Csak jó olasz bor kerülhet a magyarok asztalára 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága minden szükséges intézkedést megtesz, hogy a magyar fogyasztók megfelelő minőségű és nyomonkövethető borászati terméket tölthessenek poharukba. A hatóság az elmúlt években folyamatosan, kiemelten és tételesen ellenőrizte az Olaszországból származó bortételeket is. A vizsgálatokon hamisított terméket nem találtak, kizárólag minőségi kifogások, érzékszervi hibák fordultak elő.
Robotforradalom: Ezzel a pultosoknak befellegzett?

Robotforradalom: Ezzel a pultosoknak befellegzett?  

Az elmúlt évek robotforradalma után – melynek során már gépek vettek át egy sor olyan gyártási és szolgáltatási munkakört, melyeket egy generációval ezelőtt még emberek végeztek – megjelent a robotok új hulláma, hogy meghódítsák az „intelligensebb” foglalkozásokat is – állítja több szakértő is. Ügyvédek, könyvelők - de még a bárpultosok – sem védettek többé attól, hogy helyüket egyszer csak elfoglalja egy gép. Az utóbbi kategória szakemberei számára a jövő már nem várat magára, ugyanis Technion hallgatók egy fejlesztési csoportja megalkotta a számítógéppel vezérelt robot mixert.

Krakkóban legolcsóbb a sör, Budapest a 18. helyen áll 

Krakkóban, Kijevben és Pozsonyban a legolcsóbb, Genfben, Hongkongban és Tel-Avivban a legdrágább a sör a GoEuro honlap 2015-ös sörárindexe szerint.

Zászlót bontott a Rizling Generáció 

Augusztus 8-án a Balatonfüredi Borhetek megnyitóünnepsége keretében zászlót bontott a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék pincészeteit reprezentáló szakmai közösség, a Rizling Generáció. A Magyarországon egyedülálló, nemzedéki és borvidéki összetartozás szerint életre hívott kezdeményezés megalakulásával 25 tagpincészetet egyesít, köztük a legnagyobb termelőktől a kisebb kézműves borászatokig.
Nyolcszáz éves hagyományt keltenek életre  a sörfőző szerzetesek

Nyolcszáz éves hagyományt keltenek életre a sörfőző szerzetesek 

Magyarország első apátsági sörfőzdéje nyílt meg a nyolcszáz éve alapított Zirci Ciszterci Apátság pincéjébe.

Jelentős összegekkel támogatják a borászatok fejlesztését 

Az elkövetkező időszak 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési programjából jelentős összegeket szán a kormány a borászatok technológiai fejlesztésére - jelentette ki a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára szombat este a Balatonfüredi Borhetek megnyitóján.
Először ünnepeltük a Sör világnapját

Először ünnepeltük a Sör világnapját 

A Magyar Sörgyártók Szövetsége kezdeményezésére most először ünnepelték a Sör Világnapját Magyarországon. A Sörszövetség „Sör mi több” eseménysorozata keretében, hagyományteremtő szándékkal csatlakozott a nemzetközi ünnephez. Az eredetileg Amerikából indult világnap alkalmából szakértők grill és barbecue különlegességeket, valamint velük harmonizáló sörfajtákat párosítottak.

Mi lett idén az ország tortája? 

Az idei Szent István-napi kenyeret, Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Honvédség tortáját is bemutatták kedden a Parlamentben az augusztus 20-i programokról tartott sajtótájékoztatón. - írja az MTI.
Amit eddig nem tudtunk a magyar olajokról

Amit eddig nem tudtunk a magyar olajokról 

Szinte az olívaolajjal vetekszik a magyar magas olajsavas napraforgó minősége és hatása. Idén már 180 ezer hektáron termesztik Magyarországon, a vetésterület 30 százalékán – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Vajon kik a tsemege csinálók? 

Már szinte megszokhattuk, hogy mindig fergeteges ötletekkel, újabb és újabb interaktív programokkal áll elő a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum múzeumpedagógiai csapata. Azonban az augusztusi kínálatuk minden várakozást felülmúl! 

Felkerült az 50 000. recept a NoSalty honlapjára 

Nagyszabású receptversennyel ünnepli a NoSalty az oldalára feltöltött jubileumi 50.000. receptet. A versenyre bármely szakácsként regisztrált felhasználó nevezhet, a lényeg, hogy a pályamű édes sütemény legyen. Három kategóriában három helyezést díjaz a NoSalty, s a zsűri által választott „kedvenc” kategória első három helyezése készpénzes díjazással is jár.

A spanyol gasztro-dizájnról az Iparművészeti Múzeumban 

A jellegzetes spanyol gasztronómiához kapcsolódó designműtárgyakat sorakoztatja fel az Iparművészeti Múzeumban csütörtökön nyíló kiállítás - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői adásában.

