A pálinka is lehet világsiker

A pálinka is lehet világsiker 

A Földművelésügyi Minisztérium nemrégiben adta ki a Pálinkakiválóságok Könyve 2014 című kötetet. Dr. Balázs Géza tanszékvezető egyetemi tanár a könyv bemutatóján „A pálinkáról való beszédről” tartott előadást. Ennek kapcsán a pálinka históriájáról kérdeztük a nyelvész-néprajzos professzort.

Nemsokára nyit a Debreceni Borkarnevál 

Tizenhárom borvidék több mint ötven borászatának nedűit kóstolhatjuk mától vasárnapig a 15. Debreceni Borkarneválon.
Miért ne fogyaszthatnánk egész évben a "Boldogság Buborékait"?

Miért ne fogyaszthatnánk egész évben a "Boldogság Buborékait"? 

Elindult a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóságának habzóbor- és pezsgőfogyasztást népszerűsítő kampánya, amelynek célja, hogy növelje és eves szinten kiegyenlítettebbé tegye a fogyasztást. A kampány középpontjában a ‘Boldogság Buborékai’ állnak.
Mégsem vagyunk elveszett fejek...

Mégsem vagyunk elveszett fejek... 

Útban Szekszárd felé egy pesti szálloda konyháját vezető séf, Barka Áron is velem tart. Előre tisztázzuk: a hallásukban akadályozott szakácsokkal csak szemből, jól artikulálva értetjük meg magunkat, az autisztikus jegyeket mutató, sérült konyhai segítségnek pedig nem fogjuk meg a kezét, miközben késsel dolgozik, hiszen nem szereti, ha idegen ér hozzá, és szemkontaktust is felesleges keresni vele.

Nagyon pörög a fogyatékosok dizájnvendéglője 

A szekszárdi Ízlelő étterem szinte kizárólag fogyatékosokkal működik olyan sikerrel, hogy már franchise hálózatban gondolkodnak.
#metaxasun A Raqpart bizonyult a legjobbnak

#metaxasun A Raqpart bizonyult a legjobbnak 

Július végén a Metaxa igazi napsárga hangulatot csempészett a viharos budapesti estékbe. Hetekkel előtte pályázatot hirdetett Facebook és Instagram oldalán, ahol a rajongóknak kedvenc naplemente-néző helyeiket kellett feltölteniük.

Bornapokat rendeznek Győrben 

Hatvanegy borászat és két pálinkafőzde mutatkozik be az idei Győri Bornapok - Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál eseménysorozatán augusztus 21. és 24. között.

Az elitbe került a Törley egyik pezsgője 

Az idén először hirdették meg a pezsgők és champagne-ok világversenyét, amelyet az egyik legtekintélyesebb champagne-szakértője, Tom Stevenson hívott életre - számol be a HVG. Az angliai tesztelés eredménylistáját augusztus 1-jén reggel tették közzé. A magyar Törley NV Fortuna pezsgő ezüstérmes lett.
#metaxasun Hol lehet Budapest legjobb naplemente-néző helye?

#metaxasun Hol lehet Budapest legjobb naplemente-néző helye? 

Elindult a Metaxa nyári játéka! A Metaxa megkeresi Neked a legjobb naplemente-néző helyet Budapesten, ahol július 29-én egy Sunset Partyval ünnepli rajongóival együtt a napnyugtát.
Kiemelt árak a tokaji cégnél

Kiemelt árak a tokaji cégnél 

A prémium Tokaji márka építéséhez szükséges termelési és szüretelési módszerek alkalmazására ösztönzi a Tokaji Borvidék szőlőtermesztőit a Tokaj Kereskedőház Zrt. Ennek érdekében a társaság 2014-ben kiemelt felvásárlási árakkal honorálja a vele szerződésben álló, magas minőségű alapanyagot beszállító termelőket. Egyúttal a kiszámíthatóság jegyében a Tokaj Kereskedőház idén minden eddiginél korábban, július végén közzéteszi felvásárlási árait. Így a termelők eldönthetik, hogy a könnyű száraz borok; vagy a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagának előállítására törekedjenek, ennek megfelelően szüretelve, illetve gondozva ültetvényeiket a szüretig hátra lévő időszakban.

