Büntető vámot vethet ki az európai borokra Kína 

Újabb fejezettel bővült az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi vita: a kínai kereskedelmi minisztérium (MOFCOM) honlapján azt közölte, hogy vizsgálatot indít az Európai Unióból származó borokkal szemben.
Hatszáz gombóc gulyásleves fagylalt

Hatszáz gombóc gulyásleves fagylalt 

Az idei Budai Gourmet fesztivál leggourmandabb fogása minden bizonnyal, a Paris Budapest étterem főszakácsa, Jeremy Cayron és csapata által készített gulyásleves fagylalt bizonyult. Nem csak kinézetével, de ízvilágával is sokkolta ez a kicsit sem hagyományosnak mondott gulyásleves a gasztronómia iránt érdeklődőket a hétvége folyamán.

Átadták a Fritz pince új létesítményeit Szekszárdon 

(MTI) - Átadták szerdán Szekszárdon a Fritz Pince összesen 800 millió forintos beruházással elkészült borászati és vendéglátó létesítményeit, a komplexumot Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára avatta fel.

Futurisztikus McDonald's épült Grúziában 

Grúzia harmadik legnagyobb városában, Batumiban nem mindennapi McDonald's étterem nyitott. A gyorsétteremnek helyet adó futurisztikus objektum benzinkút is egyben.

Kihirdették a CÉGÉR pályázat nyerteseit 

Megszületett a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! alkotói pályázat eredménye, melynek célja egyrészt a fiatal borászok és grafikusok együttműködésének elősegítése, másrészt a magyar borok vizuális megjelenésének és eladhatóságának javítása. A pályázat eredményét Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára hirdette ki, valamint megnyitotta a pályaművekből álló kiállítást az Akvárium Klubban.

Élre törtek a szlovák borok... 

(MTI) - Könnyű boraival Szlovákia váratlan sikert ért el az exkluzív borászat világában: a nagy bortermelő országok nyomába ért a brüsszeli székhelyű Concours mondial nemzetközi borversenyen (CMB), amely első alkalommal került megrendezésre Kelet-Európában, a szlovák fővárosban.

Lóvá tett étteremrablók 

Lóvá tett étteremrablók

Ismét dúl a jogdíjháború 

Van olyan étterem, ahol többe kerül a háttérzene, mint a gáz, van olyan teázó, ahol a forgalom tíz százaléka megy el jogdíjakra. Az Artisjus szedi ezeket a pénzeket, alternatív megoldásokat nehéz megvalósítani, ez derült ki egy csütörtöki fórumon. A Universal megpróbálta, de nem sikerült az, ami külföldön működik - írja az Index.
Kidobják mikróikat a bükfürdői vendéglátósok

Kidobják mikróikat a bükfürdői vendéglátósok 

Vasárnap gyerekek, orvosok, politikai döntéshozók lesznek a főszereplői annak az akciónak, ahol képletesen kitiltják a vendéglőkből a mikrohullámú sütőket. A turisztikai recesszió közepette egyes helyi éttermek tulajdonosai a régi, hagyományosan készített ételekkel próbálják visszacsábítani a régióba az egészségükre is figyelő vendégeket, közölte lapunkkal a bükfürdői Auróra étterem.

Támogatja a csehek többsége a dohányzás betiltását a vendéglőkben 

(MTI) - A csehek 78 százaléka támogatná, ha a vendéglőkben teljes mértékben megtiltanák a dohányzást. A dohányosok között ezt az álláspontot a megkérdezettek 41 százaléka osztja - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a prágai Károly Egyetem szociológiai tanszéke és az Ipsos közvélemény-kutató intézet készített közösen.

Saját házi készítésű kézműves borünnep a Sofitelben 

A Sofitel Budapest Chain Bridge Szentesi József borász segítségével saját bort készített, de nem is akárhogyan! Saját csapatot alapítva saját kezűleg hétről-hétre vett részt a szőlészet mindennapjaiban, hogy végül egy olyan bor készülhessen, melyet valóban a hotel saját borának hívhatnak. 2013. május 27-én varázslatos party keretein belül bemutatásra került a Sofitel kézműves fehérbora.

