Gasztro

Világdöntőbe jutottak a magyar séfek
A 2015. október 1. és 4. között megrendezésre kerülő a Gasztronómiai Világszövetség (WACS) közép-európai melegkonyhás döntőjén a hazánkat képviselő Elek Richárd felnőtt szakács kategóriában 2. helyezést, Hack Barnabás junior kategóriában 3. helyezést, Domonkos Dávid cukrász kategóriában 1. helyezést ért el. Ezzel Elek Richárd (felnőtt szakács) és Domonkos Dávid (cukrász) bejutott a 2016-os WACS világdöntőbe, aminek a görögországi Thessaloniki lesz a házigazdája. A világdöntőn a gasztronómiai világszövetség 7 kontinentális régiójából 14 ország képviselteti magát felnőtt szakács kategóriában, junior szakács és cukrász kategóriában pedig 7.
Amikor híres műalkotások köszönnek vissza a tortáról
A „Művészet Tortákon” (Art on Cakes) projekt keretében Maria A. Aristidou Vincent Van Gogh Csillagos éjéhez és Edvard Munch A sikolyához hasonló, híres alkotásokat „mázolt” fel bizonyos emeletes édességekre.
Pécsi cuvée és szekszárdi bikavér lett a Pécsi Tudományegyetem bora
A Batthyány Pince 2014-as évjáratú "Pécsi cuvée" fehérbora, valamint az Eszterbauer Kft. 2012-es "Tüke szekszárdi bikavér" vörösbora nyert a Pécsi Tudományegyetem bora címért folytatott idei versenyben.

Kétmillió csokoládé 5 év alatt
Mészáros Gábor merészet húzott, és lecserélte a kiváló belga táblás étcsokoládék alapanyagát egy még tökéletesebbre, a tekintélyes francia Valrhona csokoládégyár egyik étcsokoládéjára.
Kamu a só gyógyhatása?
A hagyományos sók után a speciális sókat is megvizsgálta a NÉBIH. 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás.

Egyenesen imádták a csicseriborsósört
Egy izraeli mikrosörfőzde gluténmentes, csicseriborsóból és datolyából főzött söre Jeruzsálemben meglehetősen sikeres.

Három magyar résztvevő a Gasztronómiai Világszövetség versenyén
2015. október 1. és 4. között kerül megrendezésre a Gasztronómiai Világszövetség (WACS) közép-európai melegkonyhás döntője, melyen három magyar versenyző képviseli Magyarországot, Elek Richárd (felnőtt szakács), Domonkos Dávid (cukrász) és Hack Barnabás (junior szakács).
Milánóban népszerűsítik a magyar mézeket
A Magyarországon évente megtermelt mintegy 20 ezer tonna méz élelmiszerbiztonsági szempontból kiváló minőségű, keresett exportcikk, a nagy hagyományokkal és kultúrával rendelkező hazai méhészet pedig nagymértékben hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez – hangsúlyozta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Milánói világkiállítás magyar mézeket népszerűsítő programján.
Újra kinyit a Jégbüfé
Kőhajításnyira a régitől hamarosan megnyílik az új Jégbüfé, amely egy kicsit modernebb környezetben, de a régi cukrászpultokkal és gépekkel fogadja majd a látogatókat.

Kíváncsi, hogy hol eszik a világon a legtöbb húst?
Nyilván az olvasó is gyakran elmélázik azon, hogy ugyan a Föld melyik államában fogyasztják a legtöbb húst az emberek. A Fox News cikkének szerzője nem lepődne meg, ha meglepődnénk a válaszon.
A Budai várban nyit éttermet Jamie Oliver
A Jamie's Italian jövő tavasszal nyílik Budapesten, az éttermet a Spílert és az ÉS Bisztrót jegyző Zsidai Zoltán Roy hozza be Magyarországra.
Ne csüggedjen, ha egyedül kell elköltenie a vacsorát!
Egy japán kutatónak a The Daily Meal által interpretált sejtései alapján a magányos embereknek jobban ízlik az étel, ha tükör előtt teszik magukévá a táplálékot.
