Gasztro
Csak a csoki
Ó, csokoládérajongók, lám felvirradt néktek, a csoki nem csak, hogy finom, de a bőrötöknek is jót tesz, illetve elmétekre is üdvös hatást gyakorol. Az írás a The Telegraph cikkének köszönheti születését.
Aranyból van ez a fagyi?
Egyszerre szeretnénk majd a nyáron egy kissé lehűlni és a pénztárcánkat is kiüríteni? Mint arról a Fox News beszámol, a dubai Scoopi Caféban ezt könnyen megtehetjük, hiszen a kávézó végre a „világ legdrágább fagylaltjával” gazdagította választékát.
Borkiválóságok Könyve: megjelent a vörösboros kötet
Száznyolcvanöt tétel került be a Borkiválóságok Könyve 2015-ös vörösboros kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programjának keretében megjelent kiadványban idén is a szekszárdi és villányi vörösborok szerepeltek a legjobban.
Rovarokból készült chips méregdrágán
Ma már nem elérhetetlen nálunk sem, hogy bogarakkal, pókokkal és egyéb ízeltlábúakkal dobjuk fel a vacsoránkat – nyugtat meg bennünket a hvg.hu. Igaz, egyelőre vicces ajándéknak vagy legénybúcsúi poénnak vásárolják általában ezeket, de kit tudja, lehet, hogy a jövőben ezek lesznek az új chipsek.
Sajtot sajttal majszolhatunk a hétvégén
Közel százféle sajttal, kézműves élelmiszerekkel, italokkal és sajtkészítési lehetőséggel várják a látogatókat az ingyenes III. Belvárosi Sajtfesztivál szervezői május 15-17 között a Vajdahunyad várában.
Itt a legújabb trend: gluténmentes hamburger
A McDonald’s kifejezetten gluténérzékeny vendégei számára fejlesztett szendvicset vezet be 11 hazai éttermében. A kezdeményezéshez a gyorséttermi lánc több franchise partnere is csatlakozik, így a Gluténmentes Dupla Sajtburger május 14-től a három budapesti helyszín mellett hat vidéki városban is kapható lesz. Az ételintoleranciával élőkre gondolva a vállalat szintén holnaptól valamennyi hazai McCafé üzletében már laktózmentes tejjel, vagy mandulaitallal is elkészíti a kávés finomságokat, a sütemények kedvelőinek pedig új, gluténmentes, laktózmentes és hozzáadott cukrot nem tartalmazó Málnás Csokoládétortáját ajánlja.
Egzotikus éttermeket ellenőriztek a Dél-Alföldön
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett belvárosi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök és a pénzügyőrök – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal regionális adó-főigazgatóságának sajtóreferense az MTI-t.
Minek főzni, ha helyette nyomtatni is lehet?
Ételeket nyomtatnak ki azokkal az úgynevezett élelmiszernyomtatókkal, amelyek forradalmasíthatják a főzést és az étkezéseket – számol be az agrárszektor.hu. Az így készült ételeket szinte bármilyen formában ki lehet nyomtatni és tetszés szerint adagolhatnak hozzájuk vitaminokat, fehérjéket, zsírokat és rostokat is. Néhány európai szupermarketben már tesztelik a nyomtatóval készült süteményeket, egyes éttermekben pedig nyomtatott édességeket is kínálnak.
Végre lerántjuk a leplet! Itt vannak a legegészségtelenebb ételek
Egyre több olyan élelmiszer kerül a boltok polcaira, amelyek rendkívül káros hatással vannak az egészségünkre – figyelmeztet a femcafe.hu. Ha nem akarjuk, hogy a szervezetünk idő előtt tönkremenjen, akkor a most következő 10 ételt villámgyorsan zárjuk ki az étrendünkből!
A Kempinskiben már megint kitaláltak valamit...
A Kempinski Hotel Corvinus Budapest konferenciaszintjén kialakított The Kitchen új minőséget képvisel napjaink rendezvényhelyszínei között. A modern, jól felszerelt látványkonyhában a Kempinski mesterszakácsai interaktív módon adják át tudásuk legjavát a konferenciavendégeknek.
Megdől az iszik vagy vezet aranyszabály?
Magyarország mind a 22 borvidékét érinti a Május 23-án Hajósról rajtoló Nemzeti Bor Maraton. A 11 napig tartó, Maratonra május 18-ig ingyenesen regisztrálhatnak a vállalkozó szellemű jelentkezők.
Bajban a csoki
Rendszeres kutató- gyűjtőmunkát végeznek botanikusok az Amazonas vidékén, hogy a mostaninál erősebb, jobban termő kakaópalántákat találjanak. A begyűjtött magokat, hajtásokat egy vidéki angol kutatóközpontba gyűjtik. Ott dőlhet el a csokoládé jövője.
