Gasztro

Nincs mellébeszélés! Allergéninformáció első kézből
Egyre több étel címkéjén olvashatjuk, hogy a termék például glutén- vagy diómentes, de vajon megbízhatunk –e ezekben a jelölésekben? A Fox News cikke.

Sültkrumpli automata: Illúzióromboló vagy praktikus?
A hollandiai Wageningeni Egyetemen egy vállalkozókból és diákokból összeverbuválódott csapat feltalálta a sült hasábburgonyát (és a hozzá való fűszereket) kínáló automatát – világosítja fel olvasóit az Eater.
Észak- és dél-olasz ízekkel erősíti kínálatát a topkávéscég
A Nespresso minden évben megalkotja limitált kiadású termékeit, újra meg újra kellemes meglepetést szerezve ezzel az érzéki örömök és a különleges kávék rajongóinak. A márka idén két Limited Edition ristrettót alkotott – a Tribute to Milano és a Tribute to Palermo keverékeket –, amelyek a sokszínű és gazdag olasz kávékultúra előtt tisztelegnek, felidézve két nagyon eltérő hangulatú város, Milánó és Palermo atmoszféráját.
Miért érdemes az éttermeknek befektetni okostelefonos vásárlókba?
A hazai étteremtulajdonosok számára elengedhetetlen, hogy tisztában legyenek a felhasználói elvárásokkal, melyekre a saját okostelefonos ételrendelő alkalmazások adnak választ. Akár úgy döntenek, hogy megkerülik ezzel a Netpincért, akár nem.
Szürkemarha Vigadalom a Vajdahunyadvárban
Szürkemarhából készült ételek kerülnek - a pörkölttől a frissensülteken át a "szürkeburgerig" - a középpontba szeptember 11. és 13. között a Szürkemarha Vigadalomban a budapesti Vajdahunyadvárban.
3 édes nap, ezúttal diétázóknak is!
Idén az év legédesebb hétvégéjén, szeptember 18, 19 és 20-án nem csak a szokásos szakmai és szórakoztató programokat élvezhetik látogatók, hanem olyan fontos kiegészítő bemutatók és előadások lesznek, mint például a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének előadásai, aminek mottója “az édességek helye a táplálkozásban”.
Fine dining a Szepsy családnál
A Tokaji Ősz idén 12. alkalommal várja a prémium borok és a fine dining kedvelőit. Az év borgasztronómiai eseményét egy Szepsy apa-fia borvacsora indítja. Magyarország Michelin-csillagos éttermei is képviseltetik magukat és itt debütál a világhírnévre pályázó RIEDEL furmint pohár is.

Mitől barnul be a sült hús, és miért ég oda a pirítós?
A válaszok ismeretében nem fogunk jobban főzni, de megértjük, miért imádtuk mindig is pörkölt kávé friss illatát.
Van egy hely, ahol még a profi séfek is tanulhatnak
Idén ősszel ismét folytatódik a Coninvest „Séfműhely” elnevezésű szakmai programsorozata. Ezúttal Várnagy Attila séf tart főzőbemutatót.

Ha majd a tojásárgája is fehér lesz...
A Japan Times beszámolója szerint a felkelő nap országában egyre híresebbek a fehér sárgájú tojások. A Fox News írása.
Étkeztetés a falusi szálláshelyeken: higiéniai útmutató készül
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti Osztálya Zoltai Anna osztályvezető koordinálásával megalakított egy munkacsoportot, melynek fő feladata a falusi szálláshelyek étkeztetési és falusi vendégasztal-szolgáltatók higiéniai útmutatójának kidolgozása.
San Franciscóban is megvetné a lábát a magyar „gasztro-Uber”
Kockázati tőkét von be a Yummber nevű, magyar ötleten alapuló online gasztroszolgáltató – írja beszámolójában a Világgazdaság Online. Bár a júliusi indulás óta sokan lemorzsolódtak a jelentkező konyhák közül, a cég heteken belül San Franciscóban is működni kezd. Itthon eközben az adóhatóság szakemberei érdeklődve figyelik a próbálkozást, és folyamatosan egyeztetnek a magyar csapat vezetőivel.