Légli Ottó a balatoni borok mestere 2015-ben 

A neves eseményre utoljára 2008-ban került sor. Idén Légli Ottó 2013-as rajnai rizlingje bizonyult a legjobbnak, elnyerve ezzel a Balatoni Borok Mestere rangos elismerést.

Mire jó manapság egy rántott csirke? 

Úgy tűnik a vendéglátás már rég nem az ételekről szól. Sorra jelennek meg a kiegészítő élményelemek, melyek már önálló attrakcióként is megállják helyüket.  A KFC sajátos ötlelete alalpján most a rántottcsirkés vödörrel papírfotót is készíthetünk.

Ízek, élmények és magyar borok várják a látogatókat Rádpusztán 

Látványos turisztikai és idegenforgalmi központ megvalósult elemeit mutatták be július 31-én a Balatonlelle-Rádpuszta Csárda és Szabadidő Centrum kiemelt, dél-balatoni turisztikai központban, rövidebb nevén a Gasztro élménybirtokon.

Megvannak a magyar Bocuse d’Or-pályázat zsűritagjai 

Nyilvánossá vált a Magyar Bocuse d’Or Akadémia pályázatát elbíráló szakemberek névsora. Bíró Lajos, Csapody Balázs, Hamvas Zoltán, Sárközi Ákos, Segal Viktor, Vomberg Frigyes valamint Wolf András döntenek arról, hogy a receptpályázat alapján kik azok a szakácsok, akik részt vesznek majd a versenyen. Még 2 hét áll rendelkezésre a fiatal magyar szakácsoknak, hogy pályázzanak a magyar Bocuse d’Or döntőn való részvételre.

Melyek a legjobb balatoni fagylaltozók? 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal húsz Balaton-parti fagylaltozót vetett egészségügyi vizsgálat alá. Élelmiszerbiztonsági szempontból kifejezetten jó a helyzet, bár kisebb hiányosságok miatt 9 létesítményt, köztük egy fagylaltalapanyag-forgalmazót összesen 800.000 forint bírság kifizetésére kötelezték a szakemberek.

Dániából Ausztráliába költözik a világ egyik legjobb étterme 

Ausztráliába költözik a télen tíz hétre a világ egyik legjobb éttermeként számon tartott koppenhágai Noma - írja a The Australian internetes kiadása.

Anuga: Tíz szakvásár egy fedél alatt 

Idén rekordszámú magyar kiállító lesz a világ legnagyobb élelmiszer szakvásárán, az októberben megrendezendő Kölni Anugán. Részletek a jegyvásárlásról. 

Yummber: nem az éttermekkel akar versenyezni 

Alig pár napja, szerdán indult a Yummber, egy vadonatúj alkalmazás, melyre mintegy 762-an jelentkeztek házi kosztot főző szakácsnak. A Vendég&Hotel-nek közölt exkluzív információ alapján ma már több mint ezren töltötték le az alkalmazást. Kalmár Péter üzlettársát Boros Reginát kérdeztük a különleges ötletről és a vendéglátó szakmát érdeklő kérdésekről.

Milyen az egészségtudatos fogyasztó? 

Országos kampány indul az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése érdekében, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal (NFH) az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés- egészségügyi Intézettel, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalával és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézettel (NEFI) közösen dolgozik a fogyasztók szemléletformálásán - jelentette be az NFH megbízott főigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Sok vendéglátós lenyúlja a borravalót az alkalmazottaktól 

Ki kaphatja meg vajon az éttermi számlában fizetendő szervizdíjat? Surányi Imréné, az adozona.hu szakértőjének válaszából megtudhatjuk, kit illet meg a szervizdíj, és milyen adózási, tb-szabályokat kell betartani.

Somlói pezsgőket díjaztak a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon 

A Kreinbacher Birtok mindhárom benevezett pezsgőjét éremmel jutalmazták: a Prestige Brut ezüstérmet kapott, az Extra Dry és Brut Classic pezsgők egy-egy bronzérmet szereztek. A verseny életre hívója a téma elismert szaktekintélye, Tom Stevenson, aki szakértői panelével együtt két héten át értékelte a beérkezett pezsgőket. A CSWWC pezsgőverseny egyedülálló a nemzetközi borversenyek között, a megmérettetésen kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek. A világbajnokságon magyar szakértő és sommelier is közreműködött.

Aki nem műveli a szőlőjét, akár ki is vághatják! 

A szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló törvény módosítása augusztustól lehetővé teszi a nem művelt borszőlő ültetvény kivágását, illetve a művelést elmulasztó megbírságolását is, a bortörvény módosítása pedig a borhamisítót szankcionálja.

