Gasztro
Mire buknak a lengyel turisták?
Észak-Magyarország már évek óta nagyon kedvelt a lengyelek körében, a régióban a lengyel vendégéjszakákat tekintve közel 14%-os a növekedés az előző évhez képest. Ebben nagy szerepet játszik a régió földrajzi közelsége és autópályás összeköttetése Budapesttel. Június 26-28 között mindezt a hazánkba érkező 9 lengyel utazási szakember is megtapasztalhatta, akik a Magyar Turizmus Zrt. lengyel külképviseletének meghívására járták be Egert és környékét.
Ivás helyett akár le is tüdőzheti a koktélt!
Egy brit vállalkozás ötlete szerint akár be is lélegezhetjük az éppen megkívánt szeszmennyiséget.
Émile: ahol a gasztronómia és a művészet találkozik
A legendás Gerbeaud egyike Európa legrégebbi és leghíresebb kávéházainak, filozófiáját – ahogy már az alapító Gerbeaud Émile idejében is – a tradíció és az innováció kettőssége valamint a kimagasló minőségre való törekvés határozza meg. A Gerbeaud Gasztronómia 2015. április 22-én, újonnan nyílt budai tagja, az Émile a modern és a klasszikus polgári értékeket ötvözi mind megjelenésében, mind gasztronómiai választékában. Az Émile ebben a szellemben hívja életre kortárs művészeti programsorozatát is, amelyhez az Art Market Budapestet, Kelet-Európa vezető kortárs képzőművészeti vásárát és annak fotószekcióját, az Art Photo Budapestet választotta partnerérül.
Dinnye eltüntetésben elég jó a magyar
Véget ért a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága által indított idei dinnyekampány. Nagy sikert aratott a hazai gyümölcs, egy hónap alatt közel 7 tonna dinnyét osztottak szét. A kampány zárásaként az Erzsébet-táborban lakó gyerekek csemegézhettek a nyár legnépszerűbb frissítő gyümölcséből.
Már a gasztro-szektornak sincs kegyelem: új versenytárs a láthatáron
Az éhesen csellengő fizetőképes keresletet és a főzőcskézőket hozná össze egy az Uber mintájára alapított hazai vállalkozás, a Yummber - számolt szerdán a Világgazdaság. Kalmár Péter ötletgazda szerint a próbálkozás a kifejezetten extrovertált, és az extrém helyzetekre nyitott embereket célozza meg.
Magyar borfajták nevét kapnák az M6-os sokat kritizált alagútjai
Összefogna a pécsi, a tolnai, a szekszárdi és a villányi borvidék azért, hogy az M6-os autópályán épült négy alagutat a magyar borfajták népszerűsítésére használhassák. Bár az alagutak építését sokan fölösleges pénzkidobásnak gondolták, de, ha már állnak, legalább ne az ábécé egy-egy betűje szerepeljen rajtuk – vélik a borászok –, hanem a vidék legjellegzetesebb borfajtáinak neveit hirdessék.
Felhívás Gundel Károly-díjra való jelölésről
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére - számos társszervezet közreműködésével – 2015-ben is felhívást hirdet a Gundel Károly – díj elnyerésére.
Fitness kávézó nyílt az Opera tövében
Egészségesen táplálkozol vagy diétázol? Van egy hely a belvárosban, ami biztosan tetszeni fog neked! Újnak számit még az egészséges étkező helyek sorában, de egyre több fiatal kedvencévé válik a Friss – fitness bar & cafe, amely az Operaházat és a Bazilikát összekötő Lázár utcában nyílt meg.
Az osztrákok komolyan veszik az élelmiszerhulladék csökkentését
Az élelmiszerek ésszerűbb és hatékony felhasználásáért küzdő szervezet, az United Against Waste folyamatos aktivitással és korszerű tájékoztató anyagokkal ösztönzi az osztrák vendéglátóhelyeket a felelős hulladékgazdálkodásra.
