Furmintba öltözött Köveskál

Furmintba öltözött Köveskál 

Helyi vendéglátósok – Pálffy Pince, Káli Kövek Borászat, Mi a Kő, Kővirág, Káli Art Inn – összefogásából jött létre a Köveskáli Furmint Napok ötlete. Tavaly először, idén február utolsó hétvégéjén pedig másodszor tartották meg az eseményt.
Így választ a magyar

Így választ a magyar 

A derecskei Almavirág Étterem nem reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a budapestiekre nem jellemző, hogy 50 kilométernél távolabb utaznának egy étterem miatt. Országos viszonylatban a Hajdú-Bihar megyében élők hajlamosabbak nagyobb távolságokat, akár 100 kilométernél is többet megtenni, hogy eljussanak a vágyott étterembe. A kitöltők többsége 21 és 50 kilométer közötti távot hajlandó utazni egy vendéglátóhelyért.

Még csak nemrég indult, máris díjat nyert a magyar borászat 

A Sakura Women’s Wine Awards 2019-en a Juliet Victor édes Szamorodni 2016-os tétel dupla aranyérmet kapott. A nevezett tételek mindössze 6%-át díjazzák dupla arany díjjal.
Egerben lesz a Magyar Sommelier Bajnokság elődöntője

Egerben lesz a Magyar Sommelier Bajnokság elődöntője 

Idén az Egri borvidéken rendezik meg a Magyar Sommelier Bajnokság Elődöntőjét március 2-án. A Magyar Sommelier Szövetség által lebonyolított esemény stratégiai partnere az Egri Borműhely, a verseny főtámogatója a Törley Pezsgőmanufaktúra. Az itteni versenyszakasz három helyezettje másnap Budapesten a döntő keretében csap össze.

Csak a kábán levágott állatok húsa organikus 

Nem kaphatnak organikus besorolást a muszlim és a zsidó vallási előírások szerint, elkábítás nélkül levágott állatokból származó húsok – mondta ki az Európai Bíróság.

Bemutatták a magyar borok legjavát Varsóban 

A tavalyi év sikereire alapozva, február 26-án, második alkalommal szervezte meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa lengyel üzleti borbemutatóját. A kereskedők, újságírók és gasztronómiai szakértők részvételével lezajlott borbemutatón 30 magyar, az Országos Borversenyen díjnyertes pincészet mutatkozott be. Az érdeklődő szakemberek három mesterkurzuson mélyíthették el ismereteiket.
Szobor helyett étteremmel

Szobor helyett étteremmel 

Szobor helyett étteremmel állítanak örök emléket Ausztria egyik legnagyobb popsztárjának, Falconak Bécsben. A Schwarzenbergplatzon található lokálban Falco számai szólnak, aranylemezei díszítik a falakat, az étlapon pedig a kedvenc ételei szerepelnek.

Az „Év Ifjú Séftehetsége” vehette át a Miele díját a Dining Guide gálán 

Idén is megrendezésre került az év egyik legrangosabb gasztronómiai eseménye, a Dining Guide Év Étterme Gála, ahol számos más elismerés mellet átadták a Miele által támogatott, „Az Év Ifjú Séftehetsége” díjat is.

Illegális főzőkonyhát függesztettek fel 

Egy budapesti illegális főzőkonyha tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei február közepén.
Itt az idei Dining Guide győztesek listája

Itt az idei Dining Guide győztesek listája 

Közzétették a legújabb Dining Guide győztesek listáját. Az ünnepélyes díjáatdóra február 25-én, a Várkert Bazárban került sor. A győzets Top 10 tulajdonképpen 12.

Régiós konyhák, Michelin-fogások, farsangzáró evőhétvége a Piacon 

Idén március 1-3. között szerveződik az evőbuli, naponta változó éttermekkel és jól ismert séfekkel búcsúztatva a 2019-es farsangi szezont.

Két séffel erősít megújuló éttermében a Budapest Marriott Hotel 

Két új mesterszakácsot köszöntött a Budapest Marriott Hotel a csapatában. Konstantinos Kranakis executive séf és Varga Roland éttermi séf felelnek a márciusban újranyitó, friss koncepció szerint átalakított étteremért.

A Vapiano a WOLT-ot választotta 

A tavaly a magyar piacon megjelenő finn ételfutár szolgáltatást választotta házhoz szállító partneréül a Vapiano. A négy budapesti egységgel rendelkező német tulajdonú, frissen készült olasz tésztákat, pizzákat és salátákat kínáló étteremlánc több minőségi és kultikus fővárosi étterem mellett került fel a platformra. A WOLT bővítési stratégiájában többek között a Profession.hu-val közösen készített kutatási adatokra is épít.

