Gasztro
Az ízérzékelés az első ezer napban alakul ki
Az új tanévvel a menzareform is elindult: az egészségesebb ételek, a drasztikusan lecsökkentett só- és cukormennyiség vegyes fogadtatásra talált az érintettek körében. Sok gyerek nehezen barátkozik meg az új ízekkel, ezért inkább ott hagyják az ételeket, ami különösen a bölcsődés és óvodás korosztály esetében aggasztó, hiszen ők napközben az intézményben kapott étkezésekre vannak utalva. A szülők nagyon sokat tehetnek azért, hogy a gyerekek ne utasítsák el a reformételeket: az ízpreferenciánk nem a születésünkkor dől el, hanem az étkezési szokásaink alakítják folyamatosan. Már rövidtávon is eredményesek lehetünk, több zöldfűszer használatával például rövid idő alatt meg lehet szerettetni, el lehet fogadtatni a kevesebb sóval készült ételeket. A kisgyermekkorban kialakuló tudatos étkezés más szempontból is meghatározó szereppel bír: az élet első ezer napjában megvalósított táplálás és a rögzülő táplálkozási szokások nagy szerepet játszanak olyan felnőttkori népbetegségek megelőzésében, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a diabétesz és az elhízás.
Egészségtelen életmód jellemzi a magyarok többségét
Paradigmaváltás szükséges a népegészségügyben – hangzott el az NEFI (Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet) szakmai konferenciáján. Bár az elmúlt öt évben számos törvény született, hogy javuljanak a népegészségügyi adatok, a szigorú intézkedések ellenére még mindig elmaradásban vagyunk az EU15 országok átlagához képest. Az ÉFOSZ és a Magyar Édességgyártók Szövetsége egyetértett az elhangzottakkal és szorosabb együttműködést szorgalmaz a döntéshozókkal.
Vendéglősök, óvatosan az erdei gombával!
Többen megbetegedtek egy budapesti vendéglőben elfogyasztott erdei gombás polenta (puliszka) fogyasztása után. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a vendéglátó egységet üzemeltetők figyelmét, hogy vadon termő gombát kizárólag akkor használhatnak fel, ha a tételről szakellenőri igazolással is rendelkeznek. A lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők számára is kiemelten fontos, hogy – saját és családjuk egészsége érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el.
Már vendéglátóhelyeken is értékesít a Tokaji Kereskedőház
A Tokaj Kereskedőház Zrt. értékesítési megállapodást kötött a hazai vendéglátóhelyeket ellátó Veritas Borkereskedéssel, amelytől 15 százalékos árbevétel-növekedést remél a belföldi értékesítés területén - mondta a társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.
Gasztronómia a fő témája az idei Budapest Transzfernek
Az irodalom és gasztronómia kapcsolatát vizsgálja a Petőfi Irodalom Múzeum (PIM) által szervezett nyolcadik Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál, amelyet október 15. és 18. között tartanak a fővárosban.
Amikor a kolbász 'házhoz jön'
Disznótoros kolbászfesztivált rendeznek a fővárosban, a Magyar Vasúttörténeti Parkban október 16-18. között.
Fékezett habzás az Oktoberfesten
Kevesebb látogató, kevesebb sört ivott - ez az idei Oktoberfest gyorsmérlege. A hvg.hu beszámolója.
Erdei gombás puliszka okozott megbetegedéseket egy vendéglőben
Többen megbetegedtek egy budapesti vendéglőben elfogyasztott erdei gombás polenta (puliszka) fogyasztása után. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a vendéglátó egységet üzemeltetők figyelmét, hogy vadon termő gombát kizárólag akkor használhatnak fel, ha a tételről szakellenőri igazolással is rendelkeznek. A lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők számára is kiemelten fontos, hogy – saját és családjuk egészsége érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el.
A vendéglátás a SZÉP kártyák igazi nyertese
Az év elejétől szeptember végéig közel 20 ezerrel nőtt az MKB SZÉP kártyák száma, a kártyatulajdonosoké pedig már elérte a 160 ezret - közölte az MKB Bank szerdán az MTI-vel. Az elköltött összeg az alszámlák között úgy oszlott meg, hogy vendéglátásra 24 milliárd, szálláshelyre 7 milliárd, szabadidőre 5 milliárd forintot költöttek.
A világ legidősebb embere minden egyes nap eszik bacont
A 116 éves Susannah Mushatt Jones minden egyes nap legalább egyszer eszik bacont.
