Ro_gasztro cikkek
Hagyományok, megújulás, évfordulók a Gundelben
Angelus Barbara és Varga Rózsa, a Gundel jelenlegi és korábbi kommunikációs igazgatója együtt meséltek a 100, illetve a 125. évfordulóját ünneplő étteremről a HoReCa Meetup rendezvényen, majd Kozma Kálmán az innovatív tradíciókat mutatta be, amelyekből kiadós ízelítőt is kaptunk.
Az ételrendelések közel harmadát már lebomló csomagolásban kérik
A Falatozz.hu országos ételrendelő portál Falatozz Zölden! környezettudatos ételrendelési programjához már a partner vendéglátóhelyek 10%-a csatlakozott az indulás óta eltelt hónapokban, és a rendelések 28%-át kérték lebomló csomagolásban a fogyasztók. Bár a program keretében minden rendelést 100%-ban lebomló csomagolásban szállítanak ki, sok múlik azon is, hogy az otthonunkban megfelelően válogatjuk-e szét a háztartási hulladékot, ezért a Falatozz.hu szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tippeket, amelyek segítenek eligazodni a szelektív hulladékgyűjtés világában.
Melyik az első igazi olasz minősítést szerző hazai étterem?
A miskolctapolcai Avalon Ristorante lett hazánkban az első olyan vidéki étterem, amely megkapta az egyik legrangosabb kulináris elismerést az Olasz Kereskedelmi Kamarától - ez az Ospitalitá Italiana díj.
Jövő tavasszal nyithat a kínai Costes
A tervek szerint várhatóan 2020. április elsején nyílik meg a Costes első külföldi egysége, a kínai Hainan szigeten most épülő Ocean Flower Islanden, amely a magyar gasztronómiát mutatja be a világ legnagyobb mesterséges szigetén. Az étteremnyitás részleteiről Gerendai Károly, a Costes tulajdonosa a HoReCa Meetup rendezvényen számolt be.
Rekordot döntött a Semmelweis Egyetem tizedik borversenye
A Semmelweis Egyetem tizedik alkalommal hirdette meg országos borversenyét, mellyel 2010 óta tehetséges, a minőség iránt elkötelezett magyar borászoknak biztosít bemutatkozási lehetőséget. A versenyt az intézmény az alapítása 250. évében öt új kategóriában hirdette meg.
Amikor lejön a térképről a benne lévő tartalom
Megújult, felfrissült és gazdagodott a Balatoni Gasztrotérkép, amelynek idei kiadását nemcsak bejelentette az ötletadó Szauer Judit, hanem élőben prezentálták is június 12-én. Szó szerint lejött térképről a tihanyi Piac Placcra a kenesei péklány, a füredi bisztró, a szemesi juice bár, a badacsonyi borász, a kéthelyi pezsgős, és még egy food truck is bemutatkozott a sajtó képviselőinek. Ők érzékeltették azt a színvonalat, amit a Gasztrotérképen szereplők valamennyien képviselnek.
Sokszínűség, elfogadás és szívből jövő vendéglátás
FRISSÍTVE! Itt mindenki olyan, mint te. Csak egy kicsit más: szekszárdi nagytestvére után június 12-én, szerdán megnyílt a Hegyvidéki Ízlelő budai étterem, ahol megváltozott munkaképességűek dolgoznak a vendégtérben és a konyhán.
Fagylaltoznak a NAV ellenőrei
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési terve szerint a hivatal ellenőrei a fagyizókat vizsgálják a héten.
A magyar lakosság fogyasztja a legkevesebb zöldséget az EU-ban
Ahogy arról tagnap is írunk, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontos, amennyiben el szeretnénk kerülni a szív- és érrendszeri panaszokat. Az Europa Pont cikke szerint ma nagyjából háromból két európai fogyaszt naponta gyümölcsöt és zöldséget – Magyarországon sajnos ez az arány jóval alacsonyabb.
Műanyag a tányéron - és a szervezetünkben
A WWF és partnerei ma publikált tanulmánya szerint az emberek a táplálékkal átlagosan körülbelül 5 gramm műanyagot fogyasztanak hetente, ami egy bankkártya súlyának felel meg. A mikroműanyagok emberi egészségre gyakorolt hatásáról még nem sokat tudunk, a WWF szerint azonban a természet és saját védelmünk érdekében meg kell állítani a műanyagáradatot.
