Sissi városában nyílt egy újabb Sissi 

A Sissi Fagylalt Gödöllő Főterén már évek óta bizonyítja, létezik olyan fagylalt, mely finom és hűsítő egyszerre, miközben egészséges is. Egyre több kisgyerek küzd ilyen-olyan ételallergiával. Olyan nehéz szívvel mondjuk nekik egy cukrászdában, sajnos ezekből a fagylaltokból ők nem választhatnak. A Sissi Fagylalt rájuk is gondol. Tejmentes, szójamentes, vegán, glutén- és laktózmentes fagyikat is kínálnak a hagyományos igazi fagyik mellett, miközben a diétázó vagy speciális étrendet tartó szüleikről sem feledkeznek meg, hiszen paleo fagyik is készülnek a családi vállalkozás konyhájában.
Több mint 500 bor a VinAgorán

Több mint 500 bor a VinAgorán 

Június végén rendezik meg a rangos VinAgora borverseny Borgáláját, ahol a nagyközönség is megízlelheti a megmérettetésen szerepelt, nemzetközi különlegességeket.

Citromos sör kipipálva 

Tizenöt citromos söritalt vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), s a 4 legnagyobb hazai sörgyár mintegy kéthónapos helyszíni ellenőrzése során nem talált kifogásolnivalót a hivatal.- írja az MTI

A világ legnagyobb étteremkritikusa járt nálunk 

Andy Hayler néhány napja végre Magyarországra is ellátogatott, hogy részt vegyen az ő főszereplésével forgatott Foodies (Világevők) dokumentumfilm bemutatóján a budapesti Toldi moziban. És ha már itt járt, ellátogatott az ország legjobb éttermei közül néhányba, majd tapasztalatait meg is osztotta honlapján. -olvasható a 444.hu oldalán.

A szeszadó betett a pálinkabérfőzdéknek 

Leálltak idén az ország bérfőzdéi: a szeszüzemek eddig a tavalyi azonos időszak mennyiségének mindössze tizenöt százalékát állították elő. Kutya sem megy a bérfőzdékbe, mert tavaly minden egy liter pálinka előállítási költségére rátett az állam egy 800 forint körüli szeszadót. Az állam mégis jól járt. A Napi Gazdaság információit az Index tolmácsolásában olvashatjuk el.
Bisztró életérzést kínál a Budapest Party Service

Bisztró életérzést kínál a Budapest Party Service 

Június 11-én, az ÖbölHáz Rendezvényközpontban mutatkozott be a Budapest Party Service legújabb catering stílusa, a bistro design.

A Zsidai csoporttal újul meg az Operaház gasztronómiája 

a Magyar Állami Operaház által kiírt pályázatot a Zsidai Csoport nyerte egy nagyon előremutató gasztronómiai koncepcióval.

Megnyílt a Hungarikum utca Budapesten 

Megnyílt a Hungarikum utca a budapesti Központi Vásárcsarnokban, a Vámház körúti csarnok megújult alagsori szintjén kialakított utcában a legkiválóbb magyar élelmiszereket, termékeket mutatják be.

'Hiánycikk' a munkaerő a balatoni vendéglátásban 

Nehezen találnak talpraesett (vagy akár nem talpraesett) munkaerőt a Balatonnál – mesélte a NLCafénak egy alsóőrsi büfé tulajdonosa. A diákok nem szívesen mosogatnak, sokan inkább kimennek külföldre. A képzett munkaerő pedig nem szívesen vállal idénymunkát a Balatonon, mert rosszak a tapasztalatok. -olvasható a szakszervezetek.hu oldalán.

Éremeső az idei VinAgorán 

5 nagyarany, 106 aranyérem, 58 ezüstérem, 4 „nevező ország legjobb bora”, 7 „legjobb fajtabor” díj, „legeredményesebb családi pincészet” díja, „legsikeresebb fiatal borász” díja, a „VinAgora új felfedezettje” – ez a 2015-ös VinAgora mérlege. A sűrű éremeső dacára a champion díjakat csak június 27-én fogják kiosztani a döntőbírák.

Lendületben a Gere pincészet 

A Gere Attila pincészete és a Crocus GERE Bor Hotel & Resort számára sikeresen és kalandosan indult a nyár. Több díj nyerteseként és egy verseny aktív résztvevőjeként bizonyítottá vált, hogy a néhány éve kijelölt út nem csak jónak, de kiválónak bizonyult.

Kiváló minőségű a magyar sör 

A Magyar Sörgyártók Szövetsége közleményben üdvözölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatának eredményét, amely negyven különböző típusú és ízű sör minőségét vizsgálta és találta rendben.  A magyar sörgyártók különös figyelmet fordítanak az állandó, megbízhatóan magas minőségre és a jelöléseknek való megfelelésre. Tavaly valamelyest növekedett is a hazai prémium sörök piaca. Az idén is hasonló trendre számít az ipar.