Nagy Olaszrizling kóstoló lesz szombaton
Csaknem hetven Kárpát-medencei pincészet olaszrizlingjeivel ismerkedhetnek meg a Nagy Olaszrizling Kóstoló látogatói szombaton a Sofitel Budapest Hotelben
Zöldségtisztítók működését kellett felfüggeszteni
Azonnali hatállyal felfüggesztette két, Budapesten működő zöldségtisztító üzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).
Egyre keresettebb a magyar bor a külpiacokon
Magyarország az idén az első fél évben 349 ezer hektoliter bort exportált, 5,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban; az elsődleges kereskedelmi partnerek továbbra is az európai országok, de folyamatosan bővülnek az Európán kívüli eladások is.
Abszolút nyertes a ChocoMe
Újabb nemzetközi szakmai világversenyen szerzett elismeréseket az ötödik születésnapját ünneplő chocoMe. A nemzetközi, független és óriási presztízsű “International Chocolate Awards” Kelet-Európai regionális szakmai csokoládéversenyén idén is tarolt a magyar márka, összesen 9 érmet szerezve (4 db arany, 3 db ezüst és 2 db bronz). Magyar indulóként a chocoMe szerezte a legtöbb érmet, és a legtöbb első helyezést is. 2014-ben a chocoMe volt az első magyar márka a történelem során, mely érmes helyezéseket tudott elérni ugyanezen a világversenyen.
Kevesebb a fogyasztóvédelmi szabálytalanság a vendéglátóiparban
Az elmúlt időszak egyik legsikeresebb szezonja volt az idei nyári főszezon, a korábbinál sokkal kevesebb fogyasztóvédelmi szabálytalansággal találkoztak a hatósági ellenőrök – hangsúlyozta Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal (NFH) közösen tartott sajtótájékoztatón.
Budapest by night sörös palackok magyar tervezőktől
Mutasd meg, mit iszol, megmondom, hol mulatsz – ez is lehetne a mottója a Heineken új akciójának. A világ elsőszámú prémium sörmárkája eddig soha nem tapasztalt újdonsággal lepi meg a budapesti éjszaka és a kiváló sör szerelmeseit: öt fiatal magyar designer a város legmenőbb klubjai által inspirálva tervezte meg a Heineken speciális palackjait. A különleges sörélvezethez akció is tartozik, amelynek részeként Instagram-játék is indul számos értékes nyereménnyel és egy VIP-bulival, mint főnyeremény.
Falatozó szürkemarha került a tűzfalra
Egy hatszáz négyzetméteres Kazinczy utcai tűzfalra a Fat Heat és TransOne művésznéven dolgozó alkotópáros munkája került.
Világdöntőbe jutottak a magyar séfek
A 2015. október 1. és 4. között megrendezésre kerülő a Gasztronómiai Világszövetség (WACS) közép-európai melegkonyhás döntőjén a hazánkat képviselő Elek Richárd felnőtt szakács kategóriában 2. helyezést, Hack Barnabás junior kategóriában 3. helyezést, Domonkos Dávid cukrász kategóriában 1. helyezést ért el. Ezzel Elek Richárd (felnőtt szakács) és Domonkos Dávid (cukrász) bejutott a 2016-os WACS világdöntőbe, aminek a görögországi Thessaloniki lesz a házigazdája. A világdöntőn a gasztronómiai világszövetség 7 kontinentális régiójából 14 ország képviselteti magát felnőtt szakács kategóriában, junior szakács és cukrász kategóriában pedig 7.
Amikor híres műalkotások köszönnek vissza a tortáról
A „Művészet Tortákon” (Art on Cakes) projekt keretében Maria A. Aristidou Vincent Van Gogh Csillagos éjéhez és Edvard Munch A sikolyához hasonló, híres alkotásokat „mázolt” fel bizonyos emeletes édességekre.
Pécsi cuvée és szekszárdi bikavér lett a Pécsi Tudományegyetem bora
A Batthyány Pince 2014-as évjáratú "Pécsi cuvée" fehérbora, valamint az Eszterbauer Kft. 2012-es "Tüke szekszárdi bikavér" vörösbora nyert a Pécsi Tudományegyetem bora címért folytatott idei versenyben.
Kétmillió csokoládé 5 év alatt
Mészáros Gábor merészet húzott, és lecserélte a kiváló belga táblás étcsokoládék alapanyagát egy még tökéletesebbre, a tekintélyes francia Valrhona csokoládégyár egyik étcsokoládéjára.
Kamu a só gyógyhatása?
