Gasztro

Budapest Márka lett a Gerbaud és az Onyx
A Budapest Márka, a Dr Szentes Tamás főpolgármester-helyettes indítványa alapján a kiemelkedő fővárosi termékek, szolgáltatások és tevékenységek elismerésére 2013-ban alapított cím. A díjazottakra a Fővárosi Közgyűlés tagjai tehetnek javaslatot. A díjat olyan budapesti termék, szolgáltatás, művészeti alkotómunka, közszolgáltatás kaphatja meg, mely a fővárosban kiemelkedő minőséget nyújt.

Düsseldorfban is tolongtak a magyar borokért
Nagy volt az érdeklődés a magyar borok iránt a düsseldorfi Prowein 2014-en, a világ egyik legjelentősebb borszakmai kiállításán.
Brazil lett a legjobb női séf
A brazil Helena Rizzónak ítélték oda a világ legjobb női séfjének járó Veuve Clicquot elnevezésű díjat idén a Restaurant című magazin keddi tájékoztatása szerint. A Hír24 beszámolója.

Gourmet sajtok a Duna-parton
Idén ismét megrendezésre kerül a Belvárosi Sajtfesztivál a Tavaszi Fesztivál egyik állomásaként, mely ezúttal 2014. március 28-29-30-án a Bálna Budapestnél a Duna partra csábítja a kézműves sajtcsodák szerelmeseit.

Mascarponés-bazsalikomos macaronnal lett ezüstérmes a Four Seasons
A Four Seasons Gresham Étterem macaronkülönlegessége ezüstérmet nyert a március 20-án, Budapesten harmadik alkalommal megrendezett Macaron Napon.
Fellőtték a csillagokat
Az egri borásztársadalom 2010-ben azért fogott össze, hogy - szigorú szabályok szerint - házasítással létrehozzon egy új fehér borkülönlegességet, az Egri Bikavér fehér testvérét.

Megalakult a Magyar Bor Intézet
Innovatív, dinamikus, fiatalos szervezet támogatná a magyar bor ügyét.

Portugieser du Monde Pécsett
A Pécsi Borozó szerkesztősége másodszor rendezi meg a Portugieser du Monde-ot, a portugieser termelők és borok nemzetközi szemléjét.

