Gasztro

Az egész világon imádják a lángost
Európa több országa mellett Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában is hódít a lángos, magyar vállalkozóknak köszönhetően – tájékoztat a Világgazdaság. Az idei hasonló sláger a dödölle lehet, amit a perth-i piacokon már keresnek a vevők.
Átlátunk a buborékon!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb Szupermenta terméktesztjén a hazai és külföldi száraz pezsgőket vizsgálta. Összesen 30 terméket teszteltek élelmiszerbiztonsági, minőségi és kedveltségi szempontok szerint. Kisebb jelölési hiányosságok miatt ugyan figyelmeztetnie kellett a hatóságnak, de a vizsgált tételek beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői minden estben megfeleltek az előírásoknak.
Étterem, ahol már a levegőért is fizetni kell
Hatósági figyelmeztetésben részesült egy kelet-kínai étterem tulajdonosa, mert felárat számított fel a tisztított levegőért, pedig a rendelésenként 1 jüant (45 forint) mindenkinek becsületesen fel is tüntette a számláján - adta hírül az MTI.

Ismét gyilkolt a közkedvelt szilveszteri édesség
Megint halálos áldozata volt a mocsi-nak Japánban, ezúttal egy 83 éves idős asszony fulladt meg a tradicionális rizsdesszerttől.
Elhunyt Becker Leonóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke
52 éves korában távozott közülünk Becker Leonóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület megálmodója és elnöke. Az egyesület megemlékezése.

20 európai séf mérkőzik meg Budapesten
Az egyes országok nemzeti selejtezőit követően már tudjuk, hogy melyik 20 ország versenyzője vesz részt az európai döntőn! A legtekintélyesebb európai gasztronómiai versenyt május 10-én és 11-én a Magyarország szívében, Budapesten rendezik meg, a Sirha Budapest keretében. A rendkívül magas színvonalú verseny tétje óriási: az 5 óra 35 perces kulináris show végén – melyen a magyar séf, Hamvas Zoltán elnököl – csak 11 séf juthat be a Bocuse d'Or világdöntőjébe a 2017-es Lyoni Sirhán.
Betonkeverőben készült gyros?
22 tonna húst foglalt le a NÉBIH egy pest megyei húskereskedésben, mert nem megfelelő módon tárolták és dolgozták fel a húskészítményeket. - olvashatjuk a 444.hu oldalán.

Látott már Borkarácsonyfát?
A hagyományokhoz híven idén is Borkarácsonyfát állítottak a balatoni borászok a Városligeti Műjégpályán, majd a tóparti vendéglátósokkal kiegészülve egy ünnepi hangulatú Adventi Balaton Szalon keretében mutatták be kínálatuk legjavát a fővárosi közönségnek december 15-én.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan javul a magyar borok minősége
A magyar borok minősége egyre javul és ezt külföldön is elismerik - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottjait
Beőthy Jánost, Pátzay Istvánt, Csongrádi Csabát, Rohály Gábort és Csíki Sándort tüntette ki idén Par Excellence díjjal a Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ).
Konyakos gombakrémleves nyitotta a legjobb századfordulós menüt
Kapros rákgombóc, szarvasbélszín libamájjal, flódni áfonyás-mákos töltelékkel ‒ többek között ezeket a fogásokat tartalmazta a nyertes menü az idei Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen. A Budapesti Gazdasági Főiskolán szervezett eseményen a fődíjat, az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend" vándorserleget Benke László olimpiai bajnok mesterszakácstól vehették át a győztesek, azaz a BGF hallgatóiból álló csapat.
Bővül a Juniborászok köre
Decemberben ismét összeült a Fiatal Borászok Egyesülete, a Junibor, hogy új tagokat válasszon. A hagyományosan 40 év alatti fiatal magyar borászokat tömörítő egyesület idén az augusztusi Zöldszüret rendezvényen megismert tehetségek közül szavazott be kettőt. A Junibor a tagok között köszönt Bussay Dorottyát (Zala) és Kovács Tamást (Szent Donát - Csopak).
Ezt issza a világ karácsonykor
Champagne, vörösbor vagy petit verdot? Ezt isszák Dél-Afrikában, Alaszkában és Mexikóban az ünnepek alkalmával. Itthon vajon mit kortyolunk?
Csak óvatosan az ünnepi lakomákkal!
December a várva várt családi vendégjárások hónapja, amikor lépten-nyomon terített asztalba botlunk. A sok finomság azonban számos „veszélyt” is rejt, a laktózérzékenyeknek például ilyenkor még inkább oda kell figyelniük az étkezésre. Nekik sem kell azonban lemondani a hagyományos karácsonyi fogásokról, elmondjuk, hogyan maradhatnak panaszmentesek az ünnepek alatt is.
