A fehérboroké volt a főszerep a VinAgora-n 

Négy napon át dolgoztak a versenyre érkező hazai és külföldi bírálók, akik a munka után délutánonként a Tokaji borvidéket bemutató programokon vettek részt. Szép borok versengtek idén is, de jelentősen több ezüstérem született, mint arany. A champion díjak június 28-án, a VinAgora Borgálán, a Boscolo Konferencia Központban kerülnek kihirdetésre.
Borkóstolás kártyával a belvárosban

Borkóstolás kártyával a belvárosban 

Az élet túl rövid, hogy rossz bort igyunk – ez az alapfilozófiája a közelmúltban megnyílt budapesti CultiVini borgalériának.
Szicsek Feketeribizli pálinkája győzött

Szicsek Feketeribizli pálinkája győzött 

A Pálinka Nemzeti Tanács idén új alapokra helyezve rendezte meg az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt. 50 főzde 335 mintát indított a versenyen, a kereskedelmi főzdék részvétele rekordszámú volt. A 335 minta 8 főkategóriában (almatermésűek, csonthéjasok, bogyós gyümölcsök, szőlő, törköly, vadgyümölcs, ágyas és vegyes) versenyzett egymással.
Duplán duplázott az ARAZ csapata a X. Pincér futóversenyen

Duplán duplázott az ARAZ csapata a X. Pincér futóversenyen 

Június 17-én került megrendezésre már tizedik alkalommal a Pincér Futóverseny a Le Meridien Budapest szervezésében. A szervezők a nevezési díjból befolyó összeget a Nemzetközi Robert Burns Alapítvány javára ajánlják fel, beteg és hátrányos helyzetű gyermekek segítésére Magyarországon.
1500 eurós degusztációs menüvel kecsegtet a világ legdrágább étterme

1500 eurós degusztációs menüvel kecsegtet a világ legdrágább étterme 

A szóban forgó étterem neve Sublimotion és Ibiza szigetén található. Paco Roncero, az eredtileg madridi székhelyű séf nem kevesebb, mint két Michelin-csillaggal büszkélkedhet. Elég meggyőző érvek ahhoz, hogy kifizessünk 1500 eurót egy degusztációs menüért?

Kajás különszám a Népszabadságtól 

Az 50 legjobb vendéglői élményt gyűjtötte össze száz oldalon az idei Népszabadság Top Étterem kiadvány. A listát ezúttal ár-érték arány alapján állították össze.
Tokaj Nyitány - Tizenöt pincészet borai az Ybl Palotában

Tokaj Nyitány - Tizenöt pincészet borai az Ybl Palotában 

A Tokaj Reneszánsz Egyesület tizenöt pincészetének borait ízlelhetik meg az idei Tokaj Nyitány sétáló kóstoló vendégei pénteken a budapesti Ybl Palotában, ahol a tokaji pezsgőkről, illetve a 2010-es aszúkról szóló, ingyenes mesterkurzusokon is részt vehetnek.

"Luxusmárkát" építenek Tokajon 

A tokaji bor, mint első számú nemzeti márkaértékként történő sikeressé tétele érdekében a legnevesebb helyi borászok és külföldi marketingszakemberek részvételével egy új luxusmárka létrehozásába kezd a Tokaj Kereskedőház Zrt.

Melyik lesz idén Magyarország tortája? 

A székesfehérvári Damniczki cukrászat Somlói revolúció, a budapesti Művész Kávéház Aranyló tokaji és ugyanennek a háznak az Eper furmint nevű tortáját választotta ki első körben a szakmai zsűri a Magyarország tortája versenyben.
Trópusi vízesés alatt ebédelhet a Fülöp-szigeteken

Trópusi vízesés alatt ebédelhet a Fülöp-szigeteken 

A fülöp-szigeteteki San Pablo városában fekvő Villa Escudero Resort éttereme egy mesterségesen létrehozott vízesésre épült, így igazán különleges környezetben élvezhetik a  szerencsések a helyi specialitásokat. 

