Gasztro

MVI: 5 százalékos áfakulcsot elvitel és házhoz szállítás esetén!
Kérésüket eljuttatták a felelős, valamint a döntéshozó szervekhez, levelük fontos részletei a következők.

Bácskai rizseshús a rászorulóknak
Neves hazai séfek készítették el azt az ételt, amit a Máltai Szeretetszolgálat intézményeibe juttattak el egy CSR-akció keretében.

Ropogós csirkeszárnyak, lovagok nyula, polip tagine-nel
A Máltai Turisztikai Hivatal, az Heritage Malta ‘Taste History’ projektjével és a három máltai Michelin-csillagos étteremmel - UnderGrain, Noni és De Mondion - együttműködve elindította egész éven át tartó új kezdeményezését: Taste History Meets the Stars (Kóstolj bele a történelembe és találkozz a csillagokkal) néven.

Kadarka törköly lett Magyarország legjobb pálinkája
A Brill Pálinkaház érlelt kadarka törkölypálinkája nyerte 2020-ban az Ország Legjobb pálinkája címet az Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyen, melynek eredményét csütörtökön hirdették ki.

Érdemes szarvasgombát vadászni
Mert éppen most százezer euróért kelt el egy fehér példány Olaszországban.

Itt a világ legjobb cukrásza
Egy brüsszeli csokoládékészító mesterről van szó, aki másodszorra nyerte el az elismerést.

Átvette nyereményét Segafredo-játékunk győztese
Itt a kávés kérdőív nyertese.

Thummerer siker
Tarolt a noszvaji pincészet a világ egyik legrangosabb borversenyén.

Elhunyt az idei Gundel-díjazott
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a következő szomorú hírt osztotta meg velünk.

