Nincs mellébeszélés! Allergéninformáció első kézből

Nincs mellébeszélés! Allergéninformáció első kézből 

Egyre több étel címkéjén olvashatjuk, hogy a termék például glutén- vagy diómentes, de vajon megbízhatunk –e ezekben a jelölésekben? A Fox News cikke.
Sültkrumpli automata: Illúzióromboló vagy praktikus?

Sültkrumpli automata: Illúzióromboló vagy praktikus? 

A hollandiai Wageningeni Egyetemen egy vállalkozókból és diákokból összeverbuválódott csapat feltalálta a sült hasábburgonyát (és a hozzá való fűszereket) kínáló automatát – világosítja fel olvasóit az Eater.

Észak- és dél-olasz ízekkel erősíti kínálatát a topkávéscég 

A Nespresso minden évben megalkotja limitált kiadású termékeit, újra meg újra kellemes meglepetést szerezve ezzel az érzéki örömök és a különleges kávék rajongóinak. A márka idén két Limited Edition ristrettót alkotott – a Tribute to Milano és a Tribute to Palermo keverékeket –, amelyek a sokszínű és gazdag olasz kávékultúra előtt tisztelegnek, felidézve két nagyon eltérő hangulatú város, Milánó és Palermo atmoszféráját.

Miért érdemes az éttermeknek befektetni okostelefonos vásárlókba? 

A hazai étteremtulajdonosok számára elengedhetetlen, hogy tisztában legyenek a felhasználói elvárásokkal, melyekre a saját okostelefonos ételrendelő alkalmazások adnak választ. Akár úgy döntenek, hogy megkerülik ezzel a Netpincért, akár nem.

Szürkemarha Vigadalom a Vajdahunyadvárban 

Szürkemarhából készült ételek kerülnek - a pörkölttől a frissensülteken át a "szürkeburgerig" - a középpontba szeptember 11. és 13. között a Szürkemarha Vigadalomban a budapesti Vajdahunyadvárban.

3 édes nap, ezúttal diétázóknak is! 

Idén az év legédesebb hétvégéjén, szeptember 18, 19 és 20-án nem csak a szokásos szakmai és szórakoztató programokat élvezhetik látogatók, hanem olyan fontos kiegészítő bemutatók és előadások lesznek, mint például a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének előadásai, aminek mottója “az édességek helye a táplálkozásban”.

Fine dining a Szepsy családnál 

A Tokaji Ősz idén 12. alkalommal várja a prémium borok és a fine dining kedvelőit. Az év borgasztronómiai eseményét egy Szepsy apa-fia borvacsora indítja. Magyarország Michelin-csillagos éttermei is képviseltetik magukat és itt debütál a világhírnévre pályázó RIEDEL furmint pohár is.
Mitől barnul be a sült hús, és miért ég oda a pirítós?

Mitől barnul be a sült hús, és miért ég oda a pirítós? 

A válaszok ismeretében nem fogunk jobban főzni, de megértjük, miért imádtuk mindig is pörkölt kávé friss illatát.

Van egy hely, ahol még a profi séfek is tanulhatnak 

Idén ősszel ismét folytatódik a Coninvest „Séfműhely” elnevezésű szakmai programsorozata. Ezúttal Várnagy Attila séf tart főzőbemutatót.
Ha majd a tojásárgája is fehér lesz...

Ha majd a tojásárgája is fehér lesz... 

A Japan Times beszámolója szerint a felkelő nap országában egyre híresebbek a fehér sárgájú tojások. A Fox News írása.

Étkeztetés a falusi szálláshelyeken: higiéniai útmutató készül 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti Osztálya Zoltai Anna osztályvezető koordinálásával megalakított egy munkacsoportot, melynek fő feladata a falusi szálláshelyek étkeztetési és falusi vendégasztal-szolgáltatók higiéniai útmutatójának kidolgozása.

San Franciscóban is megvetné a lábát a magyar „gasztro-Uber” 

Kockázati tőkét von be a Yummber nevű, magyar ötleten alapuló online gasztroszolgáltató – írja beszámolójában a Világgazdaság Online. Bár a júliusi indulás óta sokan lemorzsolódtak a jelentkező konyhák közül, a cég heteken belül San Franciscóban is működni kezd. Itthon eközben az adóhatóság szakemberei érdeklődve figyelik a próbálkozást, és folyamatosan egyeztetnek a magyar csapat vezetőivel.

