Séf a rácson: visszaszámlálás!

Séf a rácson: visszaszámlálás! 

A SpaTrend Kft Grillreceptek.hu által elindított online séfverseny a nagy sikert és a számos ízletesebbnél ízletesebb receptet követően a döntő fináléhoz érkezett. Az Otthon Design 2015 kiállítás szombati napján pedig megtudhatjuk, ki nyeri el az álom munkát az 1 250 000 forintos fizetéssel és a félmilliós fődíjat, a profi grillkészüléket.
Új főszakács az InterContinentalban

Új főszakács az InterContinentalban 

A budapesti InterContinental szálloda bejelenti Gullner Gergő kinevezését, mint új Főszakács. Gergő Április 13-tól vette át a pozíciót amit Eddig Ulf Burbach töltött be. „Mindegyik fogásnak megvan a maga története, amikből különféle beszélgetések kerekednek. Ezeket a pillanatokat – úgy hiszem – érdemes megosztanunk egymással.” - nyilatkozott Gullner Gergő Főszakács gasztronómiai filozófiájáról.
Ötezer éve rágcsálják

Ötezer éve rágcsálják 

Évente egyszer érdemes elvégezni a fokhagyma-elixír kúrát, amely javítja a vérkeringést, de meszesedés, érszűkület ellen is javasolt.

Május 1.: nyitott Káli-porták 

Köveskál főutcáján május elsején reggeltől estig programok, éttermek, borászatok, helyi porták és kertek várják a vendégeket a gasztrofalu megalakulásának ünnepén.
A sajtevés segíthet a súlyvesztésben

A sajtevés segíthet a súlyvesztésben 

Dán kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a sajtfogyasztók bélflórájának összetétele az elhízás megakadályozásában és az anyagcseréjük fokozásában is segítheti őket. Az írás a The Independent cikke alapján készült.

Mi lesz a szegedi Virág cukrászda sorsa? 

Több mint negyedmilliárd forintot kellene ráfordítani a vállalkozónak, hogy a Kis és Nagy Virág megnyithassa kapuit – ezért cserébe ráadásul csupán a bérleti jogot vásárolta meg a várostól. Nyereségesnek lenni a belváros túltelített vendéglátós piacán egyébként sem egyszerű, de ha sikerülne, akkor is csak hosszú évtizedek alatt térülne meg a beleforgatott összeg - olvasható a szegedma.hu oldalán.

Rubik-kocka gyümölcsökből 

Ifjabb Rubik Ernő 1974-es találmánya, a bűvös kocka, melyet 1980-ban neveztek át Rubik-kockává, hamar meghódította az egész világot. Az elmondottak fényében nem csoda, hogy a játék valamilyen úton-módon végül a gasztronómiában is felütötte a fejét. A most következő videóban megtekinthetjük, hogy miként is hozható össze felkockázott gyümölcsökből a világ egyik legnépszerűbb játékának étvágygerjesztő másolata.

Új brand: a Balaton fagyija 

Újra meghirdette a Balaton fagyija versenyt a tó regionális turisztikai szövetsége. A Balaton édességének tejet, tejszínt vagy vajat, cukrot és tojást kell tartalmaznia, valamint csak természetes aromákat lehet felhasználni. - nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke.
Keresik a legízletesebb hazai úti célokat

Keresik a legízletesebb hazai úti célokat 

Egy uniós pályázat támogatásával ismét keresi a legkiválóbb hazai úti célokat a Magyar Turizmus Zrt.. Idén a helyi gasztronómiára kerül a hangsúly. 
Gépek írják a szakácskönyvet a jövőben?

Gépek írják a szakácskönyvet a jövőben? 

A The Daily Meal szerint Watson, az IBM szuperszámítógépe, amely egyébként már egy bizonyos barbecue szószt is sikeresen kifundált, ezúttal a „Kognitív főzés Watson séffel” című szakácskönyv szerzőjeként is ismertté válhat.

„Egy termelőtől szereznek be mindent” 

Lassan terjed, de egyre népszerűbb az ún. közösségi mezőgazdaság hazánkban is. Ennek egyik legegyszerűbb formája, amikor a leendő vásárlók együtt eltartanak egy gazdálkodót, aki igyekszik mindent megtermelni, ami a konyhára kell a családoknak. Az ún. részes rendszerben a termést mindig elosztják, de nemcsak a haszon, a kockázat is közös, így a gazdának sem kell aggódnia aszály, vagy túl sok csapadék esetén.

