Neoreneszánsz kávézó nyílt

Neoreneszánsz kávézó nyílt 

Közel két év kényszerű csend után kávézó költözött Budapest neoreneszánsz ékszeres dobozába, a Párisi Nagy Áruház szívében található Lotz-terembe.
A magyarok és a gasztronómia

A magyarok és a gasztronómia 

A Dining Guide gasztronómiai platform megbízásából, az Ipsos Kutatóintézet készített reprezentatív közvélemény-kutatást.
Ilyen volt az Olaszrizling Szerintünk

Ilyen volt az Olaszrizling Szerintünk 

Február első hétvégéjén a Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok közös szervezésében, 27 kiállító borász részvételével lezajlott a 10., jubileumi Olaszrizling Szerintünk. A rendezvényen idén a balatoni borpiramis második lépcsőfoka, a HegyBor került fókuszba.
Farmville a valóságban

Farmville a valóságban 

Közösségi finanszírozású kert épül Harta mellett, ahonnan közvetlenül az előfizetőkhöz szállítják majd a megtermelt ételt. A Farm to table egy társadalmi mozgalom, amely arra törekszik, hogy a helyi ételeket közvetlenül a termelőtől szerezzék be a háztartások, éttermek, iskolák, így a szállítási idő minimálisra csökken, nincs tárolási költség, közvetítő, és nem veszít minőségéből a termék, amíg az üzletek polcain áll.

Többször, és több borravalót adunk, mint valaha 

Mintegy 7-8 százalékkal növelheti a bevételt a kártyás fizetés a vendéglátóhelyeken, főként a gyorsabb és zökkenőmentes kiszolgálás miatt. Ráadásul a borravalót sem befolyásolja már a bankkártyás fizetés: a legtöbb fogyasztó a kiszolgálás minősége alapján dönt, és ha megfelelő a fizetési rendszer, a vásárlók 54 százaléka is ad legalább 5 százalék borravalót.

Élelmes startupok 

Az élelmiszeriparban – mint megannyi más ágazatban is – gomba módra szaporodnak a startupok, amelyek jelentős része aztán persze gyorsan el is hasal a világpiac göcsörtös talaján, de természetesen mindig akadnak páran, akiknek valahogy mégis sikerül megvetni a lábukat. Jelen cikkünkben éppen az ilyen fiatal vállalkozások találmányai közül mutatunk be néhányat.
A vizet ugyan kilötykölte a robotfelszolgálólány, de annyi baj legyen!

A vizet ugyan kilötykölte a robotfelszolgálólány, de annyi baj legyen! 

Miért tartanánk lapindító meetinget unalmas négy fal közt, ha egy robotokkal megtűzdelt pesti kávézóban is lehet?
Portugál ízek a budapesti belvárosban

Portugál ízek a budapesti belvárosban 

Lisboa Pastry & Bakery néven új vendéglátóhely nyílt a Gozsdu udvarban, hogy Portugália ismert és közkedvelt ízeit közelebb hozza a magyar közönséghez.
Veszélyeztetett fajú cápák húsát is felszolgálják brit éttermekben

Veszélyeztetett fajú cápák húsát is felszolgálják brit éttermekben 

Az Exeteri Egyetem kutatóinak vizsgálatai során két olyan cápától származó mintákat találtak, amelyeket a kihalás fenyegeti. Egyikük, a csipkés pörölycápára (Sphyrna lewini) például nemzetközi tilalmak vonatkoznak.
A Bocuse d'Or után a Mátrában folytatja a világ egyik legígéretesebb szakácsa

A Bocuse d'Or után a Mátrában folytatja a világ egyik legígéretesebb szakácsa 

Szabó Kevin két éve még Lyonban a világ legrangosabb szakácsversenyén dolgozott Széll Tamás keze alá, most pedig vidéken tanítja a vendégeket, hogy milyen is az igazán jó magyaros étel.

14. Magyar Borok Bálja 

Az ország hét kiváló borászata és három étterme, illetve egy nagy hírű cukrászda dolgozik azon, hogy a 14. Magyar Borok Bálja minden korábbinál fényűzőbb legyen. Legdinamikusabban fejlődő borvidékeinknek 2019-ben sztárséfek jelentik a kísérőzenekart, az ország legszebb bálterme a színpadot, a karmester pedig Ördög Nóra.

