Carton Hungaricum kóstoló 

A VinCE első napján zárt körű kóstolót tartottak Káli Ildikó sommelier, borszakíró, bortanfolyami oktató professzionális vezetésével a Carton Hungaricum boraiból.

Carton Hungaricum borok közös megjelenése a VinCÉ-n 

Közösen jelentek meg az idei VinCÉ-n a Külgazdasági és Külügyminisztérium 13. alkalommal megválasztott, azonban Carton Hungaricum néven most először kiválasztott bor sora, amelyek idén képviselik a hazai borkínálatot Magyarország külképviseletein, valamint a külügyminiszteri rendezvényeken.
Kész a Sofitel új, saját készítésű házibora

Kész a Sofitel új, saját készítésű házibora 

Harmadik alkalommal készítette el saját házi borát a Sofitel Budapest Chain Bridge luxusszálloda.

Megvannak az időpontjai az MSZÉSZ tavaszi régióüléseinek 

Március 24-én kezdődik az első régióülés a Hotel Európa Fit-ben, Hévízen. Összesen 7 ülés lesz tavasszal, mindegyik más-más régióban. Az Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége bízik benne, hogy a tartalmas szakmai programokon minél nagyobb számban képviselteti magát a szakma. 
Egerszalókiak nyitottak borbárat a Nyugatinál

Egerszalókiak nyitottak borbárat a Nyugatinál 

A St. Andrea Szőlőbirtok a Nyugati térhez közeli Eiffel Palace-ban nyitott borbárat, ahol ínycsiklandó ételeket is fogyaszthatunk.
Kiállítással ünnepel a 70 éves MIRELITE

Kiállítással ünnepel a 70 éves MIRELITE 

Magyarországon és Európában is az első, a világon a második legrégebb ideje létező gyorsfagyasztott termék márka, a magyar MIRELITE történetének 70 évét kiállítás keretében ismerhetik meg a látogatók.

Szennyezett növényi lisztek Tolnában 

Száz tonna ismeretlen eredetű, jelöletlen, szennyezett terméket, főként növényi liszteket foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy tolnai üzemben.

Több borászvállalkozásra van szükség Tokajon 

A minőségi bortermelésre képes családi borászatok és középüzemek számának megtöbbszörözése biztosíthatja, hogy a Tokaji Borvidéken elindult fejlődés hosszú távon fenntarthatóvá váljon. Optimális esetben a nagyüzemek-integrátorok, a középbirtokok, valamint a kis- és családi birtokok egymás munkáját és termékportfólióját kiegészítve lesznek képesek együtt dolgozni a borvidék sikeréért. A három lábra épülő birtokstruktúra kialakításához a legfontosabb eszközt a kis- és középüzemek létrehozását, valamint a szőlőterületek reorganizációját és a felhagyott ültetvények termelésbe vonását elősegítő támogatások kínálják. Emellett a szakemberek nagy várakozással tekintenek a kormány által egy évvel ezelőtt elfogadott BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Program által előirányzott többi célzott fejlesztési program elé is – derül ki a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa frissen elkészült birtokstruktúra koncepciójából.

Ütős program a Domonyvölgyben 

Hamisítatlan Magyaros est programot állított össze a Lázár Lovaspark Annus Réka népdal énekes, a vendégek által eddig is különösen kedvelt Isaszegi Csata Táncegyüttes és az élő zenét biztosító Lázár Lovaspark klasszikus öttagú cigányzenekarának szereplésével.
Újabb Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet Budapest

Újabb Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet Budapest 

Újabb budapesti étterem, a XII. kerületben található Tanti kapott Michelin-csillagot az Európa nagyvárosainak éttermei közül válogató Michelin-kalauz idei kiadásában.

