Idén is megrendezik a francia gasztronómia népszerűsítésének napját 

Világszerte mintegy 1500 étteremben idén is megrendezik a francia gasztronómia népszerűsítésének napját, Magyarországon kilenc vendéglő vesz részt az akcióban.
Maradék kenyérből főzik a sört

Maradék kenyérből főzik a sört 

Egy kelet-londoni, Hackney Brewery nevű főzde sörbe kotyvasztott kenyérrel veszi fel a harcot az élelmiszer-pazarlással.

5 magyar étterem is bekerült a francia toplistára 

A franciák gondoltak egyet, s elkészítették a világ legjobb 1000 éttermének a ranglistáját. Érdekesség, hogy az élen álló vendéglátóhelyek sorrendjében egészen más rangsor alakult ki náluk, mint az eddig mértékadónak ismert brit Restaurant Magazine szaklapnál. A magyar gasztronómia elismeréseként az Onyx, a Costes, a Babel Budapest, a Csalogány 26 és a Tanti éttermek is bekerültek az ezres elitbe - írja a hvg.hu.

Nőnapra női borászok 

Nem egy megszokott borvacsora lesz a Köveskál Káli Art Inn-ben március 5. szombaton. Ez alkalommal ugyanis nem csak a borok és a finom falatok, hanem a készítőik is központi szerepet kapnak. szeretnénk figyelmet fordítani. A borvacsorákon általában nincs lehetőség személyes ismeretséget kötni a borok készítőivel, mosta azonban, szűk, baráti körben ismerhetkedhetünk meg velük.
Öngyilkos lett a világ legjobb séfje

Öngyilkos lett a világ legjobb séfje 

Valószínűleg öngyilkosságot követett el a három Michelin-csillagos Restaurant de l'Hotel de Ville séfje, Benoit Violier. 
A kávérajongók két új egyedülálló kávénak örülhetnek

A kávérajongók két új egyedülálló kávénak örülhetnek 

A Nespresso legújabb Limited Edition kávéörleményeivel Ruanda és Mexikó közösségeit mutatja be a kávérajongóknak.  Két különleges közösség, két egyedülálló kávé, melyeket a szakértelem egyesít: íme az Umutima wa Lake Kivu és a Tanim de Chiapas.

Ritkán járnak a magyarok vendéglőbe 

Egy felmérés szerint ritkán esznek a magyarok házon kívül, ha mégis, akkor inkább gyorsétteremben, mint vendéglőben - írja a Népszabadság.
VinCE: sokat ígér idén

VinCE: sokat ígér idén 

Számos újdonsággal, változással állt elő a régió egyik legnagyobb borszakmai rendezvénye.

Pereli a Nespresso a Clooney hasonmásával reklámozó izraeli kávét 

A kávéval és kávéfőzőgéppel kereskedő Nespresso beperelte az izraeli Espresso Bar nevű, hasonló profilú céget, mert az reklámjában George Clooney hasonmását szerepelteti, miközben a multinacionális cég az igazi Clooneyval hirdeti termékeit.
Halkolbász: lehet hogy sláger lesz?

Halkolbász: lehet hogy sláger lesz? 

Ma már tudjuk, hogy a halételek egészségesek, étrendi hatásuk kiváló, ennek ellenére csak igen lassan nő a hazai fogyasztás. A halhoz értő emberek a legváltozatosabb módjait találják ki a fogyasztás-ösztönzésnek, hogy gasztronómiai élményekkel becserkésszék a fogyasztót. A halfasírt, halchips és haltartár mellett most itt a halkolbász is, amelynek készítésére lovagrend is szerveződött. A halételek között ez az egyetlen, amelynél a halhúst darálják, gyúrják és, ahogy a valódi kolbászt, bélbe töltik – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Pálinkák mérték össze erejüket Ongán 

Száraz próbát is tartottak kuriózumként a hetedik alkalommal megrendezett ongai pálinkaversenyen, a legjobb italok készítői ma vehetik át jutalmukat, a Quintessence Pálinkaverseny fővédnökségét ezúttal Kövér László, az Országgyűlés elnöke vállalta fel - közölték a szervezők az MTI-vel.

