Fenntartható kávézás 

Egy-egy népszerűbb kávézó reggeli forgalmát tekintve nem tűnik túlzónak a megállapítás, hogy ma a világot a kávé tartja mozgásban. A forgalom jelentős részét a papírpoharas, elviteles italok teszik ki, becslések szerint egy évben világszinten nagyjából 500 milliárd ilyen poharat használunk el.
Fókuszban: a vendégek

Fókuszban: a vendégek 

Az Eventrend Global - Magyarország egyik vendéglátásban, szállodaiparban, rendezvényszervezésben működő vezető cégcsoportja – felmérése a vendéglátás, szállodaipar piaci folyamatait, összefüggéseit igyekszik feltárni. A rendhagyó publikálás célja, hogy a vendéglátás, szállodaipar versenyképessége erősödjön, a megismert adatokból, összefüggésekből az ágazat szereplői profitálhassanak. Íme a harmadik, befejező rész, ami a vendéglátást igénybe vevő vendégek viselkedési mintái,ról választási szokásairól, elvárásairól szól.
Sváb felmenők, magyaros vendéglátás, balatoni borokkal kísérve

Sváb felmenők, magyaros vendéglátás, balatoni borokkal kísérve 

Nem egyszerű a nevük, de annál nagyszerűbb a boruk: családi hagyományokon alapuló modern gasztronómia a Schieszl família pincészetében és vendéglőjében.  

Kávéházak éjszakája májusban 

Harminc helyszín és mintegy száz kulturális program várja a kávéházi kultúra kedvelőit május 17-én Budapesten, az idei Kávéházak éjszakája programjain.

A magyar bio ágazat helyzete és fejlődési lehetőségei 

Április 18-án a MagNet Közösségi Házban rendezett sajtótájékoztatón a magyar bio ágazat  szakmai szervezetei, valamint biogazdálkodók értékelték a magyar ökológiai gazdálkodás helyzetét. A legfrissebb ágazati mutatók, nemzetközi trendek alapján, és az Európai Unió közös agrárpolitikájának küszöbön álló reformjával összefüggésben a szakmai szervezetek fontos mérföldkőnek nevezték az agrártárca döntését az ökológiai gazdálkodás pályázat keretösszegének 12-ről 36 milliárd forintra bővítéséről, egyúttal további lépéseket szorgalmaztak a bio ágazat fejlesztése érdekében.
Húsvéti menü az Emirates-nél

Húsvéti menü az Emirates-nél 

Az Emirates szezonális meglepetésekkel készül a húsvéti ünnepekre, amelyek minden utazási osztályon, illetve a kiemelt reptéri lounge-okban érhetők el. A húsvéti fogásokat április 19-23. között kóstolhatják meg azon utasok, akik Dubajból Ausztráliába, Új-Zélandra, az Amerikai Egyesült Államokba, Brazíliába, Dél-Afrikába, Ghánába vagy a Fülöp-szigetekre utaznak.
Újdonság a Rézangyal háza táján

Újdonság a Rézangyal háza táján 

A 2006-ban elrajtolt Rézangyal Kft. márkaportfóliójában megvolt a helye a top prémium szegmenst erősítő Márton és Lányainak, ahogy a felsőkategóriás Rézangyalnak, valamint az átlagosabb, speciális igényeket képviselő márkáknak. 
Rendhagyó Gasztropiknik a Balaton közepén

Rendhagyó Gasztropiknik a Balaton közepén 

A Balatont promotáló Balatoni KÖR Egyesület 2018 őszén hívta életre a Gasztropiknik rendezvényeket. Május 10-én a szántódi révből induló kompon fejeződik be az eseménysorozat.

Régiós gasztronómiai szövetség alakult 

A gödöllői Szent István Egyetemen megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület (KEGSOSZ; Central European Gastronomy and Sommelier Association). Az április 15-én létrejött szervezet tizenöt tagozatot foglal magába.

A Stand fiatal séfje képviseli hazánkat az ifjúsági szakács világbajnokságon 

Dalnoki Bence, a Stand étterem fiatal séfje képviselheti hazánkat szeptemberben a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2019 elnevezésű, Kanadában, Calgary városában megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon.