A kölni Anugára készülődnek az osztrákok
Ausztriában az Év szakácsa, Év cukrásza „Koch des Jahres”/Patissier des Jahres” utolsó elődöntője Bécsben fejeződött be, a fináléra pedig október 11-én az Anugán kerül majd sor Kölnben.
A hetvenes évek szintjén a balatoni vendéglátás
A nagy többség képtelen szemléletet váltani – foglalta össze véleményét Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonos-vezetője - a sonline.hu oldalán.
Biztonságosak-e az útmentén árult gyümölcsök és zöldségek?
Nyáron mindig megnő a forgalmas közutak mellett a zöldséget és gyümölcsöt árusítók száma. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) most megnézte, hogy mekkora az autóforgalomból adódó, egészségre káros anyagokkal való szennyeződés kockázata. Az eredmények megnyugtatóak, a laboratóriumi vizsgálatok alapján a termékek nem vagy alig tartalmaztak nehézfémeket vagy aromás szénhidrogéneket, így fogyasztásuk nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot.
Tényleg Attila a legerősebb
Világbajnok lett a Spirit of Attila nevű magyar csiliszósz az Egyesült Államok Louisiana államában rendezett The World Hot Sauce Awards elnevezésű világversenyen. A világ legerősebb önteteinek megmérettetésén a harmadik legerősebb szószok (Hot sauce/Hot) kategóriájában lett első a Chili Hungaria Manufaktúra terméke.
Attila lett a legerősebb
Világbajnok lett a Spirit of Attila nevű magyar csiliszósz az Egyesült Államok Louisiana államában rendezett The World Hot Sauce Awards elnevezésű világversenyen. A világ legerősebb önteteinek megmérettetésén a harmadik legerősebb szószok (Hot sauce/Hot) kategóriájában lett első a Chili Hungaria Manufaktúra terméke.
Éttermek, melyek segítenek megtalálni az elkóborolt kutyust
Végre vannak már olyan vendéglátóhelyek, ahová nem csak hogy kényelmesen beülhetünk házi kedvencünkkel, de attól se kell tartanunk, hogy elkóborol, mert a Vigyél Haza Alapítvány csipleolvasó eszközöket helyezett el.
Végre a borászok is labdába rughatnak
Boraik helyett futballtudásukat mérik össze a borászok a Borász Ütközeten. A több mint tízéves hagyományra visszatekintő viadalt idén Szekszárdon rendezik, a torna tavalyi győztese pedig a Balatonboglári borvidék volt. olvasható az agrárszektor.hu oldalán.
A gasztroturizmus fontosságát hangsúlyozza az OMÉK nagykövete
A 2015-ös „helyi termék éve” sok újítást hoz az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK) számára is. Nemcsak koncepciójában újul meg Magyarország legnagyobb és leglátogatottabb élelmiszeripari és mezőgazdasági seregszemléje, hanem idén először nagykövete is lesz a rendezvénynek. A kilenc turisztikai régiót és a határon túli területeket az agráriumon keresztül mutatják be a szervezők, középpontba állítva a helyi termékeket.
Inspiráló ételek és tárgyak
Ha bármikor is azt gondoltuk, hogy fejhallgatónk pánttal összefogott fánkok párosára hajaz, vagy esetleg a markológépekről feszt hatalmas fagyiszedő kanalak jutnak az eszünkbe, a soron következő fényképeket kétségkívül értékelni fogjuk. A cikk a Foodbeast írására épít.
Tradíció és innováció a borturizmusban
Miként viszi előre az innováció a borászatot, és hogyan erősíthető tovább a gasztronómia és borturizmus? Ez volt a témája annak az egri konferenciának, melyre az ország különböző borvidékéről jöttek el szakemberek.
Friss Borszerda a Nemzeti Galériában
Friss mottóval rendezi meg Borszerda elnevezésű sorozatának legújabb kiadását a Magyar Nemzeti Galéria (MNG), ahol szerda este friss kiállítások, tárlatvezetések, zenei és egyéb programok, valamint a soproni Winelife Pincészetet borai várják a látogatókat.
