Magyar étterem nyűgözte le a világ egyik legnagyobb gasztroguruját 

A sokcsillagos francia séf, Guy Savoy tért be Valentin-napon a Costesbe vacsorázni, majd ennyit mondott: “amit ma itt ettem, három Michelin-csillagot érdemel.”

Hétvégén örülhetnek a kávérajongók 

Február 20-21-én immár hetedik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén is az Erzsébet körúti, ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest ad otthont.

Borok onnan, ahol a „hegy és a Nap összeér” 

Az utóbbi években a magyar borok újra virágkorukat élik. Már egy 2013-ban készült felmérésből* is kiderült, hogy a  borfogyasztók negyede heti rendszerességgel iszik bort. A döntően tisztán fogyasztott nedűk közül a megkérdezettek előnyben részesítik a hazai termelésűeket. A kutatásban arra is kitértek, hogy melyek a legismertebb borvidékek, akkor Tokaj és Eger mellett Villányt emelték ki a legtöbben.  Pedig számtalan okot lehet találni, miért érdemelne legalább ilyen figyelmet a Mátrai borvidék is, amit úgy is emlegetnek, hogy a hely „ahol a hegy és a Nap összeér”.

Pezsgővel és borral hódítottuk az orosz piacot 

Borokat, pezsgőket, libamáj-termékeket, konzervipari gépeket kínáltak többek között a magyar kiállítók a Magyar Turizmus Zrt. közösségi standján Moszkvában, a PRODEXPO-n.

Finomabbak az organikus borok? 

Több ezer palack bort teszteltek Kaliforniában, annak érdekében, hogy feltárják, van-e összefüggés az organikus és biodinamikus megjelölés és a borok minőségi megítélése között - írja a Borászportál.

Milyen a magyar brandy? 

Készítenek brandy-t Bordeaux-ban (Fine Bordeaux), Burgundiában (Fine de Bourgogne), Portugáliában (Aguardente de Vinho), Romániában (Vinars), Spanyolországban (Brandy de Jerez és Brandy del Penedés), Peruban (Pisco), Dél-Afrikában, Kaliforniában és bizony, itthon is!  De mikor igyunk brandyt? Mit jelentenek a cimkéken a jelölések? Egyáltalán, mi legyen ezzel a brandy-dologgal? A Borászportál elindult megkeresni a válaszokat. Brandykultúráról és hazai kínálatról a portál A magyar brandy: büszkeség vagy szégyen? írásából mindent megtudhat.
75 000 dollárt kellett kipengetni egy Valentin-napi süteményért

75 000 dollárt kellett kipengetni egy Valentin-napi süteményért 

Különleges desszertet vásárolhattak Valentin-nap alkalmából a bostoni Strip by Strega steakhouse-ban mindazon tehetősebb szerelmesek, akik költséges módon kívántak párjukkal a kapcsolatuk következő szakaszába lépni.

Ezerhatszáz liter pálinkát foglaltak le egy Győr-Moson-Soproni szeszfőzdében 

Jövedéki ellenőrzéskor 1600 liter igazolatlan származású pálinkát találtak egy szeszfőzdében a pénzügyőrök - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-vel.
Torkos Csütörtökkel nyit a Gasztroélmények Éve

Torkos Csütörtökkel nyit a Gasztroélmények Éve 

A Torkos Csütörtök akció célja – az étterembe járás kultúrájának megszerettetésén túl -, hogy a lakosság és az ide látogató külföldiek a gasztronómián keresztül fedezzenek fel újabb magyarországi tájakat, kóstoljanak új, helyi ízeket, ismerjék meg a különböző régiók által kínált hagyományos magyar ételeket, valamint a gasztronómiához kötődő tradicionális magyar népszokásokat.

Az ország legnagyobb sörkocsmájává válik a Gellért 

A Danubius Hotel Gellért sajátos kocsmavacsoráknak és nagy sörözéseknek ad helyet február 19-21 között, az első téli sörfesztivál alkalmából.

A legikonikusabb magyar étterem 

A Rosenstein lett a legikonikusabb magyar étterem a Thrillist szerint -írja az Index.

A világ legnagyobb borospincéje 

A második világháború előtt épült, 32 mérföldnyi gibraltári alagút ma több mint 60 millió font értékű, a világ minden tájáról származó bornak ad otthont - írja a Borászportál.

