Ro_gasztro cikkek
Bocuse d'Or: csütörtökön startol a magyar csapat
Az első nap hatalmas sikerrel zárult. Csütörtökön pedig nagy napra ébredünk: eldől, kik lesznek Európa legjobbjai a világ legrangosabb szakácsversenyén, illetve melyik az a tíz csapat, amelyik ott lesz Lyonban, a világdöntőben, 2023 januárjában.
Felkészült magyar csapat versenyez a Bocuse d'Or európai döntőjén
Ismét Budapest ad otthon a világ legrangosabb főzőversenyének március 23-24. között a megújult Hungexpón. Európa legjobb séfjei mérik össze tudásukat és kvalifikálhatják magukat a 2023-as lyoni világdöntőbe. 2016 után újra hazánk lehet Európa gasztronómiai központja, európai város eddig még soha nem rendezett kétszer kontinensválogatót. A Széll Tamás által vezetett hazai csapat március 24-én versenyez - tájékoztatta lapunkat a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Csaknem 30 százalékos áremelkedés a vendéglátásban
De az sem oldaná meg a problémákat, mivel az idei nyár kritikus lehet a túlélés szempontjából - írja testvérlapunk a Privátbankár.hu a VG cikke alapján.
A METRO standja a Sirha kiállításon a jövő vendéglátásának is kínál megoldásokat
„Napjainkban egyre többet beszélünk a fenntarthatóságról az élet minden területén, mi a METRO-nál ennek megvalósításához kínálunk megoldásokat", mondta Taferner Ákos, a cég marketing osztályvezetője a Sirha kiállítás nyitónapján rendezett sajtótájékoztatón.
Megnyitotta kapuit a Hungarian Wine Summit
Csütörtökig várja a látogatókat a Hungarian Wine Summit a Hungexpo területén megrendezett Sirha Budapest A pavilonjában. Az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett közösségi standon összesen csaknem kilencven borászat mutatkozik be borrégiónként. Az Agrárminisztérium (AM) és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szakmai együttműködésével megvalósuló rendezvényt Tokaji bor- és pezsgőbár, valamint mesterkurzus programok színesítik - tájékoztatta lapunkat az AMC.
Ezt látni kell: Sirha HoReCa szakkiállítás a Hungexpón
Megnyílt a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás kedden a Hungexpón, amely kategóriájában a régió legnagyobb seregszemléjévé nőtte ki magát.
Tojás: áremelkedés jöhet húsvétkor
A hazai termelől már készülnek a húsvétra. A takarmány-, energia- és munkaerőköltségek megugrása miatt már rövidebb távon, a ketreces technológia esetleges tiltása miatt hosszabb távon is további jelentősebb áremelkedésre lehet számítani.
Elérkezett a böjt ideje
A böjtnek több formája van, amely területenként és vallásonként is változhat, de összeségében elmondható, hogy egy jól átgondolt, minden tápanyagot tartalmazó, rövid ideig tartó diéta segíthet a szervezetünk és az emésztőrendszerünk tehermentesítésében a téli időszak nehezebb ételei után. A jótékony hatások eléréséhez azonban elengedhetetlen a tudatosság: Bakk Brigitta dietetikus most segít, hogy valóban hatékony legyen a böjtölés.
Lebomló csomagolásban a gyümölcsök egyes brit üzletekben
Több tucat brit üzletben indult tesztprogram keretében növényi alapú, ehető bevonat a termékekre, hogy tovább elálljanak és könnyebben lehessen szállítani őket. A Tesco szerint a megoldás segíthet az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben: a vállalat adatai szerint évente 400 ezer tonna gyümölcsöt dobnak ki háztartási élelmiszer-hulladékként, és 720 ezer egész narancs köt ki a kukában naponta.
Halárusokra csapott le a Nébih
Több mint 120 étteremben és élőhal-árusító helyen tartott kiemelt ellenőrzést az őszi-téli időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata. Az akció során 17 esetben, azaz az ellenőrzöttek több mint 10%-ánál indult eljárás, összesen 300 kg igazolatlan, illetve jelöletlen hal és haltermék forgalmazása miatt. A legnagyobb fogásokra Miskolcon és Törökszentmiklóson csaptak le a szakemberek.
Ismét nyitva a Baalbek
Libanonból Budapestre érkező séffel nyitott újra a Baalbek étterem. A pesti Belgrád rakpartra költözött a magyarok és a külföldről hozzánk érkező gasztrománok egyik nagykedvenc helye.
Érkezik a Dreher legkeserűbb söre
Március közepétől érkezik a boltokba a Dreher Bitter Lager, amely a Dreher Sörgyárak által főzött sörök között az eddigi legkeserűbb sör.
Megújított stratégiáját mutatta be partnereinek a METRO
Március 17-én, csütörtökön átadták az első, teljesen professzionális vevői fókuszú METRO áruházat Budakalászon, amelyet a nemzetközi stratégia jegyében alakított át az áruházlánc.