Halászlé és rántott hal, majd bejgli? Merjünk bátrak lenni!
A legtöbb családnál megszokott, tradicionális menü készül a szentestére. A magyar asztalok többségén halászlé és rántott hal, majd bejgli követi egymást. Azonban karácsony másnapján már mindenki bátrabban süt-főz, akár egy-egy különlegesebb, új recepttel is készülhetünk ilyenkor. A tradíció vonalát követi, de mégis teljes gasztronómiai élmény lehet, ha egy igazi hungarikum, mégpedig a pálinka köré építjük fel a felnőttek karácsonyi menüjét.
Michelin-csillagos séf tartott mesterkurzust a BGF-en
Laurent Lemal Michelin-csillagos séf, a 2015-ös francia Bocuse d’Or győztese tartott mesterkurzust a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar kiemelkedő szakmai-tanulmányi munkát folytató vendéglátás és szálloda szakirányos hallgatóinak. A neves séf és a hallgatók a KVIK tankonyhájában kacsamáj pastramit készítettek fűszeres páclével (babérlevél, borókabogyó, bors, fokhagyma, kapor, koriander, mustármag, szegfűszeg), almával, körtével, kanadai sütőtökkel és jégcsapretekkel.
Visszaesett a kereslet a magyar akácméz iránt
A kínai hamisítási botrány miatt 20-25 százalékkal esett vissza a kereslet a magyar akácméz iránt - nyilatkozta Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke.
A modern gasztronómia kezdi felfedezni a halételeket
A legtöbb halvásárlás várhatóan idén is az év végén, a karácsonyi időszakhoz kapcsolódik majd. Azonban korántsem mindegy, hogy milyen fajta halat teszünk a kosárba, ugyanis még a legnépszerűbb, leggyakrabban fogyasztott halfajták között is akár ötszörös árkülönbség lehet. A magyar háztartásokban többnyire a halászlé és a rántott hal képezi a karácsonyi menü részét, amihez jellemzően pontyot választanak a vásárlók. A halárakat, illetve az ár-érték arányt figyelembe véve, várhatóan ez idén is így fog történni. Ugyanakkor az elmúlt években a gasztronómia kezdi felfedezni, hogy a magyar halfajták milyen változatosan készíthetőek el, így a hagyományos fogások mellett újdonságok is megfigyelhetők. A magyarországi halfogyasztás népszerűsítését célozza a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága, mint Irányító Hatóság által folytatott Kapj rá! kampány is, amely a halételek sokféleségét is szeretné ismertebbé tenni a magyar lakosság körében.
Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának új elnöke
Idén nagyobb és jobb minőségű termés lett, csökkent az importált, nőtt az exportált borok mennyisége - derül ki a mintegy 60 ezer gazdálkodót tömörítő szervezet szakmai összefoglalójából.
Kezdődik a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar selejtezője
Sorsdöntő nap lesz 2015. december 13. annak a 11 szakácsnak, akiket pályázatuk alapján a zsűri alkalmasnak talált a Bocuse d’Or magyarországi döntőjének selejtezőjére. A decemberi elődöntő egyben a verseny legnagyobb rostáját is jelenti, hiszen a 11 induló közül 4 – maximum 6 versenyző juthat tovább a magyarországi döntőbe, s képviselheti adott esetben Magyarországot a 2016. május 10–11-én Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Europe 2016 szakácsversenyen.
Budapest kedvenc kávézói voltak
'Ezek a helyek voltak Budapest kávéházi kultúrájának központjai' címmel jelent meg egy fényképes összeállítás Budapest századfordulós kávéházi kultúrájáról a 24.hu oldalán.
Pálinkás karácsonyi tippek
A karácsonyi ajándékvásárlás kimerítő tud lenni, kreatív ajándékot pedig néha nehéz találni. A legjobb tipp, hogy figyeljük már év közben a kiszemelt embert, minek örül, mit szeret igazán – így valószínűleg nem fagy arcára a mosoly, amikor megkapja a huszadik csíkos zokniját vagy füstölőjét tőlünk. Hogy idén elkerülje a kínos karácsonyi ajándék katasztrófákat, a Villányi Pálinka Manufaktúra szakértői bemutatnak pár kreatív, és egyben finom ajándékot, aminek mindenki biztosan örül majd.