Leégett a magyar fűszerpaprika
Azt hisszük, jó – holott valójában nem az az áruházakban kapható fő hungarikum, az őrölt fűszerpaprika nagy része – erre figyelmeztetnek a Magyar Gasztronómiai Egyesület idei nagy paprikatesztjének eredményei. A gyenge minőségű pirospaprika dömpingjének okait lehet, hogy nem csak a gyártóknál érdemes keresni.
Szülinapi rallye történelmi borvidékeken
Sikerrel és biztonságban ért célba a gyöngyösi Fő téren vasárnap délután a jubileumi, XX. Magyar Borok Útja Rallye 100 autóból álló mezőnye. A versenyzők a 3 napos bortúrán közel 1000 kilométert teljesítettek, és felfedezték hazánk 3 történelmi borvidékét. A gyöngyösi befutón díjakat adott át dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Rallye egyik fővédnöke is.
Behálózzák a magyar borpiacot
Az Év Boltja 2015 szakmai zsűrije a kereskedelmi lánchoz tartozó sarki bolt kategóriában a budapesti Borháló Ligetnek ítélte az első díjat. A díjazott üzlet tulajdonosát, Csizmadia Miklóst kérdezte az Élelmiszer a nyertes üzletről, illetve a Borháló hálózatról.
Buda Gourmet: Vásárlás felsőfokon
Augusztus 27-én Óbudán, a Bécsi úton, a Buda Entertainment&Gastro bevásárló- és szórakoztatóközpontban (korábban Új Udvar) ünnepélyesen átadták a főváros egyik legexkluzívabb élelmiszer-áruházát.
Gyönyörű fotók ínycsiklandó ételekről a Vendéglátóipari Múzeum új kiállításán
Megnyílt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum első gasztrofotó-kiállítása, amely a Konyhaművészet című gasztronómiai folyóiratban 1990 és 2006 között megjelent képekből válogat.
Lezárult a Gundel Károly-díjra való jelölés, összeállt a gálaebéd séfcsapata
Több mint 40 jelölés érkezett a rangos szakmai elismerésre, melyet a Magyar Vendéglátók Ipartestülete alapított az elmúlt évben.
Különdíj járt a diós-vaníliás csipkebogyótortáért
A Leginnovatívabb receptért járó különdíjat Raj Ráchel nyerte a Magyarország Cukormentes tortája versenyen.
Konyhaművészet: a magyar gasztronómia reformerei
Konyhaművészet 1990-2006 címmel augusztus 29-től növember 1-ig látható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új időszaki kiállítása. A kiállítás az úttörő folyóirat negyedszázados születésnapját ünnepli.
Újabb házi szeszfőzdét leplezett le a NAV
330 liter házi készítésű likőrt találtak a pénzügyőrök egy lakóingatlanon, melynek tulajdonosa ellen jövedéki és büntetőeljárás indult.
Itt a Nespresso párbaj nyertes receptje!
A Nespresso Kávépárbaj során nyolc magyar gasztroblogger csapott össze, a rajongók pedig a Facebookon választották ki a győztest. A rántotthús wokban bloggere, Szilágyi Balázs nyerte a Nespresso facebook oldalán indított kávépárbajt.
A díjnyertes borok nem feltétlenül a szakmai élvonalat képviselik
Se szeri, se száma az itthoni borversenyeknek. Egy átlagos borfogyasztó elvész a palackokra kerülő plecsnik rengetegében, és nem tudja megállapítani, melyik tanúsít valódi rangot, mely üveg bor vásárlásával kap valóban értéket a pénzéért. Mit érnek valójában a megméretések?
Magyar Ízek Utcája Budapesten
Magyarország tortájának, cukormentes tortájának és a Honvédség tortájának felszelésével kezdődnek a programok augusztus 20-án a Magyar Ízek Utcájában Budapesten.
9 tipp hogy igyál külföldön
Ha Rómában járunk, tegyünk úgy, mint a rómaiak. A híres mondás persze nem csak az örök városra igaz. A NetPincér összegyűjtötte nekünk Európától Ázsiáig a legfontosabb italozási hagyományokat, amivel jó, ha tisztában vagyunk, ha ellátogatunk ezekbe az országokba.