Franciaország: fókuszban a borturizmus 

A francia diplomácia angol-francia kétnyelvű internetes oldalt (www.visitfrenchwine.com) indított kedden a borturizmus erősítésére.

Tréningeztek a Bocuse d’Or verseny pincérei 

A világ leghíresebb szakácsversenyének Magyarországon megrendezendő európai döntőjére készülnek azok a pincér tanulók a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A több körben megtartott kiválasztási folyamat után bekerült 30 fő feladata az lesz, hogy a szakácsversenyzők által elkészített és megtálalt ételkompozíciókat hibátlanul prezentálják a 12 főből álló nemzetközi zsűri elé. A felelősségük óriási, hisz amennyiben bármelyikük hibázik – netán elejti a tányért – akkor az a szakácsversenyző, akinek a megtálalt ételét nem tudták megfelelően eljuttatni a zsűri elé, gyakorlatilag kiesik a versenyből.

Birsből készül az Év pálinkája 

Az ország kereskedelmi főzdéi idén is elkészítették közös pálinkaházasításukat, amelybe az Év pálinkája 2016 versenyen kiválasztott tíz legjobb birspálinka kerül.

Olaj, divat, topgasztronómia 

Exkluzív esemény, sztár résztvevőkkel: egy három Michelin-csillagos séf főz február 27-én a Boscolo Hotel Budapest Salon éttermében, divatbemutató körítéssel.

Torkos Csütörtöki beszállítói kedvezmény 

A Torkos Csütörtök program keretein belül február 5- 11. között egyes beszállítóktól kedvezménnyel rendelhetnek az éttermek, hotelek.

Éttermet nyit a Zing burger az ötödik kerületben 

Éttermet nyit nyár elején a legendás burgereiről ismert Zing csapata az 5. kerületben. A gyorséttermek és a hagyományos éttermek előnyeit akarják ötvözni - írja a Travelo.

Nemzetközi portugieserszemle áprilisban 

Nemzetközi szemlét és borkóstolót tartanak a portugieser népszerűsítésére április 1-jén és 2-án Pécsett. A borversenyre a pincészetek március 20-ig nevezhetik boraikat.

Hatalmas üzlet a borhamisítás 

Ha a palackban lévő bor nem az elvárt minőséget hozza, könnyen lehet, hogy valamilyen tiltott adalékanyagot tartalmaz, de az is elképzelhető, hogy egyszerűen nem igazi. A borhamisítás ugyanis hatalmas üzlet -írja a Borászportál.

Fokozottan ellenőrzik a vendéglátóhelyeken felszolgált pitákat 

A vendéglátóhelyeken kínált pita termékek fokozott ellenőrzését rendelte el hétfőn Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. A szigorított vizsgálatot a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága által nemrég történt pitaüzem leleplezés indokolta: a vállalkozás ugyanis nagy mennyiségben szállította ismeretlen helyekre a rendkívül rossz higiéniai körülmények között gyártott termékeket - olvasható a NÉBIH közleményében.

A világ 10 legjobb borkorcsolyája 

Egy fantasztikus bor önmagában is életre szóló élményt nyújthat, de van, amikor egy hozzá illő, egyszerű étellel mindez fokozható. A jól megválasztott borkorcsolya pedig a kevésbé figyelemre méltó borokkal is csodát tehet - írja a Borászportál.

Beüzemelték Párizs első nyershús-automatáját 

A francia fővárosban végre non-stop, az utcán is elérhetővé vált a sületlen bifsztek, vagy sertésszelet.

Megérkeztek 2016 bortrendjei 

Jönnek az angol pezsgők, a lenyűgöző bor- és gasztronómiai kirándulások és a biodinamikus borok lesznek divatosak 2016-ban az előrejelzések szerint - írja a Borászportál.

Számos díjnyertes étterem a Torkos Csütörtök listáján 

Hamarosan itt a Torkos Csütörtök, melyre már több mint félezer vendéglátóhely jelentkezett. Az éttermi regisztráció 2016. február 9-én, 18 órakor zárul, így vélhetően még ennél is több étterem közül választhatnak a torkoskodni vágyó vendégek. A 11. Torkos Csütörtökre jelentkező vendéglátóhelyek listáján számos díjnyertes étterem is szerepel: a Magyar Turizmus Zrt. Magyar Turizmus Minőségi Díjjal, illetve Rozmaring díjjal kitüntetett partnerei közül több is megtalálható a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon szereplő étteremkeresőben.

Bikavér párbaj 

Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kóstolójára 2016. február 26-án a Corinthia Hotel Budapest báltermében kerül sor.