Több zöldség és gyümölcs - tovább vissza tud járni a vendég
Évente milliók halálát okozhatják a világon olyan szív- és érrendszeri betegségek, amelyek hátterében a zöldségek és gyümölcsök nem elengedő bevitele állhat.A tanulmány első eredményeit az amerikai táplálkozástudományi társaság (American Society for Nutrition) Baltimore-ban jelenleg is folyó éves konferenciáján mutatták be - írta a Phys.org portál.
Új arculattal kezdi a nyarat a Borháló
Az ország legnagyobb boros franchise-hálózata, az alternatív kiszerelések forgalmazásáról ismert Borháló június 6-ától új arculattal és jelmondattal szólítja meg a vásárlókat.
Vízről, hőfokról, tejről, alternatív hozzávalókról
A Pannon Kávé sorozatunkban abban segít, hogy beavassuk a kávézók vezetőit és a kávégépek kezelőit, mitől lesz olyan a kávé, hogy újra és újra visszatérjen a vendég.
(X)
Idén gond lesz a gyümölcsalappal, de a fagyibiznisz attól még nagyon megy
Ennek ékes bizonyítékaként a pesti belvárosi Kossuth Lajos utcában most megnyílt fagyizónál máris kígyóznak a sorok. A Gelateria Pichler megnyitóján jártunk.
Banánlevélbe csomagolva - műanyag helyett
Becsélesek szerint Vietnám a negyedik az óceáni műanyaghulladékért felelős országok között. Felcsillant a remény, hogy ez megváltozzon: Vietnámi szupermarketek átvettek egy thai kezdeményezést, hogy alternatív csomagoló anyagként banán levelet használjanak.
Először műanyagmentesen - megnyitott a Belvárosi Sörfesztivál
Sör- és ételpárosítással egybekötött, vezetett kóstolóval nyitott meg szerdán a Belvárosi Sörfesztivál. A Budapesten, a Szabadság téren megrendezett eseményen 6 nap alatt, mintegy 250 féle sörkülönlegességet kóstolhatnak meg a látogatók. A fesztivál a környezettudatosság jegyében műanyagpohár-mentes, és idén először olyan sör is készült, amely receptjének megalkotásában a fogyasztók is részt vettek.
Alkohol- és gluténmentes: a legfrissebb sörtrendek
A Brewers of Europe idei fórumán, Antwerpenben a világ legismertebb szakemberei beszélgettek a sörvilág jelenéről és jövőjéről, régi és új alapanyagokról, meghatározó stílusokról és innovációs trendekről. Melyek is ezek?
Nem csak a vörös hús ártalmas a koleszterinszintre
Az általános vélekedéssel ellentétben azonos hatással van a vér koleszterinszintjére a vörös és a fehér hús fogyasztása amerikai kutatók új tanulmánya szerint.
Tradíció új formában - egyenpalack Eger legjobbjainak
Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek.
Egy új étel kipróbálására 2-5 ezer forintot szánunk
Az internetezők nagy többségének a magyar konyha a kedvence, egy új étel kipróbálására 2000-5000 forintot szánnak, és mielőtt elmennének egy új étterembe, az interneten olvasnak róla - derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös, étterembe járási szokásokról készített felmérésből.
Új elnök a Borút Egyesület élén
A Villány-Siklósi Borút Egyesület 2019. május 30-án közgyűlést tartott Villányban, ahol többek között új elnökséget választott a Borút Egyesület élére.
Új borpiaci intézkedéseket vezetnek be
Az európai borpiaci helyzet segítségnyújtást tesz indokolttá a szőlő-bor ágazat szereplői részére. A sokéves átlagnál jelentősen több, mintegy 190 millió hektoliter borászati termék készült az EU-ban 2018-ban, ami az utóbbi 10 év legmagasabb adata. Így európai szinten érzékelhetők egy komolyabb válság előjelei, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be.
MVI – NAV közös konferencia
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága közös szervezésében 2019. május 29-én immáron harmadik alkalommal rendeztek szakmai konferenciát, ahol a vendéglátósok többek között a borravaló és a felszolgálási díj kezelésének legfontosabb szabályairól, a jövedéki termékeket érintő ellenőrzési gyakorlatról, valamint a vendéglátó-ipari vállalkozások esetében feltárt leggyakoribb hiányosságokról tájékozódhattak.
Életműdíjat kapott a „szőlő művésze"
Garamvári Vencel balatonboglári borász és pezsgőmester vehette át a Magyar Bor Akadémia (MBA) által odaítélt, Az év bortermelője-életműdíjat Budapesten.
