Gasztro

Rozémaraton sok kedves őrülttel
A szombati nagy futással alighanem elérte az egyik csúcspontját a villányi buli, de abban is biztosak vagyunk, hogy további ormok bevételére indultak itt egyesek és kettesek.

Bor, élmény, kaland, felfedezés
Július 21-én hivatalosan is megnyitotta kapuit Szekszárd új, országosan is egyedülállónak számító turisztikai attrakciója a Garay ÉlményPince.

Helyben készíti az ételeket?
Új ábra jelzi a francia éttermeken, ha az étel helyben készül, hogy megkülönböztessék azoktól, amelyek csak felmelegítik az előre gyártott fogásokat.
Hungarikumok és paprikás fagyi a Budai Várban
Barackpálinkás és paprikás fagyi, 100 éves szikvízkészítő gép, Oszvald Marika, Peller Károly, operett, táncház és solymász bemutatók is színesítik az első Hungarikum Hétvége programját, amely jövő héten csütörtökön 11 órakkor nyitja meg kapuit.

Petricsészétől a palackig
Idén júliusban zárul az Alkobeer projekt, amelynek Magyarország egyetlen biosörét köszönhetjük. A 2008-ban indult munka a gabonanemesítéstől az áruházak polcaiig vitte végig a fejlesztési folyamatot. Mára az ital a legtöbb élelmiszerláncnál kapható, eladásai lendületesen növekednek, így a több szempontból különleges terméknek mostantól önállóan kell bizonyítania életképességét a piacon.
Megnyílt a Magyar Termékek Fesztiválja
A Kárpátok Kincsei címmel megnyílt a II. Magyar Termékek Fesztiválja csütörtökön Debrecen központjában, a Kossuth téren. A látogatók július 17-től 20-ig ismerkedhetnek a magyar gasztronómiával és a kézműves mesterek termékeivel.
Látogatócsúcs az Egri Bikavér Ünnepen
A pénteki esős idő ellenére az utóbbi évek egyik legjobban látogatott Egri Bikavér Ünnepe volt az idei. A rendezvény szombati napján látogatócsúcsnak örülhettek a szervezők.

Brazil hangulatban a spirit és sör piac
Döntőre készül a Ballantine’s Brasil, fesztiválokra tolja be a biciklit a Havana Club, és klubokba, szórakozóhelyekre gurul be az idén újra aktivált Miller – a HTX Advertising & Event szezonális megbízásokat teljesít a Pernod Ricard és a Dreher Sörgyárak részére.

Borral folyó egri kánaán
Több mint százféle egri bort lehet kóstolni a csütörtök délután kezdődő Egri Bikavér Ünnepen. A négynapos eseményen az egri bikavérek és az egri csillagok mellett a helyi termelők rozé borai is helyet kapnak az Érsekkertben.