A szekszárdi Ízlelő csapata a Nobuban 

Különleges programon, egynapos szakmai tréningen vehetett részt március 6-án, a Nobu Étteremben, Magyarország egyetlen olyan vendéglátóhelyének csapatából 3 felszolgáló és 3 szakács, ill. konyhai kisegítő, ahol mind a vendégtérben, mind a konyhán sérültek dolgoznak: mozgáskorlátozottak, hallássérültek, enyhe és középfokban értelmi fogyatékosok

Megkóstolták a 150 éves bort 

Pocsék volt a bor, amelyet négy éve hoztak fel az óceán mélyéről, egy 150 éve elsüllyedt polgárháborús hajó fedélzetéről a bermudai partoknál.  A palackot a dél-karolinai Charlestonban, egy gasztronómiai fesztiválon nyitották fel a hét végén. A fesztivál látogatói közül ötvenen fizettek azért, hogy közelről láthassák, amint elismert borászok felnyitják, majd fintorogva kóstolgatják a kotyvalékot – írja az MTI.

A legjobb kávékészítő címéért versengtek a töltőállomáson dolgozók 

Különleges barista versenyt és szakmai napot szervezett a Shell és a Caffé Perté a töltőállomáson dolgozó munkatársak számára. A rendezvénnyel a minőségi kávékínálatot és a szakszerű felszolgálást kívánta erősíteni a két vállalat.

100 féle vodkát kóstolhatnak Budapesten 

A The Vodka Show Budapest március végén felsorakoztatja a legnemesebb vodkafajtákat és egy szórakoztató show keretei között együtt ünnepeli a kultúráját az ínyenc közönséggel. 30 ország 100 féle vodkája várja az érdeklődőket.

Mennyit igyanak a nők? 

Fontos a megfelelő mennyiség: a felnőtt nőknek kettő, a férfiaknak pedig kettő és fél liter az átlagos napi folyadékbeviteli szükséglete, amit döntő részben italokból és 20-30 százalékban szilárd táplálékból kellene fedezni. Ezen túl mégis érdemes felhívni a hölgyek figyelmét arra, hogy a női test az élet során jelentős változásokon megy keresztül, ami megmutatkozik a vízigényben is – jelezték az Európai Hidratációs Intézet szakértői. A Táfelspicc írása következik.

Házisörfőzők Nemzetközi Versenye 

Sorozatban negyedik éve, egyre nagyobb hazai és nemzetközi érdeklődés mellett rendezik meg a Házisörfőzők Nemzetközi Versenyét. 

A legkiválóbb Egri Csillagok 

Az Egri Csillag Szalonban már tavaly is több száz vendég ízlelgette a borvidék legfiatalabb fehérborát. A Líceum Dísztermében hagyományos rendezvénynek szánt esemény célja idén sem változott: Eger és környéke legjobb borászai ismét megmutathatják legjobb Csillagaikat. 2015. március 14-én az Eszterházy Károly Főiskola Dísztermében mutatkoznak be az Egri borvidék legkiválóbb fehérborai.

Óriási magyar siker a borvilágversenyen 

Hétvégén került megrendezésre a világ egyik legjelentősebb nemzetközi borversenye, a Vinalies Internationales. Idén negyven országból 3582 bort neveztek, ebből mindössze 65 bor volt magyar. A hazai borászok 9 aranyérmet (13,8%) és 11 ezüstérmet (16,9%) nyertek, ami kimagasló eredménynek számít. A legmagasabb pontszámokat elért borokat 7 kategóriában külön trófeával díjazták. Óriási dolog, hogy a világverseny legjobb vörös bora címet magyar, szekszárdi bor nyerte: Dúzsi Tamás 2011-es évjáratú Görögszó bora!

Borjogi konferenciát tartottak Budapesten 

A szőlő- és a borágazat versenyképességének erősítése érdekében külön jogcímen szerepel majd a pályázatok kiírásánál a versenyképesség javítása  - közölte a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára  csütörtökön Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

Hideg zuhany szakács- és cukrásztanuló fronton 

Hideg zuhanyként ért több nem állami szakiskolát, hogy jövőre már nem taníthatnak ingyenesen egyes szakmákat. A sok hátrányos helyzetű diákot tanító, baptista fenntartású iskolák például minden férőhelyet elvesztettek. Mindez ráadásul azután derült ki, hogy a fiatalok már beadták a jelentkezésüket a választott középiskolába. Három hét maradt, hogy az iskolák az állammal megállapodjanak, ha nem sikerül, el kell küldeniük a gyerekeket.- olvasható a vs.hu oldalán.