Fővárosi pitaüzemet zárt be a NÉBIH 

Súlyos higiéniai problémák és a nyilvántartás teljes hiánya miatt azonnali hatállyal bezárt egy fővárosi péküzemet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatósága. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságával közösen tartott ellenőrzés során több mint egy tonna készterméket – pitát – is kivontak a forgalomból az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök.

Tematikus hetekkel erősít idén a Buddha-Bar 

Az ázsiai fúziós konyhájáról ismert - és a budapestin kívül a párizsi valamint a prágai hasonló stílusú étteremmel rendelkező lánc - magyarországi Buddha-Bar étteremben e héten újragondolt indiai ételeket is kínálnak a szokásos kínálat mellett. De tovább is mennek az előkelő vendéglátóhelyen a koncepcióval: ugyanis az ételekhez párosítva indiai koktélokat is kínálnak - nem mindennapi körítésben, azaz szervírozásban.

A cukrász szakma nemcsak izgalmas, de jövedelmező is lehet 

Ellenállhatatlan illatok, a legfinomabb sütemények, kreatív játék az ízekkel - a cukrászat ma a legdivatosabb és a legnépszerűbb szakmák közé tartozik. A Focus Oktatóközpont vezetője nyilatkozik.

Ifjú szakácsok és sommelier-ek jelentkezhetnek 

Ifjú szakácsok és sommelier tehetségek számára szervez májusban válogatót a Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság.

Budapesti éttermeket tesztelt titokban egy két Michelin-csillagos séf 

Február végén derül ki, hogyan teljesítettek a budapesti éttermek a 2 Michelin-csillagos séf, Nicola Portinari szerint. A Dining Guide idén már tizenkettedik alkalommal ítéli oda az év legjobb éttermeinek járó elismeréseket, közöttük a legfontosabbat, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat. Idén egyedülálló, új bírálati rendszer szerint készül a rangsor, a végső tízes sorrendet ugyanis egy 2 Michelin-csillagos olasz külföldi séf állítja fel. A többi Magyarországon fellelhető rangsorhoz és kalauzhoz képest ennek köszönhetően a Dining Guide értékelése a legobjektívebb és legszakmaibb. A gálával egyidőben, február 29-én jelenik meg az a kiadvány is, amely a következő évben hasznos kísérője lesz a kulinária kedvelőinek: ez nem más, mint a Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz. 

Blumenthal már a földönkívülieknek is főz 

Kritikusok százai eddig is földöntúli élményként jellemezték Heston Blumenthal fogásait, most a NASA-val együttműködésével a szó szoros értelmében is megvalósul e hasonlat.

Már asztalt is lehet foglalni a Michelin-kalauzzal 

Már nemcsak étterem- és szállodatesztelést végez a híres francia topkalauz, hanem igyekszik betörni az online étteremfoglalás szegmensbe.

Litauszki Zsolt a Pierrot konyháján 

Egy Vár-beli szállodából egy másik Vár-beli vendéglátóhelyre teszi át székhelyét az ismert sztárszakács.Januártól Litauszki Zsolt vezeti a Pierrot konyháját.

Már elérhető a Torkos Csütörtökben résztvevő éttermek listája 

Folyamatosan bővül a 11. Torkos Csütörtökre jelentkező éttermek listája, amely a mai naptól megtekinthető az akció hivatalos weboldalán, a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon. A Magyar Turizmus Zrt. néphagyományra épülő gasztronómiai keresletélénkítő akciója, a Torkos Csütörtök idén február 11-én várja az éttermi kultúra iránt érdeklődőket. 

Magyar gasztronómia a Prime Living luxus magazinban 

A népszerű amerikai gasztrobloggert, John DeMers-t tavaly ősszel hívta meg Magyarországra az MT Zrt., útjáról számos blogbejegyzés és rádióriport született. A saját rádióműsort vezető és TV-ben is rendszeresen szereplő blogger 8 oldalas Magyarország-cikket is írt, amely a felső középosztálybelieknek szóló Prime Living magazin 2016 januári-februári számában jelent meg.

Bocuse d’Or: lezajlott a magyar döntő eligazítása 

2016. január 15-én tartották a Bocuse d’Or magyarországi döntőjébe továbbjutó 6 versenyző eligazítását. A megbeszélésen ismertették a versenyszabályzatot, illetve a séfek megkapták az Akadémia által biztosított tálalóelemeket, gyakorlótálakat. A magyar zsűrihez neves, nemzetközileg elismert szereplők is csatlakoznak. A napokban az is kiderült, hogy az európai döntőn Magyarország a második napon versenyez.