Az Eu'Vend & coffeena témája idén a kávé és a munkahelyi étkeztetés
Idén szeptember 24-26 között találkoznak a nemzetközi vending ágazat és a kávé üzlet képviselői Kölnben, az Eu'Vend & coffeena kiállításon.
A tányér és az evőeszköz mérete befolyásolja, hogy mennyit eszünk
A tányérjaink és evőeszközeink mérete jelentősen befolyásolhatja elménket az ételadagok megválasztásakor – derül ki a The Daily Meal írásából.
Nem korzóznak óriás gumimacik Málta fővárosának tengerparti sétányán
Ugyan, mivel is ünnepelhetnénk meg frappánsabban a street art művészetét, mint hogy a repülőgép-pilóták kiakasztására alkalmas képeket mázolunk az alattuk elsuhanó területekre? – szegezi nekünk a kérdést a Foodbeast szerzője.
Készül Magyarország első Cukkertérképe
A cukorbetegségről lassan úgy beszélünk, mint hajdanán egy nagyobb járványról. Számukra az egyik legfontosabb kérdés, hogy mit ehetnek és ihatnak. Azonban a térkép nem csak cukorbetegeknek készül, hanem mindenkinek, aki szeretne kevesebb cukorral élni.
Akasztói ponty a Hagyomány és Evolúció versenytémája
A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) hatodik alkalommal hirdeti meg a Hagyomány és Evolúciót (H&E), melyre szeptember 15-ig lehet jelentkezni.
Szarvasgomba: 'a konyha gyémántja'
Jásziványban rendezik 2015. augusztus 15-16-án a Szarvasgomba Ünnepet. Itt találták tavaly minden idők legnagyobb szarvasgombáját Magyarországon, az eredetileg 1,3 kg-os különleges példány a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban ma is megtekinthető.
Csak jó olasz bor kerülhet a magyarok asztalára
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága minden szükséges intézkedést megtesz, hogy a magyar fogyasztók megfelelő minőségű és nyomonkövethető borászati terméket tölthessenek poharukba. A hatóság az elmúlt években folyamatosan, kiemelten és tételesen ellenőrizte az Olaszországból származó bortételeket is. A vizsgálatokon hamisított terméket nem találtak, kizárólag minőségi kifogások, érzékszervi hibák fordultak elő.
Robotforradalom: Ezzel a pultosoknak befellegzett?
Az elmúlt évek robotforradalma után – melynek során már gépek vettek át egy sor olyan gyártási és szolgáltatási munkakört, melyeket egy generációval ezelőtt még emberek végeztek – megjelent a robotok új hulláma, hogy meghódítsák az „intelligensebb” foglalkozásokat is – állítja több szakértő is. Ügyvédek, könyvelők - de még a bárpultosok – sem védettek többé attól, hogy helyüket egyszer csak elfoglalja egy gép. Az utóbbi kategória szakemberei számára a jövő már nem várat magára, ugyanis Technion hallgatók egy fejlesztési csoportja megalkotta a számítógéppel vezérelt robot mixert.
Krakkóban legolcsóbb a sör, Budapest a 18. helyen áll
Krakkóban, Kijevben és Pozsonyban a legolcsóbb, Genfben, Hongkongban és Tel-Avivban a legdrágább a sör a GoEuro honlap 2015-ös sörárindexe szerint.
Zászlót bontott a Rizling Generáció
Augusztus 8-án a Balatonfüredi Borhetek megnyitóünnepsége keretében zászlót bontott a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék pincészeteit reprezentáló szakmai közösség, a Rizling Generáció. A Magyarországon egyedülálló, nemzedéki és borvidéki összetartozás szerint életre hívott kezdeményezés megalakulásával 25 tagpincészetet egyesít, köztük a legnagyobb termelőktől a kisebb kézműves borászatokig.
Nyolcszáz éves hagyományt keltenek életre a sörfőző szerzetesek
Magyarország első apátsági sörfőzdéje nyílt meg a nyolcszáz éve alapított Zirci Ciszterci Apátság pincéjébe.
Jelentős összegekkel támogatják a borászatok fejlesztését
Az elkövetkező időszak 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési programjából jelentős összegeket szán a kormány a borászatok technológiai fejlesztésére - jelentette ki a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára szombat este a Balatonfüredi Borhetek megnyitóján.