Pár nap múlva kezdődik a magyar borok első csúcstalálkozója
Az Agrármarketing Centrum idén először rendezi meg a hazai borok népszerűsítését célzó rendezvényt Hungarian Wine Summit néven. Az Agrárminisztérium (AM), a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös sajtótájékoztatóján ismertették az utóbbi évek szőlő- és bortermelését érintő támogatásokat is - tájékoztatta lapunkat az AMC.
Németországi gondok az étolaj-ellátással
Leállt az Ukrajnából származó nyers napraforgóolaj szállítása az orosz invázió miatt, ezért az üzemeknek gondjaik lehetnek a nyers napraforgóolaj beszerzésével.
Több száz bor a Winelovers évindító kóstolóján
Több mint 150 magyarországi bor- és pezsgőmárka mintegy 700 bora mellett 50 nemzetközi borászat is képviselteti magát száznál több tétellel a Winelovers Grand borkóstolón szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
Enne galambhúst?
A galamb vörös húsáért ma főleg a luxuséttermek kapkodnak, a fogyasztók főleg a feldolgozott, félkész termékeket keresik.
Egzotikus szelfipont a budapesti villamosmegállókban
Monstre promóciós kampánnyal rrukkolt elő az üdítőital cég: a színes, izgalmas grafikai világú kampány fő motívuma a különdíj ihlette szigetek.
Mégsem zárt be örökre a Kádár étkezde
Némi előkészület után, a terv szerint bő két hét múlva újra megnyit az örökre elveszettnek hitt kockás terítős, házi kosztos ikonius családi étterem Erzsébetvárosban.
Nyitva a főváros első kézműves amerikai fánkozója
A fánkkultúra Magyarországon évszázados hagyományokkal bír, talán emiatt is nehéz a magyartól különböző amerikai fánknak megvetnie a lábát a hazai piacon. Most egy eddig még hiányzó kézműves üzlet nyílt Budapesten - tájékoztatta lapunkat a társaság.
A gasztronómia világába is betör a magyar divatmárka
A 20 éves magyar divatcég, a Magenta ínyencségeket árusító webshopját már el is indította, és hamarosan egy hasonló profilú fizikai üzletet is megnyit a vásárlók előtt.
A Bocuse d'Or hatása a hazai gasztronómiára
A METRO szakértői csapatával közösen olyan témákat járunk körbe, amelyek érdeklik és foglalkoztatják a hazai vendéglátós szakmát.
Fiatal sommelier a St. Andrea Wine&Skybar élén
Új szakmai vezetőt nevezett ki a St. Andrea Budapest a belvárosi Váci1 irodaház műemléképületének tetőteraszán öt éve sikeresen működő St. Andrea Wine&Skybar élére: márciustól Berényi Oszvald sommelier hoz új lendületet a bár életébe - tájékoztatta lapunkat a társaság.
Magyar bor sikere Párizsban
Elsőként vett részt magyar borászat a párizsi Vinexpón. A villányi Jammertal birtok vörösborai hódítottak a franciáknál is - tájékoztatta lapunkat a borászat.
Jelentős változás a Michelin égboltján
FRISSÍTVE Egy új, elsősorban a megjelenést érintő fontos információt osztott meg velünk Bősze Ákos, a METRO Horeca üzeltfejlesztési vezetője arról, milyen változás várható idén a Michelin házatáján.
A Coca-Cola is kivonul egyelőre az orosz piacról
A Coca-Cola is csatlakozott azokhoz a vállalatokhoz, amelyek a háború és az azt kirobbantó orosz agresszió elleni tiltakozásul felhagynak az oroszországi működésükkel.
A molekuláris italnyomtatóval szinte bármilyen ital elkészíthető
Egy Cana nevű cég bemutatta a bolygó első „molekuláris italnyomtatóját". A cég nyilatkozata szerint a gép egyetlen ízesítőpatron használatával több ezer különféle italt, méghozzá például gyümölcsleveket, üdítőket, jeges kávét, sportitalokat, bort és koktélokat tud kikeverni.
Uniós oltalom a homokháti őszibarack pálinkának
79-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma: 28 élelmiszer, 38 bor és 13 pálinka elnevezése védett az EU területén.
A háború egyik nagy vesztese a vodka
Számos lánc döntött már úgy, leveszi a polcról az orosz árukat vagy nem rendelnek többet, így tiltakoznak Ukrajna lerohanása ellen. Az új ellenség most a vodka, még akkor is, ha nem Oroszországból érkezik.
Ezek ma a trendek a catering üzletágban
A rendezvénygasztronómia kihívásairól, fejlődési irányairól Semsei Rudolf, a Budapest Party Service és a Vakvarjú éttermek tulajdonosa beszélt részletesen az Event Touch-on.
Brutális drágulás várható a sütemények frontján
Nem édesszájúak előnyben. Visszatér a hagyományos sütemények kora.