Munkaerőpiaci felmérés a szőlő-bor ágazatban 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) február 19-én on-line felmérést indított, melynek célja a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőinek részletes feltérképezése. Az agráriumon belül is kiemelten nagy élőmunka-igényűnek számító ágazatban rendkívül komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya. A minőségi szőlőtermesztéshez, illetve borkészítéshez elengedhetetlen a szaktudással és kellő gyakorlattal rendelkező munkavállaló.

Vajon a zenére érlelt sajt finomabb? 

Éppen ezt a kérdést igyekszik megválaszolni egy emmentáli ementálikészítő.

Mégsem olyan környezetbarát a műhús? 

A marhatenyésztés egyes módjainál jobban hozzájárulhatnak a globális felmelegedéshez hosszú távon a laboratóriumban növesztett hústermékek - derítették ki az Oxfordi Egyetem kutatói.

Tavaszváró mini-SVÉT fantasztikus ízekkel  

A tavaszt ugyan még csak a napsütés, no meg a benti színes virágok idézték, a hőfokok kevésbé, mégis kiváló hangulatban és folyamatos telt házzal zajlott február 23-án a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) idei első rendezvénye.

Váltások a Villa Tolnaynál 

A Csobánc-hegyi ház borainak rajongóit új arculattal lepték meg a pincészet tulajdonosai. De itt nem állnak meg: idén kész az új, többfunkciós pince is.

A világ legjobb étterme egy dél-afrikai halászfaluban van 

Egy dél-afrikai halászfaluban lévő kis étteremnek, a Wolfgatnak ítélték oda az év étterme díját a legújabb nemzetközi gasztronómiai díj, a World Restaurant Awards hétfő este Párizsban rendezett díjátadó gáláján.

A világ legjobb fiatal séfjét keresik 

A S.Pellegrino idén negyedik alkalommal rendezi meg a világ legjobb fiatal séfjeit felkutató nemzetközi versenyét. A neves megmérettetés középpontjában ezúttal a tehetségek és inspiráló fogásaik mellett a gasztronómia társadalmi változást hozó ereje áll. A S.Pellegrino Young Chef versenyre február negyedikétől lehet jelentkezni a www.sanpellegrino.com weboldalon.

Bemutatkozik az Egri Borműhely 

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében.

Dubaji Gulfood: tizenhárom magyar kiállító 

Az Agrármarketing Centrum 156 m2-es közösségi standdal,  egységes országarculattal, 13 magyar cég termékkínálatának bemutatásával vesz részt a seregszemlén., ahol 200 országból, több mint 5000 kiállító mutatja be kínálatát.

Magyar est az ARAZ-ban 

Márciustól folklór programos vacsorával várja a külföldieket az ARAZ Étterem.

A bíróság hibázott, nem a HELL 

Állapította meg a Fővárosi Törvényszék elnöke. A bíróság hibásan jegyzett be egy végrehajtást - amiért utóbb az elnök elnézést kért.

HELL ENERGY: nincs végrehajtás folyamatban 

"Cégünk kúriai felülvizsgálatot kezdeményezett a végrehajtás alapját képező jogerős bírósági ítélettel szemben annak megalapozatlansága és téves következtetései miatt, és kértük a végrehajtás felfüggesztését is. Amíg a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmünk a kúria elbírálása alatt volt, addig a végrehajtó az eljárását megindította." - írja közleményében a HELL ENERGY Magyarország Kft. 

BGE-Hungast együttműködés a gyakorlatorientált képzésért 

A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara (BGE KVIK), valamint a Hungast Csoport együttműködési keretmegállapodást kötött elméleti és gyakorlati tudásbázisuk közös hasznosítására. A szakmai partnerségnek köszönhetően a jövőben az Egyetem hallgatói előtt megnyílik a gyakorlati tapasztalatszerzés és munkaerőpiaci bekapcsolódás lehetősége, míg a Hungast szakemberei szerepet vállalhatnak a szakmai képzés egyes részterületeiben.

Berobbant a sörpiac prémium szegmense 

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24%-kal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is. 

Ez a kávé nem kávébabból készül 

Kávébabmentes kávét fejlesztett ki egy újonnan alakult cég, amire tulajdonképpen nyomós okai voltak.

A legjobb, ami egy hétvége indításaként történhetett 

Megkóstolhattuk a Devil's Prézli rántott húsos kínálatát.

Elmaradott a kávékultúra még a topéttermekben is 

A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála hagyományosan az év egyik legfontosabb gasztrorendezvénye. A Dining Guide, mint hazánk legrégibb gasztronómiai platformja, évről évre a vendéglátás újabb területeit veszi górcső alá. Idén először az éttermi szerviz és az éttermek kávékínálata is fókuszba került, de újdonság az is, hogy díjazzák az év koktélbárját is.

Kóstoló kört tartanak az ország ötven legjobb borászával 

Kóstoló kört tartanak az ország ötven legjobb borászának részvételével március 2-án Budapesten, a szakmai megmérettetésen dől el, ki lesz a Borászok borásza díj nyertese - közölte az elismerés alapítója pénteken az M1 aktuális csatornán.

