Gasztro

A Bujdosó „Mentőövet” nyújtott a vízimentőknek
A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) közös kampányba kezdett, ami az újságírók érdeklődését is felkeltette, így a Pincészet május 14-én a VMSz-szel közös sajtóutat szervezett a Dél-Balatonra.
A Tokaji Hegyközségi Tanács állásfoglalása a Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél folyamatban lévő vizsgálatokról
A Tokaji Hegyközségi Tanács állásfoglalása a Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél folyamatban lévő vizsgálatokról
Pancsolhatták a bort
Belső vizsgálatok szerint komoly hibák merültek fel a Tokaj Kereskedőház Zrt-nél, ezért a társaság felfüggesztette mintegy hárommilliárd forintnyi borkészletének értékesítését. Sajtóinformációk szerint hibás címkézésről, szabálytalan házasításokról, különböző évjáratok keveréséről van szó, melyek veszélyeztetik a Tokaji elnevezést.
Már nem Franciaország a világ legnagyobb borpiaca
Elveszítette elsőségét Franciaország a bor világpiacán, 2013-ban az Egyesült Államokban fogyott a világon a legtöbb bor - közölte a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) kedden.
Folytatódik a tokaji borvidék fejlesztése
Heteken belül megkezdődik a tokaji borvidéken a termőhely-felmérés második szakasza, az elmúlt évben meghirdetett tokaji minőségi megújulás részeként tartó munka célja, hogy a borvidék minden parcelláján helyszíni vizsgálattal mérjék fel a szőlőültetvények állapotát, valamint a termőhelyek adottságait - közölte az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. az MTI-vel kedden.
Összefogás a magyar exportért
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.
Nagybani körkép: az esős időjárás csökkenti a vásárlói kedvet
Az időjárási körülmények változása nemcsak a termesztői tevékenység során jelenthet nehézségeket, szezonáliscsúszást, árváltozást, de a nagybani keresletben is megmutatkozik.

Guatemalai taco-étterem jön Magyarországra
Egy közép-amerikai, mexikói ételeket kínáló étterem hálózat érkezhet a magyar piacra - írja a hvg.hu. A Tacontento étterem hálózatot Guatemalában alapították, kategóriájában az egyik legsikeresebb étteremlánc Latin-Amerikában.
A körte évét ünnepli a IX. Budapesti Pálinkafesztivál
Több mint négyszáz párlatot kóstolhatnak meg május 15. és 18. között a IX. Budapesti Pálinkafesztivál vendégei: a Városháza Parkba visszaköltözött programsorozat főszereplői idén a körte és a körtés pálinka különlegességek lesznek.
Magyarország ismét a a legjobb 10 között a Bocuse d'Or-on
Az idei Bocuse d'Or európai fordulóján Magyarországot Molnár Gábor és csapata képviselte, akik a 9. helyet elérve bejutottak a nemzetközi döntőbe, amelyet 2015 januárjában, Lyonban rendeznek meg.
Ez a legszínvonalasabb autópálya-étterem
2011 után immár másodszor kapta meg "A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ legszínvonalasabb partnere" címet az M7-es autópálya 60. kilométerénél lévő fehérvári M7 Bisztró - Albapark étterem.
Nálunk lesz a Bocuse d'Or európai döntője
A Magyar Bocuse d'Or Akadémia 2013 decemberében nyújtotta be pályázatát a világ legismertebb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntőjének 2016. évi rendezésére. Május 8-án csütörtök este hirdették ki Stockholmban a pályázat eredményét: Budapest nyert.
Robotpincér, gépszakács
Rengeteg ötletet hallunk nap mint nap, hogy hogyan lehetne emberek helyett robotokat alkalmazni a munkaerőpiac legkülönbözőbb szegmenseiben. A humanoid masinák munkához való jogáért folytatott küzdelem ezúttal új mérföldkövéhez érkezett, egy távol-keleti étteremben ugyanis szinte minden alkalmazott: gép. A Foodbeast cikke.
