Gasztro
A fehérboroké volt a főszerep a VinAgora-n
Négy napon át dolgoztak a versenyre érkező hazai és külföldi bírálók, akik a munka után délutánonként a Tokaji borvidéket bemutató programokon vettek részt. Szép borok versengtek idén is, de jelentősen több ezüstérem született, mint arany. A champion díjak június 28-án, a VinAgora Borgálán, a Boscolo Konferencia Központban kerülnek kihirdetésre.

Borkóstolás kártyával a belvárosban
Az élet túl rövid, hogy rossz bort igyunk – ez az alapfilozófiája a közelmúltban megnyílt budapesti CultiVini borgalériának.

Szicsek Feketeribizli pálinkája győzött
A Pálinka Nemzeti Tanács idén új alapokra helyezve rendezte meg az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt. 50 főzde 335 mintát indított a versenyen, a kereskedelmi főzdék részvétele rekordszámú volt. A 335 minta 8 főkategóriában (almatermésűek, csonthéjasok, bogyós gyümölcsök, szőlő, törköly, vadgyümölcs, ágyas és vegyes) versenyzett egymással.

Duplán duplázott az ARAZ csapata a X. Pincér futóversenyen
Június 17-én került megrendezésre már tizedik alkalommal a Pincér Futóverseny a Le Meridien Budapest szervezésében. A szervezők a nevezési díjból befolyó összeget a Nemzetközi Robert Burns Alapítvány javára ajánlják fel, beteg és hátrányos helyzetű gyermekek segítésére Magyarországon.

1500 eurós degusztációs menüvel kecsegtet a világ legdrágább étterme
A szóban forgó étterem neve Sublimotion és Ibiza szigetén található. Paco Roncero, az eredtileg madridi székhelyű séf nem kevesebb, mint két Michelin-csillaggal büszkélkedhet. Elég meggyőző érvek ahhoz, hogy kifizessünk 1500 eurót egy degusztációs menüért?
Kajás különszám a Népszabadságtól
Az 50 legjobb vendéglői élményt gyűjtötte össze száz oldalon az idei Népszabadság Top Étterem kiadvány. A listát ezúttal ár-érték arány alapján állították össze.

Tokaj Nyitány - Tizenöt pincészet borai az Ybl Palotában
A Tokaj Reneszánsz Egyesület tizenöt pincészetének borait ízlelhetik meg az idei Tokaj Nyitány sétáló kóstoló vendégei pénteken a budapesti Ybl Palotában, ahol a tokaji pezsgőkről, illetve a 2010-es aszúkról szóló, ingyenes mesterkurzusokon is részt vehetnek.
"Luxusmárkát" építenek Tokajon
A tokaji bor, mint első számú nemzeti márkaértékként történő sikeressé tétele érdekében a legnevesebb helyi borászok és külföldi marketingszakemberek részvételével egy új luxusmárka létrehozásába kezd a Tokaj Kereskedőház Zrt.
Melyik lesz idén Magyarország tortája?
A székesfehérvári Damniczki cukrászat Somlói revolúció, a budapesti Művész Kávéház Aranyló tokaji és ugyanennek a háznak az Eper furmint nevű tortáját választotta ki első körben a szakmai zsűri a Magyarország tortája versenyben.

Trópusi vízesés alatt ebédelhet a Fülöp-szigeteken
A fülöp-szigeteteki San Pablo városában fekvő Villa Escudero Resort éttereme egy mesterségesen létrehozott vízesésre épült, így igazán különleges környezetben élvezhetik a szerencsések a helyi specialitásokat.
Nagybani piac: bőséges gyümölcstermés várható
Ezen a héten a gyümölcskínálat túlsúlyba került a nagybani piacon. Az előrejelzések szerint az idén bőséges teremésre lehet számítani gyümölcsből (is).