Együttműködés a Nestlé és a Szent István Egyetem között
A már évek óta végzett gyakorlatorientált képzés elmélyítését határozta el a Nestlé Hungária Kft. és a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara. A felek ezért stratégiai együttműködést kötöttek, amelynek elsődleges célja, hogy a következő öt évben további 150 hallgató vehessen részt a sikeresen működő Nestlé kurzuson, így a frissen végzett élelmiszeripari mérnökök naprakész tudás birtokában könnyebben tudjanak elhelyezkedni.
Egy tésztát kérek!
Ezt jelenti a legújabb nápolyi étterem neve a budapesti belvárosban. Hamisítatlan olasz ízeket ígérnek mentes változatban is.
Dubicz borokkal koccinthatunk a Szigeten
Egyre népszerűbbek a magyar borok a hazai fesztiválokon, csak tavaly nyáron például ötödével nőtt a borfogyasztás a Sziget nyári rendezvényein az előző évhez képest. A pozitív változásban a fogyasztási trendek alakulása mellett kulcsszerepet játszik a fesztiválokon elérhető borok magas minősége is. Éppen ezért a Borháló Borkereskedés úgy döntött, nem változtat a bevált recepten, és idén is a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok lesz a Sziget-fesztiválok borainak hivatalos szállítója.
Felmérték a berúgások számát nemzetenként
A kutatást megelőző 12 hónapban saját bevallásuk szerint a britek öntöttek fel legtöbbször a garatra.
Izrael függetlenségének 71. évfordulóját ünnepelve
Izrael függetlenségének 71. évfordulóját egy kötetlen estén ünnepeltük hétfő este a Yiddishe Mamma Mia étteremben, a Gozsdu udvarban.
Aranyat kapott a somlói Kreinbacher Birtok pezsgője
57 országból közel 17 ezer nevezés érkezett Londonba a DWWA 2019-re, ahol a somlói Kreinbacher Birtok pezsgői harmadik alkalommal szerepelnek a díjazottak között. A nemzetközi szakértőkből álló zsűri 96 pontra értékelte a Kreinbacher Brut Classic-ot, ezzel az aranyérmesek között végzett.
Coelho álma
“A tradíció új ízei” a Haraszthy Pincészet egyedülálló építészeti megoldásokkal rendelkező vadonatúj éttermének mottója. Az egykori Cinnamon étterem kívül-belül teljesen megújult, mostantól egész éves nyitva tartással Matador néven várja a vendégeket a 143 hektáros birtokkal rendelkező borászat.
A BB márka nélkül szervezik a szüreti fesztivált idén Balatonbogláron
Több mint 40 év után a Balatonboglári Szüreti Fesztivál megálmodója és névadója a BB Balatonboglári Borgazdasági Zrt., idén nem vesz részt a BB Balatonboglári Szüreti Fesztivál szervezésében és támogatásában.
#zöldenjobb - kampány a túlfogyasztás ellen
A fenntarthatóság és a környezetvédelem problémájára hívják fel a figyelmet, május utolsó péntekén a Zölden Jobb! mozgalom sztár résztvevői. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által életre hívott „Zölden Jobb!” mozgalomhoz idén csatlakozott Gálvölgyi János, Till Attila, Szakács Gergő, Petruska András, és mint fő támogató, Puskás Peti is. A kezdeményezés célja, hogy a környezetvédelmet, a szelektív hulladékgyűjtést, és a környezettudatos magatartást népszerűsítse.
Pezsgőkonferencia champagne-i előadókkal
Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián. Eljön többek között Louise Bryden, a világhírű Ruinart borásza és bejelentkezik Bruno Paillard is.
Lehet, hogy kilábal a válságból a Vapiano
Több bank és nagyrészvényes összesen 30 millió euró hitelt nyújt a pénzügyi válságba jutott Vapiano étteremláncot üzemeltető cégnek - írja Die Welt online kiadása. Aa pénzügyi beszámolója leadási határidejét harmadszorra is elhalasztották, ezúttal június 18-ig kaptak időt.
Hájpolt hely Montreálban: Hof Kelsten
Kissé félreesik a turisták vonulási irányától, ráadásul csak egy kézzel kiírt, nehezen észrevehető tábla jelzi az ajtón a St-Laurent és Mont-Royal sarkán, de attól ez még Montreál legjobb, leghíresebb péksége.
A szőlő- és borágazat elektronikus megoldásai
Elindul az ePincekönyv projekt megvalósítása, amelynek célja a magyarországi szőlő- és borágazat elektronikus ügyintézési és ellenőrzési rendszerének kialakítása, valamint az elektronikus pincekönyv bevezetése - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a pénteki budapesti nyitórendezvényen.