Banán ízű uborka - mi jöhet még? 

Helyenként megtévesztésig hasonlítanak mímelt másaikhoz azok az élelmiszerek, amelyekre egy 21 éves japán művész fest élethű álöltözéket. Hikaro Cho, a tokiói Musashino Egyetem hallgatójának művei már-már aggodalommal töltik el a szemlélőt, hogy most melyik étel fog hirtelen előbújni a valószerű maskarákból. Íme, néhány étel, amely a szemünk előtt fedi fel váratlanul identitását:

George Clooney, Nespresso és a magyar kapcsolat 

A Nespresso, mint a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos támogatója reklámfilm készítésére írt ki pályázatot Magyarországon.

Ez a szekszárdi vörös mindent vitt 

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE), valamint a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) rendezvény vörösbora idén a Schieber Pincészet 2012. évjáratú Quinta Essentia cabernet franc bora lett. A „Vinum Academiae at Universitatis” elismerő címet a két intézmény szakértő borbíróinak döntése értelmében már másodszorra nyerte el a Schieber Pincészet.

Mi az a felelős vendéglátói magatartás? 

Körülbelül 3 millió ember kap Magyarországon valamilyen élelmiszer-eredetű megbetegedést évente. Az élelmiszerbiztonságra azért is kell egyre fokozottabban figyelni, mert évente 2 millió ember halálát okozzák élelmiszereredetű megbetegedések világszerte. - derült ki a WHO Egészség Világnap Élelmiszerbiztonsági konferenciáján.

Nem mindegy, hogy mi van a tányéron 

Egyre nagyobb a kereslet a helyi, szezonális és minimális vegyszertartalmú élelmiszerek iránt az éttermekben is. A Fenntartható Étterem minősítés nekik segít a választásban.

Bárki megrendelheti a New York-i séf félkész gourmet fogásait 

Új kreatív séffel bővült a Gourmet Box csapata. A cég félkész gasztronómiai fogásokat szállít házhoz, amelyeket bárki otthon is 10 perc alatt elkészíthet és frissen tálalhat.

Egekbe szökhet a csokoládé ára 

Egyelőre még nem voltak különösebben ijesztőek a csokinyuszi árak, ám a következő húsvétkor meglehet, hogy sokan már kevesebbet vagy kisebbeket lesznek kénytelenek vásárolni belőlük. Az elmúlt két évben ugyanis másfélszeresére ugrott a kakaó ára. Elemzők, akik ezt még csak a kezdetnek gondolják, több okra vezetik vissza a folyamatot, így a leginkább kézenfekvőre is: nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

Virágzó kiskertek a betondzsungelben 

Paprika, paradicsom és bazsalikom a panelházak árnyékában. Budapest után vidéken is egyre több településen hoznak létre közösségi kerteket. Hogyan lehet elhanyagolt földterületekből virágzó kiskerteket teremteni, és miként kovácsolódhat össze egy közösség palántanevelés közben?

Tojással az egészségért! 

Heti négy tojás elfogyasztása több mint egyharmadával csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát - derítették ki finn kutatók.

Új whiskey mester látogatott hazánkba 

Magyarországra is megérkezett a Jack Daniel’s egyedülálló sorozatának második tagja. A Mesterek Kollekciója hét éven keresztül mutatja be a híres szeszfőzőmestereket egy-egy különleges üveg kíséretében. Elsőként a legendás mester, Jack Daniel előtt tisztelgett a kollekció nyitó darabjával, a második szériát pedig az őt követő Jess Motlow neve fémjelzi.

Adózatlan borra csapott le a NAV 

Több ezer palack, összesen 22 millió forint értékű olasz bor került elő egy budapesti egykori légvédelmi óvóhelyről - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője az MTI-vel.

Borravalósabb szakma lett a vendéglátás 

Milliárdokat költünk borravalóra és hálapénzre. A legtöbbet a kozmetikusoknak és fodrászoknak adtuk, a hálapénzből pedig a legtöbb a kórházi orvosoknak jutott.

Itt az Étterem Hét nyertesei 

23.000 Vendég foglalt asztalt a 125 résztvevő étterembe és próbálta ki azok 3 fogásos menüajánlatát a március 16. és 22. között rendezett VIII. Országos Étterem Héten.

Növekedésnek indult a sörpiac 

2014-ben 2%-kal növekedett a söripar hazai értékesítése. Erősödött a prémium sörök forgalma, ugyanakkor folytatódott a gazdaságos árkategóriájú sörök térnyerése. A Magyar Sörgyártók Szövetsége tagjai tavaly 6,4 milliárd forintot ruháztak be fejlesztésekbe. A közteherviseléshez adók és járulékok formájában több mint 66 milliárd forinttal járultak hozzá a hazai sörgyártók.  