15 bizonyíték, hogy a franciák „tudnak élni” 

A Huffington Post szerzője szerint ugyan sokat froclizzák mindenfélével úgy általában a franciákat, de amikor a gasztronómiára terelődik a beszélgetés igazán van mire elbizakodottnak lenniük az éppen pedzegetett nemzet tagjainak.

Élővé kell tenni a hungarikumokat 

Az agrárminiszter szerint élővé kell tenni a hungarikumokat, mert azok így maradnak fenn, erősödnek meg és nyújtanak megélhetést a hagyományt ápoló közösségeknek. Fazekas Sándor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy hamarosan hungarikummá válhat a kürtőskalács, a szerencsi csokoládé, a halászlé, a vizsolyi biblia, a Hévízi-tó és a rá épülő gyógyászat.

A szerencsi csokit is bevennék a hungarikumok sorába 

Megnyitotta kapuit az első Hungarikum Hétvége, ahol olyan különlegességek is megtalálhatók, amelyeket csak 18 év feletti látogatóknak ajánlanak a szervezők. A 60 fokos pálinka fagylalt mellett paprikából is készült hűsítő édesség.

Nő a kereslet a minőségi fehér borokra 

Évtizedes trend látszik megtörni a magyarországi borpiacon: a vörös borok részesedésének növekedése megállt, s a minőségi szegmensben ma már egyre többen keresik a könnyű, gyümölcsös fehér borokat. A Tokaji Borvidék neves borászai szerint a változás egyszerre vezethető vissza a gasztronómiai szokások változására, valamint a hazai előállítású fehér borok minőségének javulására. A száraz fehér borok és a borkülönlegességek kategóriájára pedig egyaránt igaz, hogy elsősorban a prémium minőségű termékek számíthatnak a kereslet erősödésére – vallják a szakemberek.

Sült makréla tarolt a nyári receptversenyen 

Mediterrán hangulat, ízletes falatok, tehetséges séfek- így jellemezhető röviden a különleges receptverseny döntője, amelyet július 22-én tartottak meg a METRO Gasztroakadémiáján. A kezdeményezés célja az volt, hogy lehetőséget adjon egy tehetséges szakácsnak, hogy megismerje az igazi olasz konyhák titkait, hagyományait, és az elismert olasz séfektől megszerzett tudást hazánkban kamatoztathassa.

Borterasz nyílik Sárospatak főterén 

2014. augusztus 8 - 16 között, a Zempléni Fesztivál  idején első alkalommal várja látogatóit a Sárospataki Borterasz a város főterén.  Négy helyi borászat, a Tokaj-Portius, a Pajzos-Megyer, Kiss Csaba és a Harsányi pincészetek kínálják majd boraikat a Makovecz Imre téren felállított teraszon, miközben a nagyközönség képzőművészeti kiállításokat, komolyzenei és jazz koncertet látogathat a fesztiválon. A Borterasz a borászatok összefogásával és saját finanszírozásából kel életre, célja a helyi borok népszerűsítése, valamint a város borvidéki jelenlétének erősítése.

Gyöngyözőborok versengtek Villányban 

A már hagyományos villányi nyári rozéünnep, az idén Rozé Fröccs nevet viselő fesztivál alatt rendezték meg július 18-án a gyöngyöző borok első országos versenyét.

Rozémaraton sok kedves őrülttel 

A szombati nagy futással alighanem elérte az egyik csúcspontját a villányi buli, de abban is biztosak vagyunk, hogy további ormok bevételére indultak itt egyesek és kettesek.

Bor, élmény, kaland, felfedezés 

Július 21-én hivatalosan is megnyitotta kapuit Szekszárd új, országosan is egyedülállónak számító  turisztikai attrakciója a Garay ÉlményPince.

Helyben készíti az ételeket? 

Új ábra jelzi a francia éttermeken, ha az étel helyben készül, hogy megkülönböztessék azoktól, amelyek csak felmelegítik az előre gyártott fogásokat.

Hungarikumok és paprikás fagyi a Budai Várban 

Barackpálinkás és paprikás fagyi, 100 éves szikvízkészítő gép, Oszvald Marika, Peller Károly, operett, táncház és solymász bemutatók is színesítik az első Hungarikum Hétvége programját, amely jövő héten csütörtökön 11 órakkor nyitja meg kapuit.