Gulyásleves-jégkrémtől a bodzás kecskesajtig 

Magyarország legizgalmasabb kulináris „országjáró” körútját járhatja be, aki a hétvégén a Millenárisra látogat. Az OTP Klub Gourmet Fesztiválon idén a gulyás kerül fókuszba, de lesz – sok más mellett – mézes zsendicekrém levendula zselével és libamájjal töltött füstölt csülök is.

Ipari stílusú a nyolcadik 

Jól átgondolt, igazán frekventált helyen nyitotta május 28-án, korareggel legújabb, nyolcadik üzletét a Starbucks Magyarországon: ezúttal a MOM Park egy bank kivonulása miatt üresen hagyott tágas, 160 nm2-es területére (amelyhez 60 nm2-nyi terasz is tartozik) költözött.

Borarchívum és bortrezor létesült Egerben 

(MTI) - Több mint hétezer palack bort befogadó bortrezort, valamint borarchívumot alakítottak ki Egerben, a Hotel Szent István pincéjében.

Több mint háromszáz nevezés a balatonfüredi országos borversenyre 

(MTI) - Több mint háromszáz mintát neveztek a Balatonfüreden hétfőn megkezdődött országos borversenyre. A 101 borászat részvételével tartó verseny két napig tart.

Aranyfakanál-díjat kapott hat szentendrei étterem 

A „Keresd az aranyfakanalat” gasztronómiai versenyen tíz étterem szállt harcba egymással Szentendrén, melyek közül a zsűri hatot Aranyfakanál-díjjal jutalmazott május utolsó vasárnapján - adta hírül a Kultography.

Dolgozz az ebédért... 

A spanyolországi Terrassa városában azok számára nyitottak éttermet, akik egyébként nem engedhetnék meg maguknak, hogy étterembe járjanak. A vendégeknek a laktató, többfogásos étkezésért nem pénzzel kell fizetniük, hanem munkával, mely lehet például konyhai segédkezés, felszolgálás vagy takarítás.

Borkatedrális a Balatonnál 

Indulás előtt sokáig böngésszük a térképet, a GPS meg nem adja ki Kéthely beírása alapján az útvonalat. Pedig amikor elérjük az M7-esnél, a Balaton déli végénél, Marcalinál az odatartó útelágazást, és megpillantjuk Kéthely szélén, a falu határában az óriási modern épületegyüttest, arra a döntésre jutunk: ideje mindenkinek, aki a bor világában ma jártasnak gondolja magát, hogy megjegyezze, merre is van ez a település…

Első Magyar Borklub Londonban 

A Magyar Turizmus Zrt. londoni képviselete 2013. május 22-én „Hungarian Wine Club” címmel bor- és gasztronómiai estet rendezett Londonban, a Balassi Intézetben.

Csempészett csirke-csomagok 

(MTI) - A csempészalagutaknak köszönhetően már a Gázai övezetben is élvezhetik kedvenc sült csirkeszárnyaikat a Kentucky Fried Chicken (KFC) amerikai gyorsétteremlánc kedvelői.

Pécsi Borászok Köre alakul 

A Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület borútként vállalja fel a teljes pécsi borvidék népszerűsítését. Kiemelten fontosnak tartják azt, hogy a pécsi borvidék egységét erősítsék azáltal is, hogy az egyesületen belül valós összefogás alakuljon ki a termelők között - adta hírül a Pécsi Újság.

Itt az Armani / Caffé 

A Giorgio Armani csütörtökön pop-up éttermet nyitott Cannes egyik frekventált helyén. Az Armani / Caffé koncepció - amely a maga nemében első a világon- különféle Armani márkájú ételeket és italokat kínál - írja a Marketinginfo.

Megalakult a Tokaji Borbizottság 

Megalakult a Tokaji Borbizottság csütörtökön Budapesten, a testület feladata, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsen a szaktárca és a borvidék között.

