Gasztro
Tíz betű, amely nem okoz csalódást
A Zsindelyes Pálinkafőzde 30 éve már, hogy a minőségi pálinkafőzést választotta. Az elsők közt megjelent pálinkamárka azóta már a fogyasztók kedvence lett, ez is alátámasztja azt, hogy az állandó, garantált minőségre való törekvés meghozza gyümölcsét. A szakma is elismerte a Zsindelyest: a számos arany – ezüst - bronz és champion díjak mellett 2014 legeredményesebb kereskedelmi pálinkafőzdéje lett a Gyulán megrendezett Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupán.
Olasz design versenyen díjaztak magyar csoki gyártót
A chocoMe a világ legnagyobb design-versenyén, a Milánóban évente megrendezett A’ Design Award versenyen mérettetett meg, és nyert. Az 50 tagból álló nemzetközi zsűri a chocoMe Raffinée termékcsalád csomagolását a győztesek közé választotta a “Csomagolás-Design” kategórián belül.
Szekszárdon készülnek a legjobb kékfrankosok
Szekszárd és Tolna elverte a mezőnyt a Borászportál kékfrankos vaktesztjén. A dobogóra csak ezekről a borvidékeinkről kerültek fel borok, egyébként pedig Villány, Eger mellett egy felvidéki és egy burgenlandi tétel jutott be a top 10-be.
25 Michelin-csillagos étterem és egy óriási T-Rex
Idén Chicagóban rendezték meg a legnagyobb nemzetközi, az amerikai turizmus népszerűsítésére rendezett vásárt, az International Pow Wow-t (IPW). Kollégánk is részt vett az eseményen, amelyről korábban mi is beszámoltunk. Itt most egy könnyed képes beszámoló következik a Pow Wow-ról és Chicagóról, az eseményt bemutató bővebb cikk a Turizmus Trend májusi lapszámában jelenik majd meg.
Tokajit és libamájat kóstolhatunk a repülőtéren
Az idei húsvéti utazási szezonban a tokaji bor és a magyar libamáj a slágercikk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Budapest Airport, a Heinemann Duty Free és a hazai gyártók hármas összefogásának köszönhetően a tavaszi kereskedelmi ajánlatban a Royal Tokaji és a Merian termékeit kiemelt formában mutatja be a repülőtér.
Az Arany Kaviár is készül a tavaszra
A Dining Guide ajánlója szerint továbbra is hazánk 10 legjobb étterme közé tartozó Arany Kaviár étterem számos újdonsággal készül a tavaszi szezonra.
Közeledik a Bocuse d'Or európai döntője
Idén május 7-8.-án Stockholmban kerül sor a Bocuse d'Or világversenyt megelőző európai döntőre, ahol hazánkat Molnár Gábor képviseli. Elképzelhető, hogy 2016-ban Budapest rendezheti meg a nagy presztízsnek örvendő gasztronómiai eseményt.
Tavaszi újdonságok a Four Seasons éttermének menüjén
A Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest Gresham Étterme kizárólag hazai, szezonális hozzávalókból készült fogásokkal köszönti az új évszakot. Legyen az egy igazi magyaros mangalica szűzpecsenye, paprikás csirke, vagy egy olaszos bárány lasagne, - a kínálatban mindkét nemzet legkedveltebb ételkülönlegességei sorakoznak fel Séf Leonardo Di Clemente által újragondolva.
Befejeződött a szőlőkötözés a Bujdosó birtokon
Az enyhe tél és a korai tavasz miatt három héttel előrébb jár a természet a megszokottól, amit az orgona korai virágzása is jól mutat. Ezért a dél-balatoni Bujdosó szőlőbirtokon rohamtempóban kellett kötözni a szőlőket.
Gourmet Fesztivál: mindenből a legjobbat
Idén május 30. és június 1. között várja a gasztronómia szerelmeseit a hazai gasztro-fesztiválok egyik legnívósabbja, a Gourmet Fesztivál. A Millenárison ismét felsorakoznak majd a legjobb hazai éttermek, borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői.