Petricsészétől a palackig 

Idén júliusban zárul az Alkobeer projekt, amelynek Magyarország egyetlen biosörét köszönhetjük. A 2008-ban indult munka a gabonanemesítéstől az áruházak polcaiig vitte végig a fejlesztési folyamatot. Mára az ital a legtöbb élelmiszerláncnál kapható, eladásai lendületesen növekednek, így a több szempontból különleges terméknek mostantól önállóan kell bizonyítania életképességét a piacon.

Megnyílt a Magyar Termékek Fesztiválja 

A Kárpátok Kincsei címmel megnyílt a II. Magyar Termékek Fesztiválja csütörtökön Debrecen központjában, a Kossuth téren. A látogatók július 17-től 20-ig ismerkedhetnek a magyar gasztronómiával és a kézműves mesterek termékeivel.

Látogatócsúcs az Egri Bikavér Ünnepen 

A pénteki esős idő ellenére az utóbbi évek egyik legjobban látogatott Egri Bikavér Ünnepe volt az idei. A rendezvény szombati napján látogatócsúcsnak örülhettek a szervezők.

Brazil hangulatban a spirit és sör piac 

Döntőre készül a Ballantine’s Brasil, fesztiválokra tolja be a biciklit a Havana Club, és klubokba, szórakozóhelyekre gurul be az idén újra aktivált Miller – a HTX Advertising & Event szezonális megbízásokat teljesít a Pernod Ricard és a Dreher Sörgyárak részére.

Borral folyó egri kánaán 

Több mint százféle egri bort lehet kóstolni a csütörtök délután kezdődő Egri Bikavér Ünnepen. A négynapos eseményen az egri bikavérek és az egri csillagok mellett a helyi termelők rozé borai is helyet kapnak az Érsekkertben.

Hamarosan jön a Trónok harca bor 

Habár a Trónok harca új évada csak jövő évben debütál a képernyőkön, megéri várakozni, hiszen a premierrel egy időben a sikerszéria saját borkollekcióját is piacra dobja. 

„A pálinka nemzeti kincsünk” 

Közös hagyományaink megőrzése, bemutatása, továbbvitele, nemzeti kultúránk ápolása rendkívül fontos, amely növeli önbecsülésünket. Mindehhez az kell, hogy egyre többen elhiggyük: közös munkánk eredményeként erős és sikeres ország, nemzet épül – köszöntötte a IV. Birkás Pálinka Fesztivál résztvevőit és az érdeklődő egybegyűlteket Zsigó Róbert földművelésügyi minisztériumi államtitkár.

Újra itt a Bajai Halfőző Fesztivál! 

„A jó halászléhez végy egy kanál jókedvet, egy csipet humort és egy nagy adag lelket” – tartják Baján és szerencsére sokan hallgatnak a jó tanácsra. Évente nagyjából 2000 helyi és látogató bográcsában rotyog egyszerre a halászlé a Bajai Halfőző Fesztiválon. Hamarosan újra felizzanak a fahasábok az étel alatt: maga a halfieszta már július 10-én, csütörtökön kezdetét veszi, ám a „nagy nap”, a közös főzés ezúttal is szombaton (július 12.) lesz. 

Egy kávézó becsületkasszával működik 

Ha véletlenül az észak-dakotai Valley City-be vetődünk, és egy kis kávé, illetve Wi-Fi után kajtatva a The Vault nevű helyiségbe botlunk, rögtön látni fogjuk, hogy itt valami szokatlannal van dolgunk. A bárban ugyanis nincsenek alkalmazottak. A The Huffington Post beszámolója.

Étteremláncot nyit a francia világsztár 

Étteremláncot nyit Oroszországban Gérard Depardieu, akinek már Párizsban és Belgiumban is vannak vendéglői.

Közeleg a Buborék Fesztivál 

Idén is megrendezik a fővárosi Buborék Fesztivált, melynek keretein belül végre az utca embere is elmerülhet a habzóborok misztikus világában. A hvg.hu beszámolója.

Lovaggá avatták a Körös-menti régió nagy múltú vendéglátósait 

Szarvasi és kondorosi tagokkal bővült az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend. A Körös-menti régióból most a szarvasi Turul Vendéglő tulajdonosát és a Kondorosi Betyár Csárda üzemeltetőjét választották a Lovagrend tagjai közé.

Jeles borászok és éttermek parádéja 

Finom borokat és kiváló ételeket, folklór- és zenei programokat kínálnak azoknak, akik részt vesznek a XVIII. Egri Bikavér Ünnepen a hevesi megyeszékhely központjában, az Érsekkertben – hangzott el a szerdán tartott sajtótájékoztatón. Az eseménysorozat a szőlőskertek, a szőlősgazdák védőszentjének, Szent Donátnak a napjához is kapcsolódik.