Napi három kávé még belefér
A mértékletes koffeinbevitelnek nincsenek káros hatásai, sőt, a kutatások azt mutatják, kifejezetten előnyös is lehet a kávé fogyasztása. Ugyanakkor már napi egy feketétől akár mérgezés is kialakulhat az arra érzékenyeknél.
Zöld beruházások Mádon
Zöld fejlesztések, interaktív látogatóközpont, csodaszép butikhotel, csapadékot összegyűjtő mélyedések a tetőn napelemmel - Mád összes új beruházása a fenntarthatóság jegyében készült.
Az év egri bortermelője 2014: Demeter Csaba
Az ország történelmi borvidékén, az Egri Borvidéken immáron 17. alkalommal adták át tegnap Az év egri bortermelője díjat, amelyet most Demeter Csabának ítéltek oda. Az Egri Hegyközség tagjai szavaznak minden évben arról, hogy melyik helyi borászt illetheti meg ez a kitüntetés, és ez alapján a Hegyközség kilenctagú választmánya dönt végül a díj odaítéléséről. A Demeter Pincészet számára a számos külföldi és hazai díj után különösen fontos elismerés ez, hiszen ez a közvetlen környezet visszaigazolása, hogy jó úton járnak.
Vajon tudjuk mit eszünk?
A fogyasztókat összezavarják az élelmiszerek csomagolásán található információk – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a probléma a túl sok adaton kívül a tájékozottság hiányára vezethető vissza.
Champagne borvidéke is a Világörökség része
Mint az közismert, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Világörökségi Listája a Föld különleges, változatos és „az emberiség számára kiemelkedő értéket képviselő" részeiből készült összeállítás – mutat rá a The Daily Meal. Az említett listán szerepel például a Nagy-korallzátony, az egyiptomi piramisok és a Stonehenge is. Július 4-én az UNESCO Világörökség Egyezménye megszavazta, hogy a Champagne-i Domboldalak, Házak és Pincék is felkerüljenek az illusztris jegyzékbe.
Új vendégváró attrakció lehet a felújított Klauzál téri Vásárcsarnok
A VII. kerület frekventált környékén 24 órában pezseg az élet, melybe szeptembertől egy színvonalas, frissen felújított vásárcsarnok is bekapcsolódik.
Ha piac van, a bolt is nyitva lehet vasárnap
A fővárosban és a Balaton partján is vannak már olyan szupermarketek, amelyek vígan nyitva tarthatnak vasárnap is. Ehhez csak az kellett, hogy megfeleljenek a piacüzemeltetés szabályainak. A példa ragadós lehet, s nincs kizárva, hogy több pécsi nagyobb bolt is ilyen címre hajt a a háttérben. A pecsma.hu riportját olvashatják.
Ételrendeléskor a pizza a favorit a magyarok körében
A NetPincér nagyító alá vette a hazai ételrendelési szokásokat és összegyűjtötte a friss kutatása legfontosabb eredményeit. Úgy tűnik mi magyarok legszívesebben állandóan pizzán és hamburgeren élnénk…
Tábori vendéglátás: megfigyelés alatt
Június 15-től a nyári szünet végéig kiemelten ellenőrzik az országban a táborokat, erdei iskolákat; az eddigi vizsgálatok alapján a táborok kétharmada megfelelően működött, a fennmaradó esetekben is csak kisebb hiányosságokat találtak – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
A hegyaljai pezsgők világszínvonalúak lehetnének
Sok helyen próbálják a világon a Champagne-i pezsgőket másolni, de az igazán sikeres borvidékek igazából saját stílust alakítanak ki, miközben a pezsgőkészítés alapvető pontjait betartják.Mészáros Gabriella szerint Tokajban megvan az alap a kiemelkedő minőségű tradicionális pezsgőhöz, de a klíma picit melegebb, mint Champagne-ban. A hegyaljai pezsgők tudatos termelői munkával valóban világszínvonalúak lehetnek.- jelent meg a Borászportálon.