A Gallicoop tovább növelte piaci részesedését
A szarvasi székhelyű Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. tovább növelte piaci részesedését, emellett az előző évihez képest közel azonos szintű árbevételt ért el 2013-ban. Az értékesített pulykahús növekedése mellett a cég export nettó árbevétele több mint 22%-kal emelkedett. Habár tavaly a beruházások mértéke kisebb volt az előző évekhez képest, a vállalat erre az évre is jelentős fejlesztéseket tervez, de nem csak üzemi szinten, hanem a termékinnováció vonatkozásában is.
Megérkezett a polcokra a Robert De Niro vodka
A Nagymenők és a Taxisofőr sztárja az ausztrál Artisan Spirits Merchants rövidital céggel Vdka 6100 néven dobta piacra a hónapokkal ezelőtt beharangozott márkát.
Rekordösszegű bevétel a tokaji boraukción
Az április 26-án megtartott Nagy Tokaji Borárverésen 27 130 000 forint értékű bor kelt el, ami a 2013. évi első aukcióhoz képest 34%-os növekedést jelent. A 21 termelő által felajánlott 24 tételből 18-at sikerült elárverezni.
MNGSZ mestervacsora Zamárdiban
Különös csavar és érdekes aktualitás: olyan mestervacsorára invitálja vendégeit a Balaton déli partjára, Zamárdiba a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, amelynek a dolgok jelenlegi állása szerint nincs tétje.
Nemzetközi portugieser-verseny Pécsett
Magyar, szlovák és osztrák bor kapott champion-díjat a Pécsett tartott nemzetközi portugieser szemlén.
Újra a dán Noma a világ legjobb étterme
Két év után újra René Redzefi séf koppenhágai étterme lett a legjobb a World's 50 Best Restaurants Academy ítészei szerint. A teljes lista kattintás után olvasható.
Bátor lépésre szánta el magát a Häagen-Dazs
Ezen túl a paradicsomról és a sárgarépáról nem kell egyből a salátákra asszociálnunk: a Häagen-Dazs május 12-étől kettő új, zöldség ízesítésű fagyival bővíti japán repertoárját. A paradicsom és cseresznye (Tomato Cherry), továbbá sárgarépa és narancs (Carrot Orange) fűszerezésű jégkrémek a „Spoon Vege” sorozat legfrissebb képviselői. A Foodbeast cikke a Rocket News beszámolója alapján készült.
Ötvenféle egri bort kóstolhat a hétvégi Egri Csillag Fesztiválon
Idén 25 borászat képviselteti magát egy-egy Egri Csillaggal és Egri Bikavérrel a 3. Egri Csillag Fesztiválon, amelynek csütörtöktől szombatig az Egri vár ad otthont.
Bortavasz Alsó-Ausztriában
Összesen száznyolcvan borászat fogott össze Alsó-Ausztria három borvidékén, Kremstalban, Kamptalban és Traisentalban, hogy a Bortavasz (Weinfrühling) elnevezésű rendezvénysorozat keretében nyitott pincékkel és programokkal várta a vendégeket szombaton és vasárnap.
Aratott a Nobilis Pálinkafarm
A Nobilis Pálinkafarm arany- és ezüstérmeket szerzett a világ egyik legismertebb és legjelentősebb versenyének számító World Spirits Award-on.
Kulináris híd lencséből, hegyi szénából
Ausztria és Magyarország történelme, kultúrája és gasztronómiája ezer szálon kötődik egymáshoz. Néha azért nem árt ezt a kapcsolatot megerősíteni.
Kóstoljon bele az ARAZ étterem világába!
Azok között, akik a most következő kérdésekre elküldik a helyes választ a [email protected] címre (határidő: április 30.), a Continental Hotel Budapest, valamint az ARAZ Étterem felajánlásaként a Magyar Ízek és Zene estre az ARAZ Étterembe kétfős meghívást sorsolunk ki.
Magas minőségű szakácstanuló munkák az SZKTV döntőjén
A szakács szakmunkás tanulók versenyén két verseny feladatott kell teljesítenie a tanulónak.