Macaron nap Paris Budapest módra
Március 20. édesebb nem is lehetne. A Macaron napra a Paris Budapest étterem idén is számos különlegességgel érkezik. Jeremy Cayron, a Paris Budapest étterem francia séfje és cukrász csapata olyan kihagyhatatlan újdonságokkal érkezik majd a rendezvényre, mint a Macaron glacé vagy a Paleo macaron.
Bronzérmesként végzett hazánk a "pálinka olimpián"
A 2014-es, ausztriai Destillata nemzetközi párlatversenyre 11 ország 183 főzdéje összesen 1700 mintával nevezett, hazánkat 29 pálinkaház képviselte. Idén a salzburgi Stiegkeller adott otthont a március 15-i díjátadó gálának, ahol a magyar főzdék 188 érmet szereztek, és az országok szerinti összesítésben a harmadik helyet érték el.
Elkészült a világ gasztrotérképe
Végre elkészült a világ gasztrotérképe, legalábbis annak egy hangsúlyos része. A New York-i fotós, Henry Hargreaves és Caitlin Levin foodstylist egyesítették erejüket, és megalkották pár jelentős ország, illetve kontinens térképét, pusztán a régiókra jellemző ételek, élelmiszerek alapján. A végeredmény látványos lett, kíváncsian várjuk a folytatást, a csokialapú Belgiumot vagy Izlandot rothasztott cápahúsból.
Kíváncsi rá mit falatoztak az Oscar party sztárjai?
Nos akkor tekintse át a Vanity Fair részletes beszámolóját. Hollywood legmenőbb partyján volt minden mi szem-szájnak ingere.
Felemás Bib Gourmand minősítések
Múlt hét robbant a bombahír, mely szerint Michelin-csillagot szerzett a Borkonyha. Most viszont kiderül mely budapesti éttermek érdemeltek idén Bib Gourmand minősítést: nos egyik szemünk sír, míg a másik nevet.
Hat fiatal séf, hat konyhában, izzó hangulatban
A résztvevők egy méltán híres szakácsversenyen mutathatták meg, hogyan bánnak a fakanállal. A továbbjutást csak egy, a legjobb érdemelhette ki.
Megszokni a kaviárt
Százhúsz, jellemzően ötcsillagos munkaadó, a másik oldalon pedig állást vagy szakmai gyakorlatot kereső diákok összesen nyolcvan országból – a világ vezető hoteliskolájának állásbörzéjén jártunk a svájci Montreuxban.
Molnár Gábor képviseli hazánkat a Bocuse d'Or európai döntőjén
Hat kiváló séf (Barhó Szabolcs - Borkonyha Daniel O'Shea – Alabárdos étterem, Galgóczi Sándor – Cafe Pierrot, Győrffy Árpád – Aranykaviár, Molnár Gábor – Geisel's Vinothek, München, Szűcs Zoltán – Salon Étterem) mérettette meg magát a a Bocuse d'Or hazai döntőjén, amin végül Molnár Gábor végzett az első helyen, kavilifikálva magát a verseny európai döntőjére.
Újabb budapesti étterem kapott Michelin-csillagot
A Costes és az Onyx mellett most már a Borkonyha is büszkélkedhet a rangos elismeréssel.
Taroltak a vörösborok a Syngenta Borversenyen
Magyarországon az elmúlt évben 3,8 millió tonna szőlőt szüreteltek le, csaknem 64 ezer hektárnyi termőterületről, a hektáronkénti termésátlag pedig megközelítette a 7 tonnát, ami jócskán meghaladta az elmúlt két év átlagát - hangzott el kedden Siófokon, a XIII. Syngenta Országos Borversenyen, amelyen tartoltak a vörösborok.
Jöjjön el egy kávéra hozzánk!
Egy régi olasz filmben saját főzetű kávéval csalogatta fel magához három hölgy ugyanazon férfiút, Ugo Tognazzit. A kor, nyilván a hölgyek, na meg az úr is más lenne manapság, azonban a téma ugyanaz, mivel ennél aktuálisabb ma nem lehetne kávé-fronton.
Logópályázatokat ír ki a Balatoni Kör
Három logópályázatot ír ki a neves balatoni borászokból és vendéglátósokból álló, hivatalosan március 21-én, a Balaton közepén megalakuló Balatoni Kör - számolt be Kardos Gábor főszervező az MTI-nek.
Süti trend: itt a csokiskekszes feles
Dominique Ansel New York Michelin csillagos cukrásza a tavalyi cronut őrület után újabb forradalmi süteményt alkotott, melynek neve: chocolate chip cookie shot azaz csokiszkekszes feles.
Hanoi Restaurant: hamisítatlan vietnámi életérzés a Vízivárosban
A Batthyány tér közelében nyílt vietnámi étterem igazi kulináris kalandot kínál a betérő vendégeknek. Tradicionális vietnámi design és zene, ázsiai vendégszeretet és a vietnámi top séf küldetéstudata teszik kihagyhatatlan élménnyé a december 10-én nyílt Hanoit.
A bor, mint iránytű
A borok és gasztronómia – a mindennapokon túl – egyre meghatározóbb szempont a következő úti cél kiválasztásakor is. Ezért az első Magyar-Osztrák Bortalálkozón résztvevő hazai és osztrák borászok erről és két ország közös kihívásairól cserélnek majd tapasztalatot a DiVino Borbárban.
Móri élmények egy csokorban
Nyomtatott kiadványban és online felületen is megjelentek a Móri Borvidék idei programjai.
Levendulás ganache-sal nyert az ARAZ cukrásza
A VinCE Magazin 5. alkalommal rendezte meg Közép-Európa legszebb és legnagyobb boreseményét a VinCE Budapest Wine Show-t. 2014. március 2-án a rendezvényen cukrász versenyt szerveztek.
Badacsony New Yorkban
A badacsonyi borászok személyesen kínálják a borvidék 155 borát szakmai partnereik és a nagyközönség részére az impozáns budapesti New York Palotában március 19-én, ahol az őshonos magyar fajta, a Kéknyelű lesz a középpontban.
Duna Parti Piknik a partra vetett Bálnánál