Nagybani piac: bőséges gyümölcstermés várható 

Ezen a héten a gyümölcskínálat túlsúlyba került a nagybani piacon. Az előrejelzések szerint az idén bőséges teremésre lehet számítani gyümölcsből (is).

Sárvári mesterszakács a legjobbak között 

Borda Attila sárvári mesterszakács a szakma egyik legnagyobb hazai elismerésében részesült: a Benke László nagymester alapította Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend ünnepélyes gála keretein belül választotta a tagjai közé. Az ország legjobb gasztronómiai szakembereit tömörítő társasága kétévente avat új lovagokat rendkívül szigorú kritériumrendszer alapján, melyhez több ajánlás is szükséges.

Négy plusz négy érdekesség a kultikus kávézóláncról 

Ma négy éve, hogy a Starbucks megnyitotta első budapesti kávézóját – akkor rajongók ezrei várták, hogy megkóstolhassák a népszerű kávéitalokat. Az eltelt négy évben további nyolc kávéház nyitotta meg kapuit, és várja a frissítők szerelmeseit. A hazai évforduló alkalmából négy plusz négy érdekességgel ünneplejük a kávézóláncot.

Hazai séf bizonyíthat az Ifjúsági Szakács-világbajnokságon 

Az idén 19. alkalommal megrendezett Chaine des Rotisseurs ifjúsági szakácsversenyen öt indulónak - Horváth Ákos (Arany Kaviár Étterem), Humli Dávid (Villa Medici), Mészáros Ádám (Gerbeaud/Onyx Étterem), Pereszlényi Alexandra (Hilton Hotel), és Várdai József (Bock Hotel) – egy meglepetés kosár tartalmának felhasználásával 3,5 óra alatt kellett összeállítania és elkészítenie egy menüt, négy főre tálalva.

Három szakács, egy kondérnál 

Kihirdették a XIV. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé csülökpörkölt-főzőversenyének nyerteseit. A szakmai zsűri az első díjat a Békés Megyei Önkormányzat csapatának ítélte oda 2014-ben.

Ezer év konyhaművészete 

Rendkívüli népszerűségnek örvendenek Kínában az ételmúzeumok, amelyek a kulináris élvezetek mellett történelmi leckét is kínálnak a látogatóknak.

Nyilvános Európa 100 legjobb éttermének listája 

A Opinionated About Dining jelentette meg a a legjobb 100 európai éttermet rangsoroló listáját, több, mint 140 ezer felhasználói értékelés alapján. Hazánkból egyetlen étterem sem került be a top 100-ba.

Színes gasztrofesztivál Zalaegerszegen 

Öt nemzet kulturális értékeit, gasztronómiai hagyományait ismerhetik meg a látogatók szombaton a Népek kultúrája, nemzetek asztala című rendezvényen a Göcseji Falumúzeumban.

Szakácsokat keresnek Ausztráliába 

Újra felkerült az ausztrál hiányszakmák listájára a szakács, így könnyebben utazhatnak be a távoli országba munkavállalás céljából a séfek. 

Lendületben a Duna borrégió 

A bajai Bányai Júlia Szakképző Iskolában elegáns körülmények között és komoly szakmai háttérrel rendezték meg a Duna borrégió 2014. évi borversenyét.

Hogy volt?! 

Egy, az „öregedésgátló” hatásai miatt már széles körben dicsért, és a vörösborban, valamint az étcsokoládéban egyaránt fellelhető vegyületnek most újabb pozitív egészségügyi hozadékára derítettek fényt a tudósok. A rezveratrol vélhetően javítja emlékezőtehetségünket. A LiveScience cikkét a newsmaxhealth.com foglalja össze.

Főzz, egyél, bulizzál! 

Persze, megint nem olvastam el rendesen a meghívót, és valahogy úgy képzeltem, profi szakácsok főznek majd finomakat a konyhán, a meghívott vendégek meg - a Quaestor Csoport üzleti partnerei és néhányan média világából -kuktáskodnak egy keveset, és máris ülhet asztalhoz mindenkii, mert jöhet a vacsorára szánt többféle fogás.