Terítéken a mítoszok és legendák 

A Baraka séfje, André Bicalho új koncepciója izgalmasnak ígérkezik, mesésre sikerült. A tél a történetmesélés évszaka, amikor átéljük, hogyan hatnak ezek az őseinktől örökölt mítoszok és legendák szinte természetfölötti módon az emberi lélekre.

Hogyan dobhatja fel éttermét csilliárdos ráfordítás nélkül... 

... hogy még menőbb legyen, és sokkal több vendéget vonzzon a látványos megjelenés? Az eater.com portál tanácsai alapján most mi is közreadjuk.

Jövő hétvégén Mangalica Fesztivál! 

2019-ben 12. alkalommal lesz Budapesten Mangalica Fesztivál, a belváros szívében az V. kerületi Szabadság téren, ez országosan a 37. Mangalica Fesztivál lesz, hiszen Budapest mellett Debrecenben, Székesfehérváron és Szegeden is redeznek fesztivált.

Elköltözik az idei, tízéves KávéBár Bazár 

Idén február 9-10-én szerveződik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a 10. jubileumát ünneplő KávéBár Bazár, melynek a Millenáris Park B csarnoka ad otthont. A látogatók a belépőjegy megvásárlásával több, mint negyven kiállító termékeit; kávékat, teákat, borokat, söröket, párlatokat, és egyéb italkülönlegességeket kóstolhatnak egész nap a standokon. Hazai manufaktúrák és jól ismert kereskedelmi márkák egyaránt megjelennek a kiállítók között, s a kóstolások mellett persze vásárolni is lehet. Csúcsminőségű tételek érkeznek az eseményre, s a hazai piac színe-java képviselteti magát.  

Bocuse-mérleg: itt 12 nem egy tucat! 

Közvetlenül a gasztro nagyhatalmak mögött, az erős középmezőnyben végzett a magyar csapat. Szinte már nem is hír, hogy ismét a skandinávok taroltak.

Bocuse 2. nap: franciák hátszéllel, Széll ma is bírál 

A mai nap, azaz január 30-án, szerda estére kiderül, ki lesz a világelső idén Lyon-ban.

Nem nyertünk, de jók voltunk! 

Múlt héten rendezték meg a rendezvénygasztronómiai cégek legrangosabb versenyének az International Catering Cup-nak a döntőjét Lyonban a Sirha kiállításon. Magyarországot első alkalommal az Albatros - Expo Catering Kft. csapata képviselte, Kasuba László sous chef, Balázs Gergő séf és Volenter István coach személyében

A világűrben akarják pörkölni a tökéletes kávét 

A rakétatechnológiát akarja segítségül hívni a kávé tökéletes pörköléséhez egy amerikai és egy egyesült arab emírségekbeli vállalkozó, akik jövőre tervezik a világűrbe juttatni kávépörkölő kapszulájukat.

Összefognak a gyengébb minőségű borok ellen 

 Az Európai Bizottság javaslata engedélyezné a borelőállítást az évtizedek óta tiltott szőlőfajtákból. Az ülésen viszont összesen 12 tagállam támogatta a tilalom fenntartását szorgalmazó magyar nyilatkozatot. Jól jelzi a magyar kezdeményezés sikerét, hogy az azt támogató tizenkét tagállam az EU borszőlőtermesztésének több mint 90%-át adja.

Balaton és Robuchon szerepelt a magyarok versenyprogramjában 

Lezajlott a Bocuse d'Or első versenynapja. A magyar csapat, a nem várt nehézségek ellenére, derekasan helyt állt.

A cél: megdönteni a saját Guinness-rekordját 

A sabrage hivatalos Guinness-rekordkísérletét hajtották végre Budapesten a Törley pincészetben. A sabrage egy pezsgőspalack - alapvetően - szablyával való kinyitása. Ez lehetséges egyrészt az palackban levő nyomásnak köszönhetően, másrészt magának az üvegnek is: a kalakítása, az illesztés pontja az egész folyam trükkje. Ha az illesztési pontot eltalálja a sabrage-t gyakorló, és megfelelő a nyomás a palackban, borítékolható a siker.

