Csombor, izsóp, lestyán, zsálya: talán újra divatba jönnek? 

Fűszerkert címmel jelent meg Ambrus Lajos, Gyurik Gábor és Burger Barna gasztronómiai albuma. Csombor, izsóp, lestyán, zsálya: összesen huszonkét Kárpát-medencében őshonos fűszer történetét, felhasználásának módjait dolgozza fel hatvan recepttel Ambrus Lajos, Gyurik Gábor és Burger Barna Fűszerkert című gasztronómiai albuma, amely a Magyar Konyha gondozásában jelent meg.

Különleges magyar borokkal hódítjuk a kínai piacot! 

Tizenegy hazai kiállító – köztük tokaji, villányi és balatoni vezető borászatok – képviseltetik magukat az MT Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóság közösségi standján Kína vezető bor és szeszesital szakkiállításán, a ProWine-on. A csak szakmai látogatóknak szóló seregszemlén tavaly 38 országból 650 kiállító vett részt, a látogatók száma pedig megközelítette a 6500 főt.

Még egy főzési technika, ami betegségeket okozhat 

Megint egy tanulmány, amely azt támasztja alá, hogy nagyszüleinknek igaza volt: egy tanulmány szerint károsabb ugyanis napraforgó- vagy kukoricaolajban sütni, mint vajban és zsírban. Írja az Index a Sky News nyomán.
Pálinkavacsorát kapott már ajándékba?

Pálinkavacsorát kapott már ajándékba?  

A karácsonyi ajándékozásnak három alapszabálya van: legyen minőségi, személyre szóló és egyben kreatív a meglepetés, legyen szó prémium ügyfélről, céges partnerről vagy kollégáról. Manapság egyre fontosabb a kényelmes házhozszállítás előnye is, ezzel elkerülve a tömeget és a felesleges stresszt. A Villányi Pálinka csapata 8 éves tapasztalattal és szakértelemmel biztosítja a prémium minőségű pálinka élményt, díszdobozaival pedig letisztult eleganciájú csomagolást nyújt. Pálinkakóstolást vagy vacsorát kapott már ajándékba?

Exkluzív menük, nemzetközi fogások a TableFree Éttermi Napokon 

Alex van Damme, a magyarországi TableFree éttermi asztalfoglalási rendszer ügyvezetője a budapesti Tacos Locos mexikói étteremben tartott sajtótájékoztatón nyitotta meg immáron 9. alkalommal a Tablefree Éttermi Napok foglalási rendszerét.
Onyx: a jövő szakácsainak bölcsője

Onyx: a jövő szakácsainak bölcsője 

Az Onyx életében mindig is fontosak voltak a versenyek és az utánpótlás nevelés. Az elmúlt években a Hagyomány és Evolúció versenytől a Chaîne des Rôtisseurs ifjúsági szakácsversenyen át a Bocuse d’Or döntőjéig megfordultak és egyben kiemelkedő eredményeket értek el az étterem ifjú szakácsai.
Az ország első libanoni étterme a Buddha-Bar Hotelben

Az ország első libanoni étterme a Buddha-Bar Hotelben 

A Mellow Mood csoporthoz tartozó 5 csillagos luxus hotel, a Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palota ad otthont a novemberben nyitó tradicionális libanoni étteremnek, a Baalbeknek.
Krumplitárolásról profiknak

Krumplitárolásról profiknak 

Ha mostanáig a hűtőben tároltuk a burgonyát, akkor valószínűleg nem tudjuk milyen is a krumpli igazi íze. A cikk a Huffington Post írása alapján készült.

Idén is megrendezik a Márton-napi Borfesztivált a Gellértben 

Pekingi liba és liba szusi is kóstolható lesz a Gellért Szálló V. Márton-napi Borfesztiválján, amely idén Borok-Libák-Fűszerek címmel várja a közönséget csütörtöktől vasárnapig.

Még sokat hozhat a magyaroknak a sörbiznisz 

Jelentősen növelhető a magyar kézműves sörök eladása mind bel-, mind pedig külföldön - közölte Szűcs László, a Főzdefeszt ügyvezetője kedden az MTI-vel.

A cabernet franc többet tud Villányban 

Öt helyszínen tizenöt pincészet mutatja be a Villányi borvidék kiemelt fajtájának választott Villányi Franc-t november 20-21-én.

A legfrissebb cukrászműhelyeket mutatja be a Sütemény és Tortafesztivál 

A magyar cukrászat legfrissebb műhelyeit mutatja be a második alkalommal megszervezett Sütemény és Tortafesztivál november 21-én és 22-én a Millenáris parkban - közölték a szervezők az MTI-vel.

