Tízmilliárd forintot költenek a fesztiválozók ételre és italra 

A belépők és a szálláshelyek mellett vendéglőben, boltban is költekeznek nyáron a fesztiválozók – számol be a blokkk.com. A K&H felmérése szerint a fesztiválozók napi tízezer forintot költenek, - ismerve a rendezvények vendéglátóhelyeinek árait, ez nem is olyan sok.

7 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból 

Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszaka. A szakemberek eddig mintegy 7 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, 1,4 millió forint értékben. 
Utazó lakomára hív Gordon Ramsey

Utazó lakomára hív Gordon Ramsey 

Mit tanulhat egy skót sztárséf a maoriktól, a berberektől, vagy épp az inkáktól? A National Geographic új sorozatában Gordon Ramsay bejárja a világot, és közben új ízeket keres Perutól Új-Zélandon át Hawaiig.
Megérkezett a Winestone 2.0

Megérkezett a Winestone 2.0 

Fellélegezhet, aki külföldről érkezett vendégeivel a pesti Belváros egyik csomópontja környékén, a Kálvin térnél téblábolva olyan helyre szeretne beülni, ahol magyaros ízvilágú ételeket, borokat kóstoltatnak...
Viszonylag jól szerepeltek a balatoni lángossütők

Viszonylag jól szerepeltek a balatoni lángossütők 

A balatoni lángossütők ellenőrzésekor talált ugyan hiányosságokat a Nébih, de összességében kedvezőnek ítéli az ott szerzett tapasztalatokat - olvasható a hivatal honlapján szerdán közzétett beszámolóban.
Cseh-német gasztrotúra az MVI szervezésében

Cseh-német gasztrotúra az MVI szervezésében 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) izgalmas külföldi szakmai programot szervez.

Rangos nemzetközi díj magyar pálinkának 

Aranyérmet szerzett a 4 éve alapított ZSOLDOS Pálinka Manufaktúra Irsai Olivér szőlő pálinkájával az International Wine and Spirit Competition versenyen, ahol évről évre egyre több világszínvonalú bor és párlat mérkőzik meg egymással.

Izraeli újdonság hagyománnyal fűszerezve 

Izraelben évek óta sikeres és már hazánkban is egyre népszerűbb a Tubi 60. A 40%-os alkoholtartalmú, mégis könnyen iható ital, izraeli regionális ízeket, fűszereket, zamatokat és desztillációs technikát ötvöz.
Kerek évfordulót ünepel a Magyar Ízek Utcája rendezvény

Kerek évfordulót ünepel a Magyar Ízek Utcája rendezvény 

Az augusztus 20-i ünnepségek kísérőrendezvényeként immár tizedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját - hangzott el a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Közös nevező: az alma 

Idén, szeptember szeptember 8-án, vasárnap a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVET) a Jankovich Kúria Hotel és Étteremben tartja következő gasztrorandevúját. A regisztráció már elindult, a szervezők 3000 főt várnak.

Magyar sikerek a Great Taste Awardon 

A Sweetic Csokoládé Manufaktúra mellett, a világ egyik legynagyobb és legszigorúbb gasztronómiai világversenyén még öten értek el három, tízen pedig kétcsillagos minősítést. Harmincnégyen pedig egy csillaggal büszkélkedhetnek.

3 millió hektoliter kóla fogyott egy év alatt 

Magyarországon 2018 júliusa és 2019 júniusa között 3 millió hektoliter, vagyis több mint 50 milliárd forintnyi kóla fogyott, ami a szénsavas üdítők belföldi forgalmának több mint 60 százalékát jelenti - közölte a Nielsen az MTI-vel.

Leégett a csopaki Code Zero 

Augusztus 5-én reggel kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy mintegy ötven négyzetméteres, könnyűszerkezetes épület a csopaki Örkény István sétányon – írja az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapja.

SVET: szeptemberben a Jankovich-kúriában 

Minden eddiginél különlegesebb helyszín, a Stílusos Vidéki Szállodák vendégeskedése, illetve az ő jóvoltukból a reggelizés lehetősége, gasztroszínpad, megannyi workshop, előadás, gyereksarok, környezettudatos tálalási szemlélet, regionális alapanyagok és Tóth Vera esti koncertje várja a vidéki gasztronómia elkötelezett híveit Rácalmáson a Magyar Turisztikai Ügynökség által támogatott SVÉT 11.0 nagyrendezvényén.

Mustáros fagyi a Nemzeti Mustár Napra 

Az USA-ban a világ egyik legnépszerűbb ízesítő pasztájának szerelmesei számára néhány napra eljön a Kánaán.

Vendéglátó hely nyílt a Vámház körúton 

Augusztus 4-én Kemenes Cukrászda és Bisztró nyílik Budapesten, a Vámház körút 9. alatt, a Kemenes családi vállalkozás harmadik egységeként. Terveik szerint a Vámház körúti üzlethelység hamarosan nem csak Klapka György egykori ékszerbirodalmáról, hanem saját jogán is híres lesz. 