Etyekre igazolt a Baraka sztárséfje
A világ legjobb éttermeit megjárt brazil-portugál származású séf, André Bicalho a Baraka Budapest után 2020 októberétől az etyeki Haraszthy Pincészet éttermi csapatának élére került. Széleskörű nemzetközi tapasztalatát a Matador étterem Corporate Chef-jeként hasznosítja Diego Bautista amerikai-mexikói séffel közös kooperációban.
Bajban az olasz olajbogyótermelők
Súlyos válságba kerültek az olasz olívaolaj termelők, mert a szállodai-éttermi-vendéglátóipari szektor tavasszal leállt, és most a második hullám idején ismét leáll.
A vendéglátóhelyek csak 21 óráig lehetnek nyitva
Nem nálunk, hanem Észak-Macedóniában.
A Burger King a McDonald'snak kampányol
A járvány miatt félő, hogy a konkurencia dolgozói is utcára kerülnek, a Burger King ezért arra kéri a vásárlókat, hogy rendeljenek mástól is - írja a hvg.hu.
Borászatok, pincészetek figyelem!
Nagyléptékű borászati beruházási támogatási program indul november 2-tól.
Hétfőtől szigorítás a hazai éttermekben
A kormány hétfőtől a vendéglátó- és szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot.
Novemberre bezárják a német éttermeket
Egész novemberre leállíthatják Németországban a vendéglátást és a kulturális életet. De mindenkit kártalanít az állam.
Rangos díj a Taste Hungary-nek
Nemzetközi borturisztikai díjat nyert a csapat.
Már a sörös kedvünk sem a régi
Csökkent a hazai sörfogyasztás a harmadik negyedévben a Sörszövetség szerint.
Búcsú a régi Arany Kaviártól
A 30 éves születésnap kapcsán egy merőben új gasztrovonalon indultak el. Egy kolumbiai kutató-fejlesztő séffel dolgozták ki új koncepciójukat.
Tüntetnek az olasz vendéglátósok
Elegük van a covid miatti korlátozásokból. Nem segélyt, hanem forgalmat akarnak. Ezért tiltakoznak a korlátozások ellen. Van, ahol a polgármester is velük tüntet.
Vizsgálják az italbeszerzéseket
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ágazati vizsgálatot indított a hazai éttermek, kocsmák és egyéb vendéglátó-ipari egységek italbeszerzéseinek elemzésére.
Nem tudunk lejönni a rántott csirkemellről
A Falatozz.hu országos ételrendelő portál összeállította legnépszerűbb frissensültek tízes toplistáját. A felmérés alapján a rántott húsételek továbbra is toronymagasan vezetnek.
Így főznek fenntarthatóan a legmenőbb séfek
Október 20-a a séfek világnapja, aminek alkalmából szakácsok egy fenntartható receptgyűjteménnyel hívják fel a figyelmet a zöld élelmezési rendszerek fontosságára.
Mentenék a vendéglátást az európai szeszesital-gyártók
A Covid-19 járvány egyetlen ágazatot sem érintett jobban, mint a vendéglátást és a szállásadókat, különösen azért, mert a találkozáson alapuló közösségi élményektől fosztotta meg mind az embereket, mind a helyszínt biztosító szolgáltatókat. Az európai szeszesital-szegmens képviselőit tömörítő Spirits Europe ezért még 2020. július 1-én elindította a „Fit for Recovery” elnevezésű tervezetét a kapcsolódó ágazatokban dolgozó munkavállalók megsegítésére, melyet októberben felülvizsgált a különböző kormányzati intézkedések tükrében.
Nincs gasztroforradalom nyúl nélkül?
Úgy tűnik, hatásos az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a nyúl terméktanács által közösen indított kampány a 21. század fehérjeforrásának tartott nyúlhús népszerűsítésére.
Étterembezárás Budapesten
Súlyos hiányosságok miatt egy fővárosi távol-keleti éttermet záratott be azonnal hatállyal a Nébih.
Melyik legyen az év hala? Szavazzon!
Az angolna, a fürge cselle és a jászkeszeg van versenyben.
Ezt se gondoltuk volna: nyúlnagyhatalom lehetnénk
Az elmúlt három évben megduplázódott a hazai nyúlfogyasztás, hangzott el szombaton, a Csak nyúl elnevezésű 17. debreceni nyúlfesztivál megnyitóján.
Megvan a jegy Lyon-ba: a magyarok ott lesznek a Bocuse d'Or döntőjében
Biztosította helyét a magyar csapat a Bocuse d’Or lyoni döntőjébe: Veres Istvánék a 9. helyen végeztek a tallinni Európai Válogatón.
Új elnök a Chaine des Rotisseurs élén
A lovagrend magyarországi tagozata október 5-én a Gerbeaud Házban tartotta éves közgyűlését.
Indul a Bocuse d'Or, pénteken a magyarokért szoríthatunk
Mint arról már korábban hírt adtunk, október 15-16-án rendezik a Bocuse d’Or európai döntőjét, amelynek először ad otthont a Balti-tenger partján fekvő észt főváros, Tallinn.
Katalóniában sincs mostantól vendéglőzés
A spanyol autonóm közösségben péntektől két hétre bezáratják a vendéglátóegységeket és több korlátozó intézkedést is bevezetnek.
Szabad helyek a cukrásztréning programban
A Magyar Konyha Magazin Kiadó két napos cukrásztréninget szervez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából éttermi séfek és cukrászok szakmai továbbképzésére.
Székfoglaló
Megnyílt a SZÉK Restaurant & Bar (a korábbi Klassz helyén, az Oktogonnál, az Andrássy úton), ahol az erdélyi és székely konyha legjobbjait kínálják mostantól vendégeiknek. A nyitás alkalmával kóstoltuk kínálatukat.
A cseheknél egy ideig mostantól nincs vendéglőzés
Természetesen a koronavírus-járvány terjedése miatt.
Már jövőre adómentes lehet a pálinkafőzés
A pálinka szabadságharc több mint tízéves küzdelme magyar győzelemmel zárult, az Európai Unió módosította az erre vonatkozó szabályozást, így már jövőre újra adómentes lehet a pálinkafőzés - tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Elhunyt id. Légli Ottó
89 éves korában elhunyt id. Légli Ottó, a Balatonboglári Állami Gazdaság volt szőlésze, ágazatvezetője, adta hírül közösségi oldalán a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.
Olaszrizling nagykóstoló jövő hétvégén
Több mint 80 borászat mintegy 150 tételét kóstolhatják meg az érdeklődők az Olaszrizling Október Nagykóstolón október 17-én a Corinthia Hotel Budapestben.
Horeca Meetup: előadások a második hullám kapcsán
"Egyből a kettőbe" címmel tartottuk nagy sikerrel zárult szakmai rendezvényünket október 6-án, kedden, a Cortile Hotel Budapestben. Az ott elhangzott előadásokból közlünk most fontos részleteket.
Itt a kávés kérdőíves játék győztese!
A játékot velünk közösen szervező Segafredo a következő levélben nevezi meg a győztest.
Egy hét múlva csendben elindul a Bocuse d'Or
Október 16-án rajtol a magyar csapat második versenyzőként az észtországi Tallinnban. Rendhagyó helyzetben, rendhagyó felkészülési menetrend után.
Szarvasgomba üzem átadása Szolnokon
Szolnokon átadták a NEFAG Zrt. szarvasgomba feldolgozó üzemet.
Takarékláng, elbocsátások, üres Budapest, de vidék is hamarosan követi
Őszi Horeca Meetup-unk kerekasztal-beszélgetésének fontos megállapításai voltak ezek.
Innovatív fejlesztésért nemzetközi boros elismerés
A Taste Hungary csapata nyerte el a londoni Drinks Business Wine Tourism díját.
Horeca Meetup: Egyből a kettőbe
Október 6-án tartottuk szakmai rendezvényünket a Cortile Budapest Hotelben. Nem online, nem is hibrid formában, hanem a helyszínen több mint negyven szakmai vendégünk hallgatta az előadásokat.
Közös sörfőzéssel várnak hétvégén a kézműves sörfőzdék
Október 10-ére közös programot hirdetett 26 magyar kisüzemi sörfőzde. Tokajban és Etyeken sör és bor összekóstolással, Budapesten ízhiba- és Oktoberfest sör bemutatóval, Győrújbaráton komlótermesztésről szóló előadásokkal várják a vendégeket az első Nyitott Főzdék Napján.
Jónak ígérkezik az idei bor
A tavalyi évhez képest minden borvidéken később kezdődött a szüret. A szárazság, illetve a tavaszi fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalékos terméskiesés várható - mondta Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. A minőségre nem lehet panasz, a leszüretelt szőlő egészséges, így megvan a kiváló évjárat lehetősége - írja a Magyar Konyha Online.
A kutyabarátok után a hasbarátok felé nyit a MOL
Gianni Annoni 4 féle római pizzáival bővül mostantól a hazai töltőállomások Fresh Corner választéka.