Fellélegezhetünk: nincs baj a libamájjal! 

A hízott libából előállított termékek ma nemzeti értékünk részei, hungarikumok. A Magyarországon évente előállított mintegy kétezer tonna libamáj 70-80 százalékát külföldön értékesítjük. Az Agroinform.hu cikke.

Nem csak szőlőből készítették a bort: lebuktak 

Hamisított bor előállítása, súlyos élelmiszer-higiéniai hiányosságok, valamint a borászati termék előállításához nem engedélyezett anyag tárolása miatt a Nemzeti és Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal haladéktalanul elrendelte az üzem ideiglenes bezárását. Felmerül a gondolat mindannyiunkban: Vajon hol értékesítették a hamis bort? (A szerk)

A Pécsi Sörfőzde italai kiérdemelték a Magyar termék védjegyet 

Magyarország legrégebb óta működő sörgyára, a Pécsi Sörfőzde zrt. hazánkban elsőként lett jogosult – sörökre vonatkozóan - a „MAGYAR TERMÉK” védjegy használatára.

Két robot készíti a ráment egy kínai standon 

Amint arról a Foodbeast beszámol, serény robotpár főzi a rámen nevű, közkedvelt, japán tésztalevest egy sanghaji étkezdében.

Vegán tacobárt nyit Danny Trejo színész Los Angelesben 

Nem csak a növényi alapú menü lesz az új falatozó erénye. A napi műszak után minden ételmaradékot helyi hajléktalan menekülteknek adományoznak.

A tavalyi év 15 legjobb magyar bora 

A Borászportál összesen 5 vaktesztet tartott 2015-ben, amelyeken a legjobb olaszrizlingeket, kékfrankosokat, bordói típusú nagy vörösborokat, tokjaikat és pezsgőket kereste.  

Mire képes a robotséf? 

Amint arról a Foodbeast beszámol, serény robotpár főzi a rámen nevű, közkedvelt, japán tésztalevest egy sanghaji étkezdében.

A kitelepült vendéglátóhelyek 80%-át megfelelőnek tartotta a hatóság 

A szezonális vizsgálat célja, hogy az ünnepek előtt megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények a teljes élelmiszer-láncban.

Depardieu az új francia borfilm sztárja 

Saint Amour lesz a címe annak a márciusban megjelenő filmnek, amely a franciák válasza a Kerülőutak című hollywoodi boros mozira. A főszerepben pedig ki más lenne, mint az a színész, aki saját állítása szerint napi 14 üveg bort fogyaszt -írja a Borászportál.

Odavan a magyar ételekért és Budapestért az új angol gasztrotévésztár 

"Már az angol tévében is a magyar kajáról áradoznak" - olvashatjuk az index.hu-n. Ugyanis hétfőn este került adásba Angliában a Food Network műsorán egy egyórás film a budapesti gasztronómiáról és a magyar ételekről. Donal Skehan új sorozatának teljes első részét Budapestnek szenteli.

Nemzetközi hentesverseny Napkoron 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb téli gasztronómiai rendezvényét, a 15. Nemzetközi böllérversenyt szombaton tartják Napkoron, ahová a korábbi évekhez hasonlóan több mint tízezer érdeklődőt várnak.

Megújul idén a Gyulai Pálinkafesztivál 

Nagyobb sátorral, a hungarikumok hangsúlyosabb jelenlétével várja az érdeklődőket április 15. és 17. között a Gyulai Pálinkafesztivál, amelyet idén új tulajdonosi kör szervez - mondta hétfőn, a békési fürdővárosban tartott sajtótájékoztatón Bora Imre, a rendezvény új főszervezője.

Torkos Csütörtök - enyhébb csatlakozási feltételek 

Változtatott a Torkos Csütörtök gasztronómiai akció szabályain a szervező: az idén nem kell 50% kedvezményt adni az italok árából. Az éttermek egészen február 9-ig csatlakozhatnak az akcióhoz.

Nevet változtat a Borfesztivál 

Mostantól Budapest Borfesztiválként hallhatunk majd a Budavári Borfesztiválról, és szeptember 8. és 11. között rendezik meg, tehát négy napig tart majd, a korábbi öttel szemben - adta hírül a Borászportál.