Leégett a magyar fűszerpaprika 

Azt hisszük, jó – holott valójában nem az az áruházakban kapható fő hungarikum, az őrölt fűszerpaprika nagy része – erre figyelmeztetnek a Magyar Gasztronómiai Egyesület idei nagy paprikatesztjének eredményei. A gyenge minőségű pirospaprika dömpingjének okait lehet, hogy nem csak a gyártóknál érdemes keresni.

Szülinapi rallye történelmi borvidékeken 

Sikerrel és biztonságban ért célba a gyöngyösi Fő téren vasárnap délután a jubileumi, XX. Magyar Borok Útja Rallye 100 autóból álló mezőnye. A versenyzők a 3 napos bortúrán közel 1000 kilométert teljesítettek, és felfedezték hazánk 3 történelmi borvidékét. A gyöngyösi befutón díjakat adott át dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Rallye egyik fővédnöke is.

Behálózzák a magyar borpiacot  

Az Év Boltja 2015 szakmai zsűrije a kereskedelmi lánchoz tartozó sarki bolt kategóriában a budapesti Borháló Ligetnek ítélte az első díjat. A díjazott üzlet tulajdonosát, Csizmadia Miklóst kérdezte az Élelmiszer a nyertes üzletről, illetve a Borháló hálózatról.

Buda Gourmet: Vásárlás felsőfokon 

Augusztus 27-én Óbudán, a Bécsi úton, a Buda Entertainment&Gastro bevásárló- és szórakoztatóközpontban (korábban Új Udvar) ünnepélyesen átadták a főváros egyik legexkluzívabb élelmiszer-áruházát.

Gyönyörű fotók ínycsiklandó ételekről a Vendéglátóipari Múzeum új kiállításán 

Megnyílt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum első gasztrofotó-kiállítása, amely a Konyhaművészet című gasztronómiai folyóiratban 1990 és 2006 között megjelent képekből válogat.

Lezárult a Gundel Károly-díjra való jelölés, összeállt a gálaebéd séfcsapata 

Több mint 40 jelölés érkezett a rangos szakmai elismerésre, melyet a Magyar Vendéglátók Ipartestülete alapított az elmúlt évben.

Különdíj járt a diós-vaníliás csipkebogyótortáért 

A Leginnovatívabb receptért járó különdíjat Raj Ráchel nyerte a Magyarország Cukormentes tortája versenyen.

Konyhaművészet: a magyar gasztronómia reformerei 

Konyhaművészet 1990-2006 címmel augusztus 29-től növember 1-ig látható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új időszaki kiállítása. A kiállítás az úttörő folyóirat negyedszázados születésnapját ünnepli.

Újabb házi szeszfőzdét leplezett le a NAV 

330 liter házi készítésű likőrt találtak a pénzügyőrök egy lakóingatlanon, melynek tulajdonosa ellen jövedéki és büntetőeljárás indult.

Itt a Nespresso párbaj nyertes receptje! 

A Nespresso Kávépárbaj során nyolc magyar gasztroblogger csapott össze, a rajongók pedig a Facebookon választották ki a győztest. A rántotthús wokban bloggere, Szilágyi Balázs nyerte a Nespresso facebook oldalán indított kávépárbajt.

A díjnyertes borok nem feltétlenül a szakmai élvonalat képviselik 

Se szeri, se száma az itthoni borversenyeknek. Egy átlagos borfogyasztó elvész a palackokra kerülő plecsnik rengetegében, és nem tudja megállapítani, melyik tanúsít valódi rangot, mely üveg bor vásárlásával kap valóban értéket a pénzéért. Mit érnek valójában a megméretések?

Magyar Ízek Utcája Budapesten 

Magyarország tortájának, cukormentes tortájának és a Honvédség tortájának felszelésével kezdődnek a programok augusztus 20-án a Magyar Ízek Utcájában Budapesten.

9 tipp hogy igyál külföldön 

Ha Rómában járunk, tegyünk úgy, mint a rómaiak. A híres mondás persze nem csak az örök városra igaz. A NetPincér összegyűjtötte nekünk Európától Ázsiáig a legfontosabb italozási hagyományokat, amivel jó, ha tisztában vagyunk, ha ellátogatunk ezekbe az országokba.

