Gasztro
Pannonhalmának már sörfőzdéje is van
A pannonhalmi sörfőzés hagyományait élesztik újjá. A helyi gyógynövényeket is felhasználják majd sörkülönlegességek gyártásához.
Koccintás: ismét találkozik a pezsgővilág
A tavalyi indulás után, szeptember 3-án idén is megrendezik a Pezsgőkonferenciát. Újdonság, hogy a plenáris rész, tehát az előadások sora és a kerekasztal vitája után Pezsgőünnep néven egy különleges kulináris élményben is része lehet a résztvevőknek.
Disznótoros lett az év strandétele
A BalaToros mellett egy gombócos erőleves is megszerezte az első helyet.
Változások a vendéglátás területén
Mutatjuk.
Bárt nyit a tetőn a Budapest Marriott Hotel
25 év után először nyitja meg a nagyközönség előtt a 9. emeletet a Budapest Marriott Hotel. A földszinten üzemelő Liz and Chain Bar égbe törő társat kap. Ez a Liz and Chain Sky Lounge rooftop bar.
Indul a "Jó bor" kampány
Elindult a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) „Jó bor” elnevezésű kampánya, amely a fiatal felnőttek borfogyasztási szokásait segíti.
Pop up helyet nyit a veszprémi Oliva
A tó körüli gasztronómia nemhogy feltámadt a járványhelyzet óta, hanem a régi helyek mellett újabbak is nyílnak.
Megszületett az MNGSZ - Agrárkamara együttműködés
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) - közölte a NAK az MTI-vel kedden.
Így eszünk bent
A munkahelyünkön, ahol erősen szűkültek a lehetőségek a járvány hatására.
Sorbanállás nélkül ehetünk a Food Truck Show-n
A szezonnyitót Szentendrén, a Kacsakő előtti Duna-parton rendezik július 17. és 19. között, ahol debütál a fesztiválra fejlesztett előrendelő applikáció.
Az MVI update-elte a borravalók területét
Fontos szakmai tájékoztató a borravaló és a felszolgálási díj kezeléséről, illetve azok legfrissebb adóügyi vonatkozásairól.
A kártyás vásárlások alapján úgy tűnik, lassan magához tér a vendéglátás
Júniusban már majdnem annyit fizettek a magyarok bankkártyával éttermekben, kávézókban és bárokban, mint a koronavírus-járvány előtt – derült ki az Erste Bank kártyaforgalmi adataiból.
Így lesz igazi a háttérzene
A vendéglátóhelyeken szóló zene feladata, hogy a vendégek harmóniában érezzék magukat. A hazai dalszerzők a Zenéveljobb.hu oldalon segítenek a megfelelő lejátszási lista összeállításában.
(X)
Áfacsökkentés és ártámogatás a brit vendéglátásnak
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Rangos nemzetközi díjat söpört be az Opera Gin
A piacvezető londoni szaklap, a The Spirits Business által évente megrendezett The Global Spirits Masters megmérettetésen a prémium ginek mezőnyében aranyérmet kapott az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke, az Opera Gin Budapest.
Füredi az év fagyija
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2020-ban rendhagyó módon rendezte meg a pandémia miatt az Év Fagylaltja versenyt. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.
Bocuse d'Or: megvan mi lesz a kötelező alapanyag
Nyilvánosságra hozták, hogy mi lesz Tallinnban, a Bocuse d'Or szakácsverseny európai válogatóján a tányértéma kötelező alapanyaga.
Gerendai Károly: Égetjük a milliókat
A két Costes étteremből az egyik őszig zárva lesz, a másik megnyitott, de a korábbi forgalom 10 százalékát képes összehozni.
Gyászmenet lesz a Bulinegyedért
Szervezkednek a vendéglátósok és vendégeik Budapest éjszakai életének érdekében. Szerda délután demonstrációt tartanak.
Klasszikus vonal az Auguszt fagyiknál
Vannak felismerhetetlen, a legújabb trendeket követő fagyi kreációk - ahol aki kéri, fogalma sincs, mi kerül a kehelybe vagy a tölcsérbe, csupán találgatni lehet. Az Auguszt nem ilyen. Itt az alapkínálat állandó, és a minőség mindig magas.