Bocuse D'Or Europe: 6 hazai séf csap össze a döntőbe jutásért 

Óriási a tét, hiszen idén Budapestre, Magyarországra és a magyar gasztronómiára figyel majd a világ. Május 10-11-én ugyanis hazánkban rendezik a világ legrangosabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Or-t. A Budapesten, a Hungexpoban megrendezendő Bocuse d’Or Europe versenyen 20 európai nemzet között dől majd el, hogy melyik 11 ország séfje jut be a 2017-es lyoni világdöntőre. A magyarok számára hátravan még február 18-án a hazai döntő, ahol hatan versengenek azért, hogy az európai versenyen képviseljék hazánkat. Felkészülésüket a svéd sztárséf, Tommy Myllymäki egy Budapesten tartott mesterkurzussal segítette.

Modern köntöst kap a szegedi Alabárdos Étterem 

Új tulajdonosok - a Gellért és Fiai Kft., valamint Radnóti Ramon - üzemeltetik a szegedi Alabárdos éttermet. Az átalakítás gőzerővel folyik, a Sonka és borbár szombaton nyílik meg.

Nagy Furmint Február kóstoló csaknem száz pince boraival 

Kilencvennégy pince több mint százhetven féle furmintot kínál a 7. Nagy Furmint Február kóstolón csütörtökön a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Furmint Februárhoz csatlakozott éttermek, szaküzletek pedig egész hónapban erre a szőlőfajtára fókuszálnak.

2016 pálinka trendjei 

A 2016-os év ismét a gasztronómia és a hungarikumok köré szerveződik hazánkban. A kürtöskalács, a kolbász és a fűszerpaprika mellett pedig a legkedveltebb hungarikum egyértelműen a pálinka. Az idei a hagyományos gyümölcsök és tiszta törkölyök éve lesz pálinka fronton – a karakteres, letisztult minőségé.

Hatszáz Michelin-csillagos étterem a 2016-os francia Michelin-kalauzban 

Két párizsi luxusszálloda étterme kapta meg hétfőn a harmadik csillagot a Michelin hotel- és étteremkalauz idei francia kiadásában: a Plaza Athénée, amelynek séfje Alain Ducasse és a 2014 vége óta Christian Le Squer által irányított Le Cinq a Four Seasons George V nevű hotelben.

Idén is megrendezik a francia gasztronómia népszerűsítésének napját 

Világszerte mintegy 1500 étteremben idén is megrendezik a francia gasztronómia népszerűsítésének napját, Magyarországon kilenc vendéglő vesz részt az akcióban.

Maradék kenyérből főzik a sört 

Egy kelet-londoni, Hackney Brewery nevű főzde sörbe kotyvasztott kenyérrel veszi fel a harcot az élelmiszer-pazarlással.

5 magyar étterem is bekerült a francia toplistára 

A franciák gondoltak egyet, s elkészítették a világ legjobb 1000 éttermének a ranglistáját. Érdekesség, hogy az élen álló vendéglátóhelyek sorrendjében egészen más rangsor alakult ki náluk, mint az eddig mértékadónak ismert brit Restaurant Magazine szaklapnál. A magyar gasztronómia elismeréseként az Onyx, a Costes, a Babel Budapest, a Csalogány 26 és a Tanti éttermek is bekerültek az ezres elitbe - írja a hvg.hu.

Nőnapra női borászok 

Nem egy megszokott borvacsora lesz a Köveskál Káli Art Inn-ben március 5. szombaton. Ez alkalommal ugyanis nem csak a borok és a finom falatok, hanem a készítőik is központi szerepet kapnak. szeretnénk figyelmet fordítani. A borvacsorákon általában nincs lehetőség személyes ismeretséget kötni a borok készítőivel, mosta azonban, szűk, baráti körben ismerhetkedhetünk meg velük.

Öngyilkos lett a világ legjobb séfje 

Valószínűleg öngyilkosságot követett el a három Michelin-csillagos Restaurant de l'Hotel de Ville séfje, Benoit Violier. 

A kávérajongók két új egyedülálló kávénak örülhetnek 

A Nespresso legújabb Limited Edition kávéörleményeivel Ruanda és Mexikó közösségeit mutatja be a kávérajongóknak.  Két különleges közösség, két egyedülálló kávé, melyeket a szakértelem egyesít: íme az Umutima wa Lake Kivu és a Tanim de Chiapas.