Zöldülő konyha 

A konyhában felhalmozódó szemét mennyiségét elsősorban a bevásárlás megreformálásával csökkenthetjük. Ez eleinte alapos felkészülést igényel, de hamarosan mindennapos rutinná válik az új, többször használatos csomagolóeszközök igénybevétele - akár a vendéglátásban is.

Amikor egy jó ügy képviselete találkozik a minőségi gasztronómiával és a zalakarosi bringás életérzéssel 

Idén lezajlott egy receptverseny, aminek győztese egy - akár kerékpározás közben is elfogyasztható - tápláló szendvics lett. Az éttermek, amelyek elkészítik a saját verziójukat, egy jó ügy mellé állhatnak:  több száz fogyatékossággal élő és rászoruló család mindennapjait tehetik szebbé és boldogabbá. 

Uniós oltalom alá került a Rögös Túró 

Az Európai Bizottság döntése alapján hagyományos különleges termék védettséget kapott

Gasztronómia, borturizmus és design - Somlón 

Több hónap háttérmunka után a napokban indul a somlói Kreinbacher Birtok új menüje és friss gasztronómiai koncepciója, amely egyben Langer Gábor executive chef bemutatkozása. A séf nemzetközi szemlélettel érkezett a konyhára és az ételsorban az elmúlt 12 év tapasztalatait integrálja.

Boldogasszony csipkéje és Kicsi Gesztenye 

Magyarország Tortája idén a „Boldogasszony csipkéje”, a dunaföldvári Tóth Cukrászda kreációja lett, míg a Cukormentes Országtorta címet a szegedi A Cappella Cukrászda „Kicsi Gesztenyéje” nyerte. 

Kevesebb sör fogyott az első fél évben 

Csökkent Magyarországon a sörfogyasztás az első fél évben, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke szerint elsősorban a hűvösebb időjárás miatt. 

Dupla teraszos gasztroélmények 

Magyarországon immár a második – és egyben a legnagyobb – Winestone étterem nyílt meg a budapesti Mercure Korona szállodában, a Kálvin téren. Az első egység tavaly nyár elején debütált a Mercure City Center szállodában, a most átadott étterem a Winestone-lánc 16. tagja.  

Az élelmiszerfogyasztásról készít felmérést a Nébih 

Mintegy 2700 fő bevonásával kutatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar élelmiszerfogyasztási szokásokat. 

Ételrendelés fesztiválra 

A Közgáz fesztiválos pilot után a 120 ezres résztvevőszámú EFOTT-on tette lehetővé a fesztiválozók számára, július 9-15. között – Európában elsőként – a NetPincér az online ételrendelést.

Innovatív barack csomagolás 

Innovatív csomagolással évente 82 ezer tonna őszibarack és nektarin, továbbá 12 ezer tonna kajszi menthető meg Olaszországban, amivel 134, illetve majdnem 28 millió euró takarítható meg a teljes élelmiszerláncban egy új csomagolásnak köszönhetően.

Megújult a siófoki Bor- és Fröccsfesztivál 

Július 26-án kezdődik és egészen augusztus 4-éig tart a siófoki Bor- és Fröccsfesztivál, amelyet idén újra a Hajóállomáson rendeznek meg. 

Minden cseppje prémium 

Idén júliusban először látogatott Budapestre az egyik legnevesebb skót whisky, a Macallan regionális márkanagykövete. Anna G. Metaxas előadása megtöltötte a Black Swan bárt. Bártulajdonosok, bartenderek, gasztrobloggerek és újságírók jöttek el, hogy meghallgassák a márkanagykövetet, és persze azért, hogy megkóstolják a 12 és 15 éves Macallan whiskyket.

Csökken a méhészek száma 

Az elmúlt egy-két évben csökkenni kezdett a méhészek száma, mert egyre nehezebb méheket tartani - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerdán.

Megéri-e csípőset enni, ha növeli a demencia kockázatát? 

A rendszeresen chilit vagy jalapeno paprikát fogyasztó idősebb embereknél nagyobb a kockázata a demencia kialakulásának - ezt állapították meg a Dél-ausztráliai Egyetem és a Katari Egyetem tudósai egy hosszú távú kutatásban.

Hamarosan elérhető lehet a halmentes hal 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének 2018-as jelentése szerint a vadon élő halak 90 százaléka túlhalászott, ami óriási problémát jelent a környezetvédelem szempontjából (is). Szerencsére azonban a cégek egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy helyettesíteni tudják a halat az ételekben.

Nem környezetbarát a bambuszpohár 

Nem környezetbarát és ártalmas lehet az egészségre a papírpoharak környezettudatos alternatívájaként hirdetett bambuszpohár - közölte a termékek tesztelésével foglalkozó német szervezet, a Stiftung Warentest.

Megkerülhetetelen kulináris hely a Balaton felé 

Megnyílt a Fiastyúk Udvarház Csór határában. A név tradícionális csárdát sejtet, de az étterem egy valódi meglepetés izgalmas konyhával Nagy Krisztián kreatív séf irányítása alatt.

