Az év egri bortermelője 2014: Demeter Csaba

Az év egri bortermelője 2014: Demeter Csaba 

Az ország történelmi borvidékén, az Egri Borvidéken immáron 17. alkalommal adták át tegnap Az év egri bortermelője díjat, amelyet most Demeter Csabának ítéltek oda. Az Egri Hegyközség tagjai szavaznak minden évben arról, hogy melyik helyi borászt illetheti meg ez a kitüntetés, és ez alapján a Hegyközség kilenctagú választmánya dönt végül a díj odaítéléséről. A Demeter Pincészet számára a számos külföldi és hazai díj után különösen fontos elismerés ez, hiszen ez a közvetlen környezet visszaigazolása, hogy jó úton járnak. 

Vajon tudjuk mit eszünk? 

A fogyasztókat összezavarják az élelmiszerek csomagolásán található információk – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a probléma a túl sok adaton kívül a tájékozottság hiányára vezethető vissza.
Champagne borvidéke is a Világörökség része

Champagne borvidéke is a Világörökség része 

Mint az közismert, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Világörökségi Listája a Föld különleges, változatos és „az emberiség számára kiemelkedő értéket képviselő" részeiből készült összeállítás – mutat rá a The Daily Meal. Az említett listán szerepel például a Nagy-korallzátony, az egyiptomi piramisok és a Stonehenge is. Július 4-én az UNESCO Világörökség Egyezménye megszavazta, hogy a Champagne-i Domboldalak, Házak és Pincék is felkerüljenek az illusztris jegyzékbe.
Új vendégváró attrakció lehet a felújított Klauzál téri Vásárcsarnok

Új vendégváró attrakció lehet a felújított Klauzál téri Vásárcsarnok 

A VII. kerület frekventált környékén 24 órában pezseg az élet, melybe szeptembertől egy színvonalas, frissen felújított vásárcsarnok is bekapcsolódik.
Ha piac van, a bolt is nyitva lehet vasárnap

Ha piac van, a bolt is nyitva lehet vasárnap 

A fővárosban és a Balaton partján is vannak már olyan szupermarketek, amelyek vígan nyitva tarthatnak vasárnap is. Ehhez csak az kellett, hogy megfeleljenek a piacüzemeltetés szabályainak. A példa ragadós lehet, s nincs kizárva, hogy több pécsi nagyobb bolt is ilyen címre hajt a a háttérben. A pecsma.hu riportját olvashatják.
Ételrendeléskor a pizza a favorit a magyarok körében

Ételrendeléskor a pizza a favorit a magyarok körében 

A NetPincér nagyító alá vette a hazai ételrendelési szokásokat és összegyűjtötte a friss kutatása legfontosabb eredményeit. Úgy tűnik mi magyarok legszívesebben állandóan pizzán és hamburgeren élnénk…

Tábori vendéglátás: megfigyelés alatt 

Június 15-től a nyári szünet végéig kiemelten ellenőrzik az országban a táborokat, erdei iskolákat; az eddigi vizsgálatok alapján a táborok kétharmada megfelelően működött, a fennmaradó esetekben is csak kisebb hiányosságokat találtak – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A hegyaljai pezsgők világszínvonalúak lehetnének 

Sok helyen próbálják a világon a Champagne-i pezsgőket másolni, de az igazán sikeres borvidékek igazából saját stílust alakítanak ki, miközben a pezsgőkészítés alapvető pontjait betartják.Mészáros Gabriella szerint Tokajban megvan az alap a kiemelkedő minőségű tradicionális pezsgőhöz, de a klíma picit melegebb, mint Champagne-ban. A hegyaljai pezsgők tudatos termelői munkával valóban világszínvonalúak lehetnek.- jelent meg a Borászportálon.