Onyx-költemények húsvétkor a Gerbeaud-ban 

A 2 Michelin csillagos Onyx étterem cukrásza készítette a Gerbeaud húsvéti singature desszertjét.

Szakácstanoncok mérték össze tudásukat 

A 2019. évi sertéshús-fogyasztás ösztönző kampány „Hazai ízek, hazai asztalokon” című szakképző iskolai szakácsversenyén a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata szerezte meg az elsőséget. Az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett vetélkedőn ez alkalommal is a nappali tagozatos, szakképzési centrumokban, iskola rendszerű képzésekben résztvevő tanulók mérték össze tudásukat. Az összesen három fős - két szakácstanulóból és egy felkészítő szakoktatóból álló - csapatoknak kimagasló minőségű, hazai alapanyagokból, ez alkalommal sertéscombból kellett olyan ételt készíteniük a versengés során, amely nem csupán otthon, vagy a közétkeztetésben, hanem az éttermek kínálatában is megállná a helyét. Ráadásul ízvilága mellett látványában is igazi gasztronómiai élményt nyújt.

Felpörgetné a fine dining szcénát a külföldről hazatért sztárséf  

Rácz Jenővel, a Sanghajban háromszor is Michelin-csillagot is szerzett séffel és a Konyhafőnök című műsor zsűritagjával beszélgettünk többek között étterem nyitási terveiről hétfői, április 15-én tartott, sikeres Horeca Meetup rendezvényünkön.

Régi-új borászat nyitotta meg kapuit Villányban 

2019. április 12-én megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással.

Termelői piacteret indított éttermeknek egy magyar startup  

Elindította a kis- és közepes termelőket éttermekkel közvetlenül összekötő magyar Supp.li startup online piacterét. A cég 144 millió forintos befektetést kap a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől.

Ezen a héten minden a champagne-ról szól majd 

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Elvis kedvencétől, a Medve Martini-ig 

5+1 őrült ételpárosítás, amelynek nem lenne szabad működnie.

Sikert arattak a magyar sörök Németországban 

A magyar kézműves-sör piac meghatározó főzdéje, a budapesti FIRST Craft Beer sörei három díjat is elnyertek a Berlin International Beer Competition zsűrijétől – írja az mmonline.hu. A rangos nemzetközi versenyen a FIRST Craft Beer-t választották az év magyar főzdéjévé, valamint ezüst díjat kapott a FIRST Pilsner és a FIRST IPA is.

Már lehet nevezni az Országos Borversenyre 

A 40. Országos Borversenyre a jelentkezéseket 2019. május 10-ig várja a szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a www.orszagosborverseny.hu honlapon. A jubileumi borverseny házigazdája a Kunsági Borvidék, a bírálat május 21. és 22. között Kecskeméten kerül megrendezésre.

Jelentősen drágulni fog a hús 

Annyival nőnek a húsipari cégek költségei, hogy áremelésre kényszerülnek, nyilatkozta a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Éder Tamás szerint a bérek 10 százalék fölött emelkednek, az energia drágul, ahogy csomagolóanyaghoz is csak több pénzért lehet már hozzájutni.

Magyar zsűritag a párizsi Olivier Roellinger szakácsversenyen 

Tischler Petra a fenntartható halászatot népszerűsítő neves séfversenyen zsűrizett Párizsban.

Folytatódik a Csak a mentes 

Inzulinrezisztencia, II-es típusú cukorbetegség, elhízás, emésztési panaszok, autoimmun betegségek, tápanyagfelszívódási zavarok. Néhány egészségügyi kihívás, ahol a mentes táplálkozás szükségessége ma már nem is kérdés. De együtt lehet-e élni egy szigorú diétával akár életünk végéig? Be tudjuk-e szerezni a napi élelmet és ehetünk jóízűen ezután is? A Csak a Mentes alapítói és szakértő partnerei segítségével körbejártuk a témát!

