Ádám a nyerő 

A Magyarországi Chaine des Rotisseurs Egyesület május 15-én, pénteken rendezte meg a Jeunes Chefs Rotisseurs, Ifjúsági Szakácsversenyt 11 magyar versenyző részvételével a METRO Gasztro Akadémián. Az elismeréseket és a különdíjakat a gálavacsorával egybekötött díjkiosztó ünnepségen vehették át a fiatal szakácsok a Corinthia Hotel Budapestben.
Csak a csoki

Csak a csoki 

Ó, csokoládérajongók, lám felvirradt néktek, a csoki nem csak, hogy finom, de a bőrötöknek is jót tesz, illetve elmétekre is üdvös hatást gyakorol. Az írás a The Telegraph cikkének köszönheti születését.
Aranyból van ez a fagyi?

Aranyból van ez a fagyi? 

Egyszerre szeretnénk majd a nyáron egy kissé lehűlni és a pénztárcánkat is kiüríteni? Mint arról a Fox News beszámol, a dubai Scoopi Caféban ezt könnyen megtehetjük, hiszen a kávézó végre a „világ legdrágább fagylaltjával” gazdagította választékát. 

Borkiválóságok Könyve: megjelent a vörösboros kötet 

Száznyolcvanöt tétel került be a Borkiválóságok Könyve 2015-ös vörösboros kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programjának keretében megjelent kiadványban idén is a szekszárdi és villányi vörösborok szerepeltek a legjobban.
Rovarokból készült chips méregdrágán

Rovarokból készült chips méregdrágán 

Ma már nem elérhetetlen nálunk sem, hogy bogarakkal, pókokkal és egyéb ízeltlábúakkal dobjuk fel a vacsoránkat – nyugtat meg bennünket a hvg.hu. Igaz, egyelőre vicces ajándéknak vagy legénybúcsúi poénnak vásárolják általában ezeket, de kit tudja, lehet, hogy a jövőben ezek lesznek az új chipsek.

Sajtot sajttal majszolhatunk a hétvégén 

Közel százféle sajttal, kézműves élelmiszerekkel, italokkal és sajtkészítési lehetőséggel várják a látogatókat az ingyenes III. Belvárosi Sajtfesztivál szervezői május 15-17 között a Vajdahunyad várában.

Itt a legújabb trend: gluténmentes hamburger 

A McDonald’s kifejezetten gluténérzékeny vendégei számára fejlesztett szendvicset vezet be 11 hazai éttermében. A kezdeményezéshez a gyorséttermi lánc több franchise partnere is csatlakozik, így a Gluténmentes Dupla Sajtburger május 14-től a három budapesti helyszín mellett hat vidéki városban is kapható lesz. Az ételintoleranciával élőkre gondolva a vállalat szintén holnaptól valamennyi hazai McCafé üzletében már laktózmentes tejjel, vagy mandulaitallal is elkészíti a kávés finomságokat, a sütemények kedvelőinek pedig új, gluténmentes, laktózmentes és hozzáadott cukrot nem tartalmazó Málnás Csokoládétortáját ajánlja.

Egzotikus éttermeket ellenőriztek a Dél-Alföldön 

A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett belvárosi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök és a pénzügyőrök – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal regionális adó-főigazgatóságának sajtóreferense az MTI-t.
Minek főzni, ha helyette nyomtatni is lehet?

Minek főzni, ha helyette nyomtatni is lehet? 

Ételeket nyomtatnak ki azokkal az úgynevezett élelmiszernyomtatókkal, amelyek forradalmasíthatják a főzést és az étkezéseket – számol be az agrárszektor.hu. Az így készült ételeket szinte bármilyen formában ki lehet nyomtatni és tetszés szerint adagolhatnak hozzájuk vitaminokat, fehérjéket, zsírokat és rostokat is. Néhány európai szupermarketben már tesztelik a nyomtatóval készült süteményeket, egyes éttermekben pedig nyomtatott édességeket is kínálnak.
Végre lerántjuk a leplet! Itt vannak a legegészségtelenebb ételek

Végre lerántjuk a leplet! Itt vannak a legegészségtelenebb ételek 

Egyre több olyan élelmiszer kerül a boltok polcaira, amelyek rendkívül káros hatással vannak az egészségünkre – figyelmeztet a femcafe.hu. Ha nem akarjuk, hogy a szervezetünk idő előtt tönkremenjen, akkor a most következő 10 ételt villámgyorsan zárjuk ki az étrendünkből!

A Kempinskiben már megint kitaláltak valamit... 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest konferenciaszintjén kialakított The Kitchen új minőséget képvisel napjaink rendezvényhelyszínei közöt​​t​. A modern, jól felszerelt látványkonyhában a Kempinski mesterszakácsai interaktív módon adják át tudásuk legjavát a konferenciavendégeknek.