Az Eu'Vend & coffeena témája idén a kávé és a munkahelyi étkeztetés 

Idén szeptember 24-26 között találkoznak a nemzetközi vending ágazat és a kávé üzlet képviselői Kölnben, az Eu'Vend & coffeena kiállításon.

A tányér és az evőeszköz mérete befolyásolja, hogy mennyit eszünk 

A tányérjaink és evőeszközeink mérete jelentősen befolyásolhatja elménket az ételadagok megválasztásakor – derül ki a The Daily Meal írásából.

Nem korzóznak óriás gumimacik Málta fővárosának tengerparti sétányán 

Ugyan, mivel is ünnepelhetnénk meg frappánsabban a street art művészetét, mint hogy a repülőgép-pilóták kiakasztására alkalmas képeket mázolunk az alattuk elsuhanó területekre? – szegezi nekünk a kérdést a Foodbeast szerzője.  

Készül Magyarország első Cukkertérképe 

A cukorbetegségről lassan úgy beszélünk, mint hajdanán egy nagyobb járványról. Számukra az egyik legfontosabb kérdés, hogy mit ehetnek és ihatnak. Azonban a térkép nem csak cukorbetegeknek készül, hanem mindenkinek, aki szeretne kevesebb cukorral élni.

Akasztói ponty a Hagyomány és Evolúció versenytémája 

A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) hatodik alkalommal hirdeti meg a Hagyomány és Evolúciót (H&E), melyre szeptember 15-ig lehet jelentkezni.

Szarvasgomba: 'a konyha gyémántja' 

Jásziványban rendezik 2015. augusztus 15-16-án a Szarvasgomba Ünnepet. Itt találták tavaly minden idők legnagyobb szarvasgombáját Magyarországon, az eredetileg 1,3 kg-os különleges példány a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban ma is megtekinthető.

Csak jó olasz bor kerülhet a magyarok asztalára 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága minden szükséges intézkedést megtesz, hogy a magyar fogyasztók megfelelő minőségű és nyomonkövethető borászati terméket tölthessenek poharukba. A hatóság az elmúlt években folyamatosan, kiemelten és tételesen ellenőrizte az Olaszországból származó bortételeket is. A vizsgálatokon hamisított terméket nem találtak, kizárólag minőségi kifogások, érzékszervi hibák fordultak elő.

Robotforradalom: Ezzel a pultosoknak befellegzett?  

Az elmúlt évek robotforradalma után – melynek során már gépek vettek át egy sor olyan gyártási és szolgáltatási munkakört, melyeket egy generációval ezelőtt még emberek végeztek – megjelent a robotok új hulláma, hogy meghódítsák az „intelligensebb” foglalkozásokat is – állítja több szakértő is. Ügyvédek, könyvelők - de még a bárpultosok – sem védettek többé attól, hogy helyüket egyszer csak elfoglalja egy gép. Az utóbbi kategória szakemberei számára a jövő már nem várat magára, ugyanis Technion hallgatók egy fejlesztési csoportja megalkotta a számítógéppel vezérelt robot mixert.

Krakkóban legolcsóbb a sör, Budapest a 18. helyen áll 

Krakkóban, Kijevben és Pozsonyban a legolcsóbb, Genfben, Hongkongban és Tel-Avivban a legdrágább a sör a GoEuro honlap 2015-ös sörárindexe szerint.

Zászlót bontott a Rizling Generáció 

Augusztus 8-án a Balatonfüredi Borhetek megnyitóünnepsége keretében zászlót bontott a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék pincészeteit reprezentáló szakmai közösség, a Rizling Generáció. A Magyarországon egyedülálló, nemzedéki és borvidéki összetartozás szerint életre hívott kezdeményezés megalakulásával 25 tagpincészetet egyesít, köztük a legnagyobb termelőktől a kisebb kézműves borászatokig.

Nyolcszáz éves hagyományt keltenek életre a sörfőző szerzetesek 

Magyarország első apátsági sörfőzdéje nyílt meg a nyolcszáz éve alapított Zirci Ciszterci Apátság pincéjébe.

