Rossz hír az italautomatákat üzemeltetőknek 

Az iparág végét is jelentheti, ha nem kapnak állami támogatást az italautomaták üzemeltetői az online pénztárgépek beszerelésekor – kongatja a vészharangot az ágazat szövetségének elnöke - írja a Magyar Nemzet.

Ezt ették a sztárok az Oscar-díj átadása után 

Volt itt minden, mi szem- szájnak ingere, hiszen Wolfgang Puck séf készíteti az Oscar-gála utáni buli, a Governors Ball menüjét, immáron két évtizede.
Szlovéniában lesz az első európai sörszökőkút

Szlovéniában lesz az első európai sörszökőkút 

Heves vitákat követően egy szlovéniai település tanácsa zöld utat adott a formabontó építmény megvalósításának.

Új neve lesz az olaszrizlingnek? 

Közös pályázatot írt ki Magyarország egyik legelterjedtebb fehérszőlőfajtája, az olaszrizling szinonimanevére csütörtökön a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizlinggeneráció.

Indul a tizedik Országos Étterem Hét 

Idén márciusban már a tizedik Étterem Hetet rendezik meg március 21. és 27. között. A rendezvényre március 2-tól lehet asztalt foglalniuk az érdeklődőknek a www.etteremhet.hu weboldalon. A X. Étterem Hét programjához minden eddiginél több vendéglátóhely csatlakozott, köztük több Michelin ajánlással rendelkező étterem is. A szervezők és a résztvevő vendéglátók a bevétel egy részét hátrányos helyzetű gyermekek étkeztetésének támogatására ajánlják fel.

Bikaviadal Eger-Szekszárd módra 

Tizenkét egri és tizennégy szekszárdi termelő borait kóstolva hasonlíthatják össze a termőhelyeket, borkészítési stílusokat és évjáratokat az idei Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj látogatói pénteken a Corinthia Hotel Budapest báltermében.

Kávémúzeum Budapesten is nyílhatna 

Az ötlet azonban most a bécsieké, ugyanis kávémúzeum nyílhat a híres bécsi Landtmann kávézó szomszédságában - jelentette be a kávéház vezetője szerdán Bécsben.

Vilmos herceg és Kate egyik esküvői borát is a VinCE Budapesten választották ki 

Érdemes lesz ellátogatni a régió legnagyobb boreseményére március 3. és 5. között, hiszen a VinCE Budapest Wine Show számos kivételes ajánlattal, különleges előadókkal és izgalmas kurzusokkal várja a látogatókat. Neves szakértők kalauzolják végig az érdeklődőket a borok világában, ahol egy belépőjegy áráért 1000 féle válogatott bort kóstolhatnak meg 182 pincészet kínálatából, amelyekből a kedvenceket online megrendelhetik, s a jegyárból 2000 forintot le is vásárolhatnak.
Vége az éttermekben az idegesítő szörcsölésnek!

Vége az éttermekben az idegesítő szörcsölésnek! 

Egy japán kollégiumi tanuló olyan szívószálat fejleszt, amellyel poharunk kiürülése után nem kell hangos szörcsögéssel idegesítenünk a környezetünket.
Magyarország világviszonylatban az egyik legjobb diótermelő ország

Magyarország világviszonylatban az egyik legjobb diótermelő ország 

Manapság reneszánszát éli a dió. Évek óta magas a hazai és külföldi kereslet, a dió ára is tekintélyes. Van sok dióval készült ételünk, de talán érdemesebb lenne még több figyeolmet szentelnünk ennek a kiváló alapanyagnak, mely termélésének hosszú hagyományai vannak Magyarországon és melyben jelenleg világviszonylatban is élen járunk. A gasztronómiában pedig tudjuk, hogy a helyi alapanyagoké a jövő. Az Élelmiszer szaklap írását olvashatjuk a magyar dióról.

Kihagyhatatlan világnapok jönnek: február 24 és 25-én! 

Burrito, quesadilla, fajita, nachos – és még sorolhatnánk a finomabbnál-finomabb változatokat, amelyekben az a közös, hogy alapjuk a tortilla. Igen, ez az egyszerű mexikói étel számtalan néven ismert, meghódította a világot olyannyira, hogy már világnappal is büszkélkedhet. Február 24-én a tortillát, 25-én pedig egy kicsi, de erős fűszernövényt, a chilit ünnepli a világ. A Bonduelle séfje mindkét alkalomra ajánl inspiráló, könnyen elkészíthető, finom recepteket.