Bocuse breaking: sokkot okozó sokkoló, és a zsűritagunk is kidőlt 

Nem telik egyhangúan a magyar versenyző csapat mai szereplése Lyon-ban, az biztos. Két váratlan helyzettel is meg kell birkóznia.

30 kiállító legjobb Olaszrizlingje 

A Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok szervezésében idén február másodikán, 14-18 óra között lesz Csopakon az Olaszrizling Szerintünk elnevezésű esemény, amelyen közel 30 kiállító legjobb Olaszrizlingjét lehet megkóstolni. 

Jövőre újranyit a világhírű elBulli 

Kulináris kreatív laboratóriumot és gasztronómiai innovációs múzeumot nyit az egykori világhírű elBulli étterem helyén, a Costa Braván Ferran Adriá. A spanyol sztárséf ezt hétfőn jelentette be, a Madrid Fusión elnevezésű konyhaművészeti kongresszus nyitónapján, amelynek egyik meghívott vendége ebben az évben Budapest - írja az MTI.

A Bocuse nulladik napján volt is meglepetés, meg nem is 

Ahogy az a Lyon-i döntő alkalmával már megszokott: a nulladik napon minden induló csapat a piacra indult, ahol várja majd őket a meglepetés alapanyag is...

A világ szeme egy magyar séfen! 

A budapesti Sushi Sei étterem séfhelyettese az európai verseny után a tokiói döntőn már az egészt kontinenst képviseli a Washoku World Challenge versenyen.

A Bocuse d'Or pontos, teljes menetrendje 

Január 28. és 30. között kerül megrendezésre a Bocuse d'Or lyoni döntője, melyen természetesen a magyar Bocuse csapat is részt vesz.

Másodjára Furmint Napok Köveskálon! 

A nagy sikerű 2018-as debütálást követően idén is megrendezésre kerül a Furmint Napok Köveskálon! Furmintra hangolt menüsor, érdekes szakmai előadások, beszélgetések és az ország legizgalmasabb Furmintjai várnak minden kedves érdeklődőt a gasztrofaluként elhíresült balatoni településen.

Egri és soproni bor a szakírók kedvence 

Az egri és a soproni borvidék egy-egy borának ítélte oda a Magyar Borszakírók Köre a Magyar Bor Nagydíj 2018 elismerést - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón a debreceni Déri múzeumban.

Szentesen készült 2018-ban az Ország Söre 

Harmadszor tartották meg az Ország Söre nevű, szakmai kóstolóval egybekötött közönségszavazást, amelyen két kategóriában hirdettek győztest. Az india pale ale sörök között egy szentesi, a „speciality” kategóriában pedig egy citromhéjjal készült savanyú sör győzött.

Ellenőröket fenyegetett egy hévízi vendéglős 

Hivatalos személy elleni erőszak miatt vádat emeltek egy hévízi vendéglős ellen, aki egy fogyasztóvédelmi ellenőrzéskor megfenyegette a hatóság munkatársait - tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szerdán az MTI-t.

Magyar konyha Japánban 

Moldován Viktor séf 12 éve él Japánban.12 éve az Onyxból csábították el a szigetországba, ahol 5 évig a kinti nagykövetségen dolgozott, majd innen ment a Tokachi Hills birtokra, ahol a kertbe látogató vendégek számára fenntartott két étterem egyikét, a Víz névre keresztelt magyar éttermet viszi, egyre nagyobb sikerrel.

Magyarország bemutatkozik - az International Catering Cup döntőjében 

Ezen a héten elkezdődik a rendezvénygasztronómiai cégek legrangosabb versenye a Sirha kiállításon, Lyonban. A megmérettetés egyik legfontosabb célja, a catering szakma egyesítése mellett, az iparág felfrissítése és a megújulás elősegítése a versenyből fakadó kulináris inspirációkon keresztül.

Hogyan alakul a borpiac 2019-ben? 

A Decanter szerzője, Chris Mercer összeszedte, melyek a legfontosabb újdonságok és tendenciák, amelyek meghatározzák majd a borpiacot 2019-ben. Nem meglepő, hogy az új trendek leginkább a sokféleséghez, a tudatossághoz és a technológiai fejlődéshez kapcsolódnak.