Év végéig ötödével drágulhat a kávé 

Hullámvölgy felé tart a termésmennyiség Brazíliában.

Minden konyhának van szíve 

Idén március 1-3. között a Budapest Arénában immár 10. éve ad inspirációtlátogatóinak, a legújabb trendekkel, konyhabútorokkal és gépekkel a Konyhakiállítás.

Nem törvényszerű, hogy leégjen az ember feje 

Ablakpárkányos startup vállalkozásnak indult, idén már termelőüzemet épít Nagymaroson, ahol a családdal lakik Nagy Gábor. Chilitermelő sikersztori az övé.

Az okoshordó, ami jelzi, ha fogytán a sör 

Olyan söröshordót fejlesztett a Carlsberg, amelyik figyeli és hosszabb ideig is tartja frissen a benne lévő sörmennyiséget - írja a hvg.hu.

Márciusban ismét GastroPan 

Újra megszervezi a székelyudvarhelyi székhelyű Boro-Info cégcsoport és a PanGastRo Egyesület, Románia és Délkelet-Európa legnagyobb szakmai kiállítását, a GastroPan Expo-t, ahol a nemzetközi sütőipari, cukrászati, gasztronómiai és vendéglátóipari szakemberek, vállalkozók találkoznak.

Smart-osodnak a magyar konyhák 

A GfK Hungária átfogó kutatásban mérte fel ismét a hazai étkezési és főzési szokásokat valamint újdonságként a konyhatechnológiához kapcsolódó attitűdöket.

Verseny a 27 év alatti ifjú szakácsok részére 

A Chaîne des Rôtisseurs Világszervezet szabályzata alapján, ez évben XXIV. alkalommal rendezik meg a Chaîne Egyesülethez tartozó „Chaîne” szállodákban és éttermekben dolgozó ifjú szakácsok részére a „Jeunes Chefs Rôtisseurs” Magyarországi Szakácsversenyt.

Magyar borászati terminusokat védetnének le 

Előrelépés történt a magyar borok uniós oltalma területén, ugyanis az Európai Bizottság foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, és hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére - közölte Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében hétfőn.

Megújul a Dreher 

A Dreher Gold receptúrájából kikerül a kukoricagríz, így ezentúl már csak 3 klasszikus összetevőt tartalmaz: árpamalátát, komlót és kristálytiszta vizet. A kívül-belül megújuló termék végleges ízének és csomagolásának kiválasztásában a magyar fogyasztók véleményére nagyban épített a márka.

Apa, anya! Nincs mobilozás az asztalnál! 

A Vakvarjú Buda is hadat üzent a kütyüzésnek.

Térképen a diétabarát vendéglátóhelyek 

Hiánypótló kezdeményezés a magyar piacon az a térkép, amely ajánlások által gyűjti össze a belföldi- és külföldi vendéglátóhelyeket, ahol a speciális étkezést követők otthonukról kimozdulva is bátran étkezhetnek.

Kevés étteremben van vega kínálat 

A Falatozz.hu-n három év alatt 47%-kal emelkedett a vegetáriánus ételrendelések száma.

A mangalicatermékek világszerte keresettek 

A magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot Szingapúrtól Kanadáig, jelen vannak többek között Japánban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, de a mi életünkben is kedves szerepet töltenek be - mondta Nagy István agrárminiszter a 12. Budapesti Mangalicafesztivál hivatalos megnyitóján. Kiemelte, a magyar állattenyésztésnek nagy lehetősége a mangalica fajta, mutatva azt is, hogy mennyire fontos a magyar genetikai állomány megőrzése.

Hazai afrodiziákumok is feldobhatják a Valentin-napot 

A Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányában a messziről utaztatott alapanyagok környezetkárosító hatásaira szeretné felhívni a figyelmet és megmutatni, hogy a helyi, szezonális alapanyagokból is készíthetünk elegáns és ízletes reggelit vagy vacsorát.

Pálinka: törvénybe foglalható a jó íz? 

Másképp fogalmazva: előfordulhat-e, hogy ugyan egy párlat mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, az ital mégis nagyon rossz? Hogyan segíthetnek ebben a vizsgálatok? 

Klímavédő vegetáriánus influencer lehet a pápa? 

Egymillió dollárt (280 millió forintot) ajánlott egy környezetvédő szervezet a pápának, aki a pénzt az általa kiválasztott jótékonysági szervezeteknek adhatja, ha a nagyböjt alatt nem eszik húst és tejterméket.

Amerikai tudósok: a tequila fogyaszt 

Az American Chemical Society (Amerikai Vegyésztársaság) tudósai arra a megállapításra jutottak, hogy a tequila alapját képező növényben fellelhető cukor csökkenti a tequilafogyasztók vércukorszintjét, és a fogyókúrát is megkönnyítheti.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!