A balatoni borhoz jól illik a jazz 

Picinyke falu hatalmas vendégszeretettel. A Balaton északi partján, a dombon megbúvó Paloznak augusztusban két napra színes forgataggá változik. Az utcák megtelnek borospoharakkal sétálgató emberekkel, a Tájház udvara élőzenés klubbá változik, a faluhatáron, a nagyszínpad előtt a fűben fesztiválozók piknikeznek és száll a jazz a levegőben.
Már a mangalicát is hamisítják

Már a mangalicát is hamisítják 

1990 tavaszán mindösszesen 198 mangalica volt az országban, a tenyésztés újraindítása után mostanra évente 60 ezer hízót vágnak le, ami a teljes sertésállomány 2 százaléka. Napjainkban az egyik legnagyobb gond a hamisítás: míg a szürke marhából készült termékek körében működik az eredetigazolási rendszer, a mangalica sertésre nincs ilyen terméktanúsító - hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Ha a kék szemű vendég túl sokat inna... Már van rá magyarázat! 

A Vermonti Egyetem egyik tanulmánya genetikai összefüggést gyanít a kék szem és az alkoholfüggőség között – világosít fel a The Daily Meal.

Kabócaveszély Tokaj-hegyalján 

A szőlőkabócák nagyon nagy veszélyt képviselnek az ültetvényekre. A már fertőzött, kifejlett egyedekre nincs permetezőszer. A lárvákat kellene elpusztítani, de mivel pici, szabad szemmel nem látható rovarról van szó, ez nagyon nehéz. Nemzetközi példák tanúsítják, hogy a szőlőkabóca néhány év alatt megtizedelheti a szőlőterület nagyságát – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Kovászos uborkaleves és boldog pecsenyekacsa a Balatonnál  

Idén nyáron régi tervek válnak valóra Paloznakon, ami Homola Szabolcsot és a Homola Pincészetet illeti. A pince melletti telken csodálatos panorámával nyílik a borterasz, mely ezentúl a pince állandó kóstolási helyszínéül szolgál majd. A Sáfránkert Vendéglővel pedig egy régóta dédelgetett álom is valóra válik: egy igazi minőségi konyhával és szezonális, helyi alapanyagokkal dolgozó, tisztességes vidéki vendéglővel gazdagodik a falu és a régió.

Ha Függetlenség Napja, akkor kávézás 

Az út, ami a teázástól a „sétálós” kávéig vezetett.

Segal Viktor kávéhoz párosítja az ételeket 

Mindennapjainkba erősen beágyazódott a kávé fogyasztási kultúra. A Nespresso által végzett kutatások szerint a népesség 82 százaléka kávézik. Magyarországon a legtöbben egy jó eszpresszóra esküsznek, ugyanis a válaszadók 45 százaléka ezt jelölte meg kedvencként, a kávéfogyasztók közel fele meg is cukrozza, 36% pedig tejet is ad hozzá, 7% tejszínnel fehéríti, 18 százalék édesítőszert használ és csupán a megkérdezettek 20 százaléka issza tisztán, feketén. A második legkedveltebb kávé típus a lungo, vagyis hosszú kávé, amit a megkérdezettek 18 százaléka fogyaszt, majd a népszerűségi listán a 20 milliliteres ristretto, szerepel. Az esti és a késő délután kivételével tulajdonképpen bármely napszakban szívesen iszunk egy-egy csésze feketét: reggel, délelőtt, ebéd után és délután is. Sokan ragaszkodnak a jól bevált eszpresszóhoz, vannak azonban, akik napszaknak, vagy évszaknak megfelelően másfajta kávé alapú italt készítenek – derült ki a Nespresso megbízásából a Nielsen által 2012-ben készített, fogyasztói szokásokat vizsgáló Usage & Attitude kutatásból.

Vetítőgéppé alakítható az új pizzás doboz 

A Pizza Hut legújabb, formabontó pizzás doboza végszükség esetén filmprojektorrá alakítható, amely közvetlenül az okostelefonunkról sugározza az általunk kiválasztott felületre a mozgóképeket. A cikk forrása a Foodbeven található írás.

Ilyen még nem volt: most saját sörfesztiválja lehet 

Egyedülálló sörfesztivált szervez a Soproni, aminek se a névadóját, se a helyszínét, se a programját nem tudja előre senki.