Véresnek tűnő burgerhús, ami vegán. Amerikában megcsinálták 

Az Egyesült Államokban már olyan, növényi eredetű hamburgerpogácsát árulnak, ami mindenben húsra hasonlít, még vérzik is.

"Bonsai-szőlőtőke" és a spanyol dizájner esete 

Vida Péter 2011-ben nyerte el az Év Bortermelője címet. Utána egy csendesebb időszak következett, ami alatt azonban a család nem pihent. A háttérben fontos döntéseket hoztak, és dűlőiket már ennek szellemében telepítették újra. 

Ellenőrzőkörútra indul a munkaügyi hatóság 

Idén a sütő- és cukrászipari tevékenységet folytató vállalkozások körében tart majd célvizsgálatokat a munkaügyi hatóság, de sok ellenőrzésre számíthatnak a személy- és vagyonvédelem területén dolgozó cégek is. A korábban bejelentés nélkül foglalkoztató társaságok 80 százaléka újabb ellenőrzésre számíthat.

Ezt egye és etesse, ha meg akarja menteni a Földet! 

Nincs több időhúzás: radikálisan meg kell változtatni az étkezési szokásainkat, ha meg akarjuk őrizni a bolygót és magát az emberiséget. Ezt állítja a több mint 30 világhírű tudós által készített tanulmány.

Bemutatkozó Badacsonyi Borvidék 

A New York Palota Róma termében közel 60 kiállító várja idén is a Badacsonyt és a badacsonyi borokat kedvelő látogatókat, akik csaknem 40 borászat több mint 150 féle borát kóstolhatják meg.  A borvidéken túl megismerhetőek a a települések, a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, programhelyszínek és egyéb szolgáltatók is.

Sikeres a magyar gluténmentes sör 

Hosszú hónapok termékfejlesztői munkája, egy különlegesen átalakított recept és rengeteg laboratóriumi vizsgálat áll a Pécsi Gluténmentes Lager sör mögött, amely az első olyan, itthon készülő sör, amelyet a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak. 

Emeril Lagasse éttermet nyitott New Yorkban 

Emeril Lagasse, az 59 éves amerikai  és televíziós személyiség január 8-án éttermet nyitott a Chelsea Hotel Henri lobbyjában. Yiannis Chatiris and Eleni Vareli a partnerei ebben.

Így boroznak a közösségimédia-felhasználók 

A közösségi médiát is használó magyarok hetente egyszer fogyasztanak bort, akkor is inkább a száraz vörösbort választják. A legkedveltebb a cabernet sauvignon, a rosé cuvee és a merlot. Borszaküzletben legalább annyian vásárolnak, mint szupermarketben, legritkábban azonban borkimérésben szerzik be a bort. Csak minden 4. ember hozza meg döntését az ár alapján, de a többség ajándéknak a prémium kategóriás borokat választja – többek között ezek derülnek ki a Twickel Szőlőbirtok borfogyasztási szokásokat vizsgáló online kutatásából.

Kihívást jelent majd a csontos borjúkaraj? 

Egy ideig úgy tűnt, igen, de Pohner Ádám Lyon-ban, a Bocuse d'Or döntőn sikerrel megoldja.

Új, egészséges menü az Air France Economy osztályain 

Mostantól a Párizsból induló járatokon új, egészséges menüt is választhatnak az utasok a Premium Economy és az Economy osztályon. A menüket már mától kiválaszthatják az utasok az áprilistól induló gépekre.

Sokkolta a Gundel ügyvezetőjét a menzaügy 

„Ha csak a menzára kerestek volna szolgáltatót, valószínűleg nem pályáztunk volna” – mondta a 24.hu-nak adott interjújában Peter Knoll, a Gundel ügyvezetője.

Kakukktojás: magyar az egyik legjobb szlovák étterem?! 

Egy magyar étterem annyira jó, hogy megválasztották az egyik legjobb szlovák étteremnek is.

Pohner Ádám képviseli hazánkat a Bocuse d'Oron 

A mezőny legfiatalabb indulója húsz versenytársával mérte össze tudását a torinói Európa Válogatón, ahonnan csupán tíz versenyző mehetett tovább a január végi döntőre. Ádám már több mint fél éve készül a megmérettetésre, amelyben a Bocuse d’Or hivatalos együttműködő szakmai partnereként a METRO látja el alapanyagokkal.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!