Megújult a tatai Platán
A hangulat csak aláfestés, a hangsúly Pesti István ételein van, vallja Varró Zoltán designer-belsőépítész, akinek tervei alapján újult meg a tatai Platán Bisztró és Udvarház.
Magyar a világ legjobb boréttermei között
A Wine Spectator bormagazin évtizedek óta a véleményformálók közé tartozik a borszakmában. 1981 óta publikált globális listájuk a világ leginkább ajánlott boréttermeit veszi sorba. A bekerüléshez komoly borkínálat szükséges.
Séfváltás a Párisi Udvarban
Lutz Lajos vezeti mostantól a Párisi Udvar és a Párisi Passage étterem konyháját.
Zöld út a food truck-oknak
A pesti alsó rakparton és a Városháza parkban. Tizennégy árusító helyet kínál a Főváros.
Az autós éttermek reneszánsza jöhet
Az ötvenes évekről szóló amerikai filmek jellegzetes helyszínei voltak azok a dinerek, ahol a kor kamaszai bandákba verődve ütötték el az időt, és ahová a környék apraja-nagyja szívesen járt, ha egyszerű, de ízletes ételekre vágyott. A pin-up stílusban sminkelt, copfos, bő szoknyás lányok, és a bőrkabátos fiúk sokszor nem is bent ültek le; a rendelést inkább eleve az autókhoz kérték.
Prémium csokikat készítenek fogyatékkal élők
A szekszárdi Kék Madár Alapítvány keretében július 7-étől elkezdi működését a a BeSweet Csokoládémanufaktúra, ahol kizárólag megváltozott munkaképességűek készítik a prémium csokitermékeket.
Elstartolt a Nagy Kenyérverseny
Hamarosan eldől, milyen lesz idén az év kenyere.
Új konyhafőnökkel, megújult étlappal...
... és az ország egyik legnagyobb tequila- és mezcal választékával ismét nyitva az újpesti Calavera.
Összegző jelentés a vendéglátás helyzetéről
Azonban hangsúlyozni kell, hogy ezek a számok a 2019. évi állapotokat tükrözik, nem az idei esztendőt.
A világ éttermeinek 10 százaléka megszűnhet a járvány hatására
Az eddig is jól működő éttermek megerősödve kerülhetnek ki a válságból, különösen ha gyorsan át tudtak állni a házhoz szállításra, de a gyengék közül nagyon sokan elbukhatnak.
Saját éttermet nyit a Costes Downtown egykori séfje
Tavaly ősszel kaptuk a hírt, hogy négy és fél év után távozik a Costes Downtown éléről Tiago Sabarigo portugál séf. Azóta kiderült, hogy a döntés mögött az áll, hogy feleségével, Évával együtt egy saját helyet készülnek nyitni a belvárosban. Mivel a nyitás már a küszöbön áll, éppen ideje volt, hogy leüljünk velük beszélgetni kicsit arról, hogy milyen is lesz a Essência Restaurant – írja a We love Budapest.
Ő lett az idei Borászok Borásza
A 2020. június 26-án este, Etyeken megtartott Borászok Borásza Díjátadón Áts Károlyt választották a tizennegyedik Borászok Borászának, átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat.
Egy éves a budai Ízlelő
Egy éves születésnapját ünnepelte a napokban a fogyatékos embereket foglalkoztató Hegyvidéki Ízlelő családbarát étterem. A budai vendégváróhely a szekszárdi, hasonló jellegű étterem fiatalabb testvére.
A borospalackok reciklálhatóságát vizsgálták
Az indokolatlanul nagy mennyiségben keletkező csomagolási hulladékok világszerte nagy fejtörést okoznak a szakembereknek, és nincs ez másként az egyszer használatos borospalackok tekintetében sem. Bogóné Tóth Zsuzsánna, a Szent István Egyetem (SZIE) kutatója most részletes képet vázolt fel arról, hogy miként lehetne csökkenteni a borospalackok használatából fakadó környezeti hatásokat.