Nagy Tokaji Kóstoló ezer résztvevővel 

Tokaj Grand 2015 - Meghaladta a vendégek száma az ezer főt, ami azt bizonyítja, hogy egyre több borkedvelő érdeklődik a Tokaji borvidék iránt.

Séfműhely profiknak 

Különleges gasztronómiai programsorozatot indított útjára március 23-án a budaörsi Coninvest cég „Séfműhely” elnevezéssel.

Ételből készít portrét a nápolyi művész 

Nadia Luongo nápolyi művész mindenféle ételből, gyümölcsből, sütiből, szószból, chipsből készít híres emberekről, rajzfilmhősökről portrékat. 

Az étel hangja javíthat az ízén? 

Egy új tanulmány most bebizonyítja, milyen fontos szereppel is bír az ételek hangja, amikor beléjük harapunk, írja a Time.

2016-ban Budapestre figyelnek a világ séfjei 

2016. május 10-11-én Magyarország, azon belül is a Hungexpo – Budapest ad otthont a világ legrangosabb séfversenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének.

511 nevezés a gyulai pálinkafesztiválra 

Ötszáztizenegy tételt neveztek be a XVI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválra, amelyet idén április 17. és 19. között rendeznek meg Gyulán – tájékoztatta Lovász Sándor főszervező csütörtökön az MTI-t.

Erdei Zsolt szerint is egészséges a sertéshús 

A sertéshús valóban egészséges? A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrumának sertéshúst népszerűsítő sajtórendezvényén erre is fény derült. A húsvét előtti héten zajló belföldi fogyasztói kampány csupán az előfutára a Társaság egész évben zajló kül- és belföldi sertésmarketing tevékenységének.

Bárányfesztivál a Városligetben 

A magyar ünnepi hagyományokat és a húsvéti birkahús fogyasztásának szokását eleveníti fel a Vajdahunyadvárban a II. Húsvéti Bárányfesztivál, amely hazai és nemzetközi ételekkel, kézműves termékekkel, kézműves foglalkozásokkal és állatsimogatóval várja a családokat április 4. és 6. között.

Így lehet eladni kézműves sörként egy nagyipari márkát 

Ebből a reklámból minden kiderül a kézműves sörök marketingjéről, meg úgy általában a marketingről is. Azaz, hogy nem feltétlenül és nem csak azért olyan finom az a habzó ital, mert meztelen szűzlányok szüretelték hozzá a komlót és alpesi forrásvízben főzték ki, hanem azért is, mert aki árulja, azt állítja róla, hogy finom, mi pedig készségesen hiszünk is neki.

A teljes értékű gabona életet menthet 

Napi egy tál teljes értékű gabonaféle életet menthet a Harvard Egyetem nagy léptékű, hosszú távú kutatásának eredményei alapján.

Hol isszák fejenként a legtöbbet? 

A WHO legújabb vonatkozó, globális jelentéséből kiderül, hogy egy főre lebontva a Föld melyik államában fogyasztják évente a legtöbb alkoholt. A cikk a Fox News beszámolójára támaszkodik.

Ha templomkertet gondoz - nyert ügye lehet 

A Virágos Magyarországért verseny immár több mint két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezel, biztosítva annak szervezeti és finanszírozási kereteit. Az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében.

Vécén ülve töltötték a nyaralást 

Összesen 350 ezer fontnyi (több mint 146 millió forintnak megfelelő) összegű kártérítést ítélt meg a Birmingham megyei bíróság több tucat családnak, akik 2012-ben egy egyiptomi nyaralás alkalmával kaptak ételmérgezést - olvasható a nol.hu oldalán.

Fruit Gourmet Expo Veronában 

Az egészséges táplálkozásban egyre jelentősebb szerepet játszó friss és szárított gyümölcsök, zöldségek, magvak és egyéb kiemelkedő minőségű friss termékek piaci térnyerését kívánja elősegíteni a Veronai Vásár új kiállítása. A gasztronómiát célzó klasszikus bemutatókon túl ez a kiállítás új formákban és módszerekkel közelít a témához, új ötleteket, on-line promóciós eszközöket ajánl a gyümölcs és zöldség szektor részére, hogy innovatív megközelítésekkel, a fogyasztói szokásokkal, érdeklődésekkel kapcsolatos ismeretek bővítésével növelhessék a szektor résztvevői a kiemelkedő minőségű gyümölcsök és zöldségek értékesítését, térnyerését a piacon. 