Valamikor ennek is be kellett következnie: itt az okostányér
Egy tányér 199 dollárért és még csak nem is porcelán? Ez éppenséggel a SmartPlate, vagyis az első Bluetooth-technológiával ellátott tányér a piacon.
A napraforgós fagyi tarolt a Balatonon
A napraforgóst választották a Balaton fagyijának a Nyitott Balaton rendezvénysorozat záró programjaként meghirdetett versenyen - olvasható a Balaton Turizmus Szövetség MTI-nek küldött közleményében.
Rosé és pezsgőmustra volt a hétvégén
Olaszország első pezsgőháza, a Gancia is bemutatkozott Magyarország egyik különleges boros-pezsgős rendezvényén, a Rosalián, a 12. kerület Gesztenyéskertben. A pezsgőház standján a háromnapos show ideje alatt bárki megkóstolhatta az olasz életstílus és az ünneplés megtestesítését jelentő Gancia pezsgőket.
Új fogások az Air France menüjében
Az Air France járatain az à la carte menüsort választó utasok új fogásokat kóstolhatnak. Az alap ellátás mellett a hosszú távú utakon az Economy és a Premium Economy kabinok utasai alternatívaként választhatják a gourmet fogásokat kínáló menüsorokat.
Mit figyelünk az éttermekben?
Szemmozgást követő technológia segítségével végre fény derült arra, hogy mi szúr a vendégnek leginkább szemet az éttermi látogatások során. Mint kiderült, nem csak az íz és a kiszolgálás a fontos olvasható a privatbankar.hu oldalán.
A bérleti díjért indulhat a licit
Harmadszor ír ki pályázatot az önkormányzat a Virág cukrászda üzemeltetésére. Az 59 millió forintos bérleti jogot elengedték, a bérleti díjért indulhat a licit olvasható a szegedma.hu oldalán.
Kié a Villányi borvidék legjobb stifoldere?
Két kategóriában osztottak ki díjakat: "A Villányi borvidék legjobb stifoldere 2015" díjat kapta Nagypál Róbert (Palkonya) és különdíjban részesült a Bock Hotel szarvas szalámija.
A PROGAST új helyre költözött
A minőségi vendéglátóipari eszközöket és kávéfőzőgépeket forgalmazó PROGAST Kft. új helyen és megújult bemutatótermében várja szeretettel az érdeklődőket.
Cukrászdinasztiák régen és most
A Kortárs Cukrászat programsorozat célja olyan hagyományos, többgenerációs családtörténettel rendelkező cukrászdák bemutatása, melyek folyamatosan képesek voltak a megújulásra és magas minőséggel, jó alapanyagokkal, kiváló szakértelemmel a XXI. századdal is lépést tudnak tartani. A rendezvényen ezúttal az érdi Pataki cukrászda és a szombathelyi Mészáros cukrászda cukrászmestereivel beszélgethetett a szakmai közönség.
Jamie Oliver nemzetközi programja Budapesten
Jamie Oliver Food Revolution Day és ÖKO Egészségnap lesz május 15-16-án, 10.00-16.00 között a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.
MAGYAR TERMÉK - veszed?
Felfelé ívelő pályán a tanúsító védjegyek -derült ki a „MAGYAR TERMÉK” Nonprofit Kft. negyedik alakalommal rendezett tavaszi szakmai napján. A „MAGYAR TERMÉK” Nonprofit Kft. és a Coop Hungary Zrt. stratégiai megállapodást írt alá.
Csomagolástechnikában verhetetlen!
Mint az az Fn24 cikkéből kiderül, a Mcdonalds gyorsétteremlánc menő papírzacskóját a globális DDB reklámügynökség magyarországi leányvállalata fundálta ki.
Diplome d'Honneur elismerés Kalmár Györgynek
A nemrégiben Argentínában lezajlott Nemzetközi Kongresszuson odaítélt Diplome d'Honneur elismerést az Aranykulcsos kirándulás során Kalmár György, az Egyesület alapító tagja vehette át Ungár Tamás Elnöktől.
Melyek a világ legjobb olívaolajai?
Nem rég a New York-i Nemzetközi Kulináris Központban (International Culinary Center) gyűltek össze a magas minőséget képviselő olívaolajok termelői és viszonteladói, hogy kiderítsék, ki is büszkélkedhet a legkiválóbb portékával a világon. A Fox News beszámolója.