Paradicsom? Jöhet, csak ne a hűtőbe! 

Mostanára biztosan milliószor hallottuk már, hogy a paradicsomot nem szabad a frigóba tenni. Tudjuk –e viszont, hogy a népszerű termény mitől válik vizenyőssé és egy kicsit rosszabb ízűvé? A Huffington Post cikkéből most megtudhatjuk a választ.

Tücsökfasírt igazi ínyenceknek 

Svájcban nemsokára felbukkanhatnak a rovarokból készült ételek is – számol be a The Daily Meal.

Trendi Zsolnay 

A Zsolnay Kávéház mindig is ismert volt szakmai és a vendégei körében újításairól. Legújabb desszertjei nemcsak gyönyörűek és finomak, hanem a trendeknek megfelelően a liszt és laktózmentes verziók is megtalálhatók a repertoárban.

Hogyan lesz valamiből hungarikum? Bonyolultabb, mint gondolnánk! 

Pálinka és téliszalámi, lángos és szóda, pörkölt, dobostorta, gulyásleves, halászlé, fröccs – ismert magyar ételek és italok. A mieink mind, akkor is, ha szeretjük fogyasztani őket, akkor is, ha nem. A hazánkba látogató külföldi turisták is nagy kíváncsisággal kóstolják meg ezeket a sajátos magyar ételeket-italokat, amelyekről mi, magyarok is azt gondolnánk, hogy egytől egyig hungarikumok.

Idén is díjnyertes a Villányi Pálinka 

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen a Villányi Pálinka idén 11 pálinkával nevezett és mindegyikük érmes lett.

Vajon ki kapott bólogató macskát? 

A Malackaraj.hu szervezésében, az Ariston és az Ecobug támogatásával idén először osztották ki az Év Éttermi Mosdója díjat. A szakmai zsűri szerint a győztes a Babel Budapest, a közönség a Mericano Bar mosdóját szereti a legjobban, a legjobb pelenkázó pedig mindössze két négyzetméteren valósult meg és a Café Alibiben található. A megtisztelő címek mellett minden díjazott gazdagodott még egy integető macskával is. Hozzon a helyeknek Maneki-neko további szerencsét!

Budapestet népszerűsíti a Heineken  

A Heineken arra kéri a fővárosban élőket, hogy bizonyítsák be: Budapest tényleg egy különleges hely! A most induló kampány célja felderíteni azon speciális, csak Budapestre jellemző helyszíneket, rejtett látnivalókat és programokat, amelyek tényleg egyedivé teszik a fővárost. A Heineken ezért arra kéri fogyasztóit, hogy osszák meg, számukra mit jelent egy igazi, felejthetetlen ötcsillagos nap Budapesten.

Házi a sajt, a lekvár és a méz: termelői piac nyílt Bükfürdőn 

Ünnepélyes keretek között nyílt meg június 19-én a Bükfürdői Termelői Piac és alkalmi vásár. Így a Bükre látogató vendégeket mostantól nemcsak a páratlan gyógyvíz, a nyugodt környezet várja, hanem megkóstolhatják és otthonukba vihetik a környék ízeit is.

Sissi városában nyílt egy újabb Sissi 

A Sissi Fagylalt Gödöllő Főterén már évek óta bizonyítja, létezik olyan fagylalt, mely finom és hűsítő egyszerre, miközben egészséges is. Egyre több kisgyerek küzd ilyen-olyan ételallergiával. Olyan nehéz szívvel mondjuk nekik egy cukrászdában, sajnos ezekből a fagylaltokból ők nem választhatnak. A Sissi Fagylalt rájuk is gondol. Tejmentes, szójamentes, vegán, glutén- és laktózmentes fagyikat is kínálnak a hagyományos igazi fagyik mellett, miközben a diétázó vagy speciális étrendet tartó szüleikről sem feledkeznek meg, hiszen paleo fagyik is készülnek a családi vállalkozás konyhájában.