Megdől az iszik vagy vezet aranyszabály? 

Magyarország mind a 22 borvidékét érinti a Május 23-án Hajósról rajtoló Nemzeti Bor Maraton. A 11 napig tartó, Maratonra május 18-ig ingyenesen regisztrálhatnak a vállalkozó szellemű jelentkezők.

Bajban a csoki 

Rendszeres kutató- gyűjtőmunkát végeznek botanikusok az Amazonas vidékén, hogy a mostaninál erősebb, jobban termő kakaópalántákat találjanak. A begyűjtött magokat, hajtásokat egy vidéki angol kutatóközpontba gyűjtik. Ott dőlhet el a csokoládé jövője.

Valamikor ennek is be kellett következnie: itt az okostányér 

Egy tányér 199 dollárért és még csak nem is porcelán? Ez éppenséggel a SmartPlate, vagyis az első Bluetooth-technológiával ellátott tányér a piacon. 

A napraforgós fagyi tarolt a Balatonon 

A napraforgóst választották a Balaton fagyijának a Nyitott Balaton rendezvénysorozat záró programjaként meghirdetett versenyen - olvasható a Balaton Turizmus Szövetség MTI-nek küldött közleményében.

Rosé és pezsgőmustra volt a hétvégén 

Olaszország első pezsgőháza, a Gancia is bemutatkozott Magyarország egyik különleges boros-pezsgős rendezvényén, a Rosalián, a 12. kerület Gesztenyéskertben. A pezsgőház standján a háromnapos show ideje alatt bárki megkóstolhatta az olasz életstílus és az ünneplés megtestesítését jelentő Gancia pezsgőket.

Új fogások az Air France menüjében 

Az Air France járatain az à la carte menüsort választó utasok új fogásokat kóstolhatnak. Az alap ellátás mellett a hosszú távú utakon az Economy és a Premium Economy kabinok utasai alternatívaként választhatják a gourmet fogásokat kínáló menüsorokat.

Mit figyelünk az éttermekben? 

Szemmozgást követő technológia segítségével  végre fény derült arra, hogy mi szúr a vendégnek leginkább szemet az éttermi látogatások során. Mint kiderült, nem csak az íz és a kiszolgálás a fontos olvasható a privatbankar.hu oldalán.

A bérleti díjért indulhat a licit 

Harmadszor ír ki pályázatot az önkormányzat a Virág cukrászda üzemeltetésére. Az 59 millió forintos bérleti jogot elengedték, a bérleti díjért indulhat a licit olvasható a szegedma.hu oldalán.

Kié a Villányi borvidék legjobb stifoldere? 

Két kategóriában osztottak ki díjakat: "A Villányi borvidék legjobb stifoldere 2015" díjat kapta Nagypál Róbert (Palkonya) és különdíjban részesült a Bock Hotel szarvas szalámija.

A PROGAST új helyre költözött 

A minőségi vendéglátóipari eszközöket és kávéfőzőgépeket forgalmazó PROGAST Kft. új helyen és megújult bemutatótermében várja szeretettel az érdeklődőket.

Cukrászdinasztiák régen és most 

A Kortárs Cukrászat programsorozat célja olyan hagyományos, többgenerációs családtörténettel rendelkező cukrászdák bemutatása, melyek folyamatosan képesek voltak a megújulásra és magas minőséggel, jó alapanyagokkal, kiváló szakértelemmel a XXI. századdal is lépést tudnak tartani. A rendezvényen ezúttal az érdi Pataki cukrászda és a szombathelyi Mészáros cukrászda cukrászmestereivel beszélgethetett a szakmai közönség.

Jamie Oliver nemzetközi programja Budapesten 

Jamie Oliver Food Revolution Day és ÖKO Egészségnap lesz  május 15-16-án, 10.00-16.00 között a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

MAGYAR TERMÉK - veszed? 

Felfelé ívelő pályán a tanúsító védjegyek -derült ki a  „MAGYAR TERMÉK” Nonprofit Kft. negyedik alakalommal rendezett tavaszi szakmai napján. A „MAGYAR TERMÉK” Nonprofit Kft.  és a Coop Hungary Zrt. stratégiai megállapodást írt alá.

Csomagolástechnikában verhetetlen! 

Mint az az Fn24 cikkéből kiderül, a Mcdonalds gyorsétteremlánc menő papírzacskóját a globális DDB reklámügynökség magyarországi leányvállalata fundálta ki.

Diplome d'Honneur elismerés Kalmár Györgynek 

A nemrégiben Argentínában lezajlott Nemzetközi Kongresszuson odaítélt Diplome d'Honneur elismerést az Aranykulcsos kirándulás során Kalmár György, az Egyesület alapító tagja vehette át Ungár Tamás Elnöktől.

Melyek a világ legjobb olívaolajai? 