A balatoni borhoz jól illik a jazz
Picinyke falu hatalmas vendégszeretettel. A Balaton északi partján, a dombon megbúvó Paloznak augusztusban két napra színes forgataggá változik. Az utcák megtelnek borospoharakkal sétálgató emberekkel, a Tájház udvara élőzenés klubbá változik, a faluhatáron, a nagyszínpad előtt a fűben fesztiválozók piknikeznek és száll a jazz a levegőben.
Már a mangalicát is hamisítják
1990 tavaszán mindösszesen 198 mangalica volt az országban, a tenyésztés újraindítása után mostanra évente 60 ezer hízót vágnak le, ami a teljes sertésállomány 2 százaléka. Napjainkban az egyik legnagyobb gond a hamisítás: míg a szürke marhából készült termékek körében működik az eredetigazolási rendszer, a mangalica sertésre nincs ilyen terméktanúsító - hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.
Ha a kék szemű vendég túl sokat inna... Már van rá magyarázat!
A Vermonti Egyetem egyik tanulmánya genetikai összefüggést gyanít a kék szem és az alkoholfüggőség között – világosít fel a The Daily Meal.
Kabócaveszély Tokaj-hegyalján
A szőlőkabócák nagyon nagy veszélyt képviselnek az ültetvényekre. A már fertőzött, kifejlett egyedekre nincs permetezőszer. A lárvákat kellene elpusztítani, de mivel pici, szabad szemmel nem látható rovarról van szó, ez nagyon nehéz. Nemzetközi példák tanúsítják, hogy a szőlőkabóca néhány év alatt megtizedelheti a szőlőterület nagyságát – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.
Kovászos uborkaleves és boldog pecsenyekacsa a Balatonnál
Idén nyáron régi tervek válnak valóra Paloznakon, ami Homola Szabolcsot és a Homola Pincészetet illeti. A pince melletti telken csodálatos panorámával nyílik a borterasz, mely ezentúl a pince állandó kóstolási helyszínéül szolgál majd. A Sáfránkert Vendéglővel pedig egy régóta dédelgetett álom is valóra válik: egy igazi minőségi konyhával és szezonális, helyi alapanyagokkal dolgozó, tisztességes vidéki vendéglővel gazdagodik a falu és a régió.
Ha Függetlenség Napja, akkor kávézás
Az út, ami a teázástól a „sétálós” kávéig vezetett.
Segal Viktor kávéhoz párosítja az ételeket
Mindennapjainkba erősen beágyazódott a kávé fogyasztási kultúra. A Nespresso által végzett kutatások szerint a népesség 82 százaléka kávézik. Magyarországon a legtöbben egy jó eszpresszóra esküsznek, ugyanis a válaszadók 45 százaléka ezt jelölte meg kedvencként, a kávéfogyasztók közel fele meg is cukrozza, 36% pedig tejet is ad hozzá, 7% tejszínnel fehéríti, 18 százalék édesítőszert használ és csupán a megkérdezettek 20 százaléka issza tisztán, feketén. A második legkedveltebb kávé típus a lungo, vagyis hosszú kávé, amit a megkérdezettek 18 százaléka fogyaszt, majd a népszerűségi listán a 20 milliliteres ristretto, szerepel. Az esti és a késő délután kivételével tulajdonképpen bármely napszakban szívesen iszunk egy-egy csésze feketét: reggel, délelőtt, ebéd után és délután is. Sokan ragaszkodnak a jól bevált eszpresszóhoz, vannak azonban, akik napszaknak, vagy évszaknak megfelelően másfajta kávé alapú italt készítenek – derült ki a Nespresso megbízásából a Nielsen által 2012-ben készített, fogyasztói szokásokat vizsgáló Usage & Attitude kutatásból.
Vetítőgéppé alakítható az új pizzás doboz
A Pizza Hut legújabb, formabontó pizzás doboza végszükség esetén filmprojektorrá alakítható, amely közvetlenül az okostelefonunkról sugározza az általunk kiválasztott felületre a mozgóképeket. A cikk forrása a Foodbeven található írás.