Élményközpont Budakalászon 

A Schieszl Borház egyszerre hagyományos és új utakat járó vállalkozás. Tradicionális, mert erős helyi kötődésre épül, de új szemléletű, hiszen a budakalászi központba három borvidékről érkezik alapanyag: Villányból, a Mátrából és a Balatonfüred-Csopaki borvidékről.

A Pálinka Nemzeti Tanács is elismerte a Zsindelyest 

Az idei évben háromszoros jubileumot ünneplő Pálinkafőzde a legnagyobb országos versenyen is kiválóan szerepelt, a 20 nevezett pálinkából 19-et díjaztak arany, ezüst, illetve bronzéremmel.

Borszerdák júliusban a Nemzeti Galériában 

Négy borvidék négy különböző tematikájú program mentén mutatkozik be a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) júliusi Borszerda estéin, amelyeken a borok mellett a közönséget kiállítások, tárlatvezetések, táncelőadások, dzsesszkoncertek várják.

Táblagép veheti át az étlap szerepét 

Forradalmasíthatja a vendéglátást az iMenu alkalmazás, amely egy Európai Unió által támogatott digitális étlap, pincér és éttermi fejlesztés egyben.

Ellógják a vacsorát 

Ötven méter magasan lévő, daruról lógó "étterem" hódít a kelet-kínai Sanghajban, ahol a különleges vacsoráért akár több százezer forintot is elkérnek a szervezők.

Minden a tálaláson múlik? 

Az, hogy egy étel finom és tökéletesen van elkészítve, már nem elég az étterembe betérő vendégeknek – olvasható a Népszabadság internetes oldalán. Az ízletes falatokon kívül nagyon fontos szerepe van az általuk rendelt fogások látványának is. Minél szemkápráztatóbb ugyanis valami, annál inkább találják azt finomnak – ez derül ki az Oxford Egyetem kutatásából.

Itt a kávés bor 

A FoodBev cikkéből világosan kiderül, hogy a „dobozos borok” specialistájának számító Friends Fun Wine két új különlegességgel gazdagította alacsony alkohol- és kalóriatartalmú borokból álló termékkínálatát. Megérkezett a Cabernet Coffee Espresso és a Chardonnay Coffee Cappuccino - de hol állnak meg... ?

Átvilágítja magát a Tokaji Borvidék 

Pontos helyzetkép készítésével készül fel a fejlesztési pénzek fogadására a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

Lefőzték az első hazai kolostori kategóriájú sört 

Bemutatták a Thomas Menner által Pannonhalmán (akkori nevén Győr-Szentmártonban) 1701-ben alapított, és itthon elsőként dokumentált sörfőzde felélesztésének termékét, a „Thomas Menner 1701®” sörcsalád két tagját.

Hagyomány és értékmegőrzés 

Megjelent anno egy könyv „Magyarok asztala” címmel (Benke László és Gribek Lajos jegyzi), amelynek egy példányát ünnepélyes keretek közt helyeztek el a Parlament Vadásztermében.

„Koccintás 2014" 

Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban kezdődött meg a „Koccintás 2014” a magyar borvidéki települések közötti verseny. A nyitó esemény csúcspontja az éjféli Nagy Kadarka Koccintás volt, amelyen a Múzeumok Éjszakája rendezvény látogatói közül is sokan vettek részt. Az agártárcát Feldman Zsolt, helyettes államtitkár képviselte.

Éjszakai Somló-buli 

A hétvégén, június 28-án Somló vulkanikus hegye és termelői különleges, éjszakai kóstolásra hívják az érdeklődőket.

A bort ünneplik Mádon 

A bor ünnepét tartják számos kulturális, zenei programmal fűszerezve Mádon.

Megnyílt az Almagyar Borkemping 

Vasárnap nyitotta meg a vendégek előtt kapuit Eger új borturisztikai attrakciója, az Almagyar Borkemping, Borkemping és VenyigeSpa, dr. Csernus Imre, Csutorás Ferenc borász és a koncepciót kiötlő Mészáros Péter grafikus beruházásában. A koncepciójában és építészetileg is avantgarde helyszín Eger és Magyarország új borturisztikai látványossága lehet.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!