Ro_gasztro cikkek
56 ütős fotó - Red Bull Illume
Óriási adrenalinlöket és meghökkentő pillanatok 56 fotós remekműben megörökítve: fiatal nemzetközi fotósok díjnyertes és rendkívül impulzív, látványos fotóit mutatja be a kiállítás, amelyek magukkal ragadnak mindenkit, aki szereti és rajongója az akció- és sportfotózásnak.
Új megoldás az élelmiszer-pazarlás csökkentésére
Az élelmiszer-feleslegek karitatív célú átvételének, valamint a visszamaradt veszteség biogáz-erőművekben való hasznosításának integrált folyamatát dolgozták ki az i-REXFO elnevezésű nemzetközi projektben, amelynek tagja a Magyar Élelmiszerbank Egyesület is. Az i-REXFO modell egy új megközelítés a napjainkban sajnos hatalmas méreteket öltő élelmiszer-pazarlás csökkentésére, melynek révén végre megnyílhat az út a vendéglátásból származó élelmiszer-feleslegek karitatív célú hasznosítására is.
A Rohlik és a Kifli.hu induló közös kommunikációs platformja
A cseh Rohlik Group és a cégcsoportba tartozó magyarországi Kifli.hu új saját márkás termékcsalád architektúrát mutatott be a Value for money („VFM”) esernyőmárka alatt. A „YES Mania” olyan kommunikációs platform, ami egy fedél alá helyezi a cégcsoport összes VFM márkáját.
Csődbe ment az egyik nagy hazai italforgalmazó
Nagyjából harminc hazai borászatot sújt az Ital Magyarország Kft. (IMO) csődje, köztük a legnagyobb magyarországi pincészeteket. A forgalmazó 350 millió forinttal tartozik partnereinek. A becsődölt cég vezetőjének családtagjai viszont bejelentkeztek, hogy továbbvinnék az üzletet, tudta meg a 24.hu.
Pro Gastronomia díjat ítéltek oda Wolfgang Puck-nak
Átadták az idei Pro Gastronomia díjakat. A dr. Sándor Dénes által 2018-ban életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.
Rekord súlyú eper Izraelben
Közel 30 dekagramm tömegű epret termesztett egy izraeli gazdálkodó, és ezzel a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.
Felmérés a hazai fánkfogyasztási szokásokról
A magyarok nagy többsége nassolnivalóként vagy desszertként tekint a fánkra, és legtöbbször a főétkezéseken kívül, délelőtt vagy délután fogyasztja- derül ki a Pek-Snack 2022-es Nagy Fánkkutatásából, amely több mint 1300 fő megkérdezésével készült.
Expressz vásárlás az ország összes METRO üzletében
Már mind a 13 hazai METRO áruházban bevezették az Expressz Kasszákat, melyek akár másodpercekre rövidíthetik a professzionális vevők pénztárnál töltött idejét. Azokban az áruházakban, ahol már korábban bevezették a rendszert, havonta átlagosan közel 9 000 db számla kezelése történik a speciális kasszákon keresztül, és a szolgáltatás népszerűsége folyamatosan nő.
Szakácskönyvet jelentett meg az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Az Ételek a prímási asztalról című kötet az esztergomi Érseki Simor Könyvtárban fennmaradt, 19. századi, német nyelven írt, kéziratos ételsorokba és receptekbe nyújt betekintést - tájékoztatta lapunkat az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Turisztikai Irodája.
Megtiltanák az unióban a vörös hús és a borok promócióját
Elfogadhatatlannak nevezte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Brüsszelben, hogy az Európai Bizottság megtiltaná a vörös hús és a borok promócióját.
Amikor a texasi ízvilág Fótra költözik
Fóton egyedülálló étterem nyílt, a The Pit BBQ & Cajun. Ez Magyarország első olyan autentikus texasi barbeque és louisianai cajun étterme, ahol olyan tradícionális ételeket kínálnak, mint a Gumbo, az Etouffée vagy a Jambalaya.