Három fogás 420 forintért? Miért is ne? 

Tizenkettő, az ország különböző pontjáról érkező közétkeztető csapat mérte össze tudását pénteken a Hungexpon megrendezett V. Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) döntőjében. A "Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett versenyen végül a Sodexo Magyarország Kft. miskolci csapata vehette át az aranyérmet.

A legszebb hústál és a legszebb haltányér 

A Nespresso a Bocuse d’Or magyar döntőjén különdíjakat adott át a legszebb hústál és a legszebb haltányér elkészítőinek.

Több mint 60 ezer látogatót vonzott a FeHoVa 

Több mint 60 ezren látogattak ki idén a vasárnap véget ért 23. FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat) nemzetközi kiállításra a Hungexpo Budapesti Vásárközpontba, Kelet-Közép-Európa legnagyobb vadász- és horgászkiállítására - közölte a Hungexpo Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Hogyan tároljuk a citromot? 

A citromokat a konyhapulton tárolni egy tálban tömören szólva badarság. Ilyenkor tulajdonképpen csak elpazaroljuk a sárga és fanyar gyümölcsökre költött, nehezen megkeresett pénzünket.

Harmadszor lett Magyarország sommelier bajnoka 

Szik Mátyás sorozatban harmadszor nyerte el a Magyarország sommelier bajnoka címet a vasárnap Budapesten megtartott Magyar Sommelier Bajnokságon.

Alaposan megizzasztotta a séfeket a kecsege 

Hat kiváló séf versengett csütörtökön a világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjébe való jutásért. Széll Tamás és csapata (Onyx étterem) képviseli Magyarországot május 10-11-én a Bocuse D'Or Europe-on, melynek idén Budapest lesz a házigazdája. A második díjat a 23 éves Pohner Ádám és csapata (Olimpia étterem), míg a harmadik díjat Volenter István séf és csapata (67 Étterem és Bistro) nyerte.

Magyar étterem nyűgözte le a világ egyik legnagyobb gasztroguruját 

A sokcsillagos francia séf, Guy Savoy tért be Valentin-napon a Costesbe vacsorázni, majd ennyit mondott: “amit ma itt ettem, három Michelin-csillagot érdemel.”

Hétvégén örülhetnek a kávérajongók 

Február 20-21-én immár hetedik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén is az Erzsébet körúti, ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest ad otthont.

Borok onnan, ahol a „hegy és a Nap összeér” 

Az utóbbi években a magyar borok újra virágkorukat élik. Már egy 2013-ban készült felmérésből* is kiderült, hogy a  borfogyasztók negyede heti rendszerességgel iszik bort. A döntően tisztán fogyasztott nedűk közül a megkérdezettek előnyben részesítik a hazai termelésűeket. A kutatásban arra is kitértek, hogy melyek a legismertebb borvidékek, akkor Tokaj és Eger mellett Villányt emelték ki a legtöbben.  Pedig számtalan okot lehet találni, miért érdemelne legalább ilyen figyelmet a Mátrai borvidék is, amit úgy is emlegetnek, hogy a hely „ahol a hegy és a Nap összeér”.

Pezsgővel és borral hódítottuk az orosz piacot 

Borokat, pezsgőket, libamáj-termékeket, konzervipari gépeket kínáltak többek között a magyar kiállítók a Magyar Turizmus Zrt. közösségi standján Moszkvában, a PRODEXPO-n.

Finomabbak az organikus borok? 

Több ezer palack bort teszteltek Kaliforniában, annak érdekében, hogy feltárják, van-e összefüggés az organikus és biodinamikus megjelölés és a borok minőségi megítélése között - írja a Borászportál.

Milyen a magyar brandy? 

Készítenek brandy-t Bordeaux-ban (Fine Bordeaux), Burgundiában (Fine de Bourgogne), Portugáliában (Aguardente de Vinho), Romániában (Vinars), Spanyolországban (Brandy de Jerez és Brandy del Penedés), Peruban (Pisco), Dél-Afrikában, Kaliforniában és bizony, itthon is!  De mikor igyunk brandyt? Mit jelentenek a cimkéken a jelölések? Egyáltalán, mi legyen ezzel a brandy-dologgal? A Borászportál elindult megkeresni a válaszokat. Brandykultúráról és hazai kínálatról a portál A magyar brandy: büszkeség vagy szégyen? írásából mindent megtudhat.