Gasztroélmények a Bazilikánál
Az Adventi Ünnep a Bazilikánál remek gasztroélményt is nyújt a karácsonyi vásári forgatagban. A Zrínyi utcába a legnépszerűbb hazai street foodosok hozták el a hagyományos magyar konyha és a nagyvilág ízeit Amerikától Olaszországig, Mexikótól a Balkánig. Mindezt gőzölgő koktélok, fűszeres forralt borok, megbolondított forró csokoládék kíséretében. És, hogy az élmény teljes legyen desszertnek ünnepi mázba öltöztetett fánkok, édes rétesek és piték, marcipánkülönlegességek, valamint mézbezárt gyümölcsök közül is válogathatnak. Hétvégente pedig újdonság a halpiac, ahol akár be is szerezhetik az ünnepi menühöz valókat, de kóstolhatnak is halételeket a halászlétől a helyben füstölt lazacig.
Szöllősi Mihály lett az Év Bortermelője 2015-ben
A Magyar Bor Akadémia kihirdette „Év Bortermelője 2015” cím nyertesét. A Neszmélyi borvidéken dolgozó Szöllősi Mihály hat év után került ismét a jelöltek közé.
Összefognak a fiatal borászok
Korábban a Balaton két oldalán dolgozó borászok sem ismerték egymást, aztán a fiatalok egyesületet alapítottak, s ma már nem csak szakmai, hanem baráti közösséget is alkotnak.
Michelin-csillagot kapott egy levesező
Arra, hogy egy levesező is megkapja a nagy presztízzsel járó értékelést, még nem volt példa - olvasható az origo.hu-n.
Hungarikum lett a kürtős kalács
A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtős kalácsot - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón Budapesten.
2016-ban Budapestre figyelnek Európa legjobb konyhafőnökei
A Bocuse d’Or a világ legrangosabb szakácsversenye, melynek világversenyét minden második évben Lyonban rendezik, európai selejtezőit pedig Európa különböző nagyvárosaiban. 2016 májusában Budapest ad otthont ennek a „séfek olimpiájaként” is számon tartott rendezvénynek.
Receptversenyt indít a Nespresso
A Bocuse d’Or a világ legrangosabb szakácsversenye, melynek világversenyét minden második évben Lyonban rendezik, európai selejtezőit pedig Európa különböző nagyvárosaiban. 2016 májusában Budapest ad otthont ennek a „séfek olimpiájaként” is számon tartott rendezvénynek, ezért a Nespresso a Magyar Bocuse d’Or Akadémia arany fokozatú támogatójaként segíti a magyar csapat felkészülését.
A budapesti versenyhez kapcsolódóan a Nespresso a NoSaltyval közösen receptversenyt indított, ahol mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy a magyar Bocuse d’Or zsűrije elé álljon. A december 6-ig tartó versenyben a 10 legjobb kávé felhasználásával készült receptet keresik a www.nosalty.hu/nespresso oldalon.
Megérkeztek a marihuánás kávépárnák
Lassan beszivárognak Kanadába a CannCups nevű kávépárnák, amelyek a marihuána szabványos orvosi adagját tartalmazzák. A cikk a The Daily Meal írása alapján készült.
Mézfogyasztásban elmaradunk az európai átlagtól
A mézlovagrendek felvonulásával, mézszépségverseny eredményhirdetésével, mézes termékek kóstolójával megkezdődik a két napon át tartó XII. Kárpát-medencei Mézfesztivál szombaton Zalaegerszegen.
Borfürdővel ünnepli a francia újbort Japán
Régebben Japánban volt egy bizonyos divat, amelynek keretében rámenben, vagyis a szigetország híres tésztalevesében mártóztak meg a népek – írja a Foodbeast. Idő kérdése volt hát, hogy a távol-keleti nemzet egyes lakói immár boros medencében kezdjenek el lubickolni.
Csúcsborokat választottak a Debreceni Bormustrán
Tokaji és egri borok lettek az idei, IV. Debreceni Bormustra csúcsborai - jelentették be szombat délután, a bormustra megnyitóján a cívisvárosban.
Halfogyasztásban jócskán alulmarad a magyar
Kapj rá! címmel kampány indul a magyarországi halfogyasztás népszerűsítésére, a halételek sokféleségének és változatos ízvilágának megismertetésére - közölte a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága az MTI-vel csütörtökön.
Csökkennek a különbségek az alkoholfogyasztásban a nők és a férfiak között
Régóta igaz, hogy a férfiak többet isznak, mint a nők; ez az állítás mostanáig a történelem folyamán mindig, és a világon mindenhol érvényes maradt – írja a Pioneer News. Egy új, a National Institutes of Health-nek a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism-a (A Nemzeti Egészségügyi Intézeteknek az Alkoholabúzus és Alkoholizmus Nemzeti Intézete) által publikált tanulmány szerint legalábbis az Egyesült Államokban a női alkoholfogyasztás rohamosan kezdi utolérni ugyanazon függőségnek a férfiaknál megfigyelhető mértékét.