2014. március 6-án, azaz az idei torkos csütörtökön nyitja meg kapuit a Budapesti Duna Parti Piknik, amely egészen 2014. március 9-éig várja látogatóit a Duna parton - hangzott el a március 3-én tartott sajtótájékoztaton, amelynek a Jónás Kézműves Sörház biztosított helyszínt.
Szakmai Összefogás a vendéglátóipari tanulókért
2014. február 25-én a budapesti, Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola adott helyszínt a Szakmai Összefogás egyeztető közgyűlésének. A szakmai egyeztetés legfontosabb témái a szakképzések finanszírozása és a szakközépiskolások gyakorlati képzései voltak.
Átadták „Az MTA Bora 2014” díjakat
A Magyar Tudományos Akadémia minősített borversenyén tudósok és borászok 54 magyar pincészet és borászat 147 bora közül választották ki azt a hetet, amely egy éven keresztül viselheti „Az MTA Bora 2014” elismerő címet.
Lobbis tizenkettő
Közös nyilatkozatot fogadott el tizenkét borászati szakember annak érdekében, hogy meg lehessen határozni a kézműves borok "tartalmi kérdéseit". Rögzítették azokat az alapelveket, amelyek megvitatásához társadalmi egyeztetésre van szükség.
Újra csillogni fog az Aranybika
Újra csillogni fog az Aranybika
Bukolyi Marcell kapta a Gál Tibor emlékdíjat
Budapest egyik legnagyobb presztízsű bálján annak a tehetségesnek tartott borásznak adták át az elismerést, akire a nagyközönség a legtöbb szavazatot leadta. 2014. február 22-én, Budapesten az elismerést Bukolyi Marcell, a Bukolyi Családi Birtok borásza vehette át - adta hírül a Vinoport.
Tradicionális magyar ételek és zene az ARAZ-ban
A Continental Hotel Budapest ARAZ étterme és a Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség közös projektbe fogott; a magyar ételek és a népzene igényes szórakoztatás keretében a mindennapokba való beemelését tűzték ki célul.
Ausztriában is házhoz viszik a hamburgert
McDonald's több osztrák városban is elindítja házhozszállítási szolgáltatását, miután sikeresnek bizonyult annak bécsi tesztidőszaka - adta hírül a Marketinginfo.
Indul a Pálinka Ország kóstoló
(MTI) – Március 7-ig nevezhetnek a pálinkaházak a Pálinka Ország kóstolóra, a megmérettetés eredményeként május elejére létrejöhet a pálinkakiválóságok könyve – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke a visegrádi pálinkamúzeumban hétfőn.
Nem permetezett, börtönbe küldhetik a gazdát
A vád az, hogy nem permetezte meg szőlőit az aranyszínű sárgaság fitplazma nevű baktérium ellen, ezzel pedig hatalmas károkat okozott, okozhatott a bortermelő vidék többi gazdaságának, egy francia törvény szerint pedig ez büntethető is - emeli ki a Biovonal.
Új bajnokot avatott a Magyar Sommelier Szövetség
Szik Mátyás, a Prime Steak and Wine Étterem pohárnoka nyerte az idei sommelier bajnokságot. A döntőt vasárnap rendezték.
Szénmonoxid ölt az étteremben
Az étterem alagsorában eszméletlenül találták meg az 55 éves Steve Nelsont, miközben 19 vendéget kisebb-nagyobb rosszullétre panaszkodva kellett kórházba szállítani vagy a helyszínen ellátni szombaton - adta hírül a ma.hu.
Elárverezték a "pizzás" villát
Egy hétvégi árverésen 2500 dollárért (565 ezer forintért) kelt el az a villa, amellyel a New York-i polgármester - sokak megrökönyödésére - pizzát evett.
Thai sztárszakácsok a Paris Budapest Étterem konyháján
Egy napra átvették az uralmat a thai gasztronómia jeles képviselői az ötcsillagos Sofitel hotel Paris Budapest Étterem konyháján.
Mindent elönt a fekete pálinka?
Minden eddigi rekordot megdöntő, elképesztő mennyiségű pálinka kerülhet feketén a piacra az elmúlt évben lepárolt óriási készletből. Az otthon készített vagy bérfőzetett adómentes párlatokból akár 20 millió liter is illegálisan cserélhet gazdát, miközben a szeszipari cégek korábbi piacaik csaknem felét elvesztették és csődhullámtól tartanak – írja az agrárszektor.hu.
Az ilyen rendezvények a magyar éttermi kultúra színvonalát emelik
Ismét több mint száz felső- és középkategóriás étterem kínálatát ismerhetik meg az érdeklődők az immár hatodszorra megrendezendő Országos Étterem Hét keretében, március 17. és 23. között.
Kamu Burger King Pittsburgh-ben
Egy pittsburgh-i étteremben a híres hamburgerlánc nevét viseli a cégér, az étlapok és alkalmazottak munkaruhája, pedig nincs sok közük hozzá - adta hírül a Marketinginfo.
Születésnapot ünnepel a Gundel
104 éve, 1910. február 15-én nyitotta meg kapuit a magyar vendéglátás kultikus étterme, a városligeti Gundel.
Elég volt a fotózásból
Elég volt a fotózásból
Elbukhatjuk a szabad pálinkafőzést
Megtámadhatja a szabad pálinkafőzést az Európai Bíróság – értesült a Magyar Nemzet. A kormány 2010-es intézkedése a házi pálinkafőzést a minőség irányába mozdította el, az addig illegálisan tevékenykedők immár minőségi termékekkel állhattak elő – mutatott rá V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a nemzetgazdasági tárca már keresi a megoldási lehetőségeket, amelyekkel megtarthatók az eddigi eredmények.
Mégis csak lehet szlovák "tokaji"?
(MTI) - Elutasította csütörtökön a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság a magyar fellebbezést a "Tokaj" márkanév ügyében, kimondva azt: nem minősül megtámadhatónak a "Vinohradnícka oblast' Tokaj" szlovák névnek a nyilvántartásba való bejegyzése.
Szakácsot keresnek
Szakácsot keresnek