21,3 millió hektoliter sört főztek tavaly Csehországban 

Rekordmennyiségű, 21,3 millió hektoliter sört főztek tavaly Csehországban, ami éves szinten 4,7 százalékos növekedés az előző évi csökkenés után - közölte a cseh sörgyárak szövetsége kedden Prágában.

Folytatódik a reformélelmiszerek térnyerése 

Immár korántsem csak a diétázók és a fitneszhívők pörgetik a bio-, reform- és mentes élelmiszerek piacát Magyarországon. A vásárlók egyre tudatosabbak, és évszaktól függetlenül hajlandóak többet költeni egészséges ételekre. Mindez nemcsak a boltok forgalmán, hanem a termékfejlesztési irányokon is jól látszik.

Balaton - nem csak főszezonban 

Hétvégén az érdeklődők ismét birtokba vehetik a balatonlellei Kishegyet - Balatonlelle legnagyobb fesztiválját április 13-án rendezik

Mi az a funkcionális élelmiszer? 

Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap legfrissebb számában kiderül, hogyan hatnak a funkcionális élelmiszerek, miként készülnek, milyen jogszabályok vonatkoznak rájuk.

Elstartolt a REDy 2018-as évjárata 

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Idén is lesz Bárány Napok 

A tavalyi debütálást követően idén április 12-13-án újra megrendezésre kerül a Bárány Napok, melynek célja, hogy a ritkán választott bárányhúst megismertesse és megszerettesse a hazai fogyasztókkal.

Terasznyitás a St. Andrea Wine & Skybar-ban 

Végre megérkezett a leggyönyörűbb évszak, a főváros egyik legjobb kilátással bíró helye pedig terasznyitó pezsgéssel ünnepel. Április 11-12-13-án, csütörtöktől szombatig, aki szerelmes a tavaszba és szeretné a szezonban elsőként felavatni a St. Andrea Wine & Skybar teraszait, csatlakozzon a Terasznyitó Champagne Hétvége programjához.

Frutti és Veggi: középpontban a gasztronómia 

Leginkább a gyermekes családok fogyasztanak kevés zöldséget és gyümölcsöt. Frutti és Veggi, az Európai Friss Kalandok két kabalafigurája idén visszatért.

Hústalan Whoppert tesztel a Burger King 

Április 1-eje óta hústalan Whoppert árul az USA Missouri államának 59 pontján a Burger King, és ez nem vicc.

TOP 10 kékfrankos - kóstolása 

A kékfrankos hazánk legnépszerűbb és legelterjedtebb kékszőlő-fajtája: országszerte közel 8000 hektáron termesztik, ami kb. 12-13%-át teszi a hazai szőlőskerteknek. A kékfrankosból készült borok a fogyasztókat elsősorban gyümölcsösségükkel és stílusbeli változatosságukkal nyűgözik le: a borászok pedig a fajta megbízhatóságát és sokoldalúságát hangsúlyozzák.

A Z generáció megszólítása 

Az írott kommunikáció, a verbalitás fontossága és az erre való képesség is csökken a Z generáció körében. A leírt és kimondott szavakat és mondatokat egyre inkább felváltják az emotikonok, fotók, gifek, videók, ami nem lenne hátrány a marketingnek, ha a fiatalok ugyanakkor nem lennének reklámkerülők is.

Sereghajtók vagyunk zöldségfogyasztásban 

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat a héten közölt adatokat arról, hogy az egyes tagállamokban milyen arányban esznek az emberek legalább naponta egyszer zöldséget illetve gyümölcsöt 2017-ben – írta az Euronews.

Egészségprofilra szabott, nyomtatott szusi 

Egy leendő japán étteremben a vendégek testéből származó minták alapján képzett szusit fognak felszolgálni.

Keresik az év legjobb pálinkáját 

Idén nyáron ismét díjazzák az ország legjobb pálinkáit, a kereskedelmi főzdék április 18-ig nevezhetik a legjobb termékeiket. Az ország legnívósabb pálinkaversenyén több rostán is át kell menniük a nevezett tételeknek, amelyek között első a Nébih élelmiszerbiztonsági vizsgálata. Ezt követi a érzékszervi bírálat, amit több, mint 20 pálinkabíráló véleménye alapján kapnak kézhez a versenyzők. 2019 legjobb pálinkáját hagyományosan idén is a parlamentben hirdetik ki, ahol a legeredményesebb főzdét, és a legjobb tízezer palack feletti tétel főzőjét is díjazzák.