Bordeaux-i borsiker: a Bujdosó Sirocco a világ legjobb borai közé jutott 

A dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Sirocco ’09 bora kiérdemelte a bordeaux-i Les Citadelles du Vin borverseny elismerését. A francia borversenyt szakmai szempontból a világ legrangosabbjai között tartják számon.

Balatonfüredi sztárdömping borral és vitorlással 

A Balaton, a borok és a vitorlássport rajongóit idén is Balatonfüredre várják, ahol 2014. július 10-től a Kékszalag tókerülő verseny több száz résztvevője a vízen, a legjobb nyári borkínálat pedig a Tagore sétányon és a Vitorlás téren sorakozik fel.

Életre szóló gasztroélményt kaptak a magyarok Bavaria szívében 

Immáron második alkalommal szervezte meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a Coninvest Kft.-vel közösen külföldi gasztrotúráját, melynek helyszíne ezúttal München volt.

Egyre népszerűbb a gin 

A fast casual, az ázsiai konyha, a gin és az újhullámos kávézók előretörése, ezzel egyidőben a fine dining és a túl bonyolult ételek háttérbe szorulása jellemzi most a magyar gasztronómiát. Az éttermi piacot illetően pedig fontos változás, hogy konszolidáció várható, mert csak kevés hely tudja folyamatosan a tőle megkívánt színvonalat biztosítani. A Baldaszti Group szakértői a tavalyi évhez hasonlóan a legfontosabb aktuális trendeket és várható változásokat vették sorra.

Íme az idei év legjobb fagylaltja 

Egy mézes-diós hecsedlifagylalt érdemelte ki az Év fagylaltja 2014 címet Soltvadkerten, ahol hétfőn több mint ötven fagylalt közül választotta ki a győztest a zsűri.

Hústól a zsömléig: BRGR 

Amerikai hangulat, minőségi alapanyagok, zöld környezet, profi gasztronómiai háttér - ez a megújult BRGR.

A nyolc legjellemzőbb gasztrotrend Budapesten 

A fast casual, az ázsiai konyha, a gin és az újhullámos kávézók előretörése, ezzel egyidőben a fine dining és a túl bonyolult ételek háttérbe szorulása jellemzi most a budapesti gasztronómiát. Az éttermi piacot illetően pedig fontos változás, hogy konszolidáció várható, mert csak kevés hely tudja folyamatosan a tőle megkívánt színvonalat biztosítani. A Baldaszti Group szakértői a tavalyi évhez hasonlóan a legfontosabb aktuális trendeket és várható változásokat vették sorra.

Sztárséf és teniszcsillag főzött együtt 

Stílusos együttműködés a champagne-i pop-up étterem megnyitóján.

Íme a Dining Guide győztes éttermei 

A Michelin-csillagos Onyx és Costes, valamint a delente zárva tartó ZONA a győztes a Dining Guide szerint.

Utcai lakoma és sörkóstoló a Dunaparton 

Június 7-én, 8-án és 9-én Budán, a Műegyetem előtti Dunaparton kell majd keresni a Főzdefeszt híres ivó paraszt emblémáját, három év után ugyanis helyszínt vált a kézműves sör fogalmát megteremtő sörfesztivál. Ugyanakkor egy szokatlan fesztiválfúzió keretében összefog a mostanáig a Hold utcai piacon rendezett Street Food Show-val.

A pálinka a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke 

A pálinka a magyar kultúra részét képezi és a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a 2014. évi országos pálinka- és törkölypálinka verseny hétfői megnyitóján, Kecelen.

Délben bezár a Zóna 

A Lánchíd utca lezárása olyan mértékben megnehezítette a ZONA életét, hogy a tulajdonosoknak meg kellett hozniuk a döntést: május 27-étől csak vacsoraidőben lesz nyitva az étterem az építési munkálatok idején, és várhatóan augusztus 26-án nyit újra a megszokott időben. 

Veszélyezteti az import a magyar borpiac egyensúlyát 

Veszélyezteti a magyar borpiac egyensúlyát az import, ezért a szaktárca szeretné visszaszorítani a külföldi borok behozatalát - mondta el Kiss Eliza az MTI-nek.

