Gasztro
Naponta mennyi cukor egészséges még?
Azt tudjuk, hogy a mai ember cukorfogyasztása jóval több a kelleténél, de azzal nem vagyunk tisztában, hogy mennyit szabadna valójában ennünk egy nap, hogy ne terheljük túl a szervezetünket. Megdöbbentően keveset. A hvg.hu cikke.
Regisztrációs számot kapnak az étel- és italautomaták
Összesen 625 étel- és ital-automatát jelentettek be múlt péntekig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV); a bejelentést március 31-éig minden üzemeltetőnek meg kell tennie, a berendezések regisztrációs számot kapnak - közölte a NAV kedden az MTI megkeresésére.
Tervezze meg a budapesti repülőtér éttermét!
Nyílt pályázatot hirdetett a Budapest Airport.
Villányi Franc bemutató a Vincén
Villányi Franc bemutatóval készül a Villányi borvidék az ország egyik legismertebb borszakmai rendezvényére, a „VinCE Budapest 2015” - re. A Corinthia Hotel Budapest elegáns falai között a közép - európai borkészítésre fókuszáló és a gourmet termékek tudatos fogyasztására sarkalló, műélvező program jó alkalom arra, hogy a Villányi borvidék zászlóshajóját, a Villányi Franc-t megismerhesse a borértő közönség.
XVI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál
A magyar gyümölcsöt állítja a középpontba a XVI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, amelyet idén április 17. és 19. között rendeznek meg Gyulán – közölte Lovász Sándor főszervező az eseményről tartott hétfői sajtótájékoztatón.
Japán sushi, orosz kaviár és francia halleves a Vajdahunyadvárban
Területét és kiállítószámát tekintve Európa legnagyobb halas rendezvényévé nőtte ki magát a Budapesti Halfesztivál, amelynek ebben az évben a Vajdahunyadvár ad otthont február 19. és 22. között - hangsúlyozta Necz István, a rendezvény főszervezője a hétfői budapesti sajtótájékoztatón.
Megjelent a brucellózis Szerbiában
A brucellózis megtámadja a szarvasmarhát, a sertést, a juhot, a kecskét, a tevét, a lóféléket és a kutyát, de az embert is megfertőzheti. Szerbiában eddig tíz település tizennyolc gazdaságán regisztrálták. Hazánkban pedig a kéknyelv kiújulásától tartanak a gazdák amiatt, hogy a vírust hordozó szúnyogok az enyhe tél miatt nem pusztultak el.
Vasárnap Magyar Sommelier Bajnokság
A Magyar Sommelier Szövetség a 2012. évi Első Professzionális Közép-Európai Sommelier Bajnokság sikeres megrendezése után évente rendszeresen biztosít szakmai megmérettetési lehetőséget a hazai sommelier szakma kiválóságainak.
Szerdától érvényes az új transzzsírsavrendelet
Szerdától nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.
Elhunyt a Nutella atyja
Nyolcvankilenc éves korában meghalt Michele Ferrero, az egész világon ismert Ferrero olasz édességipari cég tulajdonosa. Az 1964-ban "feltalált" Nutella mogyorókrém Olaszország leggazdagabb emberévé tette.
A híres negevi bor szőlőmagjaira leltek
Régészek 1500 éves szőlőmagokra bukkantak a Negev-sivatagban, amelyeket a Bizánci Birodalom egészében az egyik legfinomabbnak és legnevesebbnek tartott bor előállítására használhattak.
Hámozza meg a keménytojást seperc alatt!
Olykor igen fáradságos munka meghámozni a keménytojást. A Fox News cikke.
Áfacsökkentést sürgetnek a haltermelők
Az élő halak általános forgalmi adójának (áfa) csökkentéséért lobbiznak haltermelői és horgászati szervezetek, hogy növelni lehessen a hazai halfogyasztást és haltelepítéseket – írja az agrarszektor.hu. A mai 27 százalékos áfát jelentősen, egyes vélemények szerint legalább 5 százalékra kellene mérsékelni ahhoz, hogy érdemi változásokat lehessen elérni.
A kukorica-pattogtatás ideális hőfokáról
Önt is idegesíti, ha nem pattog ki az összes kukorica a zsákban? – interpellálja olvasóit a hvg.hu. Francia tudósok egy brit tudósokat is megszégyenítő kutatással rájöttek, mi a titka a dolognak.
