Változik a fizetővendéglátók tételes átalányadója 

Nő a fizetővendéglátók tételes átalányadója, ezzel együtt viszont megszűnik az egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettségük január elsejétől - közölte honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Felújítják a bodajki Hochburg-Lamberg Kastélyt

Felújítják a bodajki Hochburg-Lamberg Kastélyt 

Jelenlegi siralmas állapota ellenére az épület még menthető.

Jókuti András lesz a Bocuse d'Or helyszíni műsorvezetője 

A TMC Group Facebook-oldala számol be róla, hogy magyar műsorvezetője lesz a világ legfontosabb szakácsversenyének, Jókuti András, a nemzetközileg is jegyzett Világevő blog szerzőjének személyében, ugyanis ő a lyoni Bocuse d'Or első számú házigazdája.

Visszatér az MVI szakmai titkára 

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének szakmai titkári pozícióját 2016. december 1-jétől ismét Bíró Bernadett tölti be.

Csókod megrészegít 

Mintha csak a smink része volna, egy pohár bor alkalomadtán mélyen vörös tónust kölcsönözhet fogyasztója ajkának. Egy koreai cég ezen a tényen felbuzdulva létre is hozta a borrúzst.

Béremelés várható a vendéglátóiparban? 

A hat év alatt megvalósuló, akár 15,5 százalékpontot is elérő adócsökkenéstől várható, hogy nőnek a bérek és csökken a munkaerőhiány a turizmusban és a vendéglátásban is, de a képzés és a munkaerő mobilitásának javítása ugyancsak a helyzet kezelését szolgálná - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára pénteken Hévízen.

Dubaji irodanyitás Budapesten 

Jó hír, hogy néhány külképviselet bezárása után most végre arról tudósíthatunk, hogy nyitnak egyet: a Dubaji Turisztikai Hivatal irodát nyitott Budapesten. A hivatalos bejelentésre elegáns gálavacsora keretén belül került sor december 15-én este, a Gerbeaud különtermében.
Most már tényleg itt a karácsony: az Auguszt bejglije rá a biztosíték

Most már tényleg itt a karácsony: az Auguszt bejglije rá a biztosíték 

A budai Fény utcai Auguszt Cukrászdában az idén is a hagyományoké, a klasszikus, monarchiabeli süteménykultúráé a főszerep.De a tuti befutó bejglik, karácsonyi kekszek, sütemények és szaloncukrok mellé idén felsorakozott a málnás pisztáciáskenyér, a csokis fatörzs és a trópusi kenyér passion fruittal - a feleség, Ibolya új kedvencei, amelyeket utazó sütemények néven Franciaországban tanult egy neves cukrászműhelyben.

A vendéglátóipar adózása a VIMOSZ szakmai konzultációján 

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége szakértői munkájának eredményeként is, májusban kormányzati döntés született bizonyos vendéglátó tevékenységek ÁFA-terheinek csökkentéséről. A jelenlegi szabályozás értelmezési nehézségeinek kiküszöbölésére az érintett felek bevonásával szakmai konzultációt szervezett a VIMOSZ, továbbá az egységes áfacsökkentésért a vonatkozó törvény kiterjesztő módosítását is kezdeményezi. A párbeszédet szolgáló rendezvény célja, hogy segítséget nyújtson a jogszabályváltozás gyakorlati alkalmazásához és a felmerülő értelmezési kérdések tisztázásához.

Kiemelkedő volt a külföldivendég-éjszakák számának bővülése októberben 

Októberben a kiemelkedően megugró külföldi keresletnek köszönhetően szállodáink forgalma, minden mutatószámának növekedése felülmúlta a megelőző hónapokban elértet. Ennek oka, hogy 2015 októberében – a migránsválság következtében – csökkent a beutazó forgalom, s ahhoz képest 2016 októberében 20,5%-os növekedés volt a külföldi szállodai vendégéjszakákban. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Trendriportja.

Hallott már a rendezvényzöldítésről? 

Novemberben ismét elindult az adventi vásárszezon a Fővárosban. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál egyike azon rendezvényeknek, amely évek óta a Zöldövezet Társulás Egyesület programját választja a rendezvény környezetterhelésének csökkentéséért.