Gasztro Belfeszt a Piacon
Tavaszzáró gasztro-buli szerveződik május utolsó hétvégéjén a Hold utcai piacon a Belvárosi Fesztivál ingyenes kísérőeseményeként. A spárga, az eper és a szezon egyéb kedvelt alapanyagi kerülnek a tányérokra élőzene mellett, valamint látványfőzéssel is készülnek a szervezők.
A feketeszedres mogyoró lett az év fagylaltja
Első alkalommal rendezték meg az Év fagylatja országos cukrászversenyt és fesztivált, amelynek csütörtökön Szombathely főtere adott otthont.
Boretikett a bor világnapja alkalmából
Magyarországon is egyre többen ünneplik május 25-ét, a bor világnapját, amely Szent Orbán napjához, a szőlő és bor védőszentjéhez kapcsolódik. Az Ital Magyarország Kft. összeállította a legfontosabb tudnivalókat a helyes borkóstoláshoz/ borfogyasztáshoz.
Csődközelbe kerültek Jamie Oliver éttermei
Csődeljárás elé néz az egyik legnépszerűbb, televíziós műsorairól világszerte is ismert brit sztárséf, Jamie Oliver étteremhálózata – írja az MTI. Oliver a Guardian beszámolója szerint megköszönte a támogatást az elmúlt évtized minden vendégének: Igazi öröm volt kiszolgálni önöket” – tette hozzá.
A csőd szélén a Vapiano étteremlánc
Súlyos pénzügyi gondokkal küzd a Vapiano étteremlánc német sajtóértesülések szerint, részvényének árfolyama egy év alatt ötödére esett. A tulajdonosoknak a cég megmentése érdekében egy legalább 30 millió eurós feltőkésítéséről kell megállapodniuk a hitelező bankokkal.
Májusban nyílik a Liszt - új étterem az Aria Hotelben
Az Aria Hotelben található Liszt egyszerre tiszteleg a magyar gasztronómia kincsei, a gabona, a liszt, a kenyér és a víz, valamint minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze előtt.Kövér Gergely séf fogásai és Karádi Zsuzsanna cukrászséf desszertjei Gózon Péter és Mihály Richárd bármenedzserek illeszkedő italkreációival teljesednek ki az Aria Hotel két utcafronti termében nyíló új étteremben, ahol volt szerencsénk még nyitás előtt részt venni egy zárt körű sajtóvacsorán.
Idén műanyagmentes lesz a Belvárosi Sörfesztivál
Teljesen száműzi ettől az évtől a környezetszennyező, eldobható műanyagpoharakat a Belvárosi Sörfesztivál. Magyarország legnagyobb sörfesztiválja ezzel több mint 150 ezer egyszer használatos poharat spórol meg, a környezettudatosság jegyében.
Kiderült, kik palackozhatnak 2018-ból HegyBort
Már negyedik éve, hogy tavasszal debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal május 21-én, a Société Budapestben lehetett először megkóstolni a 2018-as szüret eredményeként palackba került olaszrizlingeket. Az eseményhez másodjára csatlakozott Villány közösségi bormárkája, a REDy, de új díszvendéget is köszönthettünk Pannonhalmáról, a PH-Érték Egyesületet. Az évjáratpremier előtt került sor a HegyBor bírálatra is, így azt is megtudhattuk, hogy ki palackozhatja le 2018-ból a HegyBorát.
30 ezer látogató a hazai gasztronómia ünnepén
Történetének leglátogatottabb rendezvényét zárta hétvégén az OTP Bank Gourmet Fesztivál. A hazai gasztronómia legnagyobb ünnepére közel 30 ezer látogató volt kíváncsi. Az idei Gourmet Díjat a legjobb kiállító kategóriában - a szakma döntése szerint - az Aum Étterem kapta meg, a közönség kedvence pedig ismét a gyöngyösi Bori Mami lett.
Új cégér a magyar bornak
Országos bor roadshow-t indított a magyar bor márkakoncepció bemutatására a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) - mondta Németh Anna, az MTÜ vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten, az országos előadássorozat fővárosi állomásán.
Idén tonikkal készül a Balaton Kávéja
Rendkívül izgalmas italok készültek a szombaton rendezett balatoni barista bajnokságon és koktél versenyen Gyenesdiáson. Némelyik annyira különleges volt, hogy a hétköznapi kávékedvelőnek várhatóan tátva maradna a szája, ha elé tennének egy adagot belőle - írja a Balatontipp.hu.