Narancsokat tesztelt a NÉBIH
Az élénk szín garancia a finom ízre? A narancs húsába valóban „beszivároghat” a növényvédőszer? A NÉBIH átfogó narancs terméktesztjéből most minden kiderül.
Extra boldogsághormon a hétvégére
Ki ne vágyna egy kis kedveskedésre, romantikára, hiszen csodálatos dolog szerelmesnek lenni! Erre emlékeztet minket minden évben a Valentin-nap és most a Kempinski szálloda is.
Világhódító úton a tequila
A tequila az Mexikónak, ami a pezsgő Franciaországnak, a szaké Japánnak vagy a pálinka Magyarországnak. A nemes nemzeti ital azonban nem csak a közép-amerikai ország lakosait derítette jobb kedvre 2014-ben: a minőségi tequila iránt robbanásszerűen megnőtt a kereslet nemzetközi szinten, így például a Távol-Keleten is.
Idén szekszárdi az Év Bortermelője
A helyszínt, a résztvevő vendégeket, a programokat és a menüsort tekintve is lenyűgözőre sikerült a budapesti Corinthia Hotelben a hétvégén rendezett Év Bortermelője díjátadó gála, melyen Dúzsi Tamás szekszárdi borásznak adták át a megtisztelő díjat. A Magyar Bor Akadémia által szervezett rendezvény díszvendége Áder János köztársasági elnök volt.
Végre egy hagyma, amitől nem sírunk!
Az Egyesült Királyság egyik szupermarketlánca bemutatta új hagymáját (nem újhagymáját), amely a cég ígérete szerint nem csal könnyeket a szemünkbe, és nem okoz rossz leheletet. A zöldséget a Fox News cikke mutatja be számunkra közelebbről.
Jön a Pilisi Kavalkád Fánkfesztivál
A többségében szlovák nemzetiségűek lakta Pilisszentkereszten nyolcadik alkalommal tartják meg szombaton a Pilisi Kavalkád Fánkfesztivált, amelyre határon innen és túlról több ezer vendéget várnak.
VI. KávéBár Bazár a körúton
Ötven kiállító, több száz kávés termék, borok s párlatok kóstolója, versenyek és előadások a VI. KávéBár Bazáron február 21-22-én a budapesti Corinthia Hotel termeiben – vezeti fel fesztivál-ismertetőjét a HVG. A kiállítás nemcsak a szakmabelieknek, hanem a fogyasztóknak is rengeteg újdonságot, ínyencséget és látványos programokat kínál. Kávészenvedélyen innen s túl még megtudhatjuk, mi az a cascara, mire jó a kakaóhéj, melyek a világ legjobb rumjai, hogyan kóstoljunk konyakot, pálinkát.
Új mintakollekció orosházi palackokból
Újabb mintadarabokat gyárt az egyedi, belső mintázatú borospalackokból az Orosházi Öblösüveggyár, április közepétől pedig már több százezer palack gyártását tervezik - tájékoztatta az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. kereskedelmi és vevőszolgálati vezetője az MTI-t.
Air France: Michelin-csillagos finomságok
Három Michelin-csillagos mesterszakácsok, Régis Marcon és Anne-Sophie Pic egyedi ételkreációi várják februárban a La Première és Business osztályok hosszú távú járatainak utasait. A menüsor élményét a neves designer, Jean-Marie Massaud által tervezett vadonatúj, elegáns étkészlet fokozza.
Megújult a Gellért Söröző
Buda legrégibb sörözője, a Danubius Hotel Gellért épületében 1918 óta működő Gellért Söröző megújult enteriőrben, kézműves sörök hadával és a velük harmonizáló kortárs magyar konyha ételeivel, időnként pedig izgalmas programokkal várja a vendégeket.
Reggeliző zónákat állít fel az Actimel
A 2015. januári Actimel Reggeli Rutin Felmérés szerint a megkérdezett 25 és 60 év közötti 600 felnőtt 33 százaléka nem reggelizik rendszeresen, és mindössze 67 százalékuk visz be táplálékot az ébredést követően minden nap. Az Actimel elkötelezett, hogy ezen a helyzeten javítson, ezért a márka reggeliző zónákat állít fel Budapesten, hogy felhívja a figyelmet a reggelizés fontosságára. A figyelemfelhívó kampányt D. Tóth Kriszta, Tatár Csilla és Debreczeni Zita is támogatja, akik személyesen is ellátogatnak az Actimel Reggeliző Zónákba.