A hagyományos sók után a speciális sókat is megvizsgálta a NÉBIH. 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás.
Egyenesen imádták a csicseriborsósört
Egy izraeli mikrosörfőzde gluténmentes, csicseriborsóból és datolyából főzött söre Jeruzsálemben meglehetősen sikeres.
Három magyar résztvevő a Gasztronómiai Világszövetség versenyén
2015. október 1. és 4. között kerül megrendezésre a Gasztronómiai Világszövetség (WACS) közép-európai melegkonyhás döntője, melyen három magyar versenyző képviseli Magyarországot, Elek Richárd (felnőtt szakács), Domonkos Dávid (cukrász) és Hack Barnabás (junior szakács).
Milánóban népszerűsítik a magyar mézeket
A Magyarországon évente megtermelt mintegy 20 ezer tonna méz élelmiszerbiztonsági szempontból kiváló minőségű, keresett exportcikk, a nagy hagyományokkal és kultúrával rendelkező hazai méhészet pedig nagymértékben hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez – hangsúlyozta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Milánói világkiállítás magyar mézeket népszerűsítő programján.
Újra kinyit a Jégbüfé
Kőhajításnyira a régitől hamarosan megnyílik az új Jégbüfé, amely egy kicsit modernebb környezetben, de a régi cukrászpultokkal és gépekkel fogadja majd a látogatókat.
Kíváncsi, hogy hol eszik a világon a legtöbb húst?
Nyilván az olvasó is gyakran elmélázik azon, hogy ugyan a Föld melyik államában fogyasztják a legtöbb húst az emberek. A Fox News cikkének szerzője nem lepődne meg, ha meglepődnénk a válaszon.
A Budai várban nyit éttermet Jamie Oliver
A Jamie's Italian jövő tavasszal nyílik Budapesten, az éttermet a Spílert és az ÉS Bisztrót jegyző Zsidai Zoltán Roy hozza be Magyarországra.
Ne csüggedjen, ha egyedül kell elköltenie a vacsorát!
Egy japán kutatónak a The Daily Meal által interpretált sejtései alapján a magányos embereknek jobban ízlik az étel, ha tükör előtt teszik magukévá a táplálékot.
Ma van a kávé világnapja!
Szeptember 29-én a kávé világnapját ünnepeljük, amely egy remek lehetőség arra, hogy felfedezzük a frissítő fekete italba rejtett ízek és aromák gazdagságát.
A világ legmenőbb éttermeiből Esztergomba
Holczhakker József külföldi luxuséttermekben dolgozott, majd hazatért, és sok-sok tapasztalattal felvértezve megnyitotta saját éttermét, a Koriandert Esztergomban.
Vajon igaz, hogy a törkölypálinka csodaszer?
Az ősz beköszöntével lassan jön a sál, nagykabát és persze a pálinka szezonja, hogy felmelegítsen bennünket. „Megfáztál? Igyál egy kupicával.” „Fáj a gyomrod is? Igyál még egy pohárral.” – gyakran mondogatjuk. De vajon igaz, hogy a törkölypálinka csodaszer? Barangolás a törkölypálinka legendák világában.
Megerősítette pozícióját az Eu'Vend & coffeena
Kiemelkedően eredményes volt a vending ágazat és kávé üzletág nemzetközi kereskedelmi vására, az Eu'Vend & coffeena, mely szombaton zárta kapuit.
Magyar formatervezési díjas szakácskönyv
A legmagasabb elismerést, Magyar Formatervezési Díjat kapott az M Profood kiadásában készült A grill művészete szakácskönyv, illetve tervezője: Baráth Dávid grafikus.
Küszöbön a villányi Vörösbor Fesztivál
Kiváló borokat és sok érdekes programot kínál az érdeklődőknek a Vörösbor Fesztivál, amelyet október 2. és 4. között tartanak Villányban.
335 párlatot neveztek a Pálinkakiválóságok versenyére
Angol és magyar nyelvű kötetben mutatják be 2015 legjobb pálinkáit – olvasható a Hír TV honlapján. A Pálinkakiválóságok versenyére több mint 300 tétel érkezett. A szakemberek szerint évről évre egyre jobb a főzetek minősége, a könyvvel pedig külföldön is népszerűsítik a hungarikumot.
Gastro Design 2015: tarolt a St.Andrea és a Kollázs
Kiderült, hogy melyek a legszebb és legkreatívabb hazai vendéglátóhelyek: szeptember 22-én ünnepélyes díjátadó keretében, az Extra Budapestben kihirdették a Gastro Design 2015 eredményét.