Jobb a pálinka megítélése 

A rendkívül tartalmas és az egész pálinkás társadalmat érintő, átfogó jogi és szakmai előadások mellett aktuális bejelentések is elhangzottak a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium által, a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával május 21-én megrendezett konferencián. A NÉBiH részéről megtudtuk: tervezik a pálinkák forgalomba hozatal előtti minősítését, a Pálinka Nemzeti Tanács képviselője a jogi szabályozás legfontosabb elemeit foglalta össze, és megismerhettük a most bevezetésre kerülő Hungarikum-védjegyet is. Komoly marketingkutatások tapasztalatairól is elhangzottak beszámolók, kiderült: a pálinka megítélése a fogyasztók körében sokkal jobb, mint azt sokan gondolták! 

Körtés finomságok és koncertkavalkád csütörtöktől a pálinkafesztiválon 

Csütörtökön kezdődött meg a IX. Budapesti Pálinkafesztivál a Városháza Parkban, ahol négy napon 27 kiállító több mint 400 féle párlata, valamint számos koncert és egyéb program várja a közönséget.

Megrendezik a II. Fröccs és Barbecue Fesztivált 

2014. június havának 7. napján rendezik meg a II. Fröccs és Barbecue Fesztivált, melynek idén a Bálna Budapest ad otthont, ahol a szervezők ez alkalommal is neves bortermelők szomjoltó nedűit-, és forró grillrácsokon készült sülteket kínálnak vendégeik számára.

Tartalmas gasztro túra Itáliába 

A Coninvest Kft. idén is izgalmasnak ígérkező gasztronómiai kalandtúrát szervez az itáliai Garda tóhoz.  

Lezárult a pálinkaverseny nevezési időszaka 

Rekord magas arányú a kereskedelmi főzdék által beküldött minták száma az Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyre.

Kolbászt neveznének el Conchita Wurstról 

Az osztrák Conchita Wurst Eurovíziós Dalfesztiválon aratott győzelme óta elindult a harc az énekesnő-márkáért. A Wirtschaftswoche szerint például egy osztrák termelő kolbászt gyártana ezen a néven...

Egy ország kóstolt – a Zsindelyes az élbolyban 

Megrendezték a Vidékfejlesztési Minisztérium által szervezett Országos Pálinkakóstolót, aminek díjazottjai a Pálinkakiválóságok Könyvébe is bekerültek.

„Unicum – több mint 220 éve verhetetlen!” 

Az Unicum is készül a hamarosan startoló brazíliai foci VB-re! Mégpedig egy, a sporteseményen résztvevő válogatott csapatok nemzeti színeibe csomagolt limitált kiadással!

Magyar ételeket kóstolt a híres gasztroblogger 

Emmy egy híres gasztroblogger, aki videón osztja meg élményeit. Egyes országuk tipikus ételeit próbálja ki, a róluk nyert tapasztalatait pedig örömmel meg is osztja oldalán.

Egy étterem újjászületése a Nagyvásárcsarnokban 

Nemrég újult meg a budapesti Nagyvásárcsarnokban található Fakanál étterem, amely immáron 15 éve a turisták és a helyiek egyik legkedveltebb étterme a IX. kerületben. 

A pálinka külföldön is keresett nemzeti kincs 

A pálinka nemzeti kincs és nemzeti ital, ami egyre keresettebb árucikk bel- és külföldön egyaránt - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten.

Új bormárka született, a Villányi Franc 

A Decanter Magazinban szólt korábban erről Michael Broadbent is, aki egyszerűen csak úgy foglalta össze a most előlépő új márkát, hogy a cabernet franc Villányban találta meg szellemi otthonát. A SODA Group teljesen új szemléletével, mint kommunikációs ügynökségi csoport vezeti be a villányi borászok közös nevezőjeként megszületett Villányi Franc márkát, amely nem egy pincéhez köthető, hanem az egész borvidék sajátja.

Új hungarikumaink vannak 

Például az akácfa és az akácméz, a Zsolnay Kulturális Negyed, az Ilcsi szépítő füvek és a klasszikus magyar nóta.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!