Világhírű mesterszakács a fedélzeten
A holland királyi légitársaság Amszterdam és Brazília között közlekedő járatain mostantól egy többszörösen díjnyertes brazil séf, Rodrigo Oliveira egyedi fogásait fogyaszthatják az utasok. Az ételkreációk kivételesen a Business és az Economy osztályon is elérhetők lesznek.
Elkészült Egerben a borvidékről szóló kiadvány
Elkészült, s hamarosan kapható lesz az Egri Borvidéket bemutató kiadvány – mondta el dr. Gál Lajos borász. Hozzátette: az Egri bor - a Bikavértől a Csillagig címet viselő könyv létrejöttét Nyitrai Zsolt honatya kezdeményezte a tavaly decemberi Egri Borszalonon. A heol.hu beszámolója.
Megújult a budapesti étterem
Belső és utcai terasszal, cigányzenével és különtermekkel várja vendégeit a Kárpátia Étterem és Söröző.
Jön a második borexpo
Az Art Hotel, a Valid Promotion és az Elitbor közös attrakciója április 12-13-án a szálloda udvarán és földszinti belső tereiben megrendezendő borexpo.
Teljesen megújult a Mercure borválogatás
Az immár több mint 30 éves múltra visszatekintő borválogatás, mely eddig a Grands Vins Mercure nevet viselte, mind tartalmában, mind megjelenésében megújult. Ezentúl a „Flavours from the cellar” „Ízek, illatok egyenesen a pincékből” név fémjelzi a borszelekciót. Az új megjelenés hűen tükrözi a Mercure brand identitását, szem előtt tartva a helyi értékeket is: a kiválasztásra került borok hitelesen reprezentálják hazánk borkínálatát, borkultúráját.
Száz borkedvelő találkozója Badacsonyban
Közel száz borkedvelő vett részt a Badacsonyi KÖR és a VSOP Balaton-felvidék által szervezett eseménydús badacsonyi borhétvégén.
Fogadj örökbe egy rompincét
Eddig 24 rompincét mentettek meg az enyészettől önkéntesek és borászok a Somló-hegyen. A rompincéket ezentúl az örökbefogadó borászatok tartják tisztán.
Kalapács alatt Tokaj legjobbjai
Második alkalommal rendezik meg a Nagy Tokaji Borárverést.
Ahol a német sörleves és a thai tom yum találkozik
Jellegzetes magyar fogásokkal és számos ország tradicionális specialitásaival várja vendégeit a hétvégén a második Budapesti Leves és Főzelék Fesztivál a Palotanegyedben.
Visszatér a belváros szívébe a tavaszi Pálinkafesztivál
Idén tavasszal a Pálinkafesztivál hozza hangulatba a belvárost, május 15-18. között ugyanis ismét a Városháza Parkban nyitja meg kapuit a rendezvény. A régi-új helyszínre költöző fesztiválon rekordmennyiségű, közel harminc kiállító vesz részt, ezúttal is a legjobb hazai párlatokat kínálva. A fesztivál egyik kuriózuma Magyarország pálinkafőzdéinek közös blendje, az Év Körtepálinkája lesz.
Új és megújuló borrégiók rendezik át a világ borpiacát
Nyolc éve nem látott szintre emelkedett 2013-ban a világ bortermelése, miközben a nemzetközi borfogyasztás évek óta stagnál. A bortermelő országok ranglistáján elsősorban azok az országok tudják pozícióikat javítani, amelyek az elmúlt években új alapokra helyezték borágazatuk működését, a minőségi termelésre összpontosítva. Mindez követendő például szolgál a Tokaji Bovidék, s ezen keresztül a teljes magyar borágazat számára is – hangsúlyozzák a Tokaj Kereskedőház Zrt. szakemberei.
Négy magyar ezüst a chardonnay-bajnokságon
A chardonnay sokoldalúságának és érlelhetőségének köszönhetően tartósan az egyik legnépszerűbb fajta. Nálunk is készülnek belőle kiváló borok, ez most is kiderült a fajta világbajnokságán, a Chardonnay du Monde versenyen.