Elsőként vonja ki kínálatából a GMO-kat egy gyorsétteremlánc
Elsőként vonja ki a világon a genetikailag módosított (GMO) élelmiszereket kínálatából egy amerikai gyorsétterem lánc – olvasható az agrárszektor.hu-n. A Chipotle elnevezésű hálózat azzal indokolja a döntést, hogy a GMO-k hosszú távú hatásai vitatottak, és termesztésük súlyosan károsíthatja a környezetet. Az étteremlánc viszont a csirke- és a disznóhúsoknál várhatóan ezután sem tudja kiküszöbölni a GMO-hatást.
Pálinkafesztivál belépő és készpénz nélkül
Egy gyönyörű hétvége kezdete: május 7-én indul, ezúttal belépő nélkül, a X. Budapesti Pálinkafesztivál több tucat főzde mintegy félezer fajta pálinkájával, köztük az Év Almapálinkájával, amit itt kóstolhat meg először a nagyérdemű. Négy nap mámor a Városháza Parkban – készpénz nélkül.
Nem tud aludni? Van megoldás!
Valószínűleg tudjuk, hogy a nehéz menük és némely ételek esetenként álmatlan éjszakákat okozhatnak nekünk, és mint ilyeneket vélhetőleg megpróbáljuk elkerülni őket – bocsátkozik feltételezésekbe a sleep.org. Jó hír ugyanakkor, hogy bizonyos táplálékok éppen hogy kellemes kis szunyókára hangolhatják a szervezetünket. Különösen a triptofánt (egy, a szerotoninhoz és a melatoninhoz hasonló vegyületekké alakuló aminosav) tartalmazó élelmiszerek, a teljes kiőrlésű szénhidrátok (ezek fokozzák testünk szerotonintermelését), bizonyos ásványok (mint a nyugtató kalcium és magnézium), illetve néhány relaxáló hatású gyógynövény könnyen (kellemesen) alvó üzemmódba kapcsolhat bennünket. Ha békés szendergésre vágyunk, a lefekvés előtt egy órával fontoljuk meg egy visszafogottabb, álomra invitáló „eszegetés” beiktatását, méghozzá a következő élelmiszerekből:
Ha május, akkor Gourmet Fesztivál!
Ezúttal a pünkösdi hétvégén, május 21-24. között, de idén is a Millenárison jelentkezik a magyar gasztrokultúra meghatározó rendezvénye, a Gourmet Fesztivál. Újdonság, hogy idén a fesztivál már csütörtökön megnyitja kapuit, az év étele pedig a paprikás csirke, amelyet számos változatban az ország kiemelkedő éttermei mutatnak be. Emellett felsorakoznak majd a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek, borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői is.
'Hogyan szeresselek?'
„Nem lehet minőségi törkölypálinkát csinálni egy hét alatt – aki ezt mondja, annak valóban szúrós, karcos, olajos pálinkája lesz.”-vallják a szakemberek. A Champion díjas Villányi Pálinka készítői most elárulják, hogy mi a jó törköly titka.
Villányi BorZsongás a hosszú hétvégén
A BorZsongáson lesz májusfaállítás, koncertek, blues-, jazz-, rock'n'roll, cigányzene, magyar táncház , grillezés, stifolderverseny, futball gálamérkőzés és Villányi Arany Délután, zsongó ételek és finom borok ínyenceknek, kézműves foglalkozások, lovas kocsikázás és túrák a borvidék dűlői között. A programok részletesen a villanyiborvidek.hu oldalon olvashatók.
Így könnyebben apróra vághatjuk a petrezselymet
Végre most már nem csak nevében lesz fűszer!
Kékfrankos Most! egész hónapon át
Áprilisban a már második alkalommal megrendezett Kékfrankos Most! rendezvénysorozat keretében országszerte számos étterem és borbár kínál kékfrankossorokat hozzájuk kigondolt fogások társaságában, a borkereskedések és a pincészetek kedvezményes kékfrankosajánlatait kihasználva pedig a fogyasztók asztalára kerülhet több palack is ezekből a borokból - közölték a szervezők az MTI-vel.
EDEN: középpontban a helyi ételkülönlegességek
Az elmúlt években az észak-magyarországi turisztikai régióban is több kiváló európai desztinációhoz kapcsolódó tapasztalatokat hasznosítottak a szakemberek – hangsúlyozta Noszvajon, a Magtár Fogadóban tartott információs szakmai napon Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. északi régió marketing igazgatóságának vezetője. Hozzátette: ennek eredményei is hozzájárultak az idegenforgalom fejlesztéséhez.
Budapesten tanácskoznak a gabonáról
A kenyérgabonafélékről, ezen belül az emberiség táplálkozásában kiemelt helyen szereplő búza nemesítésének lehetséges fejlesztési irányairól rendeztek nemzetközi konferenciát Budapesten. A hétfőn kezdődött, szerdáig tartó fórumon több mint 70 előadás és poszter segítségével értékelték a kenyérgabona jelentőségét.