Sörrel jutalmazták a józanságot 

Különleges akciót tartott a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Dreher Sörgyárak Balatonfüreden: az északi part legforgalmasabb útján intenzív közúti ellenőrzés keretei között hívták fel az autósok figyelmét az ittas vezetés veszélyeire. Közel 250 sofőrt szondáztattak meg, és akinél nem jelzett az eszköz, egy doboz ízesített alkoholmentes Dreher 24 sört kapott ajándékba az ország vezető sörgyárától.

Hol lehet a legjobb lángost kapni? 

Augusztus 17-ig tart a Vénusz Lángos Voks verseny, melyben idén nyáron is bárki nevezheti és értékelheti kedvenc lángossütőjét. Amennyiben valaki még nem találta meg a számára legkedvesebb lángosozót, a Vénusz Lángos Voks alkalmazás segítségével könnyedén feltérképezheti a közelben található finomságok lelőhelyeit. A szavazatok gyűlnek, a finálé előtti hajrában pedig igazán izgalmasan alakul a lángosozók toplistája. 

Mire buknak a lengyel turisták? 

Észak-Magyarország már évek óta nagyon kedvelt a lengyelek körében, a régióban a lengyel vendégéjszakákat tekintve közel 14%-os a növekedés az előző évhez képest. Ebben nagy szerepet játszik a régió földrajzi közelsége és autópályás összeköttetése Budapesttel. Június 26-28 között mindezt a hazánkba érkező 9 lengyel utazási szakember is megtapasztalhatta, akik a Magyar Turizmus Zrt. lengyel külképviseletének meghívására járták be Egert és környékét.

Ivás helyett akár le is tüdőzheti a koktélt! 

Egy brit vállalkozás ötlete szerint akár be is lélegezhetjük az éppen megkívánt szeszmennyiséget. 

Émile: ahol a gasztronómia és a művészet találkozik 

A legendás Gerbeaud egyike Európa legrégebbi és leghíresebb kávéházainak, filozófiáját – ahogy már az alapító Gerbeaud Émile idejében is – a tradíció és az innováció kettőssége valamint a kimagasló minőségre való törekvés határozza meg. A Gerbeaud Gasztronómia 2015. április 22-én, újonnan nyílt budai tagja, az Émile a modern és a klasszikus polgári értékeket ötvözi mind megjelenésében, mind gasztronómiai választékában. Az Émile ebben a szellemben hívja életre kortárs művészeti programsorozatát is, amelyhez az Art Market Budapestet, Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vásárát és annak fotószekcióját, az Art Photo Budapestet választotta partnerérül.

Dinnye eltüntetésben elég jó a magyar 

Véget ért a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága által indított idei dinnyekampány. Nagy sikert aratott a hazai gyümölcs, egy hónap alatt közel 7 tonna dinnyét osztottak szét. A kampány zárásaként az Erzsébet-táborban lakó gyerekek csemegézhettek a nyár legnépszerűbb frissítő gyümölcséből.

Már a gasztro-szektornak sincs kegyelem: új versenytárs a láthatáron 

Az éhesen csellengő fizetőképes keresletet és a főzőcskézőket hozná össze egy az Uber mintájára alapított hazai vállalkozás, a Yummber - számolt szerdán a Világgazdaság. Kalmár Péter ötletgazda szerint a próbálkozás a kifejezetten extrovertált, és az extrém helyzetekre nyitott embereket célozza meg.

Magyar borfajták nevét kapnák az M6-os sokat kritizált alagútjai 

Összefogna a pécsi, a tolnai, a szekszárdi és a villányi borvidék azért, hogy az M6-os autópályán épült négy alagutat a magyar borfajták népszerűsítésére használhassák. Bár az alagutak építését sokan fölösleges pénzkidobásnak gondolták, de, ha már állnak, legalább ne az ábécé egy-egy betűje szerepeljen rajtuk – vélik a borászok –, hanem a vidék legjellegzetesebb borfajtáinak neveit hirdessék.

Felhívás Gundel Károly-díjra való jelölésről 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére - számos társszervezet közreműködésével – 2015-ben is felhívást hirdet a Gundel Károly – díj elnyerésére.

Fitness kávézó nyílt az Opera tövében 

Egészségesen táplálkozol vagy diétázol? Van egy hely a belvárosban, ami biztosan tetszeni fog neked! Újnak számit még az egészséges étkező helyek sorában, de egyre több fiatal kedvencévé válik a Friss – fitness bar & cafe, amely az Operaházat és a Bazilikát összekötő Lázár utcában nyílt meg.

Az osztrákok komolyan veszik az élelmiszerhulladék csökkentését 

Az élelmiszerek ésszerűbb és hatékony felhasználásáért küzdő szervezet, az United Against Waste folyamatos aktivitással és korszerű tájékoztató anyagokkal ösztönzi az osztrák vendéglátóhelyeket a felelős hulladékgazdálkodásra.