Aranyérmes a Laboratorium.hu! 

A Laboratorium.hu weboldal aranyérmet kapott Magyarország legrangosabb tartalommarketing versenyén, a Content Marketing Award-on. A közérdekű, tudományos, a kémia és a laboratóriumok világának népszerűsítését célul kitűző honlap a legjelentősebb hazai cégek és médiaügynökségek remek kampányai, megoldásai közé került ezzel a díjjal. 

Kávézó problémás fiataloknak 

Szenvedélybetegeknek, magánéleti vagy szociális gondokkal küzdőknek nyílt kávéház a IX. kerületi Török Pál utca elején. Erdős Eszter lelkipásztor az InfoRádióban elmondta: a kiszolgálószemélyzet szakemberekből áll, akik tanácsaikkal tudják segíteni egy kávé, vagy üdítő mellett a rászoruló fiatalokat.

Dohányzás vendéglőben? Prágában még szabad! 

Csehország két legnagyobb városában - Prágában és Brünnben - jelenleg még a vendéglátóipari egységek mintegy 40 százalékában szabad dohányozni - derült ki abból a kimutatásból, amelyet a Zomato vendéglátóipari kalauz készített Csehországban, a hirek.sk szerint.

Bemutatkozott a sajt és a sör párosa 

Az V. jubileumi Sörfesztiválon egybekelt a sör és a modern magyar gasztronómia.  

Az élő cigányzene hiányzik a mai kávéházakból 

A kávéházi cigányzene kialakulásáról és a magyar polgári kultúrára gyakorolt hatásáról szóló könyv jelent meg Nyerges Erika tollából a Rajkó Zenekar és Művészegyüttes gondozásában.

Ementálit a szakképzelen családtagok is darabolhatnak vasárnap 

Az NGM megváltoztatta a kereskedelemben kötelező szakképesítések rendjét. Így egyes élelmiszerek, iparcikkek eladásakor zárva tartási időszakban nem szükséges szakképzettség a pult mögé álló segítő családtagnak, vagy a tulajdonosnak. Ez a kivételezés kizárólag a zárva tartási időszakban, vasárnap, munkaszüneti nap és éjszaka igaz, amikor csak a tulajdonos, vagy a segítő családtag állhat a pult mögé, szúrta ki az új rendeletet a blokkk.com.

Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé a hétvégén 

Pénteken kezdődik és vasárnapig tart Békéscsabán a 15. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, amelyre az esemény szervezői 40-50 ezer látogatót várnak.

Piknikkert: gasztroszakértők a friss növényi alapanyagokért 

Négy népszerű blogger, gasztro- és életmódszakértő mutatta be közös veteményeskertjét a Corvinus Egyetem Arborétumának biokertjében. A Piknikkert a friss növényi alapanyagok értékeire hívja fel a figyelmet, a közreműködők a lehető legtöbbféle módon szeretnék feldolgozni és élvezettel elfogyasztani mindazt, ami az ágyásokban nő. A kertben helyet kapott a repce és a napraforgó is, hogy az érdeklődők újra megismerkedhessenek a margarinok gyártásánál használt növényi olajok értékeivel is.

Új helyszínen a VIII. Budapesti Cseh Sörfesztivál 

8 év. 8 éve, hogy valami elindult Budapesten. Egy mozgalom, mely a már ismert és kevésbé ismert kisüzemi cseh söröket és a csodálatos cseh kultúrát hivatott bemutatni.

A franciák sajtban verhetetlenek 

A francia Fabien Degoulet nyerte el a világ legjobbjának járó címet a Franciaországban rendezett Nemzetközi Sajtkereskedői Versenyen.

„A magyar ponty a halak tanyasi csirkéje” 

Marketingkampánnyal próbálja népszerűsíteni a hazai pontyfogyasztást a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége. Álláspontjuk szerint a hagyományosan magyar halfajta akár bio minősítést is kaphatna. Törekvésüket most az agrártárca is támogatja: anyagi segítséget nyújt az ellenőrzött magyar pontyok telepítéséhez a hazai vizekben.

A német piacra exportáljuk a legtöbb bort 

Közel 770 ezer hektoliter bort exportált tavaly Magyarország, mintegy 85 millió euró értékben - mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a kéknyelű virágzásával egybekötött szakmai rendezvényen szombaton Badacsonyban.

A Balatonnál a minőségi gasztronómiára helyeznék a hangsúlyt 

Első alkalommal tartanak a Balatont körülölelő strandszezonnyitót tíz település részvételével, strandpiknikkel, gasztronómiai bemutatókkal pénteken – tájékoztatta az MTI-t a Balatoni Kör elnöke.