Fekete mosogató? Ja nem, feketén dolgozó!
A munkaügyi ellenőrzések tanúsága szerint az elmúlt három évben - 2012 és 2014 között - mintegy 70 százalékkal nőtt azoknak az ellenőrzött cégeknek a száma, amelyek be nem jelentett dolgozókat foglalkoztattak. - olvasható a veol.hu oldalán.
Felavatták a világ legnagyobb sajtszobrát
Újabb világrekord született sajtszoborméret kategóriában, hiszen a The Melt nevű gyorsétteremlánc és Troy Landwehr, az elismert sajtszobrász kollaborációjának folyományaként Cheddarból létrejött egy 1524 fontot (kb. 691 kg) nyomó faragvány. Jelen írás a The Daily Meal nevű sajtóorgánum cikkéből táplálkozik.
Sok vendéglátóipari cég dől be
Továbbra is a vendéglátás a legnagyobb bedőlési arányú szektor Magyarországon, ezen belül az éttermi vendéglátást, italszolgáltatást végző cégek a legrizikósabbak, itt a cégek bedőlési aránya közel 4,5 százalék, jóval magasabb az országos 2,53-os átlagnál - derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő ágazati elemzéséből.
Egyre nagyobb a sörivók tábora hazánkban is
Mintegy háromszáz féle külföldi, hazai és kézműves sör, számos nemzet konyhája és ötvennél is több fellépő várja a látogatókat a müncheni nagy sörfesztivál mintájára rendezett Oktoberfest Budapest rendezvényen október 1. és 4. között az Ötvenhatosok terén.
Háromszáz féle sört kóstolhat a budapesti Oktoberfesten
Mintegy háromszáz féle külföldi, hazai és kézműves sör, számos nemzet konyhája és ötvennél is több fellépő várja a látogatókat a müncheni nagy sörfesztivál mintájára rendezett Oktoberfest Budapest rendezvényen október 1. és 4. között az Ötvenhatosok terén.
Helyi termelők és a turizmus kerül idén az OMÉK fókuszába
Megnyit szerdán az idei Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK), ahol bemutatkozik a hazai agrárium, a több mint 900 kiállító összesen mintegy 40 ezer négyzetméteren várja a látogatókat - közölte az eseményt szervező Magyar Turizmus Zrt. az MTI-vel.
Ezt csinálja a mikrohullámú sütő az ételeinkkel
Az emberiség már évtizedek óta használja a mikrót, amelyről tévhitek és legendák egész sora kering, ezek szerint káros az egészségre, sőt átalakítja az ételben található DNS szerkezetét. A tudomány szerencsére ennél sokkal megalapozottabban állítja: nincs baj a mikró használatával, sőt akár még több tápanyag is maradhat az így felmelegített élelmiszerben.
Az ötlettől a vásárlói kosárig
„Innováció nélkül nincs fejlődés” – lehetne a mottója az Élelmiszer szaklap szokásos őszi Akadémiájának. Október 29-én, a budapesti Benczúr Hotelben ismét egy izgalmas kérdés a téma: a sikeres újdonságok útját követik nyomon a meghívott neves szakemberek.
Górcső alá került az utcai vendéglátás
Elkészült a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés eredményeinek összesítése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinációjával a megyei kormányhivatalok illetékes szakemberei által végrehajtott akció idén június 15-étől augusztus 31-éig tartott. A szakemberek több mint 6900 létesítményt, valamint 21 000 élelmiszertételt ellenőriztek és összesen mintegy 36 millió forint bírságot szabtak ki – ismertette az eredményeket Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.
A Tokaji Furmint pohár világpremiere
A Szepsy apa-fia borvacsora, a Michelin csillagos éttermek által kínált kóstolók mellett az idei Tokaji Ősz rendezvényen bemutatásra került az egyedi Tokaji Furmint pohár.
Migránsok főznek budapesti éttermekben
Tudod mi az a teff? Hallottál már a nigelláról? Ettél már töltött sambusát? Ha nyitott vagy az új ízekre, akkor a KÖRÍTÉSen a helyed! - olvasható a Körítés - Gasztrohét másképp közösségi oldalán. A körítés pedig nem más, mint egy egyhetes íz és élmény fesztivál, mely különleges ételek kipróbálásának ad helyet. A fesztiválhoz 11 budapesti étterem, pékség és cukrászda csatlakozott, melyek étlapjain Afganisztán, Eritrea, Szíria és Szomália specialitásaival ismerkedhetünk szeptember 28 - október 04. között.