Tíz betű, amely nem okoz csalódást
A Zsindelyes Pálinkafőzde 30 éve már, hogy a minőségi pálinkafőzést választotta. Az elsők közt megjelent pálinkamárka azóta már a fogyasztók kedvence lett, ez is alátámasztja azt, hogy az állandó, garantált minőségre való törekvés meghozza gyümölcsét. A szakma is elismerte a Zsindelyest: a számos arany – ezüst - bronz és champion díjak mellett 2014 legeredményesebb kereskedelmi pálinkafőzdéje lett a Gyulán megrendezett Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupán.
Olasz design versenyen díjaztak magyar csoki gyártót
A chocoMe a világ legnagyobb design-versenyén, a Milánóban évente megrendezett A’ Design Award versenyen mérettetett meg, és nyert. Az 50 tagból álló nemzetközi zsűri a chocoMe Raffinée termékcsalád csomagolását a győztesek közé választotta a “Csomagolás-Design” kategórián belül.
Szekszárdon készülnek a legjobb kékfrankosok
Szekszárd és Tolna elverte a mezőnyt a Borászportál kékfrankos vaktesztjén. A dobogóra csak ezekről a borvidékeinkről kerültek fel borok, egyébként pedig Villány, Eger mellett egy felvidéki és egy burgenlandi tétel jutott be a top 10-be.
25 Michelin-csillagos étterem és egy óriási T-Rex
Idén Chicagóban rendezték meg a legnagyobb nemzetközi, az amerikai turizmus népszerűsítésére rendezett vásárt, az International Pow Wow-t (IPW). Kollégánk is részt vett az eseményen, amelyről korábban mi is beszámoltunk. Itt most egy könnyed képes beszámoló következik a Pow Wow-ról és Chicagóról, az eseményt bemutató bővebb cikk a Turizmus Trend májusi lapszámában jelenik majd meg.
Tokajit és libamájat kóstolhatunk a repülőtéren
Az idei húsvéti utazási szezonban a tokaji bor és a magyar libamáj a slágercikk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Budapest Airport, a Heinemann Duty Free és a hazai gyártók hármas összefogásának köszönhetően a tavaszi kereskedelmi ajánlatban a Royal Tokaji és a Merian termékeit kiemelt formában mutatja be a repülőtér.
Az Arany Kaviár is készül a tavaszra
A Dining Guide ajánlója szerint továbbra is hazánk 10 legjobb étterme közé tartozó Arany Kaviár étterem számos újdonsággal készül a tavaszi szezonra.
Közeledik a Bocuse d'Or európai döntője
Idén május 7-8.-án Stockholmban kerül sor a Bocuse d'Or világversenyt megelőző európai döntőre, ahol hazánkat Molnár Gábor képviseli. Elképzelhető, hogy 2016-ban Budapest rendezheti meg a nagy presztízsnek örvendő gasztronómiai eseményt.
Tavaszi újdonságok a Four Seasons éttermének menüjén
A Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest Gresham Étterme kizárólag hazai, szezonális hozzávalókból készült fogásokkal köszönti az új évszakot. Legyen az egy igazi magyaros mangalica szűzpecsenye, paprikás csirke, vagy egy olaszos bárány lasagne, - a kínálatban mindkét nemzet legkedveltebb ételkülönlegességei sorakoznak fel Séf Leonardo Di Clemente által újragondolva.
Befejeződött a szőlőkötözés a Bujdosó birtokon
Az enyhe tél és a korai tavasz miatt három héttel előrébb jár a természet a megszokottól, amit az orgona korai virágzása is jól mutat. Ezért a dél-balatoni Bujdosó szőlőbirtokon rohamtempóban kellett kötözni a szőlőket.
Gourmet Fesztivál: mindenből a legjobbat
Idén május 30. és június 1. között várja a gasztronómia szerelmeseit a hazai gasztro-fesztiválok egyik legnívósabbja, a Gourmet Fesztivál. A Millenárison ismét felsorakoznak majd a legjobb hazai éttermek, borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői.