Másként tálal a Mindmegette.hu 

Mostantól 37 ezer recept, saját bevásárló lista, személyre szabott tippek is megtalálhatók a kedvelt oldalon.

A növények is tudják, amikor megeszik őket 

A Missouri Egyetem nemrég publikált kutatása alapján a növények sem repesnek az örömtől, amikor megeszik őket.

Különleges téli étel- és koktélsor a Buddha-Bar Budapestben 

Osama Kutaini, aki a ház nyitása óta irányítja az ötcsillagos ház exkluzív éttermének konyháját, új menüsort állított össze a hideg napok köszöntéseképp.

Akkor most vegyük le az étlapról a húsokat? 

A WHO húsokra és a húskészítményekre vonatkozó rákkockázati besorolása alaposan felkavarta az indulatokat, az Élelmiszer most egy csokorba szedte, hogy néhány érintett fél hogyan reagált a tanulmányra.

Destillata-győztes lett a magyar pálinkafőzde whisky-je 

A párlatok Európa-bajnokságának is nevezett Destillata verseny 2015. évi győztese – immáron második alkalommal –az Agárdi Pálinkafőzde volt és több aranyérmes pálinkája mellett az akkor még hordómintaként nevezett 12 éves Single Malt whiskyje is elnyerte kategóriájában az Év Párlata díjat. Ez az első magyar készítésű prémium whisky, amely komoly nemzetközi elismerést kapott és a Whisky Show Budapest 2015 keretében most bemutatkozik a hazai közönségnek is.

A Magyar Turizmus Zrt. kampányt indít az egészséges táplálkozásért 

Az alma népszerűsítésével indul idén az idénytermékek kampánya, majd a baromfi termékek, borok és halak következnek a Magyar Turizmus (MT) Zrt. agrármarketing vezérigazgatóságának október végétől december közepéig tartó belföldi fogyasztást ösztönző akciójában - jelentette be Lipcsey György Imre, az MT Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese a budapesti Nagyvásárcsarnokban tartott sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Fini pirított lisztkukacos szendvics rendel! 

A rovarevés egészséges, fenntartható s mi több, az ilyen ételek állítólag még finomak is – állítja cikkében a The Daily Meal. Bár az ízeltlábúakkal történő táplálkozásé lehet a jövő, a mondott állatokból készült élelmiszerek még mindig inkább réspiaci termékeknek számítanak. Wales-ben mindenesetre még ezen a héten megnyitja kapuit az Egyesült Királyság első, kifejezetten rovarokra specializálódott étterme.

A mindent tudó séfkés 

A Misen nevű startup a legújabb fejlesztésének forgalomba hozatalához végül igencsak magas pénzösszeget gyűjtött össze magának a Kickstarter patrónustoborzó oldalán.

Makulátlan a magyar fokhagyma 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ezúttal a fokhagymákra fordította figyelmét Szupermenta projektjének legújabb terméktesztje során. A NÉBIH laboratóriumaiban 300 növényvédőszer-hatóanyagot vizsgáltak a szakemberek. Ezen felül mértek nehézfémtartalmat, valamint mikotoxin-szennyezettséget is. Jó hír, hogy élelmiszer-biztonsági szempontból valamennyi fokhagyma makulátlannak bizonyult!

Itt a gomba-szakellenőrök friss listája 

a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a figyelmet a begyűjtött gombák elkészítés előtti bevizsgáltatására.

Ezt rendeli a magyar 

A Falatozz.hu ismét keresi az ország kedvenc házhoz szállító éttermeit. Az ételrendelő portál ezúttal is a közönségre bízza a döntést: a megrendelők voksai döntenek arról, hogy kié legyen az elismerés és a nyeremény.

Étterem, mely árkedvezménnyel jutalmazza az előítélet-mentességet 

Egy izraeli vendéglő akciós menüt hirdetett félárú csicseriborsókrémmel, vagyis hummusszal az egy asztalhoz ülő arabok és zsidók számára - értesült az izraeli média.

Rekordszámú látogató a Csabai Kolbászfesztiválon 

Rekordmennyiségű érdeklődő vett részt a 19. Csabai Kolbászfesztivál pénteki és szombati napján - közölte Hégely Sándor fesztiváligazgató vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában.

A vörösbor a cukorbetegeknek is segít 

Mostanáig számos tanulmány jelent már meg a vörösbor jótékony hatásairól. Néhány közülük egyenesen azt mondja, hogy egy pohár egy órányi „gyűrődéssel” ér fel az edzőteremben. Mások azt állítják, hogy az ital megfázás ellen is jó, illetve csökkenti a magas koleszterinszintet.