McDonald's étteremnyitás
Zalaegerszegen nyitotta meg 99. magyarországi éttermét a McDonald's, amelynek jelenleg további hat településen épülnek új egységei.
Friss koncepcióval és új névvel nyitott újra ez az esztergomi étterem
Az esztergomi Bistro42 neve mindenkinek ismerősen cseng, aki otthonosan mozog a hazai gasztro-világban. A 42 Restaurant and Bar néven újranyitott étterem megújult koncepció mentén, alapjaiban átalakított különleges enteriőrrel és nagyvilági szemlélettel várja a vendégeket, kliséktől és besorolásoktól mentesen - tájékoztatta lapunkat az étterem.
A tésztanagyhatalom olaszokat alapanyaghiány fenyegeti
Bezárás fenyegeti az olaszországi pékségeket a korábban Ukrajnából és Oroszországból érkezett búzaszállítmányok megakadása miatt a La Repubblica napilap vasárnapi beszámolója szerint, amely a kenyér és a tészta 30 százalékos drágulását várja.
Tóth Veráék éttermének is betett a Sberbank csődje
Ezzel kapcsolatban a Palkonyán működtetett egység közöségi oldalán Tóth Vera énekesnő és párja, Pauli Zoltán a következő közleményt jelentették meg.
A Kifli segít az ukrán határ menti településeken
Vásárlóival összefogva küld adományokat a Kifli.hu az Ukrajnából menekültek megsegítésére. A webshopból vásárolva, a kiszállítást a cég raktárába kérve a vásárlók adományokat adhatnak le, ezeket a Kifli.hu Záhonyba juttatja el a rászorulókat segítő civil összefogásnak.
Tisztán árpamalátával készül a megújult Borsodi
Az új recepttel még kiegyensúlyozottabbá válik a Borsodi jellegzetesen karakteres kesernyés íze és aranyló színe, amelyet dús, finom pórusú hab koronáz.
Elindult az asztalfoglalás a tavaszi Étterem Hétre
A március 17. és március 27. között megrendezendő, 11 napos esemény keretében ezúttal is fix áron kínálja 3 fogásos menüsorát több mint 100 magyarországi étterem.
Rangos nemzetközi design díj a Hilltop megújult borcímkéinek
A Paris Packaging Week által meghirdetett „Packaging of Premium & Luxury Drinks Innovation Award” díját nyerte el a Hilltop aromatérképes címkecsaládja. A neszmélyi borászat borfajtáinak ízjegyeit egyedi aromakörökkel illusztráló címkéit csomagolás újratervezés kategóriában díjazta a zsűri.
Még drágább lehet az étolaj
Egyelőre nincsenek ellátási nehézségek az szomszédunkban zajló háború miatt, de hosszabb távon áremelkedésre számíthatnak a vásárlók. Az étolaj különösen érintett lehet, hiszen a világ világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője Ukrajna.
Hamarosan Bocuse d'Or európai döntő - Budapesten
Három hét van hátra a Sirha Budapest kezdetéig, és egyben a Bocuse d’Or európai válogatójáig. Az orosz csapat visszalépett a versenytől, az ukránok még kérdésesek, hogy részt tudnak-e venni a budapesti versenyen.
Szőlő ízű új üdítőital
A „Színes egyéniségek” kampány a játékos, vidám, őszinte, friss lelkületű emberekhez szól. Ennek keretében egy új íz is csatlakozik a termékcsaládhoz, frissítő szőlő ízben.
Intelligens robot a megoldás munkaerőhiány ellen?
Ma már nem ritka megoldás: minden egységében robot pincéreket alkalmaz egy étteremlánc a munkaerőhiány ellensúlyozása érdekében.
Éles kritikák az első polipfarm megnyitása miatt
Heves etikai viták kereszttüzében kezdheti meg működését a világ első, kereskedelmi célú, poliptenyésztő gazdasága.
Két angliai helyszínen magyar furmint fesztivál
Első alkalommal rendeztek két helyszínen Furmint February-t az Egyesült Királyságban.
Öt trend, amely meghatározza a házhoz szállítás következő öt évét
A kézbesítési idő és a szállítási útvonalak lerövidítése, a központi óriásraktárakat felváltó kisebb depók, a vásárlók mind pontosabb tájékoztatása és a futárok magas szintű képzése – a mesterséges intelligencia alapú kiszállítási megoldásokat kínáló DoDo szakértői szerint ez az öt irány határozza meg a logisztikai fejlesztések jövőjét.
Ismét gyászol a vendéglátós szakma
Meghalt Csibrák Károly, akit Zamárdiban és a Balaton mindkét oldalán "Halas Karcsiként" ismert a jó halat szerető közönség.
Új kutatás: vegetáriánusok előnye a húsevőkkel szemben
Egy brit kutatás szerint a vegetáriánusok 14 százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg rákban, mint a húsevők. Egy nagyszabású brit kutatás szerint a növényi étrenden élők 14 százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg rákban, mint a húsevők; a halat is fogyasztók kockázata 10 százalékkal kisebb.