Budapest Márka lett a Gerbaud és az Onyx
A Budapest Márka, a Dr Szentes Tamás főpolgármester-helyettes indítványa alapján a kiemelkedő fővárosi termékek, szolgáltatások és tevékenységek elismerésére 2013-ban alapított cím. A díjazottakra a Fővárosi Közgyűlés tagjai tehetnek javaslatot. A díjat olyan budapesti termék, szolgáltatás, művészeti alkotómunka, közszolgáltatás kaphatja meg, mely a fővárosban kiemelkedő minőséget nyújt.
Düsseldorfban is tolongtak a magyar borokért
Nagy volt az érdeklődés a magyar borok iránt a düsseldorfi Prowein 2014-en, a világ egyik legjelentősebb borszakmai kiállításán.
Brazil lett a legjobb női séf
A brazil Helena Rizzónak ítélték oda a világ legjobb női séfjének járó Veuve Clicquot elnevezésű díjat idén a Restaurant című magazin keddi tájékoztatása szerint. A Hír24 beszámolója.
Gourmet sajtok a Duna-parton
Idén ismét megrendezésre kerül a Belvárosi Sajtfesztivál a Tavaszi Fesztivál egyik állomásaként, mely ezúttal 2014. március 28-29-30-án a Bálna Budapestnél a Duna partra csábítja a kézműves sajtcsodák szerelmeseit.
Mascarponés-bazsalikomos macaronnal lett ezüstérmes a Four Seasons
A Four Seasons Gresham Étterem macaronkülönlegessége ezüstérmet nyert a március 20-án, Budapesten harmadik alkalommal megrendezett Macaron Napon.
Fellőtték a csillagokat
Az egri borásztársadalom 2010-ben azért fogott össze, hogy - szigorú szabályok szerint - házasítással létrehozzon egy új fehér borkülönlegességet, az Egri Bikavér fehér testvérét.
Megalakult a Magyar Bor Intézet
Innovatív, dinamikus, fiatalos szervezet támogatná a magyar bor ügyét.
Portugieser du Monde Pécsett
A Pécsi Borozó szerkesztősége másodszor rendezi meg a Portugieser du Monde-ot, a portugieser termelők és borok nemzetközi szemléjét.
Macaron nap Paris Budapest módra
Március 20. édesebb nem is lehetne. A Macaron napra a Paris Budapest étterem idén is számos különlegességgel érkezik. Jeremy Cayron, a Paris Budapest étterem francia séfje és cukrász csapata olyan kihagyhatatlan újdonságokkal érkezik majd a rendezvényre, mint a Macaron glacé vagy a Paleo macaron.
Bronzérmesként végzett hazánk a "pálinka olimpián"
A 2014-es, ausztriai Destillata nemzetközi párlatversenyre 11 ország 183 főzdéje összesen 1700 mintával nevezett, hazánkat 29 pálinkaház képviselte. Idén a salzburgi Stiegkeller adott otthont a március 15-i díjátadó gálának, ahol a magyar főzdék 188 érmet szereztek, és az országok szerinti összesítésben a harmadik helyet érték el.
Elkészült a világ gasztrotérképe
Végre elkészült a világ gasztrotérképe, legalábbis annak egy hangsúlyos része. A New York-i fotós, Henry Hargreaves és Caitlin Levin foodstylist egyesítették erejüket, és megalkották pár jelentős ország, illetve kontinens térképét, pusztán a régiókra jellemző ételek, élelmiszerek alapján. A végeredmény látványos lett, kíváncsian várjuk a folytatást, a csokialapú Belgiumot vagy Izlandot rothasztott cápahúsból.
Kíváncsi rá mit falatoztak az Oscar party sztárjai?
Nos akkor tekintse át a Vanity Fair részletes beszámolóját. Hollywood legmenőbb partyján volt minden mi szem-szájnak ingere.
Felemás Bib Gourmand minősítések
Múlt hét robbant a bombahír, mely szerint Michelin-csillagot szerzett a Borkonyha. Most viszont kiderül mely budapesti éttermek érdemeltek idén Bib Gourmand minősítést: nos egyik szemünk sír, míg a másik nevet.
