Íme az idei év legjobb fagylaltja 

Egy mézes-diós hecsedlifagylalt érdemelte ki az Év fagylaltja 2014 címet Soltvadkerten, ahol hétfőn több mint ötven fagylalt közül választotta ki a győztest a zsűri.
Hústól a zsömléig: BRGR

Hústól a zsömléig: BRGR 

Amerikai hangulat, minőségi alapanyagok, zöld környezet, profi gasztronómiai háttér - ez a megújult BRGR.

A nyolc legjellemzőbb gasztrotrend Budapesten 

A fast casual, az ázsiai konyha, a gin és az újhullámos kávézók előretörése, ezzel egyidőben a fine dining és a túl bonyolult ételek háttérbe szorulása jellemzi most a budapesti gasztronómiát. Az éttermi piacot illetően pedig fontos változás, hogy konszolidáció várható, mert csak kevés hely tudja folyamatosan a tőle megkívánt színvonalat biztosítani. A Baldaszti Group szakértői a tavalyi évhez hasonlóan a legfontosabb aktuális trendeket és várható változásokat vették sorra.

Sztárséf és teniszcsillag főzött együtt 

Stílusos együttműködés a champagne-i pop-up étterem megnyitóján.
Íme a Dining Guide győztes éttermei

Íme a Dining Guide győztes éttermei 

A Michelin-csillagos Onyx és Costes, valamint a delente zárva tartó ZONA a győztes a Dining Guide szerint.
Utcai lakoma és sörkóstoló a Dunaparton

Utcai lakoma és sörkóstoló a Dunaparton 

Június 7-én, 8-án és 9-én Budán, a Műegyetem előtti Dunaparton kell majd keresni a Főzdefeszt híres ivó paraszt emblémáját, három év után ugyanis helyszínt vált a kézműves sör fogalmát megteremtő sörfesztivál. Ugyanakkor egy szokatlan fesztiválfúzió keretében összefog a mostanáig a Hold utcai piacon rendezett Street Food Show-val.

A pálinka a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke 

A pálinka a magyar kultúra részét képezi és a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a 2014. évi országos pálinka- és törkölypálinka verseny hétfői megnyitóján, Kecelen.

Délben bezár a Zóna 

A Lánchíd utca lezárása olyan mértékben megnehezítette a ZONA életét, hogy a tulajdonosoknak meg kellett hozniuk a döntést: május 27-étől csak vacsoraidőben lesz nyitva az étterem az építési munkálatok idején, és várhatóan augusztus 26-án nyit újra a megszokott időben. 

Veszélyezteti az import a magyar borpiac egyensúlyát 

Veszélyezteti a magyar borpiac egyensúlyát az import, ezért a szaktárca szeretné visszaszorítani a külföldi borok behozatalát - mondta el Kiss Eliza az MTI-nek.
Jobb a pálinka megítélése

Jobb a pálinka megítélése 

A rendkívül tartalmas és az egész pálinkás társadalmat érintő, átfogó jogi és szakmai előadások mellett aktuális bejelentések is elhangzottak a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium által, a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával május 21-én megrendezett konferencián. A NÉBiH részéről megtudtuk: tervezik a pálinkák forgalomba hozatal előtti minősítését, a Pálinka Nemzeti Tanács képviselője a jogi szabályozás legfontosabb elemeit foglalta össze, és megismerhettük a most bevezetésre kerülő Hungarikum-védjegyet is. Komoly marketingkutatások tapasztalatairól is elhangzottak beszámolók, kiderült: a pálinka megítélése a fogyasztók körében sokkal jobb, mint azt sokan gondolták! 

Körtés finomságok és koncertkavalkád csütörtöktől a pálinkafesztiválon 

Csütörtökön kezdődött meg a IX. Budapesti Pálinkafesztivál a Városháza Parkban, ahol négy napon 27 kiállító több mint 400 féle párlata, valamint számos koncert és egyéb program várja a közönséget.

Megrendezik a II. Fröccs és Barbecue Fesztivált 

2014. június havának 7. napján rendezik meg a II. Fröccs és Barbecue Fesztivált, melynek idén a Bálna Budapest ad otthont, ahol a szervezők ez alkalommal is neves bortermelők szomjoltó nedűit-, és forró grillrácsokon készült sülteket kínálnak vendégeik számára.

Tartalmas gasztro túra Itáliába 

A Coninvest Kft. idén is izgalmasnak ígérkező gasztronómiai kalandtúrát szervez az itáliai Garda tóhoz.  

Lezárult a pálinkaverseny nevezési időszaka 

Rekord magas arányú a kereskedelmi főzdék által beküldött minták száma az Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyre.

Kolbászt neveznének el Conchita Wurstról 

Az osztrák Conchita Wurst Eurovíziós Dalfesztiválon aratott győzelme óta elindult a harc az énekesnő-márkáért. A Wirtschaftswoche szerint például egy osztrák termelő kolbászt gyártana ezen a néven...