Ritkán járnak a magyarok vendéglőbe 

Egy felmérés szerint ritkán esznek a magyarok házon kívül, ha mégis, akkor inkább gyorsétteremben, mint vendéglőben - írja a Népszabadság.

VinCE: sokat ígér idén 

Számos újdonsággal, változással állt elő a régió egyik legnagyobb borszakmai rendezvénye.

Pereli a Nespresso a Clooney hasonmásával reklámozó izraeli kávét 

A kávéval és kávéfőzőgéppel kereskedő Nespresso beperelte az izraeli Espresso Bar nevű, hasonló profilú céget, mert az reklámjában George Clooney hasonmását szerepelteti, miközben a multinacionális cég az igazi Clooneyval hirdeti termékeit.

Halkolbász: lehet hogy sláger lesz? 

Ma már tudjuk, hogy a halételek egészségesek, étrendi hatásuk kiváló, ennek ellenére csak igen lassan nő a hazai fogyasztás. A halhoz értő emberek a legváltozatosabb módjait találják ki a fogyasztás-ösztönzésnek, hogy gasztronómiai élményekkel becserkésszék a fogyasztót. A halfasírt, halchips és haltartár mellett most itt a halkolbász is, amelynek készítésére lovagrend is szerveződött. A halételek között ez az egyetlen, amelynél a halhúst darálják, gyúrják és, ahogy a valódi kolbászt, bélbe töltik – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Pálinkák mérték össze erejüket Ongán 

Száraz próbát is tartottak kuriózumként a hetedik alkalommal megrendezett ongai pálinkaversenyen, a legjobb italok készítői ma vehetik át jutalmukat, a Quintessence Pálinkaverseny fővédnökségét ezúttal Kövér László, az Országgyűlés elnöke vállalta fel - közölték a szervezők az MTI-vel.

Fővárosi pitaüzemet zárt be a NÉBIH 

Súlyos higiéniai problémák és a nyilvántartás teljes hiánya miatt azonnali hatállyal bezárt egy fővárosi péküzemet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatósága. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságával közösen tartott ellenőrzés során több mint egy tonna készterméket – pitát – is kivontak a forgalomból az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök.

Tematikus hetekkel erősít idén a Buddha-Bar 

Az ázsiai fúziós konyhájáról ismert - és a budapestin kívül a párizsi valamint a prágai hasonló stílusú étteremmel rendelkező lánc - magyarországi Buddha-Bar étteremben e héten újragondolt indiai ételeket is kínálnak a szokásos kínálat mellett. De tovább is mennek az előkelő vendéglátóhelyen a koncepcióval: ugyanis az ételekhez párosítva indiai koktélokat is kínálnak - nem mindennapi körítésben, azaz szervírozásban.

A cukrász szakma nemcsak izgalmas, de jövedelmező is lehet 

Ellenállhatatlan illatok, a legfinomabb sütemények, kreatív játék az ízekkel - a cukrászat ma a legdivatosabb és a legnépszerűbb szakmák közé tartozik. A Focus Oktatóközpont vezetője nyilatkozik.

Ifjú szakácsok és sommelier-ek jelentkezhetnek 

Ifjú szakácsok és sommelier tehetségek számára szervez májusban válogatót a Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság.

Budapesti éttermeket tesztelt titokban egy két Michelin-csillagos séf 

Február végén derül ki, hogyan teljesítettek a budapesti éttermek a 2 Michelin-csillagos séf, Nicola Portinari szerint. A Dining Guide idén már tizenkettedik alkalommal ítéli oda az év legjobb éttermeinek járó elismeréseket, közöttük a legfontosabbat, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat. Idén egyedülálló, új bírálati rendszer szerint készül a rangsor, a végső tízes sorrendet ugyanis egy 2 Michelin-csillagos olasz külföldi séf állítja fel. A többi Magyarországon fellelhető rangsorhoz és kalauzhoz képest ennek köszönhetően a Dining Guide értékelése a legobjektívebb és legszakmaibb. A gálával egyidőben, február 29-én jelenik meg az a kiadvány is, amely a következő évben hasznos kísérője lesz a kulinária kedvelőinek: ez nem más, mint a Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz. 

Blumenthal már a földönkívülieknek is főz 

Kritikusok százai eddig is földöntúli élményként jellemezték Heston Blumenthal fogásait, most a NASA-val együttműködésével a szó szoros értelmében is megvalósul e hasonlat.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!