75 000 dollárt kellett kipengetni egy Valentin-napi süteményért 

Különleges desszertet vásárolhattak Valentin-nap alkalmából a bostoni Strip by Strega steakhouse-ban mindazon tehetősebb szerelmesek, akik költséges módon kívántak párjukkal a kapcsolatuk következő szakaszába lépni.

Ezerhatszáz liter pálinkát foglaltak le egy Győr-Moson-Soproni szeszfőzdében 

Jövedéki ellenőrzéskor 1600 liter igazolatlan származású pálinkát találtak egy szeszfőzdében a pénzügyőrök - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-vel.

Torkos Csütörtökkel nyit a Gasztroélmények Éve 

A Torkos Csütörtök akció célja – az étterembe járás kultúrájának megszerettetésén túl -, hogy a lakosság és az ide látogató külföldiek a gasztronómián keresztül fedezzenek fel újabb magyarországi tájakat, kóstoljanak új, helyi ízeket, ismerjék meg a különböző régiók által kínált hagyományos magyar ételeket, valamint a gasztronómiához kötődő tradicionális magyar népszokásokat.

Az ország legnagyobb sörkocsmájává válik a Gellért 

A Danubius Hotel Gellért sajátos kocsmavacsoráknak és nagy sörözéseknek ad helyet február 19-21 között, az első téli sörfesztivál alkalmából.

A legikonikusabb magyar étterem 

A Rosenstein lett a legikonikusabb magyar étterem a Thrillist szerint -írja az Index.

A világ legnagyobb borospincéje 

A második világháború előtt épült, 32 mérföldnyi gibraltári alagút ma több mint 60 millió font értékű, a világ minden tájáról származó bornak ad otthont - írja a Borászportál.

Franciaország: fókuszban a borturizmus 

A francia diplomácia angol-francia kétnyelvű internetes oldalt (www.visitfrenchwine.com) indított kedden a borturizmus erősítésére.

Tréningeztek a Bocuse d’Or verseny pincérei 

A világ leghíresebb szakácsversenyének Magyarországon megrendezendő európai döntőjére készülnek azok a pincér tanulók a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A több körben megtartott kiválasztási folyamat után bekerült 30 fő feladata az lesz, hogy a szakácsversenyzők által elkészített és megtálalt ételkompozíciókat hibátlanul prezentálják a 12 főből álló nemzetközi zsűri elé. A felelősségük óriási, hisz amennyiben bármelyikük hibázik – netán elejti a tányért – akkor az a szakácsversenyző, akinek a megtálalt ételét nem tudták megfelelően eljuttatni a zsűri elé, gyakorlatilag kiesik a versenyből.

Birsből készül az Év pálinkája 

Az ország kereskedelmi főzdéi idén is elkészítették közös pálinkaházasításukat, amelybe az Év pálinkája 2016 versenyen kiválasztott tíz legjobb birspálinka kerül.

Olaj, divat, topgasztronómia 

Exkluzív esemény, sztár résztvevőkkel: egy három Michelin-csillagos séf főz február 27-én a Boscolo Hotel Budapest Salon éttermében, divatbemutató körítéssel.

Torkos Csütörtöki beszállítói kedvezmény 

A Torkos Csütörtök program keretein belül február 5- 11. között egyes beszállítóktól kedvezménnyel rendelhetnek az éttermek, hotelek.

Éttermet nyit a Zing burger az ötödik kerületben 

Éttermet nyit nyár elején a legendás burgereiről ismert Zing csapata az 5. kerületben. A gyorséttermek és a hagyományos éttermek előnyeit akarják ötvözni - írja a Travelo.

Nemzetközi portugieserszemle áprilisban 

Nemzetközi szemlét és borkóstolót tartanak a portugieser népszerűsítésére április 1-jén és 2-án Pécsett. A borversenyre a pincészetek március 20-ig nevezhetik boraikat.

Hatalmas üzlet a borhamisítás 

Ha a palackban lévő bor nem az elvárt minőséget hozza, könnyen lehet, hogy valamilyen tiltott adalékanyagot tartalmaz, de az is elképzelhető, hogy egyszerűen nem igazi. A borhamisítás ugyanis hatalmas üzlet -írja a Borászportál.