Hat fiatal séf, hat konyhában, izzó hangulatban
A résztvevők egy méltán híres szakácsversenyen mutathatták meg, hogyan bánnak a fakanállal. A továbbjutást csak egy, a legjobb érdemelhette ki.
Megszokni a kaviárt
Százhúsz, jellemzően ötcsillagos munkaadó, a másik oldalon pedig állást vagy szakmai gyakorlatot kereső diákok összesen nyolcvan országból – a világ vezető hoteliskolájának állásbörzéjén jártunk a svájci Montreuxban.
Molnár Gábor képviseli hazánkat a Bocuse d'Or európai döntőjén
Hat kiváló séf (Barhó Szabolcs - Borkonyha Daniel O'Shea – Alabárdos étterem, Galgóczi Sándor – Cafe Pierrot, Győrffy Árpád – Aranykaviár, Molnár Gábor – Geisel's Vinothek, München, Szűcs Zoltán – Salon Étterem) mérettette meg magát a a Bocuse d'Or hazai döntőjén, amin végül Molnár Gábor végzett az első helyen, kavilifikálva magát a verseny európai döntőjére.
Újabb budapesti étterem kapott Michelin-csillagot
A Costes és az Onyx mellett most már a Borkonyha is büszkélkedhet a rangos elismeréssel.
Taroltak a vörösborok a Syngenta Borversenyen
Magyarországon az elmúlt évben 3,8 millió tonna szőlőt szüreteltek le, csaknem 64 ezer hektárnyi termőterületről, a hektáronkénti termésátlag pedig megközelítette a 7 tonnát, ami jócskán meghaladta az elmúlt két év átlagát - hangzott el kedden Siófokon, a XIII. Syngenta Országos Borversenyen, amelyen tartoltak a vörösborok.
Jöjjön el egy kávéra hozzánk!
Egy régi olasz filmben saját főzetű kávéval csalogatta fel magához három hölgy ugyanazon férfiút, Ugo Tognazzit. A kor, nyilván a hölgyek, na meg az úr is más lenne manapság, azonban a téma ugyanaz, mivel ennél aktuálisabb ma nem lehetne kávé-fronton.
Logópályázatokat ír ki a Balatoni Kör
Három logópályázatot ír ki a neves balatoni borászokból és vendéglátósokból álló, hivatalosan március 21-én, a Balaton közepén megalakuló Balatoni Kör - számolt be Kardos Gábor főszervező az MTI-nek.
Süti trend: itt a csokiskekszes feles
Dominique Ansel New York Michelin csillagos cukrásza a tavalyi cronut őrület után újabb forradalmi süteményt alkotott, melynek neve: chocolate chip cookie shot azaz csokiszkekszes feles.
Hanoi Restaurant: hamisítatlan vietnámi életérzés a Vízivárosban
A Batthyány tér közelében nyílt vietnámi étterem igazi kulináris kalandot kínál a betérő vendégeknek. Tradicionális vietnámi design és zene, ázsiai vendégszeretet és a vietnámi top séf küldetéstudata teszik kihagyhatatlan élménnyé a december 10-én nyílt Hanoit.
A bor, mint iránytű
A borok és gasztronómia – a mindennapokon túl – egyre meghatározóbb szempont a következő úti cél kiválasztásakor is. Ezért az első Magyar-Osztrák Bortalálkozón résztvevő hazai és osztrák borászok erről és két ország közös kihívásairól cserélnek majd tapasztalatot a DiVino Borbárban.
Móri élmények egy csokorban
Nyomtatott kiadványban és online felületen is megjelentek a Móri Borvidék idei programjai.
Levendulás ganache-sal nyert az ARAZ cukrásza
A VinCE Magazin 5. alkalommal rendezte meg Közép-Európa legszebb és legnagyobb boreseményét a VinCE Budapest Wine Show-t. 2014. március 2-án a rendezvényen cukrász versenyt szerveztek.
Badacsony New Yorkban
A badacsonyi borászok személyesen kínálják a borvidék 155 borát szakmai partnereik és a nagyközönség részére az impozáns budapesti New York Palotában március 19-én, ahol az őshonos magyar fajta, a Kéknyelű lesz a középpontban.