Gasztro

Nálunk járt Jack bácsi ükunokahúga
Budapesten járt Jack Daniel ükunokahúga. Lynne Tolley-t sokan irigyelhetik munkája miatt: amellett, hogy a márka utazó nagykövete, mesterkóstolóként is dolgozik. Közép-európai körútján hazánkba is ellátogatott, és egy belvárosi étteremben hamisítatlan amerikai ételek elkészítésével idézte meg a whiskeyfőző mester szellemét.
Egyre több a népkonyha
Az emelkedő támogatásoknak köszönhetően sok helyütt már a hét végén is meleg ételhez juthatnak a rászorulók. Országos szinten 1300 szolgáltató biztosít szociális étkeztetést a rászorulóknak és működik 60 népkonyha is. Elsősorban kisnyugdíjasok, munkanélküliek és hátrányos helyzetűek vehetik igénybe az ingyenes vagy kedvezményes, napi egyszeri meleg ételt. Így vagy úgy, aki rászorul, ételhez juthat télvíz idején is. Talán ez a legfontosabb.
Átadták a NAIK felújított laboratóriumát
A most kezdődő támogatási ciklusban 145,5 millió euró támogatás érkezik ültetvénymegújításra Magyarországra - mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kedden Kecskeméten, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet-Kecskeméti Kutató Állomás felújított laboratóriumának átadásán.
USA: allergéngyanú a paprikaőrleményben
Lehetséges földimogyoró allergén tartalma miatt visszahívta az amerikai fogyasztóktól a Szeged Sweet Hungarian Paprika elnevezésű termékét a kelet-európai fűszerek forgalmazására szakosodott és a New Jersey állambeli Avenelben székelő Spiceco vállalat - közölte több amerikai híroldal.
A Street Kitchen a tévébe megy
Február 7-től tól önálló műsorral jelentkezik az RTL Klubon a Street Kitchen. a 30 perces epizódok szombatonként 13h-tól láthatók.
Hat Michelin-csillag egy párizsi séfnek
A Michelin-kalauz idei kiadását a turizmusért is felelős francia külügyminiszter mutatta be, hogy az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára is felvett francia gasztronómiát támogassa.

Az USA-ban be van tiltva a Kinder-tojás
A Kinder-tojást mindenki ismeri, és mindenki szereti – előlegezi meg cikkében az Index. A tejcsoki-tojásba rejtett kis műanyag játékból az 1974-es bemutatkozása óta több mint 30 milliárd darabot adtak el világszerte. Van azonban egy ország, ahol a gyerekek nem is ismerik a Kinder-tojást, mert az illegális, törvény tiltja az árusítását és a behozatalát. Ez az ország mellékesen a világ legnagyobb csokifogyasztója, és úgy általában a szabad piac fellegvára, az USA.
A sör hasznos lehet Alzheimer ellen
Ugyan a túl sok sör rövidtávon összezavarhatja a memóriánkat, a népszerű ital „józan” mértékű fogyasztásából hosszabb távon potenciálisan akár jól is kijöhetünk. Jelen cikk a Foodbeast írására támaszkodik.

A méltatlanul mellőzött bab
Jó néhány étel van a világon, melyet valamiért ritkán eszünk, pedig nem is drága, jó az íze, és minden szempontból jót tesz a szervezetnek – mutat rá cikkében az MNO. A bab sokkal többet érdemelne.
Új koncepció az 5 éves Business Klubban
A klub vadonatúj koncepcióját, az 'Ötlet, siker, kreativitás' kerekasztalbeszélgetést nagy érdeklődéssel fogadták a Vendég & Hotel Business Klubon megjelent szakemberek a Szamos Marcipán Royal Cukrászda és Kávézóban. A már nagyon várt vendéglátós és szállodai trendeket, újdonságokat bemutató prezentációkat követően ugyanis a szervezők egy olyan fórumot hoztak létre, melynek célja a meghívott szakemberek tapasztalatainak megosztása valamely kiemelt témában.
Bor-Blues-Böllér napok márciusban
Harmadik alkalommal rendezik meg Veszprémben a Bor-Blues-Böllér napokat március 6. és 8. között, a szezonnyitó rendezvényen a hungarikummá nyilvánított karcagi birkapörköltet is megkóstolhatják a vendégek – mondta a város alpolgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.
Elbocsátások Tokajban - Leépít a nagy állami borász cég
Elbocsátja 160 dolgozójának egy részét az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. A döntést elsősorban azzal indokolják, hogy javítani kell a cég hatékonyságát, amelyet több komoly fejlesztéssel is fokozni kívánnak. Februártól átalakul a vállalat menedzsmentje is.