BalatonBor: nemzetközi premierre készül a régiós márka 

Október 24-én lesz a nemzetközi premierje a milánói világkiállításon az egységes címkével ellátott, olaszrizlingből készült BalatonBornak, amely a magyar régiós márkaépítés első példája lehet - mondta Kardos Gábor, a bormárkát létrehozó Balatoni Kör elnöke az MTI-nek.

Közétkeztető cégnél intézkedett a NÉBIH 

Egy pest megyei közétkeztető cég több konyháján tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága (NÉBIH KÜI). Az érintett cég egyik egységében több mázsa lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, továbbá jelöletlen, nem nyomonkövethető élelmiszert találtak és foglaltak le a szakemberek. A bírság várhatóan több százezer forint lesz.

Nálunk nem voltak élelmiszerbotrányok 

Magyarországon világviszonylatban és európai szinten is elismerten szigorúak az élelmiszer-biztonsági előírások a – mondta a földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten.

Jelentősen visszaesett a pálinkafőzés 

Kétmillió liter pálinkát állítottak elő az idén az ország szeszfőzdéi, ez a mennyiség a tavalyi ötödét sem éri el; a drasztikus visszaesés leginkább arra vezethető vissza, hogy - uniós nyomásra - az év elején megszűnt a bérfőzés adómentessége - írta a Magyar Idők csütörtökön.

Elkerülhetetlenül drágulni fognak az idei borok 

Elkerülhetetlennek tartja az áremelést az idei termésű boroknál a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), mivel a borászatoknak a tavalyinál jóval többet kell fizetniük a szőlőért – írja az agárszektor.hu. A HNT szerint valamennyi borminőségi kategóriában 7-10 százalékos drágításra lesz szükség, ezért a szervezet egyeztetéseket kezdeményezett a borkereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokkal.

Az ízérzékelés az első ezer napban alakul ki 

Az új tanévvel a menzareform is elindult: az egészségesebb ételek, a drasztikusan lecsökkentett só- és cukormennyiség vegyes fogadtatásra talált az érintettek körében. Sok gyerek nehezen barátkozik meg az új ízekkel, ezért inkább ott hagyják az ételeket, ami különösen a bölcsődés és óvodás korosztály esetében aggasztó, hiszen ők napközben az intézményben kapott étkezésekre vannak utalva. A szülők nagyon sokat tehetnek azért, hogy a gyerekek ne utasítsák el a reformételeket: az ízpreferenciánk nem a születésünkkor dől el, hanem az étkezési szokásaink alakítják folyamatosan. Már rövidtávon is eredményesek lehetünk, több zöldfűszer használatával például rövid idő alatt meg lehet szerettetni, el lehet fogadtatni a kevesebb sóval készült ételeket. A kisgyermekkorban kialakuló tudatos étkezés más szempontból is meghatározó szereppel bír: az élet első ezer napjában megvalósított táplálás és a rögzülő táplálkozási szokások nagy szerepet játszanak olyan felnőttkori népbetegségek megelőzésében, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a diabétesz és az elhízás.

Egészségtelen életmód jellemzi a magyarok többségét 

Paradigmaváltás szükséges a népegészségügyben – hangzott el az NEFI (Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet) szakmai konferenciáján. Bár az elmúlt öt évben számos törvény született, hogy javuljanak a népegészségügyi adatok, a szigorú intézkedések ellenére még mindig elmaradásban vagyunk az EU15 országok átlagához képest. Az ÉFOSZ és a Magyar Édességgyártók Szövetsége egyetértett az elhangzottakkal és szorosabb együttműködést szorgalmaz a döntéshozókkal.

Vendéglősök, óvatosan az erdei gombával! 

Többen megbetegedtek egy budapesti vendéglőben elfogyasztott erdei gombás polenta (puliszka) fogyasztása után. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a vendéglátó egységet üzemeltetők figyelmét, hogy vadon termő gombát kizárólag akkor használhatnak fel, ha a tételről szakellenőri igazolással is rendelkeznek. A lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők számára is kiemelten fontos, hogy – saját és családjuk egészsége érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el.