Gundel díjas a csopaki Márga bisztró séfje
Elnyerte a Fiatal Szakácsművészeknek járó Gundel díjat Endrédi Zoltán, a csopaki Márga bisztró séfje 2015-ben. Gasztronómia kategóriában idén először osztották ki a Gundel Művészeti Díjat a neves kurátorok, Kovács Lázár állandó tag és Kalla Kálmán, a balatoni vendéglátás nagy tiszteletben álló séfje. Hatalmas elismerés ez a dinamikusan fejlődő és megújuló balatoni gasztronómiának.
A szőlőmag, mint gyógyszer?
Kedvenc borvidékeink legfinomabb szőlőiből minőségi borokat készítenek, a fennmaradó törköly pedig tovább hasznosul. Egyrészt a híres törkölypálinka alapanyagául szolgál, másrészt a fennmaradó szőlő magjából kinyert olaj és liszt is nagy népszerűségnek örvend manapság. A szőlő magjából készülő szőlőmagliszt és szőlőmag olaj is antioxidánsokban gazdag, és az egészségre rendkívül pozitív hatással bír.
A pulykák egyik legrosszabb hétvégéje
A Magyar Pulykaszövetség szerint fogyasztást és növekedést gátló tényező a 27%-os áfa.
Borkóstolás talpalávalóval
A Kis-Kárpátok Borút eseménysorozatát, az egyre népszerűbb Nyitott Pince Napokat 2015. november 20-án és 21-én, 16. alkalommal rendezték meg Szlovákia kiskárpáti borvidékén.
A mai világban sosem árt: biztonságos cukrászdák
Javulhatnak a higiéniai állapotok és az előállítási körülmények a magyarországi cukrászdákban egy új kezdeményezésnek, a „TOP Higiénia” rendszer sikeres bevezetésének köszönhetően.
Lekerül az asztalról a szalonna és a sült kolbász
A norvég székhelyű Nordic Choice szállodalánc több mint 170 létesítményében elüldözi a szalonnát és a sült kolbászkákat a reggeliző asztalokról – helyettük növényi eredetű élelmiszerek kerülnek a tányérjaikra Skandináviában és a Baltikumban -olvasható az origo.hu-n.
Nem szűnik meg a magán pálinkafőzés jogintézménye
Továbbra is megmarad a magán pálinkafőzés jogintézménye; a magánfőzést minimális költség és adminisztráció terheli - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője kedden az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottságának ülésén.
Kiderült, kik kerültek a közétkeztető gasztro kupa döntőjébe
Lezárultak az ötödik Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) elődöntői. A „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett közétkeztetői gasztro kupa 2016-os döntőjébe biatorbágyi, budapesti, hódmezővásárhelyi, kecskeméti, miskolci, nyíregyházai és pécsi csapatok jutottak be.- olvasható a NÉBIH közleményében.
2016-ban kanadai lett a világ legjobb whisky-je
Amint az a Huffington Post cikkéből kiderül, a kanadai Crown Royal whiskymárka Northern Harvest Rye nevű főzete nyerte el a World Whisky of the Year 2016 címet. Ez az első alkalom, hogy kanadai párlat találtatott érdemesnek a titulusra.
Borászok Borásza: a következő nyertest a jelöltek választják maguk közül
Összeállt a díj eddigi kitüntetettjeinek javaslataiból a 2016-os Borászok Borásza díj ötvenes jelöltlistája; a következő nyertest a jelöltek választják meg maguk közül.
Gault&Millau: Az év felfedezettje
Alig vették a át Turizmus Trend / Vendég & Hotel szaklap által meghirdetett Gastro Design verseny közönségszavazásának első díját, november 19-én, pontosan 8 hónappal a nyitás a St. Andrea Wine & Gourmet Bar és séfje, Barna Ádám átvették a Gault&Millau kalauz "Év felfedezettje" díját. A neves étteremkalauz emellett 15 ponttal azaz 2 sapkával értékelte a konyhát, mely rendkívül nagy elismerés ilyen rövid idő alatt.
Európa díjat kapott a villányi Fülemüle csárda és a Günczer Zoltán pince
Az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének 2015. november 21-én Franciaországban megrendezett közgyűlésén a pécsi Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendjének javaslata alapján Európa Díjat kapott a villányi Fülemüle csárda és a szintén villányi Günzer Zoltán pince.
Terasszal bővül az autentikus indiai étterem Budapesten
A két éve működő indiai étterem, a Curry House születésnapja alkalmából egy különleges videósorozatot készít Budapest több helyszínén, hogy jobban megismertesse és népszerűsítse az indiai kultúrát. Ezért most szombaton egy figyelemfelkeltő flashmobbal készül a Rákóczi téri Vásárcsarnokban 10-12 óra között.