Hamarosan jön a Trónok harca bor
Habár a Trónok harca új évada csak jövő évben debütál a képernyőkön, megéri várakozni, hiszen a premierrel egy időben a sikerszéria saját borkollekcióját is piacra dobja.
„A pálinka nemzeti kincsünk”
Közös hagyományaink megőrzése, bemutatása, továbbvitele, nemzeti kultúránk ápolása rendkívül fontos, amely növeli önbecsülésünket. Mindehhez az kell, hogy egyre többen elhiggyük: közös munkánk eredményeként erős és sikeres ország, nemzet épül – köszöntötte a IV. Birkás Pálinka Fesztivál résztvevőit és az érdeklődő egybegyűlteket Zsigó Róbert földművelésügyi minisztériumi államtitkár.
Újra itt a Bajai Halfőző Fesztivál!
„A jó halászléhez végy egy kanál jókedvet, egy csipet humort és egy nagy adag lelket” – tartják Baján és szerencsére sokan hallgatnak a jó tanácsra. Évente nagyjából 2000 helyi és látogató bográcsában rotyog egyszerre a halászlé a Bajai Halfőző Fesztiválon. Hamarosan újra felizzanak a fahasábok az étel alatt: maga a halfieszta már július 10-én, csütörtökön kezdetét veszi, ám a „nagy nap”, a közös főzés ezúttal is szombaton (július 12.) lesz.
Egy kávézó becsületkasszával működik
Ha véletlenül az észak-dakotai Valley City-be vetődünk, és egy kis kávé, illetve Wi-Fi után kajtatva a The Vault nevű helyiségbe botlunk, rögtön látni fogjuk, hogy itt valami szokatlannal van dolgunk. A bárban ugyanis nincsenek alkalmazottak. A The Huffington Post beszámolója.
Étteremláncot nyit a francia világsztár
Étteremláncot nyit Oroszországban Gérard Depardieu, akinek már Párizsban és Belgiumban is vannak vendéglői.
Közeleg a Buborék Fesztivál
Idén is megrendezik a fővárosi Buborék Fesztivált, melynek keretein belül végre az utca embere is elmerülhet a habzóborok misztikus világában. A hvg.hu beszámolója.
Lovaggá avatták a Körös-menti régió nagy múltú vendéglátósait
Szarvasi és kondorosi tagokkal bővült az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend. A Körös-menti régióból most a szarvasi Turul Vendéglő tulajdonosát és a Kondorosi Betyár Csárda üzemeltetőjét választották a Lovagrend tagjai közé.
Jeles borászok és éttermek parádéja
Finom borokat és kiváló ételeket, folklór- és zenei programokat kínálnak azoknak, akik részt vesznek a XVIII. Egri Bikavér Ünnepen a hevesi megyeszékhely központjában, az Érsekkertben – hangzott el a szerdán tartott sajtótájékoztatón. Az eseménysorozat a szőlőskertek, a szőlősgazdák védőszentjének, Szent Donátnak a napjához is kapcsolódik.
Élményközpont Budakalászon
A Schieszl Borház egyszerre hagyományos és új utakat járó vállalkozás. Tradicionális, mert erős helyi kötődésre épül, de új szemléletű, hiszen a budakalászi központba három borvidékről érkezik alapanyag: Villányból, a Mátrából és a Balatonfüred-Csopaki borvidékről.
A Pálinka Nemzeti Tanács is elismerte a Zsindelyest
Az idei évben háromszoros jubileumot ünneplő Pálinkafőzde a legnagyobb országos versenyen is kiválóan szerepelt, a 20 nevezett pálinkából 19-et díjaztak arany, ezüst, illetve bronzéremmel.
Borszerdák júliusban a Nemzeti Galériában
Négy borvidék négy különböző tematikájú program mentén mutatkozik be a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) júliusi Borszerda estéin, amelyeken a borok mellett a közönséget kiállítások, tárlatvezetések, táncelőadások, dzsesszkoncertek várják.
Táblagép veheti át az étlap szerepét
Forradalmasíthatja a vendéglátást az iMenu alkalmazás, amely egy Európai Unió által támogatott digitális étlap, pincér és éttermi fejlesztés egyben.
Ellógják a vacsorát
Ötven méter magasan lévő, daruról lógó "étterem" hódít a kelet-kínai Sanghajban, ahol a különleges vacsoráért akár több százezer forintot is elkérnek a szervezők.
Minden a tálaláson múlik?