Idén jöhet a GMO-mentes védjegy
Több fronton veszi fel a harcot a génmódosított élelmiszerek ellen Magyarország. Az előkészítés előtt álló fehérjeprogram a többségében GM-szóját tartalmazó takarmányokat szorítaná ki a piacról. A GMO-mentes jelölés bevezetésével pedig a boltok polcain is egyre nagyobb hely juthat a „tiszta” élelmiszereknek.
Idén Valentin-napra esik a Borjour Magnum
Minden eddiginél több, 220 termelő mintegy 700 bora, 30 gasztronómiai kiállító és Valentin-napi programok várják a Borjour Magnum borkóstoló közönségét február 14-én a Millenáris park két csarnokában.
Hízik a libamájügy Kaliforniában
Kalifornia megfellebbezte azt a szövetségi bírói döntést, amely lehetővé tette hízott máj értékesítését az államhatárokon belül – számol be az amerikai Associated Press nevű hírügynökség.
Csokoládéorgia a belga fővárosban
A hét végén tartották meg Brüsszelben a Csokoládészalont, az édes ízek kedvelőinek legjelentősebb belgiumi eseményét - a tavalyi, első csokoládékiállítás és -vásár nagy sikerére való tekintettel idén másfélszer akkora területen, sokkal több résztvevőt fogadtak a szervezők.
Több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatás a sertéságazatnak
A meglévő 8,5 milliárd forintos sertésjóléti támogatást újabb 8,62 milliárd forintos tenyészkoca állatjóléti támogatással kiegészítve idén összesen több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatást kapnak a sertéstartók, ami a 2014-es duplája.
Sikeres idei Sirha
A látványos magyar stand kialakításában a Hungexpo közreműködött, több tízezer szakmabeli ismerhette meg a minőségi magyar alapanyagokat. A Bocuse d’Or VIP standján maga Jérôme Bocuseés OlivierGinon, a szakkiállítást szervező GL-Events elnöke is kóstolót kapott a hazai vendéglátás színvonalából.
Idén is népszerű a Torkos Csütörtök
Már több mint 440 étterem csatlakozott Torkos Csütörtök elnevezésű farsangi akcióhoz, melynek keretében február 19-én fél áron kóstolhatják meg a vendégek a résztvevő éttermek menüit - tájékoztatta Lipcsey György Imre, a szervező Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI-t csütörtökön.
Megjelent a francia Michelin-kalauz
Másodszor kapta meg a legmagasabb elismerést, vagyis a három csillagot Yannick Alléno párizsi séf a Michelin étteremkalauz idei franciaországi kiadásában, amely két új helyi konyhát is a legkiválóbbak közé sorolt – derült ki a kalauz hétfői párizsi bemutatóján.
Ha letette a poharat…
A Táfelspicc feltételezése szerint mindenki ismeri azt az évek óta a neten keringő anyagot, ami azt veszi végig, hogy a dohányzásról való leállás után milyen ütemben állnak vissza a szervezet normális élettani funkciói, melyik szerv hogyan regenerálódik. Ugyanez véghezvihető az alkohollal is, de érdemes vigyázni, mert még a magukat mérsékelt alkoholfogyasztóknak tartók is meglepődhetnek.
Új gombafajt találtak a szalámiban
Ha éppen egy új penészfaj után kajtatunk, nem kell messzire mennünk – elég belenéznünk a szendvicsbe!
Uniós díjat kapott a Nánási portéka
Az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) kommunikációs díjának második helyezettje lett Brüsszelben a Nánási portéka elnevezésű, első helyi védjegy és mezőgazdasági márka, illetve a kialakítását szolgáló kampány.
Fényűző hétvége a borvilágban
Showműsorhoz illő program állt össze a hatodik VinCE Budapestre; 25 nemzetközi szaktekintély megismételhetetlen borsorokkal készül Közép-Európa legrangosabb borszakmai eseményére. Március 6-án a VinCE Awards gálával indul a hétvége, ahol 10 kategóriában adnak át szakmai díjat. A mesterkurzusokon a borvilág trendjei, legendás borvidékei lesznek műsoron, a Corinthia Hotel impozáns termeiben 150 válogatott kiállító, legalább 4-5 csillagosra értékelt borászatok tételeit kóstolhatja a közönség.
