagy amelyek ütköznek valamilyen meggyőződésével. Nálunk a fogyasztók kétharmada  (68%) hajlandó többet is fizetni olyan ételekért és italokért, amelyekben nincs általuk nemkívánatosnak tartott alkotóelem. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen egészség és adalékanyagok megítélésére vonatkozó kutatása, amit hatvanhárom országban, köztük Magyarországon végeztek.

A kedvenc szendvicsedet hozhatja vissza a Burger King 

A Burger King gyorsétteremlánc 25. születésnapja alkalmából nem csak különleges menükkel és több mint százezer ajándékkal lepi meg vendégeit, hanem visszahozza a rajongók által legtöbb szavazatot kapott termékeket is.

Milyen uzsit vigyen a gyerek az iskolába? 

Az új tanév kezdetén a számos teendő között arra is érdemes odafigyelni, hogy tízóraira és uzsonnára mit és hogyan visznek a gyerekek az iskolába. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat, hogy a gyerekek a főétkezések között is jót, s jól ehessenek.

Melyek az ország legjobb vörösborai? 

Ahhoz, hogy a lelkes borszeretők a szeptember beköszöntével máris a legjobb vörösökhöz nyúlhassanak – s ne kelljen a könyv megjelenésééig várniuk – a szervezők a Vinoport rendelkezésére bocsátották a teljes listát.

Mi lesz az idei Borfesztiválon? 

Szinte hihetetlen, de 25 éve nyitotta meg először kapuit a Budapest Borfesztivál. Együtt nőtt fel a rendszerváltás után újjáéledő borkultúrával: támogatta a kilencvenes évek nagyjait, kihagyhatatlan és nemzetközi tömegrendezvénnyé vált a kétezres évek elején, és rendületlenül segíti a generációváltást napjainkban is.

Dijoni mustárt hívott vissza a NÉBIH 

Az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) érkezett bejelentés szerint Magyarországon is forgalomba került egy francia előállítású dijoni mustár, amely nem jelölt allergén összetevőt, szulfitot,  tartalmaz. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felvette a kapcsolatot a magyarországi forgalmazóval, amely a szükséges intézkedéseket végrehajtotta.

Így ünnepel a száz éves bécsi Naschmarkt 

Kétnapos születésnapi bulival ünnepli 100. születésnapját a bécsi Naschmarkt 2016. szeptember 2. és 3. között. Az osztrák főváros egyik legismertebb és legkedveltebb piacán hetente 64 ezren fordulnak meg. 

Új kávés weboldal indult 

Az Ineedcoffee.hu célja, hogy hasznos információkat nyújtson a kávéimádóknak.

Biztos, hogy mindig tiszta pohárból isszuk a sört? 

Attól még nem leszünk „sörsznobok”, ha esetleg tiszta pohárból szeretnénk meginni az italunkat.

Egy túl igényes étteremlátogatónak köszönhetjük a burgonyaszirom megszületését 

Most ünnepelte születésnapját a burgonyából készült chips. A chips elkészítése nem egy megtervezett folyamat volt, és íze is rengetegszer változott 1853 óta. Hazánkban egy évtizedig a sós íz volt az egyeduralkodó, ám az utóbbi időben a magyarok is nyitottabbá váltak a különleges ízesítésekre.  Az Intersnack Magyarország Kft. (Chio) adatai szerint a hagymával kombinált tejfölös-tejszínes-sajtos és a paprikás-chilis-pepperonis változatok mellé mára szorosan felzárkóztak a húsos és a különféle pikáns, egzotikus fajták is.

Most mindent megtudhat a Juhfarkról 

Fiolában árusított orvosság, nászéjszakák bora, az egyik legősibb, és ma is sikert sikerre halmozó magyar fajta: ez mind a somlói Juhfark. Olyan bor, amely mindig tartogat valami újat, mert nagyon sok arca van. Szeptember 24-én egy nagyszabású sétáló kóstolón az elmúlt évek legjobb Juhfarkjait mutatják be 16 borász részvételével a Somlón. A rendezvény címe: Somlói Juhfark Ünnep.

Ki hallott ilyet? Már a sajtok is versenyeznek 

Napokon belül elkezdődik a IV. Nemzetek Sajtversenye, melyen 15 európai ország legjobb sajtjai szállnak ringbe. Az augusztus 27-i megnyitón, a SZEGA Marketben, a Budagyöngye Bevásárlóközpontban kiderül, hogy a magyar nevező sajtok közül melyik nyeri el a szakmai zsűri tetszését. A esemény díszvendége: Roland Barthelémy, világhírű francia sajtlovag, sajtkészítő mester.

Járt már csokifesztiválon? 

A csoki körül forog minden a hétvégén Szerencsen, ahol immár kilencedik alkalommal rendezik meg az Országos Csokoládéfesztivált.

Hatodával kevesebb bort hozhat az idei szüret 

Hiány nem lesz, viszont drágulhatnak az italok - írja a Lokál csütörtöki számában Légli Ottóra, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnökére hivatkozva.

Férfi lett a borkirálynő 

Németország borvidékein már majdnem 100 éve választanak borkirálynőket. Persze nem hatalmas trónokon ülő uralkodó hölgyeket, és nem is a világbékéért lobbizó tökéletes szépségeket szavazzák meg ilyenkor, hanem a német borágazat legfontosabb képviselőit. Idén az egyik „borkirálynő” egy férfi lett.