A világ legdrágább rozéja a VinCE-n 

Pénteken nyit a VinCE Budapest Wine Show, ahol idén minden eddiginél izgalmasabb gasztronómiai élményekkel várják a borkedvelőket és gourmet vendégeket. Pénteken a 2-3 Michelin-csillagos olasz éttermeknek szállító Jolanda de Colò különlegességei, vasárnap Provance borai és Azebrajdzsán egzotikus ízei is terítéken lesznek. Több ezer borrajongó, közel száz nemzetközi szakértő érkezik a Corinthia Hotelbe, a hétvége első estéjén az is kiderül, ki nyeri a VinCE Awards díjakat.

A kávéfogyasztás tisztíthatja az ereket 

Napi néhány csésze kávé elfogyasztása segíthet elkerülni a szívbetegség ismert kockázati tényezői közé tartozó érelzáródást - állapították meg dél-koreai kutatók.

A jövő szakácsai és cukrászai versenyeztek az ARAZ étteremben 

Második alkalommal került megmérettetésre az ARAZ Étterem szakács- és cukrásztanulóinak tudása és kreativitása. A versenyre Barka Áron, Chef de Cuisine szervezésében a Continental Hotel Budapest****superior különtermében került sor. Hat szakács-, és hét cukrásztanuló versenyzett, közülük az első három értékes díjakban részesült.

Fenntarthatóság a vendéglátásban 

A még 2012-ben indult Fenntartható Étterem minősítési rendszer március 3-tól új, online formátumban várja a környezetileg és társadalmilag felelős vendéglátóhelyek jelentkezését.

Danubius tanulóverseny, kreativitással fűszerezve 

Idén 44. alkalommal rendezték meg civilekből és szakértőkből álló zsűri hathatós közreműködésével a Danubius Tanulóversenyt, amelynek helyszíne ezúttal is a Best Western Hotel Hungaria volt. Mi is meghívást kaptunk a vendégasztalok egyikéhez.

Miért változik életünk során az ízlésünk? 

A kifinomult felnőttek nagy élvezettel fogyasztják az olajbogyót, a penészes sajtokat és a szardellát – pedig sokuk gyerekként ki nem állhatta ezeket az ételeket. A life.hu írása.

Apácamell, Suhajda csemege és kézzel írott recept 

Nem mindennapi értékmentő programba kezdett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A Kortárs Cukrászat rendezvénysorozat találkozóján a többgeneráción keresztül működő, ma is jól ismert Suhajda és a Végvári cukrászdák tulajdonosai, családtagjai, cukrászai meséltek történetükről és mindennapjaikról.

Ehető kávéspohár a KFC-től 

Ugyan nem a KFC találta ki először, de ők terjeszthetik el világszerte az ehető kávéspohár ötletét – írja a hvg.hu. A kekszpoharat egyelőre csak a britek próbálhatják ki, de ha beválik, akár hamarosan mi is elfelejtethetjük a kávé mellé adott sütiket.

Összefogással tovább nőhet a gasztroturizmus szerepe 

Az Utazás kiállítás első napján tartott szakmai fórumon elsőként dr. Somogyi Zoltán, a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) főtitkár-helyettese trendriportjában ismertette a világ turizmusának alakulását.

Már a csapból is méz folyik 

A méhek és a méhészek számára is sok bosszúsággal jár beszerezni a mézet a kaptárból. Míg a tenyésztők kénytelenek védőruhát és füstölőt is használni, a folyamat során számos rovar is odaveszhet (pl. összenyomódik).

Villányba került a Gál Tibor Emlékdíj 

Gere Zsolt, villányi borász kapta a hétvégén megrendezett 10. Magyar Borok Bálján a borszakma egyik legjelentősebb elismerését, a Gál Tibor Emlékdíjat.

Több mázsa halra csapott le a NÉBIH 

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal közösen ellenőrzött a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága Budapesten a már jól ismert gasztro-rendezvény, a Torkos Csütörtök előtti héten. A vizsgálat során több mint 3 mázsa halat vontak ki a forgalomból az ellenőrök.

Magyar siker az Arany Sörpecséten 

Bronzérmes lett a Szent András Sörfőzde Meggyes söre a csehországi Taborban megrendezett 25. jubileumi Nemzetközi Sörfesztiválon. A versenyen Japántól Belgiumig közel kétszáz főzde több mint 700 söre versenyzett. Nagyon erős versenyben, többségében cseh, német és lengyel indulók között két magyar főzde söre hozott haza díjat Csehországból.

