Gasztro

Egy testben több lélek
A szekszárdi borvidék kadarkái, kékfrankosai és bikavérei, illetve ezek házasításai egyforma, un. burgundi palackban kerülnek forgalomba jövő év elejétől.

Milyen borra esküsznek a nők?
Egyre több bormarketinges vizsgálja, hogy mi kell a nőnek, de még mindig számos téves sztereotípia társul a női borfogyasztáshoz – vélekedik a HVG szerzője. Pedig a borkészítők komoly vásárlókörtől esnek el, ha nem veszik figyelembe, hogy a nők egészen más percepciók alapján döntenek a nagy Ő-ről.

Ha tudsz főzni, bárhol csodát alkotsz!
Szeptember 15-én tartották az első Világevő Séfversenyt kötetlen baráti hangulatban, többek közt Michelin-csillagos, kiváló hazai séfek közreműködésével, a Király utcai GastroArt- Electrolux Élménykonyhában. A jó hangulat mellett az is fontos volt, hogy kiderüljön: főzni jó, bárhol – bármilyen körülmények között.

Borvacsora - egy kicsit másképp
Szeptember 27-én különleges szombat esti programot kínál a szekszárdi Ízlelő Családbarát Étterem, ahol a Csányi Pincészet topételeihez megálmodott ötfogásos ételsort kóstolhatják meg az exkluzív borvacsora vendégei.

A gulyás hazatért
Kibővült területtel és programokkal várta egész hétvégén a Szürkemarha Vigadalom és Piac Fesztivál a látogatókat, amely a változékony időjárás ellenére is kiemelkedően sok érdeklődőt vonzott. A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete (MSzTE) ezúttal a Magyar Piac Szövetkezettel szervezte meg a nagyszabású rendezvényt azzal a céllal, hogy visszavezesse a fajtát a köztudatba és a magyar konyhákba. A fesztivál fővédnöke Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter volt.

Ön tudja, mi a dánok nemzeti étele?
Az egész országra kiterjedő szavazás keretében választanak maguknak hivatalos nemzeti ételt a dánok.

A szürke marhát népszerűsítik a Vajdahunyadvárban
A szürke marhát és annak húsából készült termékeket igyekszik ismertté és elérhetővé tenni a Szürkemarha Vigadalom, amelyet immár harmadik alkalommal rendeznek meg péntektől a fővárosi Vajdahunyadvárban.