Már vendéglátóhelyeken is értékesít a Tokaji Kereskedőház 

A Tokaj Kereskedőház Zrt. értékesítési megállapodást kötött a hazai vendéglátóhelyeket ellátó Veritas Borkereskedéssel, amelytől 15 százalékos árbevétel-növekedést remél a belföldi értékesítés területén - mondta a társaság vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

Gasztronómia a fő témája az idei Budapest Transzfernek 

Az irodalom és gasztronómia kapcsolatát vizsgálja a Petőfi Irodalom Múzeum (PIM) által szervezett nyolcadik Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál, amelyet október 15. és 18. között tartanak a fővárosban.

Amikor a kolbász 'házhoz jön' 

Disznótoros kolbászfesztivált rendeznek a fővárosban, a Magyar Vasúttörténeti Parkban október 16-18. között.

Fékezett habzás az Oktoberfesten 

Kevesebb látogató, kevesebb sört ivott - ez az idei Oktoberfest gyorsmérlege. A hvg.hu beszámolója.

Erdei gombás puliszka okozott megbetegedéseket egy vendéglőben 

Többen megbetegedtek egy budapesti vendéglőben elfogyasztott erdei gombás polenta (puliszka) fogyasztása után. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a vendéglátó egységet üzemeltetők figyelmét, hogy vadon termő gombát kizárólag akkor használhatnak fel, ha a tételről szakellenőri igazolással is rendelkeznek. A lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők számára is kiemelten fontos, hogy – saját és családjuk egészsége érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el.

A vendéglátás a SZÉP kártyák igazi nyertese 

Az év elejétől szeptember végéig közel 20 ezerrel nőtt az MKB SZÉP kártyák száma, a kártyatulajdonosoké pedig már elérte a 160 ezret - közölte az MKB Bank szerdán az MTI-vel. Az elköltött összeg az alszámlák között úgy oszlott meg, hogy vendéglátásra 24 milliárd, szálláshelyre 7 milliárd, szabadidőre 5 milliárd forintot költöttek.

A világ legidősebb embere minden egyes nap eszik bacont 

A 116 éves Susannah Mushatt Jones minden egyes nap legalább egyszer eszik bacont.

Nagy Olaszrizling kóstoló lesz szombaton 

Csaknem hetven Kárpát-medencei pincészet olaszrizlingjeivel ismerkedhetnek meg a Nagy Olaszrizling Kóstoló látogatói szombaton a Sofitel Budapest Hotelben

Zöldségtisztítók működését kellett felfüggeszteni 

Azonnali hatállyal felfüggesztette két, Budapesten működő zöldségtisztító üzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Egyre keresettebb a magyar bor a külpiacokon 

Magyarország az idén az első fél évben 349 ezer hektoliter bort exportált, 5,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban; az elsődleges kereskedelmi partnerek továbbra is az európai országok, de folyamatosan bővülnek az Európán kívüli eladások is.

Abszolút nyertes a ChocoMe 

Újabb nemzetközi szakmai világversenyen szerzett elismeréseket az ötödik születésnapját ünneplő chocoMe. A nemzetközi, független és óriási presztízsű “International Chocolate Awards” Kelet-Európai regionális szakmai csokoládéversenyén idén is tarolt a magyar márka, összesen 9 érmet szerezve (4 db arany, 3 db ezüst és 2 db bronz). Magyar indulóként a chocoMe szerezte a legtöbb érmet, és a legtöbb első helyezést is. 2014-ben a chocoMe volt az első magyar márka a történelem során, mely érmes helyezéseket tudott elérni ugyanezen a világversenyen.

Kevesebb a fogyasztóvédelmi szabálytalanság a vendéglátóiparban 

Az elmúlt időszak egyik legsikeresebb szezonja volt az idei nyári főszezon, a korábbinál sokkal kevesebb fogyasztóvédelmi szabálytalansággal találkoztak a hatósági ellenőrök – hangsúlyozta Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal (NFH) közösen tartott sajtótájékoztatón.

Budapest by night sörös palackok magyar tervezőktől 

Mutasd meg, mit iszol, megmondom, hol mulatsz – ez is lehetne a mottója a Heineken új akciójának. A világ elsőszámú prémium sörmárkája eddig soha nem tapasztalt újdonsággal lepi meg a budapesti éjszaka és a kiváló sör szerelmeseit: öt fiatal magyar designer a város legmenőbb klubjai által inspirálva tervezte meg a Heineken speciális palackjait. A különleges sörélvezethez akció is tartozik, amelynek részeként Instagram-játék is indul számos értékes nyereménnyel és egy VIP-bulival, mint főnyeremény. 

Falatozó szürkemarha került a tűzfalra 

Egy hatszáz négyzetméteres Kazinczy utcai tűzfalra a Fat Heat és TransOne művésznéven dolgozó alkotópáros munkája került.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!