Ma van a kávé világnapja!
Szeptember 29-én a kávé világnapját ünnepeljük, amely egy remek lehetőség arra, hogy felfedezzük a frissítő fekete italba rejtett ízek és aromák gazdagságát.
A világ legmenőbb éttermeiből Esztergomba
Holczhakker József külföldi luxuséttermekben dolgozott, majd hazatért, és sok-sok tapasztalattal felvértezve megnyitotta saját éttermét, a Koriandert Esztergomban.
Vajon igaz, hogy a törkölypálinka csodaszer?
Az ősz beköszöntével lassan jön a sál, nagykabát és persze a pálinka szezonja, hogy felmelegítsen bennünket. „Megfáztál? Igyál egy kupicával.” „Fáj a gyomrod is? Igyál még egy pohárral.” – gyakran mondogatjuk. De vajon igaz, hogy a törkölypálinka csodaszer? Barangolás a törkölypálinka legendák világában.
Megerősítette pozícióját az Eu'Vend & coffeena
Kiemelkedően eredményes volt a vending ágazat és kávé üzletág nemzetközi kereskedelmi vására, az Eu'Vend & coffeena, mely szombaton zárta kapuit.
Magyar formatervezési díjas szakácskönyv
A legmagasabb elismerést, Magyar Formatervezési Díjat kapott az M Profood kiadásában készült A grill művészete szakácskönyv, illetve tervezője: Baráth Dávid grafikus.
Küszöbön a villányi Vörösbor Fesztivál
Kiváló borokat és sok érdekes programot kínál az érdeklődőknek a Vörösbor Fesztivál, amelyet október 2. és 4. között tartanak Villányban.
335 párlatot neveztek a Pálinkakiválóságok versenyére
Angol és magyar nyelvű kötetben mutatják be 2015 legjobb pálinkáit – olvasható a Hír TV honlapján. A Pálinkakiválóságok versenyére több mint 300 tétel érkezett. A szakemberek szerint évről évre egyre jobb a főzetek minősége, a könyvvel pedig külföldön is népszerűsítik a hungarikumot.
Gastro Design 2015: tarolt a St.Andrea és a Kollázs
Kiderült, hogy melyek a legszebb és legkreatívabb hazai vendéglátóhelyek: szeptember 22-én ünnepélyes díjátadó keretében, az Extra Budapestben kihirdették a Gastro Design 2015 eredményét.
Fekete mosogató? Ja nem, feketén dolgozó!
A munkaügyi ellenőrzések tanúsága szerint az elmúlt három évben - 2012 és 2014 között - mintegy 70 százalékkal nőtt azoknak az ellenőrzött cégeknek a száma, amelyek be nem jelentett dolgozókat foglalkoztattak. - olvasható a veol.hu oldalán.
Felavatták a világ legnagyobb sajtszobrát
Újabb világrekord született sajtszoborméret kategóriában, hiszen a The Melt nevű gyorsétteremlánc és Troy Landwehr, az elismert sajtszobrász kollaborációjának folyományaként Cheddarból létrejött egy 1524 fontot (kb. 691 kg) nyomó faragvány. Jelen írás a The Daily Meal nevű sajtóorgánum cikkéből táplálkozik.
Sok vendéglátóipari cég dől be
Továbbra is a vendéglátás a legnagyobb bedőlési arányú szektor Magyarországon, ezen belül az éttermi vendéglátást, italszolgáltatást végző cégek a legrizikósabbak, itt a cégek bedőlési aránya közel 4,5 százalék, jóval magasabb az országos 2,53-os átlagnál - derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő ágazati elemzéséből.
Egyre nagyobb a sörivók tábora hazánkban is
Mintegy háromszáz féle külföldi, hazai és kézműves sör, számos nemzet konyhája és ötvennél is több fellépő várja a látogatókat a müncheni nagy sörfesztivál mintájára rendezett Oktoberfest Budapest rendezvényen október 1. és 4. között az Ötvenhatosok terén.