Egyesült a Budapesti Halfesztivál és a Húsvéti Bárányfesztivál
2014. szeptember 19-20-21-én, Budapest látványosságainak szívében, a Városligetben, a Vajdahunyad várnál megrendezésre kerül az I. Hal és Vadfesztivál.
Új étterem nyílt Budán
Tanti néven új étterem nyílt Budán, az Apor Vilmos téren. A klasszikus magyar fogásokat mai felfogásban tálaló étterem séfje Pesti István, aki már több csúcsétteremben bizonyított.
Szerdán nyitja kapuit a 23. Budavári Borfesztivál
Az Ünnepélyes Megnyitóra 18 órakor kerül sor a Borfesztivál színpadán Dr. Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter úr és H. E. Maria Assunta Accili, olasz nagykövet asszony közreműködésével. 20 órakor kezdődő koncertjével az Irie Maffia ad fergeteges koncertet a kikapcsolódni vágyóknak.
Megnyílt Magyarország első Zoo Caféja
Budapest belvárosában szeptember 5-én megnyílt Magyarország első Zoo Café-ja – számol be a HVG. A vendégek 6 macska, 2 ara papagáj, 3 szakállas agáma, csíkos mókusok, kaméleonok és más állatok társaságát élvezhetik.
Főzdefeszt és Street Food Show
Szeptember 20-21-én ismét új helyszínen, az Andrássy úton jelenik meg a főváros legnagyobb gasztrofesztiválja, a Street Food Show-val felturbózott Főzdefeszt. Ezen a hétvégén az Európai Mobilitási Hét keretében megrendezett Autómentes Napnak köszönhetően a Clark Ádám tértől a Vajdahunyad várig gyalog lehet végigsétálni Budapest szívén.
Magyarországra jönnek az oroszok
Egyedülálló ételbár koncepciót kínál egy újonnan induló éttermi hálózat, amely az orosz konyha megismertetését tűzte ki célul.
Sikerült a világrekord
Buday Péter mesterszakács az Erzsébet téren felállított látványkonyhában egy óra alatt 21 libás, libamájas ételt készített el.
Szusi, fajita és lapcsánka Sóstógyógyfürdőn
A nagyvilág ízeit kóstolhatják meg szeptember 13-án, szombaton a Sóstói Múzeumfalu látogatói a Kóstolja meg! Hagyományok, ízek, nemzetek elnevezésű gasztronómiai fesztiválon.
Hústalan ételekre fókuszál a topséf
Alain Ducasse, aki 21 Michelin-csillagot gyűjtött be eddig, szembe megy a csúcsgasztronómiára jellemző húsfogyasztási trenddel – olvasható az Origo Táfelspicc nevű, étkezésorientált aloldalán. Hétfőn nyíló párizsi éttermének organikus termékekből készült menüje főként növényi eredetű alapanyagokból készülő ételekkel csábítja a vendégeket.
Kampány a magyar baromfihúsért
A víziszárnyas-ágazat, ezen belül a libatenyésztés – amely az Alföld középső és déli részén körülbelül tízezer ember megélhetését biztosítja – nemzetgazdasági érdek, a libamáj pedig Magyarország prémiumkategóriás terméke, amelyre büszkék vagyunk – fogalmazott Bognár Lajos helyettes államtitkár a VI. Libamáj fesztivál megnyitóján. A budapesti Erzsébet téren vasárnap estig kóstolhatók a legkülönfélébb libából készült ételek.
A Koch Borászat lett az év pincészete
Koch Csabának, hajós-bajai borásznak adták át a magyar borászszakma legrangosabb elismerését, az Év pincészete-díjat 2014. szeptember 5-én, Borotán, a Koch Borászat székhelyén. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította a díjat a magyar borászatban irány- és értékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére.
Chianti, prosecco és brunello a budai várban
Olaszország lesz a díszvendég a több mint kétszáz pincészet borait felvonultató 23. Budavári Borfesztiválon, amely szeptember 10. és 14. között számos koncert, szakmai és gyermekprogram mellett a bor és az egészséges életmód kapcsolatára kívánja felhívni a figyelmet.
Újratervezés a Coninvesttel
Eddig úgy gondoltad, hogy mindent tudsz a nagykonyhai főzéstechnológiáról, a különféle gőzöléses, párolásos és sütési módokról? Azt ajánljuk, sürgősen felejtsd el az eddig tanultakat, mert a tradicionális olasz cég, az Angelo Po gyár legújabb, „Combistar” elnevezésű kombipárolója jelentősen átalakítja az éttermi konyhák munkáját.
Hogy a franciák jól ismerik a borokat?
Az ételek és borok tekintetében ínyencnek tartott franciák csaknem háromnegyede elismeri, hogy nem igazodik ki a borok világában.
Rekordkísérlet a libamáj fesztiválon
Gasztronómiai rekordkísérletre készülnek a hétvégi Libamáj Fesztiválon. Vasárnap egy óra alatt húsz libamájas ételt próbál meg elkészíteni Buday Péter mesterszakács az Erzsébet téren felállított látványkonyhában. A sztárchéf vasárnap 2-kor kezdi meg a rekordkísérletet, háromkor pedig az elkészült libamájas ínyencségeket a vendégekkel kóstoltatja meg. A rekordkísérletem Buday Péter egy meglepetés menüvel készül.
Őszi ízek a Gasztrosétányon
Szeptember 6-7-én az ősz ízeivel várja látogatóit az Őszi Etyeki Piknik.
Libamáj Fesztivál lesz a fővárosban
Libatepertős bonbont, házi füstölésű libakolbászt, szarvasgombás, valamint fokhagymás serpenyős libamáj pástétomot és számtalan különleges és hagyományos libamájas ételt kóstolhatnak meg a szeptember 5-6-i hatodik Libamáj Fesztivál látogatói a fővárosban.
Szürkemarha a vigadalomban
Péter gulyás fogad bennünket a híres hortobágyi kilenclyukú híd tövében. Nem véletlenül, hiszen ő a szeptember 12-14 között megrendezésre kerülő budapesti rendezvény, a III. Szürkemarha Vigadalom és Piac Fesztivál arca. A pestiek körében különben arról ismert ez a hétvégi program, hogy ilyenkor jól megtermett, impozáns bika ballag vezetője oldalán a Vajdahunyad vár környékén, sőt, legutóbb a múzeum tárlói közé is besétáltak vele.
A csokoládét ünneplik a Budai Várban