40 milliós bírság egy panamai cégnek
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 40 milliós bírságot szabott ki egy panamai vállalkozásra, amiért nem igazolta megfelelően, hogy eleget tett a versenyhatóság korábbi határozatának. A Versenyhivatal – ahogy minden esetben – ezúttal is biztosította a fogyasztókat megtévesztő gyakorlat felszámolását, a cég együttműködésének hiányától függetlenül.
Űrízű Coca-Cola? Ne már!
A Coca-Cola Company új terméke limitált darabszámban kerül a boltokba február 21-én. A Starlight (Csillagfény) névre hallgató termék már a megjelenése előtt nagy érdeklődést váltott ki, leginkább a feltételezett íze miatt.
Címkehiány: finn sztrájk is nehezíti az ellátást
Az online kereskedelem növekedése és a környezettudatosság is hozzájárult ahhoz, hogy egyre több a papíralapú címke.
Kóstolta már Leonardo saját borát?
Ha nem, akkor hamarosan megteheti. És most itt nem a filmsztár, Leonardo di Caprio-ról van szó, hanem az eredeti Leonardoról, azaz Leonardo da Vinciről.
Lézerrel szúrják ki a hamisított borokat
Lézerfény terjedésének mérésével elsőként sikerült kimutatniuk a borok hamisítását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Salernoi Egyetem kutatóinak – derült ki a Processes szakfolyóiratban közzétett tanulmányból. Az új technológia különlegessége, hogy fehér és vörösborok esetében, valamint egészen apró beavatkozás esetén is segíthet észlelni a hamisítást, a módszer továbbfejlesztésével tehát sokkal könnyebbé válhat majd az ellenőrök dolga.
Séfváltás a Costes Csoport élén
12 év után, tavaly év végével távozott Miquel Rocha Vieira, a Costes éttermek executive séfje, alaposan feladva ezzel a leckét a tulajdonosi körnek, hogy találjanak megfelelő szakembert a helyére.
Az edelényi kastélynál új vendéglátóhely nyílt
Borsodban pénteken megnyílt a Fekete Bárány étterem és szálláshely.
Alkoholmentes sör "alkoholízzel"
A komló aromáját mesterségesen pótolták, így az "alkoholíz" is megmarad a nullaszázalékos sörben. Komló egyáltalán nem kerül az italba, ez pedig környezetkímélő, hiszen nem kell megtermelni és szállítani a növényt.
Már gyűjthető a medvehagyma a Mecsekben
Lassan ellepi az ország legismertebb medvehagyma-termő területét, a Mecseket a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, amelyet előszeretettel szüretelnek az erdőben járók.
Csak skót whisky nevében szerepelhet a „Glen” szó
A hamburgi fellebbviteli bíróság egyik közelmúltbeli végzése szerint nem nevezheti Glen Buchenbachnak saját gyártású whiskyjét egy német szeszfőzde, mivel az nem skót whisky.
Sördrágulás lesz a Heineken-vezér szerint
A Heineken vezérigazgatója úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy az elszabadult infláció miatt cége akár 15 százalékos áremelésre kényszerülhet, és közben még termékhiány is felléphet.
Belső pozícióváltozások a Kiflinél
A novemberben a Kiflihez érkezett brand manager, Poppe Anna az új marketingvezető, míg a CIB-től tavasszal igazolt Molnár Péter hamarosan 8 ország CRM-feladatait irányítja majd.
5 dolog a fenntartható kávétermelésért
A környezettudatos és etikus kávétermelés sokkal több puszta zöld trendnél. Ráadásul a fokozódó klímaváltozás miatt veszélybe kerülnek a hagyományos termőterületek is, ezért óriási jelentősége van, hogy milyen módszerekkel termelik, dolgozzák fel és csomagolják a kávét, amit megvásárolunk.
Két pohár borban kimerül az ajánlott napi cukorbevitel
A brit Alcohol Health Alliance UK (AHA) egészségügyi szervezet "siralmasan elégtelennek" nevezte a címkéken feltüntetett információkat a népszerű borokról készült elemzésében, melyben 30, az Egyesült Királyságban forgalmazott fehér-, rozé, gyümölcs- és habzóborféle kalória- és cukortartalmát vizsgálták meg.