Több mint 500 bor a VinAgorán 

Június végén rendezik meg a rangos VinAgora borverseny Borgáláját, ahol a nagyközönség is megízlelheti a megmérettetésen szerepelt, nemzetközi különlegességeket.

Citromos sör kipipálva 

Tizenöt citromos söritalt vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), s a 4 legnagyobb hazai sörgyár mintegy kéthónapos helyszíni ellenőrzése során nem talált kifogásolnivalót a hivatal.- írja az MTI

A világ legnagyobb étteremkritikusa járt nálunk 

Andy Hayler néhány napja végre Magyarországra is ellátogatott, hogy részt vegyen az ő főszereplésével forgatott Foodies (Világevők) dokumentumfilm bemutatóján a budapesti Toldi moziban. És ha már itt járt, ellátogatott az ország legjobb éttermei közül néhányba, majd tapasztalatait meg is osztotta honlapján. -olvasható a 444.hu oldalán.

A szeszadó betett a pálinkabérfőzdéknek 

Leálltak idén az ország bérfőzdéi: a szeszüzemek eddig a tavalyi azonos időszak mennyiségének mindössze tizenöt százalékát állították elő. Kutya sem megy a bérfőzdékbe, mert tavaly minden egy liter pálinka előállítási költségére rátett az állam egy 800 forint körüli szeszadót. Az állam mégis jól járt. A Napi Gazdaság információit az Index tolmácsolásában olvashatjuk el.

Bisztró életérzést kínál a Budapest Party Service 

Június 11-én, az ÖbölHáz Rendezvényközpontban mutatkozott be a Budapest Party Service legújabb catering stílusa, a bistro design.

A Zsidai csoporttal újul meg az Operaház gasztronómiája 

a Magyar Állami Operaház által kiírt pályázatot a Zsidai Csoport nyerte egy nagyon előremutató gasztronómiai koncepcióval.

Megnyílt a Hungarikum utca Budapesten 

Megnyílt a Hungarikum utca a budapesti Központi Vásárcsarnokban, a Vámház körúti csarnok megújult alagsori szintjén kialakított utcában a legkiválóbb magyar élelmiszereket, termékeket mutatják be.

'Hiánycikk' a munkaerő a balatoni vendéglátásban 

Nehezen találnak talpraesett (vagy akár nem talpraesett) munkaerőt a Balatonnál – mesélte a NLCafénak egy alsóőrsi büfé tulajdonosa. A diákok nem szívesen mosogatnak, sokan inkább kimennek külföldre. A képzett munkaerő pedig nem szívesen vállal idénymunkát a Balatonon, mert rosszak a tapasztalatok. -olvasható a szakszervezetek.hu oldalán.

Éremeső az idei VinAgorán 

5 nagyarany, 106 aranyérem, 58 ezüstérem, 4 „nevező ország legjobb bora”, 7 „legjobb fajtabor” díj, „legeredményesebb családi pincészet” díja, „legsikeresebb fiatal borász” díja, a „VinAgora új felfedezettje” – ez a 2015-ös VinAgora mérlege. A sűrű éremeső dacára a champion díjakat csak június 27-én fogják kiosztani a döntőbírák.

Lendületben a Gere pincészet 

A Gere Attila pincészete és a Crocus GERE Bor Hotel & Resort számára sikeresen és kalandosan indult a nyár. Több díj nyerteseként és egy verseny aktív résztvevőjeként bizonyítottá vált, hogy a néhány éve kijelölt út nem csak jónak, de kiválónak bizonyult.

Kiváló minőségű a magyar sör 

A Magyar Sörgyártók Szövetsége közleményben üdvözölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatának eredményét, amely negyven különböző típusú és ízű sör minőségét vizsgálta és találta rendben.  A magyar sörgyártók különös figyelmet fordítanak az állandó, megbízhatóan magas minőségre és a jelöléseknek való megfelelésre. Tavaly valamelyest növekedett is a hazai prémium sörök piaca. Az idén is hasonló trendre számít az ipar.

Aranyérmes a Laboratorium.hu! 