Profiktól tanulhatnak a jövő cukrászai
Az Auchan Magyarország Kft. a cukrász szakma és az áruházláncnál eltölthető szakmai gyakorlat népszerűsítésére nagy hangsúlyt helyez. Az áruházlánc célja, hogy a legkiválóbb szakemberek készítsék a vásárlók számára a cukrászati termékeket, ezért támogatóként csatlakozott a VIII. Szakma Sztár Fesztiválhoz. 2011 óta az Auchan áruházakban országszerte már több mint 500 diákot fogadtak nyári és év közbeni szakmai gyakorlatra. 2015-ben pedig már 500 fiatalnak lesz lehetősége, hogy cukrász, pék, hentes, eladó, kereskedő és logisztikai ügyintéző szakmákban szerezzen gyakorlatot tanulószerződéssel az áruházláncnál.
Sztárséf forgatott Budapesten
Ötödik évadával jelentkezik a CNN gasztronómiai sorozata, a Parts Unknown (Nem séfnek való vidék). A nyolc részes sorozat – Dél-Korea, Miami, Skócia, Madagaszkár, New Jersey, Hawaii és Bejrút – mellett Budapest kulináris érdekességeit is körbejárja.
Ahol még a kerítés is cukorból van
Megnyílt a világ első, kizárólag süteményből eszkábált kertje Londonban – közölte nemrég cikkében a The Telegraph. Az újdonsült „ökoszisztéma” része volt például egy gyümölcskenyérfal, illetve a csokoládétalaj is.
A hungarikumok az újszilvási ágyaspálinka fesztivál díszvendégei
Több mint húszezer látogatót, mintegy negyven főzőcsapatot, s több tucat árust várnak az idei, már tizedik újszilvási ágyaspálinka fesztiválra. A Bolyhos Pálinkafőzde pünkösd hétvégéjén sorra kerülő rendezvényének díszvendégei az Alföldi Tej, valamint a hungarikumok lesznek.
Melyek a világ legjobb olívaolajai?
Nem rég a New York-i Nemzetközi Kulináris Központban (International Culinary Center) gyűltek össze a magas minőséget képviselő olívaolajok termelői és viszonteladói, hogy kiderítsék, ki is büszkélkedhet a legkiválóbb portékával a világon. A Fox News beszámolója.
Veszélyben a ropi
A magyarok nem egy nassolós nép, még a legnépszerűbb snack típusokat, a burgonyachips-et és a sóspálcikát is csak a lakosság alig több mint fele fogyasztja. A naponta snacket ropogtatók aránya pedig még a fél százalékot sem ér el - derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből. Az Intersnack Magyarország Kft. (Chio) adatai szerint pedig az utóbbi évben az egzotikus ízek és a minőségi termékek felé hajlik a hazai snackfogyasztás, a tipikusan magyar termék, a ropi viszont veszélyben lehet.
Itt a krumplihámozós trükk
Egy DaveHax fantázianevű alkotó újabb YouTube-videóval igyekszik megkönnyíteni mindennapjainkat. A mozgókép az eddigieknél gyorsabb, hatékonyabb és „klasszabb” krumplihámozási módszerrel örvendezteti meg a nézőket.
Tuzséri jonatánalma-pálinka a nyerő
A tuzséri pálinka-manufaktúra jonatánalma-pálinkája lett a IV. pálinka-világkupa győztese - tájékoztatta Lovász Sándor, a XVI. gyulai pálinkafesztivál főszervezője szombaton az MTI-t.
Nem egy életbiztosítás a vendéglátás
A vendéglátás már stabilan átvette az építőipar helyét a legkockázatosabb iparágak hazai listáján a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzése szerint.
Kroc, a meki meg a világsiker
1955. április 15-én kezdte el a McDonald's kiépíteni a gyorsétterem-hálózatát, amelynek kitalálója egy iskolázatlan (még érettségije sem volt) chicagói fiatalember volt, bizonyos Raymond Albert Kroc. -olvasható a franchise.hu és a blikk.hu oldalain.
Ki a Felelős Gasztrohős? (és ez vajon mit jelent?)
A civil, szakmai és állami szektor összefogásával új programsorozat indul a hazai vendéglátóhelyek és rendezvények fenntarthatóbbá tételéért.
Séf a rácson: visszaszámlálás!
A SpaTrend Kft Grillreceptek.hu által elindított online séfverseny a nagy sikert és a számos ízletesebbnél ízletesebb receptet követően a döntő fináléhoz érkezett. Az Otthon Design 2015 kiállítás szombati napján pedig megtudhatjuk, ki nyeri el az álom munkát az 1 250 000 forintos fizetéssel és a félmilliós fődíjat, a profi grillkészüléket.