Drón repíti asztalhoz a rendelést 

A szingapúri étteremben használt drónokkal nem az emberi munkaerőt akarják kiváltani, mindössze  a hatékonyságot szeretnék növelni.

Budapesten ülésezik a CCMAS 

Ma kezdődött a FAO/WHO Codex Alimentarius (Codex) Analitikai és Mintavételi Módszerek szakbizottságának (CCMAS) 2015. évi ülése Budapesten. A február 23-27. között zajló rendezvénysorozaton a Codex közel 53 tagországa és 13 nemzetközi szervezet delegációja vesz részt.

Identitászavarral küzd a kürtőskalács 

Szlovákia már bejegyeztette az EU-ban a sok vidéken kedvelt csemegét – olvasható az mno.hu-n.

Ilyen volt a NÉBIH 2014-es éve 

A mögöttünk hagyott esztendőben összesen 66 525 alkalommal került sor élelmiszerlánc-felügyeleti ellenőrzésre Magyarországon, melyek során közel 800 millió forint bírságot szabott ki a hatóság. Mely megyékből érkezett volt a legtöbb bejelentés? Melyik ágazat kapta a legtöbb figyelmeztetést? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adunk a NÉBIH komplett 2014-es évét összefoglaló anyagunkban.

Hűvös, de finom fogadtatás 

A fagylalt szerelmeseit, az ínyenceket és a szakmabelieket is várja március 6. és 8. között az első Fagylaltkiállítás és fesztivál Budapesten.

„Bor- és kávémámor” Budapesten 

Több mint kétszázféle kávé, bor, párlat és kísérőfalat kóstolható a ma kezdődő KávéBár Bazár kiállításon a budapesti Corinthia szállóban, ahol több kategóriában mérik össze és mutatják be tudásukat a legjobb baristák és bármixerek, valamint a Magyar Sommelier Bajnokság indulói.

Gond volt a „székely ízek” címkével 

Árucímkéinek kicserélésére kötelezett a román fogyasztóvédelmi hivatal egy hentesárut forgalmazó céget, mely a címkékre azt is ráírta, hogy "székely ízek" – közölte pénteken a Krónika című erdélyi magyar napilap.

Egyre silányabb az emberiség étrendje 

Világszerte romlik az étrend: a szakértők szerint bár az emberek ma már több egészséges élelmiszert, köztük teljes értékű gabonát és halat esznek, a hizlaló, silány minőségű ételek fogyasztásában még nagyobb emelkedés figyelhető meg.

2,2 millió euró külpiaci borkampányokra 

Közel 2,2 millió euró támogatást igényelhetnek hegyközségek, szőlészeti, borászati termelők a borászati termékek harmadik országokban 2015 és 2017 közötti promóciójához, a földművelésügyi miniszter erről szóló rendelete a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.

TüTü Lébár és Kávé - egészséges és finom 

Lehet egészséges, ami finom és lehet finom, ami egészséges. Üde színfolttal gazdagodott  2014 decemberében Újlipótváros. A hely család- gyerek- és állatbarát és még környezettudatos is.

Így készítse el házilag a világ italait! 

A világ folyékony, alkoholos specialitásainak lelkes hívei igazán hálásak lehetnek a kaliforniai WineBags.com nevű oldalnak, hiszen a website infografikája révén még közelebb kerülhetnek a közkedvelt nedűk házilagos elkészítésének csínjához és bínjához.

Torkoskodjunk okosan! 

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság néhány fontos dologról tájékoztatja az akcióban résztvevő vendégeket.

A moszkvai éttermek negyede bezár 

Az év végére tönkre megy és bezár az orosz főváros éttermeinek legalább a negyede.

Nagyot kaszáltak a magyar éttermek 

Jelentősen növekedett tavaly a hazai vendéglátóhelyek forgalma - írja a Világgazdaság szerdai számában.

Éremeső a Márton és Lányai pálinkáknak 

A Márton és Lányai pálinkák idén is kiemelkedő eredményeket értek el a VI. Quintessence Pálinkaversenyen. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!