Sárvári mesterszakács a legjobbak között
Borda Attila sárvári mesterszakács a szakma egyik legnagyobb hazai elismerésében részesült: a Benke László nagymester alapította Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend ünnepélyes gála keretein belül választotta a tagjai közé. Az ország legjobb gasztronómiai szakembereit tömörítő társasága kétévente avat új lovagokat rendkívül szigorú kritériumrendszer alapján, melyhez több ajánlás is szükséges.
Négy plusz négy érdekesség a kultikus kávézóláncról
Ma négy éve, hogy a Starbucks megnyitotta első budapesti kávézóját – akkor rajongók ezrei várták, hogy megkóstolhassák a népszerű kávéitalokat. Az eltelt négy évben további nyolc kávéház nyitotta meg kapuit, és várja a frissítők szerelmeseit. A hazai évforduló alkalmából négy plusz négy érdekességgel ünneplejük a kávézóláncot.
Hazai séf bizonyíthat az Ifjúsági Szakács-világbajnokságon
Az idén 19. alkalommal megrendezett Chaine des Rotisseurs ifjúsági szakácsversenyen öt indulónak - Horváth Ákos (Arany Kaviár Étterem), Humli Dávid (Villa Medici), Mészáros Ádám (Gerbeaud/Onyx Étterem), Pereszlényi Alexandra (Hilton Hotel), és Várdai József (Bock Hotel) – egy meglepetés kosár tartalmának felhasználásával 3,5 óra alatt kellett összeállítania és elkészítenie egy menüt, négy főre tálalva.
Három szakács, egy kondérnál
Kihirdették a XIV. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé csülökpörkölt-főzőversenyének nyerteseit. A szakmai zsűri az első díjat a Békés Megyei Önkormányzat csapatának ítélte oda 2014-ben.
Ezer év konyhaművészete
Rendkívüli népszerűségnek örvendenek Kínában az ételmúzeumok, amelyek a kulináris élvezetek mellett történelmi leckét is kínálnak a látogatóknak.
Nyilvános Európa 100 legjobb éttermének listája
A Opinionated About Dining jelentette meg a a legjobb 100 európai éttermet rangsoroló listáját, több, mint 140 ezer felhasználói értékelés alapján. Hazánkból egyetlen étterem sem került be a top 100-ba.
Színes gasztrofesztivál Zalaegerszegen
Öt nemzet kulturális értékeit, gasztronómiai hagyományait ismerhetik meg a látogatók szombaton a Népek kultúrája, nemzetek asztala című rendezvényen a Göcseji Falumúzeumban.
Szakácsokat keresnek Ausztráliába
Újra felkerült az ausztrál hiányszakmák listájára a szakács, így könnyebben utazhatnak be a távoli országba munkavállalás céljából a séfek.
Lendületben a Duna borrégió
A bajai Bányai Júlia Szakképző Iskolában elegáns körülmények között és komoly szakmai háttérrel rendezték meg a Duna borrégió 2014. évi borversenyét.
Hogy volt?!
Egy, az „öregedésgátló” hatásai miatt már széles körben dicsért, és a vörösborban, valamint az étcsokoládéban egyaránt fellelhető vegyületnek most újabb pozitív egészségügyi hozadékára derítettek fényt a tudósok. A rezveratrol vélhetően javítja emlékezőtehetségünket. A LiveScience cikkét a newsmaxhealth.com foglalja össze.
Főzz, egyél, bulizzál!
Persze, megint nem olvastam el rendesen a meghívót, és valahogy úgy képzeltem, profi szakácsok főznek majd finomakat a konyhán, a meghívott vendégek meg - a Quaestor Csoport üzleti partnerei és néhányan média világából -kuktáskodnak egy keveset, és máris ülhet asztalhoz mindenkii, mert jöhet a vacsorára szánt többféle fogás.
Bordeaux-i borsiker: a Bujdosó Sirocco a világ legjobb borai közé jutott
A dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Sirocco ’09 bora kiérdemelte a bordeaux-i Les Citadelles du Vin borverseny elismerését. A francia borversenyt szakmai szempontból a világ legrangosabbjai között tartják számon.