A kölni Anugára készülődnek az osztrákok 

Ausztriában az Év szakácsa, Év cukrásza „Koch des Jahres”/Patissier des Jahres” utolsó elődöntője Bécsben fejeződött be, a fináléra pedig október 11-én az Anugán kerül majd sor Kölnben.

A hetvenes évek szintjén a balatoni vendéglátás 

A nagy többség képtelen szemléletet váltani – foglalta össze véleményét Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonos-vezetője - a sonline.hu oldalán.

Biztonságosak-e az útmentén árult gyümölcsök és zöldségek? 

Nyáron mindig megnő a forgalmas közutak mellett a zöldséget és gyümölcsöt árusítók száma. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) most megnézte, hogy mekkora az autóforgalomból adódó, egészségre káros anyagokkal való szennyeződés kockázata. Az eredmények megnyugtatóak, a laboratóriumi vizsgálatok alapján a termékek nem vagy alig tartalmaztak nehézfémeket vagy aromás szénhidrogéneket, így fogyasztásuk nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot.

Tényleg Attila a legerősebb 

Világbajnok lett a Spirit of Attila nevű magyar csiliszósz az Egyesült Államok Louisiana államában rendezett The World Hot Sauce Awards elnevezésű világversenyen. A világ legerősebb önteteinek megmérettetésén a harmadik legerősebb szószok (Hot sauce/Hot) kategóriájában lett első a Chili Hungaria Manufaktúra terméke.

Attila lett a legerősebb 

Világbajnok lett a Spirit of Attila nevű magyar csiliszósz az Egyesült Államok Louisiana államában rendezett The World Hot Sauce Awards elnevezésű világversenyen. A világ legerősebb önteteinek megmérettetésén a harmadik legerősebb szószok (Hot sauce/Hot) kategóriájában lett első a Chili Hungaria Manufaktúra terméke.

Éttermek, melyek segítenek megtalálni az elkóborolt kutyust 

Végre vannak már olyan vendéglátóhelyek, ahová nem csak hogy kényelmesen beülhetünk házi kedvencünkkel, de attól se kell tartanunk, hogy elkóborol, mert a Vigyél Haza Alapítvány csipleolvasó eszközöket helyezett el.

Végre a borászok is labdába rughatnak 

Boraik helyett futballtudásukat mérik össze a borászok a Borász Ütközeten. A több mint tízéves hagyományra visszatekintő viadalt idén Szekszárdon rendezik, a torna tavalyi győztese pedig a Balatonboglári borvidék volt. olvasható az agrárszektor.hu oldalán.

A gasztroturizmus fontosságát hangsúlyozza az OMÉK nagykövete 

A 2015-ös „helyi termék éve” sok újítást hoz az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK) számára is. Nemcsak koncepciójában újul meg Magyarország legnagyobb és leglátogatottabb élelmiszeripari és mezőgazdasági seregszemléje, hanem idén először nagykövete is lesz a rendezvénynek. A kilenc turisztikai régiót és a határon túli területeket az agráriumon keresztül mutatják be a szervezők, középpontba állítva a helyi termékeket.

Inspiráló ételek és tárgyak 

Ha bármikor is azt gondoltuk, hogy fejhallgatónk pánttal összefogott fánkok párosára hajaz, vagy esetleg a markológépekről feszt hatalmas fagyiszedő kanalak jutnak az eszünkbe, a soron következő fényképeket kétségkívül értékelni fogjuk. A cikk a Foodbeast írására épít.

Tradíció és innováció a borturizmusban 

Miként viszi előre az innováció a borászatot, és hogyan erősíthető tovább a gasztronómia és borturizmus? Ez volt a témája annak az egri konferenciának, melyre az ország különböző borvidékéről jöttek el szakemberek.

Friss Borszerda a Nemzeti Galériában 

Friss mottóval rendezi meg Borszerda elnevezésű sorozatának legújabb kiadását a Magyar Nemzeti Galéria (MNG), ahol szerda este friss kiállítások, tárlatvezetések, zenei és egyéb programok, valamint a soproni Winelife Pincészetet borai várják a látogatókat.

Napi három kávé még belefér 

A mértékletes koffeinbevitelnek nincsenek káros hatásai, sőt, a kutatások azt mutatják, kifejezetten előnyös is lehet a kávé fogyasztása. Ugyanakkor már napi egy feketétől akár mérgezés is kialakulhat az arra érzékenyeknél.

Zöld beruházások Mádon 

Zöld fejlesztések, interaktív látogatóközpont, csodaszép butikhotel, csapadékot összegyűjtő mélyedések a tetőn napelemmel - Mád összes új beruházása a fenntarthatóság jegyében készült.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!