Nemzetközi lesz a párlatfőzőverseny Gyulán 

Nemzetközivé bővítik a Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlatversenyét a 18. Gyulai Pálinkafesztiválon.

A borturizmus fejlesztése is része a szőlő- és borágazati stratégiának 

Elfogadták a szőlő-, borágazati stratégiát, amelynek a társadalmi egyeztetése még augusztusban kezdődött - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

Budapest szállodaigazgatóinak mutatkozott be a BFTK 

2016 novemberében Budapest hivatalos turisztikai szervezete, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) stratégiai társult tagként belépett a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségébe. Az együttműködési megállapodást Bükfürdőn, a Szállodaszövetség közgyűlésén írták alá. Ennek apropóján a BFTK egy évvégi találkozón látta vendégül a budapesti szállodaigazgatókat 2016. december 12-én a Vörösmarty téri Gourmet-házban. A vendégeket Bán Teodóra BFTK-ügyvezető, Pap Mária turisztikai divízióvezető és Kovács Györgyi Budapest Card-divízióvezető fogadta.

A külföldi vendégéjszakák száma megugrott, a belföldi csökkent októberben 

Októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 19,8 százalékkal emelkedett, a belföldi vendégek által eltöltötteké 6,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Együttvéve 6,7 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Mi az igazság Zsidaiék báziskonyhája ügyében? 

Nemrégiben a Zsidai Gasztronómiai Csoport élelmiszerbiztonsági ellenőrzése nagy vihart kavart a sajtóban. Ezt követően megírtuk, hogy a HVG cikkének tartalmi állításait a csoport tényekkel utasította vissza. Most mi is megnéztük, milyen a központi termelőüzem.

A Gellért fürdő medencéjében kávézik Ryan Gosling 

Budapesti helyszíneken készült a színész legújabb fotósorozata.

Pop-Up Ízelítő a gasztroforradalom jegyében 

Egészen új kezdeményezéssel, egy egyedülálló gourmet kóstolóval robbant be a hazai gasztronómia világába Tóth Edit.

Mosómedvét karácsonyra? 

A karácsony előtti őrült vásárlás-finisben nyújthat megoldást a Budakeszi Vadaspark azoknak, akik természetközeli és élményalapú ajándékkal szeretnék meglepni szeretteiket úgy, hogy közben a hazai természetvédelem ügyét is támogatják.

Itt a lista: ők nyerték a Média Építészeti Díjait 

Megvannak a 12. Média Építészeti Díjának győztesei, akik az Uránia Nemzeti Filmszínházban vehették át az elismerést vasárnap este.

Széll Tamásék bisztrót nyitnak a Hold utcai Piacon 

Amint lezajlik január végén a franciaországi Lyon-ban a Bocuse d’Or döntő, Széll Tamás és párja, Szulló Szabina utána sem tétlenkedik, mert nagy fába vágták a fejszéjüket: 2017 februárjában saját vendéglátóhelyet nyitnak a fővárosban, a belvárosi Hold utcai Piac földszintjén.

30 szakács 30 alatt 

Évbúcsúztató Business Klub rendezvényünk igencsak rendhagyóra sikeredett, hiszen ezúttal nem voltak szakmai előadások, nem a jól megszokott mederben zajlottak az események.

Ramon, a hős asztronauta 

Lassan ráébrednek a téli nyaralós desztinációra indulók, és ahhoz helyszínt keresők a világban mindenütt, hogy nagyon is jó célpont nyaralásra Izrael, ezen belül pedig elsősorban a Vörös-tenger melletti Eilat, mert időjárása eszményi, sok élményt tartogat, és mára az egyik legfontosabb szempontnak is megfelel: biztonságos Izrael üdülőfővárosa, nem kell folyton merényletek miatt rettegni.

Reggelizni? Arra nincs idő! 