A Vylyan 2008-as cabernet franc-ja nyert a XIX. Szegedi Borfesztivál fődíját 

(MTI) – A Vylyan szőlőbirtok és pincészet 2008-as cabernet franc-ja nyerte a XIX. Szegedi Borfesztivál fődíját, az elismerést kedden adták át a Tisza-parti városban.

Nem ért véget a füstháború 

(MTI) - Szabó Máté felkérte az emberi erőforrások miniszterét, kezdeményezze a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását úgy, hogy lehetőség legyen hatósági fellépésre a szórakozó- és vendéglátóhelyek közelében élők védelme érdekében. Az ombudsman levelét az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala juttatta el kedden az MTI-hez.

Megalakult a Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesülete 

Évente 110-130 ezer liter valódi gyümölcsbor készül hazánkban, az olcsó gyümölcsbor-utánzatokból pedig becslések szerint több millió liter kerül a piacra Magyarországon. Az eredeti gyümölcsborok védelmére alakult meg a Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesülete.

Gourmet Fesztivál 2013 

Május 30. és június 2. között ismét a Millenáris Parkba várja vendégeit a legnívósabb és legváltozatosabb hazai gasztro rendezvény, a Gourmet Fesztivál.

Versenyeztesse étlapját és itallapját 

Még egy hétig várjuk az étlapokat, illetve itallapokat különböző vendéglátóegységektől azért, hogy díjazhassuk azokat, akik külön figyelmet fordítanak az egyéni arculat kialakítására, megjelenésre és a minőségre.

Basilicus Borkultúra Központ nyílik Tokaj-Hegyalján 

Hegyalján már a honfoglalás előtt is műveltek szőlőt, a XVI. századtól kezdve pedig már egész Európa-szerte ismerték borát, hisz’ a vidék már akkor a külföldi kereskedők oázisának számított. Az újonnan létesült tarcali Basilicus Borkultúra Központ célja, hogy térségi turisztikai programok, rendszeres borismereti előadások és tematikus borkóstolók révén ápolja a régió több mint ötszáz évet felölelő bortörténeleméből és kultúrájából fakadó hagyományokat – ismertette a hegyaljai kézműves borászatok és kis manufaktúrák összefogását ösztönző vállalkozás koncepcióját Basa Richárd, a Basilicus Szőlőbirtok társtulajdonosa egy a Pierrot Caféban napokban tartott sajtótájékoztatón.

Beszorult 

(MTI) - Beszorult egy felnőtt férfi Írországban egy gyorsétterem baba-etetőszékébe, amelyből végül rendőrök segítették ki.

Újra magyar szakács a gasztronómia élmezőnyében 

Fehér Gábor fogja Magyarországot képviselni a 2013. szeptember 6-án, Isztambulban megrendezésre kerülő Nemzetközi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. Az ifjú tehetség felkészítésében Kovács Lázár (Lázár Chef) is közreműködik.  

Nyiss éttermet egy napra! 

Május 18-án nagy eséllyel olyan új éttermekre bukkanhatunk, melyek csak egy napra nyitnak ki, és nappalikban, kerthelyiségekben vagy épp egy park közepén szolgálják fel az ínycsiklandozó falatokat - írja a Kultography.

Egyről a kettőre jutottak 

A friss alapanyagból készülő magyar perecekkel és tekercsekkel új kávézótípust meghonosító BITE Bakery café második budapesti üzletét is megnyitotta. Az üzleti koncepció változatlan, a társaság a magas minőségű termékekre koncentrálva kívánja bővíteni hálózatát elsőként Budapesten, majd később vidéken is - adta hírül a retail.hu.

Nyitott pincék a Balaton-felvidéki Nivegy-völgyben pünkösdkor 

(MTI) - Nyitott pincékkel, szórakoztató programokkal várja a Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesület a látogatókat pünkösdkor, csatlakozva az országos akcióhoz.

XXII. Soproni Borünnep 

Idén is a már megszokott pünkösdi hétvégén, 2013. május 17. és május 20. között kerül megrendezésre a soproni borok és a soproni borászok nyárindító ünnepe, a sorozatban 22. alkalommal megszervezésre kerülő Borünnep, mely az idei évben is a Kékfrankos Nyár kezdő eseménye.