Mehet a magyar marhahús Hongkongba
Az elhanyagolható kockázatú járványügyi besorolásnak köszönhetően hamarosan megindulhat a magyar marhahús exportja Hongkongba, miután a helyi élelmiszerbiztonsági hatóság elfogadta a kiszállításhoz szükséges szakmai információkat és állategészségügyi garanciákat.
Ismét megrendezik a Magyar Borok Bálját
Hozzájuk méltó környezetben és menüsorral kívánja bemutatni a magas minőségű hazai borokat a Magyar Borok Bálja, melyet idén tizedik alkalommal rendeznek meg február 21-én az InterContinental szállodában.
Nálunk járt Jack bácsi ükunokahúga
Budapesten járt Jack Daniel ükunokahúga. Lynne Tolley-t sokan irigyelhetik munkája miatt: amellett, hogy a márka utazó nagykövete, mesterkóstolóként is dolgozik. Közép-európai körútján hazánkba is ellátogatott, és egy belvárosi étteremben hamisítatlan amerikai ételek elkészítésével idézte meg a whiskeyfőző mester szellemét.
Egyre több a népkonyha
Az emelkedő támogatásoknak köszönhetően sok helyütt már a hét végén is meleg ételhez juthatnak a rászorulók. Országos szinten 1300 szolgáltató biztosít szociális étkeztetést a rászorulóknak és működik 60 népkonyha is. Elsősorban kisnyugdíjasok, munkanélküliek és hátrányos helyzetűek vehetik igénybe az ingyenes vagy kedvezményes, napi egyszeri meleg ételt. Így vagy úgy, aki rászorul, ételhez juthat télvíz idején is. Talán ez a legfontosabb.
Átadták a NAIK felújított laboratóriumát
A most kezdődő támogatási ciklusban 145,5 millió euró támogatás érkezik ültetvénymegújításra Magyarországra - mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kedden Kecskeméten, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet-Kecskeméti Kutató Állomás felújított laboratóriumának átadásán.
USA: allergéngyanú a paprikaőrleményben
Lehetséges földimogyoró allergén tartalma miatt visszahívta az amerikai fogyasztóktól a Szeged Sweet Hungarian Paprika elnevezésű termékét a kelet-európai fűszerek forgalmazására szakosodott és a New Jersey állambeli Avenelben székelő Spiceco vállalat - közölte több amerikai híroldal.
A Street Kitchen a tévébe megy
Február 7-től tól önálló műsorral jelentkezik az RTL Klubon a Street Kitchen. a 30 perces epizódok szombatonként 13h-tól láthatók.
Hat Michelin-csillag egy párizsi séfnek
A Michelin-kalauz idei kiadását a turizmusért is felelős francia külügyminiszter mutatta be, hogy az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára is felvett francia gasztronómiát támogassa.
Az USA-ban be van tiltva a Kinder-tojás
A Kinder-tojást mindenki ismeri, és mindenki szereti – előlegezi meg cikkében az Index. A tejcsoki-tojásba rejtett kis műanyag játékból az 1974-es bemutatkozása óta több mint 30 milliárd darabot adtak el világszerte. Van azonban egy ország, ahol a gyerekek nem is ismerik a Kinder-tojást, mert az illegális, törvény tiltja az árusítását és a behozatalát. Ez az ország mellékesen a világ legnagyobb csokifogyasztója, és úgy általában a szabad piac fellegvára, az USA.
A sör hasznos lehet Alzheimer ellen
Ugyan a túl sok sör rövidtávon összezavarhatja a memóriánkat, a népszerű ital „józan” mértékű fogyasztásából hosszabb távon potenciálisan akár jól is kijöhetünk. Jelen cikk a Foodbeast írására támaszkodik.
A méltatlanul mellőzött bab
Jó néhány étel van a világon, melyet valamiért ritkán eszünk, pedig nem is drága, jó az íze, és minden szempontból jót tesz a szervezetnek – mutat rá cikkében az MNO. A bab sokkal többet érdemelne.