Nem rég a New York-i Nemzetközi Kulináris Központban (International Culinary Center) gyűltek össze a magas minőséget képviselő olívaolajok termelői és viszonteladói, hogy kiderítsék, ki is büszkélkedhet a legkiválóbb portékával a világon. A Fox News beszámolója.

Elsőként vonja ki kínálatából a GMO-kat egy gyorsétteremlánc 

Elsőként vonja ki a világon a genetikailag módosított (GMO) élelmiszereket kínálatából egy amerikai gyorsétterem lánc – olvasható az agrárszektor.hu-n. A Chipotle elnevezésű hálózat azzal indokolja a döntést, hogy a GMO-k hosszú távú hatásai vitatottak, és termesztésük súlyosan károsíthatja a környezetet. Az étteremlánc viszont a csirke- és a disznóhúsoknál várhatóan ezután sem tudja kiküszöbölni a GMO-hatást.

Pálinkafesztivál belépő és készpénz nélkül 

Egy gyönyörű hétvége kezdete: május 7-én indul, ezúttal belépő nélkül, a X. Budapesti Pálinkafesztivál több tucat főzde mintegy félezer fajta pálinkájával, köztük az Év Almapálinkájával, amit itt kóstolhat meg először a nagyérdemű. Négy nap mámor a Városháza Parkban – készpénz nélkül.

Nem tud aludni? Van megoldás! 

Valószínűleg tudjuk, hogy a nehéz menük és némely ételek esetenként álmatlan éjszakákat okozhatnak nekünk, és mint ilyeneket vélhetőleg megpróbáljuk elkerülni őket – bocsátkozik feltételezésekbe a sleep.org. Jó hír ugyanakkor, hogy bizonyos táplálékok éppen hogy kellemes kis szunyókára hangolhatják a szervezetünket. Különösen a triptofánt (egy, a szerotoninhoz és a melatoninhoz hasonló vegyületekké alakuló aminosav) tartalmazó élelmiszerek, a teljes kiőrlésű szénhidrátok (ezek fokozzák testünk szerotonintermelését), bizonyos ásványok (mint a nyugtató kalcium és magnézium), illetve néhány relaxáló hatású gyógynövény könnyen (kellemesen) alvó üzemmódba kapcsolhat bennünket. Ha békés szendergésre vágyunk, a lefekvés előtt egy órával fontoljuk meg egy visszafogottabb, álomra invitáló „eszegetés” beiktatását, méghozzá a következő élelmiszerekből:

Ha május, akkor Gourmet Fesztivál! 

Ezúttal a pünkösdi hétvégén, május 21-24. között, de idén is a Millenárison jelentkezik a magyar gasztrokultúra meghatározó rendezvénye, a Gourmet Fesztivál. Újdonság, hogy idén a fesztivál már csütörtökön megnyitja kapuit, az év étele pedig a paprikás csirke, amelyet számos változatban az ország kiemelkedő éttermei mutatnak be. Emellett felsorakoznak majd a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek, borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői is.

'Hogyan szeresselek?' 

„Nem lehet minőségi törkölypálinkát csinálni egy hét alatt – aki ezt mondja, annak valóban szúrós, karcos, olajos pálinkája lesz.”-vallják a szakemberek. A Champion díjas Villányi Pálinka készítői most elárulják, hogy mi a jó törköly titka.

Villányi BorZsongás a hosszú hétvégén 

A BorZsongáson lesz májusfaállítás, koncertek, blues-, jazz-, rock'n'roll, cigányzene, magyar táncház , grillezés, stifolderverseny, futball gálamérkőzés és Villányi Arany Délután, zsongó ételek és finom borok ínyenceknek, kézműves foglalkozások, lovas kocsikázás és túrák a borvidék dűlői között. A programok részletesen a villanyiborvidek.hu oldalon olvashatók.

Így könnyebben apróra vághatjuk a petrezselymet 

Végre most már nem csak nevében lesz fűszer!

Kékfrankos Most! egész hónapon át 

Áprilisban a már második alkalommal megrendezett Kékfrankos Most! rendezvénysorozat keretében országszerte számos étterem és borbár kínál kékfrankossorokat hozzájuk kigondolt fogások társaságában, a borkereskedések és a pincészetek kedvezményes kékfrankosajánlatait kihasználva pedig a fogyasztók asztalára kerülhet több palack is ezekből a borokból - közölték a szervezők az MTI-vel.

EDEN: középpontban a helyi ételkülönlegességek 

Az elmúlt években az észak-magyarországi turisztikai régióban is több kiváló európai desztinációhoz kapcsolódó tapasztalatokat hasznosítottak a szakemberek – hangsúlyozta Noszvajon, a Magtár Fogadóban tartott információs szakmai napon Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. északi régió marketing igazgatóságának vezetője. Hozzátette: ennek eredményei is hozzájárultak az idegenforgalom fejlesztéséhez.