A Philadelphia megbízásából készült reprezentatív kutatásból kiderült, hiába tartjuk fontosnak a reggelizést, sok esetben alig szánunk rá pár percet vagy teljesen elmarad

Sokat javult a magyar pálinkák minősége 

Hatósági mérések alapján óriásit javult a pálinka minősége, amelyhez fontos kutatások is hozzájárultak – derült ki a szakma és a döntéshozók részvételével december elején szervezett konferencián. A Baján, a Városháza dísztermében megtartott tanácskozás a termelés, a fogyasztás kultúrája és a közösségformálás köré épült.

Ahol karddal nyitják a champagne-t 

Van egy hely Budapesten, ahol minden este 7-kor karddal nyitnak egy különleges champagne-t. Ez pedig nem más, mint a Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace Pop-Up Champagne Bar-ja.

Felhívás az Év szállodája 2016 Gálán való részvételre 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2016-ban negyedszer hirdette meg a hazai szállodák részére az "Év szállodája" pályázatot Az 5*, a 4* és a 3 * kategóriában.

LA LISTE: Ismerje meg a világ top éttermeit! 

2015-ben hozták létre az új “La Liste” nevű gasztronómiai listát, mely a világ legjobb 1000 éttermét veszi sorra. Lássuk idén kik kerültek be a 2017-es LA LISTE élvonalába.

Szekszárdi borász és pestlőrinci vendéglős az Év Vállalkozói között 

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) idén is odaítélte a VOSZ megyei tagszervezetei, illetve további érdekvédelmi szervezetek előterjesztése alapján az Év Vállalkozója Díjat. Az idén 64-en részesültek az elismerésben, köztük számos a vendéglátóiparban dolgozó szakember.

Tizenhárom szakács jutott tovább a Czifray-mesterkurzus selejtezőiből 

Tizenhárom szakács jutott tovább a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) III. Czifray-mesterkurzusának selejtezőiből, a kiválasztottak két éven át verseny formában folytathatják az "önképző továbbképzést"- közölte az MTI-vel hétfőn az MGE alapító-elnöke.

Közösségi feldolgozó, mobil palackozó és állami földalap Tokaj-Hegyalján 

Három közösségi borászati feldolgozóüzem épül Tokaj-Hegyalján, és rövidesen elindulnak a borvidék közösségi beszerzési, illetve marketingprogramjai is.

Nem tudsz főzni, de szeretnél? Akkor ez a te könyved! 

Ha egy fiatal, világlátott szakács immár harmadik könyvét jelenteti meg röpke egy év leforgása alatt – az azért jelent valamit. Bizonyára segítség a médiában való szereplés (is), de nagy adag tudás, lelkesedés, na meg kommunikatív, kedves személyiség nélkül nem jönne össze a siker. És persze ne feledjük az elnyűhetetlen kockás ingek általános jelenlétét sem...

Kaptak egy év haladékot a régi húszezresek 

Egy évvel, 2017. december 31-ig meghosszabbítják a 2015 előtt kibocsátott 20 000 forintosok bevonásának határnapját, közölte a Magyar Nemzeti Bank. Így a régi 20 000 forintos címletek további egy évig, azaz 2017. december 31-ig törvényes fizetőeszközként használhatók a vásárlások során.

Ki lesz a Borászok Borásza? Itt a 2017-es jelöltlista 

Tokaj-hegyaljai termelők kaptak jelölést a legnagyobb számban a Borászok Borásza díj szerdán nyilvánosságra hozott, 2017-es jelöltlistáján.

A Zsidai Gasztronómiai Csoport visszautasítja a HVG cikkének állításait 

A Zsidai Gasztronómiai Csoport tényekkel utasítja vissza a HVG cikkének tartalmi állításait, egyben ismerteti azt is, miért fellebbezte meg a NÉBIH-vizsgálat megállapításait.

Három új üzletet nyit Budapesten a Cserpes 

Mintegy 40 millió forint beruházással három újabb budapesti üzletet nyit a jövő év elején a kapuvári, főleg tejtermékeket előállító Cserpes Sajtműhely Kft.

Széll Tamás gőzerővel készül 

A 2017-es lyon-i Bocuse d’Or versenyre a felkészülés már javában folyik, azonban most rajtunk a sor, hogy támogassuk és újabb győzelemhez segítsük a magyar csapatot! Méghozzá közönségszavazással a magyar csapat plakátjára.