Egy ország kóstolt – a Zsindelyes az élbolyban 

Megrendezték a Vidékfejlesztési Minisztérium által szervezett Országos Pálinkakóstolót, aminek díjazottjai a Pálinkakiválóságok Könyvébe is bekerültek.

„Unicum – több mint 220 éve verhetetlen!” 

Az Unicum is készül a hamarosan startoló brazíliai foci VB-re! Mégpedig egy, a sporteseményen résztvevő válogatott csapatok nemzeti színeibe csomagolt limitált kiadással!

Magyar ételeket kóstolt a híres gasztroblogger 

Emmy egy híres gasztroblogger, aki videón osztja meg élményeit. Egyes országuk tipikus ételeit próbálja ki, a róluk nyert tapasztalatait pedig örömmel meg is osztja oldalán.

Egy étterem újjászületése a Nagyvásárcsarnokban 

Nemrég újult meg a budapesti Nagyvásárcsarnokban található Fakanál étterem, amely immáron 15 éve a turisták és a helyiek egyik legkedveltebb étterme a IX. kerületben. 

A pálinka külföldön is keresett nemzeti kincs 

A pálinka nemzeti kincs és nemzeti ital, ami egyre keresettebb árucikk bel- és külföldön egyaránt - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten.

Új bormárka született, a Villányi Franc 

A Decanter Magazinban szólt korábban erről Michael Broadbent is, aki egyszerűen csak úgy foglalta össze a most előlépő új márkát, hogy a cabernet franc Villányban találta meg szellemi otthonát. A SODA Group teljesen új szemléletével, mint kommunikációs ügynökségi csoport vezeti be a villányi borászok közös nevezőjeként megszületett Villányi Franc márkát, amely nem egy pincéhez köthető, hanem az egész borvidék sajátja.

Új hungarikumaink vannak 

Például az akácfa és az akácméz, a Zsolnay Kulturális Negyed, az Ilcsi szépítő füvek és a klasszikus magyar nóta.

A Bujdosó „Mentőövet” nyújtott a vízimentőknek 

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) közös kampányba kezdett, ami az újságírók érdeklődését is felkeltette, így a Pincészet május 14-én a VMSz-szel közös sajtóutat szervezett a Dél-Balatonra.

A Tokaji Hegyközségi Tanács állásfoglalása a Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél folyamatban lévő vizsgálatokról 

A Tokaji Hegyközségi Tanács állásfoglalása a Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél folyamatban lévő vizsgálatokról

Pancsolhatták a bort 

Belső vizsgálatok szerint komoly hibák merültek fel a Tokaj Kereskedőház Zrt-nél, ezért a társaság felfüggesztette mintegy hárommilliárd forintnyi borkészletének értékesítését. Sajtóinformációk szerint hibás címkézésről, szabálytalan házasításokról, különböző évjáratok keveréséről van szó, melyek veszélyeztetik a Tokaji elnevezést.

Már nem Franciaország a világ legnagyobb borpiaca 

Elveszítette elsőségét Franciaország a bor világpiacán, 2013-ban az Egyesült Államokban fogyott a világon a legtöbb bor - közölte a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) kedden.

Folytatódik a tokaji borvidék fejlesztése 

Heteken belül megkezdődik a tokaji borvidéken a termőhely-felmérés második szakasza, az elmúlt évben meghirdetett tokaji minőségi megújulás részeként tartó munka célja, hogy a borvidék minden parcelláján helyszíni vizsgálattal mérjék fel a szőlőültetvények állapotát, valamint a termőhelyek adottságait - közölte az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. az MTI-vel kedden.

Összefogás a magyar exportért 

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.

Nagybani körkép: az esős időjárás csökkenti a vásárlói kedvet 

Az időjárási körülmények változása nemcsak a termesztői tevékenység során jelenthet nehézségeket, szezonáliscsúszást, árváltozást, de a nagybani keresletben is megmutatkozik.

Guatemalai taco-étterem jön Magyarországra 

Egy közép-amerikai, mexikói ételeket kínáló étterem hálózat érkezhet a magyar piacra - írja a hvg.hu. A Tacontento étterem hálózatot Guatemalában alapították, kategóriájában az egyik legsikeresebb étteremlánc Latin-Amerikában.

A körte évét ünnepli a IX. Budapesti Pálinkafesztivál 

Több mint négyszáz párlatot kóstolhatnak meg május 15. és 18. között a IX. Budapesti Pálinkafesztivál vendégei: a Városháza Parkba visszaköltözött programsorozat főszereplői idén a körte és a körtés pálinka különlegességek lesznek.

Magyarország ismét a a legjobb 10 között a Bocuse d'Or-on 

Az idei Bocuse d'Or európai fordulóján Magyarországot Molnár Gábor és csapata képviselte, akik a 9. helyet elérve bejutottak a nemzetközi döntőbe, amelyet 2015 januárjában, Lyonban rendeznek meg.