Országos Siller Fesztivál Pakson 

A nevezett borok szakmai értékelésével veszi kezdetét pénteken az Országos Siller Fesztivál Pakson. A kétnapos fesztivált színes kulturális és gasztronómiai programok kísérik, a főétel ezúttal a kolbászos vekni lesz.

Idén a sós-diós karamell fagyi nyert 

Az idén a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szervezésében, immár 17. alkalommal rendezték meg az Év Fagylaltja versenyt. A soltvadkerti Szent Korona Cukrászdában tartott megmérettetésen, az ipari besorolású versenyzők (alapanyaggyártók, -forgalmazók) közül a Tutti Élelmiszeripari Kft. Sós-diós karamell fagylaltja nyerte el az aranyérmet a szabadon választott fagylaltok kategóriájában.

Évi 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk a szemétbe 

Az egész világsajtót bejárta a hír, hogy Franciaországban törvénnyel tiltották meg a 200 négyzetméternél nagyobb üzleteknek, hogy a jövőben kidobják vagy megsemmisítsék a még fogyasztható élelmiszereket. Ezentúl minden megmaradt ételt kötelezően segélyszervezeteknek kell felajánlaniuk. - olvasható a 444.hu oldalán.

Több mint 80 alkotás versenyzik az év fagylaltja címért 

Idén több mint 80 alkotás közül választják ki az év fagylaltját. A hétfői megmérettetésnek már hagyományosan a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda ad helyet, ahol egyúttal a Magyarország tortája verseny előzsűrizését is megtartják.

IX. Főzdefeszt + Street Food Show 

Június 5-7 között kilencedszerre is megrendezik a Street Food Show-val közösen a Főzdefesztet; új helyszínen, a városligeti Olof Palme sétány Hősök teréhez közelebb eső felén kap helyet a népünnepély.

Rekordkísérlet Magyarország legnagyobb koktéljára 

Több mint kétszáz sörspecialitást, köztük az idei vendégország, Belgium mintegy húszféle sörét, valamint sörkoktélokat is kóstolhatnak az V. Jubileumi Sörfesztivál vendégei a budai Várban június 11. és 14. között.

Szavazzon az év vécéjére! 

Sok díjat kiosztottak már a vendéglátás területén az utóbbi években. Mértékadó lehet a Michelin vagy a Gault Millau, és még számtalan toplista Magyarország legjobb éttermeiről, séfjeiről vagy a legmenőbb street food kajákról. De vajon lehet-e magyar gasztroforradalomról beszélni anélkül, hogy díjaznánk az éttermi mosdókat? A Malackaraj célja az éttermi mosdók színvonalának emelése és a jó példák támogatása, így kiosztják az Ariston 2015 Éttermi Mosdója Díjat, melyet a szakmai zsűri – Péter Anna, Malackaraj blogger, Jókuti András, Világevő blogger, Vágó Réka formatervező és Vajda Péter étteremkritikus – mellett a közönség is értékel majd. Keresik továbbá a Legmenőbb Éttermi Pelenkázót is. Ennek kiválasztásakor a zsűri is kiegészül majd Dénes Dóra újságíróval.

Tippek az irodai nassoláshoz 

A FoodBeast videómontázs segítségével mutat be számunkra tíz fogást, amelyekkel a munkahelyi nassolást talán még az eddigieknél is nagyobb méltósággal fogjuk tudni elvégezni. Ezek a következők:

Orosz pirogot és mongol húsgombócot is kóstolhat Göcsejen 

A lengyel, a  mongol, az orosz és az ukrán konyha hagyományos étkeit tálalják fel szombaton a Göcseji Falumúzeumban, a gasztronómiai napon kulturális programokkal, kiállítással is várják az érdeklődőket - mondták el a szervezők szerdán, sajtótájékoztatón.

Június 27. lesz a Magyar bor és pezsgő napja 

Az idei évben első alkalommal június 27-én rendezik meg hagyományteremtő céllal országszerte a Magyar bor és pezsgő napját, a rendezvénysorozat Magyarország 22 borvidékén, egy időben zajlik majd - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Életre kelt ételek 

Különös látni, amikor bizonyos tehetséges emberek egyszerű rajzeszközökkel olyan valósághű objektumokat képesek papírra vetni, hogy ezek már szinte felcsobognak, legurulnak, felsisteregnek, felzörögnek, stb. a papírról. A lényeg nyilván a részletességben rejlik, és a realizmuson talán még az úgynevezett anamorf (a tér torzító hatásaival játszó) technika is lendít egy kicsit. Következzék hát néhány time-lapse videó, melyeken hasonló, szupervalósághű ábrázolások jönnek létre, méghozzá nem másról, mint élelmiszerekről:

Garantáltan hízunk a szomszéd ordításától 

Ha a hangoskodó szomszédok nem lennének már egyébként is elég idegesítőek, egy új tanulmány értelmében még jól meg is hízunk tőlük – olvasható sajnos a Foodbeast írásában. Az anyagcsere hatásairól végzett svéd kutatás tudvalevőleg kapcsolatot fedezett fel a környezet hanghatásai és a súlygyarapodás között.