Tévhitek a növényi alapú táplálkozásról
3+1 dolog, amit nem tudtunk a növényi étrendről.
Kompenzációs támogatás borászoknak
A következő hónapokban összesen több mint 9 milliárd forint értékben biztosít támogatást az agrártárca uniós és nemzeti források felhasználásával magyar szőlőtermesztők és borászatok számára a koronavírus okozta károk enyhítésére. A zöldszürettel kapcsolatos intézkedésekre 2020. június 22-től június 30-ig, míg a krízislepárlással kapcsolatos intézkedéssel kapcsolatban 2020 júliusától lehet benyújtani a támogatási kérelmeket.
Kijött az új Michelin-kalauz
Esetünkben nincs egetverő változás: a budapesti, korábban díjazott helyek közül, mind megtartotta Michelin-csillagát.
Máltára is hullott 3 Michelin csillag
Idén február végén jelent meg az első Malta Michelin Guide és három máltai étterem is egy-egy Michelin csillaggal indította a szezont.
Hazai éttermek is Európa legjobbjai között
Az Európa legjobb éttermeit listázó Opinionated About Dining (OAD) listájára is felfért pár hazai étterem – olvasható a Világevő blogon.
Bedőlt a Baraka a járvány következményeként
Tulajdonosai nehéz szívvel hozták meg az egyetlen logikus döntést: bezárják imádott éttermüket, helyette hamarosan kézműves pékséget nyitnak.
Elkészült a Laposa Pezsgő
Pár éve a Laposa család megálmodta, hogy egyszer majd elkészítik saját, badacsonyi pezsgőjüket. Telt az idő, épült a Hableány, az új birtokközpontban pedig egy pezsgő üzem is helyet kapott. A birtok borásza, Laposa Zsófi fáradhatatlanul járt a Prosecco borvidékre, kóstolt, majd indult a kísérletezés. A prosecco készítésben és a metodo martinotti eljárás elsajátításában Luca Antiga, számos olasz Prosecco pince tanácsadója nyújtott segítséget.
Már Szlovéniában is vannak Michelin-csillagos éttermek
Két csillagot a Hisa Franko, öt étterem pedig egy-egy csillagot.
Hosszú Tányér - mi lehet az?
A megfejtés: új csúcsgasztronómiai hely a Zengő lábánál.
Magyar étteremajánló startup sikere Amerikában
Az újranyitó Seattle-ben indítja el a Feastfox az étteremajánló platformjának éles verzióját.
A koronavírus átalakította az ételrendelési piacot
A járvány alatt rengeteg vendéglátóegység került nagy bajba, az online ételrendelő portáloknál viszont nagyon megugrott az új éttermek és megrendelők száma, illetve nőtt a kosárérték és az online fizetések aránya.
Hétfőtől Párizsban is teljesen megnyithatnak a vendéglátóhelyek
A járványügyi korlátozások újabb enyhítéseként Emmanuel Macron francia államfő bejelentette, hogy a párizsi régió vendéglátóhelyei hétfőtől már nemcsak a teraszaikon, hanem belső helyiségekben is fogadhatnak vendégeket.
Újra megnyitott a High Note SkyBar
A kijárási korlátozások enyhítésével párhuzamosan, közel három hónapos szünet után újra megnyitott az Aria Hotel Budapest tetőbárja, a High Note SkyBar. A vendégek biztonsága érdekében a szálloda vezetése felére csökkentette a bár kapacitását, ezen felül pedig a magyar szakmai szervezetek egészségügyi ajánlásait, a nemzetközi tapasztalatokat és egy New York-i szakértő tanácsait figyelembe véve megalkották saját higiéniai protokolljukat.
Mogyorós, csokis, epres vagy a málnás lesz a befutó?
Kiválasztották a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntős tortáit Izgalmas alapanyagok domináltak a Magyarország Cukormentes Tortája verseny első zsűrizésén, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a budapesti Zila Kávéházban rendezett meg.