Bejött a lejárt szavatosságú élelmiszerek boltja Koppenhágában 

Nagy siker a lejárt szavatosságú élelmiszerek boltja Dániában, az ilyen termékeket árusító szupermarket már a második üzletét nyitja Koppenhágában.

Ingyen munkaerő vagy gyakornoki program? 

Elsősorban mikro-, kis- és középvállalkozások számára indított támogató projektet több város szakképzési centruma, összefogásukkal a pályakezdőket segítő Gyakornoki programban való részvételt kívánják előmozdítani. Az 1,2 milliárd forint költségű projekt, amelynek nyitórendezvénye kedden volt Győrben, száz százalékos európai uniós támogatással valósul meg.

Tizenhatan távoztak, ugyanannyian érkeztek 

Az MSZÉSZ idei közgyűlése, november 24-én, csütörtök reggel a társult tagok szekcióülésével kezdődött.

Három magyar szálloda részesült elismerésben 

A Nemzetközi Ingatlan Szövetség (FIABCI) Magyar Tagozata 1997 óta évente megrendezi a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot. Ennek egyik célja, hogy elősegítse a magyarországi ingatlanfejlesztők részvételét a FIABCI Prix d'Excellence elnevezésű nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázatán. Ezen 2011-ben a Continental Zara a Hotel Kategória I. díját érdemelte ki.

Megújul a Gusto magazin 

Új design és új főszerkesztő, erősebb lesz a gasztrokultúra irány. 

A bulgurban nincs glutén és hasonló marhaságok 

Az allergén anyagok jelölése a csomagolt és nem előrecsomagolt élelmiszereken ma már nemcsak előírás, hanem saját üzleti érdek is – emelte ki Niklai Ákos, az MSZÉSZ elnöke, egyben az Allergiát és intoleranciát okozó anyagok a vendéglátásban konferencia védnöke, melyet a BGE Vendéglátás Intézeti Tanszéke szervezett.

Milyen lesz az új cafeteria-rendszer? 

Az Országgyűlés megszavazta az őszi adócsomagot, amely a jövő év elejétől lép hatályba. Ennek az egyik nagyon fontos eleme az új cafeteria-rendszer, ami szinte köszönő viszonyban sincs az eddigivel - írja a Pénzcentrum.

A Szállodaszövetség stratégiai társult tagja lett a BFTK 

Régóta és ténylegesen fennálló stratégiai partnerségét erősítette meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központtal (BFTK Nonprofit Kft.). A felek az együttműködés feltételeit és céljait rögzítő megállapodást ünnepélyes keretek között az MSZÉSZ bükfürdői közgyűlésén írták alá 2016. november 24-én. Egyúttal 2017. januárjától a BFTK a Szállodaszövetség stratégiai társult tagjává válik.

Így ünnepelte a Gundel-díjasokat az MVI 

Mintegy 150 vendég volt jelen az MVI Gálaebédjén az Öböl Rendezvényközpontban, ahol átadták az idei két Gundel Károly életműdíjat. Az idei díjazottak,Vomberg Frigyes és posztumusz Czubor János, akinek a díját Kóbor Zoltán, a Gundel Károly Szakképző Iskola jelenlegi igazgatója vette át.

Komoly sikert arattak a magyar borok Ázsia legnagyobb borászati kiállításán 

Jól szerepeltek a magyar borok Ázsia legnagyobb borászati kiállításán, a Dél-Koreában megrendezett Asia Wine Trophy-n (AWT) - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) miniszteri biztosa.

Rendhagyó, évbúcsúztató Business Klub decemberben 

Kedves Business Klub vendégünk! Sok szeretettel meghívjuk ezúttal igencsak rendhagyó évzáró eseményünkre, amelynek kizárólag három célja van. Egyrészt, hogy megköszönjük Önnek, hogy ebben az évben is velünk tartott, másrészt bemutassunk egy különleges, exkluzív kiadványunkat, amely egyedülálló a hazai szakmai lapok területén, és eközben persze – ahogy azt már több éves Business Klub működésünk alatt megszokhatta – kiváló gasztronómiával, ételekkel, italokkal várjuk, miközben együtt tölthetünk egy kellemes koradélutánt.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!