Az, hogy egy étel finom és tökéletesen van elkészítve, már nem elég az étterembe betérő vendégeknek – olvasható a Népszabadság internetes oldalán. Az ízletes falatokon kívül nagyon fontos szerepe van az általuk rendelt fogások látványának is. Minél szemkápráztatóbb ugyanis valami, annál inkább találják azt finomnak – ez derül ki az Oxford Egyetem kutatásából.
Itt a kávés bor
A FoodBev cikkéből világosan kiderül, hogy a „dobozos borok” specialistájának számító Friends Fun Wine két új különlegességgel gazdagította alacsony alkohol- és kalóriatartalmú borokból álló termékkínálatát. Megérkezett a Cabernet Coffee Espresso és a Chardonnay Coffee Cappuccino - de hol állnak meg... ?
Átvilágítja magát a Tokaji Borvidék
Pontos helyzetkép készítésével készül fel a fejlesztési pénzek fogadására a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa.
Lefőzték az első hazai kolostori kategóriájú sört
Bemutatták a Thomas Menner által Pannonhalmán (akkori nevén Győr-Szentmártonban) 1701-ben alapított, és itthon elsőként dokumentált sörfőzde felélesztésének termékét, a „Thomas Menner 1701®” sörcsalád két tagját.
Hagyomány és értékmegőrzés
Megjelent anno egy könyv „Magyarok asztala” címmel (Benke László és Gribek Lajos jegyzi), amelynek egy példányát ünnepélyes keretek közt helyeztek el a Parlament Vadásztermében.
„Koccintás 2014"
Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban kezdődött meg a „Koccintás 2014” a magyar borvidéki települések közötti verseny. A nyitó esemény csúcspontja az éjféli Nagy Kadarka Koccintás volt, amelyen a Múzeumok Éjszakája rendezvény látogatói közül is sokan vettek részt. Az agártárcát Feldman Zsolt, helyettes államtitkár képviselte.
Éjszakai Somló-buli
A hétvégén, június 28-án Somló vulkanikus hegye és termelői különleges, éjszakai kóstolásra hívják az érdeklődőket.
A bort ünneplik Mádon
A bor ünnepét tartják számos kulturális, zenei programmal fűszerezve Mádon.
Megnyílt az Almagyar Borkemping
Vasárnap nyitotta meg a vendégek előtt kapuit Eger új borturisztikai attrakciója, az Almagyar Borkemping, Borkemping és VenyigeSpa, dr. Csernus Imre, Csutorás Ferenc borász és a koncepciót kiötlő Mészáros Péter grafikus beruházásában. A koncepciójában és építészetileg is avantgarde helyszín Eger és Magyarország új borturisztikai látványossága lehet.
A fehérboroké volt a főszerep a VinAgora-n
Négy napon át dolgoztak a versenyre érkező hazai és külföldi bírálók, akik a munka után délutánonként a Tokaji borvidéket bemutató programokon vettek részt. Szép borok versengtek idén is, de jelentősen több ezüstérem született, mint arany. A champion díjak június 28-án, a VinAgora Borgálán, a Boscolo Konferencia Központban kerülnek kihirdetésre.
Borkóstolás kártyával a belvárosban
Az élet túl rövid, hogy rossz bort igyunk – ez az alapfilozófiája a közelmúltban megnyílt budapesti CultiVini borgalériának.
Szicsek Feketeribizli pálinkája győzött
A Pálinka Nemzeti Tanács idén új alapokra helyezve rendezte meg az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt. 50 főzde 335 mintát indított a versenyen, a kereskedelmi főzdék részvétele rekordszámú volt. A 335 minta 8 főkategóriában (almatermésűek, csonthéjasok, bogyós gyümölcsök, szőlő, törköly, vadgyümölcs, ágyas és vegyes) versenyzett egymással.
Duplán duplázott az ARAZ csapata a X. Pincér futóversenyen
Június 17-én került megrendezésre már tizedik alkalommal a Pincér Futóverseny a Le Meridien Budapest szervezésében. A szervezők a nevezési díjból befolyó összeget a Nemzetközi Robert Burns Alapítvány javára ajánlják fel, beteg és hátrányos helyzetű gyermekek segítésére Magyarországon.
1500 eurós degusztációs menüvel kecsegtet a világ legdrágább étterme