Ebben az évben ünnepli 4. születésnapját az ország legnagyobb csokoládé- és édességünnepe az Édes Napok Budapest. A fesztivál idén a Budai Várban kerül megrendezésre.
Gourmet négy keréken
Az Egyesült Államokban és Ázsiában már jó ideje hatalmas népszerűségnek örvendő gourmet food truck kávézók és különböző éttermek, bisztrók már Európában is kezdenek divatba jönni. Az élen járó országok közé sorolható Hollandia, Belgium, Franciaország és Németország, ahol már több különböző profilú food truck étteremlánc is működik.
Fiatal borászok kóstoltatnak
Négy napig a fiatal borászoké lesz a budapesti Szent István tér, ahol a II. Junibor Borünnep keretében csütörtöktől vasárnapig 29 pincészet csaknem százféle borral várja a közönséget.
Fesztiválon ismerkedhetünk a vegán életmóddal
A vegán életmódról, a nyers táplálkozásról és a gluténmentes étrendről is szó esik a 13. Vegetáriánus Fesztiválon a hétvégén Budapesten.
Megkóstolná a chilis sört?
Népszerű városi sörpubokkal, valamint számos hazai és nemzetközi különlegességgel várja a malátarajongókat a II. Józsefvárosi Sörfesztivál, amelyet ezúttal a chili jegyében rendeznek meg. Chilis sör, chilis streetfood, és magyar chilitermesztők is bemutatkoznak.
Soproni Magyarország idei első újbora
A soproni borvidéken készült Magyarország idei első újbora, közölte a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
Őszi gasztronómiai fesztiválok Karintiában
Folyó- és tóparti fesztiválokon az osztrák finomságok.
Idén is összefognak a hazai éttermek
Az Étterem Héten ősszel is változatlan − 3300 forintos − áron kínálják háromfogásos ebéd- és vacsoramenüiket a résztvevő közép- és felső kategóriás éttermek országszerte, október 13. és 19. között.
Hamarosan újabb hungarikumunk lehet
A szerencsi csokoládéval bővülhet a hungarikumok listája, a tradicionális termék hamarosan felkerülhet rá - mondta Fazekas Sándor, a szerencsi Bonbon Kft. új üzemcsarnokának avatásán, szombaton.
A franciák is Koch bort isznak
Magyarország nimes-i tiszteletbeli konzulja, Pascal Besson is megkóstolta a borotai Koch Borászat kiváló borait.
Ehető és vehető
A magyar pékek legfontosabb ünnepén kóstolhatta meg a nagyközönség először Magyarország kenyerét, amely idén a Kurdi Family Pék Kft. „Várkapitány kenyere” lett. A Magyar Pékszövetség Szent István napi, budapesti sajtótájékoztatóján egy olyan internetes keresőportál elkészítését is beharangozták, amely tartalmazza az összes Magyar Pékség védjeggyel rendelkező pékség adatait.
23. Budavári Borfesztivál
A borról már évezredek óta tudja az ember, hogy mértékkel fogyasztva számos jótékony hatással rendelkezik. Az idei Borfesztivál témája a bor és az egészséges életmód, a sport, a közös élmények. Nem is gondolnánk, hogy a BorÁsz Válogatotton kívül van jó néhány borászunk, aki komoly sport múlttal rendelkezik, vagy a mai napig aktívan sportol. Az ő életük összeforrt a mindennapi mozgással, az egészséges életmóddal, és nem utolsó sorban a borral. Idén közelebbről is megismerhetjük sportoló borászainkat a Budavári Borfesztiválon!
Az Élesztő beérett
A The Guardian olvasói közül többen is előreszeretettel látogatják Budapestet, ráadásul a finom kézműves söröket is kipróbálják. Legalábbis ezt bizonyítja a brit lap legfrissebb listája, amelyen az olvasók értékelése alapján helyet kapott a Tűzoltó utcai Élesztő is.
Emlékezetes TV-s bakik a konyha nagyágyúitól
Gordon Ramsay, Rachael Ray és Paula Deen a televíziós séfek rangos alakjai, de velük is előfordul, hogy elvesznek a konyhai műveletekben. Szerencsére a kamera a látványos bakikat is rögzítette.
Az év tortáját kínálják a Magyar Ízek Utcájában
A Magyarország 2014-es tortájának választott Somlói revolúció, az ország idei cukormentes tortája, a Csokis kaland és a Honvédség Tihanyi fehércsokoládé tortájának ünnepélyes felvágásával nyitották meg a Magyar Ízek Utcáját a fővárosi Clark Ádám téren.
Napi egy palack bort fogyasztott III. Richárd angol király
Napi egy palack bort ihatott élete utolsó éveiben III. Richárd - derült ki az uralkodó fogának és csontjainak izotópos elemzéséből.
Behatóan tanulmányozhatjuk a csokit
A Cambridge-i Egyetemen egy kutatási projekt keretében derítenék ki, hogy hogyan őrizhetné meg a szilárdságát a csokoládéknak a melegebb éghajlatokon értékesíteni kívánt alhalmaza. A munkalehetőséget a The Guardian ismerteti.
VII. Mézeskalács Fesztivál
Augusztus 16-án és 17-én rendezik meg Debrecenben a VII. Mézeskalács Fesztivált, amelynek részleteiről szerdán sajtótájékoztatón számoltak be a Déri Múzeumban.
Bepillantás egy különleges étterem világába
Blogot indított az Ízlelő családbarát étterem.
Újabb elismerések a chocoMe-nek
A Great Taste Award 2014 nemzetközi gasztronómiai versenyen három chocoMe termék kapott szakmai elismerést Londonban (egy csokoládé 2 csillagos kitüntetést és két kreáció 1-1 csillagot).
A világ legszebb éttermei
Milyen egy étterem a víz alatt, több emeletes magasságban, egy barlangban vagy akár egy vízesés közepén? Képösszeállításunkban a világ legszebb és legegyedibb éttermeit tekintheti meg.
Zsidó konyha a L.A. Bodegitában
Hagyományos zsidó fogásokkal bővült Budapesten a Pozsonyi úti L. A. Bodegita étterem kínálata.
A Tokaji Aszúhoz hasonlítja a szakét egy japán szakéfőző mester
Drámai mértékben csökken a szaké fogyasztása Japánban, külföldön pedig alig ismerik. Egy vállakozó szellemű vidéki szakéfőző ezen akar változtatni. A szakét ajánlja hamburgerhez, de osztrigához is. Még a magyar Tokaji aszúhoz is hasonlítja.