Nyílnak a virágok, nyílnak a pinceajtók 

Közeledik az év első rendezvénye a Hajósi Pincefaluban. A Tavaszi Pincenyitogatót, április második szombatján tarják. A fesztiválon 16 hajósi termelő nyitja ki borospincéjét, hogy idei év újborai mellett érettebb, komolyabb tételeit is kóstolásra kínálja.

Így eszünk holnap 

A technológia, a kényelem, és a perszonalizáció jellemzi majd a jövőben az élelmiszerfogyasztást, legalábbis ezeket a trendeket látják a legkiemelkedőbbnek az amerikai Forbes magazin által megkérdezett iparági szakemberek.

2016-os kékfrankos Szekszárd legjobb vörösbora 

A Schieber Pince egy 2016-os kékfrankosa lett a legjobb vörösbor a pénteken zárult, kétnapos szekszárdi borversenyen - közölte a szekszárdi hegyközség az MTI-vel.

Megkezdődött a sajtbírálói képzés 

Sajtbírálói képzés vette kezdetét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezésében. A tanfolyamon résztvevő 25 leendő sajtbíráló a sajtkészítők, a kereskedők, az éttermek munkáját egyaránt segíti a jövőben, figyelemmel a fogyasztók érdekeire és minőségi kiszolgálására.

Nőtt a kisüzemi sörfőzdék kibocsátása 

Megduplázták tavaly a kibocsátásukat a kisüzemi sörfőzdék, az általuk előállított sör mennyisége meghaladta az egymillió hektoliterfokot – írta a Világgazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra hivatkozva.

Betiltják a műanyag tányérokat, evőeszközöket, szívószálakat 

Jóváhagyta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokat szerdán az Európai Parlament (EP), amelyek értelmében 2021-tól betiltják azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők.

Újabb két pesti étterem söpört be Michelin-csillagot 

A Michelin Kalauz ellenőrei a Standnak és Babelnek is megszavaztak egy-egy csillagot. Mindegyik korábban elismert hazai étterem meg tudta őrizni a csillagait, adta hírül az index hírportál.   

Öt éven belül itt lehet az alkohol, amely nem károsítja a májat 

A szintetikus terméket egyelőre még csak az alkotói tesztelték.

Éttermet nyitott Budapesten a Pécsi Sörfőzde 

A Pécsi Sörfőzde megnyitotta budapesti éttermét a VI. kerületi Káldy Gyula utcában, ahol autentikus magyar ételek mellé csapolva, és palackozva is kínálják a sörfőzde valamennyi termékét.

Csúcseredmények a 25 éves jubileumon 

A ProWein szakvásár idén 25 sikeres vásári évre tekint vissza, és ezt a páratlan fejlődést újabb rangos seregszemlével koronázta meg. A ProWein 2019 ünnepélyes megnyitóját Julia Klöckner német szövetségi mezőgazdasági miniszter tisztelte meg, majd március 17-e és 19-e között a három vásárnap ismét alátámasztotta, hogy a ProWein az ágazat vezető nemzetközi szakvására.

Új villásreggeli a The Ritz-Carlton, Budapestben 

A The Ritz - Carlton, Budapest büszkén mutatja be új, különleges villásreggelijét. Az exkluzívan megtervezett esemény 2019. március 24. - től kezdődően, minden vasárnap 12:30 és 15:30 között érhető majd el az egyedi hangulatú Kupola Lounge-ban.

Mangalicát minden magyarnak! 

Az idén először népszerűsíti kampánnyal a mangalicahús fogyasztását "Egyél jót - a mangalicahús különleges" címmel április 18-ig az Agrármarketing Centrum (AMC) az Agrárminisztérium (AM) támogatásával és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének szakmai közreműködésével - mondta Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!