Nálunk is kijön a sztárséf magazinja
Évi tíz számmal, több mint száz oldalon mutatkozik be áprilisban a Jamie Magazin magyar kiadása – számol be a Táfelspicc. A közismert tévés szakács lapja március 25-én jelenik meg, 895 forintért.
Nagyon dagad a kürtőskalácsbotrány
A Hugarikum Bizottság csütörtökön tárgyalt arról, hogy a kürtőskalács benne lehet-e Magyar Értéktárban. Az értéktárban lenni azért jó, mert onnan általában egyenes út vezet a Hungarikumok közé. Ez védettséget, presztízst, reklámértéket jelent. Balhé azért lett a látszólag egyszerű ügyből, mert a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje a mostani hungarikum pályázatában nem utalt a kalács székely eredetére.
Fókuszban a Tokaj Kereskedőház Zrt.
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány a Tokaj Kereskedőház Zrt. telephelyeinek fejlesztésével összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket - az erről szóló kormányrendelet csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.
Csokoládé karnevált rendeznek Pécsett
Különleges csokoládékkal és az édességhez kapcsolódó színes programokkal várja a látogatókat a Pécsi Csokoládé Karnevál, amelyet február 7-én és 8-án rendeznek a Zsolnay-negyedben.
Nem városi legenda a bor jótékony hatása
Nem városi legenda, hogy a bornak jótékony hatása lehet a szervezetre és akár a pszichére is – erről beszélt a Kossuth Rádióban az italt egészségügyi szempontból vizsgáló egyetemi kutatás vezetője.
Egyre több étterem csatlakozik az idei Torkos Csütörtökhöz
Budapest belvárosában és Budán is számos étterem vesz részt az MT Zrt. Torkos Csütörtök programjában, és kedvezményesen kínálják ételeiket, a legtöbb csatlakozó étterem emellett a Dunántúlon található.
Az fahéjillatnak furfangos felhasználása
Az üzletek jobbára árengedményekkel és fülbemászó dallamokkal próbálják az utcáról becsalogatni a vevőket, pedig lehet, hogy „az orruknál fogva” könnyebb lenne költekezésre késztetni őket. Jelen írás a Fox News cikke alapján jött létre.
Ismét Országos Étterem Hét Magyarország TOP éttermeiben
Mintegy 23.000 vendég jelent meg a résztvevő éttermekben tavaly ősszel az Országos Étterem Hét alkalmából. Az egyhetes rendezvény ideje alatt Magyarország legkiemelkedőbb vendéglátóhelyei 3 fogásos menüsorokat kínálnak, egységes, a szervízdíjat is tartalmazó nagyon kedvező áron. Az étterem mustra alkalmából a vendéglátó üzletek mindegyike igyekszik saját konyhájának legjavát bemutatni, a vendégeknek ínyenc és változatos ételeket felszolgálni.
Sikeresen szerepeltünk a Bocuse d’Or döntőn
Norvégia, Ørjan Johannessen nyerte a rangos Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjét, az USA ezüst, Svédország bronz szoborral térhetett haza. A 24 nemzet, a világ legjobb szakácsai között Molnár Gábor és csapata a 13. helyen végzett; az európai mezőnyt nézve a legjobb tízben voltak, hasonlóan a Stockholmban elért eredményhez, és megelőztek olyan rutinos versenyzőket, mint Kanada. A legjobb plakátért járó különdíjat Magyarország kapta, közel kétezer szurkoló támogatta voksával Molnár Gábort. „A csapat sikeres szereplése egy újabb mérföldkő, ismét hazai séf bizonyította a kivételes nemzetközi mezőnyben, hogy Magyarországot ideje felrajzolni a világ gasztronómiai térképére” – mondta Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke, aki a zsűriben pontozott.
Óriási teljesítményt nyújtott a magyar csapat
A vilag 24 legjobb séfje között a 13. helyezést ért el, az európai mezőnyben pedig továbbra is az előkelő 9. helyen van Magyarország.
Így védenék meg a magyar fröccsöt
Ki kell dolgozni a palackozott fröccs szakmai szabályait, hogy a visszaéléseket meg lehessen előzni, a fogyasztók bizalmát pedig meg lehessen őrizni – jelentette ki az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium (FM).
Itt a laktózmentes sajtkrém
Mostantól hazánkban is megvásárolható a Philadelphia krémsajt laktózmentes verziója.
Hungarikum lehet a sebes pisztráng
A gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) kutatói olyan tenyésztési módszert dolgoztak ki, amelynek segítségével növelhető az őshonos sebes pisztrángok aránya a jelenlegi magyarországi pisztrángállományban. A tudósok szerint a sebes pisztráng akár hungarikummá vagy gasztronómiai különlegességé is válhat - hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel.