Háromszáz féle sört kóstolhat a budapesti Oktoberfesten
Mintegy háromszáz féle külföldi, hazai és kézműves sör, számos nemzet konyhája és ötvennél is több fellépő várja a látogatókat a müncheni nagy sörfesztivál mintájára rendezett Oktoberfest Budapest rendezvényen október 1. és 4. között az Ötvenhatosok terén.
Helyi termelők és a turizmus kerül idén az OMÉK fókuszába
Megnyit szerdán az idei Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK), ahol bemutatkozik a hazai agrárium, a több mint 900 kiállító összesen mintegy 40 ezer négyzetméteren várja a látogatókat - közölte az eseményt szervező Magyar Turizmus Zrt. az MTI-vel.
Ezt csinálja a mikrohullámú sütő az ételeinkkel
Az emberiség már évtizedek óta használja a mikrót, amelyről tévhitek és legendák egész sora kering, ezek szerint káros az egészségre, sőt átalakítja az ételben található DNS szerkezetét. A tudomány szerencsére ennél sokkal megalapozottabban állítja: nincs baj a mikró használatával, sőt akár még több tápanyag is maradhat az így felmelegített élelmiszerben.
Az ötlettől a vásárlói kosárig
„Innováció nélkül nincs fejlődés” – lehetne a mottója az Élelmiszer szaklap szokásos őszi Akadémiájának. Október 29-én, a budapesti Benczúr Hotelben ismét egy izgalmas kérdés a téma: a sikeres újdonságok útját követik nyomon a meghívott neves szakemberek.
Górcső alá került az utcai vendéglátás
Elkészült a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés eredményeinek összesítése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinációjával a megyei kormányhivatalok illetékes szakemberei által végrehajtott akció idén június 15-étől augusztus 31-éig tartott. A szakemberek több mint 6900 létesítményt, valamint 21 000 élelmiszertételt ellenőriztek és összesen mintegy 36 millió forint bírságot szabtak ki – ismertette az eredményeket Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.
A Tokaji Furmint pohár világpremiere
A Szepsy apa-fia borvacsora, a Michelin csillagos éttermek által kínált kóstolók mellett az idei Tokaji Ősz rendezvényen bemutatásra került az egyedi Tokaji Furmint pohár.
Migránsok főznek budapesti éttermekben
Tudod mi az a teff? Hallottál már a nigelláról? Ettél már töltött sambusát? Ha nyitott vagy az új ízekre, akkor a KÖRÍTÉSen a helyed! - olvasható a Körítés - Gasztrohét másképp közösségi oldalán. A körítés pedig nem más, mint egy egyhetes íz és élmény fesztivál, mely különleges ételek kipróbálásának ad helyet. A fesztiválhoz 11 budapesti étterem, pékség és cukrászda csatlakozott, melyek étlapjain Afganisztán, Eritrea, Szíria és Szomália specialitásaival ismerkedhetünk szeptember 28 - október 04. között.
Duplájára nőtt az oltalom alatt álló borok forgalma
Az utóbbi évek legíjéretesebb szürete folyik idén, s a szőlő ára a várakozások szerint 10 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál.- olvasható az elelmiszer.hu oldalán.
Szeptemberben felbukkannak az üzletek polcain a szekszárdi palackok
Szeptember közepén válnak elérhetővé az első, szekszárdi palackba töltött borok. A borvidék nevét magán viselő üvegbe kizárólag szekszárdi kadarkák, kékfrankosok és bikavérek kerülhetnek.
Íme a Gastro Design 2015 közönségszavazásának jelöltjei
A Gastro Design 2015 döntősei közül szakértő zsűritagjaink 6 vendéglátóhelyet javasoltak a Gastro Design 2015 közönségdíjára. Kattintás után látható a jelöltek névsora és indulhat a szavazás!
Íme az ország kedvenc sajtja
Tizenhét ország legkiválóbb sajtjai közül a magyar Pater lett az abszolút győztes a III. Nemzetek Sajtversenyén.