A Laboratorium.hu weboldal aranyérmet kapott Magyarország legrangosabb tartalommarketing versenyén, a Content Marketing Award-on. A közérdekű, tudományos, a kémia és a laboratóriumok világának népszerűsítését célul kitűző honlap a legjelentősebb hazai cégek és médiaügynökségek remek kampányai, megoldásai közé került ezzel a díjjal. 

Kávézó problémás fiataloknak 

Szenvedélybetegeknek, magánéleti vagy szociális gondokkal küzdőknek nyílt kávéház a IX. kerületi Török Pál utca elején. Erdős Eszter lelkipásztor az InfoRádióban elmondta: a kiszolgálószemélyzet szakemberekből áll, akik tanácsaikkal tudják segíteni egy kávé, vagy üdítő mellett a rászoruló fiatalokat.

Dohányzás vendéglőben? Prágában még szabad! 

Csehország két legnagyobb városában - Prágában és Brünnben - jelenleg még a vendéglátóipari egységek mintegy 40 százalékában szabad dohányozni - derült ki abból a kimutatásból, amelyet a Zomato vendéglátóipari kalauz készített Csehországban, a hirek.sk szerint.

Bemutatkozott a sajt és a sör párosa 

Az V. jubileumi Sörfesztiválon egybekelt a sör és a modern magyar gasztronómia.  

Az élő cigányzene hiányzik a mai kávéházakból 

A kávéházi cigányzene kialakulásáról és a magyar polgári kultúrára gyakorolt hatásáról szóló könyv jelent meg Nyerges Erika tollából a Rajkó Zenekar és Művészegyüttes gondozásában.

Ementálit a szakképzelen családtagok is darabolhatnak vasárnap 

Az NGM megváltoztatta a kereskedelemben kötelező szakképesítések rendjét. Így egyes élelmiszerek, iparcikkek eladásakor zárva tartási időszakban nem szükséges szakképzettség a pult mögé álló segítő családtagnak, vagy a tulajdonosnak. Ez a kivételezés kizárólag a zárva tartási időszakban, vasárnap, munkaszüneti nap és éjszaka igaz, amikor csak a tulajdonos, vagy a segítő családtag állhat a pult mögé, szúrta ki az új rendeletet a blokkk.com.

Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé a hétvégén 

Pénteken kezdődik és vasárnapig tart Békéscsabán a 15. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, amelyre az esemény szervezői 40-50 ezer látogatót várnak.

Piknikkert: gasztroszakértők a friss növényi alapanyagokért 

Négy népszerű blogger, gasztro- és életmódszakértő mutatta be közös veteményeskertjét a Corvinus Egyetem Arborétumának biokertjében. A Piknikkert a friss növényi alapanyagok értékeire hívja fel a figyelmet, a közreműködők a lehető legtöbbféle módon szeretnék feldolgozni és élvezettel elfogyasztani mindazt, ami az ágyásokban nő. A kertben helyet kapott a repce és a napraforgó is, hogy az érdeklődők újra megismerkedhessenek a margarinok gyártásánál használt növényi olajok értékeivel is.

Új helyszínen a VIII. Budapesti Cseh Sörfesztivál 

8 év. 8 éve, hogy valami elindult Budapesten. Egy mozgalom, mely a már ismert és kevésbé ismert kisüzemi cseh söröket és a csodálatos cseh kultúrát hivatott bemutatni.

A franciák sajtban verhetetlenek 

A francia Fabien Degoulet nyerte el a világ legjobbjának járó címet a Franciaországban rendezett Nemzetközi Sajtkereskedői Versenyen.

„A magyar ponty a halak tanyasi csirkéje” 

Marketingkampánnyal próbálja népszerűsíteni a hazai pontyfogyasztást a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége. Álláspontjuk szerint a hagyományosan magyar halfajta akár bio minősítést is kaphatna. Törekvésüket most az agrártárca is támogatja: anyagi segítséget nyújt az ellenőrzött magyar pontyok telepítéséhez a hazai vizekben.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!