Először ünnepeltük a Sör világnapját
A Magyar Sörgyártók Szövetsége kezdeményezésére most először ünnepelték a Sör Világnapját Magyarországon. A Sörszövetség „Sör mi több” eseménysorozata keretében, hagyományteremtő szándékkal csatlakozott a nemzetközi ünnephez. Az eredetileg Amerikából indult világnap alkalmából szakértők grill és barbecue különlegességeket, valamint velük harmonizáló sörfajtákat párosítottak.
Mi lett idén az ország tortája?
Az idei Szent István-napi kenyeret, Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Honvédség tortáját is bemutatták kedden a Parlamentben az augusztus 20-i programokról tartott sajtótájékoztatón. - írja az MTI.
Amit eddig nem tudtunk a magyar olajokról
Szinte az olívaolajjal vetekszik a magyar magas olajsavas napraforgó minősége és hatása. Idén már 180 ezer hektáron termesztik Magyarországon, a vetésterület 30 százalékán – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.
Vajon kik a tsemege csinálók?
Már szinte megszokhattuk, hogy mindig fergeteges ötletekkel, újabb és újabb interaktív programokkal áll elő a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum múzeumpedagógiai csapata. Azonban az augusztusi kínálatuk minden várakozást felülmúl!
Felkerült az 50 000. recept a NoSalty honlapjára
Nagyszabású receptversennyel ünnepli a NoSalty az oldalára feltöltött jubileumi 50.000. receptet. A versenyre bármely szakácsként regisztrált felhasználó nevezhet, a lényeg, hogy a pályamű édes sütemény legyen. Három kategóriában három helyezést díjaz a NoSalty, s a zsűri által választott „kedvenc” kategória első három helyezése készpénzes díjazással is jár.
A spanyol gasztro-dizájnról az Iparművészeti Múzeumban
A jellegzetes spanyol gasztronómiához kapcsolódó designműtárgyakat sorakoztatja fel az Iparművészeti Múzeumban csütörtökön nyíló kiállítás - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői adásában.
Légli Ottó a balatoni borok mestere 2015-ben
A neves eseményre utoljára 2008-ban került sor. Idén Légli Ottó 2013-as rajnai rizlingje bizonyult a legjobbnak, elnyerve ezzel a Balatoni Borok Mestere rangos elismerést.
Mire jó manapság egy rántott csirke?
Úgy tűnik a vendéglátás már rég nem az ételekről szól. Sorra jelennek meg a kiegészítő élményelemek, melyek már önálló attrakcióként is megállják helyüket. A KFC sajátos ötlelete alalpján most a rántottcsirkés vödörrel papírfotót is készíthetünk.
Ízek, élmények és magyar borok várják a látogatókat Rádpusztán
Látványos turisztikai és idegenforgalmi központ megvalósult elemeit mutatták be július 31-én a Balatonlelle-Rádpuszta Csárda és Szabadidő Centrum kiemelt, dél-balatoni turisztikai központban, rövidebb nevén a Gasztro élménybirtokon.
Megvannak a magyar Bocuse d’Or-pályázat zsűritagjai
Nyilvánossá vált a Magyar Bocuse d’Or Akadémia pályázatát elbíráló szakemberek névsora. Bíró Lajos, Csapody Balázs, Hamvas Zoltán, Sárközi Ákos, Segal Viktor, Vomberg Frigyes valamint Wolf András döntenek arról, hogy a receptpályázat alapján kik azok a szakácsok, akik részt vesznek majd a versenyen. Még 2 hét áll rendelkezésre a fiatal magyar szakácsoknak, hogy pályázzanak a magyar Bocuse d’Or döntőn való részvételre.
Melyek a legjobb balatoni fagylaltozók?
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal húsz Balaton-parti fagylaltozót vetett egészségügyi vizsgálat alá. Élelmiszerbiztonsági szempontból kifejezetten jó a helyzet, bár kisebb hiányosságok miatt 9 létesítményt, köztük egy fagylaltalapanyag-forgalmazót összesen 800.000 forint bírság kifizetésére kötelezték a szakemberek.