Elstartolt a magyar csapat a Bocuse d’Or szakácsversenyen
A Bocuse d’Or szakácsverseny második napján, reggel 9:30-kor startolt Molnár Gábor és a magyar csapat Lyonban. A drukkerek bíztatásától hangos arénában 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre a hús- és halétel elkészítésére. Molnár Gábor több hónapos felkészülés után vágott neki, hogy bizonyítson a 24 induló nemzet séfjei között. Az első napra sorsolt séfek már túl vannak a versenyen, a mai mezőnyben ott a legutóbbi ezüst- és bronzérmes gasztronómiai nagyhatalom, Dánia és Japán, de a 2011-ben dobogós Svédország és Norvégia is.
Főszerepben a gyöngytyúk
A magyar gasztronómiában is régóta ismert gyöngytyúk a világ legrangosabb szakácsversenyének, az idei Bocuse d’Or húsételének fő témája. A kezdetben díszmadárként tartott baromfi a hosszú évek alatt igen kedvelt szárnyas étellé vált, húsa kiváló és nagyon egészséges. A magyar csapatnak holnap 15:05-kor percre pontosan kell tálalnia a gyöngytyúkot Lyonban.
Brüsszelben nincs napirenden az akác tiltása
Több, Magyarország számára kiemelt jelentőségű témáról egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Karmenu Vella környezetpolitikáért, tengerügyért és halászatért, valamint Vytenis Andriukaits, egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosokkal a mezőgazdasági és halászati tanácsülés alkalmával.
Szijjártó: a világ víziparának vezető állama lehet Magyarország
A Hidrofilt Kft., a Pannon Egyetem és a nagykanizsai önkormányzat együttműködésében megvalósított Soós Ernő Víztechnológiai Kutatóközpont megnyitóján Szijjártó Péter közölte: a világpiaci kihívások miatt a gazdaság valamennyi szegmensében óriási verseny van, és ebben úgy állhat helyt Magyarország, ha kiválasztja azt az iparágat, ahol tudása, tapasztalata alapján versenyelőnye lehet. A vízipar ilyen terület, "a felhalmozott szaktudás, tapasztalatok és hagyományok predesztinálnak arra, hogy a világ víziparának egyik vezető országa legyünk" - jelentette ki a miniszter.
Közétkeztetés: máris csökkent a gyerekek cukorfogyasztása
A januárban hatályba lépett közétkeztetési rendelet kapcsán a tapasztalatok szerint máris csökkent a gyermekek cukorfogyasztása.
Versenyfutás a Bocuse d’Or előestéjén
Idén 15. alkalommal rendezik meg a Bocuse d’Or szakácsverseny döntőjét, ahová második alkalommal sikerült kvalifikálnia hazai séfnek. Molnár Gábor és csapata a verseny előestéjét villámbevásárlással töltötte a SIRHA kiállításon berendezett piacon Lyonban; a köretek elkészítésekor a most kiválasztott zöldségekből dolgoznak majd január 28-án, a második versenynapon.
Orosz életérzés? Akkor vodka kaviárral!
Itt a Bábuska 2, ahol bár a vodka kaviárral is rendelhető, azonban nem erre építi fel kínálatát az új pesti, belvárosi hely.
Kárpátalján is lesz Torkos csütörtök
Február másodikán veszi kezdetét a „III. Magyar Konyha Hete Kárpátalján” elnevezésű rendezvénysorozat, melynek szervezője a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT). A február 8-áig tartó kezdeményezés keretén belül lehetőség nyílik a magyar konyha legjobb ételeinek megkóstolására 25, illetve 50 %-os kedvezménnyel.
Kolbásztöltő fesztivál ötödszörre
Január utolsó napján rendezik meg idén a már hagyománnyá váló kolbásztöltő fesztivált Komlón. A szervezők több száz versenyzőt és érdeklődőt várnak a Sportközpontba, ahová a belépés mindenki számára ingyenes lesz.
Megnyílt a Nemzetközi Ízbiennálé Lyonban
Egy 1,7 kilométer hosszúságú alagútban felállított óriásbüfével - amelyen a világ legnagyobb sajttála és pezsgőválogatása is helyet kapott - kezdetét vette a hétvégén az I. Nemzetközi Ízbiennálé (BIG) a franciaországi Lyonban.
Fűszerpaprikát termeszt? Tessék, itt vannak az adóforintok!