Világhírű mesterszakács a fedélzeten
A holland királyi légitársaság Amszterdam és Brazília között közlekedő járatain mostantól egy többszörösen díjnyertes brazil séf, Rodrigo Oliveira egyedi fogásait fogyaszthatják az utasok. Az ételkreációk kivételesen a Business és az Economy osztályon is elérhetők lesznek.
Elkészült Egerben a borvidékről szóló kiadvány
Elkészült, s hamarosan kapható lesz az Egri Borvidéket bemutató kiadvány – mondta el dr. Gál Lajos borász. Hozzátette: az Egri bor - a Bikavértől a Csillagig címet viselő könyv létrejöttét Nyitrai Zsolt honatya kezdeményezte a tavaly decemberi Egri Borszalonon. A heol.hu beszámolója.
Megújult a budapesti étterem
Belső és utcai terasszal, cigányzenével és különtermekkel várja vendégeit a Kárpátia Étterem és Söröző.
Jön a második borexpo
Az Art Hotel, a Valid Promotion és az Elitbor közös attrakciója április 12-13-án a szálloda udvarán és földszinti belső tereiben megrendezendő borexpo.
Teljesen megújult a Mercure borválogatás
Az immár több mint 30 éves múltra visszatekintő borválogatás, mely eddig a Grands Vins Mercure nevet viselte, mind tartalmában, mind megjelenésében megújult. Ezentúl a „Flavours from the cellar” „Ízek, illatok egyenesen a pincékből” név fémjelzi a borszelekciót. Az új megjelenés hűen tükrözi a Mercure brand identitását, szem előtt tartva a helyi értékeket is: a kiválasztásra került borok hitelesen reprezentálják hazánk borkínálatát, borkultúráját.
Száz borkedvelő találkozója Badacsonyban
Közel száz borkedvelő vett részt a Badacsonyi KÖR és a VSOP Balaton-felvidék által szervezett eseménydús badacsonyi borhétvégén.
Fogadj örökbe egy rompincét
Eddig 24 rompincét mentettek meg az enyészettől önkéntesek és borászok a Somló-hegyen. A rompincéket ezentúl az örökbefogadó borászatok tartják tisztán.
Kalapács alatt Tokaj legjobbjai
Második alkalommal rendezik meg a Nagy Tokaji Borárverést.
Ahol a német sörleves és a thai tom yum találkozik
Jellegzetes magyar fogásokkal és számos ország tradicionális specialitásaival várja vendégeit a hétvégén a második Budapesti Leves és Főzelék Fesztivál a Palotanegyedben.
Visszatér a belváros szívébe a tavaszi Pálinkafesztivál
Idén tavasszal a Pálinkafesztivál hozza hangulatba a belvárost, május 15-18. között ugyanis ismét a Városháza Parkban nyitja meg kapuit a rendezvény. A régi-új helyszínre költöző fesztiválon rekordmennyiségű, közel harminc kiállító vesz részt, ezúttal is a legjobb hazai párlatokat kínálva. A fesztivál egyik kuriózuma Magyarország pálinkafőzdéinek közös blendje, az Év Körtepálinkája lesz.
Új és megújuló borrégiók rendezik át a világ borpiacát
Nyolc éve nem látott szintre emelkedett 2013-ban a világ bortermelése, miközben a nemzetközi borfogyasztás évek óta stagnál. A bortermelő országok ranglistáján elsősorban azok az országok tudják pozícióikat javítani, amelyek az elmúlt években új alapokra helyezték borágazatuk működését, a minőségi termelésre összpontosítva. Mindez követendő például szolgál a Tokaji Bovidék, s ezen keresztül a teljes magyar borágazat számára is – hangsúlyozzák a Tokaj Kereskedőház Zrt. szakemberei.
Négy magyar ezüst a chardonnay-bajnokságon
A chardonnay sokoldalúságának és érlelhetőségének köszönhetően tartósan az egyik legnépszerűbb fajta. Nálunk is készülnek belőle kiváló borok, ez most is kiderült a fajta világbajnokságán, a Chardonnay du Monde versenyen.