Konferencia a hazai bormarketingről 

Az aktuális borjogi kérdések megvitatása, valamint a hazai bormarketing irányvonalairól szóló párbeszéd a célja a március 3-án tartandó Borjog és Bormarketing konferenciának - írja a Borászportál.

Ezek lesznek 2016 legnagyobb boros eseményei 

Ne maradjon le semmiről! Töltse fel naptárát az év legnagyobb borászati eseményeivel! A Borászportál készített egy átfogó válogatást.

Az év gasztrohősét is keresi a Playboy 

A népszerű magazin célja, hogy olyan példaképeket állítson a közönség elé, akik szakmájukban kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, és sikereikkel másokra is motiválóan hatnak.

Szénhidrátok és kalóriák: ki tud erre is figyelni?  

Egy francia startup a bevitt szénhidrátok és kalóriák gördülékenyebb számon tartásához fejlesztette ki DietSensor elnevezésű alkalmazását. A cég olyan rendszert alkotott, amely az ételek kielemzése után képes meghatározni azok tápértékét. Az írás a TechCrunch beszámolója alapján készült.

Új színekbe csomagol a híres gyorséttermi lánc 

Olyan színekkel, mint az "optimista narancs" és a „mágikus magenta".

Téli örömök: disznóvágás pálinkával 

Mindegy, hogy csapatépítőre, baráti összejövetelre vagy családi hétvégére tervezzük – az egyik legnépszerűbb hideg, téli program az elmaradhatatlan disznóvágás. Amint csípősre fordul az idő, jöhet a kolbász töltése. A társasági esemény elmaradhatatlan kelléke pedig a pálinka – mely amellett, hogy a fagyos kezeket felmelegíti, egyfajta kötelező kísérőként kapcsolódik a disznóvágáshoz. A zsíros hurka és tepertő mellé amúgy is különösen jól esik a finom nedű.

Napi egy pohár bor a cukorbetegek egészségére is üdvös hatást gyakorolhat 

Mostanáig számos tanulmány jelent már meg a vörösbor jótékony hatásairól. Néhány közülük egyenesen azt mondja, hogy egy pohár egy órányi „gyűrődéssel” ér fel az edzőteremben. Mások azt állítják, hogy az ital megfázás ellen is jó, illetve csökkenti a magas koleszterinszintet.

Az állam nem támogatja hanem befektet a Tokaj Kereskedőház Zrt-be 

Még sokáig veszteséges lesz a Tokaj Kereskedőház - írja a 24.hu Az állam viszont sok pénzzel mögé állt, 2013 és 2015 között 12,4 milliárd forint tőkét injektált a Tokaj Kereskedőházba. A cég talpra állításához azonban még mintegy 15,5 milliárd forint kellene. 2019-től nyereséget várnak. A 24.hu interjúja az új vezérigazgatóval.

Sörfőzdék: irány a kefirsör! 

Egy előtanulmány folyamán a kefirszemcsékből főzött kézműves sör hatásosnak bizonyult a kísérletekben vizsgált patkányok fekélyeinek és gyulladásainak kezelésében. A gyomorfekélyt gyakorlatilag eltüntette. a The Daily Meal írása.

Az Év Boltja 2015 – SUGAR! DESIGN CUKRÁSZDA 

Az Év Boltja szakmai zsűrije szakbolt-kategóriában a SUGAR! Design Cukrászdát tartotta díjazásra érdemesnek. A cukrászdáról, illetve annak különleges üzleti modelljéről, koncepciójáról Horváth Eszterrel, a Sugar! tulajdonosával beszélgetett az Élelmiszer szaklap szerkesztője.

Folytatódik a magyar ételspecialitások nyugati diadalmenete 

Újabb magyar gasztronómiai vállalkozásról írnak a lapok külföldön: a New York-i és San Franciscó-i lángososok és az ausztrál dödöllés után itt a floridai kürtős kalácsos. A hvg.hu cikke.

Pellini: Az Év Aromája 

A minden évben megrendezésre kerülő “Sapore dell’Anno” kávékóstolási eljárás során, az olasz fogyasztók döntése alapján a Pellini kávéválogatásai nyerték a „2015. Év Aromája” címet.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!