Meglepő, de a szalámi nem felvágott
A szalámi egy teljesen önálló termékkategória, nem a kolbászok nagytestvére, és bár sokan gondolják úgy, nem is felvágott. Alábbi összefoglalójában ezzel a világszerte közkedvelt húskészítménnyel ismerteti meg közelebbről is az olvasókat a Kometa.
Menő képzésekkel indul a Balatoni Gasztroakadémia
Regionális továbbképzésekkel szeretné támogatni az amúgy is hiányos balatoni munkaerő megtartását a most induló Balatoni Gasztroakadémia, amely három szakképzési centrum összefogásával alakult - írja a Hello Vidék.
Génszerkesztéssel hoztak létre „szupersalátát” Izraelben
Legújabb kutatása keretében a CRISPR/Cas nevű génszerkesztő technológia alkalmazásával növeli a saláta tápanyagtartalmát egy izraeli egyetemi hallgató.
Sós karamellás ízű jegeskávé a Helltől
Különleges ízzel, sós karamellás változatban érkezik a jegeskávé-újdonság február közepén, amelyet a laktózérzékeny kávékedvelők is bátran fogyaszthatnak.
Rekordszámú kiállító a Gulfoodon
A világ egyik legnagyobb élelmiszeripari szakkiállítását idén 27. alkalommal, élőben rendezték meg február 13-17. között a Dubai Word Trade Centerben. A magyar közösségi standon idén az eddigi legtöbb, huszonegy élelemiszeripari vállalkozás mutatkozik be a nemzetközi szakmai közönségnek az Agrármarketing Centrum (AMC) szervezésében, az AMC új üzletfejlesztési programja, a Hungarian Food Business Program (HFBP) mellett - tájékoztatta lapunkat az AMC.
Kettős győzelem a pálinkaversenyen
163 településről 265 nevezés érkezett, először vizsgázott élesben vizsgázott az új, a szervező egyesület által fejlesztett 100 pontos bíráló rendszer és szoftver, összetettebb értékelő elvekkel és struktúrával.
Idén több fordulóban lehet pályázni a GEOfood védjegyhasználatra
Idén három ütemben jelentkezhetnek a GEOfood nemzetközi védjegy megszerzésére a Novohrad-Nógrád Geoparkban működő helyi termelők és éttermek; az első határidő 2022. február 20-a, azonban aki most nem tud pályázni, annak lehetősége lesz május 20-ig, vagy augusztus 31-ig benyújtania a jelentkezését - közölte az MTI-vel Nagy Júlia GEOfood védjegykoordinátor hétfőn.
Farsangi fánk - egészségtudatosaknak
Aki végigtolta a januárt vegán módon és nem akarja abbahagyni: íme a legjobb farsangi fánk és gombás batyu recept tejtermékek nélkül!
Legalább 20, de akár 50 százalékos drágulás is jöhet az éttermekben
Az egyre súlyosabb munkaerőhiány, a nagyot emelkedő bérek, a durván emelkedő nyersanyag- és energiaköltségek egyaránt sújtják a vendéglátást. A Portfolio által megkérdezett vállalkozók abban egyetértenek, hogy a talpon maradt éttermek szempontjából kulcsfontosságú volt az a kormányzati döntés, hogy a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hullámában nem kellett bezárniuk. Most az a kérdés, hogy az előttünk álló időszakban hogyan tudnak úgy működni, hogy ne legyenek veszteségesek. Egyes piaci szereplők szerint 15-20%-os áremelkedés várható, de van olyan várakozás is, amely szerint 30-50%-kal drágulhatnak a vendéglátóhelyek.
Kaliforniai pizzázó nyílt Budapesten
A főváros legújabb pizzázó helyén a pesti Belvárosban kaliforniai recept alapján készül a pizza. Van itt szögletes módon vágott tészta, és műhússal készültet is kínálnak.