Balatonfüredi sztárdömping borral és vitorlással
A Balaton, a borok és a vitorlássport rajongóit idén is Balatonfüredre várják, ahol 2014. július 10-től a Kékszalag tókerülő verseny több száz résztvevője a vízen, a legjobb nyári borkínálat pedig a Tagore sétányon és a Vitorlás téren sorakozik fel.
Életre szóló gasztroélményt kaptak a magyarok Bavaria szívében
Immáron második alkalommal szervezte meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a Coninvest Kft.-vel közösen külföldi gasztrotúráját, melynek helyszíne ezúttal München volt.
Egyre népszerűbb a gin
A fast casual, az ázsiai konyha, a gin és az újhullámos kávézók előretörése, ezzel egyidőben a fine dining és a túl bonyolult ételek háttérbe szorulása jellemzi most a magyar gasztronómiát. Az éttermi piacot illetően pedig fontos változás, hogy konszolidáció várható, mert csak kevés hely tudja folyamatosan a tőle megkívánt színvonalat biztosítani. A Baldaszti Group szakértői a tavalyi évhez hasonlóan a legfontosabb aktuális trendeket és várható változásokat vették sorra.
Íme az idei év legjobb fagylaltja
Egy mézes-diós hecsedlifagylalt érdemelte ki az Év fagylaltja 2014 címet Soltvadkerten, ahol hétfőn több mint ötven fagylalt közül választotta ki a győztest a zsűri.
Hústól a zsömléig: BRGR
Amerikai hangulat, minőségi alapanyagok, zöld környezet, profi gasztronómiai háttér - ez a megújult BRGR.
A nyolc legjellemzőbb gasztrotrend Budapesten
A fast casual, az ázsiai konyha, a gin és az újhullámos kávézók előretörése, ezzel egyidőben a fine dining és a túl bonyolult ételek háttérbe szorulása jellemzi most a budapesti gasztronómiát. Az éttermi piacot illetően pedig fontos változás, hogy konszolidáció várható, mert csak kevés hely tudja folyamatosan a tőle megkívánt színvonalat biztosítani. A Baldaszti Group szakértői a tavalyi évhez hasonlóan a legfontosabb aktuális trendeket és várható változásokat vették sorra.
Sztárséf és teniszcsillag főzött együtt
Stílusos együttműködés a champagne-i pop-up étterem megnyitóján.
Íme a Dining Guide győztes éttermei
A Michelin-csillagos Onyx és Costes, valamint a delente zárva tartó ZONA a győztes a Dining Guide szerint.
Utcai lakoma és sörkóstoló a Dunaparton
Június 7-én, 8-án és 9-én Budán, a Műegyetem előtti Dunaparton kell majd keresni a Főzdefeszt híres ivó paraszt emblémáját, három év után ugyanis helyszínt vált a kézműves sör fogalmát megteremtő sörfesztivál. Ugyanakkor egy szokatlan fesztiválfúzió keretében összefog a mostanáig a Hold utcai piacon rendezett Street Food Show-val.
A pálinka a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke
A pálinka a magyar kultúra részét képezi és a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a 2014. évi országos pálinka- és törkölypálinka verseny hétfői megnyitóján, Kecelen.
Délben bezár a Zóna
A Lánchíd utca lezárása olyan mértékben megnehezítette a ZONA életét, hogy a tulajdonosoknak meg kellett hozniuk a döntést: május 27-étől csak vacsoraidőben lesz nyitva az étterem az építési munkálatok idején, és várhatóan augusztus 26-án nyit újra a megszokott időben.
Veszélyezteti az import a magyar borpiac egyensúlyát
Veszélyezteti a magyar borpiac egyensúlyát az import, ezért a szaktárca szeretné visszaszorítani a külföldi borok behozatalát - mondta el Kiss Eliza az MTI-nek.