Fokozottan ellenőrzik a vendéglátóhelyeken felszolgált pitákat 

A vendéglátóhelyeken kínált pita termékek fokozott ellenőrzését rendelte el hétfőn Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. A szigorított vizsgálatot a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága által nemrég történt pitaüzem leleplezés indokolta: a vállalkozás ugyanis nagy mennyiségben szállította ismeretlen helyekre a rendkívül rossz higiéniai körülmények között gyártott termékeket - olvasható a NÉBIH közleményében.

A világ 10 legjobb borkorcsolyája 

Egy fantasztikus bor önmagában is életre szóló élményt nyújthat, de van, amikor egy hozzá illő, egyszerű étellel mindez fokozható. A jól megválasztott borkorcsolya pedig a kevésbé figyelemre méltó borokkal is csodát tehet - írja a Borászportál.

Beüzemelték Párizs első nyershús-automatáját 

A francia fővárosban végre non-stop, az utcán is elérhetővé vált a sületlen bifsztek, vagy sertésszelet.

Megérkeztek 2016 bortrendjei 

Jönnek az angol pezsgők, a lenyűgöző bor- és gasztronómiai kirándulások és a biodinamikus borok lesznek divatosak 2016-ban az előrejelzések szerint - írja a Borászportál.

Számos díjnyertes étterem a Torkos Csütörtök listáján 

Hamarosan itt a Torkos Csütörtök, melyre már több mint félezer vendéglátóhely jelentkezett. Az éttermi regisztráció 2016. február 9-én, 18 órakor zárul, így vélhetően még ennél is több étterem közül választhatnak a torkoskodni vágyó vendégek. A 11. Torkos Csütörtökre jelentkező vendéglátóhelyek listáján számos díjnyertes étterem is szerepel: a Magyar Turizmus Zrt. Magyar Turizmus Minőségi Díjjal, illetve Rozmaring díjjal kitüntetett partnerei közül több is megtalálható a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon szereplő étteremkeresőben.

Bikavér párbaj 

Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kóstolójára 2016. február 26-án a Corinthia Hotel Budapest báltermében kerül sor.

Bocuse D'Or Europe: 6 hazai séf csap össze a döntőbe jutásért 

Óriási a tét, hiszen idén Budapestre, Magyarországra és a magyar gasztronómiára figyel majd a világ. Május 10-11-én ugyanis hazánkban rendezik a világ legrangosabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Or-t. A Budapesten, a Hungexpoban megrendezendő Bocuse d’Or Europe versenyen 20 európai nemzet között dől majd el, hogy melyik 11 ország séfje jut be a 2017-es lyoni világdöntőre. A magyarok számára hátravan még február 18-án a hazai döntő, ahol hatan versengenek azért, hogy az európai versenyen képviseljék hazánkat. Felkészülésüket a svéd sztárséf, Tommy Myllymäki egy Budapesten tartott mesterkurzussal segítette.

Modern köntöst kap a szegedi Alabárdos Étterem 

Új tulajdonosok - a Gellért és Fiai Kft., valamint Radnóti Ramon - üzemeltetik a szegedi Alabárdos éttermet. Az átalakítás gőzerővel folyik, a Sonka és borbár szombaton nyílik meg.

Nagy Furmint Február kóstoló csaknem száz pince boraival 

Kilencvennégy pince több mint százhetven féle furmintot kínál a 7. Nagy Furmint Február kóstolón csütörtökön a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Furmint Februárhoz csatlakozott éttermek, szaküzletek pedig egész hónapban erre a szőlőfajtára fókuszálnak.

2016 pálinka trendjei 

A 2016-os év ismét a gasztronómia és a hungarikumok köré szerveződik hazánkban. A kürtöskalács, a kolbász és a fűszerpaprika mellett pedig a legkedveltebb hungarikum egyértelműen a pálinka. Az idei a hagyományos gyümölcsök és tiszta törkölyök éve lesz pálinka fronton – a karakteres, letisztult minőségé.

Hatszáz Michelin-csillagos étterem a 2016-os francia Michelin-kalauzban 

Két párizsi luxusszálloda étterme kapta meg hétfőn a harmadik csillagot a Michelin hotel- és étteremkalauz idei francia kiadásában: a Plaza Athénée, amelynek séfje Alain Ducasse és a 2014 vége óta Christian Le Squer által irányított Le Cinq a Four Seasons George V nevű hotelben.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!