Kutatás a hazai családi borászatokról
Szétválaszthatatlanul összefonódik a család és a vállalkozás dimenziója a hazai családi borászatok esetében – derül ki a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) legfrissebb kutatásából. Ez a jelenség jelenthet előnyt és hátrányt is a működésben, de mindenképp dilemmák, kihívások elé állítják a tulajdonosokat. A családi borászatok a családi vállalkozások egy igen izgalmas és sajátos típusát képviselik – gondolkodásmódjukat, céljaikat és működésüket pedig a kutatás révén közelebbről is megismerhetjük.
Sajtbíráló képzést indít a NAK
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezésében sajtbírálói képzést indít. A tanfolyamon részt vevő leendő sajtbírálók a sajtkészítők, a kereskedők, az éttermek munkáját egyaránt segíteni fogják a jövőben, de a szervezetek tervei között regionális sajtverseny megrendezése is szerepel.
Hogyan találj munkát a vendéglátásban?
A vendéglátó és turizmus szektor jelentősen megsínylette 2020-2021-et. de 2022-ben már kezd magához térni mindkét szektor, és egyre több álláslehetőség van. Azonban egy óriási kihívással néznek szembe a vendéglátóhely tulajdonosai: nincs elég munkaerő.
Magyar cukrász a párizsi világverseny döntőjében
Menyhárt Attila nyerte a World Chocolate Masters közép-európai fordulóját. Így 2022 októberében ott lesz a világ legnagyobb cukrászversenyének döntőjében, Párizsban.
Kampány a sertéshúsfogyasztásért
Az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a farsangi ünnepkörhöz kapcsolódva idén tizedik alkalommal népszerűsíti a sertéshús fogyasztását. A nagyböjt kezdetéig tartó kampány célja, hogy felhívják a vásárlók figyelmét a sertéshús és azon belül a prémium magyar fajta, a mangalica vásárlásának fontosságára.
Európa rákap a húspótló élelmiszerekre
Az Amcor egyik új kutatásának eredményei szerint az európai fogyasztók 50 százaléka vásárol több húshelyettesítő terméket a járvány kezdete óta.
Alig szerepel hüvelyes étel a vendéglátóhelyek kínálatában
A vendéglátóhelyek ma még nem használják ki a hüvelyesekben rejlő gasztronómiai lehetőségeket, kínálatukban alig szerepel hüvelyes zöldségből készült étel - ismerteti a Bonduelle élelmiszerfeldolgozó a hüvelyesek világnapjára készült reprezentatív felmérése alapján.
Idén jubileumi hagyományőrző Böllérfesztivál Kakucson
A Pest megyei községben szervezett rendezvény nagy népszerűségnek örvend, évente többezer érdeklődő látogat ki, hogy finomabbnál finomabb ételeket kóstolhassanak. A színvonalas gasztronómiai és zenei programsorozatot idén már tizedik alkalommal szervezik meg február 26-án a Kakucs-Szabadidőparkban, ahol 30 csapat méri össze erejét, a finomságokat pedig az ismert szervezetek szakmai zsűrije díjazza.
Borba rejtve terítették a kábítószert Európában
Egy európai bűnszervezet egy tartálykocsi konténerében, borba süllyesztve juttatta át Spanyolországból Olaszországba az értékesíteni kívánt kábítószereket.
Meghódítja a világot az étterem, ahol csak bunkó pincérek szolgálnak ki
A Karen’s Diner több ausztrál város után az Egyesült Királyságban is nyit egy egységet.
Öt ételízesítő, amelyet azonnali hatállyal kivont a forgalomból a Nébih
A hatóság laboratóriumában öt ételízesítőnél kimutatták a zellert, pedig a csomagoláson az allergénre sem összetevőként, sem lehetséges keresztszennyeződésként nem utaltak. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal az összes érintett tételt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, azok forgalomba hozatalát megtiltotta.
Ötödik alkalommal is elindul a tehetségkutató séfverseny
Visszatér a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny, amely a gasztronómia határait újragondoló szakemberek felfedezését és támogatását célozza.
Bezár Nagy-Britannia legrégebbi kocsmája a pandémia miatt
A több mint 1200 éves Ye Olde Fighting Cocks háborúkat, járványokat és gazdasági válságokat vészelt át, a koronavírus viszont most teljesen kivéreztette a kocsmát - írja a 24.hu.