1000 séf, 1000 menü Magyarországon és 5 kontinensen 

Immáron száz éve indult útjának a kezdeményezés, hogy epikuroszi élményt nyújtva öt kontinensen egyidejűleg, ugyanazon a napon a séfek fejet hajtanak a francia gasztronómia előtt és ínyenc francia étkeket szolgálnak fel éttermükben.

A NAK nem támogatja a neta kiterjeszését 

Az EU-átlagot messze meghaladó adótartalom mellett juthatunk hozzá élelemiszerekhez. A népegészségügyi adót nem növelni, hanem csökkenteni kellene a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontja szerint.

Caroline Gilby magyar borokat értékelt 

A tavalyi év nagy sikere után idén is megrendezte a Lidl Magyarország a WINE EXPO 2015 HUNGARY-t. Ezúttal 7 magyar borrégió több mint száz borászatának közel 540 féle borát mutatta be az áruházlánc hét ország Lidl képviselőinek azzal a céllal, hogy minél több hazai bor váljon elérhetővé a külföldi áruházak polcain is. Az eseményt Magyar Levente, gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár is üdvözölte. Az Expo rangját pedig tovább emelte, hogy a kóstolók között jelen volt a nemzetközileg elismert borszakértő, Caroline Gilby, Master of Wine.

Leégett a híres francia séf étterme 

Leégett a három Michelin csillagos Maison des Bois, Marc Veyrat étterme, akit sokan Franciaország legjobb séfjének tartanak.

Nagyszabású magyar jelenlét a ProWeinen 

Az üzleti kapcsolatok ápolása és új lehetőségek felkutatása mellett a magyar bor arculatának építésében is kiemelkedő jelentőségű a világ vezető borszakmai vására, a düsseldorfi ProWein, amelyen minden eddiginél nagyobb szabású Magyarország jelenléte - mondta el Lipcsey György, a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrumának (AMC) vezérigazgató-helyettese.

Kávét kap aki verset ad 

„Harminckét éves lettem én – meglepetés e költemény csecse becse: ajándék, mellyel meglepem e kávéházi szegleten magam magam.” Biztos sokaknak ismerősen cseng a fenti idézet, József Attila: Születésnapomra című verséből. Nem véletlen, hogy ez az idézet lett az egyik hívószava, a Julius Meinl Költészet Világnapja alkalmából indított, rendhagyó kezdeményezésének is. 2015. március 21-én, szombaton ugyanis egy teljes napig minden idézet (legyen az ismert, vagy saját) kávéházi fizetőeszközzé válik. A felhíváshoz Magyarországon kívül a világ 23 másik országa is csatlakozott, több mint 1100 kávézó, bár és étterem, ahol ezen a napon a vendégek kávéjukat, egy idézettel vagy verssel is kifizethetik.

Nem tudsz főzni? Sebaj, van megoldás! 

Külföldön már tombol a privátséf-láz, Hampuk Zsolt, a Private Chef Service alapítója szerint pedig itthon is van igény az egyestés házi séfekre.

17 Egri borászat 30 Egri Csillaga mutatkozott be 

Nemzeti ünnepünk előestéjén a zsúfolásig megtelt Líceum Dísztermében, az Egri Csillag Borszalon rendezvényen 17 Egri borászat 30 Egri Csillaga mutatkozott be, ahol a tavalyi vendéglétszám duplája, 420 fő koccintott az immáron öt évjáratot jegyző Egri Csillag borokkal.

Magyar pálinkafőzde lett Európa legjobbja 

Kiemelkedő magyar sikerrel zárult a 2015. évi Destillata, a pálinkák, likőrök, whiskyk és egyéb párlatok legrangosabb európai versenye. Idén 14 ország 162 főzdéje vett részt a megmérettetésen, mintegy 1500 tétellel pályázva, Magyarországot pedig 25 főzde képviselte. A magyar indulók remekül teljesítettek: összesen 163 díjat, 6 Év Párlata, 7 arany-, 62 ezüst- és 88 bronzérmet nyertek el. A verseny legnagyobb elismerését is magyar főzdének ítélte a zsűri: az Agárdi Pálinkafőzdét választották az Év Párlatfőzdéjének, egyik alapító-tulajdonosa, Vértes Tibor pedig az Év Főzőmestere lett.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!