SIRHA Budapest májusban
A 2016 májusában Budapest ad otthont a Sirha nemzetközi szakkiállításnak, mely várhatóan 350 kiállítót és 20 000 látogatót vonz a magyar fővárosba, s egyúttal a világ legnagyobb presztízsű gasztronómiai eseményének, a Bocuse d’Or európai döntőjének is otthont ad majd. Ezzel Budapest csatlakozik a Sirha hálózathoz, amely a legrangosabb szakkiállításokból áll és olyan városok a házigazdái, mint Lyon, Genf, Isztambul, Rio de Janeiro és hamarosan Mexikóváros. A sikeres 2014-es debütálás után a Gourmet by Sirha Budapest ezúttal már Sirha Budapest néven kerül megrendezésre.
Péntektől tartják a Mátrai Szüreti Napokat Gyöngyösön
Koncertek és gasztronómiai bemutatók is színesítik a pénteken kezdődő Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivált Gyöngyösön.
V. Villányi Prémium Bormustra
Az XIX. Európai Bordalfesztiválon rendezi meg a Villányi borvidék hagyományos borkóstoló rendezvényét 21 pincészet részvételével. A mustrán kizárólag premium minősítésű borokkal találkozhat a közönség.
Mi van a darált húsban?
Az utóbbi időben a húsok jelölése több ízben is változott. A csomagoláson található jelölés jó néhány kötelező elemmel bővült azért, hogy a fogyasztók pontosabb információt kapjanak a hús származási helyéről és a húskészítmény összetételéről. Milyen jelölések segítik a könnyebb eligazodást, ha húst szeretnénk venni? A HáziPatika.com összegyűjtötte a legfontosabbakat.
Már a megnyitója előtt díjra jelölték a Kajahu éttermet
Különleges eset, hogy már a megnyitója előtt díjra jelöljenek egy éttermet. A Kajahu esetében viszont ez történt, hiszen kategóriaalkotó kreativitás, technika és dizájn találkozik egy letisztult, modern köntösben. Ezt a szakemberekből álló Gastro Design zsűrije sem hagyhatta figyelmen kívül.
Chaine siker: Mede Ádám 3. lett!
A Budapesten megrendezett 39. Ifjúsági Szakács világbajnokságon 22 fiatal séf vett részt. Hazánkat Mede Ádám (Onyx étterem) képviselte, aki feljutott a dobogóra.
Már fenik a kést a konyhában
Gőzerővel készülnek a magyar versenyzők az október eleji prágai szakács világversenyre. Skót lazacból, holland borjúbélszínből és 64%-os kakaótartalmű csokoládéból kell majd időre dolgozniuk.
Újabb cukrászüzemet leplezett le a NÉBIH
Folytatta a cukrászüzemek célellenőrzését a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). Ezúttal egy Pest megyei üzemnek függesztették fel azonnali hatállyal a működését az ott tapasztalt súlyos higiéniai problémák miatt. Az eljárás még tart, az egység tulajdonosa több százezer forintos bírságra számíthat - olvasható a NÉBIH oldalán.
Egymilliárd Megawatt - újdonságok a sörpiacon
Negyven új magyar sörkülönlegességet mutatnak be a péntektől vasárnapig tartó 10. Főzdefeszten a fővárosi Felvonulási téren.
Megnyílt az idei Budavári Borfesztivál
Megnyílt az idei, immár 24. Budavári Borfesztivál, amelyen tizenöt ország 220 borászata több mint 5000 féle borkínálattal várja az érdeklődőket a koncertek, szüreti felvonulás, borkvíz és tematikus kóstolóútvonalak mellett szerdától vasárnapig a budai Vár teraszain.
Frittmann idén az Év Pincészete
A Frittmann családi borászat nyerte a 2015-ös Év Pincészete díjat, amelyet kedden adtak át a társaság telephelyén, Soltvadkerten.
Szállodásokat is várnak a hagyományőrző magyar ételek versenyére
Gasztronómiai versenyt hirdetett a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület és a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara, melyre várják a résztvevők jelentkezését.
Mitől lesz fenntartható egy étterem?
Szeptemberben folytatódik a Jövő-t-Evő sorozat, ahol azt vitatják meg a civil, a hivatali és szakmai szektor képviselői, hogy környezetbarátabbá tehetőek-e a hazai vendéglátóhelyek és a rendezvények.