Ez a legszínvonalasabb autópálya-étterem 

2011 után immár másodszor kapta meg "A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ legszínvonalasabb partnere" címet az M7-es autópálya 60. kilométerénél lévő fehérvári M7 Bisztró - Albapark étterem.

Nálunk lesz a Bocuse d'Or európai döntője 

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia 2013 decemberében nyújtotta be pályázatát a világ legismertebb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntőjének 2016. évi rendezésére. Május 8-án csütörtök este hirdették ki Stockholmban a pályázat eredményét: Budapest nyert.

Robotpincér, gépszakács 

Rengeteg ötletet hallunk nap mint nap, hogy hogyan lehetne emberek helyett robotokat alkalmazni a munkaerőpiac legkülönbözőbb szegmenseiben. A humanoid masinák munkához való jogáért folytatott küzdelem ezúttal új mérföldkövéhez érkezett, egy távol-keleti étteremben ugyanis szinte minden alkalmazott: gép. A Foodbeast cikke.

A Gallicoop tovább növelte piaci részesedését 

A szarvasi székhelyű Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. tovább növelte piaci részesedését, emellett az előző évihez képest közel azonos szintű árbevételt ért el 2013-ban. Az értékesített pulykahús növekedése mellett a cég export nettó árbevétele több mint 22%-kal emelkedett. Habár tavaly a beruházások mértéke kisebb volt az előző évekhez képest, a vállalat erre az évre is jelentős fejlesztéseket tervez, de nem csak üzemi szinten, hanem a termékinnováció vonatkozásában is.

Megérkezett a polcokra a Robert De Niro vodka 

A Nagymenők és a Taxisofőr sztárja az ausztrál Artisan Spirits Merchants rövidital céggel Vdka 6100 néven dobta piacra a hónapokkal ezelőtt beharangozott márkát.

Rekordösszegű bevétel a tokaji boraukción 

Az április 26-án megtartott Nagy Tokaji Borárverésen 27 130 000 forint értékű bor kelt el, ami a 2013. évi első aukcióhoz képest 34%-os növekedést jelent. A 21 termelő által felajánlott 24 tételből 18-at sikerült elárverezni.

MNGSZ mestervacsora Zamárdiban 

Különös csavar és érdekes aktualitás: olyan mestervacsorára invitálja vendégeit a Balaton déli partjára, Zamárdiba a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, amelynek a dolgok jelenlegi állása szerint nincs tétje. 

Nemzetközi portugieser-verseny Pécsett 

Magyar, szlovák és osztrák bor kapott champion-díjat a Pécsett tartott nemzetközi portugieser szemlén.

Újra a dán Noma a világ legjobb étterme 

Két év után újra René Redzefi séf koppenhágai étterme lett a legjobb a World's 50 Best Restaurants Academy ítészei szerint. A teljes lista kattintás után olvasható. 

Bátor lépésre szánta el magát a Häagen-Dazs 

Ezen túl a paradicsomról és a sárgarépáról nem kell egyből a salátákra asszociálnunk: a Häagen-Dazs május 12-étől kettő új, zöldség ízesítésű fagyival bővíti japán repertoárját. A paradicsom és cseresznye (Tomato Cherry), továbbá sárgarépa és narancs (Carrot Orange) fűszerezésű jégkrémek a „Spoon Vege” sorozat legfrissebb képviselői. A Foodbeast cikke a Rocket News beszámolója alapján készült.

Ötvenféle egri bort kóstolhat a hétvégi Egri Csillag Fesztiválon 

Idén 25 borászat képviselteti magát egy-egy Egri Csillaggal és Egri Bikavérrel a 3. Egri Csillag Fesztiválon, amelynek csütörtöktől szombatig az Egri vár ad otthont.

Bortavasz Alsó-Ausztriában 

Összesen száznyolcvan borászat fogott össze Alsó-Ausztria három borvidékén, Kremstalban, Kamptalban és Traisentalban, hogy a Bortavasz (Weinfrühling) elnevezésű rendezvénysorozat keretében nyitott pincékkel és programokkal várta a vendégeket szombaton és vasárnap.  

Aratott a Nobilis Pálinkafarm 

A Nobilis Pálinkafarm arany- és ezüstérmeket szerzett a világ egyik legismertebb és legjelentősebb versenyének számító World Spirits Award-on. 

Kulináris híd lencséből, hegyi szénából 

Ausztria és Magyarország történelme, kultúrája és gasztronómiája ezer szálon kötődik egymáshoz. Néha azért nem árt ezt a kapcsolatot megerősíteni. 

Kóstoljon bele az ARAZ étterem világába! 

Azok között, akik a most következő kérdésekre elküldik a helyes választ a [email protected] címre (határidő: április 30.), a Continental Hotel Budapest, valamint az ARAZ Étterem felajánlásaként a Magyar Ízek és Zene estre az ARAZ Étterembe kétfős meghívást sorsolunk ki.

Magas minőségű szakácstanuló munkák az SZKTV döntőjén 

A szakács szakmunkás tanulók versenyén két verseny feladatott kell teljesítenie a tanulónak. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!