Jelentős összegekkel támogatják a borászatok fejlesztését 

Az elkövetkező időszak 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési programjából jelentős összegeket szán a kormány a borászatok technológiai fejlesztésére - jelentette ki a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára szombat este a Balatonfüredi Borhetek megnyitóján.

Először ünnepeltük a Sör világnapját 

A Magyar Sörgyártók Szövetsége kezdeményezésére most először ünnepelték a Sör Világnapját Magyarországon. A Sörszövetség „Sör mi több” eseménysorozata keretében, hagyományteremtő szándékkal csatlakozott a nemzetközi ünnephez. Az eredetileg Amerikából indult világnap alkalmából szakértők grill és barbecue különlegességeket, valamint velük harmonizáló sörfajtákat párosítottak.

Mi lett idén az ország tortája? 

Az idei Szent István-napi kenyeret, Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Honvédség tortáját is bemutatták kedden a Parlamentben az augusztus 20-i programokról tartott sajtótájékoztatón. - írja az MTI.

Amit eddig nem tudtunk a magyar olajokról 

Szinte az olívaolajjal vetekszik a magyar magas olajsavas napraforgó minősége és hatása. Idén már 180 ezer hektáron termesztik Magyarországon, a vetésterület 30 százalékán – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Vajon kik a tsemege csinálók? 

Már szinte megszokhattuk, hogy mindig fergeteges ötletekkel, újabb és újabb interaktív programokkal áll elő a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum múzeumpedagógiai csapata. Azonban az augusztusi kínálatuk minden várakozást felülmúl! 

Felkerült az 50 000. recept a NoSalty honlapjára 

Nagyszabású receptversennyel ünnepli a NoSalty az oldalára feltöltött jubileumi 50.000. receptet. A versenyre bármely szakácsként regisztrált felhasználó nevezhet, a lényeg, hogy a pályamű édes sütemény legyen. Három kategóriában három helyezést díjaz a NoSalty, s a zsűri által választott „kedvenc” kategória első három helyezése készpénzes díjazással is jár.

A spanyol gasztro-dizájnról az Iparművészeti Múzeumban 

A jellegzetes spanyol gasztronómiához kapcsolódó designműtárgyakat sorakoztatja fel az Iparművészeti Múzeumban csütörtökön nyíló kiállítás - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői adásában.

Légli Ottó a balatoni borok mestere 2015-ben 

A neves eseményre utoljára 2008-ban került sor. Idén Légli Ottó 2013-as rajnai rizlingje bizonyult a legjobbnak, elnyerve ezzel a Balatoni Borok Mestere rangos elismerést.

Mire jó manapság egy rántott csirke? 

Úgy tűnik a vendéglátás már rég nem az ételekről szól. Sorra jelennek meg a kiegészítő élményelemek, melyek már önálló attrakcióként is megállják helyüket.  A KFC sajátos ötlelete alalpján most a rántottcsirkés vödörrel papírfotót is készíthetünk.

Ízek, élmények és magyar borok várják a látogatókat Rádpusztán 

Látványos turisztikai és idegenforgalmi központ megvalósult elemeit mutatták be július 31-én a Balatonlelle-Rádpuszta Csárda és Szabadidő Centrum kiemelt, dél-balatoni turisztikai központban, rövidebb nevén a Gasztro élménybirtokon.

Megvannak a magyar Bocuse d’Or-pályázat zsűritagjai 

Nyilvánossá vált a Magyar Bocuse d’Or Akadémia pályázatát elbíráló szakemberek névsora. Bíró Lajos, Csapody Balázs, Hamvas Zoltán, Sárközi Ákos, Segal Viktor, Vomberg Frigyes valamint Wolf András döntenek arról, hogy a receptpályázat alapján kik azok a szakácsok, akik részt vesznek majd a versenyen. Még 2 hét áll rendelkezésre a fiatal magyar szakácsoknak, hogy pályázzanak a magyar Bocuse d’Or döntőn való részvételre.

Melyek a legjobb balatoni fagylaltozók? 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal húsz Balaton-parti fagylaltozót vetett egészségügyi vizsgálat alá. Élelmiszerbiztonsági szempontból kifejezetten jó a helyzet, bár kisebb hiányosságok miatt 9 létesítményt, köztük egy fagylaltalapanyag-forgalmazót összesen 800.000 forint bírság kifizetésére kötelezték a szakemberek.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!