Élményvacsorákat indít a magyar brandy 

A brandy-ről sokunknak egy hatalmas bőrfotelben üldögélő, a kandalló mellett csendben szivarozó és öblös pohárból az italt kortyolgató idősebb úriember jut eszünkbe, valahonnan a múlt századból.

Receptversenyt hirdet az Árkád gasztro-zónája 

Szerda éjfélig lehet jelentkezni a budapesti ÁRKÁD bevásárlóközpont által hirdetett receptversenyre, amelynek keretében hazai és nemzetközi ételeket keresnek.

Miért rendeljünk bort online? 

Mi magyarok az online tér világában talán kevésbé mozgunk otthonosan: míg külföldön rengetegen rendelik a neten már a bort is, mi továbbra is a szupermarketeket és a borászatokat tekintjük elsődleges vásárlási helyszínnek. Holott online egyszerűbben találunk a borhoz leírást, és rendelésünk mellé akár ajándékot és kedvezményt is kaphatunk.

Magyar induló a Starbucks baristaversenyén 

A Starbucks minden évben megrendezi a nemzetközi Barista Championship-et, ahol tehetséges kávékészítők mérik össze tudásukat. A július 16-i magyarországi selejtező nyertese Londonban képviselheti hazánkat a döntőben, ahol kiderül ki 2019 barista bajnoka.

Zöldkérdés, újrahasznosítás, fair trade minősítés, biokávék ára és helye a piacon 

A Pannon Kávé sorozatunkban abban segít, hogy beavassuk a kávézók vezetőit és a kávégépek kezelőit, mitől lesz olyan a kávé, hogy újra és újra visszatérjen a vendég. (X)

10 éves a Káli Kövek Borászat 

Az idei év az ünneplésé a 10 éves Káli Kövek Borászatnál. Koncertek, meglepetés-séfek és gourmet-estek a nyáron, jubileumi borral: bemutatkozik a TEN 2018 (Olaszrizling-Hárslevelű-Furmint-Juhfark). Szombaton, pedig megújult vendégtér és kerthelyiség fogadja a látogatókat Köveskálon.

Tavaly nőtt a hazai sörgyártók árbevétele 

A 2017-es enyhe visszaesés után 2018-ban jelentősen növekedett a hazai sörgyártók árbevétele – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

A magyarok ragaszkodnak a megszokotthoz 

Minden második esetben ugyanabból az étteremből rendelünk és a rendelések egyharmada a szokásos tétel – a Falatozz.hu országos ételrendelő portál felmérése arra kereste a választ, hogy milyen gyakran rendeljük a jól bevált helyekről a már bizonyított fogásokat.

Ez lett az idén Vas megye étele 

Sárváron “találták” meg Vas megye idei ételét. A Vas Megyei Turizmus Szövetség zsűrije ugyanis a Nádasdy Történelmi Fesztivál Ételmustráján induló csapatok által készített finomságok közül választotta ki a nyertes fogást. A legízletesebb ételnek a Vörös Oroszlán Lovagrend káposztás töltött paprikája bizonyult.

Rovarételekkel a rák ellen 

Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány, s mint kiderült, a szöcskék és selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a friss narancslé - olvasható a Phys.org tudományos hírportálon.

Kér egy gombóc heringes fagylaltot? 

Robin Alting nyers heringes fagyit árul a rotterdami üzletében. Egyedülálló alkotását inkább csak kisebb kanalakban méri a bátrabb vásárlóknak.

Új üzlettel gazdagodott a budaörsi borvilág 

2019 nyarára Borháló nélkül maradt Budaörs. Nagy Beatrix ezt nem hagyta sokáig: júliusban megnyitotta borszaküzletét Budaörs központjában. 

Versenyeznek a legjobb hazai street food helyek 

Elindult a jelentkezés a Hungarian Street Food Awards-ra. A verseny során a szakmai zsűri és a szavazó közönség 8 kategóriában választja ki a legjobb magyar street food helyeket, az összetett első helyezett pedig Malmőben képviselheti Magyarországot szeptember végén az európai döntőben.

Borsóginnel a környezetért 

Felfedezték, miként lehet klímatudatosabb módon előállítani a világ egyik legnépszerűbb szeszes italát.

Megválasztották a 2019-es év Egri Bortermelőjét 

Július 11-ével elkezdődött a régió legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye, az Egri Bikavér Ünnep, ahol hagyományosan minden évben átadják az Év Egri Bortermelője kitüntető díjat. Az idén immár XXIII. alkalommal megrendezett fesztiválon az Év Egri Bortermelője vándordíjat Tóth Istvánné Rózsika, a Varga Pincészet feldebrői birtokának igazgatója vehette át Tarsoly Józseftől, Eger Város Hegyközségének hegybírójától. Tóth Istvánné pályája során számos sikert ért el hazai és külföldi versenyeken, 2019-ben pedig - egyedülállóként a magyar borászok között - három párizsi és három berlini aranyérmet, Brüsszelben pedig egy nagy aranyérmet nyert el a feldebrői borokkal.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!