Tilos a Google-szemüveg 

Az Egyesült Államokban a kávéházak tulajdonosai nem engedélyezik, hogy a látogatók a Google kiterjesztett valóság (augmented reality) alapú szemüveget használjanak, mert ez sértheti más kliensek magánéleti jogait - írja a Komló Média.

Bacon Week - csillagászati ár 

Sydney egyik éttermében 120 dollárért kínálnak egy tojásos-szalonnás szendvicset. Az összetevők miatt ritka étel a Bacon Week (vagyis Szalonna Hét) keretei között jött létre - olvastuk a Hír.Ma-n.

Furmintok sikere a Bormustrán 

(MTI) - A furmintok nagy sikerét hozta a XIV. Pannon Bormustra, az egyik legnagyobb presztízsű hazai borverseny szombati budapesti eredményhirdetésén, ahol sok szekszárdi és villányi tétel is bekerült a csúcsborok közé.

A Regős lett Kecskemét Város Bora 

A Dimenzió Borászat Regős névre „hallgató” kövidinka száraz fehérbora lett Kecskemét Város Bora – hirdették ki ünnepélyesen a városházán.

Kigyulladt a konyha 

Egy nyitott étterem konyhájában gyulladt ki a sütéshez használt olaj kedden délután négykor Siófokon, a plázában - adta hírül a Pécsi Stop.

Nyolc arany a Monde Selection borversenyen 

Tizenhárom érmet, köztük nyolc aranyat nyertek magyar borászatok a Monde Selection 2013-as nemzetközi borversenyén.

Cégér Gasztro-Zsibongás 

Cégér Gasztro-Zsibongás néven fesztivált szervez a Forum Hungaricum a budapesti Erzsébet téren május 31. és június 2. között.

Megalakult a Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesülete 

Évente 110-130 ezer liter valódi gyümölcsbor készül hazánkban, az olcsó gyümölcsbor-utánzatokból pedig becslések szerint több millió liter kerül a piacra Magyarországon. Az eredeti gyümölcsborok védelmére alakult meg a Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesülete (MGYKE) 2013. április végén. A szervezetet pincészetek és magánszemélyek azért hozták létre, hogy az szakmai érdekképviseletként védje a gyümölcsbor készítők érdekeit és elősegítse a minőségi alapanyagokból készült hazai nedűk kereskedelmét. Az egyesület a készülő Élelmiszerkönyv részét képező gyümölcsbor rendeletet is véleményezték. 

Csak erős idegzetűeknek! 

Aki figyelmesen tanulmányozta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tavaszi közgyűlését megelőző nap programját, annak nyilvánvaló volt, hogy a nulladik nap előadásainak témái több mint érdekesek, ezért nagyon sokan érkeztek a közgyűlés előtti napon Kecskemétre, az éppen ekkor átadásra került Four Points by Sheratonba, amely a nemzetközi lánc első magyarországi négycsillagos business hotelként üzemelő tagja.

Megújult a kisbéri Bakony étterem 

Európai uniós társfinanszírozású pályázattal bővíthette eszközparkját, újíthatta fel konyháját és szerezhetett be új bárszekrényt egy kisbéri étterem. A beruházás LEADER-támogatással jöhetett létre.

Az ételmaradékokba nem kerülhet más szemét 

(MTI) - Büntetné Malmö önkormányzata a nem megfelelően szelektív szemétgyűjtést.

Módosította a parlament a hegyközségi törvényt 

(MTI) - Módosította az Országgyűlés hétfőn a hegyközségekről szóló törvényt, mert az előterjesztők szerint az idén január 1-jén hatályba lépett jogszabály több olyan rendelkezést is tartalmazott, amely nehezíti az egyértelmű jogértelmezést.

Vizsgafőzés a BKF Vendéglátás Szakirányán 

A BKF Turizmus és Vendéglátás Intézetének vendéglátás szakirányos hallgatói vizsgafőzés keretében látták vendégül a szakirány szakmai partnereit és oktatóit.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!