Jobb a pálinka megítélése
A rendkívül tartalmas és az egész pálinkás társadalmat érintő, átfogó jogi és szakmai előadások mellett aktuális bejelentések is elhangzottak a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium által, a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával május 21-én megrendezett konferencián. A NÉBiH részéről megtudtuk: tervezik a pálinkák forgalomba hozatal előtti minősítését, a Pálinka Nemzeti Tanács képviselője a jogi szabályozás legfontosabb elemeit foglalta össze, és megismerhettük a most bevezetésre kerülő Hungarikum-védjegyet is. Komoly marketingkutatások tapasztalatairól is elhangzottak beszámolók, kiderült: a pálinka megítélése a fogyasztók körében sokkal jobb, mint azt sokan gondolták!
Körtés finomságok és koncertkavalkád csütörtöktől a pálinkafesztiválon
Csütörtökön kezdődött meg a IX. Budapesti Pálinkafesztivál a Városháza Parkban, ahol négy napon 27 kiállító több mint 400 féle párlata, valamint számos koncert és egyéb program várja a közönséget.
Megrendezik a II. Fröccs és Barbecue Fesztivált
2014. június havának 7. napján rendezik meg a II. Fröccs és Barbecue Fesztivált, melynek idén a Bálna Budapest ad otthont, ahol a szervezők ez alkalommal is neves bortermelők szomjoltó nedűit-, és forró grillrácsokon készült sülteket kínálnak vendégeik számára.
Tartalmas gasztro túra Itáliába
A Coninvest Kft. idén is izgalmasnak ígérkező gasztronómiai kalandtúrát szervez az itáliai Garda tóhoz.
Lezárult a pálinkaverseny nevezési időszaka
Rekord magas arányú a kereskedelmi főzdék által beküldött minták száma az Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyre.
Kolbászt neveznének el Conchita Wurstról
Az osztrák Conchita Wurst Eurovíziós Dalfesztiválon aratott győzelme óta elindult a harc az énekesnő-márkáért. A Wirtschaftswoche szerint például egy osztrák termelő kolbászt gyártana ezen a néven...
Egy ország kóstolt – a Zsindelyes az élbolyban
Megrendezték a Vidékfejlesztési Minisztérium által szervezett Országos Pálinkakóstolót, aminek díjazottjai a Pálinkakiválóságok Könyvébe is bekerültek.
„Unicum – több mint 220 éve verhetetlen!”
Az Unicum is készül a hamarosan startoló brazíliai foci VB-re! Mégpedig egy, a sporteseményen résztvevő válogatott csapatok nemzeti színeibe csomagolt limitált kiadással!
Magyar ételeket kóstolt a híres gasztroblogger
Emmy egy híres gasztroblogger, aki videón osztja meg élményeit. Egyes országuk tipikus ételeit próbálja ki, a róluk nyert tapasztalatait pedig örömmel meg is osztja oldalán.
Egy étterem újjászületése a Nagyvásárcsarnokban
Nemrég újult meg a budapesti Nagyvásárcsarnokban található Fakanál étterem, amely immáron 15 éve a turisták és a helyiek egyik legkedveltebb étterme a IX. kerületben.
A pálinka külföldön is keresett nemzeti kincs
A pálinka nemzeti kincs és nemzeti ital, ami egyre keresettebb árucikk bel- és külföldön egyaránt - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten.
Új bormárka született, a Villányi Franc
A Decanter Magazinban szólt korábban erről Michael Broadbent is, aki egyszerűen csak úgy foglalta össze a most előlépő új márkát, hogy a cabernet franc Villányban találta meg szellemi otthonát. A SODA Group teljesen új szemléletével, mint kommunikációs ügynökségi csoport vezeti be a villányi borászok közös nevezőjeként megszületett Villányi Franc márkát, amely nem egy pincéhez köthető, hanem az egész borvidék sajátja.
Új hungarikumaink vannak
Például az akácfa és az akácméz, a Zsolnay Kulturális Negyed, az Ilcsi szépítő füvek és a klasszikus magyar nóta.