A szóban forgó étterem neve Sublimotion és Ibiza szigetén található. Paco Roncero, az eredtileg madridi székhelyű séf nem kevesebb, mint két Michelin-csillaggal büszkélkedhet. Elég meggyőző érvek ahhoz, hogy kifizessünk 1500 eurót egy degusztációs menüért?
Kajás különszám a Népszabadságtól
Az 50 legjobb vendéglői élményt gyűjtötte össze száz oldalon az idei Népszabadság Top Étterem kiadvány. A listát ezúttal ár-érték arány alapján állították össze.
Tokaj Nyitány - Tizenöt pincészet borai az Ybl Palotában
A Tokaj Reneszánsz Egyesület tizenöt pincészetének borait ízlelhetik meg az idei Tokaj Nyitány sétáló kóstoló vendégei pénteken a budapesti Ybl Palotában, ahol a tokaji pezsgőkről, illetve a 2010-es aszúkról szóló, ingyenes mesterkurzusokon is részt vehetnek.
"Luxusmárkát" építenek Tokajon
A tokaji bor, mint első számú nemzeti márkaértékként történő sikeressé tétele érdekében a legnevesebb helyi borászok és külföldi marketingszakemberek részvételével egy új luxusmárka létrehozásába kezd a Tokaj Kereskedőház Zrt.
Melyik lesz idén Magyarország tortája?
A székesfehérvári Damniczki cukrászat Somlói revolúció, a budapesti Művész Kávéház Aranyló tokaji és ugyanennek a háznak az Eper furmint nevű tortáját választotta ki első körben a szakmai zsűri a Magyarország tortája versenyben.
Trópusi vízesés alatt ebédelhet a Fülöp-szigeteken
A fülöp-szigeteteki San Pablo városában fekvő Villa Escudero Resort éttereme egy mesterségesen létrehozott vízesésre épült, így igazán különleges környezetben élvezhetik a szerencsések a helyi specialitásokat.
Nagybani piac: bőséges gyümölcstermés várható
Ezen a héten a gyümölcskínálat túlsúlyba került a nagybani piacon. Az előrejelzések szerint az idén bőséges teremésre lehet számítani gyümölcsből (is).
Sárvári mesterszakács a legjobbak között
Borda Attila sárvári mesterszakács a szakma egyik legnagyobb hazai elismerésében részesült: a Benke László nagymester alapította Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend ünnepélyes gála keretein belül választotta a tagjai közé. Az ország legjobb gasztronómiai szakembereit tömörítő társasága kétévente avat új lovagokat rendkívül szigorú kritériumrendszer alapján, melyhez több ajánlás is szükséges.
Négy plusz négy érdekesség a kultikus kávézóláncról
Ma négy éve, hogy a Starbucks megnyitotta első budapesti kávézóját – akkor rajongók ezrei várták, hogy megkóstolhassák a népszerű kávéitalokat. Az eltelt négy évben további nyolc kávéház nyitotta meg kapuit, és várja a frissítők szerelmeseit. A hazai évforduló alkalmából négy plusz négy érdekességgel ünneplejük a kávézóláncot.
Hazai séf bizonyíthat az Ifjúsági Szakács-világbajnokságon
Az idén 19. alkalommal megrendezett Chaine des Rotisseurs ifjúsági szakácsversenyen öt indulónak - Horváth Ákos (Arany Kaviár Étterem), Humli Dávid (Villa Medici), Mészáros Ádám (Gerbeaud/Onyx Étterem), Pereszlényi Alexandra (Hilton Hotel), és Várdai József (Bock Hotel) – egy meglepetés kosár tartalmának felhasználásával 3,5 óra alatt kellett összeállítania és elkészítenie egy menüt, négy főre tálalva.
Három szakács, egy kondérnál
Kihirdették a XIV. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé csülökpörkölt-főzőversenyének nyerteseit. A szakmai zsűri az első díjat a Békés Megyei Önkormányzat csapatának ítélte oda 2014-ben.
Ezer év konyhaművészete
Rendkívüli népszerűségnek örvendenek Kínában az ételmúzeumok, amelyek a kulináris élvezetek mellett történelmi leckét is kínálnak a látogatóknak.
Nyilvános Európa 100 legjobb éttermének listája
A Opinionated About Dining jelentette meg a a legjobb 100 európai éttermet rangsoroló listáját, több, mint 140 ezer felhasználói értékelés alapján. Hazánkból egyetlen étterem sem került be a top 100-ba.