Budapesten tanácskoznak a gabonáról 

A kenyérgabonafélékről, ezen belül az emberiség táplálkozásában kiemelt helyen szereplő búza nemesítésének lehetséges fejlesztési irányairól rendeztek nemzetközi konferenciát Budapesten. A hétfőn kezdődött, szerdáig tartó fórumon több mint 70 előadás és poszter segítségével értékelték a kenyérgabona jelentőségét.   

Profiktól tanulhatnak a jövő cukrászai 

Az Auchan Magyarország Kft. a cukrász szakma és az áruházláncnál eltölthető szakmai gyakorlat népszerűsítésére nagy hangsúlyt helyez. Az áruházlánc célja, hogy a legkiválóbb szakemberek készítsék a vásárlók számára a cukrászati termékeket, ezért támogatóként csatlakozott a VIII. Szakma Sztár Fesztiválhoz. 2011 óta az Auchan áruházakban országszerte már több mint 500 diákot fogadtak nyári és év közbeni szakmai gyakorlatra. 2015-ben pedig már 500 fiatalnak lesz lehetősége, hogy cukrász, pék, hentes, eladó, kereskedő és logisztikai ügyintéző szakmákban szerezzen gyakorlatot tanulószerződéssel az áruházláncnál.

Sztárséf forgatott Budapesten 

Ötödik évadával jelentkezik a CNN gasztronómiai sorozata, a Parts Unknown (Nem séfnek való vidék). A nyolc részes sorozat – Dél-Korea, Miami, Skócia, Madagaszkár, New Jersey, Hawaii és Bejrút – mellett Budapest kulináris érdekességeit is körbejárja.

Ahol még a kerítés is cukorból van 

Megnyílt a világ első, kizárólag süteményből eszkábált kertje Londonban – közölte nemrég cikkében a The Telegraph. Az újdonsült „ökoszisztéma” része volt például egy gyümölcskenyérfal, illetve a csokoládétalaj is.

A hungarikumok az újszilvási ágyaspálinka fesztivál díszvendégei 

Több mint húszezer látogatót, mintegy negyven főzőcsapatot, s több tucat árust várnak az idei, már tizedik újszilvási ágyaspálinka fesztiválra. A Bolyhos Pálinkafőzde pünkösd hétvégéjén sorra kerülő rendezvényének díszvendégei az Alföldi Tej, valamint a hungarikumok lesznek.

Melyek a világ legjobb olívaolajai? 

Nem rég a New York-i Nemzetközi Kulináris Központban (International Culinary Center) gyűltek össze a magas minőséget képviselő olívaolajok termelői és viszonteladói, hogy kiderítsék, ki is büszkélkedhet a legkiválóbb portékával a világon. A Fox News beszámolója.

Veszélyben a ropi 

A magyarok nem egy nassolós nép, még a legnépszerűbb snack típusokat, a burgonyachips-et és a sóspálcikát is csak a lakosság alig több mint fele fogyasztja. A naponta snacket ropogtatók aránya pedig még a fél százalékot sem ér el - derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből. Az Intersnack Magyarország Kft. (Chio) adatai szerint pedig az utóbbi évben az egzotikus ízek és a minőségi termékek felé hajlik a hazai snackfogyasztás, a tipikusan magyar termék, a ropi viszont veszélyben lehet. 

Itt a krumplihámozós trükk 

Egy DaveHax fantázianevű alkotó újabb YouTube-videóval igyekszik megkönnyíteni mindennapjainkat. A mozgókép az eddigieknél gyorsabb, hatékonyabb és „klasszabb” krumplihámozási módszerrel örvendezteti meg a nézőket.

Tuzséri jonatánalma-pálinka a nyerő 

A tuzséri pálinka-manufaktúra jonatánalma-pálinkája lett a IV. pálinka-világkupa győztese - tájékoztatta Lovász Sándor, a XVI. gyulai pálinkafesztivál főszervezője szombaton az MTI-t.

Nem egy életbiztosítás a vendéglátás  

A vendéglátás már stabilan átvette az építőipar helyét a legkockázatosabb iparágak hazai listáján a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzése szerint.

Kroc, a meki meg a világsiker 

1955. április 15-én kezdte el a McDonald's kiépíteni a gyorsétterem-hálózatát, amelynek kitalálója egy iskolázatlan (még érettségije sem volt) chicagói fiatalember volt, bizonyos Raymond Albert Kroc. -olvasható a franchise.hu és a blikk.hu oldalain.

Ki a Felelős Gasztrohős? (és ez vajon mit jelent?) 

A civil, szakmai és állami szektor összefogásával új programsorozat indul a hazai vendéglátóhelyek és rendezvények fenntarthatóbbá tételéért.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!