170 millió forintot ad a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a fűszerpaprikát termesztő gazdáknak, hogy termesszenek fűszerpaprikát. Február végén jelenik meg az erről szóló rendelet.
Kevesebben esznek a McDonald'sban, a fiatalok jobb minőségű kaját akarnak
A pénteken nyilvánosságra hozott adatok alapján az amerikai gyorsétteremlánc negyedéves profitja 1,1 milliárd dollár volt, míg egy évvel korábban 1,4 milliárd dollárt tett ki. A McDonald's árbevétele 7,3 százalékkal, 6,57 milliárd dollárra csökkent 2014 utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. Az elemzők ennél kicsivel nagyobb, 6,68 milliárd dolláros csökkenést jósoltak.
Így mutatjuk be a hazai gasztronómiát Lyonban
Január 28-án a világ 24 legjobb séfje között száll ringbe Molnár Gábor és a magyar csapat a Bocuse d’Or döntőn. Magyarország a 2016-os Bocuse d’Or regionális fordulójának házigazdájaként nemcsak az arénában, de a SIRHA szakkiállítás standján és a Bocuse d’Or szakácsverseny VIP részén is bemutatkozik. Prémium alapanyagok, borok, pezsgők, pálinkák és likőrök várják nagyközönséget, a VIP vendégeket hazai séfek látják vendégül.
KLM: holland sztárszakács a fedélzeten
Jonnie Boer háromcsillagos séf ételkreációi január 22-től október 26-ig lesznek elérhetők a World Business osztályon, az Amszterdamból induló járatok fedélzetén.
proba2015
Harmadik alkalommal kerül megrendezésre február 19 és 22. között a Budapesti Halfesztivál. Érdekesség a fesztivál történetében, hogy az érdeklődők számának növekedése miatt eddig minden évben költözni „kényszerült” az esemény, így 2015-ben a Vajdahunyadvár ad otthont a III. Budapesti Halfesztiválnak.
Új helyszínen tripláz a Budapesti Halfesztivál
Harmadik alkalommal kerül megrendezésre február 19 és 22. között a Budapesti Halfesztivál. Érdekesség a fesztivál történetében, hogy az érdeklődők számának növekedése miatt eddig minden évben költözni „kényszerült” az esemény, így 2015-ben a Vajdahunyadvár ad otthont a III. Budapesti Halfesztiválnak.
Töltse a Valentin-napot a szekszárdi Ízlelőben
Valentin-napi étel- és italrandevú az Ízlelőben.
Bországgyűlés: kiváló termés várható
Ha a tél hátralévő részében és kora tavasszal nem sújtja kemény fagy a szőlőket, idén vidám szüret várható, bőségesen lesz bor - jövendölték a környékbeli hegyközségek szőlősgazdái és a borrendek az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban vasárnap rendezett második Bországgyűlésen.
Magyar részvétel a Bocuse d’Or döntőjén
Január végén magyar csapatnak drukkolhatunk a Bocuse d’Or döntőjén, a világ legrangosabb szakácsversenyén. A 2013-as siker után most Molnár Gábor versenyezhet a világ 24 legjobb séfje között – csapatával hónapok óta készülnek a megmérettetésre. Versenymunkájukat a Gömböc inspirálta, a hús- és halételt innovatív módon, de a magyar gasztronómia hagyományait is felhasználva készítik majd el.
Lappföldi vodkamesterek jártak Budapesten
Magyarországra látogattak a finn vodkamesterek. Markku Raittinen és Pekka Pellinen egyenesen Lappföldről érkezett, hogy egy interaktív előadás keretében beavassák Budapest legelismertebb bárjainak mixereit a finn vodka titkaiba. Pekka néhány rendhagyó koktélkülönlegességgel is készült, majd a program után a két szakember a Finlandia Vodka Longdrink versenyén zsűrizett.
Újságolvasás hete kezdődik a bécsi kávéházakban
Újságolvasás hete kezdődik pénteken a bécsi kávéházakban, tematikus beszélgetésekkel és több kávéházi újsággal várják a vendégeket az osztrák fővárosban.
Piacra dobták az alkoholos borfagyit
Biztos volt már olyan, hogy nem tudtuk eldönteni: vajon most igyunk az étel mellé egy jó kis pohár bort, vagy inkább majd csak a desszert révén lássuk el alkohollal a szervezetünket. Hát többé nem lesz. Az írás a The Independent cikke alapján készült.
Kávézás - mozgás helyett
A magyarok 67 százaléka kávézással kapcsolódik ki, ha csak tíz perc szabadideje van, Mozgással vagy kulturális tevékenységgel az emberek kevesebb, mint 30 százaléka töltődik fel.