Ködből sör 

Ködből nyernek vizet a sörfőzéshez egy chilei manufaktúrában. A világ egyik legszárazabb pontján speciális hálókkal fogják fel a különleges köd nedvességtartalmát. A főzde tulajdonosai szerint az így összegyűjtött víztől söreik különleges ízt kapnak.

És a vegák megeszik? Műhúsból marhapöri 

Laboratóriumi körülmények között, állatok leölése nélkül állítanák elő a jövő húsait, amelyek igazi izomrostokból állnának, vagyis teljesen megegyeznének a valódi húsokkal. A biztatónak tartott első kísérleti eredmények már megvannak, de a módszer még drága. Ezért a kutatók most azon dolgoznak, hogy csökkentsék a „műhústermelés” költségeit.-olvasható az agrarszektor.hu oldalán.

Szaporodnak a közösségi kertek 

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében újabb közösségi kertekkel gazdagodik a főváros a IX., X., XI. és a XX. kerületek vonzásában, valamint egyeztetés alatt van további kertek nyitásának lehetősége a VII. és az V. kerületben is - mondta el Kertész Monika, a Közösségi Kertek programvezetője az MTI-nek.

Utazás egy szőlőszem belsejébe 

A Tokaji borvidék és az aszú elválaszthatatlan fogalmak - e köteléket Mád legújabb beruházása, az Aszúház erősíti tovább. A júniusban nyitó borarchívum és interaktív kiállítótér az egész régiót tekintve egyedi szolgáltatóközpont lesz, amelynek fő célja, hogy az aszúkészítés komplex folyamatát ismertesse meg a látogatókkal. Mindezt szórakoztató, interaktív, edukáló alkalmazásokkal; játékos, minden korosztály számára élvezhető technológiai bemutatókkal.

Nyitott pincék a pünkösdi hétvégén 

A pünkösdi hétvége 1996 óta a Nyitott Pince programok ideje. Idén már 20. alkalommal kerülnek megrendezésre a Nyitott Pince Napok, amelyek jó alkalmat jelentenek a borkultúra és a pincék népszerűsítésére, a borászok és a bort kedvelők találkozójára.

Törkölypálinka fokról fokra 

A törkölypálinka a köztudatban még mindig úgy él, mint a jó gyümölcspálinkák felkarolt mostohatestvére. Pedig egyre több hazai és nemzetközi versenyen arat sikert. Lassan, de biztosan igazzá válik – aki nem szereti a törkölypálinkát, az még nem kóstolta.

Hangyás gin 

A The Cambridge Distillery nevű szeszfőzde megalkotta a világ első „hangyaesszenciával” feljavított ginjét – derül ki a The Telegraph cikkéből.

Most hal vagy marhahús kerüljön az asztalra? 

Olyan szarvasmarhákat tenyésztettek ki Kínában, amelyek húsának minősége állítólag a halak jótékony hatásával vetekszik – írja az agrárszektor.hu. Egy kínai szarvasmarhafajta embrióihoz fonálféregből kivont gént adtak, amely az omega-3 és omega-6 zsírsavak előállításában vesz részt. A kutatók szerint ez volt az első alkalom, hogy új tudományos módszerekkel sikerült egészségesebb marhahúst előállítani.

Amikor az ember eszi meg a krokodilt... 

A Corinthia Hotel Budapest Bolyki Péter Executive Chef által vezetett, Michelin Guide ajánlással kitüntetett konyhája a már megszokott magas minőséggel, de megújult formában vesz részt a Gourmet Fesztiválon.

Az ötödik íz 

Igazából nagyon is nyomós oka van annak, hogy a repülőn miért akarunk mindig Bloody Mary-t inni – mutat rá a Foodbeast. A Cornell University nem rég megjelentetett tanulmánya szerint az utasokban az őket körülölelő környezet ébreszti fel az ital iránti vágyat.

Mitől lesz a kávé igazi? 

Van különbség víz és víz között, főleg ha a kávéról vagy a teáról beszélünk. A kávé 98%-a víz, és - ugyan az aroma java része a kávéőrleményből származik -, a kávékészítő mesterek szerint nem mindegy milyen vízben oldjuk fel azt.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!