Fiatal borászok ünnepe a Bazilikánál 

Idén is a Szent István téren, a Bazilika előtt körbesétálva lehet mejd megkóstolni az ország legizgalmasabb 32 fiatal borászának borait hétvégén: 4 napos borünneppel vár a Junibor az ország egyik legszebb terén.

Mi az a hús? 

Módosul, egyúttal szigorodik a forgalomban lévő élelmiszerek minőségét szabályozó Magyar Élelmiszerkönyv. Ideje volt talán, hiszen – például – az elmúlt évek párizsija is jobbára csak a nevében volt húskészítmény: leginkább szóját, zsírt, ízületi folyadékot, gerinc- és csontvelőt, bíbortetű-kivonatot és sok-sok e-számot tartalmazott. Tisztelet a kivételnek.

Mi a magyar a Soproniban? 

A Facebookon debütált a Soproni magyar árpás reklámja. A panírozás és az erős paprika mellett a száz százalék magyar árpából készült Soproni sört is közös hagyományaink egyikeként mutatja be a videó.

DreherFeszt: Ezt jól kifőzték! 

Ötféle, csak a DreherFeszten elérhető sörspecialitás, háromféle friss, egyenesen a főzés, szűrés után érkező tanksör, háromszor több sörcsap és csapos – erre számíthatnak a különlegességek kedvelői augusztus 26-27-én az idén megújult, időtartamában és területében is kibővült sörgyárfesztiválon. Ráadásul igazi fesztiválbulira hangolt zenei felhozatalra is készülhetünk.  

Megújul a Magyar Borok Útja Rallye 

A megújulás jegyében rendezik meg a 21. Magyar Borok Útja Rallye-t, amelynek mezőnye jövő pénteken rajtol a fővárosi Kincsem Parkból.

Itt az első pesti macskakocsma, ahol cicák társaságában sörözhetsz 

A Whiskers Cat Pub kézműves sörökkel, koktélokkal, na és persze elképesztően aranyos cicákkal vár a belváros szívében.

Áfonya hercegnő tortájának titka 

Most mi magunk is kipróbálhatjuk, hogyan kell elkészíteni. A recept már nyílvános, a többi már rajtunk múlik!

Megvannak a győztes torták receptjei 

A magyar zászló színeit tükröző tökmagos országtorta és a cukormentes Áfonya hercegnő torta receptjeire most fény derült.

A vendéglátósoknak bejött a METRO MAX 

A SZIGET Fesztiválon debütált a METRO MAX szolgáltatás, amely közel 60%-ban magyar termékeket értékesített. Több mint 1000 féle terméket vásárolt közel 100 vendéglátóipari egység a METRO új szolgáltatásának részeként

Olasz gasztrotúra az MVI-vel 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete a Coninvest Kft.-vel közösen ismét gasztrotúrát szervez, ezúttal Olaszországba.

Rio 2016: Michelin-csillagos séf főz a hajléktalanoknak 

A világ egyik leghíresebb séfje főz a hajléktalanoknak Rio de Janeiróban.

Megújul a Magyar Borok Útja Rallye 

A megújulás jegyében rendezik meg a 21. Magyar Borok Útja Rallye-t, amelynek mezőnye jövő pénteken rajtol a fővárosi Kincsem Parkból.

Furcsa óriástojások a borászatokban 

Több francia borászatban is különleges, hatalmas betontojások jelentek meg. Némelyik még húsvéti festést is kapott.

Így párosítsd a sört az ételekkel 

Mindenkivel fordult már elő, hogy egy finom étel mellé sört ivott volna, de nem tudta milyen illik hozzá. Ebben nyújt segítséget a Sörszövetség sörkalauza, amely megmutatja az egyes elő- vagy főételek illetve desszertek mellé milyen sört érdemes választani. 

Mit gondol, melyik a magyarok kedvenc borfesztiválja? 

Egyre népszerűbbek a borfesztiválok, ma már az ország szinte minden borvidékén van egy-egy jelentős fesztivál az évben. Most szavazhatunk is kedvencünkre.

Németek a sörcsapon 

Augusztus utolsó hétvégéjén Budán, az Allee melletti sétányon a német söröké és sörkultúráé lesz a főszerep, négy napon keresztül.

Áldatlan állapotok: kínai éttermet záratott be a Nébih Budapesten 

Egy XIV. kerületi távol-keleti étteremben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az étterem működését, többek között a súlyos élelmiszerbiztonsági és élelmiszerhigiéniai szabálytalanságok miatt, azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek. Elrendelték továbbá 38 tétel, 135 kg alapanyag, félkész- és készétel megsemmisítését.

Válik a séf, ugrik a Michelin-csillag? 

Veszélybe került egy népszerű brit étterem Michelin-csillaga, de nem az ott felszolgált fogások minőségének hirtelen romlása, hanem személyes okok miatt: válik a séf.

Kóstolt már árnyékliliomot? 

Ha a gyomokról esik szó, általában a visszaszorításuk a téma. Több növényt azonban a konyhában is lehet hasznosítani - olvasható az Agrárszektor oldalán.

Alternatív sörkorcsolyákra vadászik a Sörszövetség 

Idén először hirdet pályázatot éttermek, vendéglátósok számára a Sör Világnapja alkalmából a Sörszövetség, amelynek célja, hogy megtalálja Magyarország Sörkorcsolyáját. A szomszédos országokban a sör és gasztronómia kéz a kézben járnak, a Szövetség szeretné, ha itthon is elkészíthetnénk azokat a kísérő falatokat, amelyek legjobban illenek kedvenc italunkhoz.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!