Ilyen még nem volt: most saját sörfesztiválja lehet
Egyedülálló sörfesztivált szervez a Soproni, aminek se a névadóját, se a helyszínét, se a programját nem tudja előre senki.
Paradicsom? Jöhet, csak ne a hűtőbe!
Mostanára biztosan milliószor hallottuk már, hogy a paradicsomot nem szabad a frigóba tenni. Tudjuk –e viszont, hogy a népszerű termény mitől válik vizenyőssé és egy kicsit rosszabb ízűvé? A Huffington Post cikkéből most megtudhatjuk a választ.
Tücsökfasírt igazi ínyenceknek
Svájcban nemsokára felbukkanhatnak a rovarokból készült ételek is – számol be a The Daily Meal.
Trendi Zsolnay
A Zsolnay Kávéház mindig is ismert volt szakmai és a vendégei körében újításairól. Legújabb desszertjei nemcsak gyönyörűek és finomak, hanem a trendeknek megfelelően a liszt és laktózmentes verziók is megtalálhatók a repertoárban.
Hogyan lesz valamiből hungarikum? Bonyolultabb, mint gondolnánk!
Pálinka és téliszalámi, lángos és szóda, pörkölt, dobostorta, gulyásleves, halászlé, fröccs – ismert magyar ételek és italok. A mieink mind, akkor is, ha szeretjük fogyasztani őket, akkor is, ha nem. A hazánkba látogató külföldi turisták is nagy kíváncsisággal kóstolják meg ezeket a sajátos magyar ételeket-italokat, amelyekről mi, magyarok is azt gondolnánk, hogy egytől egyig hungarikumok.
Idén is díjnyertes a Villányi Pálinka
Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen a Villányi Pálinka idén 11 pálinkával nevezett és mindegyikük érmes lett.
Vajon ki kapott bólogató macskát?
A Malackaraj.hu szervezésében, az Ariston és az Ecobug támogatásával idén először osztották ki az Év Éttermi Mosdója díjat. A szakmai zsűri szerint a győztes a Babel Budapest, a közönség a Mericano Bar mosdóját szereti a legjobban, a legjobb pelenkázó pedig mindössze két négyzetméteren valósult meg és a Café Alibiben található. A megtisztelő címek mellett minden díjazott gazdagodott még egy integető macskával is. Hozzon a helyeknek Maneki-neko további szerencsét!
Budapestet népszerűsíti a Heineken
A Heineken arra kéri a fővárosban élőket, hogy bizonyítsák be: Budapest tényleg egy különleges hely! A most induló kampány célja felderíteni azon speciális, csak Budapestre jellemző helyszíneket, rejtett látnivalókat és programokat, amelyek tényleg egyedivé teszik a fővárost. A Heineken ezért arra kéri fogyasztóit, hogy osszák meg, számukra mit jelent egy igazi, felejthetetlen ötcsillagos nap Budapesten.
Házi a sajt, a lekvár és a méz: termelői piac nyílt Bükfürdőn
Ünnepélyes keretek között nyílt meg június 19-én a Bükfürdői Termelői Piac és alkalmi vásár. Így a Bükre látogató vendégeket mostantól nemcsak a páratlan gyógyvíz, a nyugodt környezet várja, hanem megkóstolhatják és otthonukba vihetik a környék ízeit is.
Sissi városában nyílt egy újabb Sissi
A Sissi Fagylalt Gödöllő Főterén már évek óta bizonyítja, létezik olyan fagylalt, mely finom és hűsítő egyszerre, miközben egészséges is. Egyre több kisgyerek küzd ilyen-olyan ételallergiával. Olyan nehéz szívvel mondjuk nekik egy cukrászdában, sajnos ezekből a fagylaltokból ők nem választhatnak. A Sissi Fagylalt rájuk is gondol. Tejmentes, szójamentes, vegán, glutén- és laktózmentes fagyikat is kínálnak a hagyományos igazi fagyik mellett, miközben a diétázó vagy speciális étrendet tartó szüleikről sem feledkeznek meg, hiszen paleo fagyik is készülnek a családi vállalkozás konyhájában.